Zwartenberg-tocht, Hoogeloon te Noord-Brabant

14 km Wandelroute Zwartenberg-tocht, te Hoogeloon

Wandeltocht door een landschap met percelen naaldbos afgewisseld door weilanden en akkerland en het beekdal van de Kleine Beerze. De percelen naaldbos zijn voor Brabant typische aangeplante bossen op stuifzand met hier en daar nog kleine vennetjes en stukjes heide, Aan de rand van een van de bospercelen ligt De Zwarten Berg, een grafheuvel uit ca 1500 jaar voor Chr. Samen met een gelijksoortige heuvel te Alphen is De Zwarten Berg de grootste grafheuvel in Nederland uit de vroege bronstijd. Bij het plaatsje Vessem heeft men de keuze uit het beekje de Kleine Beerze in het beekdal verder te volgen of een bezoek aan het rustige plaatsje Vessem waarbij de wandeltocht ook langs horecagelegenheden gaat. Door Vessem is de wandeltocht 15,3 kilometer. Voorbij het plaatsje Vessem gaat de wandeltocht weer door het landschappelijk mooie beekdal van de meanderende Kleine Beerze met aan de rand bij Hoogeloon het Koebos met een heuse kabouterberg. Volgens een sage is deze berg kabouterkoning Kyrië's woning en begraafplaats. De heuvel is nieuw opgeworpen op de plaats waar een grafheuvel uit de Romeinse tijd moet zijn geweest, en doet nu dienst als onderkomen voor vleermuizen. Verder komt men als bezienswaardigheden langs de zuivelfabriek Sint-Pancratius een industrieel monument uit 1916, molen Jacobus en een alleenstaande kerktoren die dateert uit omstreeks 1400. De molen Jacobus passeert men bij een bezoek aan het plaatsje Vessem. De oorspronkelijke molen Jacobus, dateert van 1837 en was een achtkante graan- en oliemolen en is gebouwd door Jacobus Peeters. De molen is in 1893 afgebrand en de huidige ronde stenen beltkorenmolen stamt uit dat jaar. 85% van deze wandeltocht is onverhard.

Opgesteld door: Adrie Raaijmakers, op: 15-3-2014, laatst bijgewerkt op: 6-3-2023

Routebeschrijving

Op diverse punten wordt verwezen naar routepaaltjes. De vermeldingen zijn alleen bedoeld als extra herkenningspunten.
1.
Met de rug naar de ingang van de kerk RA vertrekken, vervolgens voorbij het plantsoen de weg met flauwe bocht naar links verder volgen, “Hoofdstraat”, kn40 volg 67, de weg ca. 450m volgen tot kiosk aan rechterhand, zijwegen negeren.
T.h.v. deze kiosk en voor het markante voormalige zuivelfabriekje LA, direct daarna bij 3-sprong links aanhouden, “Akkerstraat”, wn route. vervolgens voorbij woning nr.2 RA, “de Leemvelden”, de wn route wordt verlaten.
Voorbij haag met aan eind een metalen poort LA, onverhard pad.
Aan einde van het pad, bij T-splitsing RA, verharde weg.
Na ca. 140m, in flauwe bocht naar rechts van de weg LA, onverhard pad, kn67 volg 66, verderop volgt het pad de bosrand aan rechterhand, het pad verder volgen tot T-splitsing bij verharde weg.
Bij deze T-splitsing RA, verharde weg, kn66 volg 65.
2.
Voorbij woning met grote loodsen LA, onverhard pad, wn route, verderop gaat het pad door de bosrand en buigt vervolgens naar rechts, het pad verder volgen tot 3-sprong, zijpaden negeren.
Bij deze 3-sprong links aanhouden, wn route, direct daarna bij T-splitsing RA, verharde weg, de wn route wordt verlaten.
RD, “Akkerstraat”, weg aan rechterhand negeren, iets verder LA, onverhard pad met bosrand aan rechterhand, het pad met verderop een grafheuvel aan linkerhand volgen tot T-splitsing bij verharde weg voor inrit van een boerderij, zijpaden negeren.
# Grafheuvel De Zwarte Berg is een ringwalheuvel die op het vaste land van Europa zeldzaam is, omstreeks 1500 jaar voor Chr. is de heuvel met heide-plaggen gebouwd.
Bij deze T-splitsing RA, verharde weg, iets verder LA, onverhard pad, wn route, voorbij stallen gaat het pad door cde bosrand, het pad ca. 150m verder volgen tot bospad aan linkerhand t.h.v. een groot omheind perceel grasland.
3.
Bij dit pad LA, smal bospad met drie betonnen paaltjes, wn route.
Na ca. 60m, bij T-splitsing (kan ook als een kruising gezien worden) RA, wn route, vervolgens na ca. 60m LA richting de bosrand, wn route.
Ruim voor verlaten van het bos RA, wn route.
Bij T-splitsing RA breed pad, vervolgens na ca. 25m LA richting ven, direct daarna voor het ven, bij 3-sprong LA, het pad met ven aan rechterhand volgen tot 4-sprong voorbij de smalle zijde van het ven iets voorbij het bankje.
Bij deze 4-sprong RD, bospad, wn route, het pad buigt iets naar links, wn route, het pad ca. 180m RD volgen tot kruising met breder pad met aan linkerhand in de verte een omheining, zijpad en zijpaden bij een kruising negeren.
Bij deze kruising LA richting de omheining, kn45 volg 65.
Bij 4-sprong RD, pad met aan rechterhand de omheining rond bungalowpark, wn route, verderop buigt het pad naar links weg van de omheining.
4.
Iets voorbij deze bocht, bij 3-sprong links aanhouden, de wn route wordt verlaten, verderop buigt het pad naar rechts.
Bij kruising LA, wn route, het pad is tevens een ruiterroute.
RD, pad aan rechterhand negeren, vervolgens in flauwe bocht naar rechts LA, ruiterpad, de wn route wordt weer verlaten, iets verder open plek aan rechterhand met nieuwe aanplant.
Voorbij de open plek RA, het pad volgen tot T-splitsing bij breed pad, zijpaden negeren.
Bij deze T-splitsing RA, het pad volgen tot kruising voorbij een grote half open plek, zijpaden negeren.
Bij deze kruising RD, kn64 volg 32, pad met bankje door het bos, verderop bosrand aan rechterhand, de bosrand ca. 250m volgen tot bospad aan rechterhand iets voor flauwe bocht naar rechts, overige zijpaden negeren.
Bij dit pad RA, bospad, de wn route wordt verlaten, het pad volgen tot 3-sprong iets voor de bosrand.
5.
Bij deze 3-sprong rechts aanhouden, iets verder passeert men aan linkerhand een vennetje.
Iets voorbij het vennetje, bij kruising LA.
Bij 3-sprong links aanhouden, wn route, het pad volgen tot T-splitsing voorbij een houten afsluitboom.
Bij deze T-splitsing LA, kn81 volg 82, iets voor het landbouwperceel buigt het pad naar rechts, verderop na verlaten van het bos buigt het pad eveneens naar rechts met bosrand aan rechterhand.
Bij T-splitsing LA, verharde weg, wn route.
In flauwe bocht naar links van de weg, bij 4-sprong rechts aanhouden, smalle weg met bord “Doodlopende weg”.
Voorbij perceel grasland RA, smal gras-pad met bosschages aan linkerhand, verderop buigt het pad naar rechts met iets verder een poel aan rechterhand, voorbij de poel het perceel met de poel verlaten
6.
Na verlaten van het perceel met poel, bij deze T-splitsing RA, wn route.
Voorbij waterloop LA, pad tussen bosperceel en waterloop, wn route, t.h.v. stuw de andere zijde van waterloop volgen, verderop buigt het pad naar links, het smalle pad tussen bosrand en waterloop verder volgen tot T-splitsing bij verharde weg.
Bij deze T-splitsing LA, verharde weg, wn82.
Voorbij landbouwperceel en waterloop aan rechterhand RA, onverhard pad over lage kade tussen afrastering en de waterloop, kn82 volg 83, verderop het brugje over.
Voorbij het brugje, bij T-splitsing RA, wn83, het smalle pad met het beekje aan rechterhand volgen tot waterloop aan linkerhand iets voorbij een zandstrandje aan de oever van het beekje en een water opslagplaats aan linkerhand.
7.
# Voor deze waterloop A: struinend verder langs het beekje of B: een bezoek aan het dorp Vessem.
A: Struinend verder langs het beekje: Bij deze waterloop RD, kn83 volg 34, het beekje met verderop t.h.v. een brugje kn34 volg 36 verder aan rechterhand volgen tot een draaihekje met aan linkerhand een woning, via het draaihekje het beekdal verlaten.
Na verlaten van het beekdal RD, het fietspad langs de weg volgen, vervolgens RA richting “Hoogeloon” “Hoogeloonseweg”, wn route.
Ga verder bij punt 8 1ste regel.

B: Bezoek aan het dorp Vessem: voor de waterloop LA richting het houten poort met klaphek, kn83 volg 87.
Voor het houten poort, bij kruising RA, grindpad, de wn route wordt verlaten, verderop voorbij een klein bosperceel aan linkerhand buigt het grindpad naar links met een klaphek, voorbij het klaphek het grindpad verder volgen tot T-splitsing bij verharde weg.
Bij deze T-splitsing RA, weg met plantsoen aan linkerhand.
Voorbij het plantsoen LA richting de molen, voetpad, vervolgens aan einde van het voetpad, bij T-splitsing RA, verharde weg.
# Molen Jacobus, de oorspronkelijke molen dateert van 1837. De molen is in 1893 afgebrand en de huidige molen stamt uit dat jaar.
Bij T-splitsing LA, “Jan Smuldersstraat”, direct daarna voorbij het plantsoen, RA, “Servatiusstraat”, kn47 volg 84, de weg volgen tot de kerk, zijwegen negeren.
Voor kerk RA, “Leeuwerik”, kn84 volg 46, de weg volgen tot bocht naar rechts.
In deze bocht RD, breed grindpad, “Torenpad”.
Bij 4-sprong RD, grind-/fietspad, de wn route wordt verlaten, vervolgens na ca. 40m bij splitsing links aanhouden, pad met aan rechterhand een beukenhaag.
Aan einde van het pad, bij T-splitsing LA, klinkerweg, vervolgens voor woning nr.2 RA, onverhard pad.
Bij T-splitsing RA, fietspad aan overzijde van verharde weg volgen, wn route.
Na ca. 70m LA richting “Hoogeloon”, “Hoogeloonseweg”, wn route.
Ga verder bij punt 8 1ste regel.

8.
Voor het beekje LA, kn46 volg 21, het meanderende beekje ca. 600m volgen tot rij bomen aan linkerhand.
# Voorbij de rij bomen kan tijdens natte jaargetijden het pad langs het beekje drassig zijn, als alternatief  bij de rij bomen LA, wn route, het smalle pad langs de bomenrij volgen. Aan einde van het pad bij T-splitsing RA, verharde weg, kn21 volg 22. RD, bospad aan linkerhand negeren, wn route. Voorbij bocht naar links RA door draaihekje met NM bordje “Dal van de kleine Beerze”, gras-pad met waterloop aan linkerhand, wn route. Bij stuw LA de stuw over, kn22 volg 41, iets verder het beekje aan rechterhand volgen tot een brugje. Ga verder bij punt 9. 1ste regel.

T.h.v. van de rij bomen RD, pad langs de rij bomen aan linkerhand negeren, de wn route wordt verlaten, het pad met het beekje aan rechterhand verder volgen, iets verder buigt het gras-pad naar links weg van het beekje en gaat door een opening in bosschages, voorbij de opening het beekje verder volgen tot een brugje.
RD, het brugje aan rechterhand negeren, het pad met het beekje verder aan rechterhand volgen tot een brugje, ruim voor het brugje passeert men aan linkerhand een poel en eveneens op enige afstand aan linkerhand kn22 volg 41.
9.
Bij het brugje de beek oversteken het pad met nu op enige afstand het beekje aan linkerhand volgen, verderop voorbij bosschages aan rechterhand buigt het pad naar rechts richting draaihekje rechts van een uitkijktoren.
Voorbij het draaihekje, bij T-splitsing LA, knuppelbrugje richting uitkijktoren, de wn route wordt verlaten.
# Voor een bezoek aan de kabouterberg bij deze T-splitsing een klein stukje RA.
Voorbij laatste een wat hoger knuppelbrugje, ruim voor de verharde weg RA, smal bospad.
Bij 4-sprong met spel voor kinderen RA, wn route, verderop buigt het pad naar rechts.
Iets voorbij spel voor kinderen LA richting houten brugje, wn route.
Bij kleine open plek met “spinnenweb” spel links aanhouden, het smalle pad links van het spel inlopen, de wn route wordt verlaten.
Voor zandwal aan de rand van het bos, het pad met bocht naar rechts verder volgen, pad aan linkerhand negeren, na verlaten van het bos, bij T-splitsing LA, verharde weg.
Voor bocht naar links van de weg rechts aanhouden, het smalle onverhard pad met aan linkerhand bosschages inlopen.
Aan einde van het pad RD, “Hoogcasterseweg”, het fietspad aan overzijde van de weg volgen, de weg die verderop overgaat in “Torenstraat” volgen tot de kerk, het startpunt.

Legenda:
RA = rechtsaf, RD = rechtdoor en LA = Linksaf
Wandelnetwerk:
Groen/gele markeringen, kn staat voor een knooppuntpaaltje met nummers voor de richting, wn staat voor netwerk routepaaltje met alleen de richting of met een genummerde richting.

Bekijk de volledige routebeschrijving ⇢

Bereikbaarheid en toegankelijkheid

Startpunt

Kerk, Hoofdstraat 52, 5528 AK te Hoogeloon. Plan Route

Met de auto

Parkeren kan op het pleintje voor kerk aan de Hoofdstraat en in de parkeervakken langs de wegen rond de kerk.

Openbaar vervoer

Bushalte Hoofdstraat, Hoogeloon.

Rolstoeltoegankelijkheid

Deze route is niet geschikt voor rolstoelen of kinderwagens.

Honden

Mits de geldende regels worden nageleefd, zijn honden toegestaan in dit gebied.

Foto's (10)

De zuivelfabriek Sint-Pancratius Adrie: De zuivelfabriek Sint-Pancratius
De Zwarten Berg de grootste grafheuvel in Nederland Adrie: De Zwarten Berg de grootste grafheuvel in Nederland
Beekdal van de Kleine Beerze Adrie: Beekdal van de Kleine Beerze
Molen Jacobus Adrie: Molen Jacobus
De kerk in Vessem Adrie: De kerk in Vessem
De Kleine Beerze Adrie: De Kleine Beerze
Kabouterberg Adrie: Kabouterberg
Knuppelbrugje in het Koebos Adrie: Knuppelbrugje in het Koebos
Kabouterkoning Kyrië Adrie: Kabouterkoning Kyrië
Kerktoren dateert uit omstreeks 1400 Adrie: Kerktoren dateert uit omstreeks 1400

Routekaart

Afdrukken
Annuleren

Topografische routekaart

Deze wandeltocht is ook beschikbaar op een zeer gedetailleerde topografische kaart zwartenberg-tocht.pdf. Het printen van deze topografische kaart kan door gebruik te maken van de mogelijkheden die de PDF reader biedt.

Horecagelegenheden

In de plaats Hoogeloon en VessemErvaringen van wandelaars (18)

 1. Cor&Nellie & Ad 17 januari 2024 om 15:24

  Vandaag deze tocht gelopen op deze mooie winterdag met veel sneeuw en ijs maar we zijn niet verder gekomen dan halverwege wegen hoog water (ijs) waar we niet doorheen konden alternative route gezocht op diverse plekken maar deze niet gevonden zodoende om moeten draaien gaan in de zomer zeker weer proberen te lopen.

  Reageren
 2. Adrie 19 mei 2022 om 17:54

  De wandeltocht kan weer gelopen worden. Het beekdal oogt nog wat kaal maar aan de inrichting te zien wordt het in de toekomst een mooi geheel. De wandelroute biedt nu ook de mogelijkheid om struinend het beekje de Kleine Beerze ter hoogte van Vessem wat langer te volgen. De werkzaamheden zijn nagenoeg afgerond op enkele kleine dingen na, zoals de twee brugjes die over het beekje liggen moeten nog op hun definitieve plek geplaatst worden. Ook zijn de routepaaltjes van het wandelnetwerk nog niet geplaatst, alleen de routepaaltjes waarbij het vrijwel zeker waar ze uiteindelijk komen te staan zijn vermeld. De routebeschrijving is weer actueel. Veel wandelplezier!

  Reageren
 3. Adrie 15 januari 2022 om 19:57

  De Kleine Beerze en het aangrenzende beekdal aan de rand van Vessem, als onderdeel van de gebiedsontwikkeling Levende Beerze, wordt over een lengte van ongeveer 6 km heringericht. Voorlopig de wandeltocht gesloten tot de werkzaamheden afgerond zijn. Volgens de planning is dit eind mei 2022.

  Reageren
 4. Adrie 26 mei 2021 om 13:48

  Zondag 23 mei 2021 de wandeltocht gecontroleerd en iets gewijzigd, aan de rand van Vessem gaat de wandeltocht door de in 2020 aangelegde dorpsmoestuin. De dorpsmoestuin bestaat uit een voedselbos en natuurakkers. De routebeschrijving is weer actueel. Veel wandelplezier!

  Reageren
 5. Fred 25 januari 2021 om 09:05

  Zondag deze tocht gelopen. Behoorlijke stukken zijn momenteel erg modderig. De route langs de Kleine Beerze is momenteel zeer waterrijk. Het is hier moeilijk de voeten droog te houden. Route is dus minder geschikt na een aantal dagen met regen.

  Reageren
 6. liesbeth en Wil 12 januari 2021 om 19:20

  Zondag gelopen. Geweldig mooie route en ook nog eens schitterend weer

  Reageren
 7. Frank 11 oktober 2020 om 20:59

  Ik vond het een tegenvallende wandeling. En dan m.n. het eerste gedeelte tot aan Vessem. Ik had het gevoel dat ik meer langs landbouwgrond liep dan in de natuur (en dan was de mais al weg gelukkig). Maar goed, het was mooi weer en heb uiteindelijk toch een leuke middag gehad, maar het was geen topper deze keer….

  Reageren
 8. Sanne 23 april 2020 om 20:00

  Zeker de moeite waard deze tocht, inmiddels al twee keer gelopen in korte tijd!

  Reageren
 9. Rian 7 april 2020 om 16:20

  Super mooie route! Heel veel over onverharde wegen en heel wisselende landschappen!

  Reageren
  1. Petra 7 april 2020 om 18:52

   Mee eens, een prachtige verrassende tocht! Echt de moeite waard!

 10. Adrie 28 februari 2019 om 15:13

  Gisteren 27 februari 2019 de wandelroute gecontroleerd. Op twee plaatsen de wandelroute een klein beetje gewijzigd. Een pad dat aardig aan het dichtgroeien was in de omgeving van Eurocamping Vessem is uit de wandelroute gehaald en bij de plaats Vessem is een leuk smal paadje in de wandelroute opgenomen. De routebeschrijving is weer actueel. Op foto de kleine grafheuvel naast de grotere Zwartenberg. Veel wandelplezier!

  Reageren
 11. Adrie 14 juni 2017 om 16:35

  14 juni 2017 de wandelroute gecontroleerd. Geen grote veranderingen gezien. Op een punt was een pad verlegd. In het verleden liep men door een stukje grasland, nu langs een bloemrijke rand rond het grasland. De routebeschrijving is weer actueel. Veel wandelplezier!

  Reageren
 12. Adrie 3 augustus 2015

  De route 1-8-2015 gecontroleerd en tevens wat gewijzigd. De route door Vessem is iets ingekort en in het Koebosch bij Hoogeloon wat uitgebreid. Veel wandelplezier!

  Reageren
 13. Hans en Rianne Vogels 15 maart 2015

  Vorige week zondag met mooi lenteweer lekker relaxed gelopen. Heel even opletten in het bos bij de grafheuvel. Twee quad-rijders vonden het leuk om ook de smallere paden te verkennen.

  7.
  Einde pad bij T-splitsing RA, breed pad, vervolgens het pad volgen tot kruising voorbij klein open heidegebiedje op linkerhand, zijpaden negeren.
  Bij deze kruising met bankje RD, kn64 volg 32.

  Moet worden:
  7.
  Einde pad bij T-splitsing RA, breed pad, vervolgens het pad volgen tot kruising voorbij groot open -deels heide – gebied (volop gekapt) met een klein vennetje op linkerhand, zijpaden negeren.
  Bij deze kruising met bankje RD, kn64 volg 32.

  Reageren
  1. Adrie 15 maart 2015 om 10:12

   Hans en Rianne Vogels bedankt voor de reactie, leuk dat U veranderingen in herkenningspunten meld! Het wijzigingsvoorstel is in de routebeschrijving overgenomen.

 14. Frank Elias 17 augustus 2014

  Aan welke weg ligt de Kabouterberg en aan welke de grafheuvel, ik zie op de wandelkaart geen markeringen.

  Met vr.gr.

  Reageren
  1. Adrie 17 augustus 2014 om 10:13

   Beide bezienswaardigheden liggen langs een onverhard pad. Ik heb daarom van de melkfabriek, grafheuvel en de kabouterberg, de in de routebeschrijving genoemde bezienswaardigheden, op de wandelkaart een markering geplaatst. Door op de markering te klikken krijgt men de naam en eventueel een korte beschrijving te zien.

 15. Lennard 23 maart 2014

  Gisteren gelopen met soms zon en soms een licht buitje.

  Ik vond het een aardige wandeling met redelijk wat afwisseling, naar mijn smaak misschien een beetje teveel bebouwde kom. De beschrijving is duidelijk opgesteld en makkelijk te volgen.

  Reageren

Schrijf een bericht

Je bericht: *
Na verzending van een bericht met daarin een link naar een website is het bericht niet direct zichtbaar, het bericht wordt pas geplaatst nadat de link gecontroleerd is op veiligheid.
Je naam: *

Ondersteunde formaten: JPG en PNG (Maximale bestandsgrootte: 7 MB.)