Zwartenberg-tocht, Hoogeloon te Noord-Brabant

15 km Wandelroute Zwartenberg-tocht, te Hoogeloon

Wandeltocht door een landschap met percelen naaldbos afgewisseld door weilanden en akkerland en het beekdal van de Kleine Beerze. De percelen naaldbos zijn voor Brabant typische aangeplante bossen op stuifzand met hier en daar nog kleine vennetjes en stukjes heide, Aan de rand van een van de bospercelen ligt De Zwarten Berg, een grafheuvel uit ca 1500 jaar voor Chr. Samen met een gelijksoortige heuvel te Alphen is De Zwarten Berg de grootste grafheuvel in Nederland uit de vroege bronstijd. Na een bezoek aan het rustige plaatsje Vessem gaat de wandeltocht door het landschappelijk mooie beekdal van de meanderende Kleine Beerze met aan de rand bij Hoogeloon Koebos met een heuse kabouterberg. Volgens een sage is deze berg kabouterkoning Kyrië's woning en begraafplaats. De heuvel is nieuw opgeworpen op de plaats waar een grafheuvel uit de Romeinse tijd moet zijn geweest, en doet nu dienst als onderkomen voor vleermuizen. Verder komt men als bezienswaardigheden langs de zuivelfabriek Sint-Pancratius een industrieel monument uit 1916, molen Jacobus en een alleenstaande kerktoren die dateert uit omstreeks 1400. De oorspronkelijke molen Jacobus, dateert van 1837 en was een achtkante graan- en oliemolen en is gebouwd door Jacobus Peeters. De molen is in 1893 afgebrand en de huidige ronde stenen beltkorenmolen stamt uit dat jaar. 80% van deze wandeltocht is onverhard.

Opgesteld door: Adrie Raaijmakers, op: 15-3-2014, laatst bijgewerkt op: 25-5-2021

Routebeschrijving

Op diverse punten wordt verwezen naar routepaaltjes. De vermeldingen zijn alleen bedoeld als extra herkenningspunten.
1.
Met de rug naar de ingang van de kerk RA vertrekken, vervolgens voorbij plantsoen de weg met flauwe bocht naar links verder volgen, “Hoofdstraat”, kn40 volg 67, de weg ca. 450m volgen tot kiosk aan rechterhand, zijwegen negeren.
T.h.v. deze kiosk en voor het markante voormalige zuivelfabriekje LA, direct daarna bij 3-sprong links aanhouden, “Akkerstraat”, wn route, verderop iets voorbij woning nr.12 buigt de weg naar rechts, de weg verder volgen tot onverhard pad aan linkerhand ca. 250m voorbij kombord “Einde bebouwde kom Hoogeloon”, overige zijwegen en zijpad negeren.
Bij dit pad LA, onverhard pad, kn67 volg 66, verderop volgt het pad de bosrand aan rechterhand, het pad verder volgen tot T-splitsing bij verharde weg.
Bij deze T-splitsing RA, verharde weg, kn66 volg 65.
2.
Voorbij kombord “Einde bebouwde kom Casteren” LA, onverhard pad, wn route, verderop buigt het pad naar rechts en gaat door de bosrand, het pad verder volgen tot 3-sprong, zijpad negeren.
Bij deze 3-sprong links aanhouden, wn route, direct daarna bij T-splitsing RA, verharde weg, de wn route wordt verlaten.
RD, “Akkerstraat”, weg aan rechterhand negeren, direct daarna LA, onverhard pad met bosrand aan rechterhand, het pad met verderop een grafheuvel aan linkerhand volgen tot T-splitsing bij verharde weg voor inrit van boerderij, zijpaden negeren.
# Grafheuvel De Zwarte Berg is een ringwalheuvel die op het vaste land van Europa zeldzaam is, omstreeks 1500 jaar voor Chr. is de heuvel met heide-plaggen gebouwd.
Bij deze T-splitsing RA, verharde weg, direct daarna LA, onverhard pad, wn route, verderop voorbij stallen volgt het pad de bosrand aan linkerhand.
Ca. 150m voorbij de bosrand LA, smal bospad met drie betonnen paaltjes, wn route.
Na ca. 60m, bij kruising RA, wn route, vervolgens na ca. 60m LA richting de bosrand, wn route.
3.
Ruim voor verlaten van het bos RA, wn route.
Bij T-splitsing RA breed pad, vervolgens na ca. 25m LA richting ven, direct daarna voor het ven, bij 3-sprong LA, het pad met ven aan rechterhand volgen tot 4-sprong voorbij de smalle zijde van het ven iets voorbij het bankje.
Bij deze 4-sprong RD, bospad, wn route, het pad buigt iets naar links, wn route.
Bij kruising RD, wn route, vervolgens na ca. 50m bij kruising eveneens RD.
Bij 4-sprong LA richting omheining, kn45 volg 65.
Bij 4-sprong RD, pad met aan rechterhand omheining rond bungalowpark, wn route, verderop buigt het pad naar links weg van de omheining.
Iets voorbij deze bocht, bij 3-sprong links aanhouden, de wn route wordt verlaten, verderop buigt het pad naar rechts.
Bij kruising LA, ruiterpad, wn route.
RD, pad aan rechterhand negeren, vervolgens in flauwe bocht naar rechts LA, ruiterpad, de wn route wordt weer verlaten, iets verder open plek aan rechterhand.
4.
Voorbij deze open plek RA, vervolgens het pad volgen tot T-splitsing bij breed pad, zijpaden negeren.
Bij deze T-splitsing RA, het pad volgen tot kruising voorbij groot open plek gedeeltelijk met heide, zijpaden negeren.
Bij deze kruising RD, kn64 volg 32, verderop bosrand aan rechterhand, de bosrand ca. 250m volgen tot bospad aan rechterhand iets voor flauwe bocht naar rechts, overige zijpaden negeren.
Bij dit pad RA, bospad, de wn route wordt verlaten, het pad volgen tot 3-sprong iets voor bosrand.
Bij deze 3-sprong RA, iets verder passeert men aan linkerhand een vennetje.
Bijna aan het einde van de open plek rond het vennetje, bij kruising LA.
Bij 3-sprong links aanhouden, wn route, het pad volgen tot T-splitsing.
5.
Bij deze T-splitsing LA, kn81 volg 82, iets voor het landbouwperceel buigt het pad naar rechts, verderop na verlaten van het bos buigt het pad eveneens naar rechts met bosrand aan rechterhand.
Bij T-splitsing LA, verharde weg, wn route.
Bij 4-sprong rechts aanhouden, smalle weg met bord “Doodlopende weg”.
Voorbij perceel grasland RA, smal gras-pad met bosschages aan linkerhand, verderop buigt het pad naar rechts met iets verder een poel aan rechterhand, voorbij de poel het perceel met poel verlaten
Na verlaten van het perceel, bij deze T-splitsing RA, wn route.
Voorbij waterloop LA, pad tussen bosperceel en waterloop, wn route, verderop t.h.v. stuw de andere zijde van waterloop volgen, verderop buigt het pad naar links, het smalle pad tussen bosrand en waterloop verder volgen tot kruising met verharde weg.
6.
Bij deze kruising RD, smal pad met nu de waterloop aan linkerhand, kn82 volg 83.
RD brugje over, direct daarna aan overzijde bij T-splitsing RA, wn route.
RD, pad aan linkerhand negeren, kn83 volg 34, het pad langs de beek verder volgen.
RD, brugje aan rechterhand negeren, kn34 volg 47.
Voor bosschages aan linkerhand LA, kn34 volg 47, pad met de bosschages aan rechterhand, voorbij de bosschages buigt het pad maar links, voorbij omheinde percelen grasland buigt het pad naar rechts en gaat over in een grindpad.
Aan einde van het pad, bij T-splitsing RA, weg met plantsoen aan linkerhand, de wn route wordt verlaten.
Voorbij het plantsoen LA richting molen, voetpad, vervolgens aan einde van het voetpad, bij T-splitsing RA, verharde weg.
# Molen Jacobus, de oorspronkelijke molen dateert van 1837. De molen is in 1893 afgebrand en de huidige molen stamt uit dat jaar.
Bij T-splitsing LA, “Jan Smuldersstraat”, direct daarna voorbij het plantsoen, RA, “Servatiusstraat”, kn74 volg 84, de weg volgen tot de kerk, zijwegen negeren.
7.
Voor kerk RA, “Leeuwerik”, kn84 volg 46, vervolgens voorbij de kerk RD, verhard voetpad aan linkerhand negeren.
In bocht naar rechts van de verharde weg RD, breed grindpad, “Torenpad”.
Bij 4-sprong RD, onverhard fietspad, vervolgens na ca. 40m bij splitsing rechts aanhouden, pad met aan beide zijde een beukenhaag.
T.h.v. boerderij nr.6 RD, pad aan rechterhand negeren, vervolgens aan einde van pad, bij 4-sprong LA, “Kerkberg”, verharde weg.
RD, pad aan linkerhand negeren, vervolgens voor woning nr.2 RA, onverhard pad.
Bij T-splitsing RA, fietspad aan overzijde van verharde weg volgen, wn route.
Na ca. 70m LA richting “Hoogeloon”, “Hoogeloonseweg”, wn route, direct daarna voor de beek LA door draaihekje, kn46 volg 21, vervolgens de meanderende beek ca. 600m volgen tot draaihekje in hoek afrastering met daarachter rij bomen aan linkerhand.
8.
Voorbij de hoek in de afrastering kan tijdens natte jaargetijden het pad langs de beek drassig zijn, als alternatief kan men bij hoek in de afrastering LA door het draaihekje, het slingerende pad langs de bomenrij volgen, wn route. Na passeren van draaihekje bij T-splitsing RA, verharde weg, kn21 volg 22. RD, bospad aan linkerhand negeren, wn route. Voorbij bocht naar links RA door draaihekje met NM bordje “Dal van de kleine Beerze”, gras-pad met waterloop aan linkerhand, wn route. Voorbij waterloop met stuw LA richting draaihekje, kn22 volg 41, voorbij het draaihekje de beek aan rechterhand volgen. Ga verder bij punt 9. 1ste regel 2de deel.

T.h.v. het draaihekje RD, het draaihekje aan linkerhand negeren, de wn route wordt verlaten, het pad met de beek aan rechterhand verder volgen, iets verder buigt het gras-pad naar links weg van de beek en gaat door een opening in bosschages, voorbij de opening de beek verder volgen tot brugje.
RD, het brugje aan rechterhand negeren, het pad met de beek aan rechterhand volgen tot een draaihekje iets voorbij een wat grotere poel met aan linkerhand kn22 volg 41.
9.
Voorbij het draaihekje de beek weer aan rechterhand volgen, bij een brugje de beek oversteken het pad met nu op enige afstand de beek aan linkerhand volgen, verderop voorbij bosschages aan rechterhand buigt het pad naar rechts richting draaihekje rechts van een uitkijktoren.
Na passeren van het draaihekje, bij T-splitsing LA, knuppelbrugje richting uitkijktoren.
# Voor een bezoek aan de kabouterberg bij deze T-splitsing een klein stukje RA.
Voorbij laatste een wat hoger knuppelbrugje, iets voor rand bosgebied RA, smal bospad.
Bij 4-sprong met spel voor kinderen RA, verderop buigt het pad naar rechts.
Iets voorbij spel voor kinderen LA richting houtenbrugje.
Bij kleine open plek met “spinnenweb” spel links aanhouden, het smalle pad links van het spel inlopen.
Voor zandwal aan de rand van het bos, het pad met bocht naar rechts verder volgen, pad aan linkerhand negeren, vervolgens na verlaten van het bos, bij T-splitsing LA, verharde weg.
Voor bocht naar links van de weg rechts aanhouden, het smalle onverhard pad met aan linkerhand bosschages inlopen.
Bij 4-sprong RD, “Hoogcasterseweg”, fietspad aan overzijde van de weg volgen, de weg die verderop overgaat in “Torenstraat” volgen tot de kerk, het startpunt.

Legenda:
RA = rechtsaf, RD = rechtdoor en LA = Linksaf
Wandelnetwerk:
Groen/gele markeringen, kn staat voor een knooppuntpaaltje met genummerde richting aanduiding, wn staat voor netwerk routepaaltje met alleen richting aanduiding.

Bekijk de volledige routebeschrijving ⇢

Bereikbaarheid en toegankelijkheid

Startpunt

Kerk, Hoofdstraat 52, 5528 AK te Hoogeloon. Plan Route

Met de auto

Parkeren kan op het pleintje voor kerk aan de Hoofdstraat en in de parkeervakken langs de wegen rond de kerk.

Openbaar vervoer

Bushalte Hoofdstraat, Hoogeloon.

Rolstoeltoegankelijkheid

Deze route is niet geschikt voor rolstoelen of kinderwagens.

Honden

Mits de geldende regels worden nageleefd, zijn honden toegestaan in dit gebied.

Foto's (10)

De zuivelfabriek Sint-Pancratius Adrie: De zuivelfabriek Sint-Pancratius
De Zwarten Berg de grootste grafheuvel in Nederland Adrie: De Zwarten Berg de grootste grafheuvel in Nederland
Beekdal van de Kleine Beerze Adrie: Beekdal van de Kleine Beerze
Molen Jacobus Adrie: Molen Jacobus
De kerk in Vessem Adrie: De kerk in Vessem
De Kleine Beerze Adrie: De Kleine Beerze
Kabouterberg Adrie: Kabouterberg
Knuppelbrugje in het Koebos Adrie: Knuppelbrugje in het Koebos
Kabouterkoning Kyrië Adrie: Kabouterkoning Kyrië
Kerktoren dateert uit omstreeks 1400 Adrie: Kerktoren dateert uit omstreeks 1400

Routekaart

Afdrukken
Annuleren

Topografische routekaart

Deze wandeltocht is ook beschikbaar op een zeer gedetailleerde topografische kaart zwartenberg-tocht.pdf. Het printen van deze topografische kaart kan door gebruik te maken van de mogelijkheden die de PDF reader biedt.

Horecagelegenheden

In de plaats Hoogeloon en VessemErvaringen van wandelaars (15)

 1. Adrie 26 mei 2021 om 13:48

  Zondag 23 mei 2021 de wandeltocht gecontroleerd en iets gewijzigd, aan de rand van Vessem gaat de wandeltocht door de in 2020 aangelegde dorpsmoestuin. De dorpsmoestuin bestaat uit een voedselbos en natuurakkers. De routebeschrijving is weer actueel. Veel wandelplezier!

  Reageren
 2. Fred 25 januari 2021 om 09:05

  Zondag deze tocht gelopen. Behoorlijke stukken zijn momenteel erg modderig. De route langs de Kleine Beerze is momenteel zeer waterrijk. Het is hier moeilijk de voeten droog te houden. Route is dus minder geschikt na een aantal dagen met regen.

  Reageren
 3. liesbeth en Wil 12 januari 2021 om 19:20

  Zondag gelopen. Geweldig mooie route en ook nog eens schitterend weer

  Reageren
 4. Frank 11 oktober 2020 om 20:59

  Ik vond het een tegenvallende wandeling. En dan m.n. het eerste gedeelte tot aan Vessem. Ik had het gevoel dat ik meer langs landbouwgrond liep dan in de natuur (en dan was de mais al weg gelukkig). Maar goed, het was mooi weer en heb uiteindelijk toch een leuke middag gehad, maar het was geen topper deze keer….

  Reageren
 5. Sanne 23 april 2020 om 20:00

  Zeker de moeite waard deze tocht, inmiddels al twee keer gelopen in korte tijd!

  Reageren
 6. Rian 7 april 2020 om 16:20

  Super mooie route! Heel veel over onverharde wegen en heel wisselende landschappen!

  Reageren
  1. Petra 7 april 2020 om 18:52

   Mee eens, een prachtige verrassende tocht! Echt de moeite waard!

 7. Adrie 28 februari 2019 om 15:13

  Gisteren 27 februari 2019 de wandelroute gecontroleerd. Op twee plaatsen de wandelroute een klein beetje gewijzigd. Een pad dat aardig aan het dichtgroeien was in de omgeving van Eurocamping Vessem is uit de wandelroute gehaald en bij de plaats Vessem is een leuk smal paadje in de wandelroute opgenomen. De routebeschrijving is weer actueel. Op foto de kleine grafheuvel naast de grotere Zwartenberg. Veel wandelplezier!

  Reageren
 8. Adrie 14 juni 2017 om 16:35

  14 juni 2017 de wandelroute gecontroleerd. Geen grote veranderingen gezien. Op een punt was een pad verlegd. In het verleden liep men door een stukje grasland, nu langs een bloemrijke rand rond het grasland. De routebeschrijving is weer actueel. Veel wandelplezier!

  Reageren
 9. Adrie 3 augustus 2015

  De route 1-8-2015 gecontroleerd en tevens wat gewijzigd. De route door Vessem is iets ingekort en in het Koebosch bij Hoogeloon wat uitgebreid. Veel wandelplezier!

  Reageren
 10. Hans en Rianne Vogels 15 maart 2015

  Vorige week zondag met mooi lenteweer lekker relaxed gelopen. Heel even opletten in het bos bij de grafheuvel. Twee quad-rijders vonden het leuk om ook de smallere paden te verkennen.

  7.
  Einde pad bij T-splitsing RA, breed pad, vervolgens het pad volgen tot kruising voorbij klein open heidegebiedje op linkerhand, zijpaden negeren.
  Bij deze kruising met bankje RD, kn64 volg 32.

  Moet worden:
  7.
  Einde pad bij T-splitsing RA, breed pad, vervolgens het pad volgen tot kruising voorbij groot open -deels heide – gebied (volop gekapt) met een klein vennetje op linkerhand, zijpaden negeren.
  Bij deze kruising met bankje RD, kn64 volg 32.

  Reageren
  1. Adrie 15 maart 2015 om 10:12

   Hans en Rianne Vogels bedankt voor de reactie, leuk dat U veranderingen in herkenningspunten meld! Het wijzigingsvoorstel is in de routebeschrijving overgenomen.

 11. Frank Elias 17 augustus 2014

  Aan welke weg ligt de Kabouterberg en aan welke de grafheuvel, ik zie op de wandelkaart geen markeringen.

  Met vr.gr.

  Reageren
  1. Adrie 17 augustus 2014 om 10:13

   Beide bezienswaardigheden liggen langs een onverhard pad. Ik heb daarom van de melkfabriek, grafheuvel en de kabouterberg, de in de routebeschrijving genoemde bezienswaardigheden, op de wandelkaart een markering geplaatst. Door op de markering te klikken krijgt men de naam en eventueel een korte beschrijving te zien.

 12. Lennard 23 maart 2014

  Gisteren gelopen met soms zon en soms een licht buitje.

  Ik vond het een aardige wandeling met redelijk wat afwisseling, naar mijn smaak misschien een beetje teveel bebouwde kom. De beschrijving is duidelijk opgesteld en makkelijk te volgen.

  Reageren

Schrijf een bericht

Je bericht: *
Na verzending van een bericht met daarin een link naar een website is het bericht niet direct zichtbaar, het bericht wordt pas geplaatst nadat de link gecontroleerd is op veiligheid.
Je naam: *

Ondersteunde formaten: JPG en PNG (Maximale bestandsgrootte: 7 MB.)