Zwartenberg-tocht, Hoogeloon te Noord-Brabant
Wandeltocht door een landschap met percelen naaldbos afgewisseld door weilanden en akkerland en het beekdal van de Kleine Beerze. De percelen naaldbos zijn voor Brabant typische aangeplante bossen op stuifzand met hier en daar nog kleine vennetjes en stukjes heide, Aan de rand van een van de bospercelen ligt De Zwarten Berg, een grafheuvel uit ca 1500 jaar voor Chr. Samen met een gelijksoortige heuvel te Alphen is De Zwarten Berg de grootste grafheuvel in Nederland uit de vroege bronstijd. Bij het plaatsje Vessem heeft men de keuze uit het beekje de Kleine Beerze in het beekdal verder te volgen of een bezoek aan het rustige plaatsje Vessem waarbij de wandeltocht ook langs horecagelegenheden gaat. Door Vessem is de wandeltocht 15,3 kilometer. Voorbij het plaatsje Vessem gaat de wandeltocht weer door het landschappelijk mooie beekdal van de meanderende Kleine Beerze met aan de rand bij Hoogeloon het Koebos met een heuse kabouterberg. Volgens een sage is deze berg kabouterkoning Kyrië's woning en begraafplaats. De heuvel is nieuw opgeworpen op de plaats waar een grafheuvel uit de Romeinse tijd moet zijn geweest, en doet nu dienst als onderkomen voor vleermuizen. Verder komt men als bezienswaardigheden langs de zuivelfabriek Sint-Pancratius een industrieel monument uit 1916, molen Jacobus en een alleenstaande kerktoren die dateert uit omstreeks 1400. De molen Jacobus passeert men bij een bezoek aan het plaatsje Vessem. De oorspronkelijke molen Jacobus, dateert van 1837 en was een achtkante graan- en oliemolen en is gebouwd door Jacobus Peeters. De molen is in 1893 afgebrand en de huidige ronde stenen beltkorenmolen stamt uit dat jaar. 85% van deze wandeltocht is onverhard.
Routebeschrijving
1.
Met de rug naar de ingang van de kerk RA vertrekken, vervolgens voorbij het plantsoen de weg met flauwe bocht naar links verder volgen, “Hoofdstraat”, kn40 volg 67, de weg ca. 450m volgen tot 4-sprong voorbij een kiosk aan rechterhand en voor een markante voormalige zuivelfabriekje, zijwegen negeren.
Bij deze 4-sprong LA, weg met het zuivelfabriekje aan rechterhand, direct daarna bij 3-sprong links aanhouden, “Akkerstraat”, wn route. vervolgens voorbij woning nr.2 RA, “de Leemvelden”, de wn route wordt verlaten.
Voorbij haag aan linkerhand met aan het eind een metalen poort LA, het onverharde pad volgen tot T-splitsing.
Bij deze T-splitsing RA, verharde weg.
Na ca. 140m, in flauwe bocht naar rechts van de weg LA, onverhard pad, kn67 volg 66, het onverharde pad met verderop een bosperceel aan rechterhand volgen tot T-splitsing bij verharde weg.
Bij deze T-splitsing RA, verharde weg, kn66 volg 65.
Voorbij woning (in aanbouw 2024) met grote loodsen LA, wn route, verderop gaat het onverharde pad door de bosrand en buigt ruim verder naar rechts, het pad verder volgen tot T-splitsing bij een verharde weg iets voorbij een bocht naar links, zijpaden aan rechterhand negeren.
Bij deze T-splitsing RA, verharde weg, de wn route wordt verlaten.
RD, “Akkerstraat”, weg “Hoogeind” aan rechterhand negeren, iets verder LA, onverhard pad met bosrand aan rechterhand, het pad met verderop een grafheuvel aan linkerhand volgen tot T-splitsing bij verharde weg voor inrit van een boerderij, zijpaden negeren.
# Grafheuvel De Zwarte Berg is een ringwalheuvel die op het vaste land van Europa zeldzaam is, omstreeks 1500 jaar voor Chr. is de heuvel met heide-plaggen gebouwd.
Bij deze T-splitsing RA, verharde weg, iets verder LA, onverhard pad, wn route, voorbij stallen gaat het pad door de bosrand, het pad ca. 150m verder volgen tot een bospad aan linkerhand met drie betonnen paaltjes halverwege een groot omheind perceel grasland aan rechterhand.
3.
Bij dit pad LA, bospad, wn route, vervolgens na ca. 60m bij kruising RA, wn route, het pad volgen tot T-splitsing.
Bij deze T-splitsing RA, breed pad, wn route.
Na ca. 80m RA richting ven, wn route, voor het ven, bij 3-sprong LA, het pad met ven aan rechterhand volgen tot 4-sprong voorbij de smalle zijde van het ven iets voorbij het bankje.
Bij deze 4-sprong RD, wn route, het pad buigt iets naar links en gaat daarna door het bos, het pad ca. 140m verder volgen tot kruising, zijpad negeren.
Bij deze kruising RD, vervolgens na ca. 60m bij kruising LA, kn45 volg 65, pad richting een omheining in de verte.
Bij 4-sprong RD, pad met aan rechterhand de omheining rond een bungalowpark, wn route, verderop buigt het pad naar links weg van de omheining.
Iets voorbij deze bocht, in bocht naar rechts van het pad links aanhouden, de wn route wordt verlaten, verderop buigt het pad naar rechts.
Bij kruising LA, wn route, het pad volgen tot pad aan linkerhand voor een open plek, pad aan rechterhand negeren.
4.
Bij dit pad LA, de wn route wordt verlaten, het pad tevens ruiterroute 82 volgen tot bocht naar rechts, zijpaden negeren.
Iets voorbij deze bocht LA, de ruiterroute wordt verlaten, verderop buigt het pad voor een omheind bosperceel naar rechts, het pad verder volgen tot 3-sprong ca. 80m voorbij het omheind bosperceel, zijpaden negeren.
Bij deze 3-sprong scherp LA, t.h.v. de bosrand buigt het pad naar rechts gaat door de bosrand en wordt smaller.
Het pad met bocht naar links verder door de bosrand volgen, smal pad aan rechterhand negeren, iets verder buigt het pad naar rechts en gaat weer door het bos.
Aan einde van het pad, bij T-splitsing RA, breed pad, wn route.
Bij 4-sprong het pad met bocht naar links verder volgen, wn route, het pad dat verderop door een groot heideveld gaat volgen tot kruising voorbij het heideveld.
Bij deze kruising RA, kn64 volg 34/81, breed pad.
Ruim voor een landbouwperceel aan rechterhand, iets voor een wn routepaaltje LA, smal bospad, de wn route wordt verlaten.
5.
Na ca. 100m, bij kruising RD, pad met iets verder een open plek aan rechterhand.
Bij kruising RA door de open plek met aan linkerhand een vennetje.
Bij 3-sprong links aanhouden, wn route, het pad volgen tot T-splitsing voorbij een houten afsluitboom.
Bij deze T-splitsing LA, kn81 volg 82, iets voor het landbouwperceel buigt het pad naar rechts, verderop na verlaten van het bos buigt het pad eveneens naar rechts met bosrand aan rechterhand.
Bij T-splitsing LA, verharde weg, wn route.
In flauwe bocht naar links van de weg, bij 4-sprong rechts aanhouden, wn route, smalle weg met bord “Doodlopende weg”.
Voor een landbouwperceel aan rechterhand RA, smal pad met bosschages aan linkerhand, wn route, verderop buigt het pad naar rechts met iets verder een poel aan rechterhand, voorbij de poel het perceel aan linkerhand verlaten
6.
Na verlaten van het perceel met poel, bij deze T-splitsing RA, wn route.
Voorbij waterloop LA, pad tussen bosperceel en waterloop, wn route, t.h.v. stuw de andere zijde van waterloop volgen, verderop buigt het pad naar links, het smalle pad tussen bosrand en waterloop verder volgen tot T-splitsing bij verharde weg.
Bij deze T-splitsing LA, verharde weg, wn82.
Voorbij landbouwperceel en waterloop aan rechterhand RA, onverhard pad over lage kade tussen afrastering en de waterloop, kn82 volg 19, verderop een brugje over.
Voorbij het brugje, bij T-splitsing RA, kn19 volg 83, door het beekdal lopen met het beekje aan rechterhand tot een rij bomen aan linkerhand met voorbij de bomen een ‘poel’ met kleine stuw eveneens aan linkerhand iets voorbij een klein zandstrandje aan de oever van het beekje en een picknicktafel aan linkerhand.
7.
# Voorbij de rij bomen A: struinend verder langs het beekje of B: een bezoek aan het dorp Vessem.
A: Struinend verder langs het beekje: voorbij de rij bomen RD, kn83 volg 34, het beekje met iets verder een bankje aan linkerhand en verderop bij een brugje aan rechterhand kn34 volg 46 verder aan rechterhand volgen tot een draaihekje met aan linkerhand een woning, via het draaihekje het beekdal verlaten.
Na verlaten van het beekdal RD, het fietspad langs de weg volgen, vervolgens RA richting “Hoogeloon” “Hoogeloonseweg”, wn route.
Ga verder bij punt 8 1ste regel.
B: Bezoek aan het dorp Vessem: voorbij de rij bomen LA richting het houten poort met klaphek met de bomen aan linkerhand, kn83 volg 50.
Voor de houten poort, bij kruising RA, grindpad, de wn route wordt verlaten, verderop voorbij een klein bosperceel aan linkerhand buigt het grindpad naar links en gaat door een klaphek, voorbij het klaphek het grindpad verder volgen tot T-splitsing bij verharde weg.
Bij deze T-splitsing RA, weg met plantsoen aan linkerhand.
Voorbij het plantsoen LA richting de molen, voetpad, vervolgens aan einde van het voetpad, bij T-splitsing RA, verharde weg.
# Molen Jacobus, de oorspronkelijke molen dateert van 1837. De molen is in 1893 afgebrand en de huidige molen stamt uit dat jaar.
Bij T-splitsing LA, “Jan Smuldersstraat”, direct daarna voorbij het plantsoen RA, “Servatiusstraat”, kn47 volg 84, de weg volgen tot de kerk, zijwegen negeren.
Voor kerk RA, “Leeuwerik”, kn84 volg 46, de weg volgen tot bocht naar rechts.
In deze bocht RD, breed grindpad, “Torenpad”.
Bij 4-sprong met aan rechterhand een smal verhard pad RD, grind-/fietspad, de wn route wordt verlaten, vervolgens na ca. 40m bij splitsing links aanhouden, pad met aan rechterhand een beukenhaag, het pad gaat over in een verharde weg met enkele woningen met een klein parkeerterreintje aan linkerhand.
Voorbij het parkeerterreintje, bij T-splitsing LA, klinkerweg, vervolgens voor woning nr.2 RA, onverhard pad.
Bij T-splitsing RA, het fietspad aan overzijde van verharde weg volgen, wn route.
Na ca. 70m LA richting “Hoogeloon”, “Hoogeloonseweg”, wn route.
Ga verder bij punt 8 1ste regel.
8.
Voor het beekje LA, kn46 volg 21, ca. 600m door het beekdal lopen met het meanderende beekje aan rechterhand tot rij bomen (eiken) aan linkerhand.
# Voorbij de rij bomen kan tijdens natte jaargetijden het beekdal drassig zijn, als alternatief: bij de rij bomen LA richting de bomen lopen, wn route, het beekdal bij een draaihekje verlaten en het smalle pad met de bomen aan rechterhand volgen. Aan einde van het pad bij T-splitsing RA, verharde weg, kn21 volg 22. RD, bospad aan linkerhand negeren, wn route. Voorbij bocht naar links RA door een draaihekje met BL bordje “Kleine Beerze”, door het beekdal lopen met een waterloop aan linkerhand, wn route. Bij stuw LA de stuw over richting een draaipoortje, kn22 volg 41, iets voorbij het draaipoortje het beekje aan rechterhand volgen tot een brugje. Ga verder bij punt 9. 1ste regel.
T.h.v. van de rij bomen RD, het pad langs de rij bomen aan linkerhand negeren, de wn route wordt verlaten, het beekje verder aan rechterhand volgen, iets verder voorbij een meander van het beekje naar rechts links aanhouden door een opening in de bosschages lopen, voorbij de opening het beekje verder aan rechterhand volgen tot een brugje.
RD, het brugje aan rechterhand negeren, het beekje verder aan rechterhand met verderop een poel aan linkerhand volgen tot een brugje iets voorbij een draaipoortje met voor het draaipoortje op enige afstand aan linkerhand kn22 volg 41.
9.
Bij het brugje de beek oversteken en de afrastering aan linkerhand volgen, verderop voorbij bosschages aan rechterhand rechts aanhouden richting een draaipoortje rechts van een uitkijktoren, bij dit draaipoortje het beekdal verlaten.
Direct na het draaipoortje, bij T-splitsing LA, vlonderpad met traptreden richting uitkijktoren, de wn route wordt verlaten.
# Voor een bezoek aan de kabouterberg bij deze T-splitsing een klein stukje RA.
Voorbij het laatste vlonderpad een met traptreden, ruim voor de verharde weg RA, smal bospad.
Bij 4-sprong met spel voor kinderen RA, wn route, verderop buigt het pad naar rechts.
Iets voorbij volgend spel voor kinderen LA richting vlonder, wn route.
Bij een kleine grasrijke open plek met speeltoestellen waaronder een ‘spinnenweb’ spel de open plek oversteken links van het ‘spinnenweb’ spel, aan de overzijde bij 3-sprong links aanhouden, de wn route wordt verlaten.
Voor zandwal aan de rand van het bos, het pad met bocht naar rechts verder volgen, pad aan linkerhand negeren, na verlaten van het bos, bij T-splitsing LA, verharde weg.
Voor bocht naar links van de weg rechts aanhouden, het smalle onverharde pad met aan linkerhand bosschages inlopen.
Aan einde van het pad RD, “Hoogcasterseweg”, het fietspad aan overzijde van de weg volgen, de weg die verderop overgaat in “Torenstraat” volgen tot de kerk, het startpunt.
Legenda:
RA = rechtsaf, RD = rechtdoor en LA = Linksaf
BL = Brabants Landschap
Wandelnetwerk:
Groen/gele markeringen, kn staat voor een knooppuntpaaltje met nummers voor de richting, wn staat voor netwerk routepaaltje met alleen de richting of met een genummerde richting.
Bekijk de volledige routebeschrijving ⇢
Bereikbaarheid en toegankelijkheid
Startpunt
Kerk, Hoofdstraat 52, 5528 AK te Hoogeloon. Plan Route
Met de auto
Parkeren kan op het pleintje voor kerk aan de Hoofdstraat en in de parkeervakken langs de wegen rond de kerk.
Openbaar vervoer
Bushalte Hoofdstraat, Hoogeloon.
Rolstoeltoegankelijkheid
Deze route is niet geschikt voor rolstoelen of kinderwagens.
Honden
Mits de geldende regels worden nageleefd, zijn honden toegestaan in dit gebied.
Foto's (10)
Routekaart
Topografische routekaart
Deze wandeltocht is ook beschikbaar op een zeer gedetailleerde topografische kaart zwartenberg-tocht.pdf. Het printen van deze topografische kaart kan door gebruik te maken van de mogelijkheden die de PDF reader biedt.
Download(s)
Horecagelegenheden
In de plaats Hoogeloon en Vessem
Vandaag 9 september 2024 de wandeltocht gecontroleerd en iets gewijzigd. Een pad was opgeheven door herbeplanten van een bosperceel. Verder enkele paden die op dit moment nagenoeg dicht gegroeid waren omdat ze door de wateroverlast van eind 2023 en begin 2024 niet belopen zijn uit de wandeltocht gehaald. Het beekdal van de Kleine Beerze bij Vessem en het beekdal bij Hoogeloon waren beide prima begaanbaar. De routebeschrijving is weer actueel. Veel wandelplezier!
Vandaag deze tocht gelopen op deze mooie winterdag met veel sneeuw en ijs maar we zijn niet verder gekomen dan halverwege wegen hoog water (ijs) waar we niet doorheen konden alternative route gezocht op diverse plekken maar deze niet gevonden zodoende om moeten draaien gaan in de zomer zeker weer proberen te lopen.
De wandeltocht kan weer gelopen worden. Het beekdal oogt nog wat kaal maar aan de inrichting te zien wordt het in de toekomst een mooi geheel. De wandelroute biedt nu ook de mogelijkheid om struinend het beekje de Kleine Beerze ter hoogte van Vessem wat langer te volgen. De werkzaamheden zijn nagenoeg afgerond op enkele kleine dingen na, zoals de twee brugjes die over het beekje liggen moeten nog op hun definitieve plek geplaatst worden. Ook zijn de routepaaltjes van het wandelnetwerk nog niet geplaatst, alleen de routepaaltjes waarbij het vrijwel zeker waar ze uiteindelijk komen te staan zijn vermeld. De routebeschrijving is weer actueel. Veel wandelplezier!
De Kleine Beerze en het aangrenzende beekdal aan de rand van Vessem, als onderdeel van de gebiedsontwikkeling Levende Beerze, wordt over een lengte van ongeveer 6 km heringericht. Voorlopig de wandeltocht gesloten tot de werkzaamheden afgerond zijn. Volgens de planning is dit eind mei 2022.
Zondag 23 mei 2021 de wandeltocht gecontroleerd en iets gewijzigd, aan de rand van Vessem gaat de wandeltocht door de in 2020 aangelegde dorpsmoestuin. De dorpsmoestuin bestaat uit een voedselbos en natuurakkers. De routebeschrijving is weer actueel. Veel wandelplezier!
Zondag deze tocht gelopen. Behoorlijke stukken zijn momenteel erg modderig. De route langs de Kleine Beerze is momenteel zeer waterrijk. Het is hier moeilijk de voeten droog te houden. Route is dus minder geschikt na een aantal dagen met regen.
Zondag gelopen. Geweldig mooie route en ook nog eens schitterend weer
Ik vond het een tegenvallende wandeling. En dan m.n. het eerste gedeelte tot aan Vessem. Ik had het gevoel dat ik meer langs landbouwgrond liep dan in de natuur (en dan was de mais al weg gelukkig). Maar goed, het was mooi weer en heb uiteindelijk toch een leuke middag gehad, maar het was geen topper deze keer….
Zeker de moeite waard deze tocht, inmiddels al twee keer gelopen in korte tijd!
Super mooie route! Heel veel over onverharde wegen en heel wisselende landschappen!
Mee eens, een prachtige verrassende tocht! Echt de moeite waard!
Gisteren 27 februari 2019 de wandelroute gecontroleerd. Op twee plaatsen de wandelroute een klein beetje gewijzigd. Een pad dat aardig aan het dichtgroeien was in de omgeving van Eurocamping Vessem is uit de wandelroute gehaald en bij de plaats Vessem is een leuk smal paadje in de wandelroute opgenomen. De routebeschrijving is weer actueel. Op foto de kleine grafheuvel naast de grotere Zwartenberg. Veel wandelplezier!
14 juni 2017 de wandelroute gecontroleerd. Geen grote veranderingen gezien. Op een punt was een pad verlegd. In het verleden liep men door een stukje grasland, nu langs een bloemrijke rand rond het grasland. De routebeschrijving is weer actueel. Veel wandelplezier!
De route 1-8-2015 gecontroleerd en tevens wat gewijzigd. De route door Vessem is iets ingekort en in het Koebosch bij Hoogeloon wat uitgebreid. Veel wandelplezier!
Vorige week zondag met mooi lenteweer lekker relaxed gelopen. Heel even opletten in het bos bij de grafheuvel. Twee quad-rijders vonden het leuk om ook de smallere paden te verkennen.
7.
Einde pad bij T-splitsing RA, breed pad, vervolgens het pad volgen tot kruising voorbij klein open heidegebiedje op linkerhand, zijpaden negeren.
Bij deze kruising met bankje RD, kn64 volg 32.
Moet worden:
7.
Einde pad bij T-splitsing RA, breed pad, vervolgens het pad volgen tot kruising voorbij groot open -deels heide – gebied (volop gekapt) met een klein vennetje op linkerhand, zijpaden negeren.
Bij deze kruising met bankje RD, kn64 volg 32.
Hans en Rianne Vogels bedankt voor de reactie, leuk dat U veranderingen in herkenningspunten meld! Het wijzigingsvoorstel is in de routebeschrijving overgenomen.
Aan welke weg ligt de Kabouterberg en aan welke de grafheuvel, ik zie op de wandelkaart geen markeringen.
Met vr.gr.
Beide bezienswaardigheden liggen langs een onverhard pad. Ik heb daarom van de melkfabriek, grafheuvel en de kabouterberg, de in de routebeschrijving genoemde bezienswaardigheden, op de wandelkaart een markering geplaatst. Door op de markering te klikken krijgt men de naam en eventueel een korte beschrijving te zien.
Gisteren gelopen met soms zon en soms een licht buitje.
Ik vond het een aardige wandeling met redelijk wat afwisseling, naar mijn smaak misschien een beetje teveel bebouwde kom. De beschrijving is duidelijk opgesteld en makkelijk te volgen.