Zwarte Peel-route, Heibloem te Limburg

16 km Wandelroute Zwarte Peel-route, te Heibloem

Wandeltocht door de Waterbloem, de Kleine en Grote Moost, De Zwarte Peel, de Nederpeel en het Spaanse Bos. De bossen van Waterbloem vormen een afwisselend bosgebied met bosjes, moerassen en natte graslanden, door het gebied stroomt de Roggelsche Beek. Het gebied was tot omstreeks 1850 een groot moerasgebied. De Kleine en de Grote Moost zijn peelrestanten die langs de Noordervaart liggen. De Kleine Moost werd gebruikt voor het steken van turf. Later zijn de gebieden ontwaterd en op de hogere delen met naaldbossen beplant, momenteel worden de gebieden weer vernat. De Zwarte Peel en de Nederpeel is het stroomgebied van de Neerpeelbeek, deze beek meandert weer schitterend door het landschap. De wandelroute slingert met de beek mee door beide gebieden. Als laatste gaat de wandeltocht door het Spaanse bos, dit bosgebied bestaat voornamelijk uit naaldhout maar er staan ook eiken en beuken, waarvan sommige meer dan 130 jaar oud zijn. Als bezienswaardigheid komt men langs een voormalige kloosterboerderij met brouwerijgebouw gebouwd omstreeks 1853. De gebouwen zijn de enige die van het oorspronkelijke kloostercomplex bewaard zijn gebleven. 90% van deze wandeltocht is onverhard.

Opgesteld door: Adrie Raaijmakers, op: 25-10-2013, laatst bijgewerkt op: 21-12-2023

Routebeschrijving

Op diverse punten wordt verwezen naar routepaaltjes. De vermeldingen zijn alleen bedoeld als extra herkenningspunten.
1.
Met de rug naar de ingang van de kerk RA vertrekken, vervolgens voorbij weg aan rechterhand met parkeerstrook RA het verhard voetpad door plantsoen inlopen.
Aan einde van voetpad, bij T-splitsing LA, verharde weg, vervolgens bij kruising RD, “Horstpeel”, kn60 volg 20.
RD, weg “Elzenweike” aan rechterhand negeren, direct daarna in bocht naar links RD, grindpad, het grindpad buigt eveneens naar links, wn route, vervolgens na ca. 40m RA, smal bospad met SBB bordje “Waterbloem”, wn route.
Iets voorbij 2de flauwe bocht naar links RA, de wn route wordt verlaten.
Bij T-splitsing RA, men passeert aan rechterhand op enige afstand een poel, het pad verder volgen tot kruising.
2.
Bij deze kruising RA, iets verder voor brugje LA, kn21 volg 11, smal pad met rij beuken aan rechterhand.
T.h.v. bankje en aan rechterhand een kruisbeeld RD, pad aan linkerhand negeren, wn route, vervolgens in bocht naar links RA het houten brugje over, gras-pad met beek aan rechterhand, wn route, verderop voor een waterloop buigt het pad naar links, na deze bocht gras-pad met de waterloop aan rechterhand.
Direct na klaphek met veerooster LA, wn route.
Bij kruising met aan linkerhand klaphek en veerooster RA, wn route, het pad volgen tot kruising voor een open plek aan linkerhand, zijpad negeren.
Bij deze kruising RD, kn11 volg 10, pad met de open plek aan linkerhand.
Voorbij klaphek met veerooster, bij T-splitsing RA, wn route, verderop buigt het pad naar links en gaat door de bosrand, wn route.
3.
Bij T-splitsing LA, fietspad aan overzijde van de doorgaande weg volgen, let op drukke weg!!!, kn10 volg 14, iets verder RA, bospad met houten afsluitboom en SBB bordje “Waterbloem”, wn route.
Bij T-splitsing LA, wn route, het ca. 150m volgen tot kruising.
Bij deze kruising RA richting bosrand, wn route.
Na verlaten van het bos, bij T-splitsing RA, kn14 volg 30, verderop buigt het pad naar links, het pad ca. 900m verder volgen tot T-splitsing voor kanaal de Noordervaart.
Bij deze T-splitsing LA, grindpad, kn30 volg 31, het pad met het kanaal aan rechterhand volgen tot pad aan linkerhand, iets voorbij picknicktafel met twee bankjes en informatiepaneel “De Noordervaart en de Grote Moost”.
Bij dit pad LA, pad door broekbos, kn31 volg 13, verderop verlaat men het bos.
# Ruim na verlaten van het bos wordt een onderhouds-/gras-pad langs een waterloop gevolgd, door begroeiing kan het pad lastig te belopen zijn, als alternatief bij kruising met de waterloop RD, kn13 de wn route wordt verlaten, verderop gaat het onverhard pad over in een verharde weg. Bij T-splitsing RA. Voorbij hoge haag RA, onverhard pad. Bij kruising met waterloop RD, gras-/onderhoudspad langs de waterloop negeren, kn52 volg 32. Ga verder bij punt 4. 3de regel Na ca. 1,1km het…….

4.
Voor flauwe bocht naar rechts, bij kruising met waterloop RA, gras-/onderhoudspad tussen bosschages en waterloop met de waterloop aan rechterhand, kn13 volg 52, het gras-/onderhoudspad volgen tot T-splitsing voor een landbouwperceel.
Bij deze T-splitsing RA, pad met bosrand aan rechterhand, kn52 volg 32.
Na ca. 1,1km het pad met bocht naar rechts verder volgen, pad aan linkerhand negeren, wn32, vervolgens voor kanaal, bij T-splitsing LA, kn32 volg 33.
# Voor een pauze, na ca. 350m passeert men het iets naar achtergelegen voormalige klooster Stokershorst. Gevestigd in het klooster is “Stokershorst – de nieuwe wereld”, bij mooi weer kan men terecht op hun terras. Let op het eventuele bordje bij het pad.
Voorbij grote loods aan linkerhand LA, verharde weg, wn33.
RD, “Stokershorst”, weg aan rechterhand negeren, kn33 volg 40.
5.
In bocht naar links van de weg RA, onverhard ruiterpad, de wn route wordt verlaten, na ca. 60m buigt het pad naar links.
Voorbij flauwe bocht naar rechts RA, populierenlaan, verderop buigt het pad voor een waterplas naar links richting een groen gebouwtje (stuw).
T.h.v. stuw links aanhouden, gras-pad langs de stuw aan rechterhand negeren, gras-/onderhoudspad met beek aan rechterhand.
Pad met flauwe bocht naar links verder volgen, de beek wordt verlaten.
Voor landbouwperceel, bij T-splitsing RA, wn44, direct daarna voor de beek, bij kruising LA, kn44 volg 42, het gras-/onderhoudspad met de beek aan rechterhand volgen tot 4-sprong bij verharde weg.
Bij deze 4-sprong LA, verharde weg, kn42 volg 40.
6.
Bij kruising RA, het onverharde pad met houten afsluitboom en SBB bordje “Nederpeel” ca. 500m volgen tot een pad aan linkerhand voor een omheind perceel (nieuwe aanplant) in het bos met voor het perceel een poel, overige zijpaden negeren.
Bij dit pad RD, het pad aan linkerhand negeren, wn route, het pad ca. 350m verder volgen tot pad aan rechterhand met langs het pad beuken en een wn routepaaltje.
Bij dit pad RA, wn route, het pad met aan beide zijde beuken volgen tot 3-sprong voor de beek, zijpad negeren.
Bij deze 3-sprong links aanhouden, kn55 volg 57, het gras-/onderhoudspad met de beek aan rechterhand volgen tot T-splitsing bij verharde weg.
Bij deze T-splitsing LA, verharde weg, kn57 volg 51/53, direct daarna RD, “Aan de Heibloem”, breed pad aan linkerhand negeren, wn53.
7.
Na ca. 90m LA, bospad met houten afsluitboom en SBB bordje “Spaanse Bos”, wn route, verderop buigt het pad naar rechts, het pad dat na ca. 130m na deze bocht naar links buigt volgen tot kruising ca. 90m voorbij omheind terrein met stallen en een grote loods aan rechterhand.
Bij deze kruising RA, wn route, het pad volgen tot kruising t.h.v. bosrand.
Bij deze kruising RD, gras-pad met aan beide zijde bosschages, kn53 volg 54.
RD, verharde weg, weg aan linkerhand negeren, kn54 volg 67, voorbij kloosterboerderij gaat de verharde weg over in een grindpad.
# De kloosterboerderij en het brouwerijgebouw zijn de enige van de oorspronkelijke kloostergebouwen die bewaard zijn gebleven. Het eigenlijke kloostercomplex werd in 1958 gesloopt.
8.
Aan einde van het pad, bij T-splitsing RA, verharde weg, wn route.
Halverwege het bosperceel aan linkerhand LA, smal bospad.
Bij T-splitsing LA, verharde weg, direct daarna RA, smal bospad.
Bij 3-sprong rechts aanhouden, direct daarna voor rotonde, bij T-splitsing RA, verhard fietspad, vervolgens LA, de doorgaande weg N279 oversteken en de weg richting “Heibloem” inlopen tot de kerk, het startpunt.

Legenda:
RA = rechtsaf, RD = rechtdoor en LA = Linksaf
SBB = Staatsbosbeheer.
Wandelnetwerk:
Rood/gele markeringen, kn staat voor een knooppuntpaaltje met genummerde richting, wn staat voor netwerk routepaaltje met alleen richting of met een genummerde richting.

Bekijk de volledige routebeschrijving ⇢

Bereikbaarheid en toegankelijkheid

Startpunt

Kerk, Schoolstraat 1, 6089 NP te Heibloem. Plan Route

Met de auto

Parkeren kan in de directe omgeving van de kerk op parkeerstrook langs de smalle weg door plantsoen of op de parkeerplaatsen aan de Sint Isidoorstraat.

Openbaar vervoer

Bushalte Schoolstraat aan de N279, Meijelseweg. Aanlooproute: Ga richting de rotonde. Volg vanaf de rotonde de Schoolstraat tot de kerk.

Rolstoeltoegankelijkheid

Deze route is niet geschikt voor rolstoelen of kinderwagens.

Honden

Mits de geldende regels worden nageleefd, zijn honden toegestaan in dit gebied.

Foto's (9)

De Grote Moost Adrie: De Grote Moost
De Grote Moost Adrie: De Grote Moost
De Grote Moost, pad door het gebied Adrie: De Grote Moost, pad door het gebied
Hoogzit bij de Neerpeelbeek Adrie: Hoogzit bij de Neerpeelbeek
Onderhoudspad langs de Neerpeelbeek Adrie: Onderhoudspad langs de Neerpeelbeek
Sporen die duiden op de aanwezigheid van bevers Adrie: Sporen die duiden op de aanwezigheid van bevers
Het begin van een heuse beverdam de Neerpeelbeek Adrie: Het begin van een heuse beverdam de Neerpeelbeek
Kloosterboerderij Adrie: Kloosterboerderij
Informatiepaneeltje Adrie: Informatiepaneeltje

Routekaart

Afdrukken
Annuleren

Topografische routekaart

Deze wandeltocht is ook beschikbaar op een zeer gedetailleerde topografische kaart zwarte-peel-route.pdf. Het printen van deze topografische kaart kan door gebruik te maken van de mogelijkheden die de PDF reader biedt.

Horecagelegenheden

Er zijn geen horecagelegenheden bekend! Ken jij er één in de buurt van de wandelroute? Meldt het ons dan via de contactpagina..

Ervaringen van wandelaars (23)

 1. Anthony Meulendijks 9 april 2023 om 17:38

  Mooie zeer gevarieerde route ! Dankjewel!!

  Reageren
 2. Adrie 10 juni 2021 om 16:59

  2 juni 2021 de wandeltocht gecontroleerd. Een wijziging in het wandelnetwerk en in het Spaanse Bos stonden diverse nieuwe SBB bordjes verder geen veranderingen gezien. Wel een paar kleine stuwmeertjes in de Neerpeelbeek ontstaan door nijvere arbeid van bevers. De routebeschrijving is weer actueel. Veel wandelplezier!

  Reageren
 3. Petra 4 april 2021 om 15:30

  Wat een mooie route, zeker de moeite waard om te wandelen. Afwisselend met beekjes, moeras, bos. Aan de overkant van de Noordervaart zagen we 4 reeën rennen, een mooi gezicht. We hebben genoten van deze route. TOP, Adrie

  Reageren
 4. Jolanda 16 februari 2021 om 22:38

  Een vraag staat deze route met routepaaltjes aangegeven? Mvg jolanda

  Reageren
  1. Adrie 17 februari 2021 om 07:13

   Beste Jolanda bedankt voor de reactie! De wandelroute is niet met routepaaltjes aangeven. Wel worden er delen van het wandelnetwerk gevolgd, op die delen die samenvallen met het wandelnetwerk wordt er in de routebeschrijving verwezen naar de routepaaltjes van het wandelnetwerk.

 5. Chris & Miek 23 april 2020 om 11:52

  Weer deze heerlijke wandeling gemaakt door dit veelzijdig natuurgebied!
  Het blijft toch een van onze favoriete wandelroutes
  Alleen jammer dat de koffiepauze plaats bij Stokershorst niet open was i.v.m. Corona,
  dus hadden wij zelf de vlaai maar meegenomen!

  Reageren
 6. Adrie 16 oktober 2019 om 14:20

  Maandag 14 oktober 2019 de wandelroute gecontroleerd. Geen veranderingen gezien op een paar puntjes de routebeschrijving iets aangepast. De routebeschrijving is weer actueel. Ook de bevers in deze omgeving hebben niet stil gezeten en aardig wat werk verzet. Tijdens de wandeltocht komt men op twee plaatsen langs een heuse beverdam. Veel wandelplezier!

  Reageren
 7. Frans 8 oktober 2019 om 20:09

  Gelopen 07-10-2019
  Veel paddenstoelen gezien, ook sporen van bever en wilde zwijnen gezien.
  Het geluk dat er op veel plaatsen was gemaaid, daar door zijn de mooi de beekjes goed te zien. Een mooie route , door rustig gebied. Bedankt

  Reageren
 8. Rene 31 december 2018 om 11:19

  Vandaag 28-12 gelopen met een mooi winterzonnetje en de nachtvorst nog op de velden. een hele mooie route met inderdaad in de winter geen horeca. Zelf wat lekkers meenemen! Zeer afwisselend en een prachtig stuk langs de Neerpeelbeek. Gelukkig heeft de laatste regen de vennen en de beek weer wat natter gemaakt. Meerdere boompjes afgeknaagd door de bever. Ook reeen gespot. Erg rustig gebied. een aanrader.

  Reageren
 9. Edwin & Miranda 9 september 2018 om 13:57

  Wat een prachtige wandeling! Vandaag (zondag 9 september 2018) met heerlijk weer gelopen. De gevolgen van de droge zomer zijn goed te zien: de beekjes en vennetjes staan vrijwel droog. Desondanks is het een schitterende en vooral ook afwisselende wandeling.
  Nog een nuttige tip voor toekomstige wandelaars: in tegenstelling tot wat er in de beschrijving staat, is er wel horeca te vinden onderweg. Halverwege kom je langs Landgoed Stokershorst, waar je volgens het bord bij de ingang dagelijks vanaf 10.00 uur tot zonsondergang op het terras terecht kunt. Het assortiment is beperkt (verwacht geen uitgebreide lunch) en het is zelfbediening, maar de koffie smaakt prima! De prijs voor de consumpties bepaal je zelf en moet je contant betalen; pinnen is niet mogelijk.
  Al met al een heerlijke wandeling die wij andere wandelaars zeer kunnen aanraden!

  Reageren
 10. Chris en Mieke. 8 september 2018 9 september 2018 om 00:48

  Vandaag deze mooie route weer eens gelopen. Vanwege de zeer warme dagen stond er veel droog en de beekjes waren dichtgegroeid, wat ik dan weer jammer vind. Er mogen wel wat bankjes geplaatst worden zodat je nóg meer van dit prachtig stukje natuur kunt genieten, die miste wij de vorige keer ook al.

  Reageren
  1. Chris en Mieke 21 maart 2019 om 19:21

   Deze foto is genomen augustus 2017

 11. Lidia & Eric Korenblik 4 juni 2017 om 17:26

  Een verrassend mooie route. Langs de Neerpeelbeek een zwarte ooievaar gespot ! Verder talloze libellen (waaronder de bruine korenbout en vuurlibel) en Phegeavlinders (melkdrupje). Op 1e pinksterdag gelopen en alleen nabij Heibloem twee medewandelaars ontmoet.

  Reageren
 12. Adrie 27 januari 2017 om 19:44

  Vandaag 27 januari 2017 de wandelroute gecontroleerd tevens iets vernieuwd. In de Grote Moost is een onderhoudspad opengesteld voor wandelaars, dit pad wordt nu gevolgd. Omdat onderhoudspaden maar een tot twee keer per jaar gemaaid worden is als alternatief de oorspronkelijke wandelroute nog te volgen. Ook leuk te melden is dat er in de Neerpeelbeek op diverse plaatsen sporen te zien die duiden op de aanwezigheid van bevers. Met in de beek een heuse beverdam in aanbouw. Waarschijnlijk wordt deze door het waterschap weer verwijderd zodra de dam te groot gaat worden.

  Reageren
 13. Adrie 4 juli 2015

  2-7-2015 met als vooruitzicht een warme dag in de hele vroege uren deze wandelroute gecontroleerd. De routebeschrijving is weer actueel. Tevens op een tweetal plaatsen de route een klein beetje gewijzigd. De suggestie voor een route verfraaiing van Yvonne 19-11-2013, het beukenlaantje is in de route opgenomen. En aan het einde van de tocht een stukje verharde weg vervangen door een bospad. Veel wandelplezier!

  Reageren
 14. Peter 16 april 2015

  Deze route gelopen op een mooie zonnige dag op paasmaandag.
  Zelf woon ik niet al te ver van dit gebied, en ik kende het vanaf de weg uit mijn wielren periode. Maar wat een mooie wandeling. Een heerlijk rustig gebied. Zelfs op deze paasmaandag amper iemand tegen gekomen. Inmiddels Is en groot landbouw gebied bij de Caluna afgegraven en ligt het van origine aanwezige ven er weer.
  Nu nog wat kaal en duidelijk de menselijke hand te zien. Maar dit wordt zondermeer en enorme verrijking.
  Bedankt voor deze mooie route.

  Reageren
 15. Johanna 13 oktober 2014

  Schitterende wandelroute. Mooie natuur. Wij hebben genoten op deze zonnige dag. Bedankt Adrie. De beschrijving was weer perfect.

  Reageren
 16. Petra 25 september 2014

  Vandaag met fantastisch wandelweer deze route gelopen, duidelijke beschrijving en genoten van de schitterende natuur.

  Reageren
 17. Ellis 12 juni 2014

  Prachtige wandeling, met complimenten voor de duidelijke beschrijving! Ik woon in de buurt (Leveroy). Ik rijd wel eens door dit uitgestrekte gebied. Mijn indruk was dat vooral landbouw bedreven wordt. Deze wandeling weeft de verschillende natuurgebiedjes waar naar mijn idee weinig mensen komen prachtig aan elkaar. Ik ben aangenaam verrast!

  Reageren
 18. peter swinkels 8 december 2013

  De route gelopen op 30 november,en het was weer een dag van genieten.
  De route is goed te lezen ,en je wandeld door een zeer rustig en mooie streek.
  Je komt er maar weinig mensen tegen, maar dat is goed voor de rust in dat gebied.
  Daarna een bokbiertje gedronken in eetcafe de STOEP in meijel roggelsedijk 19.
  Dus we hebben weer een heerlijke dag gehad.

  PETER EN YVONNE

  Reageren
 19. Yvonne 19 november 2013

  Vandaag, een sombere maar tot ons geluk toch droge dag in Midden-Limburg, deze wandeling gelopen. We hebben weer genoten! Dit is de derde route van Adrie Raaijmakers die wij hebben voltooid en wij vinden dat hij echt een hele goede routemaker is. Dank je wel Adrie, voor het verzorgen van het entertainment tijdens onze vakantie in het mooie Limburg.

  De Zwarte Peelroute is een mooie route door onbekende, en daarom weinig bewandelde natuurgebieden. Daardoor des te verrassender. Heel gek dat het lokale wandelroutenetwerk deze paden grotendeels overslaat, maar dat geeft je als wandelaar extra het gevoel dat je iets nieuws ontdekt.

  De routebeschrijving klopt als een bus. Eén opmerking: bijna aan het einde staat dat je bij de bosrand een smal pad naar links moet nemen. ‘Bij bosrand LA, smal onverhard bospad.’ Volgens ons kan dat duidelijker, want even verderop is nog een bosrand. Ik zou ervan maken: ‘Vrijwel direct na het laatste gebouwtje aan de rechterzijde LA, smal onverhard bospad.’

  En een suggestie voor een mogelijke routeverfraaiing: Misschien leuk om het lange pad langs de beek even te onderbreken met een kleine detour in het bos aan de linkerkant. Hoe mooi het beekpad ook is, een beetje afwisseling is altijd leuk. We passeerden bijvoorbeeld een mooi beukenlaantje, een stukje nadat we de verharde weg hadden gekruist.

  groet,

  en we gaan zeker nog meer wandelingen van Adrie lopen deze week.

  Reageren
  1. Adrie 20 november 2013 om 19:45

   Yvonne bedankt! Wat betreft de opmerking over punt 10 3de regel: in de 2de regel stond dat doorgelopen moest worden tot de “bosrand op rechterhand”. Ter verduidelijking heb ik de “bosrand aan de rechterhand” nu ook in 3de regel vermeld. Het kleine ommetje door het bos aan de linkerkant als korte onderbreking heb ik overwogen, uiteindelijk heb ik toch voor de beek gekozen omdat in dit deel het bosgebied links van de beek de meeste variatie kent.

 20. Lennard 2 november 2013

  Vandaag gelopen met grijs maar vrijwel droog weer.

  Ik vond het een mooie route met veel natuur door grotendeels rustig gelegen gebied.

  Reageren

Schrijf een bericht

Je bericht: *
Na verzending van een bericht met daarin een link naar een website is het bericht niet direct zichtbaar, het bericht wordt pas geplaatst nadat de link gecontroleerd is op veiligheid.
Je naam: *

Ondersteunde formaten: JPG en PNG (Maximale bestandsgrootte: 7 MB.)