Zevenhutten-tocht, Cuijk te Noord-Brabant

15 km Wandelroute Zevenhutten-tocht, te Cuijk

Wandeltocht voor de liefhebber van rivierenlandschappen. De wandeltocht gaat over dijken en door de uiterwaarden van de Maas. In deze uiterwaarden zijn natuurlijke heggen te zien, de maasheggen. Deze heggen bestaan uit in elkaar gevlochten levende meidoorns of sleedoorns. Na de uiterwaarden verlaten te hebben gaat de wandeltocht door St. Agatha met als bezienswaardigheid het Kruisherenklooster van Sint Agatha. Dit klooster werd omstreeks 1371 opgericht door de Kruisheren. Het klooster is het oudste nog bewoonde klooster van Nederland. Via rustige landweggetjes gaat de wandeltocht vervolgens naar het natuurgebied de Zevenhutten. In dit gebied stonden ooit zeven armzalige boerderijtjes. Ze maakten het begin van een bijzondere ontginning, heide werd omgezet in eikenhakhout. Dit eikenhakhout voorzag in de behoefte aan hout om de kachel te laten branden en gereedschap van te maken. Vanwege de cultuurhistorie wordt het eikenhakhout in stand gehouden, maar het grootste deel van het bos mag 'doorschieten'. Omdat een gedeelte van de wandeltocht door weilanden in de uiterwaarden gaat zijn waterdichte schoenen zeker aan te raden. 58% van deze wandeltocht is onverhard.

Opgesteld door: Adrie Raaijmakers, op: 19-9-2015, laatst bijgewerkt op: 23-7-2023

Routebeschrijving

Op diverse punten wordt verwezen naar routepaaltjes. De vermeldingen zijn alleen bedoeld als extra herkenningspunten.
1.
Bij het station met de rug naar het witte stationsgebouw RD richting “Centrum” vertrekken, “Stationsstraat”, kn11 volg 17, de weg volgen tot kruising voor een plein, zijwegen negeren.
Bij deze kruising RD, weg met aan linkerhand “Louis Jansenplein”, wn route, de weg die voorbij het plein overgaat in “Korte Molenstraat” volgen tot T-splitsing, zijwegen negeren.
Bij deze T-splitsing RA, wn route, iets verder LA richting kerk, “Kerkstraat”, vervolgens voor de kerk rechts aanhouden.
Bij T-splitsing LA, de weg door tunnel volgen tot op de kade voor de Maas, zijwegen negeren, op de kade RA, kn17 volg 1, langs het haventje richting het fietspad aan overzijde lopen, vervolgens het verhard fietspad aan de voet van de dijk volgen.
2.
Aan einde van het fietspad LA, kn1 volg 49, vervolgens voorbij de trailerhelling door 1ste klaphek het grasland inlopen, wn route, door het grasland lopen met de Maas aan linkerhand, aan einde van het perceel via overstap aan rechterzijde het volgende langwerpige perceel grasland inlopen met de Maas aan linkerhand, aan einde van 2de perceel bij twee bijna overwoekerde klaphekken het 3de perceel inlopen, na ca. 1km voorbij een brugje het 4de perceel inlopen, via een klaphek het 4de perceel grasland verlaten.
Na verlaten van het grasland, voorbij bankjes RA, grindpad, wn route.
Het grindpad gaat over in verharde weg, direct daarna LA, breed onverhard pad, kn49 volg 50, verderop aan einde van het pad via het draaihekje links van het metalen poort “De Weerde” het grasland inlopen, de rechterzijde van grasland ca. 450m volgen tot draaihekje aan rechterhand direct na een grote boom in de haag.
3.
Bij dit draaihekje RD, kn50 volg 51, na ca. 80m buigt het gras-pad voor afrastering naar links richting de Maas, bij de Maas RA door het draaihekje, de Maas aan linkerhand volgen, verderop passeert men dicht na elkaar twee draaihekjes en een houten voetgangerssluis t.h.v. een drinkplaats voor vee aan de Maas en voor een monding van een beekje buigt het gras-pad naar rechts.
# De beboste heuvel die in de verte aan de overzijde van de Maas te zien is de ruïne van het Genneperhuis.
T.h.v. brugje RD door draaihekje, kn51 volg 97, door de linkerzijde van het grasland lopen met afrastering aan linkerhand en met hagen omzoomde percelen grasland aan rechterhand, voorbij het 4de perceel door een draaihekje rechts van een metalen poort het 5de perceel grasland inlopen met een haag aan linkerhand.
Na verlaten van de percelen, bij T-splitsing RA, breed onverhard pad, kn97 volg 96.
Na ca. 300m LA door draaihekje, smal pad met afrastering aan linkerhand, kn96 volg 60, aan overzijde buigt het pad voorbij een draaihekje naar rechts en gaat via een smalle weg de dijk op.
4.
Op de dijk, bij 4-sprong rechts aanhouden, het gras-pad over de dijk volgen, wn route, verderop buigt het gras-pad naar links en gaat iets voorbij deze bocht langs een metalen poort.
Aan einde van het gras-pad, bij Y-splitsing scherp RA de dijk afdalen, verharde weg, kn60 volg 62, voorbij bocht naar links gaat de verharde weg over in een onverhard pad, verderop gaat het pad weer over in een verharde weg.
Ruim voor klooster, voor de dijk scherp LA, weg met de dijk aan rechterhand, kn62 volg 63.
Op de dijk, bij 3-sprong RA, wn route, vervolgens na ca. 70m bij T-splitsing RA, wn route.
Voorbij kloostermuur, bij 4-sprong RD, “Kloosterlaan”, wn route.
# Kruisherenklooster van Sint Agatha, dit klooster werd omstreeks 1371 opgericht door de Kruisheren. De kloostertuin van het Kruisherenklooster is te bezoeken.
Bij kruising RA richting de dijk, “Veerstraat 19-21-23”, kn63 volg 48, vervolgens op de dijk links aanhouden, het gras-pad over de dijk volgen, de wn route wordt verlaten.
# Als de dijk begraast wordt door schapen de weg verder volgen tot kruising voorbij woning nr.23. Bij deze kruising met kn48 paaltje en bankje LA, onverhard pad, verderop buigt het pad naar links en gaat over in een verharde weg. Voorbij de dijk, bij Y-splitsing rechts aanhouden, de weg volgen tot splitsing voor het Heilig Hart beeld. Ga verder punt 5 2de regel.
5.
Aan einde van het gras-pad links aanhouden, verharde weg, de dijk wordt verlaten, direct daarna bij Y-splitsing rechts aanhouden, de weg volgen tot splitsing voor het Heilig Hart beeld.
Bij deze splitsing links aanhouden, de weg links van het beeld inlopen, iets verder RD, “Gildeweg”, weg aan linkerhand negeren, wn route.
Voor plantsoentje met kapelletje rechts aanhouden, “Kuilen”, kn47 volg 44, de weg volgen tot T-splitsing bij doorgaande weg.
Bij deze T-splitsing RA, direct daarna LA, “Drogesestraat”, wn route, de weg volgen tot woning nr.15 links van de weg t.h.v. een bos rechts van de weg.
T.h.v. de inrit bij deze woning RA, smal bospad, kn44 volg 43.
RD, smal pad aan rechterhand negeren, vervolgens na ca. 30m, bij 3-sprong links aanhouden, de wn route wordt verlaten.
6.
Bij kruising met rechtdoor een smal verbindingspad richting pad voor de spoorlijn RA, breder pad.
Iets voor het verlaten van het bos, bij kruising LA, het smalle pad buigt naar rechts en volgt voorbij deze bocht een volkstuinencomplex aan linkerhand.
Voorbij het volkstuinencomplex, bij 3-sprong rechts aanhouden, pad door de bosrand.
Na verlaten van het bos, bij splitsing links aanhouden, vervolgens voorbij waterloop schuin naar rechts richting het smalle bospad met een geel honden uitlaatzone paaltje aan overzijde van het grasveld lopen, overige graspaden negeren, bij het paaltje het bos inlopen, smal bospad.
Iets in het bos, bij 3-sprong LA, wn route, het smalle bospad RD volgen tot T-splitsing voor een woning t.h.v. de bosrand, smalle zijpaden negeren .
7.
Bij deze T-splitsing RA, breed pad, kn42 volg 41, direct daarna LA, kn41 volg 40. iets verder gaat het onverharde pad over in een verharde weg, direct daarna RD, weg aan linkerhand negeren.
In bocht naar rechts van de weg LA, wn route, iets verder RD door het spoorwegtunneltje, voorbij het tunneltje buigt het onverharde pad naar rechts, direct daarna voor bocht naar links LA, smal bospad, kn40 volg 62, verderop buigt het pad naar rechts, het pad verder volgen tot T-splitsing, zijpad negeren.
Bij deze T-splitsing LA, wn route, verderop na verlaten van het bos buigt het pad naar rechts, het pad verder volgen tot pad aan rechterhand voor bosschages iets voor verharde weg, zijpaden negeren.
Bij dit pad RA, smal pad tussen de bosschages en afrastering met de afrastering aan rechterhand, de wn route wordt verlaten.
Voorbij bocht naar links, bij T-splitsing RA, verharde weg.
8.
Na ca. 100m, voorbij inrit woning 30A LA, grindpad met BL bordje “Zevenhutten”, “Hoenderberg 21. 23”, wn route, verderop iets voorbij woning nr.23 gaat het grindpad over in een smal pad en buigt voor de snelweg naar rechts, voorbij de volgende bocht naar rechts gaat het pad over in een smalle verharde weg, de weg volgen tot T-splitsing, zijpaden negeren.
Bij deze T-splitsing RA, wn route, de weg met aan rechterhand een begraafplaats volgen tot T-splitsing.
Bij deze T-splitsing LA, kn14 volg 13.
Bij T-splitsing RA richting spoorwegovergang, kn13 volg 12, vervolgens voorbij de spoorwegovergang LA, verhard voetpad met spoorlijn aan linkerhand, wn route.
Aan het einde van het voetpad, bij 3-sprong LA, kn12 volg 11, de verharde weg die verderop overgaat in een fietspad parallel aan de spoorlijn volgen tot het station, het startpunt.

Legenda:
RA = rechtsaf, RD = rechtdoor en LA = Linksaf
BL = Brabants Landschap
SBB = Staatsbosbeheer
Wandelnetwerk:
Groen/gele markeringen, kn staat voor een knooppuntpaaltje met genummerde richting, wn staat voor netwerk routepaaltje met alleen richting.

Bekijk de volledige routebeschrijving ⇢

Bereikbaarheid en toegankelijkheid

Startpunt

Station Cuijk, Stationsplein 1, 5431 CE te Cuijk. Plan Route

Met de auto

Rijd naar de Parallelweg of Bontestraat in Cuijk. Parkeren kan bij het station.

Openbaar vervoer

Station Cuijk

Rolstoeltoegankelijkheid

Deze route is niet geschikt voor rolstoelen of kinderwagens.

Honden

Mits de geldende regels worden nageleefd, zijn honden toegestaan in dit gebied.

Foto's (10)

In de verte de kerk van Cuijk Adrie: In de verte de kerk van Cuijk
Afkalvende oever van de Maas Adrie: Afkalvende oever van de Maas
Pad door de uiterwaarden Adrie: Pad door de uiterwaarden
In de verte Kruisherenklooster van Sint Agatha Adrie: In de verte Kruisherenklooster van Sint Agatha
Nogmaals het Kruisherenklooster van Sint Agatha Adrie: Nogmaals het Kruisherenklooster van Sint Agatha
In het begrazingsgebied Adrie: In het begrazingsgebied
Smal pad door het begrazingsgebied Adrie: Smal pad door het begrazingsgebied
Kruisherenklooster van Sint Agatha Adrie: Kruisherenklooster van Sint Agatha
Kruisherenklooster van Sint Agatha Adrie: Kruisherenklooster van Sint Agatha
Kruisherenklooster van Sint Agatha Adrie: Kruisherenklooster van Sint Agatha

Routekaart

Afdrukken
Annuleren

Topografische routekaart

Deze wandeltocht is ook beschikbaar op een zeer gedetailleerde topografische kaart zevenhutten-tocht.pdf. Het printen van deze topografische kaart kan door gebruik te maken van de mogelijkheden die de PDF reader biedt.

Horecagelegenheden

In de plaatsen Cuijk en Sint AgathaErvaringen van wandelaars (14)

 1. Adrie 24 juli 2023 om 09:58

  Gisteren 23 juli 2023 de wandeltocht gecontroleerd. Geen veranderingen gezien met uitzondering van twee klaphekken die bijna overwoekerd waren en waarschijnlijk buiten gebruik zullen raken. Voorlopig zijn de klaphekken nog vermeld in de routebeschrijving. De routebeschrijving is weer actueel. Veel wandelplezier!

  Reageren
 2. Marion Simons 3 april 2022 om 13:16

  Geweldige wandeling, we hebben er echt van genoten. Routebeschrijving klopt echt perfect!
  Vanaf knooppunt 51 hebben wij de wandeltocht uitgebreid voor een lunchstop bij Het Veerhuis in Oeffelt (aan de Maas),
  vanaf knooppunt 51 -> 52 -> 61 -> 98 en dan na lunch stukje terug naar knooppunt 61 -> 53 -> 54 -> 97 en vanaf 97 is de route weer op te pakken. Totale lengte wandeling is dan 19,5 km. Maar met een heerlijke lunch in de maag is dat heel goed te doen.
  Net voor het klooster in Sint Agatha hebben we bij de boer in de stal nog kunnen genieten van de pasgeboren kalfjes, zo leuk!
  Wandeling is een echte aanrader!

  Reageren
 3. Adrie 17 februari 2022 om 17:39

  Vandaag 17 februari 2022 met een stevige wind door storm Dudley de wandeltocht gecontroleerd. Op een paar kleine stukjes langs de Maas die wat drassig waren was de rest van wandeltocht prima te belopen. Het wandelnetwerk was iets verder uitgebreid, de nieuwe knooppuntnummers zijn in de routebeschrijving als extra herkenningspunten vermeld. De routebeschrijving is weer actueel. Veel wandelplezier!

  Reageren
 4. Bert Bruggeman 17 mei 2021 om 13:26

  Op zondag 15 mei deze wandeling gelopen. Al vroeg op pad langs de Maas genoten van de stilte en de enorm grote populieren. Een leuke gevarieerde wandeling. De kloostertuin in St. Agatha is een uitstapje meer dan waard en daar zijn ook voldoende bankjes voor de koffie of de lunch. Na het oversteken van de Heerstraat was het echter gedaan met de stilte. Blijkbaar ligt er ergens in de buurt een crossterrein want het lawaai van crossmotoren hield niet op. Later kwam daar het geluid van de A73, hoewel maar kort, voor in de plaats. Nogmaals, een leuke gevarieerde wandeling maar waarschijnlijk niet in het weekend vanwege de crossmotoren.

  Reageren
  1. Adrie 17 mei 2021 om 17:51

   Bert Bruggeman bedankt voor de reactie! Er is inderdaad een crossterreintje aan de zuidzijde van het spoor. De wandelroute komt niet dichter dan 500m langs dit terreintje, dit is aan de noordzijde van het spoor als men vanuit St. Agatha naar Cuijk loopt en het bos bij Cuijk inloopt. Voor eventuele wedstrijddagen even zoeken naar Cross Club Cuijk.

 5. Adrie 27 februari 2021 om 16:37

  Het wandelnetwerk is tussen knooppunt 60 en 48 uitgebreid met een nieuw knooppunt nummer 62. Het nieuwe knooppunt is opgenomen in de routebeschrijving en de afsluitboom bij punt 7 is verwijderd. Met dank aan Ellen Janssen voor het melden van de veranderingen!

  Reageren
 6. Adrie 31 augustus 2020 om 12:38

  28 augustus 2020 de wandelroute gecontroleerd. Bij Sint Agatha een stukje dijk in de wandelroute opgenomen, in de periode dat de dijk begraast wordt door schapen is er een alternatief beschikbaar. De routebeschrijving is weer actueel. Veel wandelplezier!

  Reageren
 7. Gerrie van de Pol 19 april 2020 om 09:01

  Prachtige route. Afwisselend. Twee kleine opmerkingen:
  1. Eind punt 3 staat “t.h.v. metalen hek aan de voet van de dijk buigt het pad naar rechts…”
  Dit hek was dicht en men moet via een overstapje over het prikkeldraad.
  2. Bij punt 4 wordt verwezen naar “voorbij woning nr. 24”. Dat moet zijn nr. 23.

  Verder prima beschreven.

  Reageren
  1. Adrie 19 april 2020 om 09:44

   Beste Gerrie van de Pol bedankt voor het verbetervoorstel! Beide puntjes zijn in de routebeschrijving verwerkt.

 8. Adrie 3 juni 2017 om 06:46

  1 juni 2017 op een warme lentedag de wandelroute gecontroleerd. Ter hoogte van Sint Agatha de route iets gewijzigd zodanig dat men op twee plaatsen mooi zicht op het Kruisherenklooster van Sint Agatha heeft. De routebeschrijving is weer actueel. Veel wandelplezier!

  Reageren
 9. Henk Roelofs uit Oss 9 april 2017 om 17:52

  MOOIE VERGEZICHTEN:
  Vandaag met 20 graden gewandeld. Afgelopen weken droge periodes, dus ik had totaal geen last van drassige paden. Route is prima te volgen. Heerlijk zo langs de maas. Wel in de uiterwaarden opletten met een paar koeien. Knooppunt 80 in de routebeschrijving (‘ scherp RA, kn80 volg 48, vervolgens’ ) moet zijn knooppunt 60. Ik ga deze nogmaals in de zomer lopen, denk dat het dan lekker druk is met bootjes op de maas en met veel wandelaars.
  Henk.

  Reageren
  1. Adrie 9 april 2017 om 18:04

   Het knooppuntnummer is in de routebeschrijving aangepast. Henk bedankt voor het melden!

 10. Lennard 24 oktober 2015

  17-10 gelopen met grijs maar droog weer.

  Ondanks dat ik niet zo’n liefhebber ben van open landschappen vond ik dit toch een mooie route met voldoende afwisseling. De moeite van het lopen zeker waard.

  Reageren
 11. Frans 15 oktober 2015

  Gelopen op 11-10-2015 met goed wandelweer.
  Mooie wandeling langs de maas.
  En de plaats St.Agatha en omgeving.
  Bedankt Frans

  Reageren

Schrijf een bericht

Je bericht: *
Na verzending van een bericht met daarin een link naar een website is het bericht niet direct zichtbaar, het bericht wordt pas geplaatst nadat de link gecontroleerd is op veiligheid.
Je naam: *

Ondersteunde formaten: JPG en PNG (Maximale bestandsgrootte: 7 MB.)