Zevenhutten-tocht, Cuijk te Noord-Brabant

15 km Wandelroute Zevenhutten-tocht, te Cuijk

Wandeltocht voor de liefhebber van rivierenlandschappen. De wandeltocht gaat over dijken en door de uiterwaarden van de Maas. In deze uiterwaarden zijn natuurlijke heggen te zien, de maasheggen. Deze heggen bestaan uit in elkaar gevlochten levende meidoorns of sleedoorns. Na de uiterwaarden verlaten te hebben gaat de tocht door St. Agatha met als bezienswaardigheid het Kruisherenklooster van Sint Agatha. Dit klooster werd omstreeks 1371 opgericht door de Kruisheren. Het klooster is het oudste nog bewoonde klooster van Nederland. Via rustige landweggetjes gaat de wandeltocht vervolgens naar het natuurgebied de Zevenhutten. In dit gebied stonden ooit zeven armzalige boerderijtjes. Ze maakten het begin van een bijzondere ontginning, heide werd omgezet in eikenhakhout. Dit eikenhakhout voorzag in de behoefte aan hout om de kachel te laten branden en gereedschap van te maken. Vanwege de cultuurhistorie wordt het eikenhakhout in stand gehouden, maar het grootste deel van het bos mag 'doorschieten'. Omdat een gedeelte van de wandeltocht door weilanden in de uiterwaarden gaat zijn waterdichte schoenen zeker aan te raden. 58% van deze wandeltocht is onverhard.

Opgesteld door: Adrie Raaijmakers, op: 19-9-2015, laatst bijgewerkt op: 27-2-2021

Routebeschrijving

Op diverse punten wordt verwezen naar routepaaltjes. De vermeldingen zijn alleen bedoeld als extra herkenningspunten.
1.
Met de rug naar het station RD vertrekken, “Stationsstraat”, de weg volgen tot kruising voor een plein, zijwegen negeren.
Bij deze kruising RD, weg met aan linkerhand “Louis Jansenplein”, de weg die voorbij het plein overgaat in “Korte Molenstraat” volgen tot T-splitsing, zijwegen negeren.
Bij deze T-splitsing RA, direct daarna LA, “Kerkstraat”, vervolgens voor de kerk rechts aanhouden.
Bij T-splitsing LA, de weg door tunnel volgen tot op de kade voor de Maas, zijwegen negeren.
Op kade RA, langs het haventje richting fietspad aan overzijde lopen, vervolgens het verhard fietspad aan de voet van de dijk volgen.
2.
Aan einde van het fietspad LA, kn01 volg 49, vervolgens voorbij trailerhelling door klaphek het grasland inlopen, gras-pad door grasland met de Maas aan linkerhand, aan einde van het perceel grasland via overstap aan rechterzijde het volgende grasland inlopen en de Maas verder aan linkerhand volgen, aan einde van 2de perceel via twee klaphekken het 3de perceel inlopen, na ca. 1km via brugje het 4de perceel inlopen, verderop via klaphek het perceel grasland verlaten.
Na verlaten van het grasland, voorbij bankje RA, grindpad.
Het grindpad gaat over in verharde weg, direct daarna LA, grindpad, kn49 volg 50, verderop aan einde van het pad via het draaihekje links van het metalen hek “De Weerde” het grasland inlopen, de rechterzijde van grasland ca. 450m volgen tot draaihekje aan rechterhand t.h.v. een grote boom in de haag.
3.
Bij dit draaihekje RD, kn50 volg 51, verderop voor de afrastering buigt het gras-pad naar links richting de Maas.
Bij de Maas RA door het draaihekje, de Maas aan linkerhand volgen, verderop passeert men dicht na elkaar drie draaihekjes t.h.v. doorgang naar drinkplaats voor vee aan de Maas, ruim voorbij deze doorgang buigt het gras-pad voor monding een beekje naar rechts.
T.h.v. brugje RD door draaihekje, kn51 volg 54, gras-pad met afrastering aan linkerhand, gras-pad met aan rechterhand kleine percelen grasland, verderop na ca. 300m via draaihekje rechts van het metalen hek het perceel grasland met haag aan linkerhand inlopen.
Bij T-splitsing RA, grindpad, de wn route wordt verlaten.
Na ca. 300m LA, smal gras-pad met aan beide zijde een afrastering, wn route, verderop in bocht naar rechts aan voet van de dijk passeert men een overstap bij een metalen hek en gaat het pad over in een smalle verharde weg.
4.
Op de dijk RD, het gras-pad over de dijk volgen, wn route.
Aan einde van het gras-pad, bij Y-splitsing scherp RA de dijk afdalen, verharde weg, kn60 volg 62, iets verder voorbij bocht naar links gaat de verharde weg over in een grindpad, verderop gaat het grindpad weer over in een verharde weg.
Ruim voor klooster, voor de dijk scherp LA, weg met de dijk aan rechterhand, kn62 volg 63.
Op de dijk, bij splitsing RA, wn route, vervolgens na ca. 70m bij T-splitsing RA, wn route.
Voorbij kloostermuur, bij 4-sprong RD, “Kloosterlaan”, wn route.
# Kruisherenklooster van Sint Agatha, dit klooster werd omstreeks 1371 opgericht door de Kruisheren.
Bij kruising RA richting de dijk, “Veerstraat 19-21-23”, kn63 volg 48, vervolgens op de dijk links aanhouden, het gras-pad over de dijk volgen, de wn route wordt verlaten.
# Indien de dijk begraast wordt door schapen de weg verder volgen tot kruising voorbij woning nr.23. Bij deze kruising met kn48 paaltje en bankje LA, onverhard pad, verderop buigt het pad naar links en gaat over in een verharde weg. Voorbij de dijk, bij Y-splitsing rechts aanhouden. Ga verder punt 5 2de regel.
5.
Aan einde van het gras-pad links aanhouden, verharde weg, direct daarna bij Y-splitsing rechts aanhouden.
Bij splitsing links aanhouden, de weg links van het beeld volgen, direct daarna RD, “Gildeweg”, weg aan linkerhand negeren, wn route.
Voor plantsoentje met kapelletje rechts aanhouden, “Kuilen”, kn47 volg 44, de weg volgen tot T-splitsing bij doorgaande weg.
Bij deze T-splitsing RA, direct daarna LA, “Drogesestraat”, wn route, de weg volgen tot woning nr.15 links van de weg t.h.v. een bosgebied.
T.h.v. de inrit bij deze woning RA, smal bospad, kn44 volg 43.
RD, smal pad aan rechterhand negeren, vervolgens na ca. 30m, bij 3-sprong links aanhouden, de wn route wordt verlaten.
6.
Bij kruising met rechtdoor een smal verbindingspad richting spoorlijn RA, breder pad.
Iets voor het verlaten van het bos, bij kruising LA, smal pad dat naar rechts buigt, direct daarna rechts aanhouden, pad langs volkstuinencomplex aan linkerhand negeren.
Voorbij het volkstuinencomplex, bij 3-sprong rechts aanhouden, pad door bosrand.
Na verlaten van het bos, bij splitsing links aanhouden, vervolgens voorbij waterloop schuin naar rechts richting smal bospad met wn routepaaltje aan overzijde van het grasveld lopen, overige graspaden negeren, bij het wn routepaaltje het bos inlopen, smal bospad.
Na ca. 25m, bij 3-sprong LA, wn route, het smalle bospad volgen tot 4-sprong iets voor verlaten van het bos.
Bij deze 4-sprong RD, wn route, vervolgens na verlaten van het bos, bij T-splitsing voor woning RA, breed pad, kn42 volg 41, direct daarna LA, kn41 volg 40.
7.
Onverhard pad gaat over in verharde weg, direct daarna RD, weg aan linkerhand negeren, vervolgens in bocht naar rechts van de weg LA, wn route.
RD door spoorwegtunneltje, grindpad aan rechterhand negeren, voorbij het tunneltje buigt het onverhard pad naar rechts, direct daarna voor bocht naar links LA, smal bospad, kn40 volg 62, verderop buigt het pad naar rechts, het pad verder volgen tot T-splitsing, zijpad negeren.
Bij deze T-splitsing LA, wn route, verderop na verlaten van het bos buigt het pad naar rechts, het pad verder volgen tot pad aan rechterhand voor bosschages iets voor verharde weg, zijpaden negeren.
Bij dit pad RA, smal pad tussen de bosschages en afrastering met de afrastering aan rechterhand, de wn route wordt verlaten.
Bij T-splitsing RA, verharde weg.
8.
Na ca. 100m, voorbij inrit woning 30A LA, grindpad met BL bordje “Zevenhutten”, “Hoenderberg 21. 23”, wn route, verderop iets voorbij woning nr.23 buigt het pad voor de snelweg naar rechts, voorbij de volgende bocht naar rechts gaat het pad over in een smalle verharde weg, de weg volgen tot T-splitsing, zijpaden negeren.
Bij deze T-splitsing RA, wn route, de weg volgen tot T-splitsing, men passeert aan rechterhand een begraafplaats.
Bij deze T-splitsing LA, kn14 volg 13.
Bij T-splitsing RA richting spoorwegovergang, kn13 volg 12, vervolgens voorbij de spoorwegovergang LA, verhard voetpad met spoorlijn aan linkerhand, wn route.
Aan het einde van het voetpad, bij 3-sprong LA, kn12 volg 11, verharde weg, de weg parallel aan de spoorlijn volgen tot NS station, iets voor het station gaat de weg over in verhard fietspad, het startpunt.

Legenda:
RA = rechtsaf, RD = rechtdoor en LA = Linksaf
BL = Brabants Landschap
SBB = Staatsbosbeheer
Wandelnetwerk:
Groen/gele markeringen, kn staat voor een knooppuntpaaltje met genummerde richting aanduiding, wn staat voor netwerk routepaaltje met alleen richting aanduiding.

Bekijk de volledige routebeschrijving ⇢

Bereikbaarheid en toegankelijkheid

Startpunt

Station Cuijk, Stationsplein 1, 5431 CE te Cuijk. Plan Route

Met de auto

Rijd naar de Parallelweg of Bontestraat in Cuijk. Parkeren kan bij het station.

Openbaar vervoer

Station Cuijk

Rolstoeltoegankelijkheid

Deze route is niet geschikt voor rolstoelen of kinderwagens.

Honden

Mits de geldende regels worden nageleefd, zijn honden toegestaan in dit gebied.

Foto's (10)

In de verte de kerk van Cuijk Adrie: In de verte de kerk van Cuijk
Afkalvende oever van de Maas Adrie: Afkalvende oever van de Maas
Pad door de uiterwaarden Adrie: Pad door de uiterwaarden
In de verte Kruisherenklooster van Sint Agatha Adrie: In de verte Kruisherenklooster van Sint Agatha
Nogmaals het Kruisherenklooster van Sint Agatha Adrie: Nogmaals het Kruisherenklooster van Sint Agatha
In het begrazingsgebied Adrie: In het begrazingsgebied
Smal pad door het begrazingsgebied Adrie: Smal pad door het begrazingsgebied
Kruisherenklooster van Sint Agatha Adrie: Kruisherenklooster van Sint Agatha
Kruisherenklooster van Sint Agatha Adrie: Kruisherenklooster van Sint Agatha
Kruisherenklooster van Sint Agatha Adrie: Kruisherenklooster van Sint Agatha

Routekaart

Afdrukken
Annuleren

Topografische routekaart

Deze wandeltocht is ook beschikbaar op een zeer gedetailleerde topografische kaart zevenhutten-tocht.pdf. Het printen van deze topografische kaart kan door gebruik te maken van de mogelijkheden die de PDF reader biedt.

Horecagelegenheden

In de plaatsen Cuijk en Sint AgathaErvaringen van wandelaars (11)

 1. Bert Bruggeman 17 mei 2021 om 13:26

  Op zondag 15 mei deze wandeling gelopen. Al vroeg op pad langs de Maas genoten van de stilte en de enorm grote populieren. Een leuke gevarieerde wandeling. De kloostertuin in St. Agatha is een uitstapje meer dan waard en daar zijn ook voldoende bankjes voor de koffie of de lunch. Na het oversteken van de Heerstraat was het echter gedaan met de stilte. Blijkbaar ligt er ergens in de buurt een crossterrein want het lawaai van crossmotoren hield niet op. Later kwam daar het geluid van de A73, hoewel maar kort, voor in de plaats. Nogmaals, een leuke gevarieerde wandeling maar waarschijnlijk niet in het weekend vanwege de crossmotoren.

  Reageren
  1. Adrie 17 mei 2021 om 17:51

   Bert Bruggeman bedankt voor de reactie! Er is inderdaad een crossterreintje aan de zuidzijde van het spoor. De wandelroute komt niet dichter dan 500m langs dit terreintje, dit is aan de noordzijde van het spoor als men vanuit St. Agatha naar Cuijk loopt en het bos bij Cuijk inloopt. Voor eventuele wedstrijddagen even zoeken naar Cross Club Cuijk.

 2. Adrie 27 februari 2021 om 16:37

  Het wandelnetwerk is tussen knooppunt 60 en 48 uitgebreid met een nieuw knooppunt nummer 62. Het nieuwe knooppunt is opgenomen in de routebeschrijving en de afsluitboom bij punt 7 is verwijderd. Met dank aan Ellen Janssen voor het melden van de veranderingen!

  Reageren
 3. Adrie 31 augustus 2020 om 12:38

  28 augustus 2020 de wandelroute gecontroleerd. Bij Sint Agatha een stukje dijk in de wandelroute opgenomen, in de periode dat de dijk begraast wordt door schapen is er een alternatief beschikbaar. De routebeschrijving is weer actueel. Veel wandelplezier!

  Reageren
 4. Gerrie van de Pol 19 april 2020 om 09:01

  Prachtige route. Afwisselend. Twee kleine opmerkingen:
  1. Eind punt 3 staat “t.h.v. metalen hek aan de voet van de dijk buigt het pad naar rechts…”
  Dit hek was dicht en men moet via een overstapje over het prikkeldraad.
  2. Bij punt 4 wordt verwezen naar “voorbij woning nr. 24”. Dat moet zijn nr. 23.

  Verder prima beschreven.

  Reageren
  1. Adrie 19 april 2020 om 09:44

   Beste Gerrie van de Pol bedankt voor het verbetervoorstel! Beide puntjes zijn in de routebeschrijving verwerkt.

 5. Adrie 3 juni 2017 om 06:46

  1 juni 2017 op een warme lentedag de wandelroute gecontroleerd. Ter hoogte van Sint Agatha de route iets gewijzigd zodanig dat men op twee plaatsen mooi zicht op het Kruisherenklooster van Sint Agatha heeft. De routebeschrijving is weer actueel. Veel wandelplezier!

  Reageren
 6. Henk Roelofs uit Oss 9 april 2017 om 17:52

  MOOIE VERGEZICHTEN:
  Vandaag met 20 graden gewandeld. Afgelopen weken droge periodes, dus ik had totaal geen last van drassige paden. Route is prima te volgen. Heerlijk zo langs de maas. Wel in de uiterwaarden opletten met een paar koeien. Knooppunt 80 in de routebeschrijving (‘ scherp RA, kn80 volg 48, vervolgens’ ) moet zijn knooppunt 60. Ik ga deze nogmaals in de zomer lopen, denk dat het dan lekker druk is met bootjes op de maas en met veel wandelaars.
  Henk.

  Reageren
  1. Adrie 9 april 2017 om 18:04

   Het knooppuntnummer is in de routebeschrijving aangepast. Henk bedankt voor het melden!

 7. Lennard 24 oktober 2015

  17-10 gelopen met grijs maar droog weer.

  Ondanks dat ik niet zo’n liefhebber ben van open landschappen vond ik dit toch een mooie route met voldoende afwisseling. De moeite van het lopen zeker waard.

  Reageren
 8. Frans 15 oktober 2015

  Gelopen op 11-10-2015 met goed wandelweer.
  Mooie wandeling langs de maas.
  En de plaats St.Agatha en omgeving.
  Bedankt Frans

  Reageren

Schrijf een bericht

Je bericht: *
Na verzending van een bericht met daarin een link naar een website is het bericht niet direct zichtbaar, het bericht wordt pas geplaatst nadat de link gecontroleerd is op veiligheid.
Je naam: *

Ondersteunde formaten: JPG en PNG (Maximale bestandsgrootte: 7 MB.)