Zegenwerp-tocht, Sint-Michielsgestel te Noord-Brabant

20 km Wandelroute Zegenwerp-tocht, te Sint-Michielsgestel

Wandeltocht door het stroomgebied van het riviertje de Dommel en de beek Essche Stroom. Vanuit Sint-Michielsgestel wordt al snel het riviertje de Dommel gevolgd, om vervolgens via rustige landbouwweggetjes in de omgeving van Gemonde weer terug te keren naar de oever van het riviertje de Dommel. Na het verlaten van de Dommel gaat de wandeltocht door het landgoed Venrode, een bijzonder mooi door bossen omsloten vennengebied met een recent ontdekte grafheuvel. Vervolgens gaat de wandeltocht naar het stroomgebied van de Essche Stroom, voordat de Essche Stroom gevolgd wordt het bosgebied Sparrenrijk en het landgoed Eikenhorst bezocht. Het landgoed Eikenhorst is een oud landgoed in Engelse landschapsstijl met diverse monumentale eiken, beuken, tamme kastanjebomen en exotische solitaire bomen. Bij de Essche Stroom aangekomen wordt er een struinroute gevolgd door Halsche Beemden. Dit gebied is recent geheel opnieuw ingericht, naast de Essche Stroom is een smallere meanderende beek komen liggen. Via rustige landbouwweggetjes en stukjes bosgebied, waaronder het landgoed Zegenwerp, gaat de wandeltocht weer richting Sint-Michielsgestel. 86% van deze wandeltocht is onverhard.

Opgesteld door: Adrie Raaijmakers, op: 19-7-2014, laatst bijgewerkt op: 20-8-2023

Routebeschrijving

Op diverse punten wordt verwezen naar routepaaltjes. De vermeldingen zijn alleen bedoeld als extra herkenningspunten.
1.
Vanuit de “Oude Toren”, met de rug aan de oostzijde van de toren en aan linkerhand de horecagelegenheid pal naast de toren schuin naar rechts vertrekken de smalle doodlopende weg tussen herenhuis en schoenmakerij nr.12 aan overzijde van de weg inlopen, “Schildershof”, verderop buigt de weg naar rechts.
Bij T-splitsing LA, doorgaande weg, vervolgens voorbij woning nr.28 RA, “Schijndelseweg 26, 26a”, kn25 volg 26.
Voor metalen poort LA, smal onverhard pad met omeheining aan rechterhand, wn route.
Iets voor ven, bij T-splitsing LA, wn route, het pad gaat in een grote boog om het ven.
Voor het riviertje de Dommel, bij T-splitsing LA, wn route.
RD, stuw aan rechterhand negeren, kn26 volg 23, verderop na ca. 150m buigt het pad met bocht naar links een bosperceel in, wn route.
2.
Na verlaten van het bosperceel, bij T-splitsing RA, verharde weg, kn23 volg 22.
Bij kruising RD, onverhard pad, “Brede Pad”, kn22 volg 21.
Doorgaand pad met flauwe bocht naar rechts verder volgen, pad aan linkerhand negeren, kn21 volg 71, verderop gaat het onverhard pad over in een verharde weg.
Bij T-splitsing RA, wn route.
Na ca. 150m LA, “De Hogert”, wn route.
Direct na inrit woning nr.1, in flauwe bocht naar rechts LA, gras-pad, kn71 volg 72, verderop buigt het pad naar rechts, voorbij deze bocht het pad verder volgen tot T-splitsing met iets voor de T-splitsing aan rechterhand een begraafplaats.
Bij deze T-splitsing LA, verharde weg, wn route.
3.
In bocht naar links van de weg RA, kn72 volg 86, direct daarna rechts aanhouden, “De Waaistap”, onverhard pad, verderop passeert men een BL bordje en een houten afsluitboom, in een bocht naar rechts passeert men een voetgangerssluis, het pad wordt smaller met aan beide zijde populieren, aan einde van het pad via draaihek het perceel grasland inlopen richting draaihekje aan overzijde.
Voorbij het draaihekje, bij T-splitsing LA, kn86 volg 88, smal pad met het riviertje de Dommel aan rechterhand.
Iets voorbij metalen afsluitboom, bij T-splitsing RA, kn88 volg 39, breed grindpad, het riviertje verder volgen.
Bij 3-sprong RA de brug over, kn39 volg 38.
In het bos, bij T-splitsing RA, de wn route wordt verlaten, pad met iets verder een gescheiden grind-/fietspad, het pad volgen tot boerderij aan rechterhand, iets voorbij houten afsluitboom.
T.h.v. deze boerderij LA door houten voetgangerssluis, direct daarna eveneens LA, gele (paaltjes) en wn route, verderop volgt het pad op enige afstand aan rechterhand een groot ven.
Aan smalle zijde van het ven, bij 3-sprong LA, smal pad met 2de ven aan rechterhand en iets verder een bankje, gele en wn route.
# Voordat men LA gaat even het volgende pad LA inlopen, iets verder is de grafheuvel.
Voorbij enkele traptreden, bij T-splitsing RA verharde weg richting viaduct, kn38 volg 37, voorbij het viaduct de weg met verderop kn37 volg 42 verder volgen tot T-splitsing bij doorgaande weg.
4.
Bij deze T-splitsing RA, fietspad aan overzijde van de doorgaande weg volgen, kn42 volg 59, het fietspad volgen tot bospad aan linkerhand iets voor een landbouwperceel, bospad met twee stenen zuilen, ca. 110m voorbij ingang “Oertijd” museum.
Bij dit pad LA, het onverhard pad door de bosrand met het landbouwperceel aan rechterhand volgen tot kruising.
Bij deze kruising RD, pad door bosrand met landbouwperceel aan rechterhand.
Bij kruising RA, pad met vier houten palen, het landbouwperceel aan rechterhand verder volgen.
Voorbij het landbouwperceel, bij kruising LA, pad met landbouwperceel (grasland) aan rechterhand.
Voorbij boomstam brugje, bij kruising met grind-/fietspad en pad RD, brede laan.
Na ca. 100m, voor kleinere beuken langs het pad, bij kruising RA, smal bospad.
RD, smal pad aan linkerhand negeren, wn43, iets verder bij kruising eveneens RD, wn route.
5.
Bij T-splitsing LA, groene paaltjes route, de wn route wordt verlaten.
Na ca. 80m, voorbij groen routepaaltje en picknicktafel, bij kruising RA, heel smalle beukenlaan, groene paaltjes route.
Bij T-splitsing met bankje LA, direct daarna RA, smal bospad, groene paaltjes route.
Bij T-splitsing met bankje LA, groen(8) paaltjes route.
Bij Y-splitsing scherp RA, de groene paaltjes route wordt verlaten, pad door borand, verderop licht slingerend pad, bij beukenlaan buigt het pad met flauwe bocht naar rechts, de beukenlaan volgen.
Bij T-splitsing met picknicktafel en informatiepaneel “Dennenrijk” LA, grindpad.
Bij T-splitsing RA, fietspad aan overzijde van de weg volgen, kn43 volg 60, direct daarna links aanhouden, bospad met BL bordje “Eikenhorst”, de wn route wordt weer verlaten.
Pad met flauwe bocht naar links verder volgen, pad aan rechterhand negeren, iets verder de linkerzijde van het grasland inlopen.
In het bos het pad met flauwe bocht naar rechts verder volgen, pad aan linkerhand negeren, rode (paaltjes) route.
6.
Bij kruising met laan RD, pad met houten afsluitboom en een perceeltje grasland aan linkerhand, rode route.
RD, pad langs bosrand aan linkerhand negeren, direct daarna voor grasland aan rechterhand RA, rode route.
Voor woning nr.11, bij T-splitsing LA, breed grindpad.
Na ca. 80m, voor smalle waterplas aan rechterhand RA, rode route, verderop t.h.v. een imposante beuk buigt het pad naar links, rode route, het slingerende pad met waterplas aan linkerhand volgen tot kruising met een gras-pad.
Bij deze kruising RD, rode route, pad met bosschages aan rechterhand, het pad  buigt met ruime bocht naar links, verderop voorbij een perceel grasland met fruitbomen en een houten gebouwtje buigt het pad voor een waterloop naar links, rode route.
Bij 3-sprong RA het houten brugje over, rode route.
Bij kruising met laan RD, rode en wn route, pad met BL bordje “Eikenhorst” en waterloop aan linkerhand, iets verder buigt het pad naar rechts weg van de waterloop.
In bocht naar links, iets voor smalle waterplas RA, kn18 volg 17, de rode route wordt verlaten, men passeert een houten voetgangerssluis en verderop een klaphek, voorbij het klaphek buigt het pad voor een beekje naar links, gras-pad met beekje aan rechterhand, na ca. 250m door een houten poortje en voorbij het poortje RA een betonnen brug over, wn route, voorbij de brug door een klaphek met houten poort en het gras-pad met brede beek “Essche Stroom” aan linkerhand volgen.
7.
Voorbij klaphek RD, stuw aan linkerhand negeren, iets verder passeert men betonnen brug, het gras-pad met de beek aan linkerhand verder volgen tot T-splitsing voor de snelweg.
Bij deze T-splitsing RA, kn17 volg 18/56, direct daarna eveneens RA, wn56, verhard fietspad, “Tolpad”, het fietspad buigt met een bocht van 180 graden naar links en gaat onder de snelweg door, voorbij de tunnel het fietspad dat naar rechts buigt verder volgen tot T-splitsing.
Bij deze T-splitsing LA, grindpad met gescheiden grind-/fietspad, wn route, het grindpad volgen tot witte houten afsluitboom iets voorbij een haakse bocht naar links, zijpaden negeren.
Direct na de afsluitboom RA, onverhard pad, “Kievitslaantje”, de wn route wordt verlaten, verderop voor golfterrein buigt het pad naar links.
Voorbij stalletje, bij kruising RA, iets verhoogd pad met houten afsluitboom.
Bij kruising LA, direct daarna RA, smal licht slingerend bospad.
Aan rand van open plek, bij T-splitsing LA door de rand van de open plek, vervolgens na ca. 50m RD de rand van de open plek met ruime bocht naar rechts verder volgen tot het pad voor een houten reling naar links weg buigt van een vennetje met iets voor deze bocht een pad aan rechterhand naar een bankje bij het vennetje.
8.
Iets voorbij deze bocht, bij kruising LA, direct daarna RA, het pad volgen tot T-splitsing, let op het pad is tevens ATB pad!
Bij deze T-splitsing LA.
Na ca. 80m, bij 3-sprong links aanhouden, het pad buigt iets naar rechts richting verharde weg.
Bij de weg LA, fietspad langs de weg volgen, kn57 volg 58, direct daarna RD, weg aan linkerhand negeren.
Voorbij kleine witte woning aan rechterhand RA, breed grindpad met de witte woning aan rechterhand, wn route, voorbij deze woning, bij kruising RD, grindpad over het golfterrein.
In flauwe bocht naar links van het grindpad rechts aanhouden, onverhard pad, wn route, direct daarna bij kruising met aan rechterhand een brugje RD, het pad langs de twee vennetjes volgen tot 3-sprong met aan rechterhand een dubbele rij beuken tussen twee percelen grasland.
Bij deze 3-sprong rechts aanhouden, wn route, pad door de bosrand met het 2de perceel grasland aan rechterhand.
9.
Voorbij het perceel grasland, bij 4-sprong RD, wn route.
Bij splitsing links aanhouden, direct daarna bij T-splitsing LA, grindpad, wn route, het grindpad met verderop kn58 volg 28 volgen tot T-splitsing t.h.v. bosrand, zijpaden negeren.
Bij deze T-splitsing RA, wn route, men passeert enkele boerderijen.
Bij T-splitsing met aan rechterhand metalen poort “Zegenwerp” LA, wn route, verderop gaat het grindpad over in een verharde weg, de weg volgen tot kruising met doorgaande weg.
Bij deze kruising RA, het voetpad aan overzijde van doorgaande weg volgen tot het plein met de Oude Toren, het startpunt.

Legenda:
RA = rechtsaf, RD = rechtdoor en LA = Linksaf
BL = Brabants Landschap.
Wandelnetwerk:
Groen/gele markeringen, kn staat voor een knooppuntpaaltje met genummerde richting aanduiding, wn staat voor netwerk routepaaltje met alleen richting aanduiding.

Bekijk de volledige routebeschrijving ⇢

Bereikbaarheid en toegankelijkheid

Startpunt

De Oude Toren op het Petrus Dondersplein, Petrus Dondersplein 18, 5271 GA te Sint-Michielsgestel. Plan Route

Met de auto

Parkeren kan op het plein bij de Oude Toren.

Openbaar vervoer

Station s-Hertogenbosch Bus 156 (richting Eindhoven) Bushalte Petrus Dondersplein

Rolstoeltoegankelijkheid

Deze route is niet geschikt voor rolstoelen of kinderwagens.

Honden

Mits de geldende regels worden nageleefd, zijn honden toegestaan in dit gebied.

Foto's (8)

Straatje met zicht op De Oude Toren Adrie: Straatje met zicht op De Oude Toren
Molen Adrie: Molen "de Genenberg", is verbouwd tot woning
Riviertje de Dommel Adrie: Riviertje de Dommel
Venrode Adrie: Venrode
Een van de vennen in Venrode Adrie: Een van de vennen in Venrode
De Essche Stroom Adrie: De Essche Stroom
’t Huys Zegenwerp Adrie: ’t Huys Zegenwerp
Landgoed Zegenwerp Adrie: Landgoed Zegenwerp

Routekaart

Afdrukken
Annuleren

Topografische routekaart

Deze wandeltocht is ook beschikbaar op een zeer gedetailleerde topografische kaart zegenwerp-tocht.pdf. Het printen van deze topografische kaart kan door gebruik te maken van de mogelijkheden die de PDF reader biedt.

Horecagelegenheden

In omgeving van het Petrus DonderspleinRestaurant Mortimar

Bosscheweg 133
5282 WV Boxtel
Bezoek website

Eetcafé De Oude Ketting

Bosscheweg 74
5283 WB Boxtel
Bezoek website

Ervaringen van wandelaars (7)

 1. Adrie 28 juli 2021 om 13:05

  Zondag 25 juli 2021 de wandeltocht gecontroleerd. Op wat kleine veranderingen na in de extra herkenningspunten klopte de routebeschrijving. De routebeschrijving is op deze punten aangepast en weer actueel. Veel wandelplezier!

  Reageren
 2. Ad & Cor 25 september 2019 om 16:27

  Weer zo’n super mooie tocht veel afwisseling in het landschap vandaag met mijn zwager Cor gelopen hebben alle twee er van genoten een aanrader !

  Reageren
 3. Adrie 27 april 2018 om 14:33

  De wandelroute is iets gewijzigd, dit als gevolg van enkele door bomen versperde paden in het bosgebied Dennenrijk. Door de omgevallen bomen is er een warboel van paadjes aan het ontstaan die zich zeer lastig laten beschrijven. Deze paden uit de wandelroute gehaald en vervangen door enkele andere leuke paden waaronder een heel smal beukenlaantje. Men verlaat nu het bosgebied Dennenrijk op een ander punt waardoor ook meer variatie in het mooie landgoed Eikenhorst is ontstaan.

  Reageren
 4. Adrie 8 juli 2017 om 18:16

  Gisteren 7 juli 2017 de wandelroute gecontroleerd en iets gewijzigd. De tocht gaat nu voor een groter deel over onverharde paden. Ook komt men nu halverwege tocht langs twee horecagelegenheden. De routebeschrijving is weer actueel. Veel wandelplezier!

  Reageren
 5. Irene 8 april 2017 om 15:53

  Heerlijke afwisselende wandeling!

  Reageren
 6. Wiljan 26 mei 2015 om 19:27

  Wij hebben de route iets anders gelopen, we hebben de extra lus voor een deel gelopen. Alleen zijn wij doorgelopen langs het 2de ven. dan links naar de bosrand waar je met een trapje omhoog kunt. op de weg rechts het viaduct over. weg volgen en dan kom je bij De oude ketting uit, voor een bakkie of iets anders. vanaf daar kun je ook rechts de weg vervolgen om bij het tunneltje bij Esch uit te komen.

  Foto: Mooi ven in het begin van de route.

  Reageren
 7. Lennard 31 oktober 2014

  Vandaag gelopen met grijs weer en af en toe een beetje zon. Voor de tijd van het jaar was het vrij warm.

  Leuke en gevarieerde tocht door de Meijerij, maar let op, als de routes "Langs Halder" of de "Venrode route" reeds zijn gelopen biedt deze tocht weinig verrassingen…wel de kortste variant van de drie.

  Reageren

Schrijf een bericht

Je bericht: *
Na verzending van een bericht met daarin een link naar een website is het bericht niet direct zichtbaar, het bericht wordt pas geplaatst nadat de link gecontroleerd is op veiligheid.
Je naam: *

Ondersteunde formaten: JPG en PNG (Maximale bestandsgrootte: 7 MB.)