Witte Bergen-tocht, Heusden Gem. Asten te Noord-Brabant

12 km Wandelroute Witte Bergen-tocht, te Heusden Gem. Asten

De wandeltocht door het bosgebied de Witte Bergen met een grote visvijver, langs de Eeuwselse Loop aan de rand van golfterrein de Woold en het beekdal van de Aa met het waterbergingsgebied de Starkriet. Het bosgebied de Witte Bergen heeft zijn naam te danken aan de zandverstuiving die er is geweest. Zoals op zoveel plaatsen is het stuifzandgebied begin 20ste eeuw omgevormd tot productiebos, later zijn de "bergen" afgegraven voor de aanleg van de N279. Momenteel is het een aantrekkelijk wandelgebied geworden met een enorme visvijver met daar omheen een gevarieerd bos. De Eeuwselse Loop was oorspronkelijk een moerassig beekdal waarin grote vennen lagen. In het begin van de 20ste eeuw werden de vennen en moerassen drooggelegd en de Eeuwselse Loop werd rechtgetrokken teneinde de ontwatering sneller kon plaatsvinden, momenteel meandert het beekje weer. De Starkriet ligt langs de bovenloop van de Aa en is aangelegd in 2004, met als doel bij wateroverlast het water te bufferen. Men heeft de Aa in het gebied weer een meanderend verloop gegeven met een overstromingsgebied van 50 ha. Het inmiddels ruim 10 jaar oude gebied is een mooi natuurgebied geworden. Om het gebied is een graskade aangelegd, de wandeltocht gaat grotendeels over de graskade rond het gebied maar ook door het gebied. De wandeltocht kan eventueel ingekort worden tot 9,5 kilometer. 86% van deze wandeltocht is onverhard.

Opgesteld door: Adrie Raaijmakers op: 21-9-2021

Routebeschrijving

Op diverse punten wordt verwezen naar routepaaltjes. De vermeldingen zijn alleen bedoeld als extra herkenningspunten.
1.
Op het fietspad aan de Gezandebaan en met de rug naar de horecagelegenheid LA vertrekken.
Voorbij de gebouwen van manege de witte vallei LA, breed onverhard pad, kn19 volg 17.
Voorbij omheind perceel LA, pad met bosrand aan rechterhand, de wn route wordt verlaten, verderop gaat het pad door de bosrand met de camping aan linkerhand.
Nu even opletten, iets voor bocht naar links van het pad RA het smalle bospad inlopen, vervolgens bij kruising met smal pad RD.
Bij T-splitsing met tussen de bomen door zicht op een waterplas (visvijver) RA, vervolgens na ca. 40m RD, pad langs de visvijver aan linkerhand negeren, het pad verder volgen tot T-splitsing bij breed pad.
Bij deze T-splitsing RA, breed pad, vervolgen na ca. 60m LA door opening in de afrastering en iets verder door de houten voetgangerssluis, direct na de voetgangerssluis, bij 3-sprong LA, smal bospad, verderop RD het grindpad volgen.
2.
Aan einde van het pad, bij Y-splitsing rechts aanhouden, verharde weg, “Korhoenweg”, direct daarna RD, breed pad aan rechterhand negeren, kn23 volg 65, de weg volgen tot kruising met een smal beekje voor een landbouwperceel aan linkerhand.
Voor het smalle beekje LA door metalen poort, gras-pad met het beekje aan rechterhand, kn65 volg 48, iets verder via het brugje het beekje oversteken en de andere zijde volgen, verderop buigt het pad naar rechts weg van het beekje, iets voorbij deze bocht buigt het pad voor een perceel met diverse bomen en enkele bankjes (gedenkbos) naar links.
RD, pad door het perceel aan rechterhand negeren, men passeert aan linkerhand een insectenhotel, voorbij het insectenhotel het gras-pad tussen golfterrein en houten afrastering met de afrastering aan rechterhand volgen, verderop gaat het pad door een bosperceel en een ruigtegebied.
3.
Bij kruising met verharde weg RD het perceel grasland inlopen, kn48 volg 63, voorbij haag aan rechterhand RD de linkerzijde verder volgen tot men iets voorbij 2de bocht naar rechts het perceel weer verlaat.
Na verlaten van het perceel, bij T-splitsing RA, kn63 volg 60, iets verder passeert men aan rechterhand de boerderij.
Voorbij de boerderij RD, verharde weg, weg aan rechterhand negeren, direct daarna LA, onverhard pad met picknicktafel en aan beide zijde bosschages, wn route.
Aan einde van het pad, bij T-splitsing LA, verharde weg, kn60 volg 78.
Voorbij kruising met brede waterloop LA, onverhard pad met waterloop aan linkerhand, kn78 volg 62.
RD, brugje aan linkerhand negeren, kn62 volg 43, voorbij het bosperceel buigt het pad voor de brede waterloop naar rechts met in deze bocht kn43 volg 42, verderop de kleine stuw over.
4.
Op de graskade, bij T-splitsing LA, kn42 volg 40, pad over graskade.
# Men kan iets verder over een avontuurlijk pad door het waterbergingsgebied lopen dat ruig en nat kan zijn of het pad over de graskade verder volgen
Door het waterbergingsgebied: ga voor de routepaaltjes RA, smal pad door de waterberging, de wn route wordt verlaten. Na verlaten van de waterberging, bij 3-sprong op graskade RA, het pad over de graskade volgen tot kruising met kn40 routepaaltje.
Het pad over de graskade: ga bij de routepaaltjes RD, smal pad door de waterberging aan rechterhand negeren, het pad over de graskade verder volgen tot kruising met kn40 routepaaltje.

# Bij de kruising met het kn40 routepaaltje kan de wandeltocht eventueel ingekort worden tot 9,5 kilometer. Ga bij de kruising LA, kn40 volg 49, men verlaat het waterbergingsgebied ga verder bij punt 5 4de regel Voorbij bosperceel………

Bij deze kruising RA, kn40 de wn route wordt verlaten, men loopt het waterbergingsgebied in, verderop passeert men een brugje.
Na verlaten van het waterbergingsgebied, bij T-splitsing met bankje LA, verharde weg, iets verder RD, fietspad langs de weg volgen, “Teunis Spekbaan”, weg aan rechterhand negeren, kn39 volg 38.
Voorbij brug LA, pad over graskade, kn38 volg 40, verderop buigt het pad naar rechts.
5.
Bij kruising LA de brug over, fietspad langs doorgaande weg, wn route.
Voorbij bosperceel LA, onverhard pad met brede waterloop aan rechterhand.
Direct na houten afsluitboom, bij kruising RA, kn40 volg 49, men verlaat het waterbergingsgebied.
Voorbij bosperceel met bankje, bij T-splitsing LA, verharde weg, kn49 volg 15.
Bijna aan einde van het bosperceel RA, onverhard pad, wn route.
Bij T-splitsing LA, kn15 volg 17, pad door de bosrand, direct daarna RD, bospad aan rechterhand negeren.
Na ca. 150m RA, smal bospad met houten afsluitboom, de wn route wordt verlaten.
Bij kruising met breed pad RD richting visvijver, vervolgens iets voor de visvijver, bij 4-sprong RA, wn route, het iets hoger gelegen pad parallel aan het pad aan oever van de visvijver volgen.
6.
Bij 3-sprong met aan linkerhand een dam in de visvijver RA, vervolgens bij splitsing links aanhouden, wn route, iets verder het hoger gelegen pad tussen bankje en afbak inlopen met het bank en de visvijver aan linkerhand, verderop passeert men bij een kruising met een klinkerpad aan rechterhand een groen gebouwtje met schuilhut, weer verder een schuilhut met picknicktafel en informatiepaneel, het hoger gelegen pad verder volgen tot een brugje.
Voorbij het brugje, bij 5-sprong RA, pad met brede waterloop aan rechterhand, de wn route wordt verlaten, direct daarna bij T-splitsing RA, breed pad met camping aan linkerhand.
Bij T-splitsing LA, fietspad langs de weg “Gezandebaan” volgen tot de horecagelegenheid aan linkerhand, het startpunt.

Legenda:
RA = rechtsaf, RD = rechtdoor en LA = Linksaf
Wandelnetwerk:
Groen/gele markeringen, kn staat voor een knooppuntpaaltje met genummerde richting aanduiding, wn staat voor netwerk routepaaltje met alleen richting aanduiding.

Bekijk de volledige routebeschrijving ⇢

Bereikbaarheid en toegankelijkheid

Startpunt

Brasserie ’t Turfke, Gezandebaan 29A, 5725 TM te Heusden Gem. Asten. Plan Route

Met de auto

Parkeren kan op het parkeerterrein voor bezoekers rechts van ingang Camping de Peelpoort.

Rolstoeltoegankelijkheid

Deze route is niet geschikt voor rolstoelen of kinderwagens.

Honden

Mits de geldende regels worden nageleefd, zijn honden toegestaan in dit gebied.

Foto's (12)

Visvijver in de Witte Bergen Adrie: Visvijver in de Witte Bergen
Insectenwand Adrie: Insectenwand
Verkespejke Adrie: Verkespejke
Brugje aan de rand van beekdal de Aa Adrie: Brugje aan de rand van beekdal de Aa
Pad aan de rand van het beekdal Adrie: Pad aan de rand van het beekdal
Nu een heel ander seizoen Adrie: Nu een heel ander seizoen
Waterberging Starkriet Adrie: Waterberging Starkriet
In het waterbergingsgebied bij de Aa Adrie: In het waterbergingsgebied bij de Aa
De Aa nu in een ander seizoen Adrie: De Aa nu in een ander seizoen
Broekbos in het waterbergingsgebied Adrie: Broekbos in het waterbergingsgebied
Doorkijk naar de visvijver Adrie: Doorkijk naar de visvijver
De visvijver Adrie: De visvijver

Routekaart

Afdrukken
Annuleren

Topografische routekaart

Deze wandeltocht is ook beschikbaar op een zeer gedetailleerde topografische kaart witte-bergen-tocht.pdf. Het printen van deze topografische kaart kan door gebruik te maken van de mogelijkheden die de PDF reader biedt.

Horecagelegenheden

Brasserie ’t Turfke

Gezandebaan 29A
5725 TM Heusden
Bezoek website

Ervaringen van wandelaars (5)

 1. Margriet 17 oktober 2021 om 17:32

  Zo dichtbij huis een prachtige route en een gebied wat we nog niet kenden! .Langs de Eeuwelse loop, door een bosgebied en langs de Aa en een grote visvijver waar je mooi om heen kunt wandelen. We hebben een stuk door het waterbergingsgebied gewandeld, maar zijn om moeten draaien omdat het te nat werd, maar wat is het schitterend! Weer een dag genoten!

  Reageren
 2. Anke. 10 oktober 2021 om 16:04

  Vandaag 10 oktober deze route gelopen, prachtig, zeker met dit héérlijk weer, heel goede beschrijving.

  Reageren
 3. Els 8 oktober 2021 om 15:12

  Heerlijk gewandeld! Zoals altijd weer een supergoede routebeschrijving . Prachtig ven!

  Reageren
 4. Mark 27 september 2021 om 14:57

  Leuk dat deze wandeling er ook tussen. Starkriet en De Witte Bergen zijn een mooi gebied om te wandelen. Een van mij favoriete wandelgebieden. Alternatief is nog om bij punt 5 een gedeelte van Starkrietroute langs de Aa volgen. Is een kleine 500m extra 🙂

  Reageren
  1. Adrie 27 september 2021 om 16:16

   Mark bedankt voor het alternatief! Ik heb dat overwogen uiteindelijk niet gedaan omdat men door een vrij open landschap loopt met zicht op best veel grote stallen.

Schrijf een bericht

Je bericht: *
Na verzending van een bericht met daarin een link naar een website is het bericht niet direct zichtbaar, het bericht wordt pas geplaatst nadat de link gecontroleerd is op veiligheid.
Je naam: *

Ondersteunde formaten: JPG en PNG (Maximale bestandsgrootte: 7 MB.)