Westerwolde Lus 8, Sellingen West, Sellingen te Groningen

13 km Wandelroute Westerwolde Lus 8, Sellingen West, te Sellingen

Lus 8, Sellingen West : Deze wandelroute leidt u door de Sellinger en Jipsingboertanger bossen, langs een diepe zandplas, en door de in de vorige eeuw ontgonnen landbouwgebieden. De overgang tussen de slingerende bos- en heidepaden van het zand en de rechte lijnen van het veen is opvallend. De heidevelden en eikenbossen geven een indruk van de woeste gronden, die met veel moeite bewerkt werden door de kleine boeren, die hier een schraal bestaan hadden. Ede Staal bezong het in “ Doar bluit mien eerappellaand” als volgt : “Doar woar het vrouger kraben en knooien was“. De rechtlijnige akkers van na de ontginning en de “nieuwe” kronkels in de Ruiten Aa zijn voorbeelden van de verschillen in opvatting over landinrichting door de jaren heen.
Na een kwartiertje lopen komt u bij een schitterend ven. En wat verder loopt u langs de “enge plek“ in Ter Borg, een bron. Volgens een vroegere inwoonster van Ter Borg is de bron erg diep, houd de kleintjes op afstand en buig zelf ook niet te diep voorover. Misschien wordt u wel gegrepen door het witte wief. U loopt nog een flink stuk over de heide en dan bent u in Borgertange, een verstild gehucht, bestaande uit een paar huizen en wat bosjes langs een lange laan.
In Sellingerbeetse doen zandzuigers hun werk ten behoeve van de vooruitgang. De natuur wordt opgezogen, maar er ontstaat “nieuwe natuur” met nieuwe mogelijkheden. Langs de plas kun je heerlijk wandelen. Je hebt er leuke doorkijkjes op het doorgaans helderblauwe water en het witte zandstrand.
Langs de plas ligt een bos en verder zijn er een aantal houtwallen, zodat u grotendeels beschut naar het bos van Jipsingboertange kunt lopen. Meestal komt u daar bijna niemand tegen. Het bos ligt wat excentrisch ten opzichte van de Sellinger bossen. Via een houtwal en het open veld loopt u terug naar uw startpunt. 72% van deze wandeltocht is onverhard.
Geïnteresseerd in de omgeving? Bezoek de VBT ( Vereniging Bevordering Toerisme ).

Opgesteld door: Lussen door Westerwolde, op: 5-9-2015, laatst bijgewerkt op: 9-12-2016

Routebeschrijving

 1. U loopt naar het bospad dat zich links achter op de parkeerplaats bevindt. LA.
 2. Aan het einde van het pad weer LA.
  Als u met een hond wandelt of de route wilt inkorten, gaat u hier niet LA, maar RA. Bij kruising van paden RD. Het pad buigt naar rechts. Voorbij de bocht LA over een dam. Aan het einde van dit soms modderige pad RA. U bent bij punt 12, een met betonplaten verharde weg ( zie de kaart ).
 3. Steeds RD lopen, ook bij een kruising van paden. Aan uw rechterhand ziet u het water van een ven.
 4. U komt bij een klaphek ( verboden voor honden ). Voorbij het hek gaat u nog steeds RD.
 5. Op een splitsing LA. U loopt naar een ven.
 6. Bij het ven RA en steeds RD blijven lopen tot u weer bij een klaphek komt.
 1. U loopt naar het bospad dat zich links achter op de parkeerplaats bevindt. LA.
 2. Aan het einde van het pad weer LA.
  Als u met een hond wandelt of de route wilt inkorten, gaat u hier niet LA, maar RA. Bij kruising van paden RD. Het pad buigt naar rechts. Voorbij de bocht LA over een dam. Aan het einde van dit soms modderige pad RA. U bent bij punt 12, een met betonplaten verharde weg ( zie de kaart ).
 3. Steeds RD lopen, ook bij een kruising van paden. Aan uw rechterhand ziet u het water van een ven.
 4. U komt bij een klaphek ( verboden voor honden ). Voorbij het hek gaat u nog steeds RD.
 5. Op een splitsing LA. U loopt naar een ven.
 6. Bij het ven RA en steeds RD blijven lopen tot u weer bij een klaphek komt.
 7. Na het hek rechts aanhouden. Als u goed kijkt ziet u aan het einde van dit pad rechts een bron, die vroeger, naar men zei, gebruikt werd voor het drinkwater.
 8. U bent nu bij een fietspad met zandweg. * Hier gaat u niet over de brug maar RD.
 9. Even verder, loopt u voorbij de Hooge Esch die bijna 3 meter boven de omgeving uitsteekt. Links een Westerwoldse boerderij.
 10. RD over het wildrooster en direct RA, een pad door bos en hei. Rechts ziet u een ven.
 11. Bij kruising van paden RD. U loopt weer naar een klaphek met wildrooster.
 12. Ook voorbij het klaphek gaat u RD. ** U loopt over een weg die verhard is met twee betonplaten. Aan weerszijden zijn er afwisselend bosjes, enkele huizen en uitzichten over akkers. Dit gehucht heet Borgertange.
 13. Na ongeveer 1 km. komt u bij een asfaltweg, de Beetserweg. Hier gaat u LA.
 14. U komt in Sellingerbeetse. Eerst loopt u langs de weg. Voorbij een zijweg is er links een fietspad. RD over het fietspad.
 15. Iets verderop loopt u langs camping de Papaver. Tijdens het kampeerseizoen kunt u daar naar een terras aan het water. Buiten het seizoen loopt u gewoon nog even RD tot bij een parkeerplaats. U steekt de weg over U loopt over de parkeerplaats, langs een fietsenstalling naar het strand. Hier LA.
 16. Eerste bospaadje LA.
 17. Loop zoveel mogelijk langs de plas ( aan uw rechterhand ). U kunt zo niet verdwalen Er zijn hier heel veel kleine paadjes en sommige paadjes lopen dood op de plas. Hier volgt een zo nauwkeurig mogelijke beschrijving:
 18. U passeert een bankje aan het water bij een splitsing van paden.
 19. U loopt nog steeds RD langs het water. U volgt nu de gele mountainbike – paaltjes ( in omgekeerde richting ).
 20. Blijf het mountainbike-pad volgen tot de T- splitsing.
 21. Ga daar RA en daarna kunt u gewoon RD blijven lopen . Op een gegeven moment liggen er rechts grote bergen zand, die u links passeert.
 22. Aan het einde RA, fietspad met brede zandweg. U bent bij een zandafgraving.
 23. Volg het fietspad, ook als dat LA gaat, Bont Zandoogje. Fietspad, met graspad.
 24. Aan het einde RA, Zevenmeersveenweg, asfaltweg. ANWB-paddestoel 24624.
 25. Bij het bos, eerste bospad LA, daarna het eerste bospad RA, een breed gras-pad.
 26. Aan het einde bij het fietspad , LA over het fietspad, dat een haakse bocht naar rechts en vervolgens vrijwel direct een haakse bocht naar links maakt.
 27. Daarna gaat u direct LA, een smal bospad tegenover een bankje, volg de gele paaltjes aan uw rechterhand.
 28. Blijf de gele paaltjes volgen. Negeer de paden naar links. U loopt nu links van het fietspad dat u zojuist heeft verlaten.
 29. Eerste pad RA, geel paaltje, fietspad oversteken.
 30. Blijf de gele paaltjes volgen, bij kruising RD. Aan uw rechterhand is een ven.
 31. Bij de volgende kruising, nog eens RD en bij de volgende kruising ook.
 32. Vlak voor de bebouwing het pad naar rechts blijven volgen. Het gele paaltje is nu aan uw linkerhand.
 33. Bij T -splitsing LA. Geel paaltje rechts.
 34. Aan het einde van het bos RA. U loopt het dorp Jipsingboertange uit via een asfaltweg met bomen aan weerszijden.
 35. Bij de kruising Zevenmeersveenweg / Bosweg, bij ANWB-paddestoel 24625 RD. Dit is een zandweg tussen bomen en bosjes.Als u hier naar links zou gaan, komt u op Zevenmeersweg 10 bij het voormalige werkkamp de Beetse, waar van 1935 tot 1942 werklozen van heinde en verre te werk gesteld werden om de heide te ontginnen. Daarna kwamen er joden die naar Westerbork werden vervoerd. Weer later werd het kamp gebruikt voor de gedwongen arbeidsinzet en vanaf 1945 werden er vrouwen en kinderen van NSB – ers geïnterneerd. In 1948 werd het kamp gesloten. Nu is het een museumkamp, dat iedere zaterdagmiddag is geopend.
  www.kampdebeetse.wordpress.com
 36. Na ongeveer 800 meter gaat u bij een kruising van zandwegen RD. Dit is een half verharde zandweg door het open veld.
 37. Aan het einde van de weg na 1 km. LA, asfaltweg. U loopt nu terug naar camping de Harminahoeve links en de parkeerplaats rechts.
      *   Aansluiting Sellingen Noord en Sellingen Zuid
     
      **  Mogelijkheid om de wandeling in te korten. Zie de kaart en punt 2.

Legenda:
RA = rechtsaf, RD = rechtdoor en LA = Linksaf

Bekijk de volledige routebeschrijving ⇢

Bereikbaarheid en toegankelijkheid

Startpunt

Parkeerplaats Ter Borg Noord van Staatsbosbeheer, schuin tegenover camping de Harmina hoeve, Beetserweg 35, 9551 VC te Sellingen. Plan Route

Openbaar vervoer

Station, Emmen Bus 42 (richting Emmer Compascuum) Bushalte Hoofdkanaal Westzijde, Emmer-Compascuum Belbus 42 (richting 0900-202 27 02 Beltijd 1 uur) Wandelaars zonder hond, kunnen starten bij bushalte Ter Borg, Sellingen. Aanlooproute: Ga in noordoostelijke richting op Ter Apelerstraat/N976 naar Borgerweg. Sla linksaf naar Borgerweg. Ga aan het einde van de bebouwing over de brug en dan LA. Ga nu verder bij punt 8. Wandelaars met hond, kunnen starten bij bushalte Westerkamp 6, Sellingen. Aanlooproute: Ga in zuidwestelijke richting op Westerkamp/N976 naar Dominee W. Reindersweg. Sla rechtsaf naar Beetserweg. Volg vervolgens deze weg ca. 1,9km tot parkeerplaats Ter Borg Noord van Staatsbosbeheer. Buurtbus als goed alternatief: Er rijdt 8 x per dag een buurtbus vanaf het gemeentehuis in Sellingen naar Jipsingboertange. U kunt dan uitstappen bij het buurthuis, hoek Jiposingboertangerweg / Bosweg en de wandeling beginnen bij punt 34, de Bosweg. De buurtbus rijdt van maandag tot en met vrijdag, zaterdag beperkt en niet op zondag en tijdens de schoolvakanties. www.buurtbus-westerwolde.nl

Rolstoeltoegankelijkheid

Deze route is niet geschikt voor rolstoelen of kinderwagens.

Honden

Mits de geldende regels worden nageleefd, zijn honden toegestaan in dit gebied.

Foto's (8)

De natte gronden in Ter Borg Margriet Smeets: De natte gronden in Ter Borg
Grazende Hooglanders op de heide Margriet Smeets: Grazende Hooglanders op de heide
De Borgertangerweg in de winter Margriet Smeets: De Borgertangerweg in de winter
Een houtwal op de tange Margriet Smeets: Een houtwal op de tange
De Beetserplas in de winter Margriet Smeets: De Beetserplas in de winter
Het blauwe water in Sellingerbeetse Paul Hoomoedt: Het blauwe water in Sellingerbeetse
 Een winters ven in het Jipsingboertanger bos Margriet Smeets: Een winters ven in het Jipsingboertanger bos
Een kruising van zandwegen Margriet Smeets: Een kruising van zandwegen

Routekaart

Afdrukken
Annuleren

Topografische routekaart

Deze wandeltocht is ook beschikbaar op een zeer gedetailleerde topografische kaart westerwolde-lus-8-sellingen-west.pdf. Het printen van deze topografische kaart kan door gebruik te maken van de mogelijkheden die de PDF reader biedt.

Horecagelegenheden

Camping de Papaver, alleen geopend in seizoen

Beetserweg 58/a
9551 VH Sellingen
Bezoek website

Ervaringen van wandelaars (5)

 1. Gijs en Margriet Smeets 30 april 2016

  Beste Anne,
  Samen met Adrie hebben we de kaart duidelijker gemaakt rond punt 27, zodat nu heel goed te zien is dat je een aantal keren van richting moet veranderen.
  Met vriendeliike groeten en nog veel wandelplezier.

  Reageren
 2. Gijs en Margriet Smeets 24 april 2016

  Beste Anne,

  Bedankt voor jouw reactie. We hebben deze route gemaakt en op de site gezet. We naar het bos gegaan om ter plekke jouw opmerkingen te controleren. Rondom de plas, bij punt 19, is de situatie inderdaad gewijzigd. Er is een mooie mountainbike-route aangelegd, die helemaal langs de plas gaat. De punten 18 t/m 21 hebben we herschreven. Het is zo veel makkelijker te beschrijven, met dank aan de mountainbikers. Én: de route is veel mooier.
  Bij punt 24 hebben we het woord "bord"vervangen door "paddenstoel"’.
  Bij punt 27 is het een ander verhaal. We hebben niet kunnen ontdekken, wat er niet goed is. Ook de kaart klopt volgens ons. Maar we zijn nog aan het onderzoeken.
  Omdat je binnen 100 meter 4 x van richting moet veranderen, hebben we hier en daar wat extra aanwijzingen gegeven. Zie de punten 25 t/m 28.
  We hopen dat het zo beter is.
  Zo niet, zou je dan precies kunnen aangeven, wat er niet klopt?

  Met vriendelijke groeten, Gijs en Margriet Smeets.

  Reageren
 3. Adrie 19 april 2016

  Anne bedankt voor de reactie! Ik heb uw opmerkingen doorgestuurd naar de samenstellers van deze wandelroute.

  Reageren
 4. anne 17 april 2016

  Punt 19: Bij Y-splitsing rechts aanhouden:
  Moet worden:
  Bij Y-splitsing LINKS aanhouden

  Vanaf punt 27 worden de aanwijzingen wat cryptisch; ze komen in ieder geval NIET overeen met noch het kaartje, noch de GPS-route

  Reageren
 5. anne 17 april 2016

  ANWB-bord

  moet worden

  ANWB-paddestoel

  Reageren

Schrijf een bericht

Je bericht: *
Je naam: *

Ondersteunde formaten: JPG en PNG (Maximale bestandsgrootte: 7 MB.)