Westerwolde Lus 8, Sellingen West, Sellingen te Groningen

14 km Wandelroute Westerwolde Lus 8, Sellingen West, te Sellingen

Deze wandeling gaat naar Sellingerbeetse en de Beetser Koele (plas) via de heide en de bossen van Ter Borg, het gehucht Borgertange én de in de vorige eeuw ontgonnen veengebieden. We lopen voor het grootste deel over bospaden, houtwallen en zandwegen. De overgang tussen de slingerende paden van het zand en de rechte lijnen van het veen is opvallend. De rechtlijnige akkers, bijna een eeuw geleden ontgonnen door de arbeiders van de werkverschaffing, en de “nieuwe” kronkels in de Ruiten Aa zijn voorbeelden van de verschillen in opvatting over landinrichting door de jaren heen. In de Beetse doen zandzuigers hun werk voor de vooruitgang. De natuur wordt opgezogen, maar er ontstaat “nieuwe natuur” met nieuwe mogelijkheden. Langs de meestal helderblauwe plas kun je heerlijk wandelen. Er zijn leuke doorkijkjes op het witte zandstrand. Op warme dagen kan het er druk zijn, maar in het bos van Jipsingboertange is het stil. 84% van deze wandeltocht is onverhard.
Geïnteresseerd in de omgeving? Bezoek de VBT ( Vereniging Bevordering Toerisme ).

Opgesteld door: Lussen door Westerwolde, op: 5-9-2015, laatst bijgewerkt op: 24-1-2021

Routebeschrijving

Soms worden er paaltjes van Staatsbosbeheer of andere routes genoemd. Dit zijn slechts herkenningspunten. Soms ontbreken de paaltjes of zijn ze niet goed zichtbaar.
Bij punt 31 kan de route 2,3 km. worden ingekort. Wandelaars met hond(en) mogen niet over de heide, ze zijn verplicht om de kortere route te volgen.

 1. Loop naar het bospad dat zich links achter / opzij van de parkeerplaats bevindt bij een infopaneel over Ter Borg en ga daar LA.
 2. Aan het einde van het pad weer LA.
  Steeds RD lopen. Aan de rechterhand is het water van een ven zichtbaar. Alle paden naar links negeren tot bij een kruising van paden en een bord van Staatsbosbeheer “Verboden voor honden”.
 3. Ga daar niet RD, maar LA. Honden mogen nog steeds mee.
 4. Steek aan het einde de weg over, ga RD, een weg bestraat met betonplaten. Rechts is het bungalowpark de Barkhoorn. Voorbij het park wordt het een zand- met fietspad.
 5. Ga dan het 1ste pad LA, passeer een slagboom en ga direct het 1ste paadje RA.
Soms worden er paaltjes van Staatsbosbeheer of andere routes genoemd. Dit zijn slechts herkenningspunten. Soms ontbreken de paaltjes of zijn ze niet goed zichtbaar.
Bij punt 31 kan de route 2,3 km. worden ingekort. Wandelaars met hond(en) mogen niet over de heide, ze zijn verplicht om de kortere route te volgen.

 1. Loop naar het bospad dat zich links achter / opzij van de parkeerplaats bevindt bij een infopaneel over Ter Borg en ga daar LA.
 2. Aan het einde van het pad weer LA.
  Steeds RD lopen. Aan de rechterhand is het water van een ven zichtbaar. Alle paden naar links negeren tot bij een kruising van paden en een bord van Staatsbosbeheer “Verboden voor honden”.
 3. Ga daar niet RD, maar LA. Honden mogen nog steeds mee.
 4. Steek aan het einde de weg over, ga RD, een weg bestraat met betonplaten. Rechts is het bungalowpark de Barkhoorn. Voorbij het park wordt het een zand- met fietspad.
 5. Ga dan het 1ste pad LA, passeer een slagboom en ga direct het 1ste paadje RA.
 6. Dit bospaadje gaat langs twee vennen. Ga aan het einde bij het 2de ven met bankje RA.
 7. En dit pad komt weer uit op het zandpad / fietspad van punt 4. Ga voorbij de slagboom LA, over het fietspad.
 8. Even verder bij het bord Beetserwijk, LA, een brede en kaarsrechte zandweg.
 9. Na ongeveer 1 km. bij een kruising van zandwegen RA, een zandweg tussen bomen en bosjes.
 10. Ga na ongeveer 800 meter RD bij de kruising Zevenmeersveenweg / Bosweg, bij ANWB – paddenstoel 24625, de Bosweg, een asfaltweg met bomen.
  Op Zevenmeersweg 10, bijna 1 km. verder naar rechts, is het voormalige werkkamp de Beetse, waar van 1935 tot 1942 werklozen van heinde en verre te werk gesteld werden om de heide te ontginnen. Daarna kwamen er joden die naar Westerbork werden vervoerd. Weer later werd het kamp gebruikt voor de gedwongen arbeidsinzet en vanaf 1945 werden er vrouwen en kinderen van NSB – ers geïnterneerd. In 1948 werd het kamp gesloten. Nu is het een museumkamp. Voor meer informatie over o.a. openingstijden, zie de link aan het einde van de routebeschrijving.
 11. De Bosweg gaat naar het Jipsingboertanger bos. Ga bij het bos het 1ste pad LA, ongeveer 30 meter vóór het plaatsnaambord Jipsingboertange bij een geel paaltje rechts en een bord van Staatsbosbeheer. Neem niet het 2de bospad ter hoogte van het plaatsnaambord. Dan klopt de beschrijving niet.
 12. Daarna het 1ste pad RA. Volg nu heel even een mountainbikeroute.
 13. Daarna, ongeveer 30 meter vóór het einde van het pad, het 2de pad LA.
 14. Blijf voorlopig RD lopen, soms staan er gele paaltjes aan de linkerkant.
 15. Bij een open plek met een ven en een bankje nog steeds RD lopen en steek daarna een fietspad over.
 16. Ga voorbij het fietspad het 1ste pad LA. Negeer nu de zijpaden. Het einde van dit pad, dat evenwijdig aan het fietspad loopt, komt weer uit bij het fietspad.
 17. Ga hier RA over het fietspad, en vrijwel direct weer RA, volg nu het fietspad en niet meer de gele paaltjes!!
 18. Even verder maakt het fietspad een haakse bocht naar links. Ga direct voorbij deze bocht het 1ste pad RA, een breed gras – pad.
 19. Aan het einde van dit pad LA.
 20. Aan het einde bij een asfaltweg, RA over de asfaltweg.
 21. Loop langs huisnummer 17 en loop daarna nog ongeveer 500 meter in de richting van een bosrand links.
 22. Bij de bosrand, bij ANWB – paddenstoel 24624, LA, Bontzandoogje, fietspad met gras – pad.
 23. Ga aan het einde RA, met het fietspad mee. Passeer een bankje en kom uit bij een zandafgraving.
 24. Even voorbij de ingang van de zandafgraving LA, een bospaadje van Staatsbosbeheer.
 25. Na dit pad 950 meter gevolgd te hebben, komen er twee paden bij elkaar.
 26. Hou hier links aan en ga even verder LA. Volg nu even een mountainbike route, tot bij een bankje aan het water. Loop vanaf dit punt zoveel mogelijk langs het water, dat aan de linkerhand is. Let wel op: veel kleine paadjes naar links lopen dood op het water. Uiteindelijk komt het soms wat heuvelachtige kronkelpaadje uit bij het strand van Sellingerbeetse. In het seizoen is er een kiosk op het strand en er zijn toiletten.
 27. Ga hier RA in de richting van een fietsenstalling en een parkeerplaats naar een asfaltweg.
 28. Steek de weg over en ga LA, over het fietspad. Op Beetserweg 58 A is links de ingang van Camping de Papaver. Helaas is de camping voorlopig gesloten.
 29. Ga aan het einde van het fietspad RD, langs de grasberm van de weg, passeer het bord ( omgekeerd ) Sellingerbeetse en ga dan RA, Borgertange.
 30. Loop deze weg die verhard is met twee betonplaten helemaal af, ongeveer 1 km. tot een wildrooster.
 31. Wandelaars zonder hond kunnen nog een rondje over de heide van Ter Borg maken, het grootse heideveld van de provincie Groningen. Ga hiervoor RD over het wildrooster. *Wandelaars met hond gaan voor het rooster LA, een soms wat modderig pad, Passeer een dam over een sloot, ga RA, het pad maakt een haakse bocht naar links, ga bij een kruising van paden RD en ga na 310 meter het 1ste pad LA om bij het startpunt te komen, de parkeerplaats Ter Borg Noord schuin tegenover camping de Harmienahoeve. Deze route is 2,3 km. korter.
 32. Ga op de hei RD, ook bij een kruising van paden. Voorbij de kruising is links een ven zichtbaar tussen de bomen.
 33. Het pad eindigt bij een wildrooster. Ga hier LA over het rooster en kom uit bij een parkeerplaatsje tegenover een Westerwoldse boerderij, Borgerweg 7.
 34.  Loop RD. Links is de Hooge Esch, die bijna 3 meter boven de omgeving uitsteekt. Dit half verharde zandpad met fietspad komt uit bij een brug over de Ruiten Aa, die naar het es-gehucht Ter Borg leidt. Hier staan op de hoek een gerestaureerde schaapskooi, een Westerwoldse en een Saksische boerderij onder monumentenzorg.*
 35. Ga hier niet de brug over, maar ga RD, niet het paadje vlak langs het water, maar het bredere pad links. Daar op de hoek is links een diepe bron. Men zegt dat deze bron vroeger gebruikt werd voor het drinkwater. Om kinderen weg te houden werd dit de enge plek genoemd, waar een heks zich verschool en zomaar tevoorschijn kon springen. Nu is de enge plek afgezet.
 36. Loop voorbij deze plek RD en neem het 1ste pad links in de richting van een klaphek.
 37. Ga het hek door, blijf het pad RD volgen, alle zijpaadjes negeren tot bij een ven rechts met een bankje.
 38. Ga hier LA, bij het wit-rode Noaberpadteken,
 39. Blijf RD lopen, eerst door het bos, daarna over de hei., bijna aan het einde is aan de linkerkant een bankje op een wat hogere plek, loop niet naar die bank, maar ga met het brede pad mee naar rechts langs een dikke boom en kom uit bij een wildrooster.
 40. Ga voorbij het rooster RD tot een kruising van paden en ga RA.
 41. Ga na 310 meter het 1ste pad LA om uit te komen bij het startpunt, de parkeerplaats Ter Borg Noord tegenover camping de Harmienahoeve.
* Aansluiting Westerwolde lus 6 en Westerwolde lus 9.
Legenda:
RA = rechtsaf, RD = rechtdoor en LA = Linksaf

Bekijk de volledige routebeschrijving ⇢


Meer informatie over voormalige werkkamp de Beetse

Bereikbaarheid en toegankelijkheid

Startpunt

Parkeerplaats Ter Borg Noord van Staatsbosbeheer, schuin tegenover camping de Harmina hoeve, Beetserweg 35, 9551 VC te Sellingen. Plan Route

Openbaar vervoer

Bushalte Ter Borg Bus 42 vanaf Winschoten / Vlagtwedde of vanuit Emmen, Ter Apel. Dit is voor wandelaars zonder hond. Loop richting Sellingen in noordoostelijke richting over het fietspad , 1ste weg LA Borgerweg. Loop Ter Borg door, ga de brug over, dan LA tot de parkeerplaats van Staatsbosbeheer. Ga nu verder bij punt 8.
Wandelaars met hond kunnen beter gebruik maken van de buurtbus, overigens ook een goed alternatief voor wandelaars zonder hond. Er rijdt 8 x per dag een buurtbus vanaf het gemeentehuis in Sellingen naar Jipsingboertange. U kunt dan uitstappen bij het buurthuis van Jipsingboertange, hoek Jiposingboertangerweg / Bosweg en de wandeling beginnen bij punt 33, de Bosweg. De buurtbus rijdt van maandag tot en met vrijdag, zaterdag beperkt en niet op zondag en tijdens de schoolvakanties

Rolstoeltoegankelijkheid

Deze route is niet geschikt voor rolstoelen of kinderwagens.

Honden

Mits de geldende regels worden nageleefd, zijn honden toegestaan in dit gebied.

Foto's (11)

De natte gronden in Ter Borg Margriet Smeets: De natte gronden in Ter Borg
Een kruising van zandwegen Margriet Smeets: Een kruising van zandwegen
 Een winters ven in het Jipsingboertanger bos Margriet Smeets: Een winters ven in het Jipsingboertanger bos
Het blauwe water in Sellingerbeetse Paul Hoomoedt: Het blauwe water in Sellingerbeetse
De Beetserplas in de winter Margriet Smeets: De Beetserplas in de winter
Avondrood over de plas Margriet Smeets: Avondrood over de plas
Een houtwal op de tange Margriet Smeets: Een houtwal op de tange
De Borgertangerweg in de winter Margriet Smeets: De Borgertangerweg in de winter
Grazende Hooglanders op de heide Margriet Smeets: Grazende Hooglanders op de heide
Een Westerwoldse boerderij Margriet Smeets: Een Westerwoldse boerderij
De schaapskooi in Ter Borg Margriet Smeets: De schaapskooi in Ter Borg

Routekaart

Afdrukken
Annuleren

Topografische routekaart

Deze wandeltocht is ook beschikbaar op een zeer gedetailleerde topografische kaart westerwolde-lus-8-sellingen-west.pdf. Het printen van deze topografische kaart kan door gebruik te maken van de mogelijkheden die de PDF reader biedt.

Horecagelegenheden

Kiosk de Beetse, op het strand.

Beetserweg 68
9551 VH Sellingerbeetse
Bezoek website

Ervaringen van wandelaars (5)

 1. Gijs en Margriet Smeets 30 april 2016

  Beste Anne,
  Samen met Adrie hebben we de kaart duidelijker gemaakt rond punt 27, zodat nu heel goed te zien is dat je een aantal keren van richting moet veranderen.
  Met vriendeliike groeten en nog veel wandelplezier.

  Reageren
 2. Gijs en Margriet Smeets 24 april 2016

  Beste Anne,

  Bedankt voor jouw reactie. We hebben deze route gemaakt en op de site gezet. We naar het bos gegaan om ter plekke jouw opmerkingen te controleren. Rondom de plas, bij punt 19, is de situatie inderdaad gewijzigd. Er is een mooie mountainbike-route aangelegd, die helemaal langs de plas gaat. De punten 18 t/m 21 hebben we herschreven. Het is zo veel makkelijker te beschrijven, met dank aan de mountainbikers. Én: de route is veel mooier.
  Bij punt 24 hebben we het woord "bord"vervangen door "paddenstoel"’.
  Bij punt 27 is het een ander verhaal. We hebben niet kunnen ontdekken, wat er niet goed is. Ook de kaart klopt volgens ons. Maar we zijn nog aan het onderzoeken.
  Omdat je binnen 100 meter 4 x van richting moet veranderen, hebben we hier en daar wat extra aanwijzingen gegeven. Zie de punten 25 t/m 28.
  We hopen dat het zo beter is.
  Zo niet, zou je dan precies kunnen aangeven, wat er niet klopt?

  Met vriendelijke groeten, Gijs en Margriet Smeets.

  Reageren
 3. Adrie 19 april 2016

  Anne bedankt voor de reactie! Ik heb uw opmerkingen doorgestuurd naar de samenstellers van deze wandelroute.

  Reageren
 4. anne 17 april 2016

  Punt 19: Bij Y-splitsing rechts aanhouden:
  Moet worden:
  Bij Y-splitsing LINKS aanhouden

  Vanaf punt 27 worden de aanwijzingen wat cryptisch; ze komen in ieder geval NIET overeen met noch het kaartje, noch de GPS-route

  Reageren
 5. anne 17 april 2016

  ANWB-bord

  moet worden

  ANWB-paddestoel

  Reageren

Schrijf een bericht

Je bericht: *
Na verzending van een bericht met daarin een link naar een website is het bericht niet direct zichtbaar, het bericht wordt pas geplaatst nadat de link gecontroleerd is op veiligheid.
Je naam: *

Ondersteunde formaten: JPG en PNG (Maximale bestandsgrootte: 7 MB.)