Westerwolde Lus 5, Jipsinghuizen, Jipsinghuizen te Groningen

9 km Wandelroute Westerwolde Lus 5, Jipsinghuizen, te Jipsinghuizen

Deze afwisselende wandelroute start bij Hotel de Waalehof tegenover het standbeeld van Eddy Roos in de Ruiten Aa en gaat naar de Breedwisch en de Sellinger bossen. De Breedwisch is een uitgestrekt en nat begrazingsgebied, waar je overal kunt lopen. We volgen hier het pad dat het wandelnetwerk heeft uitgezet. Dwars door het gebied stroomt een oude meander van de Ems ( D.) Aan de randen zijn bossen met vennen, heide en rivierduinen. Jipsinghuizen heeft een roemrucht verleden. Lees het verhaal over de slag bij Jipsinghuizen, 350 jaar geleden, bij het monument voor de gevallenen op de hoek van de Wollinghuizerweg. Er tegenover staat het oude tramhuis van de stoomtram, die in de volksmond “Ol Graitje” werd genoemd, omdat hij zo snel liep als een oude griet. Samen met het standbeeld van Eddy Roos herinnert de tram ook aan de werkverschaffing in Westerwolde van 1924 tot 1939. De werklozen werden per tram hierheen gebracht om in de omgeving de heide te ontginnen. Cees Stolk heeft hier een interessant boek over geschreven, De Hel van Jipsinghuizen. 83% van deze wandeltocht is onverhard.
Geïnteresseerd in de omgeving? Bezoek de VBT ( Vereniging Bevordering Toerisme ).

Opgesteld door: Lussen door Westerwolde, op: 13-8-2015, laatst bijgewerkt op: 30-11-2021

Routebeschrijving

Soms zijn er merktekens vermeld. De merktekens dienen slechts als extra herkenningspunt. Soms verandert er weleens iets.
kn. = wandelknooppuntpaaltje met een cijfer.
Advies : Print of download de topografische kaart om in de Breedwisch, de punten 5 en 6, goed de richting te kunnen bepalen.

 1. Loop vanaf de parkeerplaats bij Hotel de Waalehof terug naar de verkeersweg en steek de weg over. Voor degenen die niet in het hotel logeren, start de route aan de andere kant van de weg, het parkeerplaatsje bij het standbeeld.
 2. Ga RD, het pad langs de Ruiten Aa op. Volg tot punt 3 het rood – wit van het Noaberpad richting Ter Borg / Sellingerbeetse, Dit is de Heidenslegerweg. Links in het water staat een standbeeld van Eddy Roos, de Hel van Jipsinghuizen, de tewerkstelling uit de jaren 30 van de vorige eeuw.
 3. Ga net voorbij huisnummer 5, vóór een brug, RA. Dit is een pad tussen het natuurgebied de Breedwisch links en akkers rechts. Volg dit pad langs de afrastering.
Soms zijn er merktekens vermeld. De merktekens dienen slechts als extra herkenningspunt. Soms verandert er weleens iets.
kn. = wandelknooppuntpaaltje met een cijfer.
Advies : Print of download de topografische kaart om in de Breedwisch, de punten 5 en 6, goed de richting te kunnen bepalen.

 1. Loop vanaf de parkeerplaats bij Hotel de Waalehof terug naar de verkeersweg en steek de weg over. Voor degenen die niet in het hotel logeren, start de route aan de andere kant van de weg, het parkeerplaatsje bij het standbeeld.
 2. Ga RD, het pad langs de Ruiten Aa op. Volg tot punt 3 het rood – wit van het Noaberpad richting Ter Borg / Sellingerbeetse, Dit is de Heidenslegerweg. Links in het water staat een standbeeld van Eddy Roos, de Hel van Jipsinghuizen, de tewerkstelling uit de jaren 30 van de vorige eeuw.
 3. Ga net voorbij huisnummer 5, vóór een brug, RA. Dit is een pad tussen het natuurgebied de Breedwisch links en akkers rechts. Volg dit pad langs de afrastering.
 4. Aan het einde LA, voor een fietspad en direct weer LA, door een klaphek, verboden voor honden.
  In natte jaargetijden kan het deel van het gebied bij de rivier nogal drassig zijn. Goed schoeisel is dan vereist. We volgen een pad dat gemarkeerd is met paaltjes van het wandelnetwerk. Volg de lijn op de kaart en de beschrijving. Aan het einde van de routebeschrijving is een alternatief beschreven, de blauwe lijn op de kaart.*
 5. Steek voorbij het klaphek schuin naar rechts het begrazingsgebied over in de richting van een houten brug midden in het terrein. Het pad is soms goed gemaaid en hier en daar staat er een paaltje van het wandelnetwerk.
 6. Ga ook voorbij de brug ( met een prachtig uitzicht, want er zijn vistrappen in de beek) nog een flink stuk verder, eerst nog even RD en daarna schuin naar rechts, loop in de richting van een aantal geïsoleerde boompjes. Loop tussen die bomen door en daarna RD over de open plek in de richting van het bos.
 7. Links van de afrastering is een klein paadje dat uitkomt links van een hekwerk met klaphek. Als het paadje dicht gegroeid is, geen probleem, even verder naar links is een brede doorgang.
 8. Ga RA naar het klaphek en voorbij het hek direct LA, een kronkelend bospad dat even verder rechts van de hei loopt. Af en toe staat er een wit paaltje aan de linkerkant. Deze paaltjes noemen we niet, omdat de ervaring leert dat de paaltjes weleens verdwijnen. Bovendien volgt de route niet helemaal de paaltjes wandeling van Staatsbosbeheer.
 9. Houd telkens links aan, blijf langs de afrastering van de hei lopen en ga aan het einde van de hei nog steeds RD.
  Voor een pauze: 5 minuten verder is rechts aan de straat, op Jipsingboertangerweg 28, Theehuis de Huiskamer met terras bij de Jipsingerhof.
 10. Even verder is er een kruising met een fietspad en gras-pad. Ga nog steeds RD Het pad loopt even aan de rand van het bos langs een open plek rechts.
 11. Aan het einde RA en direct weer LA, een smal pad.
 12. Aan het einde LA, vrijwel direct weer RA, daarna nog een keer RA. een smal pad dat rechts van een ven loopt. Loop nu tegen de richting van de klok in voor ¾ om het ven heen:
 13. Aan het einde LA, bij kn.25, een breed pad, daarna weer LA, een pad op dat nog steeds rechts van het ven loopt.
 14. Ga voorbij een bankje met uitzicht over het water het 1ste, het 2de of het 3de pad RA (maakt niet uit). Pas wel op : het 1ste pad RA is vlak voorbij het bankje.
 15. Ga vervolgens aan het einde LA. Dit pad maakt iets verderop een haakse bocht naar rechts en daarna naar links en loopt even aan de rand van het bos tot een kruising met een fietspad.
 16. RD het fietspad oversteken.
 17. Na ruim 250 meter het 1ste pad RA.
 18. Ga nu steeds RD, negeer zijpaden en ga bij een kruising ook RD.
 19. Het pad komt uit bij een brede zandweg met fietspad. Steek over en ga RD, een pad rechts van een ven.
 20. Ga voorbij een bankje met uitzicht over het water het 1ste pad RA.
 21. Aan het einde LA, een fietspad met zandweg.
 22. Ga even verder het 1ste pad LA, hier staat een wit-rood teken van het Noaberpad.
 23. Loop dit pad helemaal af, negeer even verder het wit-rode merkteken en loop bijna aan het einde langs een pompstation van het waterbedrijf ( links ).
 24. Aan het einde LA, een asfaltweg.
 25. Voorbij nummer 9, het pompstation, is kn.15 en een ANWB-paddenstoel, 24678.
 26. Ga hier RD, richting Jipsinghuizen, over een wildrooster / door een klaphek, een fietspad met zandweg.
 27. Ga bij een bos aangekomen nog heel even RD en dan het 1ste bospad LA. Hier staat weer een wit-rood merkteken. Links en rechts zijn rivierduinen, omdat hier lang geleden allerlei armen van de rivier de Ems ( D.) stroomden.
 28. Bij een kruising van paden RA.
 29. Het pad komt uit bij een ven. Houd rechts aan en ga voorbij een bankje met uitzicht over het water RA.
 30. Aan het einde van dit rechte pad LA, het fietspad met zandweg van punt 27. **
 31. Loop via een fiets- en voetgangersbrug terug naar de provinciale weg.
  en steek over om bij Hotel de Waalehof te komen, het startpunt.
 32. Ga om wat meer te weten te komen over de roemruchte geschiedenis van dit dorpje nog even naar rechts en dan direct LA. Daar is een gedenksteen ter herinnering aan de gevallenen van de Münsterse Oorlog in 1665. Aan de overkant van de straat staat op nummer 2, bijna verborgen achter een hoge heg, het “Oude Tramhuis” van de stoomtram die tot 1948 de verbinding was tussen Ter Apel en Winschoten. Hier kwamen bijna een eeuw geleden ook de arbeiders aan van de werkverschaffing ofwel de hel van Jipsinghuizen.
*Alternatieve route voor de punten 4 t/m 8. :
Volg het fietspad ongeveer 800 meter. Ga vóór een huis schuin naar links, een gras – pad rechts van het natuurterrein. Blijf rechts van de afrastering lopen. Het pad maakt een haakse bocht naar rechts. Aan het einde LA, een breed zandpad. Ga bij een hekwerk, vlak vóór het hek RA, een bospad dat op een geven moment rechts van een heideveld loopt. Ga verder bij punt 9.

** Aansluiting op Westerwolde lus 6.

Legenda:
RA = rechtsaf, RD = rechtdoor en LA = Linksaf

Bekijk de volledige routebeschrijving ⇢

Bereikbaarheid en toegankelijkheid

Startpunt

Hotel de Waalehof, Weenderstraat 4, 9551 TK te Jipsinghuizen. Plan Route

Met de auto

Aan de overkant van Hotel de Waalehof is een parkeerplaatsje bij het standbeeld in de Ruiten Aa. Is deze plek vol, dan is er voldoende parkeergelegenheid aan de Wollinghuizerweg tegenover het buurthuis of bij de school.

Openbaar vervoer

NS Station Winschoten. Bus 14 (richting Stadskanaal via Vlagtwedde). Bushalte Marke, Vlagtwedde. Bus 42 (richting Emmercompascuum via Roswinkel). Bushalte Heidensleger, Sellingen. De bushalte Heidensleger is tijdelijk verplaatst naar Wollinghuizerweg 3, vlakbij de hoek met de provinciale weg.

Rolstoeltoegankelijkheid

Deze route is niet geschikt voor rolstoelen of kinderwagens.

Honden

Honden zijn niet toegestaan in dit gebied.

Foto's (11)

Aan de Heidenslegerweg in Jipsinghuizen Margriet Smeets: Aan de Heidenslegerweg in Jipsinghuizen
Een brug over de oude loop van de Ems Margriet Smeets: Een brug over de oude loop van de Ems
Een kudde op de vlucht Margriet Smeets: Een kudde op de vlucht
De heide tussen Jipsinghuizen en Jipsingboertange Margriet Smeets: De heide tussen Jipsinghuizen en Jipsingboertange
In het bos bij Jipsinghuizen Margriet Smeets: In het bos bij Jipsinghuizen
Nieuwsgierige koeien Margriet Smeets: Nieuwsgierige koeien
Een pad over rivierduinen Margriet Smeets: Een pad over rivierduinen
Een winters ven in de Breedwisch Margriet Smeets: Een winters ven in de Breedwisch
Een herfstig ven in de Breedwisch Margriet Smeets: Een herfstig ven in de Breedwisch
Het oude tramhuis en de hel van Jipsinghuizen Margriet Smeets: Het oude tramhuis en de hel van Jipsinghuizen
De slag bij Jipsinghuizen Margriet Smeets: De slag bij Jipsinghuizen

Routekaart

Afdrukken
Annuleren

Topografische routekaart

Deze wandeltocht is ook beschikbaar op een zeer gedetailleerde topografische kaart westerwolde-lus-5-jipsinghuizen.pdf. Het printen van deze topografische kaart kan door gebruik te maken van de mogelijkheden die de PDF reader biedt.

Horecagelegenheden

Hotel de Waalehof

Weenderstraat 4
9551 TK Sellingen
Bezoek website

De Jipsingerhof en theehuis de Huiskamer met terras, appartementen

Jipsingboertangerweg 28
9551 TR Sellingen
Bezoek website

Ervaringen van wandelaars (6)

 1. Gijs en Margriet Smeets 8 oktober 2020 om 10:21

  Sinds kort is na een jaar van werkzaamheden de Breedwisch weer opengesteld. Een oude meander van de Ems ( Duitsland ), die heel lang geleden door dit gebied stroomde, is hersteld en voorzien van vistrappen. Deze rivier zorgt er nu voor dat het dorp droge voeten houdt.

  Reageren
 2. Gijs en Margriet Smeets 23 augustus 2019 om 15:48

  Op dit moment wordt er in dit gebied gewerkt aan de Ruiten Aa, die zijn loop van voor 1960 weer terugkrijgt. Daarom is nu, augustus 2019 een groot deel van het natuurgebied tijdelijk afgesloten. Voor meer informatie: http://www.ruitenaa.nl.

  Reageren
 3. Lianne en Anneke 17 juni 2018 om 14:27

  Punt 30 is wat onduidelijk. Men moet tussen de boompjes door en rechtdoor lopen ipv schuin naar links.
  Daar loopt nu een ander ,gemaaid, pad wat geheel naar links afbuigd maar niet uitkomt bij het bos waar men in moet.
  Verder een mooie route en heel rustig!

  Reageren
  1. Gijs en Margriet Smeets 18 juni 2018 om 08:13

   Beste Lianne en Anneke,
   Leuk dat jullie deze wandeling gelopen hebben. Wij hopen dat jullie genoten hebben. Dank voor het aangeven van het aandachtspunt bij 30. Wij constateren dat het pad door de Breedwisch telkens anders gemaaid wordt. Wij gaan deze week een kijkje nemen en dan de beschrijving eventueel aanpassen. Of gewoon noteren : volg het maaipad. Jullie lezen de aanpassing wel.
   Met vriendelijke groeten, Gijs en Margriet Smeets.

 4. Gijs en Margriet Smeets 6 februari 2017 om 19:03

  Deze winter heeft Staatsbosbeheer een ven in het bos tussen Jipsinghuizen en Jipsingboertange volledig zichtbaar gemaakt. Het pad langs het ven is nu weer helemaal begaanbaar. Wij hebben de route erlangs geleid.

  Reageren
 5. Gijs en Margriet Smeets 9 juni 2016

  Het natuur- en begrazingsgebied de Breedwisch is vergroot. Daarom hebben wij de de routebeschrijving en de kaart aangepast.
  Laat het ons weten, als er toch nog iets niet helemaal klopt.

  Reageren

Schrijf een bericht

Je bericht: *
Na verzending van een bericht met daarin een link naar een website is het bericht niet direct zichtbaar, het bericht wordt pas geplaatst nadat de link gecontroleerd is op veiligheid.
Je naam: *

Ondersteunde formaten: JPG en PNG (Maximale bestandsgrootte: 7 MB.)