Westerwolde Lus 2, Wedde Zuid, Wedde te Groningen
De wandeling start bij de Burcht in Wedde aan de Westerwoldse Aa en gaat naar de Giezelbaarg of Geselberg, naar de “Skyline van Wessinghuizen”, langs kunsthal Artphy ofwel de blauwe kathedraal, de uitkijktoren in Höfte en naar Oud Veele, een pittoresk dorpje. Bij Artphy Is een extra rondje van 1 km. beschreven door een deel van de beeldentuin.
De Burcht is een historische plek, waar de heren belangrijke beslissingen namen. Het verbranden van heksen bijvoorbeeld op de Giezelbaarg of Geselberg, Vroeger was hier een galgenveld. De Skyline van Wessinghuizen is een origineel kunstwerk, dat tot stand gekomen is dankzij de bewoners. Het symboliseert het bijzondere en afwisselende landschap. Dit is voor de wandelaar een plek om uit te rusten met een prachtig uitzicht over het oude coulisselandschap. Höfte heeft nog zo’n uitzichtpunt, maar dan iets hoger vanaf een uitkijktoren. Interessant is het project Essentie Veeleresch. Deze es wordt op klassieke natuur-inclusieve manier bewerkt, een lust voor het oog in het seizoen. Er is een QR-code op die plek voor informatie en een rondwandeling over de es. In Oud Veele woonde op nummer 12 Roel van Duijn, oud – politicus en mede-oprichter van PROVO. Via allerlei houtwallen gaan we terug naar Wedde. Het is leuk om een rondje om de burcht te maken. 72% van deze wandeltocht is onverhard.
Geïnteresseerd in de omgeving? Bezoek de VBT ( Vereniging Bevordering Toerisme ).
Routebeschrijving
kn. = wandelknooppuntpaaltje met een cijfer.
- Het is aardig om een rondje door de tuin van de Burcht te maken. Ga hiervoor naar de toegangspoort aan de hoofdweg en maak een rondje door de tuin.
Voor belangstellend publiek is het openbare gedeelte van de Burcht geopend van 1 april -1 oktober van woensdag t/m zondag van 12.00 uur tot 17.00 uur. De rondleiding kost 3 euro, inclusief koffie/thee. - Kom na dit rondje weer uit bij dezelfde toegangspoort. Loop weer naar de hoofdstraat en ga LA, loop voor het gemeentehuis langs het dorp uit, in de richting van een brug over de Westerwoldse Aa.
PAS OP :Voor degenen die de auto geparkeerd hebben naast het gemeentehuis en die niet over het burchtterrein lopen: ga vanaf die parkeerplaats RA het dorp uit, voor het gemeentehuis langs in de richting van een brug over de Westerwoldse Aa.
kn. = wandelknooppuntpaaltje met een cijfer.
- Het is aardig om een rondje door de tuin van de Burcht te maken. Ga hiervoor naar de toegangspoort aan de hoofdweg en maak een rondje door de tuin.
Voor belangstellend publiek is het openbare gedeelte van de Burcht geopend van 1 april -1 oktober van woensdag t/m zondag van 12.00 uur tot 17.00 uur. De rondleiding kost 3 euro, inclusief koffie/thee. - Kom na dit rondje weer uit bij dezelfde toegangspoort. Loop weer naar de hoofdstraat en ga LA, loop voor het gemeentehuis langs het dorp uit, in de richting van een brug over de Westerwoldse Aa.
PAS OP :Voor degenen die de auto geparkeerd hebben naast het gemeentehuis en die niet over het burchtterrein lopen: ga vanaf die parkeerplaats RA het dorp uit, voor het gemeentehuis langs in de richting van een brug over de Westerwoldse Aa. - Ga voorbij de brug over de Westerwoldse Aa de 1ste weg LA, de Kempkebosweg.
- Ga bij het eerste pad bij een wit-rood merkteken LA langs een slagboom in de richting van een huisje van het waterschap.
- Aan de linkerkant van het huisje de dijk op. Hier biedt de dijk uitzicht op de burcht.
- Op de dijk RA. Loop een flink eind, bijna 1 km. langs de Westerwoldse Aa, die hier ook wel het Veelerdiep wordt genoemd. Loop langs een voormalig sluisje met bruggetje, kn.81. Ga niet het sluisje over, maar ga RD en vervolg het pad langs de Aa, dat even verder naar rechts buigt.
- Bij een hoogholtje, een hoge houten voetgangersbrug, LA over het bruggetje. Dit is het punt waar de Ruiten Aa uitkomt in de Westerwoldse Aa.
- Volg een pad naar rechts langs de meanders van de Ruiten Aa. Er zijn op verscheidene plaatsen vistrappen aangebracht.
- Het pad buigt naar links bij een paaltje met een rode kop en het wit-rood van het Noaberpad. Keer hier de Ruiten Aa de rug toe en loop in de richting van een verhoging in het veld, de Giezelberg.
- Op een gedenkteken is te lezen hoeveel mensen, voornamelijk vrouwen, hier verbrand zijn tussen 1587 en 1597. Lees vooral ook de laatste gruwelijke mededeling. Het is mogelijk om even heen en weer over de berg te lopen.
In de Adventstijd tot en met Driekoningen is hier het melancholieke geluid van de midwinterhoorn te horen. De Giezelbaargbloazers uit Veele zijn dan actief. Zij organiseren bovendien elk jaar rond Driekoningen in het donker een midwinterhoornwandeling. - Laat de Giezelberg links liggen en blijf RD lopen. Na de kruising met de Westerweg nog steeds RD, Meienweg.
- Ga na ruim 100 meter RA bij een bordje van Staatsbosbeheer en volg nu even het wit – rode teken van het Noaberpad. Loop door tot het water, de Ruiten Aa. Ga daar LA langs de Aa en loop door tot een asfaltweg bij een brug.
- RA de weg op en over de Engelkensbrug. Negeer nu het teken van het Noaberpad en ga RD. Dit is het “luchtkuuroord” Wessinghuizen. Even verder is rechts een kunstwerk, het Marketeken, de Skyline van Wessinghuizen, tevens zitbank.
Deze ontmoetingsplaats verwijst naar de aanwezigheid van de 3 A – beken : de Ruiten Aa, de Mussel Aa en de Westerwoldse Aa. - Voorbij dit kunstwerk RA, de Kempkebosweg. Op nr. 2 is rechts net voorbij een bosje een kunsthal, Artphy.
- Ga daar RA de oprit naar de kunsthal op en ga net voorbij het huis het 1ste bospad LA.*
* Ten noorden van dit bos is een weide met kunstwerken, o.a. een zwanenkring en iets verderop staan ook wat kunstwerken langs de weg. Houd voor een extra ommetje van 1 km. rechts aan en ga vervolgens RD tot een open plek met beelden, ga daar LA en maak een ommetje door de wei rondom een poel en kom weer ongeveer op dezelfde plek uit, ga daar LA en even verder bij een T-splitsing weer LA, kom uit op de weg en ga daar ook LA. Ga RA tegenover een parkeerplaats met wandelwegwijzers. Ga verder bij punt 18. Dit is de blauwe lijn op de kaart. - Houd bij een splitsing rechts aan en ga daarna het 1ste pad LA, ga een bruggetje over en kom uit op de parkeerplaats van Artphy met wandelwegwijzers en loop naar de weg.
- Ga hier min of meer RD.
- Volg een smal paadje, met een paars paaltje, rechts van een akker. Dit pad komt uit bij een voetgangersbrug en loopt verder in de rondte over een houtwal achter wat boerderijen.
- Aan het einde RA, een verharde weg. Negeer onderweg het paarse paaltje en blijf RD lopen over de weg.
- Voorbij het bord Höfte en voor huisnummer 12, 1ste weg LA, een half verharde weg. die overgaat in een betonnen fietspad met zandpad. Volg het fietspad. Er is een bankje.
- Ga op het punt dat het pad naar links buigt RD, in de richting van een uitkijktoren. Het is de moeite waard om even het uitzicht te bewonderen.
De uitkijktoren staat daar sinds juli 2016. Het is een gift van de Lionsclub aan Staatsbosbeheer. - Loop terug naar het fietspad en ga RA.
- Volg het pad in de richting van een brug over de Mussel Aa, passeer voorbij de brug kn.83. Ga dan verder over het fietspad of de zandweg tot de Jaskamperweg. Dit wordt een asfaltweg.
- Bij kn.36 rechts aanhouden en doorlopen tot een brug..
Op dit punt staat een infobord over het project Essentie Veeleresch met een kunstwerk van Agnes Struik. Hier begint en eindigt een rondje over de es van 2,7 km. Het rondje is met een QR-code te downloaden. - Ga bij kn.82 RD over de brug.*
- Ga bij ANWB-paal 70837-1 RA, richting Vlagtwedde.
- Aan de linkerkant van de weg woonde op nr. 12 van 1977 tot 1982 oud-politicus en medeoprichter van PROVO Roel van Duijn. Passeer het bord Oud Veele. En ga vervolgens de 1ste weg RA, de Oeleweg.
In de Adventstijd tot en met Driekoningen is hier het melancholieke geluid van de midwinterhoorn te horen. De Giezelbaargbloazers uit Veele zijn dan actief. Zij organiseren bovendien elk jaar rond Driekoningen in het donker een midwinterhoornwandeling. - De Oeleweg lijkt op een oprit naar een huis. Vóór het huis gaat het pad naar links. Ga hier ook naar links met het brede gras-pad mee.
- Blijven volgen, negeer het pad naar rechts en loop langs een huis.
- Aan het einde RA, loop voorbij het plaatsnaambord Veele en kn.80.
- Aan het einde LA bij Bakkerij Leta, waar, behalve op zondag en maandag, koffie en thee met wat lekkers te krijgen is.
- Ga voorbij de bakkerij en tegenover een viaduct LA een houtwal op.
- Ga aan het einde van dit pad rechts om de sloot heen (RA, 2 x LA over een dam en dan RA). Vervolg de weg over de houtwal.
- Op een kruising van paden, bij een bankje RD, een pad tussen een akker en een houtwal. Loop door tot bij een asfaltweg en een kruising.
- Hier RA, de Meienweg, richting de Giezelbaarg.
- Ga even voorbij het huis, als de weg overgaat in een fietspad + zandweg, het 1ste pad RA, een pad tussen twee rijen bomen.
- Aan het einde gewoon RD, een pad tussen twee boerderijen door.
- Aan het einde LA bij de ventweg langs de N368.
- Loop even langs die weg tot de 1ste weg links, de Westerweg.
- Ga daar LA en direct weer RA, loop over het gras tussen een bankje en een bakstenen muurtje, links aanhouden. Vervolg de route rechts van het water.
- Ga na 360 meter, als het pad niet meer langs de ventweg loopt, naar rechts omhoog de houtwal op via een klein paadje. Op de houtwal LA. Geen probleem, als het paadje omhoog niet direct gevonden wordt, er zijn nog twee van dat soort paadjes omhoog.
- Loop dit pad helemaal af, eerst over de houtwal, daarna tussen de weilanden en tenslotte door de bebouwde kom van Wedde.
- Aan het einde van de weg LA bij Snackbar en Eetcafé de Leeuw, tevens folderpost van Toerist Info Westerwolde.
- Loop nu RD tot de Burcht te Wedde, het startpunt van deze wandeling. Rechts is nog een andere horecagelegenheid met terras De Rode Jager.
Legenda:
RA = rechtsaf, RD = rechtdoor en LA = Linksaf
Bekijk de volledige routebeschrijving ⇢
Bereikbaarheid en toegankelijkheid
Startpunt
De Burcht, Hoofdweg 9, 9698 AA te Wedde. Plan Route
Met de auto
Parkeren kan bij de toegangspoort van de Burcht. Dit is een kleine parkeerplaats. Het is ook mogelijk om aan de overkant bij het Gemeentehuis te parkeren.
Openbaar vervoer
Bushalte De Burcht, Wedde.
Rolstoeltoegankelijkheid
Deze route is niet geschikt voor rolstoelen of kinderwagens.
Honden
Mits de geldende regels worden nageleefd, zijn honden toegestaan in dit gebied.
Foto's (12)
Routekaart
Topografische routekaart
Deze wandeltocht is ook beschikbaar op een zeer gedetailleerde topografische kaart westerwolde-lus-2-wedde-zuid.pdf. Het printen van deze topografische kaart kan door gebruik te maken van de mogelijkheden die de PDF reader biedt.
Horecagelegenheden
De Burcht te Wedde, tijdelijk gesloten
Hoofdweg 7
9698 A Wedde
Snackbar en Eetcafé de Leeuw
Hoofdweg 35
9698 AA Wedde
De Rode Jager, koffie, thee
Hoofdweg 8
9698 AE Wedde
Bezoek website
Mooie herfstdag 16-10-2016
Prachtige en verrassende wandeltocht door het toch altijd weer mooie door velen nog niet bekende Westerwolde.
33. Na bijna 500 meter, als u niet meer langs de ventweg loopt, gaat u omhoog, de houtwal op. LA. Moet zijn RA.
Maar doorlopen kan ook langs het water tot een houtenhek met een bordje “richting voor wandelaars” volgen. Je komt dan op hetzelfde pad als eerder beschreven echter iets omlopen.
–
Foto’s van linksboven vervolgens met de klok mee zijn de: Burcht Wedde, de Westerwoldse Aa met de Burcht Wedde op achtergrond, Mussel Aa en de Ruiten Aa.
Beste Paul en Sylvia,
Toen u door Westerwolde liep, liepen wij door de Wicklow Mountains in Ierland, ook een prachtig wandelgebied. Dit verklaart onze late reactie. Wij zijn blij dat u aangenaam verrast bent door de wandelroute en wij danken u voor de oplettendheid.
Ons voorstel voor punt 33:
Na 500 meter, als u niet meer langs de ventweg loopt, gaat u omhoog, naar rechts, de houtwal op. Op de houtwal gaat u LA. Als je op de houtwal RA gaat, loop je weer terug naar de ventweg en dat is niet de bedoeling. Wij wachten even af, of u het eens bent met deze tekstwijziging en daarna veranderen we de tekst zowel bij lus 2 als bij de kleine lus 2 a en bij de laatste etappe van het Ruiten Aa-pad.
Het was prachtig septemberweer, toen wij deze rondwandeling naliepen.Wij waren aangenaam verrast. Alle paden liggen er prachtig bij. En op veel plaatsen zijn markeringspaaltjes geplaatst. Alle Westerwolde Lussen zijn nu gecontroleerd en 90 % van het Ruiten Aa-pad.