Westerwolde lus 12a, Bourtange te Groningen

4 km Wandelroute Westerwolde lus 12a, te Bourtange

De vesting Bourtange ligt ten oosten van Vlagtwedde aan de Duitse grens. Het grensgebied was vroeger één groot moeras, het Bourtanger Moor. Het dorp lag op een tange, een zandrug. In de Tachtigjarige Oorlog wilde Willem van Oranje de oostgrens verdedigen door vestingen te bouwen. Een goed plan, want tussen 1593 en 1851 was Bourtange een belangrijk fort, dat nooit is ingenomen. Tussen 1967 en 1992 is de vesting herbouwd. Nu trekt het dorp de meeste dagjesmensen van Westerwolde. Vooral op zon- en feestdagen kan het heel druk zijn. Er is dan ook veel te zien en te doen.Ook voor wandelaars is de vesting aantrekkelijk. U start met een rondje over de buitenste wal. Deze wal is bijzonder vanwege het afwisselende uitzicht en de rust. De binnenste wal is op mooie dagen wat drukker. U krijgt een aardig overzicht over de straatjes en het grachtenstelsel. Als u in het dorp nog een rondje maakt heeft u te voet en op vreedzame wijze de vesting verkend. Rest nog de verkenning van het natuurterrein van het Groninger Landschap. Kijk op Vesting Bourtange. 70% van deze route is onverhard.
Er zijn meer verdedigingswerken in dit grensgebied: Oudeschans, Bad Nieuweschans, de Lethe ten oosten van Bellingwolde en Barnflair bij Ter Apel. Kijk op Grensland Vestingland. 68% van deze wandeltocht is onverhard.
Geïnteresseerd in de omgeving? Bezoek de VBT ( Vereniging Bevordering Toerisme ).

Opgesteld door: Lussen door Westerwolde op: 25-5-2017

Routebeschrijving

 1. Vanaf de parkeerplaats of de bushalte loopt u door of langs het Informatiecentrum naar de ingang van de vesting. In het informatiecentrum kunt u combinatiekaarten kopen voor 6 kleine musea in de vesting.
 2. U gaat de rode ophaalbrug over en vrij snel  voorbij de brug gaat u in een bocht naar links RA over een opstapje. Verboden voor honden. U gaat de wal op en daarna naar links.
 3. U loopt een flink eind rondom de vesting. Als er geen schapen lopen, kan het gras hoog zijn. U heeft een bijzonder uitzicht, links over de vesting en rechts over de omgeving.
 4. U komt uit bij een flinke plas, de natte horizon genaamd. Het water maakte deel uit van de verdedigingslinie. U gaat hier niet RD de brug over, maar LA. Links onder aan de wal is een paadje.
 1. Vanaf de parkeerplaats of de bushalte loopt u door of langs het Informatiecentrum naar de ingang van de vesting. In het informatiecentrum kunt u combinatiekaarten kopen voor 6 kleine musea in de vesting.
 2. U gaat de rode ophaalbrug over en vrij snel  voorbij de brug gaat u in een bocht naar links RA over een opstapje. Verboden voor honden. U gaat de wal op en daarna naar links.
 3. U loopt een flink eind rondom de vesting. Als er geen schapen lopen, kan het gras hoog zijn. U heeft een bijzonder uitzicht, links over de vesting en rechts over de omgeving.
 4. U komt uit bij een flinke plas, de natte horizon genaamd. Het water maakte deel uit van de verdedigingslinie. U gaat hier niet RD de brug over, maar LA. Links onder aan de wal is een paadje.
 5. U loopt nu naar een 2de brug. Voorbij de brug loopt u naar een rode ophaalbrug.
 6. Ga deze ophaalbrug niet over, maar loop RD. Zo blijft u buiten de vesting. Verderop is er wel een brug, die u over gaat. De klinkerweg buigt naar links en weer naar rechts.
 7. Passeer de ophaalbrug. Direct hierna is er links een bankje en even verder is een informatiebord over de natuur als verdedigingswerk. Hier gaat u LA, een voetpad langs het natuurgebied, dat uitkomt bij een brug met wildrooster.
 8. U gaat de brug over en daarna RA. U loopt weer over de buitenste wal rondom de vesting. Rechts het gebied van het Groninger Landschap en de grens, gemarkeerd door windmolens. Links de vesting.
 9. Ga aan het einde over een opstapje. Daarna gaat u LA via een trapje naar de weg van kasseien en klinkers, ga een ophaalbrug over, u bent in de Batterijenstraat.
 10. U loopt in de richting van nog een ophaalbrug en een toegangspoort, de Vriesse Poort.
 11. Direct voorbij de poort gaat u LA, via een trappetje de wal op en ga RA.
 12. U loopt nu in de richting van de wijzers van de klok over de binnenste wal.  U heeft een leuk uitzicht over de vesting rechts en de buitenste wal links. Deze wal is niet verboden voor honden, maar de trapjes zijn smal en steil en soms zijn er bruggetjes, bestaande uit een paar planken zonder leuning. U loopt langs kanonnen, de secreten voor de soldaten, de wachtershuisjes, de gerestaureerde straten en de molen. totdat u weer terug bent bij de Vriesse Poort.
 13. Ga daar naar beneden via trappetjes. Als u met de rug naar de toegangspoort staat, loopt  u via de Batterijenstraat in de richting van het marktplein. Links is de Synagoge. Aan de muur hangt een plaat met alle namen van de joden die in de Tweede Wereldoorlog zijn weggevoerd.
 14. Op het marktplein kunt u zelf beslissen hoe u de vesting verkent. De punten 15 tot en met 23 geven een mogelijke route aan. Bijna alle straten komen weer uit op het plein. Het midden is zichtbaar door een ster in de bestrating.Om terug te gaan naar het startpunt gaat u weer naar de synagoge in de Batterijenstraat. Ga verder bij punt 25 en 26.
 15. Op de hoek Marktplein / Batterijenstraat gaat u heel even naar rechts en dan direct RA, de Kapitein Proststraat. U loopt nu naar de Rosmolen en de Standerdmolen. U kunt om de standerdmolen heen lopen.
 16. Loop bij de Rosmolen in de richting van de kerk, een wit gebouw.
 17. Bij de kerk naar links, in de richting van het marktplein. U loopt langs Café Restaurant ’s Lands Huys.  Vroeger was dit het Proviand Huis. Hier is een overzichtskaart van de vesting.
 18. Hier gaat u RA, langs het terras en direct weer RA. U loopt langs het zonneterras van ’s Lands Huys.
 19. Aan het einde van de straat bij een waterput LA. U loopt nu langs de B & B van de vesting.
 20. Bij een kruising van straatjes gaat u RD totdat u bij een viersprong komt. Rechts is het Nieuwe Kruithuis met een waterput.
 21. U neemt hier de 2de straat links. U loopt langs het Lutje Winkeltje, een piepkleine kruidenierswinkel. U komt uit bij Terra Mora, Vesting in het Moor. In dit gebouw is een tentoonstelling over de vesting en over het natuurterrein van het Groninger Landschap, dat ten oosten van de vesting ligt.
 22. Hier gaat u LA en vrijwel direct RA. Steek bij een kruising een straat over en ga min of meer RD. U loopt nu langs de Baracquen nr.33 en de Kaarsenmakerij.
 23. Bij de kruising gaat u RD en bij de volgende kruising gaat u schuin naar links. U komt weer op het marktplein. Hier zijn tal van kleine winkeltjes en ’t Oal Kroegie.
 24. Als u nu direct terug wilt naar het startpunt, gaat u  op het plein RA. U loopt langs de Kapiteinswoning. Ga direct weer RA.
 25. Loop langs de synagoge naar de toegangspoort en ga over de brug.
 26. Voorbij de volgende brug kunt u rechts een trappetje op en dan gewoon RD de route over de buitenste wal vervolgen tot de volgende brug, het informatiecentrum en het startpunt.
Legenda:
RA = rechtsaf, RD = rechtdoor en LA = Linksaf.

Bekijk de volledige routebeschrijving ⇢

Bereikbaarheid en toegankelijkheid

Startpunt

Informatiecentrum Vesting Bourtange, Willem Lodewijkstraat 33, 9545 PA te Bourtange. Plan Route

Openbaar vervoer

Buslijn 42 stopt vlakbij het Informatiecentrum. De bus komt uit Vlagtwedde, Emmen.

Rolstoeltoegankelijkheid

Deze route is niet geschikt voor rolstoelen of kinderwagens.

Honden

Honden zijn niet toegestaan in dit gebied.

Foto's (11)

Zicht op Bourtange vanaf de buitenste wal Margriet Smeets: Zicht op Bourtange vanaf de buitenste wal
De grachten en de natte horizon in de verte Margriet Smeets: De grachten en de natte horizon in de verte
De ophaalbrug richting Duitsland Margriet Smeets: De ophaalbrug richting Duitsland
Bloeiende brem op de wallen Margriet Smeets: Bloeiende brem op de wallen
De Vriesse Poort en de standerdmolen vanaf de buitenste wal Margriet Smeets: De Vriesse Poort en de standerdmolen vanaf de buitenste wal
Vreedzame kanonnen met bankje Margriet Smeets: Vreedzame kanonnen met bankje
De secreten voor de soldaten Margriet Smeets: De secreten voor de soldaten
Zij gaan kanoën door de grachten Margriet Smeets: Zij gaan kanoën door de grachten
Kijk op een straatje in de vesting Margriet Smeets: Kijk op een straatje in de vesting
Zondagse drukte op het marktplein Margriet Smeets: Zondagse drukte op het marktplein
17de eeuwse piekeniers midden op het plein Margriet Smeets: 17de eeuwse piekeniers midden op het plein

Routekaart

Afdrukken
Annuleren

Topografische routekaart

Deze wandeltocht is ook beschikbaar op een zeer gedetailleerde topografische kaart westerwolde-lus-12a.pdf. Het printen van deze topografische kaart kan door gebruik te maken van de mogelijkheden die de PDF reader biedt.

Horecagelegenheden

In plaats BourtangeSchrijf een bericht

Je bericht: *
Je naam: *

Ondersteunde formaten: JPG en PNG (Maximale bestandsgrootte: 7 MB.)