Westerwolde Lus 11, Ter Apel Zuid, Ter Apel te Groningen

9 km Wandelroute Westerwolde Lus 11, Ter Apel Zuid, te Ter Apel

Het van oorsprong katholieke Ter Apel is het grootste dorp van Westerwolde. Het bestaat uit twee delen :Het veenkoloniale deel is vanaf de 19de eeuw ontstaan langs het kanaal. De prachtige huizen herinneren aan deze, bloeiende, industriële periode. Het oostelijke, Westerwoldse deel is ontstaan vanaf de 15de eeuw door de stichting van het klooster. De wandeling voert u door de bossen ten zuidoosten van het klooster, het Domus Novae Lucis, het Huis van het Nieuwe Licht, ofwel het klooster van de Kruisheren. Dit geheel gerestaureerde klooster, het enige overgeblevene in de provincie, is met kruidentuin, kerk en zolder, zeker een bezoek waard.
De heen – en de terugweg gaan vlak langs de oevers van de Bosbeek, de verbinding tussen de Ruiten – Aa en de Drentse Runde. De beek is aan het begin van deze eeuw aangelegd door Staatsbosbeheer. Er ligt veel wit zand langs de oever. Dat is er niet aangebracht, maar dat is bij de werkzaamheden gewoon tevoorschijn gekomen. Onder het Ruiten Aa – kanaal ligt een duiker die naar de Runde voert. Op deze manier is de verbinding tussen de Ruiten Aa en de Runde hersteld.
Bij het kanaal is een mogelijkheid om met een zelf te bedienen kabelbaan naar de overkant te gaan. Zo wordt de route 1,3 km. ingekort. U mist dan wel een mooi onderhouden Lourdesgrot, een zeldzaam beeld in Groningen. Vlakbij de grens is de Leidijk, die is aangelegd om het zure veenwater tegen te houden. Door de strategische ligging deed hij ook dienst als soldatendijk. Op het punt waar de dijk bij de grens komt staat een grenspaal uit 1764. De voormalige AVEBE-fabriek gebruikte het terrein naast de dijk als vloeiveld voor het afvalwater van de productie van aardappelzetmeel. Toen stonk het er naar rotte eieren. Nu is het natuur en het ruikt er heerlijk fris. De terugweg gaat over de oude heerweg van het bisdom Münster: het Schot. Eenmaal weer ten noorden van het kanaal voert de route langs een Joodse begraafplaats en het AGO-dorp. Geschiedenispanelen geven de nodige informatie. Én: u kunt de Bosbeek via stapstenen oversteken. 89% van deze wandeltocht is onverhard.
Met dank aan Jakob Been en zijn boek "De Ter Apeler bossen".
Geïnteresseerd in de omgeving? Bezoek de VBT ( Vereniging Bevordering Toerisme ).

Opgesteld door: Lussen door Westerwolde, op: 24-6-2015, laatst bijgewerkt op: 28-4-2020

Routebeschrijving

Westerwolde Lus 11: Van het klooster langs de Bosbeek en het Ruiten Aa-kanaal, over de Leidijk naar de grens en terug.

 1. Ga op de parkeerplaats naast Hotel het Boschhuis naar de blauwe richtingaanwijzers bij de P voor elektrisch opladen en ga daar RA in de richting van een slagboom. Loop nu rechts van de zijkant van het hotel naar het einde van de parkeerplaats. Passeer de slagboom en steek de weg over. Ga RD, een pad op van Staatsbosbeheer met het wit – rode Noaberpad-teken.
 2. Ga steeds RD tot bij een T-splitsing en een dam over een sloot.
 3. Ga op dit punt LA en ga na enkele meters het 1ste paadje RA. Loop naar het water van de Bosbeek, de verbinding tussen de Ruiten Aa en de Runde, een beek die hersteld is aan het begin van deze eeuw. Blijf langs het water lopen tot bij een brug.
 4. Ga LA over de brug en daarna RD.
 5. Ga bij een kruising met een fietspad RD. Loop steeds RD.
 6. Loop langs een slagboom en ga nog steeds RD.
Westerwolde Lus 11: Van het klooster langs de Bosbeek en het Ruiten Aa-kanaal, over de Leidijk naar de grens en terug.

 1. Ga op de parkeerplaats naast Hotel het Boschhuis naar de blauwe richtingaanwijzers bij de P voor elektrisch opladen en ga daar RA in de richting van een slagboom. Loop nu rechts van de zijkant van het hotel naar het einde van de parkeerplaats. Passeer de slagboom en steek de weg over. Ga RD, een pad op van Staatsbosbeheer met het wit – rode Noaberpad-teken.
 2. Ga steeds RD tot bij een T-splitsing en een dam over een sloot.
 3. Ga op dit punt LA en ga na enkele meters het 1ste paadje RA. Loop naar het water van de Bosbeek, de verbinding tussen de Ruiten Aa en de Runde, een beek die hersteld is aan het begin van deze eeuw. Blijf langs het water lopen tot bij een brug.
 4. Ga LA over de brug en daarna RD.
 5. Ga bij een kruising met een fietspad RD. Loop steeds RD.
 6. Loop langs een slagboom en ga nog steeds RD.
 7. Op een T-splitsing RA. Dit pad komt uit bij het Ruiten Aa-kanaal.
 8. Ga bij het kanaal LA, een brede zandweg langs het kanaal. Na ongeveer 300 meter is er rechts een met de hand te bedienen kabelbaan over het kanaal. De route is hier in te korten door met de kabelbaan naar de overkant te gaan. Uiteraard is dit op eigen risico. In geval van nood bellen : 06-30459999 of 112. De routebeschrijvingen van de afkorting en van de omweg, die 1,3 km. langer is, staan bij punt 9 beschreven.
 9. A. De langere route:
  • Loop voorbij de kabelbaan gewoon verder langs het kanaal. Bijna aan het einde van de weg is links een huis, Kloosterblieck. Voor het huis staat een picknickbank. Even verder is de Ter Apeler sluis. Daar is tegenover de voormalige sluiswachterswoning nog een infopaneel over het waterbeheer in de provincie Groningen. Hier zijn ook zitbanken. Voorlopig zijn er geen bankjes meer. Steek het kanaal over en ga RD, de Veenweg. Loop ongeveer 150 meter door tot een Lourdes-grot links met de maagd Maria en Bernadette Soubiroux, Ga daar RA bij een afsluiting.
  • Dit is een maai-pad rechts van een sloot en links van een particulier bos. De route gaat helemaal langs en niet door het bos, dat wel toegankelijk is, maar de paden worden op een andere manier onderhouden als bij een wandelbos: Loop nu vanaf de Mariagrot langs de rand van het bos en houd het bos steeds aan de rechterhand. Pas op : Na 830 meter maakt het pad een haakse bocht naar rechts en gaat dan niet meer langs een sloot.
  • Ga aan het einde bij een T-splitsing en een hek LA. Het pad splitst zich in tweeën, houd rechts aan.
  B. De 1,3 km. kortere route via de kabelbaan:

  • Steek aan de overkant de weg over, ga heel even naar links en dan direct RA, de Steenweg. Deze weg is tot aan een huis half verhard. Daarna wordt het een gras – pad, dat bij nat weer weleens modderig kan zijn. Voorbij een akker buigt het pad naar rechts.
  • Bijna aan het einde splitst het pad zich in tweeën. Houd rechts aan.
 10. Het rechter deel van dit pad loopt omhoog en buigt naar rechts om op de Leidijk uit te komen. die ruim 2 km. lang is. De dijk diende o.a. als verdediging. De route volgt de dijk tot het einde. Rechts zijn de voormalige vloeivelden van de oude AVEBE-fabriek, waar men aardappelmeel produceerde. Nu is het een natuurgebied. Links is een bosrand. Bij de eerste bebouwing links, is er onder aan de dijk een oude grenspaal uit 1764. Aan de Nederlandse kant staat RBF. Deze letters staan voor de Verenigde Republiek der Nederlanden. De letters EPM aan de Duitse kant staan voor Episcopatus Monasteriensis, het bisdom Münster. Er zijn in 1764 een aantal grenspalen geplaatst n.a.v. een overeenkomst tussen het bisdom Münster en de Republiek der Verenigde Nederlanden. Bron: Herman Posthumus, Op zoek naar grenspalen. Vlak voorbij de grenspaal gaat het pad omlaag. Ga aan de linkerkant van de dijk verder.
 11. Loop de dijk helemaal af. Bijna aan het einde gaat het pad tussen twee huizen door. Aan het einde RA, een asfaltweg, de weg buigt na enkele meters naar links en gaat langs het circuit de Polderputten. Rechts is een bankje, het laatste. Er zijn nog wel twee horeca – rustpunten. Rechts is de schoorsteen van de oude AVEBE-fabriek zichtbaar. *
 12. Ga voorbij een dam RA, ’t Schot. Dit is een zandpad, dat eerst links van een sloot loopt en daarna links het bos ingaat langs een slagboom, bij het wit-rood teken van het Noaberpad.
 13. Vóór huisnummer 2 is er weer een slagboom. Loop voorbij de slagboom nog steeds RD. Huisnummer 1 is B&B ’t Ossenschot.
 14. Ga aan het einde RD door de Schotslaan over te steken. Passeer het Recreatiecentrum de Bosrand. Er is daar o.a. een terras en een café.
 15. Volg het wit – rode teken. Steek bij een villawijkje het klinkerpad over en ga RD. Het pad komt uit bij het riviertje de Runde, het verlengde van de Bosbeek en de Ruiten Aa. Er zijn hier vistrappen.
 16. Ga hier RA, LA en direct weer LA, rondom het water. Het pad buigt daarna naar rechts. Volg de blauwe paaltjes.
 17. Steek weer een klinkerpad over en ga RD.
 18. Ga aan het einde bij een asfaltweg LA en loop naar een brug over het kanaal. Steek de brug over en ga min of meer RD, de Schotslaan.
  Voor een rustpauze :ga direct na de brug LA en volg het pad langs het kanaal. Na ongeveer 150 meter is rechts Attractiepark Wonderwereld, geopend van april t/m oktober. Hier is een terras en een café.
 19. Links staan panelen met informatie over de geschiedenis, in dit geval over de
  eerste vrouwelijke arts Aletta Jacobs en over de industriële ontwikkeling van het
  omringende gebied. Ga voorbij deze geschiedenispanelen LA, een bospad bij een bord van Staatsbosbeheer en een blauw paaltje.
 20. Het pad loopt langs het Attractiepark Wonderwereld.
  Ga RA. bij een kruising van paden vóór een Joodse begraafplaats en enkele
  geschiedenispanelen en loop zo rechts vóór de begraafplaats langs.
 21. Het pad buigt naar links en komt uit op een asfaltweg. Steek de weg over en ga
  vóór de kruising van asfaltwegen direct RA bij een voetgangersteken en
  geschiedenispanelen. Dit is een voetpad langs de weg.
 22. Aan het einde de weg opgaan. Rechts staan informatieborden over het AGO –
  dorp, een tuindorp gebouwd aan het begin van de 20ste eeuw.
 23. Passeer een dam over de Molen Aa en ga hier direct LA, een bospaadje langs een huis.
 24. Negeer het 1ste pad RA, vlak achter het huis en neem het 2de pad RA. Loop door tot een brug over de Bosbeek, de brug van punt 4.
 25. Ga de brug over en ga direct LA, het smalle pad op vlak langs het water, dat uitkomt bij een punt waar je via stapstenen de beek kunt oversteken.
  Er zijn nu 2 mogelijkheden, die overigens qua afstand niet zo heel veel verschillen:

  • A. De weg via het bos: Ga hier naar rechts. Daarna buigt het pad naar links en komt uit bij een asfaltweg. Ga hier LA, een asfaltweg langs een begraafplaats. Steek de brug over. Dit is de rode lijn op de kaart, ga verder bij punt 26.
  • B. De weg via de stapstenen: Ga LA via de stenen naar de overkant van de Bosbeek. Ga daar RA en loop zoveel mogelijk langs het water. Ga aan het einde LA, een asfaltweg. Dit is de blauwe lijn op de kaart, ga verder bij punt 26.
 26. Neem voorbij het bord Ter Apel het pad rechts van het Boschhuis bij het
  wit – rode teken van het Noaberpad.
 27. Ga voorbij het hotel LA en loop voor langs het Boschhuis in de richting van de parkeerplaats en het startpunt.
* Hier is ook de aansluiting op het Noaberpad, dat verder naar het zuiden gaat.
Legenda:
RA = rechtsaf, RD = rechtdoor en LA = Linksaf

Bekijk de volledige routebeschrijving ⇢

Bereikbaarheid en toegankelijkheid

Startpunt

TOP-locatie Ter Apel naast het Boschhuis, Boslaan 6, 9561 LH te Ter Apel. Plan Route

Openbaar vervoer

Bushalte bij start : Stationsstraat Bus 42 vanuit Emmen of vanuit Vlagtwedde, Winschoten.
Aanlooproute: De bus stopt hoek Stationsstraat /Oude Weg. Loop naar de Oude Weg en langs de hoofdingang van de RSG Ter Apel . Aan het einde de weg oversteken en RA via het fietspad. Bij een kruising LA. Loop in de richting van HCR het Boschhuis. Rechts van het hotel is een parkeerplaats, de start van deze etappe.

Rolstoeltoegankelijkheid

Deze route is niet geschikt voor rolstoelen of kinderwagens.

Honden

Mits de geldende regels worden nageleefd, zijn honden toegestaan in dit gebied.

Foto's (12)

Langs de snel stromende Bosbeek Margriet Smeets: Langs de snel stromende Bosbeek
Een brug over de Bosbeek Margriet Smeets: Een brug over de Bosbeek
Info met zitbanken en sluiswachterswoning Margriet Smeets: Info met zitbanken en sluiswachterswoning
Maria in het zonnetje Paul Hoomoedt: Maria in het zonnetje
Grenspaal uit 1764 Margriet Smeets: Grenspaal uit 1764
Stukje uit het verleden, plassen achter de Leidijk Erik Smits: Stukje uit het verleden, plassen achter de Leidijk
De Runde Margriet Smeets: De Runde
De Joodse begraafplaats midden in het bos Margriet Smeets: De Joodse begraafplaats midden in het bos
AGO dorp Paul Hoomoedt: AGO dorp
Met blote voeten over de stapstenen Margriet Smeets: Met blote voeten over de stapstenen
Het Ter Apeler bos Jakob Been: Het Ter Apeler bos
De kloosterkerk Margriet Smeets: De kloosterkerk

Routekaart

Afdrukken
Annuleren

Topografische routekaart

Deze wandeltocht is ook beschikbaar op een zeer gedetailleerde topografische kaart westerwolde-lus-11-ter-apel-zuid.pdf. Het printen van deze topografische kaart kan door gebruik te maken van de mogelijkheden die de PDF reader biedt.

Horecagelegenheden

Hotel, restaurant het Boschhuis

Boslaan 6
9561 LH Ter Apel
Bezoek website

Recreatiecentrum de Bosrand

Schotslaan 32
9561 TD Ter Apel
Bezoek website

Ervaringen van wandelaars (3)

 1. Gijs en Margriet Smeets 28 juni 2018 om 08:52

  Ter Apel heeft er een wandelattractie bij. Op maandag 18 juni was de officiële openstelling van een met de hand te bedienen kabelbaan over het Ruiten Aa-kanaal. Wij hebben de route aangepast, zodat u er gebruik van kunt maken, als u wilt. Zo niet, dan loopt u gewoon de rode lijn op de kaart.Beide routes zijn beschreven. Veel plezier.

  Reageren
 2. Gijs en Margriet Smeets 26 maart 2017 om 10:58

  De route is een beetje uitgebreid. U loopt nu langs de Joodse begraafplaats, die zich midden in het bos bevindt. Al wandelend ontdekt u veel over de geschiedenis van Ter Apel, het klooster en de bossen.

  Reageren
 3. Margriet en Gijs Smeets 12 juli 2016

  Wij hebben deze Westerwolde Lus gecontroleerd en een paar foto’s genomen. Een foto toont een doorwaadbare plaats in de Bosbeek, het verlengde van de Ruiten Aa. Wij vonden het leuk om te beschrijven hoe je de route kunt vervolgen, als je door de beek waadt. Een ervaring die wij tot nu toe alleen in het buitenland hadden. Maar het kan ook in Westerwolde.

  Reageren

Schrijf een bericht

Je bericht: *
Na verzending van een bericht met daarin een link naar een website is het bericht niet direct zichtbaar, het bericht wordt pas geplaatst nadat de link gecontroleerd is op veiligheid.
Je naam: *

Ondersteunde formaten: JPG en PNG (Maximale bestandsgrootte: 7 MB.)