Weerterbos-tocht, Nederweert te Limburg

11 km Wandelroute Weerterbos-tocht, te Nederweert

Het Weerterbos ligt in een laagte met daarin, vennen, moerassige gebieden en een groot gebied open grasland. Deze wandeltocht door het Weerterbos gaat langs een mooi beekje de Oude Graaf en het begrazingsgebied van de edelherten wordt bezocht. In het kader van een herintroductieproject bevinden er weer edelherten in dit gebied, vanuit een observatietoren heeft men een prachtig uitzicht over het begrazingsgebied van de edelherten. Als bezienswaardigheid komt men langs een grenskerk monument en de grenspaal ‘De oude Meulenstat van Hugten’. Het grenskerk monument is een herinnering uit de periode 1648 tot 1795. In die periode liep een staatsgrens tussen de Republiek der Verenigde Nederlanden en de Spaanse. Om de katholieken, die in de Republiek hun godsdienst niet in het openbaar mochten uitoefenen ter wille te zijn werden net over de grens een kerkje opgericht. De naam van de historische grenspaal ‘De oude Meulenstat van Hugten’ herinnert aan de plaats ‘stat’ van een oude watermolen ‘meulen’ op de Sterkselse Aa. De lang geleden verdwenen watermolen en de in 1549 geplaatste grenspaal vormde door de eeuwen heen een grens soms tussen landen zoals in 1648 grens tussen de Republiek der Verenigde Nederlanden en de Spaanse en nu tussen provincie Limburg en Noord-Brabant. Het is een nat gebied vooral later in het voorjaar rekening houden met wat overlast van muggen maar ook met wat ruigere stukjes langs waterlopen. 99% van deze wandeltocht is onverhard.

Opgesteld door: Adrie Raaijmakers, op: 7-4-2020, laatst bijgewerkt op: 17-3-2024

Routebeschrijving

Op diverse punten wordt verwezen naar routepaaltjes. De vermeldingen zijn alleen bedoeld als extra herkenningspunten.
1.
Met de rug naar ingang van de horecagelegenheid RA vertrekken, vervolgens bij kruising LA, “Hoogbosweg”, ww8 volg oc.
Na ca. 80m, voorbij SLL bord “Weerterbos” RA, onverhard pad, oc route.
Na ca. 160m LA, oc route, pad met verderop iets voorbij een bocht naar rechts een hoogspanningsmast aan rechterhand
Bij 3-sprong links aanhouden, breed grindpad, ww2 volg oc.
In bocht naar links van het grindpad rechts aanhouden, oc route, onverhard pad met waterloop en bosrand aan rechterhand.
Ca. 70m voorbij een knik in het pad met aan linkerhand bosschages RD, ww3 volg oc, pad aan rechterhand negeren, het pad ca. 330m verder volgen tot pad aan rechterhand voor 2de perceel grasland eveneens aan rechterhand
Bij dit pad RA, pad met houten afsluitboom en SLL bordje, oc route, let op na ca. 800m buigt het pad voor een bosperceel met veel omgevallen bomen naar rechts en buigt vervolgens naar links langs het bosperceel, let op de routepaaltjes.
Voor brede waterloop, bij T-splitsing RA, smal pad met de waterloop aan linker- en zandwal aan rechterhand.
RD, smal pad aan rechterhand negeren, ww4 volg oc, het smalle pad langs de waterloop verder volgen.
2.
Voorbij vlonder, bij T-splitsing LA het brugje over, aan overzijde het brede pad met bocht naar links verder volgen, pad aan rechterhand negeren, iets verder buigt het pad naar rechts.
RD, breed pad aan linkerhand negeren, het brede pad verder volgen tot T-splitsing, zijpad negeren.
Bij deze T-splitsing RA, breed grindpad, het grindpad ca. 300m volgen tot pad aan rechterhand met SLL bordje en houten afsluitboom, overige zijpaden negeren.
Bij dit pad RA, onverhard pad door brede strook open natte graslanden.
Voorbij de open strook, bij kruising LA, rd route, pad met na ca. 100m een knuppelbrugje, ruim voorbij het knuppelbrugje buigt het pad voor omheind leefgebied van edelherten naar links.
Bij T-splitsing RA, breed grindpad, ww7 volg rd en wn route, het grindpad volgen tot 4-sprong in bocht naar rechts van het grindpad ruim voorbij hoogspanningslijnen.
3.
Bij deze 4-sprong het grindpad met bocht naar rechts verder volgen, “Grashutdijk”, ww80 volg rd en kn80 volg 10, vervolgens voor houten poort LA, smal grindpad richting grenskerk monument, rd en wn route, het grindpad volgen tot 3-sprong met aan rechterhand breed pad met iets in het pad een hoog draaihek met veerooster.
# Het grenskerk monument is een herinnering uit de periode 1648 tot 1795. Toen mochten de katholieken in de Republiek der Verenigde Nederlanden hun godsdienst niet uitoefenen. Verderop op enige afstand van de wandelroute staat een historische grenspaal ‘De oude Meulenstat van Hugten’ . De grenspaal vormde door de eeuwen heen een grens soms tussen landen en zoals nu tussen provincies. Voor een bezoek aan de grenspaal bij de 3-sprong links aanhouden, ww10 volg bv en kn10 volg 57, zandpad met omheining aan rechterhand, verderop buigt het zandpad naar links weg van de omheining. Ca. 60m voorbij de bocht naar links het pad met bocht naar rechts verder volgen, pad aan linkerhand negeren, bv en wn route. In bocht naar links van het zandpad rechts aanhouden, pad met houten afsluitboom richting grenspaal monument, de bv en wn route worden verlaten. Bij kruising RD, het pad verder richting het grenspaal monument volgen. Voor brede waterloop, bij T-splitsing RA, smal pad met waterloop aan linkerhand richting het grenspaal monument. Na bezoek terugkeren naar de 3-sprong met het kn10 routepaaltje.
4.
Bij deze 3-sprong RA, ww10 volg oc en kn10 volg 8, iets verder gaat het pad door het omheind leefgebied van de edelherten.
Ruim na verlaten van het leefgebied het grindpad met bocht naar rechts verder volgen, pad aan linkerhand negeren, oc en wn8 route,
Grindpad met bocht naar links verder volgen, brugje aan rechterhand negeren.
Voorbij flauwe bocht naar links van het grindpad LA, onverhard pad, de oc en wn route worden verlaten, pad met houten afsluitboom en SLL bordje en verderop een perceel grasland aan linkerhand.
Ca. 200m voorbij het perceel RA, verderop passeert men aan rechterhand een open plek met een ven.
Iets voorbij bankje, bij T-splitsing LA, breed pad, verderop buigt het pad naar rechts.
Iets voorbij deze bocht, voor kruising met brede waterloop RA, pad over graskade, de wn route wordt verlaten, verderop buigt het pad naar rechts.
Aan einde van de kade, bij kruising RA, breed pad.
Bij T-splitsing LA, eveneens breed pad, het pad volgen tot de horecagelegenheid aan linkerhand, het startpunt.

Legenda:
RA = rechtsaf, RD = rechtdoor en LA = Linksaf
SLL = Stichting Limburgs Landschap.
Wandelnetwerk:
Groen/gele en rood/gele markeringen, kn staat voor een knooppuntpaaltje met genummerde richting, wn staat voor netwerk routepaaltje met alleen richting of met een genummerde richting.
ww = wandelwisselnummers zijn vergelijkbaar met knooppuntnummers. De gekleurde symbolen gr = groene rechthoek, bv = blauwe vierhoek, oc = oranje cirkel, gz = gele zeshoek, paarse vierhoek en bx = bruine X geven de richting aan.

Bekijk de volledige routebeschrijving ⇢

Bereikbaarheid en toegankelijkheid

Startpunt

Daatjeshoeve, Heugterbroekdijk 34, 6031 LE te Nederweert. Plan Route

Met de auto

Parkeren kan bij de Daatjeshoeve, beperkte parkeerplaatsen. Als alternatief kan men ook parkeren op het parkeerterreintje van Stichting het Limburgs Landschap op hoek Hoogbosweg en Weerterbosdijk. Vanuit dit parkeerterreintje naar het bosgebied lopen, grindpad. Voor bosrand, in bocht naar rechts van het grindpad LA, onverhard pad met bosrand aan rechterhand. Start de routebeschrijving bij punt 1 5de regel Ca. 70m voorbij……

Rolstoeltoegankelijkheid

Deze route is niet geschikt voor rolstoelen of kinderwagens.

Honden

Mits de geldende regels worden nageleefd, zijn honden toegestaan in dit gebied.

Foto's (11)

Een van de vennen Adrie: Een van de vennen
Nat grasland Adrie: Nat grasland
Een pad in herfstkleuren Adrie: Een pad in herfstkleuren
Observatietoren Adrie: Observatietoren
Pad langs begrazingsgebied van edelherten Adrie: Pad langs begrazingsgebied van edelherten
Grenskerk monument Adrie: Grenskerk monument
Grenspaal ‘De oude Meulenstat van Hugten’ Adrie: Grenspaal ‘De oude Meulenstat van Hugten’
Een van de vennen Adrie: Een van de vennen
Een van de vennen Adrie: Een van de vennen
Weerterbos in herfstkleuren Adrie: Weerterbos in herfstkleuren
Mooi uitzichtpunt Adrie: Mooi uitzichtpunt

Routekaart

Afdrukken
Annuleren

Topografische routekaart

Deze wandeltocht is ook beschikbaar op een zeer gedetailleerde topografische kaart weerterbos-tocht.pdf. Het printen van deze topografische kaart kan door gebruik te maken van de mogelijkheden die de PDF reader biedt.

Horecagelegenheden

Daatjeshoeve

Heugterbroekdijk 34
6031 LE Nederweert
Bezoek website

Ervaringen van wandelaars (11)

 1. Adrie 17 maart 2024 om 17:48

  Vandaag 17 maart 2024 de wandeltocht gecontroleerd. Ondanks dat de weersvoorspellingen niet al te best waren uiteindelijk een prima dag om te wandelen waarbij ik ook nog edelherten heb gezien al was het op een grote afstand. In het zuidelijk deel van de wandeltocht was een pad iets verlegd. Het oorspronkelijke pad ging door een bosperceel met veel dode grotendeels afgebroken fijnsparren. De routebeschrijving is weer actueel en de kaarten zijn aangepast. Veel wandelplezier!

  Reageren
 2. Adrie 22 september 2021 om 19:05

  Vandaag 22-9 gaan kijken naar het niet begaanbare pad, zie reactie van Tom. Het bedoelde pad dat voorbij de historische grenspaal van de beek de Oude Graaf naar waterloop Vloedlossing gaat is heel slecht begaanbaar op enkele plaatsen is het pad versperd door ontwortelde bomen maar wat lastiger is ook aan het dichtgroeien met onder andere bramenstruiken. Jammer dit is het enige pad dat op een leuke manier na de historische grenspaal een rondwandeling mogelijk maakt. Omdat het pad nauwelijks nog begaanbaar is is het uit de wandeltocht gehaald, voor degene die de grenspaal willen bezoeken is in de routebeschrijving beschreven hoe men er kan komen en voor GPS gebruikers is een track beschikbaar die er naar toegaat de totale lengte van de wandeltocht wordt dan ongeveer 12,5 kilometer. Veel wandelplezier!

  Reageren
 3. Tom 18 september 2021 om 20:00

  Vandaag deze wandeling gelopen. Vanaf grenspaalmonument langs het water is het niet meer te doen. Als je denkt tot aan het bruggetje lukt wel dan wordt het aan de andere kant nog erger. Advies probeer dit deel te vermijden. Verder een mooie wandeling.

  Reageren
  1. Adrie 19 september 2021 om 05:43

   Tom bedankt voor het melden! Binnenkort ga ik kijken. In die omgeving van de grenspaal zijn nauwelijks goede paden, waarschijnlijk zal het gedeelte langs de grenspaal gaan vervallen.

 4. Dianne Lammers 25 augustus 2020 om 15:46

  Hele mooie route. Het stuk langs de beek is wel heel begroeid, dus daar moet je wel even ploeteren door braamstruiken, brandnetels en varens. Een lange broek is dan wel handig

  Reageren
 5. Kim en Yvonne 29 mei 2020 om 17:09

  Prachtige tocht! En de stilte is overweldigend, geen snelweg in de buurt, geen vliegverkeer, alleen vogels.
  Let op: het eikenlaantje richting het grenskerk monument is ontdekt door de eikenprocessierups!

  Reageren
 6. Leny Dr. 24 mei 2020 om 14:36

  Mooie tocht; heel goed uitgezet. Jammer van de muggen.

  Reageren
  1. Adrie 24 mei 2020 om 14:48

   Leny Dr. bedankt voor de reactie! In de omschrijving heb ik een opmerking bijgevoegd dat men vooral later in het voorjaar rekening moet houden met muggen.

 7. Monique 30 april 2020 om 11:18

  Een mooie wandeltocht langs beekjes en vennetjes.
  Veel vogels gehoord, spechten gezien en verschillende eenden.
  Een mooie uitkijktoren, maar helaas geen herten gespot.
  Helaas hadden wij ontzettend veel last van muggen, grote muggen.
  Stekers
  Maar dat neemt niet weg dat dit een geweldige route is.

  Reageren
 8. Peter Verdonk 19 april 2020 om 22:00

  Prachtige afwisselende route. Een waar vogelparadijs, en in de verte ook de edelherten gespot.

  Reageren
 9. Lara Loopt 10 april 2020 om 15:57

  Pareltje deze tocht. Loof- en dennenbossen, slingerpaadjes, langs sloten en beken, vennetjes, rietkragen en meertjes. Uitkijktoren en leuke bankjes. Bijna geen mens tegengekomen. Veel vlinders gespot, witjes, oranjetipjes, citroenvlinders en dagpauwogen. Edelherten niet kunnen spotten, maar wel veel gehoord op afstand.

  Reageren

Schrijf een bericht

Je bericht: *
Na verzending van een bericht met daarin een link naar een website is het bericht niet direct zichtbaar, het bericht wordt pas geplaatst nadat de link gecontroleerd is op veiligheid.
Je naam: *

Ondersteunde formaten: JPG en PNG (Maximale bestandsgrootte: 7 MB.)