Weerd Wanssum-tocht, Blitterswijck te Limburg

10 km Wandelroute Weerd Wanssum-tocht, te Blitterswijck

Wandeltocht door de deelgebieden Weerd Wanssum en ’t Sohr in het Maaspark Ooijen-Wanssum. Het Maaspark Ooijen-Wanssum is een in 2020 nieuw ingericht gebied met op tal van plekken geulen en laagtes. De Weerd Wanssum ligt in een binnenbocht van de Maas, bij hoogwater neemt de Maas de kortste weg en snijdt de bocht af en wordt het gebied onderdeel van het stroomgebied van de Maas waardoor er een betere doorstroming ontstaat en de kans op overstromingen vermindert. Bij extreem droge perioden fungeert gebied als waterberging. De wandeltocht gaat door het in 2020 nieuwe ingerichte deel Weerd Wanssum en door een deel van de in 2012 herstelde oude Maasmeander ’t Sohr. Wat het gebied ook bijzonder maakt zijn de steilranddijken, deze dijken hebben aan de buitendijkse zijde een extra buffer waar natuurlijke erosieprocessen en natuurontwikkeling kunnen plaatsvinden. Als verdere bezienswaardigheid komt men aan het einde van de wandeltocht langs het restant van kasteelruïne Blitterswijck. 82% van deze wandeltocht is onverhard.
De beste periode om deze wandeltocht te lopen is buiten het vogel broedseizoen dat begint op 15 maart en doorloopt tot 15 juli. De broedende vogels worden niet verstoord en het gras staat in deze periode op veel plaatsen zo hoog wat het lopen bijzonder lastig maakt. Verder kan bij hoogwater van de Maas deze wandeltocht zeker niet gelopen worden. Bij hoge waterstanden van de Maas stromen de hoogwatergeulen als eerste mee. Wanneer de waterstanden in de Maas verder stijgen zal de gehele tien kilometer lange nieuw ingerichte Maasarm van Ooijen tot Wanssum zich vullen met Maaswater. Verder zijn stevige waterdichte wandelschoenen raadzaam.

Opgesteld door: Adrie Raaijmakers, op: 8-7-2021, laatst bijgewerkt op: 26-6-2023

Routebeschrijving

Opmerking vooraf:
In het Maaspark is het vrij wandelen. De wandeltocht gaat voor een groot deel door een gebied met geen of beperkt herkenbare paden. In de routebeschrijving wordt deze delen als struingebied omschreven. De beste periode om deze wandeltocht te lopen is buiten het vogel broedseizoen dat begint in maart en doorloopt tot juli. De broedende vogels worden niet verstoord en het gras staat op veel plaatsen in deze periode zo hoog wat het lopen bijzonder lastig maakt. 
Op diverse punten wordt verwezen naar routepaaltjes. De vermeldingen zijn alleen bedoeld als extra herkenningspunten.
1.
Met de rug naar de ingang van de kerk RA vertrekken, “Maasweg”,  weg langs het pleintje aan linkerhand negeren.
Na ca. 70m, in flauwe bocht van rechts van de weg LA, “Nieuwstraat”.
Voorbij woning nr.6 RA, onverhard pad.
Bij Y-splitsing LA, verhard fietspad over de dijk.
Na ca. 300m RA door klaphek, trap afdalen over stapstenen en het brugje over, iets voorbij het brugje (na ca. 30m) LA. vervolgens ca. 250m door het struingebied lopen tot een brugje aan rechterhand iets voorbij twee grote keien.
RA het brugje over, iets voorbij het brugje LA door het struingebied tussen twee geulen richting de brug over de Maas, voorbij de brug ca. 300m verder lopen tot een brugje aan rechterhand.
RA het brugje over, voorbij het brugje eveneens RA, verderop passeert men weer de brug over de Maas, voorbij de brug is in de verte een boerderij met rode pannen te zien, door het open gebied richting het groepje met iets hogere bomen ruim links van de boerderij lopen.
Na verlaten van het gebied, bij verharde weg met aan linkerhand klaphek met veerooster RA, verharde weg met verderop t.h.v. boerderij nr.8 een klaphek met veerooster.
2.
Direct na volgend klaphek met veerooster LA, kn2 volg 3, grindpad met bosschages aan linkerhand en verderop een kloostermuur weer verder een kruisbeeld en een betonnen brug.
Aan einde van de kloostermuur RD, kn3 de wn route wordt verlaten, het struingebied aan overzijde van de verharde weg inlopen met iets verder de geul aan rechterhand en verderop onder de brug door.
Iets voorbij de brug RD, stapstenen richting trapje aan rechterhand negeren, de dijk aan linkerhand volgen tot een pad dat naar links de dijk opgaat t.h.v. 2de groepje bomen aan rechterhand.
Iets voor dit pad RA het struingebied met het groepje bomen aan linkerhand inlopen, voorbij de bomen via stapstenen de geul over en RD door het struingebied lopen met een geul aan rechterhand.
Na verlaten van het struingebied, bij T-splitsing met aan rechterhand een voorde met stapstenen LA, breed pad.
Bij T-splitsing RA, breed grindpad, kn21 volg 64, het pad met iets verder een voorde met stapstenen volgen tot kruising voorbij een klaphek met veerooster.
Bij deze kruising RA, kn64 volg 65, het onverharde pad volgen tot T-splitsing, zijpad negeren.
3.
Bij deze T-splitsing RA, verharde weg, wn route, vervolgens na ca. 40m LA, grindpad, “Peschweg”, kn65 volg 51 (het straatnaambordje en knooppuntpaaltje staat iets verder bij de 2de zijweg), direct daarna bij splitsing rechts aanhouden, wn route.
T.h.v. parkeerstrook RA richting visvijver, voor de visvijver RA, iets verder bij 3-sprong LA het brugje over, aan overzijde bij 3-sprong RA, grindpad met visvijver aan rechterhand.
Voorbij inlaat van water LA de visvijver verlaten, direct daarna bij T-splitsing LA, verharde weg, men passeert  een klaphek met veerooster en verderop een voorde met stapstenen.
Voor klaphek met veerrooster RA, kn19 volg 6, het brede pad volgen tot pad aan linkerhand met aan beide zijde bosschages door struingebied voor kn6 routepaaltje en ruim voor een voorde.
Bij dit pad LA het pad door het struingebied met verderop de geul aan rechterhand, kn6 volg 5.
4.
RD klaphek aan linkerhand negeren, de wn route wordt verlaten, verder door het struingebied lopen met de geul aan rechterhand tot T-splitsing bij verharde weg ruim voorbij de brug.
Bij deze T-splitsing LA, verharde weg richting de dijk.
Op de dijk, voorbij klaphek met veerooster RA richting poortje op de dijk, grindpad, het grindpad over de dijk volgen tot kruising met verharde weg.
# In bocht naar rechts van het grindpad zijn aan linkerhand de resten van kasteel Blitterswijck, voor een bezoek de dijk aan linkerzijde afdalen en naar de muurresten lopen op het gildeterrein. Het kasteel uit de 14e eeuw werd in november 1944 door terugtrekkende Duitse soldaten vernietigd.
Bij deze kruising LA, kn2 volg 1, verharde weg, direct daarna RD, grindpad “Kasteellaan” aan linkerhand richting gildeterrein negeren, wn1, de weg verder volgen tot de kerk, het startpunt.

Legenda:
RA = rechtsaf, RD = rechtdoor en LA = Linksaf
SBB = Staatsbosbeheer.
Wandelnetwerk:
Rood/gele markeringen, kn staat voor een knooppuntpaaltje met nummers voor de richting, wn staat voor netwerk routepaaltje met alleen de richting of met een genummerde richting.

Bekijk de volledige routebeschrijving ⇢

Bereikbaarheid en toegankelijkheid

Startpunt

Kerk, Plein 5, 5863 AT te Blitterswijck. Plan Route

Met de auto

Parkeren kan op het plein voor de kerk.

Openbaar vervoer

Bushalte Oude Heerweg, Blitterswijck. Aanlooproute: Vanuit de bushalte de doorgaande in oostelijke richting volgen tot kruising, bij deze kruising LA, “Jan Franssenstraat”, vervolgens de weg volgen tot plein voor de kerk.

Rolstoeltoegankelijkheid

Deze route is niet geschikt voor rolstoelen of kinderwagens.

Honden

Mits de geldende regels worden nageleefd, zijn honden toegestaan in dit gebied.

Foto's (11)

Brugje over een van de geulen Adrie: Brugje over een van de geulen
Brug over de Maas Adrie: Brug over de Maas
Brugje naar steilranddijk Adrie: Brugje naar steilranddijk
Zicht op de kerk van Blitterswijck Adrie: Zicht op de kerk van Blitterswijck
Een van de geulen in de oude Maasarm bij Blitterswijck Adrie: Een van de geulen in de oude Maasarm bij Blitterswijck
Een van de geulen in de oude Maasarm bij Blitterswijck Adrie: Een van de geulen in de oude Maasarm bij Blitterswijck
Geul in 't Sohr Adrie: Geul in 't Sohr
Eveneens in 't Sohr Adrie: Eveneens in 't Sohr
Geul in 't Sohr Adrie: Geul in 't Sohr
De oude Maasarm bij Blitterswijck met rechts de steilranddijk Adrie: De oude Maasarm bij Blitterswijck met rechts de steilranddijk
Uitzicht vanuit de dijk Adrie: Uitzicht vanuit de dijk

Routekaart

Afdrukken
Annuleren

Topografische routekaart

Deze wandeltocht is ook beschikbaar op een zeer gedetailleerde topografische kaart weerd-wanssum-tocht.pdf. Het printen van deze topografische kaart kan door gebruik te maken van de mogelijkheden die de PDF reader biedt.

Horecagelegenheden

In de plaats BlitterswijckErvaringen van wandelaars (4)

 1. Adrie 26 juni 2023 om 17:20

  Nu het broedseizoen op zijn einde loopt zijn er weer brede stroken gemaaid in het struingebied. De gemaaide stroken verschilde wat van de stroken die er in het 1ste jaar na openstelling gemaaid waren. De kaarten en de GPX track volgen nu de huidig gemaaide stroken. Veel wandelplezier!

  Reageren
 2. Heimen Morelissen 12 augustus 2021 om 15:41

  Vandaag deze wandeling gelopen. Leuke route door de uiterwaarden en na de watersnood van enkele weken geleden weer goed te doen, op een paar glibberige plekjes na. Heel veel watervogels, mooi.
  Alleen moet op de bijbehorende topografische routekaart onderaan 10 km staan in plaats van 17 km.
  Wellicht even corrigeren.
  Heimen

  Reageren
  1. Adrie 12 augustus 2021 om 16:11

   Beste Heimen bedankt voor het melden van lengte! Inderdaad een foutje, het kaartje is inmiddels vervangen nu met de juiste lengte.

 3. Rob P 8 augustus 2021 om 20:19

  Gisteren deze mooie verrassende route gelopen, een aanrader!

  Reageren

Schrijf een bericht

Je bericht: *
Na verzending van een bericht met daarin een link naar een website is het bericht niet direct zichtbaar, het bericht wordt pas geplaatst nadat de link gecontroleerd is op veiligheid.
Je naam: *

Ondersteunde formaten: JPG en PNG (Maximale bestandsgrootte: 7 MB.)