Weerd Wanssum-tocht, Blitterswijck te Limburg

10 km Wandelroute Weerd Wanssum-tocht, te Blitterswijck

Wandeltocht door de deelgebieden Weerd Wanssum en ’t Sohr in het Maaspark Ooijen-Wanssum. Het Maaspark Ooijen-Wanssum is een in 2020 nieuw ingericht gebied met op tal van plekken geulen en laagtes. De Weerd Wanssum ligt in een binnenbocht van de Maas, bij hoogwater neemt de Maas de kortste weg en snijdt de bocht af en wordt het gebied onderdeel van het stroomgebied van de Maas waardoor er een betere doorstroming ontstaat en de kans op overstromingen vermindert. Bij extreem droge perioden fungeert gebied als waterberging. De wandeltocht gaat door het in 2020 nieuwe ingerichte deel Weerd Wanssum en door een deel van de in 2012 herstelde oude Maasmeander ’t Sohr. Wat het gebied ook bijzonder maakt zijn de steilranddijken, deze dijken hebben aan de buitendijkse zijde een extra buffer waar natuurlijke erosieprocessen en natuurontwikkeling kunnen plaatsvinden. Als verdere bezienswaardigheid komt men aan het einde van de wandeltocht langs het restant van kasteelruïne Blitterswijck. 82% van deze wandeltocht is onverhard.
Tijdens natte jaargetijden en bij hoogwater van de Maas kan deze wandeltocht niet gelopen worden. Bij hoge waterstanden van de Maas stromen de hoogwatergeulen als eerste mee. Wanneer de waterstanden in de Maas verder stijgen zal de gehele tien kilometer lange nieuw ingerichte Maasarm van Ooijen tot Wanssum zich vullen met Maaswater. Verder zijn stevige waterdichte wandelschoenen raadzaam.

Opgesteld door: Adrie Raaijmakers, op: 8-7-2021, laatst bijgewerkt op: 19-8-2022

Routebeschrijving

Opmerking vooraf:
In het Maaspark is het vrij wandelen. De wandeltocht gaat ook door delen met geen of beperkt herkenbare paden. In de routebeschrijving wordt deze delen als struingebied omschreven.
Op diverse punten wordt verwezen naar routepaaltjes. De vermeldingen zijn alleen bedoeld als extra herkenningspunten.
1.
Met de rug naar de ingang van de kerk RA vertrekken, “Maasweg”,  weg langs het pleintje aan linkerhand negeren.
Na ca. 70m, in flauwe bocht van rechts van de weg LA, “Nieuwstraat”.
Voorbij woning nr.6 RA, grindpad.
Bij T-splitsing LA, verhard fietspad over de dijk.
Na ca. 300m RA door klaphek, trap afdalen over stapstenen en het brugje over, voorbij het brugje LA ca. 250m door het struingebied lopen tot een brugje aan rechterhand ca. 40m voorbij twee grote keien.
RA het brugje over, voorbij het brugje LA door het struingebied tussen twee geulen, verderop gaat het pad onder de brug over de Maas door, voorbij de brug ca. 300m verder lopen tot een een brugje aan rechterhand.
RA het brugje over, voorbij het brugje RA, verderop passeert men weer de brug over de Maas, voorbij de brug kan men het beste het iets hoger gelegen deel volgen met verderop op enige afstand afrastering aan linkerhand vervolgens doorlopen tot verharde weg.
Bij de verharde weg met aan linkerhand klaphek met veerooster RA, verharde weg met verderop t.h.v. van boerderij nr.8 passeert men een klaphek met veerooster.
2.
Direct na volgend klaphek met veerooster LA, kn2 volg 3, grindpad met bosschages aan linkerhand en verderop een kloostermuur weer verder een kruisbeeld en een betonnen brug.
Aan einde van de kloostermuur RD, kn3 de wn route wordt verlaten, het struingebied aan overzijde van de verharde weg inlopen met iets verder de geul aan rechterhand en verderop onder de brug door.
Iets voorbij de brug RD, stapstenen richting trapje aan rechterhand negeren, verderop voorbij een klaphek met een metalen hek de voet van de dijk volgen tot een pad dat naar links de dijk opgaat t.h.v. 2de rij bomen aan rechterhand.
Iets voor dit pad RA het struingebied met de bomen aan linkerhand inlopen, voorbij bosschages via stapstenen de geul over en RD door het struingebied.
Na verlaten van het struingebied, bij T-splitsing met aan rechterhand een voorde met stapstenen LA, breed pad.
Bij T-splitsing RA, eveneens een breed pad, kn21 volg 64, het pad volgen tot kruising voorbij een klaphek met veerooster.
Bij deze kruising RA, kn64 volg 65, het pad volgen tot T-splitsing, zijpad negeren.
3.
Bij deze T-splitsing RA, verharde weg, wn route, vervolgens na ca. 40m LA, grindpad, “Peschweg”, kn65 volg 51 (het straatnaambordje en knooppuntpaaltje staat iets verder bij de 2de zijweg), direct daarna bij splitsing rechts aanhouden, wn route.
T.h.v. parkeerstrook RA richting visvijver, vervolgens voor de visvijver RA, direct daarna bij 3-sprong LA het brugje over, aan overzijde bij 3-sprong RA, grindpad met visvijver aan rechterhand.
Voorbij inlaat van water LA de visvijver verlaten, direct daarna bij T-splitsing LA, verharde weg, verderop passeert men een klaphek met veerooster en een voorde met stapstenen.
Voor klaphek met veerrooster RA, breed pad, kn19 volg 6, het pad volgen tot een voorde met stapstenen iets voorbij kn6.
Iets voor deze doorwaadbare plaats LA het struingebied met de geul aan rechterhand inlopen tot een klaphek.
4.
Door dit klaphek, direct daarna het 2de klaphek aan linkerhand negeren, de wn route wordt verlaten, verder door het struingebied lopen met de geul aan rechterhand tot T-splitsing bij verharde weg ruim voorbij de brug.
Bij deze T-splitsing LA, verharde weg richting de dijk.
Voorbij klaphek met veerooster RA richting poortje op de dijk, grindpad, het grindpad over de dijk volgen tot kruising met verharde weg.
# In bocht naar rechts van het grindpad zijn aan linkerhand de resten van kasteel Blitterswijck, voor een bezoek de dijk aan linkerzijde afdalen en naar de muurresten lopen op het gildeterrein. Het kasteel uit de 14e eeuw werd in november 1944 door terugtrekkende Duitse soldaten vernietigd.
Bij deze kruising LA, kn2 volg 1, verharde weg, direct daarna RD, grindpad “Kasteellaan” aan linkerhand richting gildeterrein negeren, wn1, de weg verder volgen tot de kerk, het startpunt.

Legenda:
RA = rechtsaf, RD = rechtdoor en LA = Linksaf
SBB = Staatsbosbeheer.
Wandelnetwerk:
Rood/gele markeringen, kn staat voor een knooppuntpaaltje met nummers voor de richting, wn staat voor netwerk routepaaltje met alleen de richting of met een genummerde richting.

Bekijk de volledige routebeschrijving ⇢

Bereikbaarheid en toegankelijkheid

Startpunt

Kerk, Plein 5, 5863 AT te Blitterswijck. Plan Route

Met de auto

Parkeren kan op het plein voor de kerk.

Openbaar vervoer

Bushalte Oude Heerweg, Blitterswijck. Aanlooproute: Vanuit de bushalte de doorgaande in oostelijke richting volgen tot kruising, bij deze kruising LA, “Jan Franssenstraat”, vervolgens de weg volgen tot plein voor de kerk.

Rolstoeltoegankelijkheid

Deze route is niet geschikt voor rolstoelen of kinderwagens.

Honden

Mits de geldende regels worden nageleefd, zijn honden toegestaan in dit gebied.

Foto's (11)

Brugje over een van de geulen Adrie: Brugje over een van de geulen
Brug over de Maas Adrie: Brug over de Maas
Brugje naar steilranddijk Adrie: Brugje naar steilranddijk
Zicht op de kerk van Blitterswijck Adrie: Zicht op de kerk van Blitterswijck
Een van de geulen in de oude Maasarm bij Blitterswijck Adrie: Een van de geulen in de oude Maasarm bij Blitterswijck
Een van de geulen in de oude Maasarm bij Blitterswijck Adrie: Een van de geulen in de oude Maasarm bij Blitterswijck
Geul in 't Sohr Adrie: Geul in 't Sohr
Eveneens in 't Sohr Adrie: Eveneens in 't Sohr
Geul in 't Sohr Adrie: Geul in 't Sohr
De oude Maasarm bij Blitterswijck met rechts de steilranddijk Adrie: De oude Maasarm bij Blitterswijck met rechts de steilranddijk
Uitzicht vanuit de dijk Adrie: Uitzicht vanuit de dijk

Routekaart

Afdrukken
Annuleren

Topografische routekaart

Deze wandeltocht is ook beschikbaar op een zeer gedetailleerde topografische kaart weerd-wanssum-tocht.pdf. Het printen van deze topografische kaart kan door gebruik te maken van de mogelijkheden die de PDF reader biedt.

Horecagelegenheden

In de plaats Blitterswijck



Ervaringen van wandelaars (3)

  1. Heimen Morelissen 12 augustus 2021 om 15:41

    Vandaag deze wandeling gelopen. Leuke route door de uiterwaarden en na de watersnood van enkele weken geleden weer goed te doen, op een paar glibberige plekjes na. Heel veel watervogels, mooi.
    Alleen moet op de bijbehorende topografische routekaart onderaan 10 km staan in plaats van 17 km.
    Wellicht even corrigeren.
    Heimen

    Reageren
    1. Adrie 12 augustus 2021 om 16:11

      Beste Heimen bedankt voor het melden van lengte! Inderdaad een foutje, het kaartje is inmiddels vervangen nu met de juiste lengte.

  2. Rob P 8 augustus 2021 om 20:19

    Gisteren deze mooie verrassende route gelopen, een aanrader!

    Reageren

Schrijf een bericht

Je bericht: *
Na verzending van een bericht met daarin een link naar een website is het bericht niet direct zichtbaar, het bericht wordt pas geplaatst nadat de link gecontroleerd is op veiligheid.
Je naam: *

Ondersteunde formaten: JPG en PNG (Maximale bestandsgrootte: 7 MB.)