Vossenberg-tocht, Meijel te Limburg

16 km Wandelroute Vossenberg-tocht, te Meijel

Wandeltocht door het Simonshoekse bos en het Nationaal park De Groote Peel. De Groote Peel is een prachtig wandelgebied met een rijke natuur. Het voormalige hoogveengebied heeft ook een bijzondere geschiedenis, waarvan nog veel sporen in het veld te zien zijn. De historie van de turfwinning en ander gebruik van het veen leeft ook nog voort in de vele veldnamen. Veldnamen zoals ’t Eeuwig Leven, Aan ’t Elfde, De Pijp, Koe-uier en Lumme buske zijn enkele van de vele veldnamen in dit gebied. Elk van deze namen zeggen iets over het betreffende stukje peel, zoals ’t Eeuwig Leven. Op deze plek heeft ooit een herberg met die naam gestaan. Een mooie naam voor een rustpunt in een gevaarlijk veenmoeras met verraderlijke drijftillen, waarin je zomaar kon verdwijnen. De Pijp zijn plekken waar men in de pauzes van het werken in de Peel een pijp rookte. Vanwege het brandgevaar was het verboden om zomaar ergens te roken. Dit gebeurde alleen in de ‘kuil’ of op een plek waar het niet brandgevaarlijk was. De Peelwerkers hadden ook een zilveren dopje op de pijp om te voorkomen dat er vonkjes vanaf kwamen. Bovendien rookten ze niet als ze onderweg waren vanuit de ‘kuil’ naar huis, tot buiten de Peel. Aan de rand van de Groote Peel ligt de Vossenberg, het hoogste deel van de Peel met enkele kazematten. De kazematten die hier staan zijn een deel van de Peel-Raamstelling (1939-1940). Via nog een stukje landbouwgebied en het Simonshoekse bos keert de tocht weer terug naar Meijel. 71% van deze wandeltocht is onverhard.
Een deel van de Groote Peel is in het broedseizoen van 15 maart tot 15 juli en tijdens de vogeltrek van 15 oktober tot 30 november voor publiek gesloten. Volg tijdens deze periodes het alternatief.

Opgesteld door: Adrie Raaijmakers, op: 28-12-2015, laatst bijgewerkt op: 15-8-2022

Routebeschrijving

Een deel van de Groote Peel is in het broedseizoen van 15 maart tot 15 juli en tijdens de vogeltrek van 15 oktober tot 30 november voor publiek gesloten. Volg tijdens deze periodes het alternatief.

Op diverse punten wordt verwezen naar routepaaltjes. De vermeldingen zijn alleen bedoeld als extra herkenningspunten.
1.
Met de rug naar de hoofdingang van de kerk RD vertrekken, weg met pleintje aan linkerhand.
Voorbij het pleintje de weg met flauwe bocht naar links verder volgen, weg aan rechterhand negeren, kn32 volg 31, de weg “Jan Truijenstraat” verder volgen tot de rotonde bij de doorgaande N279, zijwegen negeren, iets voor de rotonde passeert men kn31 volg 41.
Bij deze rotonde RD de doorgaande weg oversteken, “Simonshoek”, wn route, de weg volgen tot T-splitsing, zijweg negeren.
Bij deze T-splitsing RA, “Busserstraat”, de wn route wordt verlaten, vervolgens voorbij woning nr.26 LA.
Voorbij landbouwperceel (akker) aan linkerhand LA, onverhard pad met bosrand aan rechterhand, verderop voorbij het landbouwperceel volgt het pad aan linkhand de omheining rond een bungalowpark, het pad verder volgen tot een pad schuin naar links met iets verder een gebouwtje in een half open plek, zijpaden aan rechterhand negeren.
2.
Bij dit pad RD, het pad schuin naar links aan linkerhand negeren, het pad met de half open plek met gebouwtje aan linkerhand verder volgen, t.h.v. van het gebouwtje passeert men aan rechterhand een picknicktafel, het pad verder volgen tot pad aan linkerhand iets voor het verlaten van het bos, ruim voor dit pad passeert men aan linkerhand een landbouwperceel
Bij dit pad LA, pad met half open plek met heide en iets verder een landbouwperceel aan rechterhand.
Iets voorbij het landbouwperceel RD, pad aan linkerhand negeren, vervolgens na ca. 40m RA, wn route, het bospad volgen tot kruising met verharde weg t.h.v. bosrand met bankje, zijpaden negeren.
Bij deze kruising RD, onverhard pad, wn route, het pad met verderop een picknicktafel volgen tot T-splitsing bij verharde weg.
Bij deze T-splitsing RA, verharde weg, wn route.
3.
Bij T-splitsing LA, het fietspad aan overzijde van de doorgaande weg volgen, wn route.
Voorbij boerderij nr.30 RA, “Oude dijk”, wn route.
In bocht naar links van de weg RA, verhard fietspad, wn63, iets verder buigt het fietspad naar links.
RD, onverhard pad, grindpad aan rechterhand negeren, direct daarna LA, pad met SBB bordje “Groote Peel” en afrastering aan rechterhand, kn63 volg 64, verderop buigt het pad naar rechts richting het bos en voor de bosrand naar links.
Bij 4-sprong RA, kn64 volg 80/61.
Ruim voor metalen hek LA, bospad, wn80, verderop na verlaten van het bos buigt het pad naar links, iets voorbij deze bocht het pad met bocht naar rechts parallel aan grind-/fietspad verder volgen.
Bij 4-sprong het pad met gescheiden grind-/fietspad met bocht naar links verder volgen, de wn route wordt verlaten.
4.
Pad met grind-/fietspad met bocht naar rechts verder volgen, pad aan linkerhand negeren.
Bij kruising RA, bospad, kn79 volg 80, het pad volgen tot kruising voor afrastering met iets naar rechts een klaphek.
Bij deze kruising RD door het klaphek, kn80 de wn route wordt verlaten, het pad volgen tot T-splitsing voor een perceel berken.
Bij deze T-splitsing RA, iets verder passeert men doorgang in afrastering met aan rechterhand een overstap, het brede gras-pad buigt met ruime bocht naar rechts richting een bosperceel, volgt het bosperceel aan rechterhand en buigt vervolgens naar rechts en gaat door bosschages tussen twee bospercelen door.
Voorbij de bosschages, bij 3-sprong LA, iets verder gras-pad met de bosrand aan linkerhand, voor afrastering buigt het pad naar rechts weg van de bosrand.
Voorbij bankje LA, het grasland via overstap verlaten, gras-pad met aan linkerhand een dubbele rij eiken.
5.
Voorbij de rij bomen, bij T-splitsing LA richting het bos, vervolgens voor de bosrand het doorgaande pad met bocht naar rechts verder volgen, bospad aan linkerhand negeren.
Bij T-splitsing LA, breed pad, direct daarna RD, smal pad door heidegebied aan rechterhand negeren.
Pad met flauwe bocht naar rechts verder volgen, pad aan linkerhand negeren, kn61 volg 60, men passeert een bankje.
Alternatief tijdens broedseizoen en volgeltrek: Iets voor bankje op heuvel rechts aanhouden, direct daarna eveneens rechts aanhouden, pad aan linkerhand negeren, kn60 volg 62, het pad verder volgen tot houten hek met klaphek. Voorbij het klaphek LA, pad met gescheiden grind-/fietspad, kn62 volg 34. Bij 3-sprong LA, wn route, pad met picknicktafel, verderop buigt het pad naar rechts. Ca. 200m voorbij deze bocht, voor lage heuvelrug LA door klaphek, smal pad met SBB bordje “Groote Peel”, wn route. Iets voorbij klaphek, voor kazemat RA, het pad gaat slingerend langs WOII-restanten door het smalle bosperceel. Na verlaten van het bosperceel met aan linkerahnd een kazemat, bij T-splitsing RA, kn34 volg 17. Ga verder bij punt 7 2de regel.

6.
Iets voor bankje op heuvel het pad met flauwe bocht naar links verder volgen, kn60 volg 23, beide zijpaden aan rechterhand negeren, verderop ruim voorbij klaphek met metalen hek en veerooster buigt het pad naar links, iets voorbij een 2de klaphek met veerooster buigt het pad eveneens naar links, het pad verder volgen tot T-splitsing.
Bij deze T-splitsing RA, wn route, breed pad.
Bij Y-splitsing met uitzicht over een groot peelven rechts aanhouden, wn23, breed pad over lage kade.
In bocht naar links van de lage kade RD, wn23, men passeert een klaphek met veerooster, verderop buigt het pad naar rechts en iets na deze bocht naar links.
Iets voorbij de bocht naar links, bij T-splitsing RA, kn23 volg 34, breed pad over lage kade richting de hoge uitkijktoren, voor de uitkijktoren buigt het pad naar links en passeert men een klaphek met metalen hek, direct na het klaphek buigt het pad naar rechts.
7.
Voorbij de uitkijktoren, RD, pad aan rechterhand negeren, wn route, vervolgens voorbij kazemat aan rand van het bosperceel eveneens RD, pad door het bosperceel aan rechterhand negeren, kn34 volg 17.
Voorbij picknicktafel en houten hek RD, verharde weg, weg aan rechterhand negeren, wn route.
Weg met bocht naar links verder volgen, pad aan rechterhand negeren, wn route.
Bij kruising RA, “Berg”, de wn route wordt verlaten.
Bij kruising met doorgaande weg RD, iets verder gaat de verharde weg over in een grindpad.
Na ca. 180m, iets voor bosrand aan rechterhand LA, bospad, het pad volgen tot kruising iets voor een kruising met een ATB pad.
Bij deze kruising RA, wn route.
8.
Bij T-splitsing met aan overzijde van het pad een ATB pad LA, breder recht pad, wn route, het pad volgen tot witte woning nr.9 aan linkerhand, smalle zijpaden negeren.
T.h.v. deze woning RA, wn route.
Voor bosrand aan linkerhand LA, kn40 volg 14.
Bij kruising RA, fietspad aan overzijde van doorgaande weg volgen, let op drukke weg!!!!, wn route.
Bij kruising RD, “Aan de Kremmer”, wn route, de weg verder volgen tot kruising voorbij kapel aan de rechterhand, zijweg negeren.
Bij deze kruising LA, wn route, verderop buigt de weg met ruime bocht naar rechts, de weg verder volgen tot T-splitsing, zijwegen negeren.
Bij deze T-splitsing LA richting de kerk, het startpunt.

Legenda:
RA = rechtsaf, RD = rechtdoor en LA = Linksaf
SBB = Staatsbosbeheer.
Wandelnetwerk:
Groen/gele en rood/gele markeringen, kn staat voor een knooppuntpaaltje met genummerde richting wn staat voor netwerk routepaaltje met alleen richting of een genummerde richting.

Bekijk de volledige routebeschrijving ⇢

Bereikbaarheid en toegankelijkheid

Startpunt

Sint Nicolaaskerk, Kerkstraat 1, 5768 BH te Meijel. Plan Route

Met de auto

Parkeren kan in de directe omgeving van de kerk of op het Alexanderplein aan de Schoolstraat op ca. 100m loopafstand van de kerk.

Openbaar vervoer

Bushalte Kerk, Meijel.

Rolstoeltoegankelijkheid

Deze route is niet geschikt voor rolstoelen of kinderwagens.

Honden

Mits de geldende regels worden nageleefd, zijn honden toegestaan in dit gebied.

Foto's (9)

De Groote Peel kleurt weer paars Adrie: De Groote Peel kleurt weer paars
De Groote Peel Adrie: De Groote Peel
IJslandse paarden Adrie: IJslandse paarden
IJslandse paarden Adrie: IJslandse paarden
Eeuwselse Loop Adrie: Eeuwselse Loop
De Groote Peel met in de verte een groot peelven Adrie: De Groote Peel met in de verte een groot peelven
Limousin runderen in de Groote Peel Adrie: Limousin runderen in de Groote Peel
Kazemat bij de Vossenberg Adrie: Kazemat bij de Vossenberg
Een peelven in het ochtendlicht Adrie: Een peelven in het ochtendlicht

Routekaart

Afdrukken
Annuleren

Topografische routekaart

Deze wandeltocht is ook beschikbaar op een zeer gedetailleerde topografische kaart vossenberg-tocht.pdf. Het printen van deze topografische kaart kan door gebruik te maken van de mogelijkheden die de PDF reader biedt.

Horecagelegenheden

In de plaats MeijelErvaringen van wandelaars (7)

 1. Adrie 15 augustus 2022 om 13:42

  Vandaag 15 augustus 2022 de wandeltocht gecontroleerd. De routebeschrijving op enkele puntjes wat verbeterd. De routebeschrijving is weer actueel. Veel wandelplezier!

  Reageren
 2. Jet en Kees 10 november 2021 om 15:15

  Hele mooie route! We zijn begonnen bij de uitkijktoren van de Vossenberg.Prachtig uitzicht!
  Daarna richting Meyel gelopen ( stuk afgesneden) en buiten geluncht.
  Dank je Adrie voor het uitzetten van de wandeling.

  Reageren
 3. Roelinka 22 juli 2021 om 14:07

  Vandaag (22-07-21) deze route gelopen. Dank voor de heldere beschrijving en kaart. Een ontzettend leuke tocht!

  Reageren
 4. Adrie 21 december 2020 om 11:02

  Gisteren 20 december 2020 de wandelroute gecontroleerd. In het Simonshoekse bos is de wandeltocht iets gewijzigd, door uitbreiding van een speelveldje met ATB baantje is er een warboel van paadjes ontstaan, het pad dat nu gevolgd wordt gaat langs een half open plek met heide wat tevens wat extra variatie oplevert. Verder is bij de Vossenberg is een nieuw pad door het smalle bosperceel aangelegd die langs enkel kazematten en schuttersputten gaat. Het alternatief gaat over dit nieuwe pad. De routebeschrijving is weer actueel. Veel wandelplezier!

  Reageren
 5. Adrie 21 september 2018 om 09:46

  De wandelroute gecontroleerd geen grote veranderingen gezien. De routebeschrijving is weer actueel. Veel wandelplezier! Op foto een mooi beschut uitzichtpunt dat men tijdens de wandeling passeert.

  Reageren
 6. Adrie 17 november 2016

  Om het unieke hoogveen in de Groote Peel te herstellen is recent het project LIFE + Groote Peel gestart. Het watersysteem in het natuurgebied wordt opgedeeld in compartimenten. Hierdoor kan veel beter gestuurd worden op het waterpeil dat voor de hoogveenvorming gewenst is. Ook  kan het aanwezige water langer worden vastgehouden in het gebied. Om dit te bereiken wordt ruim 13 kilometer kade aangelegd of verhoogd en worden 38 stuwen aangelegd. Ook wordt ruim 17 kilometer waterloop gedempt, afgedicht of afgedamd om het wegstromen van water via de ondergrond verder te verminderen. Delen van de huidige paden worden omgevormd tot kades met als gevolg dat paden die opgehoogd worden tijdelijk afgesloten kunnen zijn. Uitvoering van het plan staat gepland tot eind 2017. Men doet er verstandig aan gedurende de werkzaamheden een topografische kaart of GPS mee te nemen. Ook kan men de variant B: volgen, in het gedeelte van B: dat door de Groote Peel loopt vinden geen werkzaamheden plaats.

  Reageren
 7. Lennard 30 december 2015

  Vandaag gelopen met mooi wandelweer waarbij ik variant A heb gevolgd.

  Ik vond het een leuke en afwisselende route door overwegend rustig gelegen gebied.

  Reageren

Schrijf een bericht

Je bericht: *
Na verzending van een bericht met daarin een link naar een website is het bericht niet direct zichtbaar, het bericht wordt pas geplaatst nadat de link gecontroleerd is op veiligheid.
Je naam: *

Ondersteunde formaten: JPG en PNG (Maximale bestandsgrootte: 7 MB.)