Vlasroot-de kleine tocht, Riethoven te Noord-Brabant

17 km Wandelroute Vlasroot-de kleine tocht, te Riethoven

Wandeltocht langs beek de Run, het riviertje de Dommel, langs de Vlasrootvennen en door het bosgebied Einderheide. Langs de Run gaat de wandeltocht langs het Groot Goor is een smal, langgerekt broekbos. Omdat het gebied erg nat is lopen er geen wegen of paden doorheen, gevolgd wordt het gras-/schouwpad langs de Run. Het prachtige beekdal van de Dommel bestaat uit houtwallen, hooilanden, weilanden, akkers, bossen en heideveldjes. De Vlasroot is een klein vennengebied met twee vennen, de Grote Vlasroot en de Kleine Vlasroot. Waar de naam Vlasroot vandaan komt is onduidelijk. De voor de hand liggende gedachte, dat de plassen vroeger gebruikt werden om vlas in te roten (het weken van vlashalmen) is waarschijnlijk niet juist. De Einderheide is een groot aaneengesloten naaldbosgebied. Als bezienswaardigheid komt men langs De Volmolen of Waalrese Molen, een watermolen op de Dommel. Deze tocht is een korte variant op de 21 kilometer lange Vlasroot-route. 83% van deze wandeltocht is onverhard.

Opgesteld door: Adrie Raaijmakers, op: 28-9-2013, laatst bijgewerkt op: 10-1-2023

Routebeschrijving

Op diverse punten wordt verwezen naar routepaaltjes. De vermeldingen zijn alleen bedoeld als extra herkenningspunten.
1.
Met de rug naar de hoofdingang van kerk (aan zijde van de kerktoren) RA richting kruising vertrekken, vervolgens bij de kruising RD, “Gildestraat”, de weg volgen tot weg aan rechterhand direct na woning nr.24, zijweg aan linkerhand negeren.
Bij deze weg RA, “Stevertsebaan”, de weg volgen tot bocht naar rechts, zijweg negeren.
Bij deze bocht RD, onverhard pad met gescheiden grind-/fietspad.
RD, smal pad tussen woning en bosperceel aan rechterhand negeren.
Direct na bankje, bij bosperceel aan rechterhand RA, smal pad door het bosperceel.
Na verlaten van het bosperceel RD, pad aan linkerhand negeren, breder pad met bosrand aan linkerhand, verderop gaat het onverharde pad over in een verharde weg.
Bij 3-sprong links aanhouden, de verharde weg verder volgen.
2.
Bij T-splitsing RA, doorgaande weg, iets verder voorbij woning nr.13 LA, breed onverhard pad met gescheiden fietspad en ANWB paddenstoel 21687/001 richting “Steensel”, wn route.
Voorbij beek de Run RA, gras-/onderhoudspad met de beek aan rechterhand, kn37 volg 93, na ca. 550m via stuw de beek oversteken, aan overzijde buigt het pad nar rechts.
Iets verder bij informatiepaneeltje “Beekdal de Run Grootgoor” LA, wn route, de rand van het beekdal met landbouwperceel aan rechterhand volgen, verderop het pad over de brede kade volgen tot men het beekdal via een klaphek verlaat.
Voorbij het klaphek, bij T-splitsing LA, kn93 volg 94, de weg volgen tot 4-sprong in bocht naar links van de weg ruim voorbij de beekdalbrug over de Run.
Bij deze 4-sprong de weg met bocht naar links verder volgen, wn route.
T.h.v. woning nr.12 RA, bospad, kn94 volg 70, het pad volgen tot 3-sprong voor een landbouwperceel, zijpaden negeren.
Bij deze 3-sprong rechts aanhouden, door de rand van het landbouwperceel met bosrand aan rechterhand, wn route.
3.
Voorbij het landbouwperceel, bij kruising RD, de wn route wordt verlaten, iets verder bij T-splitsing LA.
Na ca. 80m, RA, smal pad over lage kade met aan linkerhand een groot ven.
Voor bosrand, bij T-splitsing LA, het pad met het ven aan linkerhand volgen tot T-splitsing voor een parkeerterreintje iets voorbij een bocht naar links.
Bij deze T-splitsing RA richting verharde weg, iets verder bij T-splitsing LA, fietspad langs de verharde weg, vervolgens na ca. 50m RA, het brede onverharde pad aan overzijde van de weg inlopen.
Bij 4-sprong RA, de wn route wordt verlaten, het doorgaande pad volgen tot T-splitsing bij verharde weg, zijpaden negeren..
# Voor een mooi uitzicht over de Dommel bij de 4-sprong een klein stukje RD.
Bij deze T-splitsing LA, fietspad langs de weg, kn70 volg 71.
4.
RD, “Volmolen”, weg aan rechterhand negeren, wn route.
# Verderop staat links van de weg watermolen de Volmolen, een in 1992 herbouwde watermolen met een 13 eeuwen oude historie.
T.h.v. watermolen RA camping “De Volmolen” oplopen, blauwe NM route, kn71 volg 46.
RD, grindpad, weg aan rechterhand negeren, direct daarna voor haag LA, blauwe NM en wn route, bij grasveld rechts aanhouden, iets verder verlaat men het campingterrein en volgt men een smal pad met het riviertje de Dommel aan linkerhand, blauwe NM en wn route.
Iets voorbij bocht naar rechts LA, blauwe NM route, de wn route wordt verlaten, iets verder knuppelbrugje over, volg de blauwe NM route tot een T-splitsing iets voorbij een bocht naar links.
Bij deze T-splitsing LA, blauwe NM route.
5.
Na ca. 150m LA door klaphek, wn route, blauwe NM route, door linkerzijde van grasland naar de overzijde lopen, halverwege passeert men een poel, in de hoek aan overzijde door een klaphek en iets verder een smal brugje over.
Voorbij het brugje, bij T-splitsing RA, kn46 volg 32, de blauwe NM route wordt verlaten, pad met beek aan rechterhand, verderop t.h.v. bankje buigt het pad naar links weg van de beek.
Bij 3-sprong RA, wn route, pad door bosschages.
Bij splitsing rechts aanhouden, wn route, voor het bos buigt het pad met flauwe bocht naar links met in deze bocht een voorde en vlonder, het pad langs bosrand verder volgen tot 4-sprong, zijpad negeren.
Bij deze 4-sprong rechts aanhouden, breder pad, wn route.
Iets voor doorgaande weg, bij kruising met weg “Loonderweg” RA, wn route, de weg volgen tot kruising ca. 200m voorbij beek de Keersop, iets voor de beek passeert men kn32 volg 30.
Bij deze kruising RD, onverhard pad door bosrand, kn30 volg 95, het pad volgen tot splitsing voor een viaduct, zijpaden negeren.
6.
Bij deze splitsing links aanhouden het viaduct over, wn route, voorbij het viaduct RD het brede pad ca. 250m verder volgen tot 4-sprong met schuin naar links een breed pad met een houten afsluitboom en aan rechterhand een smaller pad met greppel, wn route.
Bij deze 4-sprong RA het smaller pad met greppel inlopen, het pad RD volgen tot bocht naar links met aan rechterhand zicht op de nieuwe weg, zijpaden negeren
Ca. 80m voorbij deze bocht RD, smal bospad aan linkerhand negeren, direct daarna bij splitsing rechts aanhouden.
Iets verder rechts aanhouden richting de bosrand, direct daarna iets voor het verlaten van het bos LA, bospad ruiterroute 31 met bordje “Welkom in de gemeentelijke bossen”.
Bij kruising RA richting landbouwperceel, ruiterroute 31, voor het landbouwperceel buigt het pad naar links het bos weer in.
Ca. 40m voorbij deze bocht links aanhouden, de ruiterroute wordt verlaten.
Bij T-splitsing LA, direct daarna RA.
7.
Bij T-splitsing RA, breder pad, het pad volgen tot 4-sprong met aan linkerhand een landbouwperceel, zijpad negeren.
Bij deze 4-sprong RD, breed pad met landbouwperceel aan linkerhand, wn route, halverwege het landbouwperceel RD, pad aan rechterhand negeren, wn route, het pad verder volgen tot smal pad aan linkerhand iets voorbij trimparcours oefening 15 aan rechterhand met daarachter een visvijver.
Bij dit pad LA, iets verder buigt het pad naar links en gaat door de rand van de open plek met de open plek aan linkerhand, zijpaden aan rechterhand negeren.
Aan smalle zijde van de open plek, voorbij bankje met informatiepaneel, splitsing links aanhouden, iets verder buigt het pad met flauwe bocht naar rechts het bos in, het pad verder volgen tot kruising met smal pad, zijpaden negeren.
Bij deze kruising RD, men passeert trimparcours oefening 10 “over onder”.
Bij T-splitsing met aan linkerhand trimparcours oefening 11 RA, vervolgens t.h.v. bankje LA.
Bij kruising RD, het pad volgen tot T-splitsing met aan rechterhand een half open plek.
8.
Bij deze T-splitsing LA, direct daarna bij 4-sprong scherp RA, pad met de half open plek aan rechterhand, het pad volgen tot Y-splitsing met aan overzijde van de Y-splitsing een woning, pad aan linkerhand en voorbij de open plek pad aan rechterhand negeren.
Bij deze Y-splitsing rechts aanhouden, aan linkerhand passeert men de inrit van de woning, het pad dat verderop overgaat in een verharde weg volgen tot grindpad aan linkerhand t.h.v. woning 4a/4.
Bij dit grindpad scherp LA, kn29 volg 23, iets verder gaat het grindpad over in onverhard pad, “Oude Schoolweg”, na ca. 120m wordt de wn route verlaten, het pad verder volgen tot kombord “Riethoven”, zijpaden negeren.
Iets voorbij het kombord, bij 4-sprong RD, smal grindpad.
Bij kruising met verharde weg RD, het grindpad verder geheel uitlopen.
Aan einde van het grindpad rechts aanhouden, de weg volgen tot 4-sprong voor pleintje.
Bij deze 4-sprong RA richting de kerk, het startpunt.

Legenda:
RA = rechtsaf, RD = rechtdoor en LA = Linksaf
NM = Natuurmonumenten
Wandelnetwerk:
Groen/gele markeringen, kn staat voor een knooppuntpaaltje met genummerde richting, wn staat voor netwerk routepaaltje met alleen richting.

Bekijk de volledige routebeschrijving ⇢

Bereikbaarheid en toegankelijkheid

Startpunt

St. Willibrordus Kerk, Dorpsplein 6, 5563 BD te Riethoven. Plan Route

Met de auto

Rijd naar de Dorpsplein in Riethoven. Parkeren kan in de direct omgeving van de kerk.

Openbaar vervoer

Bushalte Kerk, Riethoven.

Rolstoeltoegankelijkheid

Deze route is niet geschikt voor rolstoelen of kinderwagens.

Honden

Mits de geldende regels worden nageleefd, zijn honden toegestaan in dit gebied.

Foto's (7)

Omgeving Riethoven Adrie: Omgeving Riethoven
Omgeving Riethoven in een ander seizoen Adrie: Omgeving Riethoven in een ander seizoen
Het Groot Goor Adrie: Het Groot Goor
De Volmolen of Waalrese Molen Adrie: De Volmolen of Waalrese Molen
De Volmolen of Waalrese Molen Adrie: De Volmolen of Waalrese Molen
De Grote Vlasroot Adrie: De Grote Vlasroot
Grote Vlasroot maar nu in een ander seizoen Adrie: Grote Vlasroot maar nu in een ander seizoen

Routekaart

Afdrukken
Annuleren

Topografische routekaart

Deze wandeltocht is ook beschikbaar op een zeer gedetailleerde topografische kaart vlasroot-de-kleine-tocht.pdf. Het printen van deze topografische kaart kan door gebruik te maken van de mogelijkheden die de PDF reader biedt.

Horecagelegenheden

Restaurant Vandeijck

Dorpsplein 4
5561 AV Riethoven
Bezoek website

De Volmolen

Volmolen 1
5561VH Riethoven
Bezoek website

Ervaringen van wandelaars (21)

 1. Adrie 17 november 2022 om 11:10

  Gisteren 16 november 2022 de wandeltocht samen met de Vlasroot-route gecontroleerd. Het is inmiddels ruim een jaar geleden dat de werkzaamheden aan N69 en begin dit jaar bij de Run afgerond zijn. Op een paar plaatsen waren wat kleine veranderingen. De routebeschrijving is hierop aangepast en weer actueel. Veel wandelplezier!

  Reageren
 2. Lara Loopt 14 februari 2022 om 23:32

  Prachtige tocht, voor mij dicht bij huis. Heel afwisselend ook. De nieuwe natuur bij de meanderende Rul is nog kaal. Over een tijdje zal dit een heel fraai stukje natuur zijn met bloemen en vlinders. Het Dommeldal is een grote baggerboel op dit moment. Je kunt het Dommeldal ook overslaan en een zandpad langs weilanden nemen, maar dat is minder mooi.

  Reageren
 3. Adrie 13 februari 2022 om 16:15

  Inmiddels is het beekdal van de Run ook aangeplant en de werkzaamheden bij de stuw zijn afgerond. In het nieuwe gedeelte met de meanderde beek wordt de goed te belopen iets hoger gelegen rand aan de oostzijde gevolgd en verderop een brede lage kade. Het alternatief is uit de routebeschrijving gehaald en van de kaarten verwijderd. Veel wandelplezier!

  Reageren
 4. Adrie 29 november 2021 om 16:16

  De werkzaamheden bij de Run zijn al aardig gevorderd. Een deel van de beek meandert weer de werkzaamheden bij de stuw zijn nog in volle gang. Omdat de werkzaamheden aan N69 afgerond zijn een alternatief gemaakt voor de het deel langs beek de Run.

  Reageren
 5. Adrie 30 oktober 2021 om 18:17

  De werkzaamheden aan de Run zijn gestart, er worden nieuwe meanders gegraven. Voorlopig is deze wandelroute gesloten. De verwachting is dat het project eind dit jaar (2021) gereed is.

  Reageren
 6. Adrie 8 maart 2021 om 14:38

  Gisteren de wandeltocht samen met de Vlasrootroute gecontroleerd en aangepast aan de huidige situatie van de weg N69 in aanleg. De nieuwe voetgangersbrug Einderheide (foto rechtsonder) over de N69 die recent is opengesteld is in de wandelroute opgenomen. Op een punt bij het viaduct in aanbouw over het beekdal van de Run kunnen de werkzaamheden nog wat overlast geven, het toekomstig traject van de weg die in de toekomst onder het viaduct doorgaat is aan een zijde van N69 al zichtbaar in het veld. De routebeschrijving is weer actueel. Veel wandelplezier!.

  Reageren
 7. Adrie 4 mei 2020 om 12:30

  De wandelroute is gewijzigd. Een pad van de Keersopperdreef naar het bosgebied de Einderheide dat na aanleg van de N69 niet meer toegankelijk is is uit de wandelroute gehaald. De wandelroute gaat nu via het Loondermolenpad en de rand van Dommelen naar de Einderheide. In de Einderheide gaat de wandeltocht nu om het Huisven. Voordat men op pad gaat kijk even op de site van Grenscorridor N69 zie link onder de routebeschrijving. De foto van de Dommel is gemaakt op het Loondermolenpad. Veel wandelplezier!

  Reageren
 8. Gerrie van de Pol 26 april 2020 om 12:18

  Nog een mooie foto uit deze tocht.

  Reageren
 9. Gerrie van de Pol 26 april 2020 om 12:13

  Deze mooie Route op zaterdag 25 april gelopen. Ik heb een paar aanpassingen in de beschrijving.
  Bij punt 6 wordt in de eerste 4 regels verwezen naar WN route echter de bordjes zijn verdwenen. de paaltjes staan er nog wel maar de geel groene aanduidingen zijn weg.
  Verderop bij punt 6 staat “ruim voor flauwe linkerbocht RA, Bospad met houten afsluitboom” Deze slagboom is echter weg.
  Als laatste de laatste aanduiding van nr. 6. aan rechterhand is een akker, vervolgens RD, pad aan linkerhand negeren, WN route”. Is beetje onduidelijk. Rechtdoor is schuin rechts rechtdoor. WN aanduiding is wel goed. Ms beter “NA akker Bij 4 sprong schuin rechtdoor, 2e pad vanaf rechts”.

  Verder prima beschreven.

  Reageren
  1. Adrie 26 april 2020 om 17:50

   Beste Gerrie van de Pol bedankt voor de reactie! Er is een start gemaakt met de aanleg van de nieuwe N69. Het wandelnetwerk heeft inmiddels al delen gewijzigd. Ik volg tot zover mogelijk de werkzaamheden in de loop van het jaar zal de wandelroute tijdelijk gesloten worden. Het pad dat bij punt 6 gevolgd wordt kan in de toekomst niet meer. De genoemde opmerkingen verwerkt in de routebeschrijving.

 10. Frank en Anja 5 januari 2019 om 17:32

  Ondanks het wat grijze en druilerige weer wel een heel mooie wandeling. Dank je!

  Reageren
 11. Hans van 't Hof 7 april 2018 om 21:04

  Voorjaarsgroen

  Reageren
 12. Hans van 't Hof 7 april 2018 om 21:03

  Dennen appeltjes in de dop

  Reageren
 13. Hans van't Hof 7 april 2018 om 21:01

  Visvijver

  Reageren
 14. Hans van 't Hof 7 april 2018 om 21:00

  Visvijver

  Reageren
 15. Hans van 't Hof 7 april 2018 om 20:59

  Vandaag met een strak blauwe lucht deze mooie wandeling gelopen.
  Een afwisselende route, zelfs 2 reeën gespot en groenlingen gezien.
  Goed aangegeven zowel op papier als gps.
  Dank je wel weer voor deze route.

  Hans en José van ’t Hof

  Reageren
 16. warja 25 juli 2015

  Supermooie route, alleen één aandachtspuntje.. wij liepen de route op gpx (en dus niet via de beschrijving). Bij camping de Volmolen moet je over de camping, alleen staat daar duidelijk een bordje dat het alleen voor campinggasten toegankelijk is. Dat zorgde voor wat verwarring… Uiteindelijk eigenwijs geweest en tóch de camping opgelopen voilá, we konden weer verder! Erg fijn dat de camping (mét terras, wat wel zo fijn is met warm weer) ongeveer op de helft van de route ligt, na een lekker spiegelei konden we met extra energie weer verder!

  Reageren
  1. Adrie 26 juli 2015 om 18:49

   Warja bedankt voor de reactie! Het is wandelaars toegestaan een klein stukje over het terrein van camping De Volmolen te lopen. Men volgt daar het wandelnetwerk.

 17. Bert en Anita 13 februari 2015

  wat een dag vandaag!! de kleine vlasrootroute gelopen met eindelijke eens een zonnetje erbij dus een hele geslaagde dag! dit was voor ons een top dag
  opmerking ; het weiland met pytrus onder punt 5 tussen de klaphekken is momenteel erg nat/drassig mocht het de komende tijd nogal regenen zoals wordt verwacht dan geeft dit terplaatse wel een probleem mits je laarzen aan hebt
  groetjes van Bert en Anita

  Reageren
 18. Willem 14 juli 2014

  Vandaag -14 juli 2014- deze route gelopen. Is echt een geweldig mooi en afwisselend. Met nat weer is het wel minder prettig dat de schouwpaden langs de Run en de Dommel niet zijn gemaaid. Je moet echt door een halve meter hoog onkruid en manshoge rietbegroeing. Wijziging in route:
  onder punt 5 de 7e regel:"RD, smal pad op rechterhand negeren, de Dommel blijven volgen."
  Moet worden:"RD, na het passeren van 2 klaphekken het smal pad op rechterhand negeren, de Dommel blijven volgen."

  Reageren
  1. Adrie 15 juli 2014 om 08:33

   Door gebruik te maken van schouwpaden krijg je meer afwisseling in een wandeltocht. Ook zijn deze paden zeer geschikt als wandelverbinding tussen natuurgebieden Maar inderdaad het heeft ook zijn nadelen, zeker op natte dagen net voor het maaiseizoen. Het wijzigingsvoorstel is in de routebeschrijving opgenomen. Willem bedankt voor de reactie!

Schrijf een bericht

Je bericht: *
Na verzending van een bericht met daarin een link naar een website is het bericht niet direct zichtbaar, het bericht wordt pas geplaatst nadat de link gecontroleerd is op veiligheid.
Je naam: *

Ondersteunde formaten: JPG en PNG (Maximale bestandsgrootte: 7 MB.)