Vlammert-tocht, Bergen te Limburg

19 km Wandelroute Vlammert-tocht, te Bergen

De wandeltocht start in Bergen, een klein plaatsje volledig omringt door een dijk dicht bij de Maas. Na verlaten van het plaatsje gaat de wandeltocht door het Heukelomse beekdal dat in 2016 opnieuw is ingericht. De lager gelegen gebieden inclusief de Heukelomsebeek zijn omgevormd tot natuurgebieden. In het beekdal wordt een struinpad langs de beek gevolgd, stevige wandelschoenen zijn daarom aan te raden. Na verlaten van het beekdal gaat de wandeltocht via de Heukelomsche Heide naar de Eckeltse Bergen. De Eckeltse Bergen is een mooi gevarieerd gebied dat bestaat uit een aantal voormalige landbouwpercelen, stuifzand, heide en bos, in het noordelijke deel komt men langs de karakteristieke paraboolduinen. Zuidelijke van de Eckeltse Bergen ligt het Eendenmeer, een prachtig waterrijk gebied omringd door heide, met op een aantal plaatsen mooie vergezichten. In de Bergerheide ligt een stuifzandgebied, een deel van dit gebied is vrij toegankelijk, het loont de moeite om een uitstapje te maken door dit stuifzandgebied. Na passeren van de rand van Nieuw-Bergen wordt weer gestruind door het Heukelomse beekdal om vervolgens weer terug te keren naar Bergen. 88% van deze wandeltocht is onverhard.

Opgesteld door: Adrie Raaijmakers, op: 4-3-2014, laatst bijgewerkt op: 29-6-2023

Routebeschrijving

Op diverse punten wordt verwezen naar routepaaltjes. De vermeldingen zijn alleen bedoeld als extra herkenningspunten.
1.
Met de rug naar de ingang van de kerk LA vertrekken, iets verder bij 3-sprong RA, “Oude Kerkstraat”.
Iets voorbij de oude toren, t.h.v. woning nr.11 RA ”Burgemeester Douvenstraat”.
RD, weg aan rechterhand negeren, iets verder gaat de weg ober in een onverhard pad, verderop de dijk RD oversteken en doorlopen tot T-splitsing voor een afrastering.
Bij deze T-splitsing LA, gras-pad door het grasland met de afrastering aan rechterhand.
Voorbij het omheinde perceel grasland RA, smal pad met de afrastering aan rechter- en iets verder een ondiepe waterloop aan linkerhand, verderop voor een informatiepaneel buigt het pad naar links.
Bij T-splitsing RA, wn route, smal pad met metalen poort en afrastering aan rechterhand.
Voor beek, bij T-splitsing LA door klaphek, gras-/onderhoudspad met bankje en met de beek aan rechterhand, kn53 volg 51.
2.
T.h.v. oud en nieuw brugje RD, de brugjes aan rechterhand negeren, kn51 volg 29, iets verder passeert men een klaphek, het gras-pad met beek aan rechterhand volgen tot men het gebied via twee klaphekken bij doorgang voor vee verlaat.
Na verlaten van het gebied, bij T-splitsing RA, verharde weg, kn29 volg 30.
In ruime bocht naar links van de weg RA, “Heukelom 20”, kn30 volg 20/21, vervolgens in bocht naar links RA, kn30 volg 20, “Heukelom 20 28 30”, breed grindpad met iets verder aan linkerhand een kapel.
Bij 4-sprong met aan rechterhand inrit naar een kleine woning RD, wn route.
Bij Y-splitsing links aanhouden, wn route, vervolgens bij splitsing links aanhouden, direct daarna bij kruising met doorgaande weg RD, let op drukke weg!!, verharde weg, verderop voorbij ingang “Milieustation” breed grindpad.
Bij kruising met smal verhard fietspad RD, kn20 volg 19.
3.
Het grindpad met flauwe bocht naar rechts verder door de bosrand volgen, grindpad aan linkerhand negeren, wn route.
Bij Y-splitsing scherp LA, verharde weg, kn19 volg 98, direct daarna RA, ruiterpad met bordje “gemeentebossen Bergen” door open plek met heide, de wn route wordt verlaten, verderop buigt het pad naar links het bos in.
Bij T-splitsing RA, breed grindpad.
Bij Y-splitsing RA, het fietspad aan overzijde van de verharde weg volgen, vervolgens na ca. 40m LA, onverhard pad met SLL bord “Eckelse Bergen”, wn route, verderop ruim voorbij de schuur passeert men houten afsluitboom met SLL bordje.
Voor houten poort, bij T-splitsing LA, wn route.
RD, pad langs bosrand aan rechterhand negeren, de wn route wordt verlaten.
Voor houten poort met klaphek, bij 4-sprong LA, pad met heuvelachtig heidegebied aan rechterhand.
4.
Na ca. 80m, voorbij bosschages RA, smal pad met het heuvelachtig terrein aan rechterhand, voorbij klaphek RD, stijgend pad, voor de bosrand buigt het pad t.h.v. hoek in de afrastering naar links, ca. 140m voorbij deze bocht buigt het pad bij enkele eiken naar rechts, het smalle pad met iets verder de bosrand aan rechterhand verder volgen tot T-splitsing voorbij een klaphek, zijpad negeren.
Bij deze T-splitsing LA, grind-/fietspad.
Voorbij hoek in afrastering met klaphek RA, pad met de afrastering aan rechterhand, rode (paaltjes) en wn route.
Na ca. 120m LA, rode en wn route.
Bij T-splitsing RA, rode en wn route.
Bij T-splitsing LA, rode en wn route.
5.
Na ca. 80m RA, rode route, kn96 volg 95, iets verder buigt het pad naar rechts.
Bij T-splitsing LA, rode en wn route, pad met open grasland aan linkerhand.
Voorbij het grasland LA door klaphek, smal pad door de rand van het grasland met de bosrand aan rechterhand, rode en wn route, verderop in hoek buigt het pad naar rechts het bos in, rode en wn route, het pad verder volgen tot T-splitsing voorbij bankje aan overzijde van een half open plek.
Bij deze T-splitsing LA, rode en wn route.
Voor heuvelachtig gebied RA, smal pad door de bosrand, rode en wn route.
Bij kruising RD door klaphek, rode en wn route.
Op top van de heuvelrug het pad met bocht naar rechts verder volgen, smal pad aan linkerhand negeren, kn95 volg 94, het pad volgt de heuvelrug.
6.
RD, pad richting klein parkeerterreintje aan linkerhand negeren, rode route, verderop voor open plek buigt het pad rechts richting een houten poort met klaphek, rode en wn route.
Direct na het klaphek LA, kn94 volg 92, de rode route wordt verlaten.
Bij T-splitsing LA, grind-/fietspad, wn route, iets verder buigt het grindpad naar rechts, wn route.
Na ca. 300m het grindpad met bocht naar links verder volgen, de wn route wordt verlaten, verderop buigt het grindpad naar rechts, het grindpad verder volgen tot kruising in bocht naar links van het grindpad.
Bij deze kruising RD, ruiterpad.
Voor heuvel (stuifduin), bij 3-sprong LA, het ruiterpad wordt verlaten, pad met afrastering aan rechterhand.
Voorbij de afrastering, bij 3-sprong links aanhouden, smal pad met heuvelrug aan rechterhand.
7.
RD, grindpad, grindpad aan linkerhand negeren, direct daarna het grindpad met flauwe bocht naar rechts verder volgen, brugje aan linkerhand negeren, het grindpad met verderop kn91 volg 2 volgen tot 4-sprong met kn2 routepaaltje.
Bij deze 4-sprong LA, de wn route wordt verlaten, verderop passeert men aan rechterhand een stuifzandgebied met een wat hogere stuifduin, het grindpad ca. 200m verder volgen tot 4-sprong in bocht naar links van het grindpad.
Bij deze 4-sprong het 2de pad aan rechterhand inlopen, het smalle pad tussen dennen over een lage heuvel volgen tot T-splitsing voor open grasland aan voet van lage heuvel.
Bij deze T-splitsing RA, iets verder buigt het pad t.h.v. de lage betonnen waterputten naar links met iets verder de bosrand rechterhand, het pad verder door de rand van het open gebied volgen tot kruising voorbij de een open plek met heide aan rechterhand.
Bij deze kruising RD, het pad volgt nog een klein stukje de bosrand aan rechterhand en buigt vervolgens met een flauwe bocht naar rechts het bos in, het pad verder volgen tot T-splitsing bij verharde weg.
8.
Bij deze T-splitsing LA, verharde weg.
# T.h.v. stuifzandgebied loont het echt de moeite om vanaf dit punt een extra kleine lus door het gebied met een WOII herdenkingsmonumentje te lopen, een klein deel van dit gebied is vrij toegankelijk.
Voor klein parkeerterreintje aan linkerhand LA, onverhard pad, wn route.
Bij splitsing rechts aanhouden, wn route, vervolgens na ca. 40m bij 4-sprong met grindpad RA, smal pad door heide, kn89 de wn route wordt verlaten.
RD, pad aan linkerhand negeren, vervolgens na ca. 40m bij kruising met verharde weg RD, ruiterpad met bosrand aan linkerhand, zowel het grind-/fietspad door de bosrand aan linkerhand als het ruiterpad kan gevolgd worden, verderop komen beide paden samen en buigen met ruime bocht naar rechts, het grind-/fietspad met t.h.v. een klaphek kn88 volg 98 verder volgen 5-sprong in bocht naar links van het grind-/fietspad.
Bij deze 5-sprong RA, smal bospad, kn98 de wn route wordt verlaten, verderop voor open stuifzandgebied buigt het pad naar links met bosrand aan linkerhand.
9.
Bij Y-splitsing rechts aanhouden, verderop passeert men aan rechterhand omheining rond woning.
Bij kruising met verharde weg RD, direct daarna het onverharde pad met flauwe bocht naar links verder volgen, weg “Valkstraat” aan rechterhand negeren.
Achtereenvolgens pad aan linker- en weg “Steenuil” aan rechterhand negeren, verderop gaat het onverharde pad over in een verharde weg, de weg volgen tot kruising met doorgaande weg, zijpaden en wegen negeren.
Bij deze kruising RD, let op drukke weg!!, verharde weg, “Parallelweg”, wn route.
Bij splitsing rechts aanhouden, kn85 volg 43.
RD, gras-/onderhoudspad langs beekje aan linkerhand negeren, kn43 volg 44/84, iets verder voor de beek RA, gras-/onderhoudspad met de beek aan linkerhand, kn43 volg 44.
Bij kruising LA brug over (voor wandelaars die bij de bushalte in “Nieuw Bergen” gestart zijn RA), fietspad aan overzijde van de weg volgen, kn44 volg 22, de weg volgen tot de kerk, het startpunt.

Legenda:
RA = rechtsaf, RD = rechtdoor en LA = Linksaf
SLL = Stichting Limburgs Landschap.
Wandelnetwerk:
Rood/witte markeringen, kn staat voor een knooppuntpaaltje met nummers voor de richting, wn staat voor netwerk routepaaltje met alleen de richting of met een genummerde richting.

Bekijk de volledige routebeschrijving ⇢

Bereikbaarheid en toegankelijkheid

Startpunt

Kerk, Kerkstraat 6, 5854 AK te Bergen. Plan Route

Met de auto

Parkeren kan op het kleine parkeerterreintje aan de Kerkstraat tegenover de kerk.

Openbaar vervoer

Bushalte Bergen L, Gemeentehuis Aanlooproute: Vanuit de bushalte naar de oversteekplaats van doorgaande weg N271 voor rotonde, vervolgens richting “Bergen” vertrekken, direct daarna bij 4-sprong RD, “Daem van Kekenstraat”, de weg volgen tot grindpad aan rechterhand met informatiepaneel, voor brug over beek, zijwegen en zijpaden negeren. Bij dit pad RA, grindpad met beek aan linkerhand, verderop gras-pad, men passeert brugje. Bij 2de brugje RD, het brugje aan rechterhand negeren, het gras-pad met beek aan rechterhand verder volgen, kn54 volg 53. RD door klaphek, gras-pad aan linkerhand negeren, kn53 volg 51. Ga verder bij punt 2 1ste regel.

Rolstoeltoegankelijkheid

Deze route is niet geschikt voor rolstoelen of kinderwagens.

Honden

Mits de geldende regels worden nageleefd, zijn honden toegestaan in dit gebied.

Foto's (9)

Romaanse kerktoren Adrie: Romaanse kerktoren
Doorkijk met de kerk van Bergen Adrie: Doorkijk met de kerk van Bergen
In de verte de kerk van Bergen Adrie: In de verte de kerk van Bergen
De Eckeltse Bergen Adrie: De Eckeltse Bergen
De Eckeltse Bergen Adrie: De Eckeltse Bergen
Het Eendenmeer, een vennengebied Adrie: Het Eendenmeer, een vennengebied
Stuifzandgebied in Bergerheide Adrie: Stuifzandgebied in Bergerheide
Stuifzandgebied in Bergerheide Adrie: Stuifzandgebied in Bergerheide
Stuifzandgebied in Bergerheide, het kan er ook echt stuiven Adrie: Stuifzandgebied in Bergerheide, het kan er ook echt stuiven

Routekaart

Afdrukken
Annuleren

Topografische routekaart

Deze wandeltocht is ook beschikbaar op een zeer gedetailleerde topografische kaart vlammert-tocht.pdf. Het printen van deze topografische kaart kan door gebruik te maken van de mogelijkheden die de PDF reader biedt.

Horecagelegenheden

In de plaats Nieuw BergenErvaringen van wandelaars (4)

 1. Adrie 5 mei 2022 om 17:00

  Gisteren 4 mei 2022 de wandeltocht gecontroleerd en iets gewijzigd. Aan het begin gaat de wandeltocht eerder door het beekdal van de Heukelomse Beek. De routebeschrijving is weer actueel. Veel wandelplezier!

  Reageren
 2. Adrie 6 juni 2019 om 17:32

  De wandelroute is vernieuwd. De wandeltocht gaat nu over een struinpad langs de Heukelomsebeek. In 2016 is het Heukelomse beekdal opnieuw ingericht en omgevormd tot natuurgebied. De routebeschrijving is weer actueel. Veel wandelplezier!

  Reageren
 3. Adrie 11 augustus 2016

  Op 8 augustus 2016 de wandelroute gecontroleerd. De routebeschrijving is weer actueel. Veel wandelplezier!

  Reageren
 4. Lennard 8 maart 2014

  Vandaag gelopen met vrijwel de hele wandeling stralend weer.

  Ik vond het een heel aardige route die vooral verderop door een mooi natuurgebied gaat.

  Reageren

Schrijf een bericht

Je bericht: *
Na verzending van een bericht met daarin een link naar een website is het bericht niet direct zichtbaar, het bericht wordt pas geplaatst nadat de link gecontroleerd is op veiligheid.
Je naam: *

Ondersteunde formaten: JPG en PNG (Maximale bestandsgrootte: 7 MB.)