Vlagheide-tocht, Eerde te Noord-Brabant
Wandeltocht over de Eerdse Bergen, de Vlagheide en door een opengestelde privé terrein het Kooikershuisje Vlagheide met vijvers. Vlagheide is een voormalig heidegebied waarop later een grote vuilstortplaats aangelegd is. De stort werd in 2004 gesloten en afgedekt, momenteel een 36,9 meter boven NAP hoge heuvel met een weids uitzicht over de omgeving. De Eerdse Bergen is een langgerekt gebied dat bestaat uit bos een klein begrazingsgebiedje met heide en enkele percelen grasland. Aan de rand van de Eerdse Bergen is een met eikenhakhout begroeide hoge stuifduin. Toen het stuifzand een bedreiging vormde voor Eerde zijn de eiken aangeplant zodanig dat het stuifzand vastgehouden werd waardoor de stuifduinen uitgroeide tot een hoge heuvelrug. Zowel de Vlagheide als de Eerdse Bergen hebben een cruciale rol gespeeld in de Tweede Wereld Oorlog. Op 17 september 1944 zetten Amerikaanse parachutisten van de 101st op de Vlagheide voor het eerst voet op Brabantse bodem met als doel wegen en bruggen te veroveren voor het geallieerde grondleger. Op de Vlagheide is later een vliegveld aangelegd, het speelmonument in de vorm van een Spitfire dat men tijdens de tocht tegenkomt is een herinnering aan de Spitfire, de piloten en het vliegveld. In de Eerdse Bergen hadden de Duitse troepen zich verschans van 17-24 september 1944 verschanst achter de hoge stuifduinen die na de hevige zogeheten 'battle of the sanddunes' werden verdreven. Tijdens de wandeltocht komt men langs een monument met twee molenstenen, het monument herinnert aan een molen die op 23 september 1944 door oorlogshandelingen is verwoest en aan het begin van de wandeltocht langs molen St. Antonius oorspronkelijk gebouwd in 1883 en in 1944 eveneens door oorlogshandelingen zwaar werd beschadigd in 1946 onttakeld en in 2011 is de molen herbouwd. 71% van deze wandeltocht is onverhard.
Routebeschrijving
1.
Aan de “Kapelstraat” en met de rug naar het parkeerterrein voor de kerk RA vertrekken, de weg “Kapelstraat” volgen tot bocht naar rechts voor molen St. Antonius, zijwegen negeren.
In deze bocht LA, kn21 volg 49.
# Molen St. Antonius oorspronkelijk gebouwd in 1883 werd in 1944 door oorlogshandelingen zwaar beschadigd, in 1946 onttakeld en in 2011 herbouwd.
Voorbij woning nr.21/21A, t.h.v. inrit naar garages links van de weg RA, het smalle onverharde pad links van weg naar woning inlopen, “Kerkepad”, de wn route wordt verlaten, iets verder buigt het pad naar links, het pad door de rand van het bosperceel volgen tot T-splitsing bij verharde weg, smalle zijpaden aan linkerhand negeren.
Bij deze T-splitsing LA, “Stuifzand”, de verharde weg ca. 120m volgen tot smal metalen poortje met stenen zuilen aan rechterhand iets voorbij informatiepaneel “Natuur ontwikkeling Vlagheide”.
RA door het poortje, direct daarna voor visvijver, bij 3-sprong LA, pad met de visvijver aan rechterhand.
# Als het poortje gesloten de weg verder volgen tot half verharde weg met bordje “Opengesteld” aan rechterhand. Bij deze weg RA, de half verharde weg volgen tot bocht naar links. In deze bocht rechts aanhouden, onverhard pad met bosrand aan linkerhand. Voorbij het bosperceel, bij T-splitsing LA , iets verder links aanhouden het bosperceel inlopen, direct daarna op half verharde weg RA, de half verharde weg door de bosrand buigt na ca. 100m naar links, voorbij deze bocht de half verharde weg ca. 120m verder volgen tot kruising. Ga verder bij punt 3 laatste regel.
Iets voorbij brugje aan rechterhand links aanhouden, iets verder voor volgende vijver bij T-splitsing LA, het pad buigt met ruime bocht naar rechts met de vijver aan rechterhand.
Voor bankje, splitsing links aanhouden richting verharde weg.
3.
Na verlaten van het terrein, bij T-splitsing LA, de verharde weg volgen tot pad met betonnen blok aan linkerhand voorbij een bosperceel met poel.
Bij dit pad LA, onverhard pad met waterloop en heuvel (voormalige vuilstort) aan rechterhand.
RD, pad langs bosrand aan linkerhand negeren, iets verder links aanhouden het bosperceel inlopen, direct daarna op half verharde weg RA, de half verharde weg door de bosrand buigt na ca. 100m naar links, voorbij deze bocht de half verharde weg ca. 120m verder volgen tot kruising.
Bij deze kruising RD, de half verharde weg verder volgen tot bocht naar links met aan rechterhand een smal pad richting de verharde weg met iets in het pad een betonnen blok.
4.
Bij deze bocht rechts aanhouden het pad met de betonnen blok inlopen, bij de verharde weg RA, direct daarna bij 5-sprong links aanhouden, het onverharde pad met houten afsluitboom en SBB bordje links van de weg inlopen, smal pad met afrastering rond een heideveld aan linker- en bosrand aan rechterhand.
# Het speelmonument dat iets verder bij de 5-sprong rechts van de weg staat in de vorm van een Spitfire is ter herinnering aan de Spitfire, zijn piloten en vliegveld B.58 Schijndel.
Na ca. 120m, t.h.v. routepaaltje met oranje-wit routebordje, bij 3-sprong RA, smal bospad.
Na ca. 70m het pad met bocht naar links verder volgen, pad richting de bosrand aan rechterhand negeren.
Bij 3-sprong rechts aanhouden door de smalle doorgang (voetgangerssluis), direct daarna bij kruising RA, breed pad met aan linkerhand een landbouwperceel.
Aan einde van het pad, bij T-splitsing LA, de verharde weg volgen tot 5-sprong.
Bij deze 5-sprong RA, stijgend grindpad met houten afsluitboom, kn50 volg 35/48, iets verder bij splitsing links aanhouden, wn35.
5.
Bij 4-sprong RD richting 2de heuveltop, doorlopen tot de top, wn route, op de heuveltop buigt het pad naar links.
Aan voet van de heuvel, bij T-splitsing LA, verharde weg, kn35 volg 17.
Bij kruising RD, “Damianenweg”, wn route, de weg volgen tot kruising, (men kan ook aan het begin van de weg naar het onverharde pad links van de weg lopen, het pad loopt parallel aan de weg en buigt verderop naar rechts richting de weg, aan einde van het pad de Damianenweg volgen)
Bij deze kruising LA, kn17 volg 18, “Veerse Heide”, verderop gaat de verharde weg over in een onverhard pad.
RD, pad “Buntstraat” aan linkerhand negeren.
Bij kruising met “Wolvensteeg” RD, kn18 de wn route wordt verlaten.
Aan einde van het pad LA, verharde weg, “Sterrebos”.
Bij T-splitsing RA, “Koeveringsedijk”.
Voorbij landbouwperceel aan linkerhand LA het perceeltje met picknicktafel en monumenten oplopen, voorbij het monument met molenstenen, bij 4-sprong RD, onverhard pad, “Molenweg”.
# Monument met de twee molenstenen herinnert aan een molen die op 23 september 1944 door oorlogshandelingen is verwoest.
6.
Aan einde van het pad RD, verharde weg, “Molenweg”, weg aan rechterhand negeren.
T.h.v. inrit woning nr.4 LA, breed onverhard pad met bordje “Opengesteld”, “1a”.
Voorbij de woning nr.1a, bij kruising in het bosperceel LA.
Bij 4-sprong met aan linkerhand een pad naar boerderij het pad met bocht naar rechts verder volgen, ow (oranje routebordjes met witte afbeelding) route, iets verder bij 5-sprong het 2de pad aan linkerhand volgen, het pad met lage heuvel aan linkerhand, ow route, na ca. 80m buigt het pad naar rechts.
Bij 3-sprong links aanhouden, ow route, iets verder het pad met ruime bocht naar rechts met zanderige plek aan linkerhand verder richting de bosrand volgen, beide smalle paden aan linkerhand negeren, ow route, bij de bosrand het pad met de bosrand aan linkerhand verder volgen, verderop voorbij bocht naar rechts volgt het pad een omheind bosperceel aan linkerhand.
RD, pad aan rechterhand negeren, ow route, het pad verder volgen tot T-splitsing voor een inrit naar een stal.
Aan einde van het pad, bij deze T-splitsing RA, verharde weg, ow route.
7.
Bij T-splitsing RA, “De Kuilen”, ow route, kn51 volg 52, vervolgens t.h.v. inrit nr.19 LA, onverhard pad met bordje “Opengesteld”, kn52 volg 48, de ow route wordt verlaten.
Direct na houten afsluitboom aan rechterhand rechts aanhouden het smalle pad met paaltjes inlopen, het smalle pad buigt naar links met iets verder een smalle doorgang (voetgangerssluis) en gaat voorbij de doorgang over een heuvel (hoge stuifduin), verderop na verlaten van de heuvel bij 3-sprong rechts aanhouden, iets voorbij een smalle doorgang gaat het pad over een 2de heuvel, na verlaten van deze heuvel gaat het pad licht slingerend dieper het bos in.
Bij 5-sprong RD, het pad met de smalle doorgang aan overzijde van het brede pad inlopen, het pad volgen tot 4-sprong voor een omheind heideveld iets voorbij een klein gebouwtje aan linkerhand, zijpad negeren.
Bij deze 4-sprong RA, pad met afrastering aan linkerhand.
Bij 3-sprong LA door klaphek, pad door begrazingsgebied, verderop voorbij een bankje buigt het pad naar rechts richting een klaphek, het begrazingsgebied via het klaphek verlaten.
# Als het begrazingsgebied gesloten is bij de 3-sprong met aan linkerhand het klaphek RA, het smalle bospad volgen tot T-splitsing iets voorbij een bocht naar links. Bij deze T-splitsing LA, pad met landbouwperceel aan linkerhand. Voorbij het landbouwperceel, bij kruising RA, het pad met gescheiden verhard fietspad dat verderop overgaat in een verharde weg volgen tot pleintje aan linkerhand in de bouwde kom, zijpaden en zijwegen negeren. Ga verder bij punt 8 laatste regel.
8.
Na verlaten van het begrazingsgebied, bij kruising met verhard fietspad en pad RD, bospad, iets verder buigt het pad naar rechts.
Iets voorbij deze bocht bij splitsing links aanhouden, smal pad met iets verder aan linkerhand een landbouwperceel, bij het landbouwperceel buigt het pad iets naar rechts het bos weer in.
Voorbij het landbouwperceel, bij T-splitsing LA met nog steeds het landbouwperceel aan linkerhand, vervolgens bij 3-sprong RA, men loopt weer dieper het bos in.
Bij ruime 6-sprong het 2de pad aan rechterhand inlopen.
Voor omheind perceel, bij Y-splitsing rechts aanhouden, pad met omheining aan linkerhand.
Voorbij het omheinde perceel, bij kruising LA, het pad met gescheiden verhard fietspad dat verderop overgaat in een verharde weg volgen tot pleintje aan linkerhand in de bouwde kom, zijpaden en zijwegen negeren.
Voorbij het pleintje, bij 4-sprong LA, “Kapelstraat”, de weg volgen tot de kerk aan rechterhand, het startpunt.
Legenda:
RA = rechtsaf, RD = rechtdoor en LA = Linksaf
SBB = Staatsbosbeheer.
Wandelnetwerk:
Groen/gele markeringen, kn staat voor een knooppuntpaaltje met genummerde richting, wn staat voor netwerk routepaaltje met alleen richting of met een genummerde richting.
Bekijk de volledige routebeschrijving ⇢
Bereikbaarheid en toegankelijkheid
Startpunt
Kerk, Esdonkstraat 2, 5466 RX te Eerde. Plan Route
Met de auto
Parkeren kan voor de kerk of op het Sint Antoniusplein op een kleine loopafstand van de kerk.
Openbaar vervoer
Bushalte De Beemd aan de Eerdsebaan. Vanuit de bushalte naar de rotonde lopen, vervolgens LA richting Eerde, Kapelstaart. De Kapelstraat die verderop voor een pleintje naar rechts buigt volgen tot de kerk aan rechterhand.
Rolstoeltoegankelijkheid
Deze route is niet geschikt voor rolstoelen of kinderwagens.
Honden
Mits de geldende regels worden nageleefd, zijn honden toegestaan in dit gebied.
Foto's (11)
Routekaart
Topografische routekaart
Deze wandeltocht is ook beschikbaar op een zeer gedetailleerde topografische kaart vlagheide-tocht.pdf. Het printen van deze topografische kaart kan door gebruik te maken van de mogelijkheden die de PDF reader biedt.
Download(s)
Horecagelegenheden
In de plaats Eerde
Eergisteren 10 juli 2024 de wandeltocht gecontroleerd. Zowel het poortje bij punt 2 1ste regel als het heideveldje bij punt 7 waren gesloten, beide alternatieven gevolgd. Het pad dat bij punt 2 gevolgd wordt langs de visvijver stond nog onderwater door de vele regen van de laatste tijd en het heideveldje bij punt 7 werd begraast door schapen. De 5-sprong bij de Spitfire is iets anders beschreven, zie de reactie van Monique op 22 oktober 2023. Hopelijk is het pad hiermee beter te vinden. De routebeschrijving is weer actueel. Veel wandelplezier!
Vandaag deze mooie route gewandeld. Ondanks de goed gedetailleerde beschrijving zijn we toch een keer verkeerd gelopen. Dit gebeurde bij punt 4. We gingen het pad met de houten slagboom en het SBB bordje in, maar mistten de Spitfire. Misschien te ver doorgelopen? Via een andere route zijn we toch weer bij de voetgangerssluis uitgekomen. Toen zaten we weer goed. Het is een prachtige route.
Beste Monique heel lastig om hier een antwoord op de geven! Het speeltoestel in de vorm van een Spitfire staat bij de 5-sprong iets verder rechts van de weg. Het enige wat ik kan bedenken is dat jullie bij punt 4 eerste regel te ver zijn doorgelopen. De regel met de opmerking over het toestel heb ik iets specifieker beschreven waardoor het beter te herkennen is.
Vandaag deze prachtige wandeling gemaakt. Het uitzicht vanaf de top van de Vlagheide is schitterend. Zelfs het provinciehuis in Den Bosch kunnen zien. Verder was de heide al mooi in bloei. Vooral het laatste stukje bos met heel veel hoogteverschil was zeer de moeite waard om te lopen. Deze wandeling is een echte aanrader!
Vandaag 7 juni 2023 de wandeltocht gecontroleerd. In het opengestelde privé terrein het Kooikershuisje Vlagheide met vijvers is een deel van de paden afgesloten, zie reactie Henk Roelofs 9 april, de wandeltocht gaat nu langs de andere zijde van de vijvers. In het begrazingsgebied liepen nu schapen en is momenteel niet toegankelijk, hiervoor een alternatief gemaakt. De routebeschrijving is weer actueel. Veel wandelplezier!
Zondag 9 april 2023, 15 graden met zonnetje.
Parkeren doe je makkelijk bij het pleintje van St. Antoniusplein. Zet je navigatie op Kapelstraat 28 te Veghel. Dit is ook gewoon langs de route.
Ik moest af en toe goed kijken en nadenken maar verder een duidelijke routebeschrijving.
Bij 2 was het poortje wel open maar je kond niet rechtsaf langs de vijver wegens werkzaamheden. Dus bij # de weg vervolgen, “Mobweg” aan rechterhand. Geen idee wat “Mobweg” (zag ook geen naambordje) is maar je moet dus de eerstvolgende weg rechts ingaan. Dan komt het goed.
Bij 4 stijgend grindpad naar 2 heuvel toppen. Wat een magnifiek uitzicht over vlagweide tot aan Veghel en Schijndel.
Bij 7 was het klaphek bij de heide (weer gewoon) open. Alleen maar vacht gezien, geen schapen overigens.
Veel paarden onderweg gezien en een aantal reigers.
Lekker afwisselende wandeling.
Henk uit Oss
Henk Roelofs bedankt voor de reactie en het melden van het ontbrekende straatnaambordje. Voorlopig doorgestreept in de routebeschrijving.
Twee weken terug deze route gelopen. We hadden al eerder via het wandelroutenet in Eerde gewandeld, maar deze route was toch weer heel anders. Vooral de “bergwandeling” was leuk. Het was helder weer, dus alle kerktorens van de dorpen in de omgeving en het Provinciehuis in ’s Hertogenbosch waren te zien.
Na ca. 100m, iets voor inrit van woning LA door houten voetgangerssluis, smal onverhard pad met bordje “Opengesteld” dat voor de waterplas naar rechts buigt, de waterplas aan linkerhand volgen, verderop passeert men een brugje.
Voorbij het brugje, bij 3-sprong RA, pad met de waterplas aan rechterhand.
Dit stuk van de route is afgesloten met takkenbossen en aan de andere kant staan bordjes met verboden toegang.
Peter Eitjes bedankt voor het melden van het gesloten pad! Jammer, het was een leuke onderbreking langs de Damianenweg en de weg Veerse Heide. De routebeschrijving en de kaarten zijn aangepast.
Vandaag de route gelopen was een prachtige route omschrijving klopt helemaal
3de route gelopen van deze site. Wederom zeer duidelijk aangegeven en je komt op supermooie plekken. 10 minuten van huis en we komen op plekken waar ik nog nooit geweest was.
Wat een verrassend mooie wandeling! Mooie uitzichten en een afwisselend landschap.
Wij wandelen veel in de omgeving, maar kenden deze route niet. Een aanrader.
Verrassend mooie tocht, Adrie! Ik kende dit gebied nog niet. Ook fijn: de tocht is moddervrij. Heel geschikt voor de winter dus. Op Facebook meer foto’s, maar als de link hier geplaatst wordt, krijg je een heel andere weergave met onscherpe foto’s dus die laat ik dan maar weg. Weer genoten.
Zeker een hele mooie route, vandaag gelopen. Maar moddervrij?
Vandaag met mooi wandelweer deze Brabantse ‘bergwandeling’ 😉 gelopen. Adrie complimenten voor weer een mooie route. Persoonlijk vind ik deze mooier dan die andere bergwandeling ‘het dak van Brabant’,