Vlagheide-tocht, Eerde te Noord-Brabant

10 km Wandelroute Vlagheide-tocht, te Eerde

Wandeltocht over de Eerdse Bergen, de Vlagheide en door twee opengestelde privé terreinen het Kooikershuisje Vlagheide met vijvers en het landgoed De Rijt met grote waterplas. Vlagheide is een voormalig heidegebied waarop later een grote vuilstortplaats aangelegd is. De stort werd in 2004 gesloten en afgedekt, momenteel een 36,9 meter boven NAP hoge heuvel met een weids uitzicht over de omgeving. De Eerdse Bergen is een langgerekt gebied dat bestaat uit bos een klein begrazingsgebiedje met heide en enkele percelen grasland. Aan de rand van de Eerdse Bergen is een met eikenhakhout begroeide hoge stuifduin. Toen het stuifzand een bedreiging vormde voor Eerde zijn de eiken aangeplant zodanig dat het stuifzand vastgehouden werd waardoor de stuifduinen uitgroeide tot een hoge heuvelrug. Zowel de Vlagheide als de Eerdse Bergen hebben een cruciale rol gespeeld in de Tweede Wereld Oorlog. Op 17 september 1944 zetten Amerikaanse parachutisten van de 101st op de Vlagheide voor het eerst voet op Brabantse bodem met als doel wegen en bruggen te veroveren voor het geallieerde grondleger. Op de Vlagheide is later een vliegveld aangelegd, het speelmonument in de vorm van een Spitfire dat men tijdens de tocht tegenkomt is een herinnering aan de Spitfire, de piloten en het vliegveld. In de Eerdse Bergen hadden de Duitse troepen zich verschans van 17-24 september 1944 verschanst achter de hoge stuifduinen die na de hevige zogeheten 'battle of the sanddunes' werden verdreven. Tijdens de wandeltocht komt men langs een monument met twee molenstenen, het monument herinnert aan een molen die op 23 september 1944 door oorlogshandelingen is verwoest en aan het begin van de wandeltocht langs molen St. Antonius oorspronkelijk gebouwd in 1883 en in 1944 eveneens door oorlogshandelingen zwaar werd beschadigd in 1946 onttakeld en in 2011 is de molen herbouwd. 71% van deze wandeltocht is onverhard.

Opgesteld door: Adrie Raaijmakers, op: 10-12-2021, laatst bijgewerkt op: 22-11-2022

Routebeschrijving

Op diverse punten wordt verwezen naar routepaaltjes. De vermeldingen zijn alleen bedoeld als extra herkenningspunten.
1.
Aan de “Kapelstraat” en met de rug naar het parkeerterrein voor de kerk RA vertrekken, de weg “Kapelstraat” volgen tot bocht naar rechts voor molen St. Antonius, zijwegen negeren.
In deze bocht LA, kn21 volg 49.
# Molen St. Antonius oorspronkelijk gebouwd in 1883 werd in 1944 door oorlogshandelingen zwaar beschadigd, in 1946 onttakeld en in 2011 herbouwd.
T.h.v. inrit naar garages voorbij woning nr.21A RA, het smalle grindpad links van weg naar woning  inlopen, “Kerkepad”, iets verder buigt het pad naar links, het pad door de rand van het bosperceel volgen tot T-splitsing bij verharde weg, smalle zijpaden negeren.
Bij deze T-splitsing LA, verharde weg, de weg ca. 120m volgen tot smal metalen poortje met stenen zuilen aan rechterhand iets voorbij informatiepaneel “Natuur ontwikkeling Vlagheide”.
2.
RA door het poortje, direct daarna voor visvijver, bij 3-sprong RA, het pad met de visvijver aan linkerhand volgen tot pad aan rechterhand richting een 2de vijver aan andere zijde van de visvijver direct na een bankje.
# Als het poortje gesloten de weg verder volgen tot half verharde weg “Mobweg” aan rechterhand. Bij deze weg RA, “Mobweg”, de weg volgen tot bocht naar links. In deze bocht rechts aanhouden, onverhard pad met bosrand aan linkerhand. Voorbij het bosperceel, bij T-splitsing LA , iets verder links aanhouden het bosperceel inlopen, direct daarna op half verharde weg RA, half verharde weg door de bosrand, de half verharde weg die verderop naar links buigt volgen tot kruising ca. 120m voorbij de bocht naar links. Ga verder bij punt 3 laatste regel.

Bij dit pad RA richting de 2de vijver, voor deze vijver, bij T-splitsing RA richting het brugje.
Bij T-splitsing LA het brugje over, vervolgens voorbij bosschages rechts aanhouden richting verharde weg.
3.
Na verlaten van het terrein, bij T-splitsing LA, de verharde weg volgen tot pad met betonnen blok aan linkerhand voorbij een bosperceel met poel.
Bij dit pad LA, onverhard pad met waterloop en heuvel (voormalige vuilstort) aan rechterhand.
RD, pad langs bosrand aan linkerhand negeren, iets verder links aanhouden het bosperceel inlopen, direct daarna op half verharde weg RA, de half verharde weg door de bosrand die verderop naar links buigt volgen tot kruising ca. 120m voorbij de bocht naar links.
Bij deze kruising RD, de half verharde weg verder volgen tot bocht naar links met aan rechterhand een smal pad met betonnen blok richting de verharde weg.
4.
Bij deze bocht rechts aanhouden het pad met de betonnen blok inlopen, bij de verharde weg RA, direct daarna bij 5-sprong schuin naar links het onverhard pad met houten afsluitboom en SBB bordje inlopen, smal pad met afrastering aan linker- en bosrand aan rechterhand.
# Het speelmonument in de vorm van een Spitfire  aan rechterhand is ter herinnering aan de Spitfire, zijn piloten en vliegveld B.58 Schijndel.
Bij 3-sprong RA, smal bospad.
Na ca. 70m LA, eveneens een smal bospad.
Bij 3-sprong rechts aanhouden door de smalle doorgang (voetgangerssluis), direct daarna bij kruising RA, breed pad.
Aan einde van het pad, bij T-splitsing LA, verharde weg, de weg volgen tot 5-sprong.
Bij deze 5-sprong RA, stijgend grindpad met houten afsluitboom, kn50 volg 35, iets verder bij splitsing links aanhouden, wn35.
5.
Bij 4-sprong RD richting 2de heuveltop, op de heuveltop buigt het pad naar links.
Aan voet van de heuvel, bij T-splitsing LA, verharde weg, kn35 volg 17.
Bij kruising RD, “Damianenweg”, wn route, de weg volgen tot kruising.
Bij deze kruising LA, kn17 volg 18, “Veerse Heide”, verderop gaat de verharde weg over in een onverhard pad.
RD, pad “Buntstraat” aan linkerhand negeren.
Bij kruising met “Wolvensteeg” RD, kn18 de wn route wordt verlaten.
Aan einde van het pad LA, verharde weg, “Sterrebos”.
Bij T-splitsing RA, “Koeveringsedijk”.
Voorbij landbouwperceel aan linkerhand LA het perceeltje met picknicktafel en monumenten oplopen, voorbij het monument met molenstenen RD, onverhard pad, “Molenweg”.
# Monument met de twee molenstenen herinnert aan een molen die op 23 september 1944 door oorlogshandelingen is verwoest.
6.
Aan einde van het pad RD, verharde weg, “Molenweg”, weg aan rechterhand negeren.
T.h.v. inrit woning nr.4 LA, onverhard pad met bordje “Opengesteld”, “1a”.
Voorbij de woning nr.1a, bij kruising in het bosperceel LA.
Bij 4-sprong met aan linkerhand een pad naar boerderij RA ow (oranje bordjes met witte afbeelding) route, vervolgens bij 5-sprong het 2de pad aan linkerhand, het pad met lage heuvel aan linkerhand inlopen, ow route, iets verder buigt het pad naar rechts.
Bij 3-sprong links aanhouden, ow route, direct daarna bij 4-sprong rechts aanhouden richting de bosrand, ow route, bij de bosrand het pad de bosrand aan linkerhand verder volgen, verderop voorbij bocht naar rechts volgt het pad een omheining aan linkerhand.
RD, pad aan rechterhand negeren, ow route.
Aan einde van het pad, bij T-splitsing RA, verharde weg, ow route.
7.
Bij T-splitsing RA, “De Kuilen”, ow route, kn51 volg 52, vervolgens t.h.v. inrit nr.19 LA, onverhard pad met bordje “Opengesteld”, kn52 volg 48, de ow route wordt verlaten.
Direct na houten afsluitboom aan rechterhand rechts aanhouden het smalle pad met paaltje inlopen, iets verder passeert men een smalle doorgang (voetgangerssluis) en gaat het pad over de heuvelrug, verderop na verlaten van de heuvelrug passeert men weer een smalle doorgang en gaat het pad over een 2de heuvelrug, voorbij deze heuvelrug gaat het pad licht slingerend dieper het bos in.
Bij 5-sprong RD, het pad met de smalle doorgang aan overzijde van het brede pad inlopen, het pad volgen tot 4-sprong iets voorbij een klein gebouwtje aan linkerhand, zijpad negeren.
Bij deze 4-sprong RA, pad met afrastering aan linkerhand.
Bij 3-sprong LA door klaphek, pad door begrazingsgebied, verderop voorbij een bankje buigt het pad naar rechts richting een klaphek, het begrazingsgebied via het klaphek verlaten.
8.
Na verlaten van het begrazingsgebied, bij kruising met verhard fietspad en pad RD, bospad.
Bij splitsing links aanhouden, smal pad met iets verder aan linkerhand het landbouwperceel.
Voorbij het landbouwperceel, bij T-splitsing LA, vervolgens bij 3-sprong RA.
Bij ruime 6-sprong het 2de pad aan rechterhand inlopen, het pad volgen tot 3-sprong voor een omheind perceel.
Bij deze 3-sprong rechts aanhouden, pad met de omheining aan linkerhand.
Voorbij het omheind perceel, bij kruising LA, pad met gescheiden verhard fietspad, verderop t.h.v. komboord “Eerde” gaat het onverhard pad over in een verharde weg, de weg volgen tot pleintje aan linkerhand, zijpaden en zijwegen negeren.
Voorbij het pleintje, bij 4-sprong LA, “Kapelstraat”, de weg volgen tot de kerk aan rechterhand, het startpunt.

Legenda:
RA = rechtsaf, RD = rechtdoor en LA = Linksaf
SBB = Staatsbosbeheer.
Wandelnetwerk:
Groen/gele markeringen, kn staat voor een knooppuntpaaltje met genummerde richting, wn staat voor netwerk routepaaltje met alleen richting.

Bekijk de volledige routebeschrijving ⇢

Bereikbaarheid en toegankelijkheid

Startpunt

Kerk, Esdonkstraat 2, 5466 RX te Eerde. Plan Route

Met de auto

Parkeren kan voor de kerk of op het Sint Antoniusplein op een kleine loopafstand van de kerk.

Openbaar vervoer

Bushalte De Beemd aan de Eerdsebaan. Vanuit de bushalte naar de rotonde lopen, vervolgens LA richting Eerde, Kapelstaart. De Kapelstraat die verderop voor een pleintje naar rechts buigt volgen tot de kerk aan rechterhand.

Rolstoeltoegankelijkheid

Deze route is niet geschikt voor rolstoelen of kinderwagens.

Honden

Mits de geldende regels worden nageleefd, zijn honden toegestaan in dit gebied.

Foto's (11)

Molen St. Antonius Adrie: Molen St. Antonius
Visvijver Adrie: Visvijver
Sculptuur op Kooikershuisje Vlagheide Adrie: Sculptuur op Kooikershuisje Vlagheide
Speelmonument in de vorm van een Spitfire Adrie: Speelmonument in de vorm van een Spitfire
Pad naar de top van de Vlagheide Adrie: Pad naar de top van de Vlagheide
Uitzicht vanuit de Vlagheide Adrie: Uitzicht vanuit de Vlagheide
Monument dat herinnert aan een molen Adrie: Monument dat herinnert aan een molen
Op de top van een stuifduin Adrie: Op de top van een stuifduin
Nogmaals de top Adrie: Nogmaals de top
Grillig gevormde eik op de Eerdse Bergen Adrie: Grillig gevormde eik op de Eerdse Bergen
Kerk van Eerde Adrie: Kerk van Eerde

Routekaart

Afdrukken
Annuleren

Topografische routekaart

Deze wandeltocht is ook beschikbaar op een zeer gedetailleerde topografische kaart vlagheide-tocht.pdf. Het printen van deze topografische kaart kan door gebruik te maken van de mogelijkheden die de PDF reader biedt.

Horecagelegenheden

In de plaats EerdeErvaringen van wandelaars (9)

 1. Willem 11 februari 2023 om 17:05

  Twee weken terug deze route gelopen. We hadden al eerder via het wandelroutenet in Eerde gewandeld, maar deze route was toch weer heel anders. Vooral de “bergwandeling” was leuk. Het was helder weer, dus alle kerktorens van de dorpen in de omgeving en het Provinciehuis in ’s Hertogenbosch waren te zien.

  Reageren
 2. Peter Eitjes 22 november 2022 om 14:38

  Na ca. 100m, iets voor inrit van woning LA door houten voetgangerssluis, smal onverhard pad met bordje “Opengesteld” dat voor de waterplas naar rechts buigt, de waterplas aan linkerhand volgen, verderop passeert men een brugje.
  Voorbij het brugje, bij 3-sprong RA, pad met de waterplas aan rechterhand.

  Dit stuk van de route is afgesloten met takkenbossen en aan de andere kant staan bordjes met verboden toegang.

  Reageren
  1. Adrie 22 november 2022 om 15:55

   Peter Eitjes bedankt voor het melden van het gesloten pad! Jammer, het was een leuke onderbreking langs de Damianenweg en de weg Veerse Heide. De routebeschrijving en de kaarten zijn aangepast.

 3. Angelique vd H 11 september 2022 om 12:57

  Vandaag de route gelopen was een prachtige route omschrijving klopt helemaal

  Reageren
 4. Marjon 13 februari 2022 om 18:21

  3de route gelopen van deze site. Wederom zeer duidelijk aangegeven en je komt op supermooie plekken. 10 minuten van huis en we komen op plekken waar ik nog nooit geweest was.

  Reageren
 5. Adri Noordhof 2 januari 2022 om 18:38

  Wat een verrassend mooie wandeling! Mooie uitzichten en een afwisselend landschap.
  Wij wandelen veel in de omgeving, maar kenden deze route niet. Een aanrader.

  Reageren
 6. Lara Loopt 21 december 2021 om 16:44

  Verrassend mooie tocht, Adrie! Ik kende dit gebied nog niet. Ook fijn: de tocht is moddervrij. Heel geschikt voor de winter dus. Op Facebook meer foto’s, maar als de link hier geplaatst wordt, krijg je een heel andere weergave met onscherpe foto’s dus die laat ik dan maar weg. Weer genoten.

  Reageren
  1. Marjon 13 februari 2022 om 18:23

   Zeker een hele mooie route, vandaag gelopen. Maar moddervrij?

 7. Mark 20 december 2021 om 16:29

  Vandaag met mooi wandelweer deze Brabantse ‘bergwandeling’ 😉 gelopen. Adrie complimenten voor weer een mooie route. Persoonlijk vind ik deze mooier dan die andere bergwandeling ‘het dak van Brabant’,

  Reageren

Schrijf een bericht

Je bericht: *
Na verzending van een bericht met daarin een link naar een website is het bericht niet direct zichtbaar, het bericht wordt pas geplaatst nadat de link gecontroleerd is op veiligheid.
Je naam: *

Ondersteunde formaten: JPG en PNG (Maximale bestandsgrootte: 7 MB.)