Vennenroute, Haaren te Noord-Brabant

14 km Wandelroute Vennenroute, te Haaren

Deze route begint op Landgoed Nemerlaer bij Kasteel Nemerlaer. Het Kasteel Nemerlaer stamt uit 1303 en diende toen als woning van Ridder Geerlinck van der Bossche. De naam Nemelaer is vernoemd naar het riviertje Nemer en Laer, wat betekent open plek in bos. Momenteel bevindt zicht in het Kasteel Nemerlaer een dependance van Brabands Landschap. Verder bestaat de route uit dreven, bossen, heide, riviertjes, en meerdere vennen. 89% van deze wandeltocht is onverhard

Opgesteld door: Bert en Anita, op: 12-3-2015, laatst bijgewerkt op: 7-1-2022

Routebeschrijving

Ga met de rug naar de rotonde staan en loop naar het einde van het parkeerterrein.

Ga LA deels verharde laan op richting kasteel.

Ga voor het kasteel LA zandpad op, dan RD blijven lopen via bruggen over de Nemer en de Essche Stroom. RD blijven lopen tot pad bocht naar links maakt en voorbij slagboom RA spoorwegovergang oversteken. Dan RD zandweg met fietspad volgen (dit is de Posthoornseweg).

Voorbij woonhuis aan linkerzijde met huisnr. 20 LA, zandpad met fietspad volgen. Men steekt verderop riviertje de “Rosep” over via een duiker. Verder deze weg steeds RD volgen, zijpaden negeren.

Bij viersprong cq bocht waar fietspad LA draait ga je RD het bospad in (Kampinabord), pad volgen tot aan metalen klaphek.

Daar door ijzeren klaphek en RD lopen, paadje rechts negeren. Verderop is aan linkerzijde het “Palingven” met wat stuifzand. Verder RD pad volgen tot T-splitsing, hier RA slaan en dan de eerste pad LA bij Kampinabord in gaan. Direct daarna bij Y-splitsing rechts aanhouden.

Einde pad bij T-splitsing LA pad volgen. Verderop is aan rechterzijde een verhoging met een bank voor een mooi uitzicht over de vennen.

Pad verder volgen met de vennen aan de rechterzijde. Pad maakt verderop een bocht naar rechts, hier staat een bord met “Kogelvangersven”. Pad RD nemen, na 50 meter pad links negeren. Verderop bij houten zitbank RD, zijpaden negeren.

Bij viersprong RA gaan, pad RD volgen, zijpaden negeren. Verderop bij viersprong van zandwegen RA gaan, men komt nu langs het “Kromven” aan de rechterzijde. Verderop bij viersprong RD pad nemen en weer verderop bij viersprong met fietspad RD lopen, het pad volgen tot tweede pad aan rechterhand, een bospad iets voorbij een pad met bord “Doodlopend pad” aan linkerhand.

Bij dit pad RA het bospad met  Kampinabord inlopen. Aan het einde van dit pad RA, men komt nu aan de rechterzijde langs het “Belversven” met een bank. Pad verder volgen, bij driesprong en Kampinabord LA over houten brugje over riviertje de Rosep. Verderop door houten klaphek en meteen RA pad vervolgen. Bij einde pad komt men op een asfaltweggetje, hier RA gaan en bij asfaltsplitsing RD gaan.

Bij volgend kruispunt RD zandweg nemen (“Nemerlaerweg”). Einde zandweg RD asfaltweggetje volgen. Na bocht voorbij boerderij met huisnr. 2 LA zandpad ingaan (bordje Landgoed Nemerlaer).  Linkerpad aanhouden, verderop ligt het “Beeldven” aan de rechterzijde. Verderop pad via loopbrugje RA gaan, Iets voor spoorlijn het pad met bocht naar rechts verder volgen. Aan einde van het pad met aan rechterhand een boerderij LA, iets verder buigt het pad naar rechts en loopt parallel aan de spoorlijn. Aan einde van het pad LA de spoorwegovergang over, vervolgens aan overzijde LA, onverhard pad. In flauwe bocht naar rechts van het doorgaande pad links aanhouden, het pad loopt parallel aan de spoorlijn.

Voor beek de Esschestroon links aanhouden, het pad met de beek aan rechterhand volgen tot een stuw. Bij de stuw RA de stuw over. Aan overzijde LA iets verder buigt het pad naar rechts weg van de beek. Bij loopbrugje RD dan bij einde pad op T-splitsing RA. Ter hoogte van kasteel LA de deels verharde laan terug nemen naar het parkeerterrein.

Einde wandeling.

Bekijk de volledige routebeschrijving ⇢

Bereikbaarheid en toegankelijkheid

Startpunt

Parkeerterrein bij de rotonde aan de Oisterwijksedreef, de N624, Haaren Kasteellaan, 5076 te Haaren. Plan Route

Met de auto

via de N65 vanuit Tilburg of Vught. Neem de afslag bij de verkeerslichten ter hoogte van McDonald’s richting Oisterwijk, daarna de ANWB borden richting Haaren en Boxtel volgen. Na Oisterwijk komt men op de N624 op de Oisterwijksedreef, deze volgen tot aan de rotonde in Haaren. Hier dan meteen rechts afslaan naar het parkeerterrein waar de route begint.

Openbaar vervoer

Dit is mogelijk via buslijn 140 vanuit Tilburg CS of ‘s-Hertogenbosch CS, uitstappen bij bushalte Kasteellaan in Haaren.

Rolstoeltoegankelijkheid

Deze route is niet geschikt voor rolstoelen of kinderwagens.

Honden

Mits de geldende regels worden nageleefd, zijn honden toegestaan in dit gebied.

Foto's (5)

Kasteel Nemelaer Kasteel Nemelaer
Het Brandven Het Brandven
Uitzicht vanuit een heuvel bij het Brandven Uitzicht vanuit een heuvel bij het Brandven
Pad door het landgoed Pad door het landgoed
Kasteel Nemelaer Kasteel Nemelaer

Routekaart

Afdrukken
Annuleren

Topografische routekaart

Deze wandeltocht is ook beschikbaar op een zeer gedetailleerde topografische kaart vennenroute.pdf. Het printen van deze topografische kaart kan door gebruik te maken van de mogelijkheden die de PDF reader biedt.

Horecagelegenheden

Pannekoekenhuis Belveren

Oisterwijksedreef 4
5076 NA Haaren
Bezoek website

Herberg van Boxtel

Oisterwijksedreef 2
5076 NA Haaren
Bezoek website

Ervaringen van wandelaars (15)

 1. Cor, Ad en nellie 1 maart 2023 om 14:52

  Vandaag deze route gelopen.
  Prachtig open weer, veel zon en lekker fris weer.
  De route?
  In een woord FANTASTISCH!!!
  Dank weer.

  Reageren
 2. Ans 20 januari 2023 om 13:20

  hoi Adrie hoeveel % onverhard staat er meestal bij of ik heb er over heen gekeken groetjes Ans

  Reageren
  1. Adrie 20 januari 2023 om 14:17

   Hallo Ans, het percentage onverhard is 89% dit stond er inderdaad niet bij. De lengte van de wandeltocht heb ik in het overzicht ook gecorrigeerd naar 14km (13,8km om precies te zijn). Bij de laatste wijziging als gevolg van de gesloten spoorwegovergang is de wandeltocht iets langer geworden dit was wel op de topografische aangepast maar niet bij het overzicht.

 3. Gert 6 januari 2022 om 16:52

  Hallo Adrie, Bert en Anita,

  Vandaag deze route gelopen. Inmiddels is het niet meer mogelijk om (tegen het eind van de wandeling) het spoor over te steken. Dat staat met borden aangegeven. Onderstaande tekst is dus niet meer accuraat.

  Na bocht voorbij boerderij met huisnr. 2 LA zandpad ingaan (bordje Landgoed Nemerlaer). Linkerpad aanhouden, verderop ligt het “Beeldven” aan de rechterzijde. Verderop pad via loopbrugje RA gaan, dit pad volgen tot aan ijzeren klaphek bij spoorrails.

  Hier goed uitkijken i.v.m oversteken van spoorrails, een onbewaakte overgang; dit is op eigen risico. Vervolgens pad voor de Essche Stroom LA en meteen RA gaan via de stuw. Daarna pad LA nemen, deze buigt iets verder RA. Men loopt nu aan de achterzijde van kasteel Nemerlaer. Bij loopbrugje RD dan bij einde pad op T-splitsing RA. Ter hoogte van kasteel LA de deels verharde laan terug nemen naar het parkeerterrein.

  Dat moet worden:

  Na de bocht voorbij de boerderij met huisnr 2 de verharde weg blijven volgen. Deze wordt na het passeren van nog een boerderij en een houten slagboom onverhard en draait naar rechts. U loopt nu parallel aan het spoor. Op het einde gaat u naar links de spoorwegovergang over en direct na de spoorwegovergang weer naar links richting kasteel Nemerlaer. Ter hoogte van kasteel RA de deels verharde laan terug nemen naar het parkeerterrein.

  Einde route

  Groet, Gert

  Reageren
  1. Adrie 6 januari 2022 om 17:15

   Hallo Gert, bedankt voor het melden van de gesloten onbewaakte overgang en het beschreven alternatief. Ik heb tijdelijk de wandelroute gesloten tot ik ook de kaarten en GPX track aangepast heb.
   Met vriendelijke groet,
   Adrie

  2. Adrie 7 januari 2022 om 19:09

   De wandeltocht kan weer gelopen worden en bestaat nu uit twee lussen zodat men ook langs de achterzijde van kasteel Nemelaer loopt.

 4. Wendy Molenschot 19 april 2021 om 12:11

  Hallo, vanmorgen deze erg mooie route gelopen. Helaas ligt de molensteen er niet meer. Vanaf waar de steen zou moeten liggen heb je verder door een bord staan met doodlopend pad. Schuin hier tegenover moet je dan rechts het pad in met het kampina bord. Dan klopt de route weer.

  Groeten Wendy Molenschot.

  Reageren
  1. Adrie 19 april 2021 om 12:54

   Wendy Molenschot bedankt voor het melden van de verdwenen molensteen! In de routebeschrijving staat nu het pad met bord doodlopend pad als extra herkenningspunt.

 5. Peter 28 februari 2020 om 13:55

  20/2/2020 gelopen. Heel mooie tocht, afwisselend, goed te doen na ook veel regen in de periode ervoor! Ook de ijsvogel gespot bij het kasteel. Als straks alles in bloei staat ga ik zeker nog een keer terug. De route beschrijving klopt voor de volle 100%

  Reageren
 6. Ellen 8 september 2017 om 07:25

  Vakantie park de Reebok, zie bovenstaande, is gesloten. Dit terrein wordt terugegeven aan de natuur.

  Reageren
 7. Bert en Anita 30 december 2016 om 20:34

  Vandaag deze route gelopen ter Controle

  de route is helemaal in orde en op een dag als vandaag is het wandelen in de KAMPINA
  zeer aangenaam.de hele dag zon en op de voormiddag rond het vriespunt en dan de mooie Rijp als toetje erbij maakt het tot een Super wandeling vandaag!

  veel wandelplezier!

  met vriendelijke groet van de samenstellers

  Reageren
 8. Lia 7 augustus 2015

  N264 moet zijn N624

  Reageren
  1. Adrie 7 augustus 2015 om 07:37

   Klopt, het startpunt ligt inderdaad aan de N624. Is op de informatiepagina aangepast. Lia bedankt voor het melden!

 9. Wiljan 26 mei 2015 om 17:55

  Een aangename verrassing, een lekker verse cappuccino is eigenlijk een must voor ons. maar toch deze route gelopen ondanks er volgens de info geen horeca onderweg was. Maar op ongeveer 3 km voor het eind loop je vanuit de bossen over een stukje asfaltweg. Op dit punt zie je aan de overkant een recreatiepark de Reebok. Als je de weg volgt en de zijstraatje LA neemt, dan kom je bij het terras uit. voor ons een overheerlijke cappuccino standaard met likeurtje, en helemaal niet duur.

  Foto’s boven van links naar rechts en rechtsonder:
  De laan naar kasteel Nemerlaer, Riviertje de “Rozep” en Mooi ven met witte lelies en katoenplanten.

  Reageren
 10. Lennard 25 april 2015

  19-4 gelopen met goed wandelweer.

  Ik vond het een mooie route die een goed beeld geeft van de Kampina. Er is afwisseling tussen bossen met riviertjes en heide met vennen.
  De route, kaart en gps-track zijn op een paar punten aangepast zodat deze helemaal actueel is.

  Veel wandelplezier.

  Reageren

Schrijf een bericht

Je bericht: *
Na verzending van een bericht met daarin een link naar een website is het bericht niet direct zichtbaar, het bericht wordt pas geplaatst nadat de link gecontroleerd is op veiligheid.
Je naam: *

Ondersteunde formaten: JPG en PNG (Maximale bestandsgrootte: 7 MB.)