Venbergen-tocht, Borkel en Schaft. te Noord-Brabant

18 km Wandelroute Venbergen-tocht, te Borkel en Schaft.

Wandeltocht langs de Malpiebeemden, door het Brugven en de Malpie, deze gebieden maken deel uit van het Natuurgrenspark De Groote Heide. De Malpiebeemden is een gebied dat bestaat uit kleine veldjes grasland, moerasbosjes en moerassen. Het natuurgebied Brugven is een klein bosgebied met daarin twee zeer mooi gelegen vennen, de wandeltocht gaat langs deze vennen. Als laatste tevens het grootste deel van de wandeltocht gaat door het natuurgebied de Malpie, een gebied dat bestaat uit bos en een zeer aantrekkelijk heidegebied met diverse kleine maar ook grote vennen zoals het Groot Malpieven. Als bezienswaardigheid komt men langs de Venbergse watermolen, gelegen aan het riviertje de Dommel. 90% van deze wandeltocht is onverhard.

Opgesteld door: Adrie Raaijmakers, op: 15-11-2014, laatst bijgewerkt op: 10-8-2023

Routebeschrijving

Op diverse punten wordt verwezen naar routepaaltjes. De vermeldingen zijn alleen bedoeld als extra herkenningspunten.
1.
Met de rug naar het plein voor de kerk, LA vertrekken, vervolgens RD, kn5 volg 94, weg aan rechterhand negeren, direct daarna LA, “Sportparkdreef”, wn route.
Voorbij woning nr.19, bij kruising LA, onverhard pad, direct daarna bij splitsing rechts aanhouden, wn route.
RD brugje over, pad langs riviertje de Dommel aan rechterhand negeren, kn94 volg 95, iets verder splitst het pad even, voorbij een waterloop wordt het pad breder, verderop voor een bedrijfspoort buigt het pad naar links en is verhard.
Bij kruising met verharde weg RD, kn95 volg 96, onverhard pad met verderop een metalen afsluitboom.
Ruim voorbij 2de metalen afsluitboom RD, smal pad met bankje langs het riviertje de Dommel aan linkerhand negeren, kn96 volg 74/78, iets verder RD, pad aan rechterhand negeren, kn96 volg 78.
2.
Ca. 30m voorbij 2de flauwe bocht naar rechts LA, wn route, pad over graskade met de Malpiebeemden aan linkerhand.
Bij 4-sprong met aan linkerhand een pad met houten afsluitboom en NM bordje RD, het pad over graskade verder volgen, de wn route wordt verlaten, verderop voorbij een stuw aan rechterhand buigt het pad over de graskade naar rechts.
Pad met bocht naar rechts verder volgen, pad met metalen afsluitboom aan linkerhand negeren, pad tussen waterloop en bosschages.
Voorbij bosschages, bij 3-sprong LA.
Bij T-splitsing LA, verharde weg, kn78 volg 79.
Direct na flauwe bocht naar rechts van de weg LA, “Schafterdijk nr.2”, wn route, voorbij de woonboerderij gaat de verharde weg over in een onverhard pad.
Bij Y-splitsing LA, fietspad langs de doorgaande weg, wn route.
Na ca. 360m, iets voorbij inrit woning nr.168 en een groen elektriciteitskastje RA, het onverharde pad aan overzijde van de doorgaande weg inlopen, let op drukke weg!!!, kn79 volg 77.
3.
RD pad aan linkerhand negeren, direct daarna voorbij greppel bij T-splitsing LA, kn77 volg 48.
# Het rechte iets verhoogde pad dat men volgt is van de voormalige spoorlijn 18 die Winterslag in België verbond met Eindhoven in Nederland. Op 31 mei 1973 reed de laatste trein tussen Neerpelt en Eindhoven. De sporen werden in 1985 opgebroken.
Bij kruising met verharde weg RD, wn route.
T.h.v. een iets naar achter gelegen woning aan linkerhand RD, smal pad aan rechterhand negeren, kn48 volg 47.
Na ca. 90m RA, direct daarna bij 3-sprong rechts aanhouden, wn route, het pad buigt naar links, het pad met ven aan linkerhand volgen tot splitsing voorbij 2de ven, langs het 1ste ven lopen twee paden parallel, beide paden kunnen gevolgd worden verderop t.h.v. een bankje komen de paden weer samen.
Bij deze splitsing rechts aanhouden, wn route.
Bij T-splitsing LA, kn47 volg 46, iets verder rechts aanhouden, wn route, direct daarna bij 3-sprong RA richting parkeerterreintje, de wn route wordt verlaten.
4.
Na verlaten van het parkeerterreintje met aan linkerhand een picknicktafel, bij T-splitsing LA, verharde weg.
In flauwe bocht naar rechts van de weg links aanhouden, breed pad door de bosrand, het pad volgen tot splitsing voorbij aan rechterhand een met een haag omzoomd perceel met poort nr.6BS01.
Bij deze splitsing links aanhouden, vervolgens iets doorlopen tot kruising met kn46 paaltje, bij deze kruising RD, kn46 volg 64.
Bij 4-sprong LA, de wn route wordt verlaten, pad met omheinde percelen aan linkerhand, het pad volgen tot Y-splitsing voor een recreatiepark.
Bij  deze Y-splitsing links aanhouden, breed grindpad.
Voorbij het recreatiepark RA, pad met het recreatiepark aan rechterhand.
5.
Bij T-splitsing RA, fietspad aan overzijde van de doorgaande weg volgen, let op drukke weg!!!, verderop op het recreatiepark De Brugse Heide is een horecagelegenheid.
Iets voorbij woning nr.128 LA, wn route, half verharde weg, voorbij woning nr. 128A gaat de half verharde weg over in een onverhard pad.
Bij T-splitsing LA, kn64 volg 65.
Iets voorbij bosrand RA, pad door de bosrand, kn65 volg 62, het pad volgen tot bocht naar links t.h.v. bosrand, zijpaden negeren.
Ca. 50m voorbij deze bocht het pad met bocht naar rechts verder volgen, pad met houten afsluitboom aan linkerhand negeren, wn route, verderop voorbij bocht naar links gaat het pad over een graskade met de Malpiebeemden aan linker- en waterloop aan rechterhand.
Bij pad met populieren aan rechterhand RA, wn route, verderop buigt het pad naar links.
Bij T-splitsing LA, verharde weg, kn62 volg 37.
6.
Bij T-splitsing LA, “Molenstraat”, kn37 volg 84, verderop passeert men de Venbergse watermolen.
Direct na de watermolen RA het parkeerterreintje oplopen, wn route, na verlaten van het parkeerterreintje gras-pad met de Dommel aan rechterhand, na ca. 70m buigt het gras-pad naar links weg van de Dommel, wn route.
Bij 4-sprong RD, het pad kruist verharde weg, breed grindpad, kn84 volg 63, iets verder loopt het grindpad parallel aan een verhard fietspad.
In bocht naar links van het grindpad RD, kn63 volg 66, het pad met houten afsluitboom en aan rechterhand het fietspad  ca. 300m volgen tot pad aan rechterhand, smalle zijpaden aan linkerhand negeren.
Bij dit pad rechts aanhouden, wn route, direct daarna kruist het pad het fietspad.
Pad met flauwe bocht naar links verder volgen, smal pad aan rechterhand negeren, wn route.
7.
Bij 3-sprong links aanhouden, kn66 volg 7.
Na ca. 270m LA, wn route, pad door de bosrand met aan rechterhand open gebied.
Voor open gebeid, bij Y-splitsing RA, kn7 volg 67, breed pad.
Na ca. 70m LA, wn route, het pad volgen tot bankje met houten sculptuur.
Bij het bankje RD, pad aan rechterhand negeren, de wn route wordt tijdelijk verlaten, het pad volgen tot kruising voorbij een picknicktafel, zijpaden negeren.
Bij deze kruising LA, kn67 volg 5, pad door het heidegebied, verderop buigt het pad naar rechts.
Bij T-splitsing LA, kn5 volg 68, het pad met verderop een knuppelbrugje en daarna een groot ven aan rechterhand volgen tot T-splitsing bij verhard fietspad, zijpaden negeren, t.h.v. een klein informatiepaneeltje “Het Groot Malpieven” buigt het pad naar links weg van het ven.
8.
Bij deze T-splitsing LA, verhard fietspad, kn68 volg 8, direct daarna in bocht naar links van het fietspad rechts aanhouden, onverhard pad met aan rechterhand een picknicktafel, wn route.
RD, smal pad aan rechterhand negeren, direct daarna bij T-splitsing RA, de wn route wordt verlaten, pad tevens ruiterroute 42, verderop volgt het pad het verhard fietspad aan rechterhand, vervolgens kruist het pad het fietspad en volgt het fietspad aan linkerhand, wn route, doorlopen tot 3-sprong met aan rechterhand een klein parkeerterreintje met informatiepaneel “De Malpie” en een picknicktafel.
Bij deze 3-sprong rechts aanhouden, kn91 volg 69, het pad met iets verder een houten afsluitboom ca. 330m volgen tot ruime bocht naar rechts met bankje en grondwatermeetpunt buis B57B0463.
Voorbij deze ruime bocht LA, kn69 volg 59.
Bij kruising RD, wn route.
9.
Bij kruising RD, wn route, het pad verder volgen tot kruising met breed pad iets voorbij een landbouwperceel aan linkerhand, zijpaden negeren, wn route.
Bij deze kruising LA, breed pad, wn route, het pad buigt met flauwe bocht naar links, het pad verder volgen tot flauwe bocht naar rechts.
In deze flauwe bocht RD, ATB pad aan linkerhand negeren, iets verder RA, kn59 volg 99, bospad met houten afsluitboom.
Na ca. 250m, bij 3-sprong LA, de wn route wordt verlaten, ruiterpad, het pad volgen tot kruising.
Bij deze kruising RD, de ruiterroute 42 verder volgen.
T.h.v. bosrand, bij T-splitsing RA, pad met bosrand aan rechterhand, verderop voor een metalen poort buigt het pad naar links, voorbij deze bocht het pad dat verderop overgaat in een verharde weg volgen tot T-splitsing.
Bij deze T-splitsing LA richting het plein voor de kerk, het startpunt.

Legenda:
RA = rechtsaf, RD = rechtdoor en LA = Linksaf
NM = Natuurmonumenten
Wandelnetwerk:
Groen/gele markeringen, kn staat voor een knooppuntpaaltje met genummerde richting, wn staat voor netwerk routepaaltje met alleen richting.

Bekijk de volledige routebeschrijving ⇢

Bereikbaarheid en toegankelijkheid

Startpunt

Monseigneur Kuypersplein, Dorpsstraat 49, 5556 VL te Borkel en Schaft.. Plan Route

Met de auto

Parkeren kan aan de rand van het Mgr. Kuyperplein. De parkeerplaats aan de Pater Aartslaan is tijdelijk gesloten door nieuwbouw van woningen aan deze weg.

Openbaar vervoer

Buurtbus, bushalte Mgr Kuypersplein, Borkel

Rolstoeltoegankelijkheid

Deze route is niet geschikt voor rolstoelen of kinderwagens.

Honden

Mits de geldende regels worden nageleefd, zijn honden toegestaan in dit gebied.

Foto's (8)

Natuurgebied Het Brugven Adrie: Natuurgebied Het Brugven
Natuurgebied Het Brugven Adrie: Natuurgebied Het Brugven
Natuurgebied Het Brugven Adrie: Natuurgebied Het Brugven
Malpiebeemden Adrie: Malpiebeemden
De Venbergse watermolen Adrie: De Venbergse watermolen
De Venbergse watermolen Adrie: De Venbergse watermolen
Natuurgebied De Malpie, het Groot Malpieven Adrie: Natuurgebied De Malpie, het Groot Malpieven
Natuurgebied De Malpie, kunstwerkje Adrie: Natuurgebied De Malpie, kunstwerkje

Routekaart

Afdrukken
Annuleren

Topografische routekaart

Deze wandeltocht is ook beschikbaar op een zeer gedetailleerde topografische kaart venbergen-tocht.pdf. Het printen van deze topografische kaart kan door gebruik te maken van de mogelijkheden die de PDF reader biedt.

Horecagelegenheden

Restaurant de Zwaan

Mgr. Kuijpersplein 18
5556 VS
Bezoek website

De Woeste Hoeve

Mgr. Kuypersplein 6
5556 VS Borkel & Schaft
Bezoek website

Ervaringen van wandelaars (6)

 1. Adrie 27 oktober 2021 om 16:23

  Vandaag 27 oktober 2021 de wandeltocht gecontroleerd en iets gewijzigd. Bij de Venbergse Watermolen wordt nu een pad gevolgd dat men niet alleen de voorzijde maar ook de achterkant van de watermolen goed te zien krijgt. De routebeschrijving is weer actueel. Veel wandelplezier!

  Reageren
 2. Ad,Cor en Nellie 30 januari 2019 om 17:38

  Een zeer mooie route heel veel heide en bos zeer afwisselend landschap weer zat ook mee het was windstil
  De beschrijving van de route was niets mis mee zate geen fouten in, onze complimenten we hebben vandaag 30-01-2019 met 3 personen deze route gelopen en we hebben genoten is voor herhaling vatbaar

  Reageren
 3. Adrie 28 september 2018 om 10:30

  Gisteren 28 september 2018 de wandelroute gecontroleerd, geen grote veranderingen gezien. De routebeschrijving is weer actueel. Op de foto smal pad langs een van de vennen in het natuurgebied het Brugven. Ook hier zijn de gevolgen van de droge zomer goed te zien. Er staat nog water in het ven al is het niet veel meer. Veel wandelplezier!

  Reageren
 4. Adrie 6 september 2016

  Op 6 september 2016 de wandelroute gecontroleerd. Er zijn twee kleine wijzigingen. Een pad langs een waterloop was dusdanig dichtgegroeid dat hier een alternatief voor gemaakt is. En aan het einde van de tocht is bij twee wat langere rechte stukken een ander pad gekozen waardoor wat meer variatie is ontstaan. De routebeschrijving is weer actueel. Veel wandelplezier!

  Reageren
 5. Marieke 17 november 2014

  Vandaag gelopen groot deel in de zon, prachtige herfstkleuren van alle beuken heggen. Heel afwisselend en goed beschreven. Dank

  Reageren
 6. Lennard 17 november 2014

  Gisteren gelopen met tot het heidegebied lichte gestage regenval. Doordat het vrijwel windstil was, was het toch goed te doen en bovendien was het erg rustig (m.n. in bij de Venbergse watermolen kan het met mooi weer druk zijn). Ik vond het een mooie en afwisselende route die ook ondanks het natte weer toch nergens slecht begaanbare stukken kende.

  Reageren

Schrijf een bericht

Je bericht: *
Na verzending van een bericht met daarin een link naar een website is het bericht niet direct zichtbaar, het bericht wordt pas geplaatst nadat de link gecontroleerd is op veiligheid.
Je naam: *

Ondersteunde formaten: JPG en PNG (Maximale bestandsgrootte: 7 MB.)