Valkenhorst-tocht, Leende te Noord-Brabant

17 km Wandelroute Valkenhorst-tocht, te Leende

Wandeltocht door de Valkenhorst en het Leenderbos, beide gebieden maken deel uit van het Natuurgrenspark De Groote Heide. Verder gaat de wandeltocht door het buurtschap Leenderstrijp. De Valkenhorst is een landgoed dat bestaat uit een gevarieerd bosgebied met een groot heidegebied. Het Leenderbos is een van de eerste bossen die bewust zo zijn aangelegd dat het tevens een aantrekkelijk recreatiegebied zou worden. Kenmerkend voor zijn de licht gebogen dreven, in tegenstelling tot de meeste ontginningsbossen waar de dreven in een dambordpatroon zijn aangelegd. Daarnaast werden een aantal vennen met omgeving gespaard. Het buurtschap Leenderstrijp ontwikkelde zich in loop der jaren tot een langgerekte verzameling boerderijen met een driehoekig plein, het 'Kaetsveld', als middelpunt. De wandeltocht komt langs een aantal van deze boerderijen en het driehoekig plein. De officiële blauwe plaatsnaamborden die men bij het buurtschap passeert willen de voorbijganger doen denken dat het buurtschap Strijp heet. Deze borden zijn echter misleidend, Strijp is de volksmond-benaming. De meest gangbare naam van het buurtschap is toch echt Leenderstrijp. Verder zijn er als bezienswaardigheid De Heimolen een door twee liefhebbers op schaal van 2:3 gebouwde standerdmolen en de Sint-Janskapel te zien. Wel moet men in een gedeelte van de Valkenhorst rekening houden met wat geluidsoverlast van de N396. 90% van deze wandeltocht is onverhard.
De wandeling gelopen door Willem, fotoverslag met uitgebreide achtergrond informatie

Opgesteld door: Adrie Raaijmakers, op: 31-10-2016, laatst bijgewerkt op: 21-7-2023

Routebeschrijving

Op diverse punten wordt verwezen naar routepaaltjes. De vermeldingen zijn alleen bedoeld als extra herkenningspunten.
1.
Vanuit het parkeerterrein richting doorgaande weg vertrekken, vervolgens de doorgaande weg oversteken, kn26 volg 25, let op drukke weg!!!, het onverharde pad links van het fietspad inlopen met aan linkerhand informatiepaneel “Valkenhorst”, blauw-groene (paaltjes) route, iets verder door het klaphek.
Iets voor verhard fietspad LA, kn25 volg 11, groene (paaltjes) route, het pad volgen tot T-splitsing t.h.v. inrit “Valkenhorst”, ruim voorbij 2de klaphek.
Bij deze T-splitsing RA, breed grindpad, wn en groene route.
Bij kruising met verhard fietspad RD, wn en groene route, iets voorbij woning passeert men een houten poort met klaphek, verderop buigt het pad naar rechts met in deze bocht kn11 volg 24, groene route, het pad met ruim voorbij deze bocht een houten poort met klaphek verder volgen tot woning nr.5.
Voorbij deze woning het doorgaande pad met flauwe bocht naar links verder volgen, pad aan rechterhand negeren, groene route, de wn route wordt verlaten.
2.
Voorbij omheind perceel aan linkerhand, bij 4-sprong het doorgaande grindpad met bocht naar rechts verder volgen, groene route.
RD, pad aan linkerhand negeren, groen-blauwe route.
Voorbij open plek aan rechterhand RA, pad met bosrand aan linkerhand, groen-blauwe route.
Iets voor landbouwperceel, bij T-splitsing LA, groen-blauwe route, het brede grindpad volgen tot Y-splitsing bij verhard fietspad.
Bij deze Y-splitsing scherp LA, verhard fietspad, wn en groen-blauwe route.
Voor woonboerderij nr.4, bij 3-sprong links aanhouden richting “Heeze”, “De Oude Baan”, kn24 volg 23, de groen-blauwe route wordt verlaten, vervolgens voorbij de boerderij, bij splitsing rechts aanhouden, het zandpad rechts van het verhard fietspad parallel aan het fietspad volgen, wn route.
Bij kruising RA, kn23 volg 29, pad met houten afsluitboom en BL bordje door open gebied.
3.
Na ca. 200m LA, wn en blauw-witte (paaltjes) route.
Voorbij groot ven aan linkerhand, bij T-splitsing RA, kn29 volg 21, witte (paaltjes) route.
Na ca. 100m LA, wn en witte route.
Voor bosrand, bij 3-sprong RA, wn en witte route.
RD, pad aan linkerhand negeren, de wn en witte route worden verlaten.
Bij kruising RA, pad met open gebied aan linkerhand.
Na ca. 170m, voor wit routepaaltje LA, verderop buigt het pad naar links met iets verder een langwerpig ven aan rechterhand.
Voorbij het langwerpige ven, bij kruising met breed pad RD.
RD, pad door smalle strook heide in bos aan linkerhand negeren, wn route.
4.
Iets voorbij bocht naar rechts, bij 3-sprong rechts aanhouden, wn route, het pad volgen tot men het bos via een hoog klaphek verlaat.
Voorbij het klaphek LA het smalle pad parallel aan het verhard fietspad inlopen richting informatiepaneel, voorbij het informatiepaneel RA de doorgaande weg oversteken richting “Molenheide” (ANWB 23834), let op drukke weg!!!, wn route.
Aan overzijde bij T-splitsing LA, iets verder RA richting “Achelse Kluis” (ANWB 62651/002), het brede grindpad met veerooster rechts van verhard fietspad inlopen, kn21 volg 28, gz route.
# Voor een bezoek aan Manege & Grand Café de Molenberg de verharde weg ca. 200m verder volgen, volg de borden.
Na ca. 160m, iets voorbij flauwe bocht naar links LA, bospad met houten afsluitboom en half open plek aan rechterhand richting “Speelweide”, gz route, de wn route wordt verlaten, het pad volgen tot 3-sprong iets voorbij de half open plek.
Bij deze 3-sprong rechts aanhouden, gz route.
Bij kruising RD, gz route, pad door rand van open plek (speelweide) met picknicktafels richting bospad aan overzijde, gz route.
RD, pad richting top lage heuvel aan linkerhand negeren, gz route.
5.
Pad met bocht naar links verder volgen, pad aan rechterhand negeren, gz route, het pad verder volgen tot kruising met ruiterpad.
Bij deze kruising RD, pad met open plek aan linkerhand, gz route.
Voorbij de open plek, bij 4-sprong op lage heuvel LA, gz route, pad met de open plek aan linkerhand.
T.h.v. opvallende den in midden van de open strook, bij 4-sprong LA, gz route.
Bij 3-sprong RA, de gz route wordt verlaten, het zanderige pad buigt naar rechts om de omgevallen boom, iets verder bij  3-sprong RA, wn route, ruiterpad, verderop buigt het pad naar links.
Ca. 60m voorbij deze bocht, bij splitsing links aanhouden, de ruiterroute wordt verlaten, wn route.
RD, pad aan linkerhand negeren, direct daarna links aanhouden, de wn route wordt verlaten, het pad gaat richting de rand van het bos en buigt vervolgens weer terug het bos in, het pad verder volgen tot 4-sprong met een breed pad voorbij een picknicktafel.
6.
Bij deze 4-sprong LA richting “Strijp” (ANWB 23832), kn28 volg 54, pad met verhard fietspad.
RD, “Kapelstraat”, pad aan linkerhand negeren, het pad met verhard fietspad dat verderop overgaat in een klinkerweg volgen tot kruising, zijpaden negeren.
# Men passeert De Heimolen een op schaal van 2:3 gebouwde standerdmolen en verderop de iets naar achtergelegen Sint-Janskapel eveneens aan rechterhand.
Bij deze kruising RD, “Kapelstraat”, de wn route wordt verlaten.
Bij 4-sprong LA richting “Leende” (ANWB 23830), “Klooster”, de weg volgen tot boerderij nr.6A/6.
T.h.v. deze boerderij RA, vervolgens voorbij het plantsoentje, bij 4-sprong RD.
Voorbij het terras van  horecagelegenheid “De Hospes”, bij T-splitsing RA.
7.
RD, “Strijperstraat”, weg aan linkerhand negeren, kn59 volg 54, iets verder voor “Coöp. St. Jan” de weg met bocht naar rechts verder volgen, weg aan linkerhand negeren, wn route, de weg met voorbij het pleintje kn54 volg 28 volgen tot woning nr.58B, zijwegen negeren.
Voorbij deze woning RA, iets verder onverhard pad, wn route.
Bij kruising LA, verharde weg, “Heerstraat”, de wn route wordt verlaten, de weg volgen tot kruising met verhard fietspad in het bos, zijpaden negeren.
Bij deze kruising RD richting “Valkenswaard” (ANWB 23831), “Heerstraat”, breed onverhard pad met gescheiden grind-/fietspad.
Iets voorbij woning LA het parkeerterreintje oplopen, rw route, het smalle bospad rechts van de picknicktafel inlopen, rw “Strijperroute”.
Bij T-splitsing RA, de rw route wordt weer verlaten, vervolgens bij kruising met breed pad en grind-/fietspad RD, kn4 volg 27.
8.
Achtereenvolgens het doorgaand pad met flauwe bocht naar rechts en bocht naar links verder volgen, zijpaden negeren, wn route.
Iets voor de bosrand, bij kruising iets voor bosrand RD, wn route, het pad ca. 800m volgen tot kruising met breed pad met gescheiden grind-/fietspad, men passeert een zijpad en vier kruisingen waarvan drie ruiterpaden.
Bij deze kruising LA, kn27 volg 43, pad met gescheiden grind-/fietspad richting open plek met heide.
Voorbij picknicktafel, bij kruising RA, de wn route wordt verlaten, pad door de rand van het heidegebied met afrastering aan rechterhand.
Voorbij het omheinde heidegebied RD, pad langs het heidegebied aan rechterhand negeren.
Voor bosrand, bij T-splitsing LA, breed pad.
9.
Bij kruising met verharde weg RD, pad met iets verder een picknicktafel aan rechterhand.
Na ca. 150m, ruim voor flauwe bocht naar rechts RA, smaller pad.
Na ca. 80m, bij kruising RD, bw route.
Bij kruising met verharde weg RD, bw route, direct daarna bij kruising met smal pad eveneens RD, verderop buigt het pad naar links.
Bij T-splitsing RA, breed pad, direct daarna RD, pad aan rechterhand negeren, bw route.
Bij kruising LA, licht slingerend bospad, bw route.
Bij kruising RD, bw route, op enige afstand passeert men aan rechterhand SBB kantoorgebouwtje.
Bij T-splitsing met aan rechterhand aan overzijde van het fietspad een inrit LA, pad met poel en picknicktafel aan rechterhand, bw route.
Bij 5-sprong RD, het onverharde pad aan overzijde van de weg inlopen, bw route, het pad volgen tot parkeerterrein, het startpunt.

Legenda:
RA = rechtsaf, RD = rechtdoor en LA = Linksaf
SBB = Staatsbosbeheer.
gz, rw en bw = geel-zwarte, rood-witte en blauw-witte SBB routebordjes met pijl voor de richting.
Wandelnetwerk:
Groen/gele markeringen, kn staat voor een knooppuntpaaltje met nummers voor de richting, wn staat voor netwerk routepaaltje met alleen de richting.

Bekijk de volledige routebeschrijving ⇢

Bereikbaarheid en toegankelijkheid

Startpunt

Parkeerterrein Leenderbos Staatsbosbeheer, Strijperpad 1, 5595 XR te Leende. Plan Route

Met de auto

Volg de Valkenswaardseweg/N396 naar het Strijperpad, afslag Leenderbos.

Openbaar vervoer

Bushalte Strijperstraat (buurtbus), Leende. Vanuit de bushalte richting horecagelegenheid café De Hospes lopen, vervolgens de route starten bij punt 7. 1ste regel.

Rolstoeltoegankelijkheid

Deze route is niet geschikt voor rolstoelen of kinderwagens.

Honden

Mits de geldende regels worden nageleefd, zijn honden toegestaan in dit gebied.

Foto's (7)

Langgevel boerderij in het buurtschap Leenderstrijp Adrie: Langgevel boerderij in het buurtschap Leenderstrijp
De Sint-Janskapel Adrie: De Sint-Janskapel
Op schaal van 2:3 gebouwde standerdmolen Adrie: Op schaal van 2:3 gebouwde standerdmolen
Op schaal van 2:3 gebouwde standerdmolen Adrie: Op schaal van 2:3 gebouwde standerdmolen
Het Leenderbos Adrie: Het Leenderbos
Het Leenderbos Adrie: Het Leenderbos
Het Leenderbos Adrie: Het Leenderbos

Routekaart

Afdrukken
Annuleren

Topografische routekaart

Deze wandeltocht is ook beschikbaar op een zeer gedetailleerde topografische kaart valkenhorst-tocht.pdf. Het printen van deze topografische kaart kan door gebruik te maken van de mogelijkheden die de PDF reader biedt.

Horecagelegenheden

Manege & Grand Café de Molenberg op ca. 200m

Valkenswaardseweg 29C
5595 XB Leende
Bezoek website

Coop Sint Jan

Strijperstraat 51
5595 GD Leenderstrijp
Bezoek website

Ervaringen van wandelaars (5)

 1. Adrie 29 april 2022 om 19:00

  Vandaag 29 april 2022 de wandeltocht gecontroleerd. In de Valkenhorst waren enkele routepaaltjes van het Brabants Landschap verdwenen, deze voorlopig doorgestreept. Verder waren er boswerkzaamheden geweest in het Leenderbos met als gevolg dat enkele paden flink breder zijn. De routebeschrijving is weer actueel. Veel wandelplezier!

  Reageren
 2. Willem van Gerwen 3 september 2020 om 16:19

  Deze route gelopen op 31 augustus 2020. Veel bos en prachtige heidevelden. Hier en daar een beetje geschiedenis. De routebeschrijving is honderd procent in orde. Verslag en fotoreportage

  Reageren
 3. Adrie 28 augustus 2019 om 14:31

  Maandag 26 augustus 2019 de wandelroute gecontroleerd. Een wandelpad dat ook gebruikt wordt door ATB rijders uit de wandelroute gehaald. Het pad is vervangen door een pad door open gebied met uitzicht op de wildwissel. Verder is in het Leenderbos een versperd pad uit de wandelroute gehaald. De routebeschrijving is weer actueel. Veel wandelplezier!

  Reageren
 4. Adrie 14 februari 2018 om 18:05

  Vandaag 14 februari 2018 de wandelroute gecontroleerd. Bij de Spinsterberg was het bos flink uitgedund. In het oostelijk deel van het Leenderbos zijn er momenteel boswerkzaamheden. Een pad is tijdelijke gesloten voor publiek. Als voorlopig alternatief bij punt 7. voorlaatste regel niet het parkeerterreintje oplopen maar het pad verder volgen tot kruising, vervolgens bij deze kruising RA, kn4 volg 27. De routebeschrijving is weer actueel. Veel wandelplezier!

  Reageren
 5. Lennard 3 november 2016

  Vandaag gelopen met overwegend grijs en nevelig weer, maar wel droog.

  Ik vond het een mooie en afwisselende bosrijke route.
  Het noordelijk deel van de route ligt (bij ZW wind) inderdaad wat minder rustig, ook vanwege de N396, maar aan de zuidzijde wordt dat na het weg buigen van de A2 wel goedgemaakt.

  Reageren

Schrijf een bericht

Je bericht: *
Na verzending van een bericht met daarin een link naar een website is het bericht niet direct zichtbaar, het bericht wordt pas geplaatst nadat de link gecontroleerd is op veiligheid.
Je naam: *

Ondersteunde formaten: JPG en PNG (Maximale bestandsgrootte: 7 MB.)