Tweelandenpad, Sellingen te Groningen

16 km Wandelroute Tweelandenpad, te Sellingen

“Duitsland lokt.” schreef Fokko Bosker in zijn wandelboek, Groningen voor lanterfanters, een voetreis door prachtige landschappen in 28 dagen. Een van die voetreizen is een wandeling van het grensdorp Sellingen naar het andere grensdorp Ter Apel. Waarom niet even een kijkje nemen aan de andere kant? Er zijn een aantal groene grensovergangen, paden die alleen toegankelijk zijn voor wandelaars en fietsers.
In Sellingen loopt u langs de twee oudste gebouwen van het dorp, de oude stelmakerij en de middeleeuwse kerk. Op weg naar het oosten loopt u langs en door natuurgebieden en bossen. In Wessingtange wandelt u de grens over. U gaat nu vervolgens een aantal kilometers naar het zuiden door een volledig ander gebied als Westerwolde. Geen bossen, maar wel veel bomenrijen. Rechte lijnen door een gebied dat voor de Tweede Wereldoorlog nog niet geheel was ontgonnen. Dat werk is veelal gedaan door Oost-Pruisen, die hier zijn gebleven na de oorlog. Zij zijn katholiek en hebben soms een Mariabeeld in de tuin staan. Zodra u bij het buurtschap de Bruil weer de grens overgaat, komt u weer in het bos. Onderweg naar het enig overgebleven klooster van de provincie Groningen, het Huis van het Nieuwe Licht, het Domus Novae Lucis, loopt u langs een Lourdesgrot, die wordt onderhouden door buurtbewoners. Ook Ter Apel is van oorsprong katholiek. U steekt het Ruiten Aa-kanaal over en daarna loopt u over de kronkelige paden van de oude kloosterbossen en langs de oever van de Bosbeek, die u via stapstenen kunt oversteken, als u dat wilt. Het klooster is een bezoek meer dan waard. 46% van deze wandeltocht is onverhard.
Met dank aan Fokko Bosker.
Te combineren met het Ruiten Aa-pad etappe 7, van Ter Apel naar Sellingen, 14 km. De volgende rondwandelingen starten ook bij het klooster in Ter Apel: Westerwolde lus 11: 10 km., lus 10: 7 km. en lus 10 – 11a : 4 km.
Geïnteresseerd in de omgeving? Bezoek de VBT ( Vereniging Bevordering Toerisme ).

Opgesteld door: Margriet en Gijs Smeets, op: 20-2-2018, laatst bijgewerkt op: 27-6-2018

Routebeschrijving

Van Sellingen naar Ter Apel.

 1. U staat met de rug naar de Herberg Sellingen, Dorpsstraat 37. Steek de straat over en u bent nu op de hoek van de Dorpsstraat en de Hassebergerwegweg bij B en B de Hassehof en een gemetselde bank. Op deze bank is een gedenksteen voor burgemeester Buiskool, die alweer bijna een eeuw geleden voorzitter was van de NV Ontginningsmaatschappij. Door de landbouwers geëerd, maar door de arbeiders van de werkverschaffing misschien wat minder.
 2. U steekt de Hassebergerweg over en loopt in de richting van de Oude Stelmakerij, Dorpsstraat 32. Hier is het Streekhistorisch Centrum gevestigd. Er is een gratis te bezichtigen tentoonstelling en u kunt toeristische informatie krijgen over Westerwolde. Loop verder de Dorpsstraat in langs Snackbar Sell’n.
 3. Voorbij Dorpsstraat nr. 22 gaat u LA. U loopt langs de brink in de richting van de middeleeuwse kerk van Sellingen. Als u even over het terrein van de kerk loopt, komt u nog een grafsteen tegen uit 1869.
Van Sellingen naar Ter Apel.

 1. U staat met de rug naar de Herberg Sellingen, Dorpsstraat 37. Steek de straat over en u bent nu op de hoek van de Dorpsstraat en de Hassebergerwegweg bij B en B de Hassehof en een gemetselde bank. Op deze bank is een gedenksteen voor burgemeester Buiskool, die alweer bijna een eeuw geleden voorzitter was van de NV Ontginningsmaatschappij. Door de landbouwers geëerd, maar door de arbeiders van de werkverschaffing misschien wat minder.
 2. U steekt de Hassebergerweg over en loopt in de richting van de Oude Stelmakerij, Dorpsstraat 32. Hier is het Streekhistorisch Centrum gevestigd. Er is een gratis te bezichtigen tentoonstelling en u kunt toeristische informatie krijgen over Westerwolde. Loop verder de Dorpsstraat in langs Snackbar Sell’n.
 3. Voorbij Dorpsstraat nr. 22 gaat u LA. U loopt langs de brink in de richting van de middeleeuwse kerk van Sellingen. Als u even over het terrein van de kerk loopt, komt u nog een grafsteen tegen uit 1869.
 4. Laat de kerk aan uw rechterhand en loop RD in de richting van het natuurterrein Holle Beetse – Vennekampen.
 5. Links is een basisschool en een woonwijk en rechts kijkt u uit over het lager gelegen natuurterrein. U volgt nu tot nader order de rode paaltjes – wandeling van Staatsbosbeheer. Voorbij de bebouwing ziet u links een hoger gelegen gebied. Dit is de Zuides.
 6. Aan het einde LA.
 7. Na ongeveer 200 meter RA bij een rood paaltje, graspad door het bos.
 8. De rode paaltjes blijven volgen. U loopt achter een huis langs en komt uit bij een open plek.
 9. Hier RA en aan het einde LA, asfaltweg. Deze weg komt uit bij het Ruiten Aa -kanaal.
 10. RA en dan LA over de Zuidveldsluis. U negeert nu de rode paaltjes.
 11. Op de hoek is B&B Zuidveldsluis. Iets verder is op Zuidveldweg nr. 21 B&B Op ’t Zuidveld.
 12. Na huisnummer 10 RA, graspad. U loopt langs een slagboom en daarna rechts om een dode rivierarm. Het pad buigt naar links. Dit pad kan nat zijn, goed schoeisel is vereist.
 13. U loopt steeds RD langs het water.
 14. Bij een kruising van graspaden RD.
 15. Aan het einde van het pad LA.
 16. Loop RD, met de sloot aan uw rechterhand, in de richting van een boerderij.
 17. U komt uit op een asfaltweg. Hier gaat u LA. U passeert een picknicktafel en u gaat bij de 1ste weg RA, Wessingtange. Rechts in de verte ziet u Kloosterboerderij Bleyendaal. U kunt die boerderij bezichtigen en er is een winkel en een refter.
 18. U loopt deze, voor auto’s, doodlopende weg bijna helemaal uit, totdat u links een betonnen fietspad ziet, Groentje.
 19. Hier gaat u LA. Het fietspad komt uit bij een houten brug. Dit is een groene grensovergang. U steekt de brug over en u bent in Duitsland. In de herfst wordt u verwelkomd door fruit aan de bomen.
 20. Aan het einde van de weg RA. Hoewel de weg geasfalteerd is kom je er nauwelijks een auto tegen. Deze kaarsrechte weg heet de Zollstrasse, daar kom je pas verderop achter. De Zoll is gelukkig allang afgeschaft. Rechts kijkt u uit over de landerijen. Soms wordt het zicht verstoord door grote kippenschuren. Links is een brede bomenrij.
 21. Aan het einde van de Zollstrasse gaat u min of meer RD; aan de linkerkant van de weg is een fietspad. Dit is de Rütenbrocker Strasse. Weer een kaarsrechte weg, met rechts grote schuren en links grote, stoere boerderijen, verscholen achter brede bomenrijen. Rechts ziet u een enorme vrije uitloop kippenfarm. De picknickbank en de overdekte zitbank aan de kant van de weg maken veel goed. Bovendien;:het is hier extreem rustig.
 22. Op het punt waarop de Strasse een bocht naar links maakt, gaat u, bij alweer een kippenfarm, RA, de Westweg in. Deze weg is wat kronkeliger en geheel door bomen omzoomd. U ziet een lieflijk Mariabeeld bij de ingang van een grote boerenhoeve links. Wat later buigt de weg naar rechts.
 23. U komt uit bij de grenssloot, bij grenspaal 173. Hier gaat u LA. Daar ziet u aan de linkerkant een enorm complex schuren voor een mesterij van 350.000 kuikens!! De bewoners aan de andere kant van de grens hebben hier flink tegen geprotesteerd, zonder resultaat. De provincie Groningen en de Landkreis Emsland hebben beterschap beloofd. Aan de NL- kant zijn nu bomen geplant. Die zijn helaas nog maar klein.
 24. U loopt door tot een bruggetje. Dit is weer een groene grensovergang. Hier gaat u RA over de brug. U bent weer in Nederland.
 25. Vrijwel direct ziet u links een bospad. Hier gaat u LA.( neem niet het maaipad langs de sloot.)
 26. Aan het einde RA. Pad RD volgen met aan de rechterkant een weiland totdat u bij een hek komt. U kunt langs of over het hek. Deze plek is eigenlijk een doorgang in een dijk, de Leidijk, Hij deed dienst als soldatendijk. En hij diende o.a. om het vloeiwater van de AVEBE – fabriek tegen te houden.
 27. Ga voorbij het hek nog even RD. Als u links een akker ziet, gaat u RA.
 28. Het pad buigt even naar links en dan weer naar rechts. U loopt nu langs een brede bomenrij, later een bos. Rechts ziet u een deel van de Leidijk.
 29. Aan het einde gaat u vóór de sloot LA.
 30. Volg dit maaipad links van de sloot tot het einde. U loopt steeds langs een bosrand. U komt uit bij een Lourdes – grot : de maagd Maria wordt aanbeden door Bernadette Soubiroux.
 31. Hier LA over de asfaltweg. U gaat over de Ter Apeler sluis. Rechts is een bankje en een infopaneel over het waterbeheer in de provincie.
 32. LA een zandweg op langs het kanaal, rechts is een picknickbank.
 33. Na ongeveer 700 meter ziet u een zelf te bedienen kabelbaan over het kanaal. 300 meter voorbij de kabelbaan gaat u RA het bos in. En daarna direct LA langs een slagboom, een redelijk breed zandpad.
 34. Het pad loopt evenwijdig aan het kanaal en buigt dan af naar rechts, het bos in. Fokko Bosker, de bedenker van deze wandelroute, schreef in 2011 : “Tot aan het machtige klooster aan de dorpsrand volg ik een prachtig pad dat de in oude luister herstelde kronkels van de Ruiten Aa op de voet volgt. Wat een genot.”
 35. Op splitsing links aanhouden, pad met het gele paaltje volgen.
 36. Aan het einde van dit pad komt u bij een fietspad. U steekt het fietspad over en neemt het pad rechts van de Ruiten Aa, die hier de Bosbeek wordt genoemd.
 37. U volgt dit pad zoveel mogelijk langs de beek. U negeert een brug en komt uit bij een punt waar u via stenen de beek kunt oversteken.
 38. Als u niet via de stapstenen naar de overkant wilt of als het water daarvoor te hoog staat, gaat u hier schuin naar rechts. Hierna buigt het pad naar links en u komt uit op een asfaltweg ( zie de kaart ).
  Als u blootsvoets of anderszins via de stapstenen naar de overkant van de beek wilt, gaat U hier LA door het water. Aan de overkant gaat u direct RA. Ga vervolgens zoveel mogelijk naar rechts, vlak langs het water. U komt bij een asfaltweg. Ga hier LA. Ga verder bij punt 40.
 39. LA, asfaltweg langs een begraafplaats. U steekt de brug over, RD.
 40. Voorbij het bordje Ter Apel neemt u het pad rechts van het Boschhuis. Noaberpadteken. Daarna gaat u LA, langs het hotel en het klooster naar de parkeerplaats, het eindpunt van deze voetreis van Fokko Bosker.
Nieuwsgierig geworden naar zijn wandelboeken? Google : Fokko Bosker.

Bekijk de volledige routebeschrijving ⇢

Bereikbaarheid en toegankelijkheid

Startpunt

Herberg Sellingen, Dorpsstraat 37, 9551 AC te Sellingen. Plan Route

Eindpunt

Parkeerplaats rechts van het Boschhuis, Boslaan 6 te Ter Apel.

Openbaar vervoer

Station, Winschoten Bus 14 (richting Stadskanaal via Vlagtwedde) Bus 42 (richting Ter Apel) Bushalte Hassebergerweg, Sellingen

Rolstoeltoegankelijkheid

Deze route is niet geschikt voor rolstoelen of kinderwagens.

Honden

Mits de geldende regels worden nageleefd, zijn honden toegestaan in dit gebied.

Foto's (12)

Info en expo in de Oude Stelmakerij Margriet Smeets: Info en expo in de Oude Stelmakerij
De middeleeuwse kerk van Sellingen Margriet Smeets: De middeleeuwse kerk van Sellingen
Het Ruiten Aa-kanaal bij Zuidveld, Sellingen Fokko Bosker: Het Ruiten Aa-kanaal bij Zuidveld, Sellingen
Bloeiende heide langs de grens Fokko Bosker: Bloeiende heide langs de grens
Grensbrug bij Wessingtange Fokko Bosker: Grensbrug bij Wessingtange
Sappige pruimen voor de wandelaar Fokko Bosker: Sappige pruimen voor de wandelaar
Affiche van de Duitse dierenbescherming Fokko Bosker: Affiche van de Duitse dierenbescherming
Routewijzer op de grens Fokko Bosker: Routewijzer op de grens
Mariabeeld aan de Westweg Fokko Bosker: Mariabeeld aan de Westweg
Terug door bos bij Ter Apel Fokko Bosker: Terug door bos bij Ter Apel
Balsemien in de Bosbeek Fokko Bosker: Balsemien in de Bosbeek
Klooster Ter Apel Fokko Bosker: Klooster Ter Apel

Routekaart

Afdrukken
Annuleren

Topografische routekaart

Deze wandeltocht is ook beschikbaar op een zeer gedetailleerde topografische kaart tweelandenpad.pdf. Het printen van deze topografische kaart kan door gebruik te maken van de mogelijkheden die de PDF reader biedt.

Horecagelegenheden

Snackbar Sell'n

Dorpsstraat 30
9551 AE Sellingen

Herberg Sellingen

Dorpsstraat 37
9551 AC Sellingen

Hotel, restaurant het Boschhuis

Boslaan 6
9561 LH Ter Apel
Bezoek website

Schrijf een bericht

Je bericht: *
Je naam: *

Ondersteunde formaten: JPG en PNG (Maximale bestandsgrootte: 7 MB.)