Tussen natte Leije en hoge heide, Alphen te Noord-Brabant

20 km Wandelroute Tussen natte Leije en hoge heide, te Alphen

Deze wandelroute van ca 20km, voert u langs landgoederenlanen, door gevarieerd aangeplant bosgebied, langs het weer in eer herstelde dal van de Leije (bovenloop Donge) en over de hoog gelegen Regte Heide met grafheuvels. Via Looienhoek het Riels Hoefke met Mariabeeld in zwerfstenengrotje, De Brakelse Heide en de Papen Moeren met lange knuppelbrug komen we weer terug bij de Hoevens. Bijna geheel over onverharde paden, hier en daar drassig, mul zand op de hei. Goed waterdicht schoeisel is aan te bevelen. De route volgt knooppunten van het wandelknooppuntennetwerk Land van de Leije (VVV Chaam, Breda, Baarle-Nassau).

Opgesteld door: Saskia Onnink, op: 31-12-2007, laatst bijgewerkt op: 12-8-2019

Routebeschrijving

Start is P bij natuurkampeerterrein De Hoevens, aan rechter- (en linker-) kant van brede zandweg net voorbij het sanitair/slecht weer gebouw van de camping.

Het brede zandpad verder volgen, voorbij het trekkersveld tot bij knooppunt 96 (paaltje met gele pijlen voor vervolgknooppunten). In principe kun je nu de wandel knooppunten met gele pijlen  volgen.

Linksaf richting 42. Hierbij kom je met een boog achter het trekkersveld en de blokhutten van het landgoed langs. Je krijgt een zwem/visvijver van het landgoed aan linkerhand.

Bij bankjes aan bijna einde vijver  meebuigen naar rechts (volg gele pijl en rood-witte markering LAW).

Einde beukenlaan links (volg gele pijl), nu  bruine beukenlaan.

Bij kruising rechts (gele pijl), brede laan in richting knooppunt 42. Hierbij ga je over een boventak van de Leije en kom je in landgoed Ooijevaarsnest. Hierbij eerste pad (blauwe paaltjes en gele pijl naar knooppunt 40- paal staat aan linkerkant brede pad) rechts.  Als je deze afslag rechtsaf mist en rood-witte markering linksaf smaller pad in ziet gaan: NIET rood wit volgen. Hier staat paaltje met 42 -pijl richting terug . Een paar passen terug zie je het gele pijlenpaaltje rechts (van deze kant uit) . Vanaf 96 heb je nu 1.1 km gelopen.

Je kronkelt met blauwe palen over zachtverende bosgrond 0,5 km  mee tot knooppunt 40.  Hier vervolg je linksaf gaande 130m richting knooppunt 31. Bij knooppunt 31 linksaf 1,4 km richting knooppunt 52. Nog steeds blauwe palen. Bij 52 ga je linksaf 1,1 km door richting 53, nog steeds blauwe palen. Je doorkruist hierbij een uitgestrekt veelal in de crisis aangeplant dennen en sparren- larix en soms wat loofbos met veel (soms manshoog) varens in de ondergroei.

Bij 53 komen we uit op brede laan. We verlaten de blauwe palen. Steken schuin de brede laan over om door te steken en gele pijl richting 54 op te pikken langs een veld. Hier zijn rode palen.

Bij 54 (2e groter kruispunt of 0,6 km vanaf 53 ), rechtsaf 0,9 km richting 55; de rood-witte LAW markering vergezeld ons hier weer. Aan de rechterhand ligt een grafheuvel in het bos (met witte uitleg-zuil ernaast). We vervolgen route tot 55, je passeert onderweg een vogel-observatie hut en picknick tafel. Vanaf de start is er ca 6 km afgelegd.

Links richting 56 het bos uit en de heide op. Na ruim 0,5 km bij splitsing bij 56 rechtsaf 0,7 km richting 60 over mul zandpad waar paarden nog wat mullers van maken. Aan de randen liggen harde looppaadjes soms.

60 ligt aan rand heide. We gaan hier rechtdoor, de heide rand volgend 0,5 km naar 30.

Bij 30 steken we linksaf de heide in 1,1 km naar knooppunt 1, komen langs mooie restanten van groot ven aan rechterhand, buigen vervolgens links mee met het pad en krijgen vervolgens een serie grafheuvels aan linkerhand. Bij knooppunt 1 staat weer een toelichting-zuil.

Bij 1. Rechtaf 0,2 km naar 27.

Bij 27 verlaten we de regte heide. Slaan hier rechtaf door klaphekjes en krijgen recht pad over een dijkje 1,4 km naar 28. Mooi uitzicht over Rielse Laagte (N2000) links en hoog gelegen uitgestrekte Regte Heide rechts. Hier zijn halverwegen en bij ven rechts ook gedichten op kubussen van steen te lezen, gedichten opgedragen aan diverse maanden van het jaar. Het betreft z.g.n. poosplaatsen met gedichten van regionale dichters ter reflectie.

Bij 28, nog 0,2 km rechtdoor over dijkje naar 32.

Let op bij 32: Dit is mooi maar klein (vissers)paadje linksaf langs eindrand van plas in de Leije. 1,5 km richting 22 in Looijenhoek. Indien er behoefte is aan koffie/ hapje en horeca dan moet je bij knooppunt 32 eerst 0,3 km rechtdoor, vervolgens 0,4 km linksaf naar Riels café. En vervolgens terug, bij 32 rechtaf visserspad in, naar 22; dit is een pad dat 0,5 km lang de Leije volgt met de plassen erachter, daarna door de akkers afbuigt naar rechts, de Oude Tilburgse baan ongeveer oversteekt en grindpad naar Looienhoek wordt.

Nog voor het gehucht zelf, bij 1e kruising met (oude grasdoorgroeide klinkerweg) linksaf. Einde klinkerweg bij 23 links aanhouden, verharde weg richting 24 volgen tot Oude Tilburgse baan, die we hier rechtsaf op onverharde deel tussen bos en akker volgen tot 1.3 km vanaf Looienhoek zijn afgelegd. Niet de eerste gelegenheid naar links, maar verderop.

Bij 24 aangeland, bospad in naar links, het bos van het Riels Hoefke 0,6 km in tot 25.

Bij 25 op splitsing links aanhouden naar 26 en iets verder een kleiner paadje in linksaf de “Brakelse Heide” in.  Dit is geen heide maar een gebiedje dat de sfeer van een verlaten landgoed ademt. Er zijn veel rhododendrons, majestueuze beuken, kastanjes en een paar vreemde hoogtes en laagtes in het landschap, inclusief een ven met bruggetje. Vlak voor knooppunt 26 staat de in ere herstelde maagd Maria in haar zwerfstenengrotje, met oncomfortabel bankje. In totaal zijn nu ca 15 km afgelegd, 100 m verderop naar 59 staat betere bank met uitzicht op Papen Moeren/ dal Leije.

Bij 26, rechtsaf, pad langs hoeven van het Riels Hoefke en langs de bosrand, (bankje met uitzicht)  in totaal 1,3 km naar 59.

Bij 59 linksaf 0,3 km naar 58.

Bij 58 staat De hoevens met witte paal gemarkeerd naar rechts. Dit NIET doen (erg saaie, rechte brede grindpaden), maar rechtdoor naar OOievaarsnest en  na 0,5 km nr 57. Hier ligt de lange knuppelbrug dwars door het vernatte dal van de Leije. Aan de overkant van de brug volg je rechtsaf de Leije stroomopwaarts.

Bij 57 rechtsaf langs de rand van het drassige valleitje met de drogere bosgrond, 0,9 km naar 42.

Bij 42 komen we op bekend terrein: Rechtsaf de brede laan (Goorstraat) in richting 96;  eerste bruine beukenlaan links, om het weitje heen naar rechts de groene beukenlaan in; einde links vlak voor bankjes en zwemvijver, en na 1,1 km komen we bij 96.

Hier rechtsaf om na 20 km ( of 21,4 als er een café in Riel is opgezocht) de auto terug te vinden.

Bekijk de volledige routebeschrijving ⇢

Bereikbaarheid en toegankelijkheid

Startpunt

De P van het natuurkampeerterrein van Landgoed De Hoevens, ten Zuiden van Gilze-Rijen, Goorstraat 4, 5131 RG te Alphen. Plan Route

Met de auto

Komende vanaf de A58 Breda-Tilburg, neemt u de afslag 12 Gilze-Rijen. Onderaan de afrit, rechts af, daarna richting Alphen. Na het gemeentebord “Alphen” neemt u op de rotonde de 1e afslag links. Dit is de "Schellestraat". (Volg de borden met Landgoed de Hoevens) Op het eind van de "Schellestraat" na ca. 2 kilometer verandert de verharde weg in een onverharde. Dit is de "Goorstraat". Voor het natuurkampeerterrein : na 350 meter slaat u rechtsaf en ziet u P schuin tegenover het centrale gebouw van natuurkampeerterrein. WANNEER U GEBRUIK MAAKT VAN EEN NAVIGATIESYSTEEM RADEN WIJ U AAN OM NIET VIA NIEUWKERK (POPPEL) TE RIJDEN. (dit pad is 5 km onverhard) zie verder website: www.dehoevens.nl

Rolstoeltoegankelijkheid

Deze route is niet geschikt voor rolstoelen of kinderwagens.

Honden

Het is onbekend of er honden zijn toegestaan in dit gebied.

Foto's (8)

Schuur in het Ooijvaarsnest Schuur in het Ooijvaarsnest
brakelse heide rene de veth: brakelse heide
knuppelbrug rene de veth: knuppelbrug
Maagd maria rene de veth: Maagd maria
1 van de zuilen aan de Regte Heide rene de veth: 1 van de zuilen aan de Regte Heide
bruggetje Brakelse Heide rene de veth: bruggetje Brakelse Heide
De weg naar Riel rene de veth: De weg naar Riel

Routekaart

Afdrukken
Annuleren

Topografische routekaart

Deze wandeltocht is ook beschikbaar op een zeer gedetailleerde topografische kaart tussen-natte-leije-en-hoge-heide.pdf. Het printen van deze topografische kaart kan door gebruik te maken van de mogelijkheden die de PDF reader biedt.

Horecagelegenheden

In plaats Riel, hiervoor halverwege iets afwijken van de route.Ervaringen van wandelaars (24)

 1. Ernie 25 mei 2022 om 19:01

  Afwisselende route met mooie uitzichten. Wederom genoten!

  Reageren
 2. Kenneth 22 juli 2020 om 20:55

  Afgelopen zaterdag (18/07/2020) deze route gedaan. Het is een echte aanrader: veel afwisseling, grote delen over onverharde wegen en paden, enz. Alleen in en rond Looienhoek is het even “doorbijten”, veel langer had dat gedeelte niet moeten zijn.

  Reageren
 3. Nellie,Cor en Ad 7 mei 2019 om 15:07

  Een zeer zeer mooie route nog niet zo’n mooie rouite gelopen zeer afwisselend landschap alles zit er in van bossen tot heide, vennen, kronkelpadjes, uitzichtpunten te veel om op noemen. deze route op Dinsdag 7 mei 2019 gelopen

  Reageren
 4. saskia onnink 21 december 2018 om 11:22

  Er zit nu een leuk boscafé bij Nieuwkerk in het oude kloostertje daar.
  startpunt kan ook goed in Riel op het pleintje bij de kerk of met enige aanpassing van de route bij Nieuwkerk om na afronding een drankje te kunnen doen.

  Reageren
 5. Annemieke 25 mei 2015

  Deze wandeling vandaag gewandeld. Werkelijk prachtig, bijna geheel onverhard. Genoten, bedankt voor het plaatsen van deze route!

  Reageren
 6. Hondenwandelvoetjes.nl 21 april 2015

  Met onze wandelgroep met honden zijn we op pad gegaan. Het weer was echt perfect! Zonnig, niet te warm, halverwege zelfs in een t-shirt en korte broek gelopen!
  Deze route is perfect voor een mooie interessante wandeling. Erg veel bekijks en zeker niet saai!
  De honden hebben alles wat hun hartje begeert, water, spannende paadjes, boomstammetjes en zand! Moe maar zeer voldaan liggen ze heerlijk te dromen in hun mandje!
  Nog even een tip: Voor wie van kip houdt, in Baarle- Nassau zit Juffrouw Tok een kiprestaurant. Heerlijke gerechten en zeker niet duur! Honden zijn er welkom! Al met al een zeer geslaagde dag! Geen opmerkingen wat de route beschrijving betreft.

  Reageren
 7. herman 3 oktober 2014

  Vandaag deze route gewandeld. Het was perfect; het landschap, de route beschrijving, het weer. Bedankt!

  Reageren
 8. Rene en Socca (hond) 21 februari 2014

  Gisteren deze route gelopen. Gestart om 0900 uur in druilerig weer. De route was erg makkelijk te volgen vanwege de routepaaltjes. Zeggen en schrijven de gehele wandeling 2 personen tegengekomen! Vanwege de natte grond in het begin en aan het eind van de route waterdichte schoenen aan te bevelen. Soms moest je echt een route "zoeken" om geen natte voeten te krijgen. Aanrader!!

  Reageren
 9. Jo Heylen 10 februari 2014

  Vandaag zo. 2 febr. 2014 met mooi weer de route gelopen.
  Beschrijving is prima en goed te volgen met de knooppunten! Het is een prachtige route, daardoor komt ze vanuit het niets in onze TOP 10 terecht !
  Bij de start in "De Hoevens" kan je halfweg even doorsteken naar Riel om in het gezellige "Den Overkant" iets te eten of wat te drinken ! Alvast een dikke proficiat aan de opsteller van de route ! Bedankt

  Reageren
 10. Lennard 1 mei 2013

  Bij het bewerken van de route werd me duidelijk dat een aantal knooppunten niet meer ligt zoals voorheen. Dat verklaart op enkele punten de afwijking tussen RD, RA en LA en afstanden t.o.v. de oorspronkelijke tekst.
  M.n. knooppunt 56 ligt minder ver op de hei dan toen de route oorspronkelijk werd opgesteld.

  De tekst en kaart zijn aangepast naar de huidige ligging van de knooppunten. In de routekaart is met lichtblauw aangegeven welk stuk daardoor niet meer gelopen wordt. Mocht men dit toch graag weer in de tekst hebben dan is een voetnootje met de huidige knooppunten op dit stukje traject vanaf punt 56 t/m punt 60 van harte welkom.

  De lengte van de route wordt na de wijziging 20 km. Loopt men het oorspronkelijke stuk op de hei wel, dan is de afstand 21 km.

  Reageren
 11. Lennard 30 april 2013

  Vandaag nog eens gelopen met heel redelijk wandelweer.
  Het blijft een mooie en gevarieerde route in overwegend rustig gelegen gebied.

  De route is niet helemaal ontsnapt aan de tand des tijds, zoals in de voetnootjes te lezen valt. Ik heb aantekeningen gemaakt van de knelpunten en dien binnenkort een gewijzigde tekst en een gps-track in.

  Wat betreft de veelbesproken afstand, zonder af te wijken van de route registreerde een Garmin GPSmap 62st 20,1 km.

  Reageren
 12. Antoon en Marijke 21 april 2013

  Een zeer mooie wandeling met zo ongeveer alle denkbare landschap types. Mooie vergezichten en intieme beuken lanen gedecoreerd met rhododendrons. Goed bescheven! Echter bij knooppunt 32 lijkt knooppunt 22 tussen gevoegd te zijn. Bij knooppunt 22 staat dan weer knpt 23 genoemd. Verder was het knooppuntenbordje verdwenen bij de afslag van de bruine beukenlaan naar de groene beukenlaan. De de rood witte route gaat hier ook naar rechts. De onvolkomenheden hebben ons overigens geen problemen opgeleverd. Compliment aan de maker!

  Reageren
 13. Adrie 9 maart 2013

  De lengte van de route is aangepast. Inderdaad gezien de overige voetnootjes had de lengte al eerder aangepast moeten worden. Paul Arts bedankt voor de reactie. Heeft men een route gelopen met een GPS, ook de gelogde track is welkom.

  Reageren
 14. Paul Arts 9 maart 2013

  Op 8-03-2013 deze geweldig mooie tocht gelopen. De zelfde bevindingen ervaren als van de voetnootjes 13 en 27-06-2010. Tekst wordt door opsteller helaas niet aangepast. Best jammer.

  Reageren
 15. Rene en Nell de Veth 18 februari 2013

  Gisteren 17 februari de route gelopen. Volgens onze gps was de route 20,9 km. We vonden het een erg afwisselende route. Vanwege de vele sneeuw die er gelegen heeft was het hier en daar erg drassig. Doordat riviertje de Leije uit zijn oevers was getreden moesten we een heel stuk via een weiland. De routebegeleiding was goed, we zijn niet 1 keer verkeerd gelopen. Voor onze trouwe viervoeter was het helemaal geweldig, (bijna) overal mocht de hond los lopen, zelfs op de heide! Vooral het start en eindpunt de natuurcamping was leuk om te zien. Van de zomer lopen we de route nog een keer, vanwege het vele groen.

  Reageren
 16. conny 2 juni 2011

  2-6-2011 Vandaag met heerlijk weer deze route met z’n vijven gelopen. Wel een ander startpunt gekozen nl aan de Rielse dijk ter hoogte van huisnummer 32 en knooppunt 33. Vandaar in 100 meter naar 32 gelopen en de route opgepikt. Hele duidelijke beschrijving. Klopte netjes. Wij liepen het als ervaren lopers in 3,5 uur maar hebben op het eind een stukje afgesneden.
  Toch voelde het voor ons ook als richting de 20 km. Dus ja, het zal tegen de 22 km lopen als je netjes de hele route volgt.
  Bedankt voor deze.

  Reageren
 17. José, Andrea, Winny en Marjolein 29 maart 2011

  Deze zeer mooie en afwisselende route gelopen in maart. De camping is niet open en daarom moet je de auto op een eerder gelegen parkeerplaats aan de Goorstraat parkeren. Hebben de route in 41/2 uur gelopen, lijkt ons iets langer dan 18 km. Helaas was het restaurant/café niet open, dus het is aan te raden om genoeg drinken mee te nemen.

  Reageren
 18. Nico en Marianne 23 juni 2010

  Wij hebben vandaag deze zeer mooie route gelopen in stralend weer, 25 graden en meer. Wat een rust onderweg en hebben alleen maar vogels, konijnen en een hert gezien. Zeer weinig mensen echter. De afstand heb ik met GPS precies opgemeten en is inclusief het bezichtigen van de vogelhut en de grafheuvels 22,06 km. Dit bevestigt de discussie over de werkelijke afstand. Deze wandeling kunnen wij elke natuurliefhebber aanbevelen. opm. neem in ieder geval met warm weer genoeg drinken mee.

  Reageren
 19. Lennard 13 juni 2010

  Gisteren gelopen, deze mooie route.

  Goed beschreven, maar op enkele punten lijkt L, R en RD in de tekst niet te kloppen met de werkelijke situatie. Geen probleem als de nummers van de knooppunten in de gaten gehouden worden.

  Een grotere afwijking die ik wil melden is dat het lijkt alsof de knooppuntroute tussen 54 en 55 gewijzigd is t.o.v. het moment dat de wandeling is uitgezet. Deze verbinding loopt (nu?) zo dat men de witte zuil aan de rechterhand heeft en de vogel-observatiehut wordt gepasseerd op weg naar 55 zodat men dus niet (meer) hoeft terug te lopen om deze te bezichtigen.

  Ik ben het met de eerder gemaakte opmerkingen eens dat de wandeling langer is dan 18 km (mijn indruk: 20-22 km) en ook dat tussen 25 en 26 even opgelet wordt dat het eerste pad genegeerd wordt.

  Reageren
 20. Arie en Moniek 13 mei 2010

  Erg fijn gewandeld en heel handig met de knooppunten. Je kan haast niet verkeerd lopen. De route lijkt ons ook iets langer dan 18 km. Op ons gemakje toch 6 uur onderweg geweest.
  bedankt.

  Reageren
 21. wim 24 augustus 2009

  deze route gelopen mooi en gevarieerd.
  goed beschreven.
  af en toe even goed opletten maar dat houd het spannend.
  wij liepen er ook vijf uur over.
  complimenten voor de maker van deze route.

  Reageren
 22. Adrie 9 augustus 2009

  Vandaag zondag 9-aug deze route gelopen. Mooie gevarieerde route, met vele vergezichten. Compliment voor de maker.

  Reageren
 23. Jos en Marianne 26 juli 2009

  Ben nog iets vergeten toe te voegen. Mij lijkt de route veel langer dan 18 km. We hebben namelijk net geen 5 uur effectief gewandeld van start tot stop en zonder cafe bezoek.

  Reageren
 24. Jos en Marianne van Diepen 26 juli 2009

  Route gewandeld op zondag 19 juli. Zeer mooie wandeling en goede soms wat te bloemige omschrijving. Voor bijna de hele route geldt dat je de knooppunten wandelingen kunt volgen. Bij 25 naar 26 zou ik toevoegen dat je het eerste pad links moet negeren en tweede pad links moet nemen. Dan een botanisch tipje: Het zijn geen bruine beuken maar RODE BEUKEN.

  Reageren

Schrijf een bericht

Je bericht: *
Na verzending van een bericht met daarin een link naar een website is het bericht niet direct zichtbaar, het bericht wordt pas geplaatst nadat de link gecontroleerd is op veiligheid.
Je naam: *

Ondersteunde formaten: JPG en PNG (Maximale bestandsgrootte: 7 MB.)