Tussen natte Leije en hoge heide, Alphen te Noord-Brabant

20 km Wandelroute Tussen natte Leije en hoge heide, te Alphen

Deze wandelroute van ca 20km, voert u langs landgoederenlanen, door gevarieerd aangeplant bosgebied, langs het weer in eer herstelde dal van de Leije (bovenloop Donge) en over de hoog gelegen Regte Heide met grafheuvels. Via Looienhoek het Riels Hoefke met Mariabeeld in zwerfstenengrotje, De Brakelse Heide en de Papen Moeren met lange knuppelbrug komen we weer terug bij de Hoevens. Bijna geheel over onverharde paden, hier en daar drassig, mul zand op de hei. Goed waterdicht schoeisel is aan te bevelen. De route volgt knooppunten van het wandelknooppuntennetwerk Land van de Leije (VVV Chaam, Breda, Baarle-Nassau).

Opgesteld door: Saskia Onnink, op: 31-12-2007, laatst bijgewerkt op: 21-11-2023

Routebeschrijving

Start is P bij natuurkampeerterrein De Hoevens, aan rechter- (en linker-) kant van brede zandweg net voorbij het sanitair/slecht weer gebouw van de camping.

Het brede zandpad verder volgen, voorbij het trekkersveld tot bij knooppunt 96 (paaltje met gele pijlen voor vervolgknooppunten). In principe kun je nu de wandel knooppunten met gele pijlen volgen.

Linksaf richting knooppunt 42. Iets voorbij het perceel grasland aan linkerhand buigt het pad voor een uitkijkpunt met bankje op een heuvel naar links met verderop een vijver aan linkerhand.

Bijna aan einde vijver ter hoogte van een bankje het pad meebuigen naar rechts (volg gele pijl en rood-witte markering LAW)  door een beukenlaan.

Einde beukenlaan linksaf (volg gele pijl), eveneens een beukenlaan.

Bij kruising rechtsaf (gele pijl), brede laan in de richting van knooppunt 42. Men passeert de bovenloop van de Leije en komt in landgoed Ooijevaarsnest. Hierbij eerste pad (blauwe paaltjes) rechtsaf 0,5 km richting knooppunt 40. Verderop buigt het pad naar links. Bij knooppunt 40 het pad met bocht naar links 130 m verder volgen richting knooppunt 31.

Bij knooppunt 31 linksaf 1,4 km richting knooppunt 52. Men volgt nog steeds de blauwe palen. Het pad buigt verderop naar rechts  gaat ruim verder door de bosrand, gaat om een perceel grasland aan linkerhand, buigt voorbij het grasland naar rechts. Bij knooppunt 52 linksaf 1,1 km door richting knooppunt 53, nog steeds blauwe palen. Men doorkruist hierbij een uitgestrekt veelal in de crisis aangeplant dennen en sparren- lariks en soms wat loofbos met veel (soms manshoog) varens in de ondergroei. Men passeert voorbij bocht naar links een laag gelegen open grasrijke plek aan rechterhand, voorbij de open plek naar links, direct daarna naar rechts, voor een breed pad buigt het pad naar links,  ongeveer 250 m voorbij deze bocht rechtsaf.

Bij knooppunt 53 komt men uit op brede laan. Men verlaat de blauwe palen. Bij de brede laan rechtsaf richting knooppunt 54, iets verder linksaf langs een veld. Pad met rode palen en verderop twee brugjes, voorbij de brugjes doorlopen tot vijfsprong met aan linkerhand knooppunt 54.

Bij knooppunt 54 rechtsaf 0,9 km richting 55; de rood-witte LAW markering vergezeld ons hier weer. Verderop naar rechts een brugje over, bij een kruising linksaf met na 200 m aan rechterhand een grafheuvel met witte informatie-zuil, in bocht naar rechts is aan linkerhand een vogel-observatie hut en een picknicktafel. Vanaf de start is er ongeveer 6 km afgelegd.

Bij knooppunt 55 linksaf richting knooppunt 56, verderop het bos uit en de heide op. Na ruim 0,5 km in een bocht naar links bij knooppunt 56 rechtsaf 0,7 km richting knooppunt 60 over mul zandpad waar paarden nog wat mullers van maken.

Knooppunt 60 ligt aan de rand van de heide, hier rechtdoor de rand 0,5 km richting knooppunt 30 volgen.

Bij knooppunt 30 linksaf 1,1 km de heide op naar knooppunt 1, pad met mooie restanten van groot ven aan rechterhand, voorbij het restant van het ven linksaf met verderop een aantal grafheuvels aan linkerhand. Bij knooppunt 1 staat weer een informatie-zuil.

Bij knooppunt 1 rechtsaf 0,2 km naar knooppunt 27.

Bij knooppunt 27 rechtsaf  1,4 km richting knooppunt 28. De Regte heide wordt verlaten, recht pad met verderop twee klaphekjes en mooi uitzicht over Rielse Laagte aan linkerhand en de hoog gelegen uitgestrekte Regte Heide aan rechterhand. Langs het pad passeert men rechthoekige granieten blokken met gedichten opgedragen aan diverse maanden van het jaar. Het betreft z.g.n. poosplaatsen met gedichten van regionale dichters ter reflectie.

Bij knooppunt 28, nog 0,2 km rechtdoor naar knooppunt 32.

Let op bij knooppunt 32: Bij dit mooi maar klein paadje linksaf langs de smalle zijde van plas in de Leije en 1,5 km richting knooppunt 22 in Looijenhoek. Indien er behoefte is aan koffie/ hapje en horeca dan moet je bij knooppunt 32 eerst 0,3 km rechtdoor, vervolgens 0,4 km linksaf naar Riels café. En vervolgens terug, bij knooppunt 32 rechtsaf naar knooppunt 22.

Het pad buigt iets verder naar links, volgt 0,5 km lang de Leije met de plassen erachter, buigt naar rechts en gaat door akkers. Bij knooppunt 22 de Oude Tilburgse baan oversteken en grindpad naar Looienhoek in richting knooppunt 23.

Bij het gehucht zelf, bij knooppunt 23 linksaf richting knooppunt 24, oude met gras doorgroeide klinkerweg. Aan einde van de klinkerweg links aanhouden, de verharde weg Akkerweg met verderop knooppunt 24 richting knooppunt 25 en 26 volgen tot Oude Tilburgse baan. Bij de Oude Tilburgse baan met nogmaals een knooppunt 24 paaltje rechtsaf het onverharde deel tussen bos en akker volgen. Bij het eerste pad aan linkerhand wordt het wandelnetwerk even verlaten, het pad tussen bos en akker verder volgen tot pad aan linkerhand met houten afsluitboom en Brabants Landschap bordje Riels Hoefke.

Bij dit pad linksaf, het wandelnetwerk wordt weer gevolgd, het bospad 0,6 km in tot knooppunt 25.

Bij viersprong met knooppunt 25 rechtdoor richting knooppunt 26 en na 100 m (2de pad aan linkerhand) linksaf het smalle pad Riels Hoefke in, een gebiedje dat de sfeer van een verlaten landgoed ademt. Er zijn veel rododendrons, majestueuze beuken, kastanjes en een paar vreemde hoogtes en laagtes inclusief een ven met bruggetje. Vlak voor knooppunt 26 staat de in ere herstelde maagd Maria in haar zwerfstenengrotje, met oncomfortabel bankje. In totaal zijn nu ca 15 km afgelegd.

Bij knooppunt 26 rechtsaf 1,3 km richting knooppunt 59, pad langs hoeven van het Riels Hoefke en langs de bosrand met een bankje met mooi uitzicht over Papen Moeren/ dal Leije, verderop buigt het pad naar rechts, 200 m voorbij deze bocht linksaf richting knooppunt 59 .

Bij knooppunt 59 linksaf 0,3 km richting knooppunt 58.

Bij knooppunt 58 links aanhouden 0,5 km richting knooppunt 57. Pad naar Ooievaarsnest met voorbij bocht naar links een lange knuppelbrug dwars door het dal van de Leije. Aan de overkant van de brug rechtsaf de Leije stroomopwaarts volgen.

Bij knooppunt 57 rechtsaf 0,9 km langs de rand van het beekdal richting knooppunt 42.

Bij knooppunt 42 komen we op bekend terrein: Rechtsaf de brede laan (Goorstraat) in richting knooppunt 96. Bij eerste beukenlaan linksaf, voorbij het perceel grasland rechtsaf eveneens een beukenlaan in, voor bankjes en vijver naar links en bij de het bankje op de heuvel naar rechts, na 1,1 km komt men bij knooppunt 96.

Bij knooppunt 96 rechtsaf om na 20 km ( of 21,4 als er een café in Riel is opgezocht) de auto terug te vinden.

Bekijk de volledige routebeschrijving ⇢

Bereikbaarheid en toegankelijkheid

Startpunt

De P van het natuurkampeerterrein van Landgoed De Hoevens, ten Zuiden van Gilze-Rijen, Goorstraat 4, 5131 RG te Alphen. Plan Route

Met de auto

Komende vanaf de A58 Breda-Tilburg, neemt u de afslag 12 Gilze-Rijen. Onderaan de afrit, rechts af, daarna richting Alphen. Na het gemeentebord “Alphen” neemt u op de rotonde de 1e afslag links. Dit is de "Schellestraat". (Volg de borden met Landgoed de Hoevens) Op het eind van de "Schellestraat" na ca. 2 kilometer verandert de verharde weg in een onverharde. Dit is de "Goorstraat". Voor het natuurkampeerterrein : na 350 meter slaat u rechtsaf en ziet u P schuin tegenover het centrale gebouw van natuurkampeerterrein. WANNEER U GEBRUIK MAAKT VAN EEN NAVIGATIESYSTEEM RADEN WIJ U AAN OM NIET VIA NIEUWKERK (POPPEL) TE RIJDEN. (dit pad is 5 km onverhard) zie verder website: www.dehoevens.nl

Rolstoeltoegankelijkheid

Deze route is niet geschikt voor rolstoelen of kinderwagens.

Honden

Het is onbekend of er honden zijn toegestaan in dit gebied.

Foto's (8)

Schuur in het Ooijvaarsnest Schuur in het Ooijvaarsnest
brakelse heide rene de veth: brakelse heide
knuppelbrug rene de veth: knuppelbrug
Maagd maria rene de veth: Maagd maria
1 van de zuilen aan de Regte Heide rene de veth: 1 van de zuilen aan de Regte Heide
bruggetje Brakelse Heide rene de veth: bruggetje Brakelse Heide
De weg naar Riel rene de veth: De weg naar Riel

Routekaart

Afdrukken
Annuleren

Topografische routekaart

Deze wandeltocht is ook beschikbaar op een zeer gedetailleerde topografische kaart tussen-natte-leije-en-hoge-heide.pdf. Het printen van deze topografische kaart kan door gebruik te maken van de mogelijkheden die de PDF reader biedt.

Horecagelegenheden

In plaats Riel, hiervoor halverwege iets afwijken van de route.Ervaringen van wandelaars (25)

 1. Adrie 21 november 2023 om 14:30

  Afgelopen zondag 19 november 2023 de wandeltocht gecontroleerd. Op drie plaatsen was het wandelnetwerk iets gewijzigd twee knooppuntpaaltjes stonden op een andere plek en op een punt was er een knooppuntpaaltje tussengevoegd zodat men het knooppuntnummer twee keer tegenkomt. Om vergissingen te voorkomen wat extra herkenningspunten bijgevoegd. Wel moet men rekening houden dat buiten het seizoen het parkeerterrein bij het startpunt gesloten is een goed alternatief is de wandeltocht te starten in de plaats Riel, met als voordeel dat de iets langere stukken door landbouwgebied aan het begin van de wandeltocht zit. De routebeschrijving is weer actueel. Veel wandelplezier!

  Reageren
 2. Ernie 25 mei 2022 om 19:01

  Afwisselende route met mooie uitzichten. Wederom genoten!

  Reageren
 3. Kenneth 22 juli 2020 om 20:55

  Afgelopen zaterdag (18/07/2020) deze route gedaan. Het is een echte aanrader: veel afwisseling, grote delen over onverharde wegen en paden, enz. Alleen in en rond Looienhoek is het even “doorbijten”, veel langer had dat gedeelte niet moeten zijn.

  Reageren
 4. Nellie,Cor en Ad 7 mei 2019 om 15:07

  Een zeer zeer mooie route nog niet zo’n mooie rouite gelopen zeer afwisselend landschap alles zit er in van bossen tot heide, vennen, kronkelpadjes, uitzichtpunten te veel om op noemen. deze route op Dinsdag 7 mei 2019 gelopen

  Reageren
 5. saskia onnink 21 december 2018 om 11:22

  Er zit nu een leuk boscafé bij Nieuwkerk in het oude kloostertje daar.
  startpunt kan ook goed in Riel op het pleintje bij de kerk of met enige aanpassing van de route bij Nieuwkerk om na afronding een drankje te kunnen doen.

  Reageren
 6. Annemieke 25 mei 2015

  Deze wandeling vandaag gewandeld. Werkelijk prachtig, bijna geheel onverhard. Genoten, bedankt voor het plaatsen van deze route!

  Reageren
 7. Hondenwandelvoetjes.nl 21 april 2015

  Met onze wandelgroep met honden zijn we op pad gegaan. Het weer was echt perfect! Zonnig, niet te warm, halverwege zelfs in een t-shirt en korte broek gelopen!
  Deze route is perfect voor een mooie interessante wandeling. Erg veel bekijks en zeker niet saai!
  De honden hebben alles wat hun hartje begeert, water, spannende paadjes, boomstammetjes en zand! Moe maar zeer voldaan liggen ze heerlijk te dromen in hun mandje!
  Nog even een tip: Voor wie van kip houdt, in Baarle- Nassau zit Juffrouw Tok een kiprestaurant. Heerlijke gerechten en zeker niet duur! Honden zijn er welkom! Al met al een zeer geslaagde dag! Geen opmerkingen wat de route beschrijving betreft.

  Reageren
 8. herman 3 oktober 2014

  Vandaag deze route gewandeld. Het was perfect; het landschap, de route beschrijving, het weer. Bedankt!

  Reageren
 9. Rene en Socca (hond) 21 februari 2014

  Gisteren deze route gelopen. Gestart om 0900 uur in druilerig weer. De route was erg makkelijk te volgen vanwege de routepaaltjes. Zeggen en schrijven de gehele wandeling 2 personen tegengekomen! Vanwege de natte grond in het begin en aan het eind van de route waterdichte schoenen aan te bevelen. Soms moest je echt een route "zoeken" om geen natte voeten te krijgen. Aanrader!!

  Reageren
 10. Jo Heylen 10 februari 2014

  Vandaag zo. 2 febr. 2014 met mooi weer de route gelopen.
  Beschrijving is prima en goed te volgen met de knooppunten! Het is een prachtige route, daardoor komt ze vanuit het niets in onze TOP 10 terecht !
  Bij de start in "De Hoevens" kan je halfweg even doorsteken naar Riel om in het gezellige "Den Overkant" iets te eten of wat te drinken ! Alvast een dikke proficiat aan de opsteller van de route ! Bedankt

  Reageren
 11. Lennard 1 mei 2013

  Bij het bewerken van de route werd me duidelijk dat een aantal knooppunten niet meer ligt zoals voorheen. Dat verklaart op enkele punten de afwijking tussen RD, RA en LA en afstanden t.o.v. de oorspronkelijke tekst.
  M.n. knooppunt 56 ligt minder ver op de hei dan toen de route oorspronkelijk werd opgesteld.

  De tekst en kaart zijn aangepast naar de huidige ligging van de knooppunten. In de routekaart is met lichtblauw aangegeven welk stuk daardoor niet meer gelopen wordt. Mocht men dit toch graag weer in de tekst hebben dan is een voetnootje met de huidige knooppunten op dit stukje traject vanaf punt 56 t/m punt 60 van harte welkom.

  De lengte van de route wordt na de wijziging 20 km. Loopt men het oorspronkelijke stuk op de hei wel, dan is de afstand 21 km.

  Reageren
 12. Lennard 30 april 2013

  Vandaag nog eens gelopen met heel redelijk wandelweer.
  Het blijft een mooie en gevarieerde route in overwegend rustig gelegen gebied.

  De route is niet helemaal ontsnapt aan de tand des tijds, zoals in de voetnootjes te lezen valt. Ik heb aantekeningen gemaakt van de knelpunten en dien binnenkort een gewijzigde tekst en een gps-track in.

  Wat betreft de veelbesproken afstand, zonder af te wijken van de route registreerde een Garmin GPSmap 62st 20,1 km.

  Reageren
 13. Antoon en Marijke 21 april 2013

  Een zeer mooie wandeling met zo ongeveer alle denkbare landschap types. Mooie vergezichten en intieme beuken lanen gedecoreerd met rhododendrons. Goed bescheven! Echter bij knooppunt 32 lijkt knooppunt 22 tussen gevoegd te zijn. Bij knooppunt 22 staat dan weer knpt 23 genoemd. Verder was het knooppuntenbordje verdwenen bij de afslag van de bruine beukenlaan naar de groene beukenlaan. De de rood witte route gaat hier ook naar rechts. De onvolkomenheden hebben ons overigens geen problemen opgeleverd. Compliment aan de maker!

  Reageren
 14. Adrie 9 maart 2013

  De lengte van de route is aangepast. Inderdaad gezien de overige voetnootjes had de lengte al eerder aangepast moeten worden. Paul Arts bedankt voor de reactie. Heeft men een route gelopen met een GPS, ook de gelogde track is welkom.

  Reageren
 15. Paul Arts 9 maart 2013

  Op 8-03-2013 deze geweldig mooie tocht gelopen. De zelfde bevindingen ervaren als van de voetnootjes 13 en 27-06-2010. Tekst wordt door opsteller helaas niet aangepast. Best jammer.

  Reageren
 16. Rene en Nell de Veth 18 februari 2013

  Gisteren 17 februari de route gelopen. Volgens onze gps was de route 20,9 km. We vonden het een erg afwisselende route. Vanwege de vele sneeuw die er gelegen heeft was het hier en daar erg drassig. Doordat riviertje de Leije uit zijn oevers was getreden moesten we een heel stuk via een weiland. De routebegeleiding was goed, we zijn niet 1 keer verkeerd gelopen. Voor onze trouwe viervoeter was het helemaal geweldig, (bijna) overal mocht de hond los lopen, zelfs op de heide! Vooral het start en eindpunt de natuurcamping was leuk om te zien. Van de zomer lopen we de route nog een keer, vanwege het vele groen.

  Reageren
 17. conny 2 juni 2011

  2-6-2011 Vandaag met heerlijk weer deze route met z’n vijven gelopen. Wel een ander startpunt gekozen nl aan de Rielse dijk ter hoogte van huisnummer 32 en knooppunt 33. Vandaar in 100 meter naar 32 gelopen en de route opgepikt. Hele duidelijke beschrijving. Klopte netjes. Wij liepen het als ervaren lopers in 3,5 uur maar hebben op het eind een stukje afgesneden.
  Toch voelde het voor ons ook als richting de 20 km. Dus ja, het zal tegen de 22 km lopen als je netjes de hele route volgt.
  Bedankt voor deze.

  Reageren
 18. José, Andrea, Winny en Marjolein 29 maart 2011

  Deze zeer mooie en afwisselende route gelopen in maart. De camping is niet open en daarom moet je de auto op een eerder gelegen parkeerplaats aan de Goorstraat parkeren. Hebben de route in 41/2 uur gelopen, lijkt ons iets langer dan 18 km. Helaas was het restaurant/café niet open, dus het is aan te raden om genoeg drinken mee te nemen.

  Reageren
 19. Nico en Marianne 23 juni 2010

  Wij hebben vandaag deze zeer mooie route gelopen in stralend weer, 25 graden en meer. Wat een rust onderweg en hebben alleen maar vogels, konijnen en een hert gezien. Zeer weinig mensen echter. De afstand heb ik met GPS precies opgemeten en is inclusief het bezichtigen van de vogelhut en de grafheuvels 22,06 km. Dit bevestigt de discussie over de werkelijke afstand. Deze wandeling kunnen wij elke natuurliefhebber aanbevelen. opm. neem in ieder geval met warm weer genoeg drinken mee.

  Reageren
 20. Lennard 13 juni 2010

  Gisteren gelopen, deze mooie route.

  Goed beschreven, maar op enkele punten lijkt L, R en RD in de tekst niet te kloppen met de werkelijke situatie. Geen probleem als de nummers van de knooppunten in de gaten gehouden worden.

  Een grotere afwijking die ik wil melden is dat het lijkt alsof de knooppuntroute tussen 54 en 55 gewijzigd is t.o.v. het moment dat de wandeling is uitgezet. Deze verbinding loopt (nu?) zo dat men de witte zuil aan de rechterhand heeft en de vogel-observatiehut wordt gepasseerd op weg naar 55 zodat men dus niet (meer) hoeft terug te lopen om deze te bezichtigen.

  Ik ben het met de eerder gemaakte opmerkingen eens dat de wandeling langer is dan 18 km (mijn indruk: 20-22 km) en ook dat tussen 25 en 26 even opgelet wordt dat het eerste pad genegeerd wordt.

  Reageren
 21. Arie en Moniek 13 mei 2010

  Erg fijn gewandeld en heel handig met de knooppunten. Je kan haast niet verkeerd lopen. De route lijkt ons ook iets langer dan 18 km. Op ons gemakje toch 6 uur onderweg geweest.
  bedankt.

  Reageren
 22. wim 24 augustus 2009

  deze route gelopen mooi en gevarieerd.
  goed beschreven.
  af en toe even goed opletten maar dat houd het spannend.
  wij liepen er ook vijf uur over.
  complimenten voor de maker van deze route.

  Reageren
 23. Adrie 9 augustus 2009

  Vandaag zondag 9-aug deze route gelopen. Mooie gevarieerde route, met vele vergezichten. Compliment voor de maker.

  Reageren
 24. Jos en Marianne 26 juli 2009

  Ben nog iets vergeten toe te voegen. Mij lijkt de route veel langer dan 18 km. We hebben namelijk net geen 5 uur effectief gewandeld van start tot stop en zonder cafe bezoek.

  Reageren
 25. Jos en Marianne van Diepen 26 juli 2009

  Route gewandeld op zondag 19 juli. Zeer mooie wandeling en goede soms wat te bloemige omschrijving. Voor bijna de hele route geldt dat je de knooppunten wandelingen kunt volgen. Bij 25 naar 26 zou ik toevoegen dat je het eerste pad links moet negeren en tweede pad links moet nemen. Dan een botanisch tipje: Het zijn geen bruine beuken maar RODE BEUKEN.

  Reageren

Schrijf een bericht

Je bericht: *
Na verzending van een bericht met daarin een link naar een website is het bericht niet direct zichtbaar, het bericht wordt pas geplaatst nadat de link gecontroleerd is op veiligheid.
Je naam: *

Ondersteunde formaten: JPG en PNG (Maximale bestandsgrootte: 7 MB.)