Tuspeel-route, Grathem te Limburg

Wandeltocht door het beekdal van de Uffelse Beek, langs de Tuspeel en over de Beegderheide. De Uffelse beek, weer in oude glorie hersteld, slingert hier door een kleinschalig landschap van landbouw en kleine bospercelen. De Tuspeel is een klein gebied met een voor Limburg unieke hoogveenvegetatie. Aan de rand van het Maasdal ligt natuurgebied De Beegderheide. De Beegderheide is een gebied met een grote afwisseling aan open heideterreinen en besloten bossen met een groot aantal kleine en grote vennen. Als bezienswaardigheid komt men langs het bijzondere kasteel Groot Buggenum, de watermolen Grathemermolen en de standardmolen Sint Lindertmolen. Het huidige kasteel Groot Buggenum. een jachtslot, is in 1889 gebouwd op de fundamenten van een veel ouder kasteel. Nadat het jachtlot in de Tweede Wereldoorlog ernstig beschadigd was, heeft professor H. Hentrich in 1971 de ruïne gekocht en naar eigen inzicht gerestaureerd. De huidige watermolen De Grathemermolen aan de Uffelse Beek is in 1874 gebouwd. Al in de 13e eeuw bevond zich in Grathem al een watermolen, een banmolen waar de naburige boeren verplicht waren hun graan te laten malen. De Sint Lindertmolen is in 1790 tussen Heel en Panheel gebouwd als een open standerdmolen. In 1856 werd de molen verplaatst naar de rand van de Beegderheide. 85% van deze wandeltocht is onverhard.
Praktische informatie: Een gedeelte van de wandeltocht gaat over onderhoudspaden langs de Uffelse Beek en Haelense Beek. Tijdens natte jaargetijden kunnen deze paden drassig zijn, ook moet men rekening houden met de begroeiing voor het maaiseizoen. Het advies is om tijdens deze periodes stevig schoeisel te dragen.
Deze wandeltocht is voor wandelaars met een abonnement op de Wandelzoekpagina ook beschikbaar in de WandelZapp van de Wandelzoekpagina.
Routebeschrijving
1.
Met de rug naar de ingang van de kerk RD vertrekken, het plein aan de linkerzijde verlaten, wn route, vervolgens bij een doorgaande weg RD door een klaphek, “Prof. Hentrich pad”, grindpad door grasland, wn75, verderop het grasland via een klaphek verlaten, voorbij dit klaphek het grindpad verder volgen.
# Het kasteel halverwege het grasland aan linkerhand is kasteel Groot Buggenum. Het huidige jachtslot is in 1889 gebouwd op de fundamenten van een veel ouder kasteel. Nadat het in de Tweede Wereldoorlog ernstig werd beschadigd heeft professor H. Hentrich in 1971 de ruïne gekocht en naar eigen inzicht gerestaureerd.
Voorbij een klaphek, bij kruising RD door een 2de klaphek, wn route, vervolgens na ca. 40m scherp LA, gras-/onderhoudspad met de Uffelse Beek aan rechterhand, kn75 volg 91.
Voorbij een bankje, bij kruising RA een brug over, aan de overzijde eveneens RA, pad met de beek aan rechterhand, wn route.
Bij T-splitsing LA, breed onverhard pad met Kanaal Wessem-Nederweert aan rechterhand, kn91 volg 93.
Na ca. 500m LA, het kanaal wordt verlaten, kn93 volg 77, verderop gaat het onverharde pad over in een verharde weg.
Weg met een flauwe bocht naar rechts volgen, doodlopende weg richting boerderijcamping nr.7 aan linkerhand negeren, wn route.
Bij kruising RD, “Beeklaan”, kn77 volg 76, weg met de Uffelse aan linkerhand.
# Watermolen De Grathemermolen aan de Uffelse Beek. Al in de 13e eeuw bevond zich in Grathem al een watermolen, een banmolen waar de naburige boeren verplicht waren hun graan te laten malen.
Bij 4-sprong met aan linkerhand een brug RD, grindpad, kn76 volg 80, vervolgens voorbij een groen pomp installatiekastje aan linkerhand LA, wn route, het gras-/onderhoudspad met de beek aan linkerhand volgen tot een betonnen brug.
3.
Bij deze brug LA de brug over, wn route, aan overzijde bij 3-sprong rechts aanhouden, wn route, het pad volgen tot een T-splitsing voorbij een houten afsluitboom.
Bij deze T-splitsing RA de brug over, verharde weg, kn80 volg 51/81, aan overzijde van de brug RD, “De Peel”, gras-/onderhoudspad langs de Haelense Beek aan linkerhand negeren, wn81, vervolgens RD, weg aan rechterhand negeren, de wn route wordt verlaten.
T.h.v. boerderij nr.10 RA, weg door landbouwgebied.
Voorbij het landbouwperceel aan linkerhand, t.h.v. een bankje LA, onverhard pad met bosschages aan rechterhand.
RD, verharde weg aan linkerhand negeren, wn route, iets verder gaat het pad door een smal bosperceel en verderop door de bosrand.
Bij kruising RA, hol onverhard pad, de wn route wordt weer verlaten.
Bij T-splitsing LA, het pad volgen tot een T-splitsing in het bos, zijpaden negeren.
Bij deze T-splitsing RA, wn route, pad met verderop een landbouwperceel aan rechter- en een bankje aan linkerhand.
4.
Ca. 40m voorbij het bankje, iets voor de bosrand aan rechterhand LA, pad door het bos, wn route.
Voor een heuvel, bij T-splitsing RA, wn route, het pad volgen tot een 5-sprong bij een doorgaande weg, zijpaden negeren, ruim voor de 5-sprong wordt de wn route verlaten.
Bij deze 5-sprong RD de doorgaande weg oversteken, let op zeer drukke weg!!!, het onverharde pad met een houten afsluitboom aan de overzijde van de weg inlopen, het pad ca. 230m volgen tot een pad aan rechterhand tussen de bosrand en een omheind gebied, zijpaden negeren.
Bij dit pad RA, pad met de afrastering aan rechterhand, verderop buigt het pad met flauwe bocht links, het pad verder volgen tot een kruising met een smal pad iets voor een verharde weg.
# Het omheinde gebied met vennen is de Tuspeel, een klein waterrijk gebied met hoogveen.
Bij deze kruising LA, smal pad door de bosrand parallel aan de verharde weg, verderop t.h.v. een kleine grasrijke open plek buigt het pad naar links dieper het bos in en wordt breder.
5.
Bij 3-sprong met aan overzijde van het pad een betonnen waterput op een heuvel RA, het brede grindpad volgen tot een T-splitsing.
Bij deze T-splitsing RA, kn64 volg 90, iets verder bij T-splitsing RA, verharde weg, wn route, direct daarna LA een trap afdalen naar het lager gelegen pad langs plas De Lange Vlieter, beneden aangekomen LA, wn route, het lager gelegen grindpad met de plas aan rechterhand volgen.
Na ca. 300m, t.h.v. een metalen steiger LA een trap oplopen, boven aangekomen bij kruising met een verharde weg RD, breed grindpad met iets verder een waterput aan rechterhand.
Bij T-splitsing RA, het grindpad volgen tot een zijpad schuin naar links iets voorbij een betonnen waterput aan rechterhand, overige zijpaden negeren.
Bij dit pad links aanhouden, het pad buigt met een flauwe bocht naar links richting een waterput, iets voorbij de waterput buigt het pad t.h.v. de hoogspanningslijnen naar links.
6.
In deze bocht, voor een klein betonnen paaltje 87451A0,5 RA, het smalle pad door bosschages inlopen, vervolgens bij T-splitsing LA, verharde weg richting een molen.
# De Sint Lindertmolen is in 1790 tussen Heel en Panheel gebouwd als een open standaardmolen. In 1856 werd de molen verplaatst naar de rand van de Beegderheide.
Bij T-splitsing LA, “Molenstraat” iets verder “Baexemerweg”.
Voorbij een omheining met poort rond woning nr.54 rechts van de weg RA, onverhard pad door de bosrand met een sportpark aan linkerhand.
Bij splitsing links aanhouden, smal pad met nog steeds het sportpark aan linkerhand.
Bij 4-sprong met aan rechterhand een picknickplaats met daarachter een parkeerterreintje LA, pad door de bosrand met iets verder weer het sportpark aan linkerhand.
Voorbij het sportpark RD, grind-/fietspad, grind-/fietspad aan rechterhand negeren.
7.
In een bocht naar links van het grind-/fietspad RD, direct daarna bij kruising eveneens RD.
Bij splitsing rechts aanhouden, vervolgens na ca. 30m RA.
Na ca. 150m LA, het pad volgen tot een kruising voor een klaphek met een houten poort.
Bij deze kruising RD door het klaphek, voorbij het klaphek het pad verder RD volgen tot een kruising in het midden van een half open heide gebied t.h.v. hoogspanningslijnen, zijpaden negeren.
Bij dez kruising RA, kn63 volg 49, pad door de heide.
Na ca. 160m LA, wn route, iets verder gaat het pad licht slingerend door een bos met eiken.
Na verlaten van het bos met de eiken, bij kruising voor een onderdoorgeleiding van hoogspanningslijnen (één van de lijnen is verlaagd zodat deze onder de andere door kan gaan) RA, wn route, vervolgens iets voorbij een wegwijzer van de hoogspanningslijnen links aanhouden, de wn route wordt verlaten.
RD, pad richting een hoogspanningsmast aan rechterhand negeren, verderop door een klaphek.
8.
Bij kruising met een doorgaande weg RD, let op zeer drukke weg!!!, vervolgens aan de overzijde via een greppel en een parallelweg RD het bospad links van informatiepaneel “Beegderheide” inlopen met verderop een klaphek.
Ca. 80m voorbij het klaphek, bij kruising RA, pad over een lage heuvel tussen vennen.
Na ca. 130m links aanhouden, vervolgens bij Y-splitsing LA, pad met een groot ven aan rechterhand, het pad volgen tot een T-splitsing.
Bij deze T-splitsing RA, wn route, iets verder LA, kn60 volg 61, het pad met verderop een bankje volgen tot een T-splitsing iets voorbij een houten poort.
Bij deze T-splitsing RA, de wn route wordt verlaten.
Na ca. 130m, direct na bord “Waterwingebied” RA, pad met een houten afsluitboom en bordje “Opengesteld gemeente Maasgouw”, verderop ruim voorbij een hoogspanningsmast buigt het pad naar links.
9.
Ca. 90m voorbij deze bocht, op een heuvel het pad met een bocht naar rechts verder volgen, smal pad aan linkerhand negeren.
Na ca. 70m, t.h.v. een wn routepaaltje LA, het pad met verderop aan linkerhand een grasrijke open plek ca. 650m volgen tot een T-splitsing bij een verharde weg, zijpaden negeren.
Bij deze T-splitsing LA, kn55 volg 54, verderop gaat de verharde weg over in een breed grindpad.
Voorbij een omheining aan rechterhand RD, verhard fietspad aan rechterhand negeren, kn54 volg 56.
Bij 3-sprong rechts aanhouden, wn route, het onverharde pad met de bosrand aan linkerhand volgen tot een 3-sprong iets voorbij bord “Einde Grondwater beschermingsgebied” ca. 300m voorbij een kruising met aan rechterhand een pad naar een boerderij.
10.
Bij deze 3-sprong rechts aanhouden, wn route, het pad met verderop kn56 volg 57 volgen tot een kruising voor een landbouwperceel aan linkerhand, zijpaden negeren.
Bij deze kruising RA, kn57 volg 51, het pad met een klaphek met bordje “Landgoed Genegenterhof” en een houten afsluitboom inlopen, het pad met verderop dicht na elkaar twee klaphekken volgen tot een betonnen brug.
Voor de brug LA, kn51 volg 80, gras-/onderhoudspad met de Haelense Beek aan rechterhand en verderop een stalletje aan linkerhand.
Voor een omheind perceel, bij splitsing rechts aanhouden, gras-/onderhoudspad met de beek aan rechterhand, wn route.
11.
Bij T-splitsing RA een brug over, verharde weg, wn80, aan overzijde van de brug LA, onverhard pad met een houten afsluitboom, kn80 volg 76, vervolgens voor de Uffense Beek het pad met een bocht naar rechts verder volgen, betonnen brug aan linkerhand negeren, de wn route wordt verlaten, het pad verder met de beek aan linkerhand volgen.
Aan het einde van het pad, bij Y-splitsing links aanhouden, de verharde weg volgen tot een T-splitsing voor een klein pleintje in de bebouwde kom van Grathem direct na een bocht naar rechts, zijpaden en zijweg negeren.
Bij deze T-splitsing LA, kn70 volg 71, vervolgens voorbij de Heilig Hartkapel RD, weg aan linkerhand negeren, kn71 volg 72. de weg met verderop kn72 volg 77 volgen tot een 3-sprong, zijweg negeren.
Bij deze 3-sprong RA, wn route, vervolgens voorbij woning nr.7 links van de weg LA, wn route, het verhard voetpad volgen tot de kerk, het startpunt.
Legenda:
RA = rechtsaf, RD = rechtdoor en LA = Linksaf
Wandelnetwerk:
Rood/gele markeringen, kn staat voor een knooppuntpaaltje met genummerde richting, wn staat voor een netwerk routepaaltje met alleen richting of met een genummerde richting.
Bekijk de volledige routebeschrijving ⇢
Bereikbaarheid en toegankelijkheid
Startpunt
Plein voor de kerk, Kerkplein 1, 6096 AK te Grathem. Plan Route
Met de auto
Parkeren kan op het Kerkplein voor de kerk.
Openbaar vervoer
Bushalte Centrum, Grathem.
Rolstoeltoegankelijkheid
Deze route is niet geschikt voor rolstoelen of kinderwagens.
Honden
Mits de geldende regels worden nageleefd, zijn honden toegestaan in dit gebied.
Foto's (11)
Routekaart
Topografische routekaart
Deze wandeltocht is ook beschikbaar op een zeer gedetailleerde topografische kaart tuspeel-route.pdf. Het printen van deze topografische kaart kan door gebruik te maken van de mogelijkheden die de PDF reader biedt.
Download(s)
Horecagelegenheden
Restaurant - café - Zaal Geraats
Markt 5
6096 AL Grathem
Bezoek website
Woensdag 9 april 2025 de wandeltocht gecontroleerd en iets gewijzigd. Het voorheen beschikbare alternatief is de route geworden. Men loopt nu iets langer langs de vennen. Om de wandeltocht niet langer te laten worden op een ander punt de wandeltocht iets gewijzigd. De routebeschrijving is weer actueel. Veel wandelplezier!
Vandaag 29 december 2022 de wandeltocht gecontroleerd. Op een kleine verandering na in het wandelnetwerk klopte de routebeschrijving. De routebeschrijving is weer actueel. Veel wandelplezier!
Vandaag deze route hardgelopen. Leuke afwisselende route door verschillende soorten natuurgebieden en langs een aantal bezienswaardigheden. De paden langs de beken zijn modderig momenteel, was lekker glibberen en glijden
Vandaag gelopen
De route vond ik heel mooi en afwisselend, van alles wat.
Bedankt
De toegangspaden naar de Beegderheide ten westen van N273 i.v.m. Corona noodverordering voor onbepaalde tijd gesloten. Voor de zekerheid kaart of GPS meenemen.
Op maandag 27 april 2020 deze prachtige route gelopen. Veel afwisseling en de routebeschrijving is helemaal juist. Complimenten. Verslag en fotoreportage
Vandaag bijna precies dezelfde foto gemaakt 🙂
Afgelopen maandag 29 juli 2019 de wandeltocht gecontroleerd en inmiddels ook bijgewerkt. Op enkele punten de routebeschrijving wat verbeterd verder geen grote veranderingen gezien. De routebeschrijving is weer actueel. Veel wandelplezier!
Hele mooie route. Afwisselend qua uitzichten en paden. Een paar paden zijn door het hoge gras erg nat en drassig. Hier rekening mee houden. Verder hele mooie paden
Gisteren 23 april 2017 de wandeltocht gecontroleerd tevens iets gewijzigd. Bij de Lange Vlieter gaat de tocht wat meer door het naast gelegen bosgebied. Verder is het alternatief in het vennengebied op de Beegderheide gewijzigd. Het alternatief gaat nu verder door het mooie vennengebied. Ook in niet natte jaargetijden is het alternatief een leuke optie om te lopen. De routebeschrijving is weer actueel. Veel wandelplezier!
25-3 heb ik deze route gecontroleerd onder een stralend zonnige hemel.
Het traject is op een paar punten bijgewerkt naar de laatste stand van zaken. Ook wordt er nu over een groter deel van de route gebruik gemaakt van de markeringen van het wandelroutenetwerk.
Veel wandelplezier!
We waren aangenaam verrast door de afwisselende route. Fijn dat er weer eens langere routes te lopen zijn. Dank voor de beschrijving, die we goed konden volgen.
Op de eerste mooie lentedag de route gelopen. Een mooi begin en een mooi einde en in het midden enkele schitterende vennetjes. Wanneer alle fruitbomen in bloei staan is de route een echte aanrader! Ps de beschrijving is perfect!
Vandaag deze wandeling gelopen met zonnig en fris weer met af en toe een stevige bries.
De route vond ik mooi en verrassend afwisselend en interssant om te lopen. Bossen, heide, riviertjes, agrarisch terrein, boomgaarden, hier en daar hoogteverschillen, bezienswaardigheden; voor elk wat wils dus.