Tungelroyse Beek-pad etappe 8, Baexem te Limburg

17 km Wandelroute Tungelroyse Beek-pad etappe 8, te Baexem

De 8ste etappe gaat van Baexem naar Nunhem. De etappe gaat door het Exatenbos, de Beegderheide en door het beekdal van de Haelense Beek. De Haelense Beek of Haelensche Beek heeft een lengte van elf kilometer en is cultuurhistorisch van groot belang door de kastelen die er langs liggen zoals het kasteel Baexem en Aldenghoor. Ook is bij het kasteel nog het stenen gebouw van de Vogelmolen, een voormalige watermolen. Aan het begin van de etappe komt men langs het kasteel Baexem en aan het einde langs kasteel Aldenghoor. Het kasteel Baexem werd voor het eerst schriftelijk vermeld in 1244. De eerste bewoners waren telgen van de familie Van Baexem of De Baexem. Het oudste deel van het huidige kasteel zijn de kelders. De huidige gebouwen zijn van 1676 en jonger. De vleugels zijn in de 18e eeuw bijgebouwd, waardoor het gebouw een symmetrisch aanzien kreeg. De eerste vermelding van kasteel Aldenghoor dateert van 1212 wanneer er sprake is van een versterkt huis Ghoor van de heren van Ghoor de Horne. Toen deze heren in het nabijgelegen Neer een nieuw kasteel lieten bouwen noemde men dit Neyenghoor en zo werd hierop inspelend het kasteel in Haelen omgedoopt tot Aldenghoor (respectievelijk nieuwe Ghoor en oude Ghoor). 60% van deze etappe is onverhard.

Opgesteld door: Adrie Raaijmakers, op: 21-8-2020, laatst bijgewerkt op: 21-3-2024

Routebeschrijving

Op diverse punten wordt verwezen naar routepaaltjes. De vermeldingen zijn alleen bedoeld als extra herkenningspunten.
1.
Bij de bushalte en met de rug naar de kerk RA vertrekken, direct daarna voor het plein met parkeerplaatsen RA.
Voorbij het plein, bij T-splitsing LA, iets verder buigt de weg “Kerkstraat” naar rechts weg van het plein, vervolgens LA, “St Janstraat”, voor groot parkeerterrein de weg achtereenvolgens met bocht links en rechts langs het parkeerterrein volgen.
Bij T-splitsing RA, “Kennedystraat”, direct daarna bij T-splitsing LA, “Kapittelstraat”, kn10 volg 14.
In bocht naar rechts van de weg RD het verhard voetpad parallel aan de “Ridderstraat” inlopen, wn route, iets verder gaat het voetpad over in een weg.
Bij T-splitsing RD, het smalle grindpad door plantsoen inlopen, iets verder buigt het grindpad naar links en gaat door het midden van het plantsoen, wn route.
2.
Bij kruising met verharde weg RD, grindpad, vervolgens aan einde van het grindpad, bij T-splitsing RA, verharde weg, wn route, de weg volgen tot rotonde, zijwegen negeren.
Bij deze rotonde LA, het fietspad aan overzijde van de doorgaande weg N280 volgen, vervolgens na ca. 60m RA richting “Grathem”.
# Aan linkerhand passeert men kasteel Beaxem, de huidige gebouwen zijn van 1676 en jonger.
RD, pad langs de begraafplaats aan rechterhand negeren, kn13 volg 53.
Voorbij de begraafplaats LA, grindpad richting “Baronsberg”, wn route, vervolgens voorbij bosschages aan rechterhand RA, onverhard pad met afrastering aan linkerhand, wn route, verderop t.h.v. een klein perceel aan linkerhand wordt het pad smaller met talud aan rechterhand, voorbij het kleine perceel buigt het pad achtereenvolgens naar links en iets verder naar rechts, voorbij deze bocht het pad met de afrastering aan linkerhand volgen tot T-splitsing.
3.
Bij deze T-splitsing LA, verharde weg, kn53 volg 54.
Ruim voor woning, voorbij beekje LA, smal verhard pad met voetgangers-/fietssluis, wn route, verderop buigt het pad naar rechts.
# In de verte zijn de 19e eeuwse gebouwen te zien rond het kasteel Exaten, een kasteel uit het begin van de 18e eeuw.
Voor bosrand, bij T-splitsing RA, breed grindpad met bosrand aan linkerhand, kn54 volg 56.
Bij 3-sprong rechts aanhouden, wn route, het onverharde pad met bosrand aan linkerhand volgen tot 3-sprong iets voorbij bord “Einde Grondwater beschermingsgebied”, ca. 400m voorbij een kruising met aan rechterhand een pad naar een boerderij.
Bij deze 3-sprong LA, de wn route wordt verlaten, breed pad met verderop een landbouwperceel aan rechterhand, het pad verder volgen tot een pad aan linkerhand aan einde van het  landbouwperceel ca. 40m voorbij een bankje, zijpaden negeren.
4.
Bij dit pad LA, pad door het bos, wn route.
Voor heuvel, bij T-splitsing RA, wn route, het pad met landbouwperceel in het bos aan linkerhand volgen tot smal bospad ca. 60m voorbij het landbouwperceel.
Bij dit pad LA, stijgend smal bospad, wn route.
Bij T-splitsing LA, breed grindpad, kn61 volg 60, het pad volgen tot pad aan rechterhand iets voor een bord “Grondwaterbeschermingsgebied”.
Bij dit pad RA richting klaphek, wn route, voorbij het klaphek het pad verder RD volgen tot T-splitsing.
Bij deze T-splitsing LA, kn60 volg 55, het pad met t.h.v. de bosrand een klaphek volgen tot 3-sprong met wn routepaaltje, zijpad aan rechterhand negeren.
Bij deze 3-sprong LA, wn route.
5.
Na ca. 80m, bij 3-sprong RA, wn route, het pad met verderop aan linkerhand een grasrijke open plek ca. 650m volgen tot T-splitsing bij verharde weg, zijpaden negeren.
Bij deze T-splitsing RA, kn55 volg 18, de verharde weg volgen tot bocht naar links iets voor doorgaande weg.
Voor deze bocht LA het fietspad oplopen, wn route, vervolgens bij kruising met doorgaande weg RD, let op zeer drukke weg!!!, aan overzijde doorlopen tot T-splitsing.
Bij deze T-splitsing LA, verharde weg, wn route.
In flauwe bocht naar links van de weg RA, grindpad met SLL bord “Exaten”, wn route, direct daarna voor inrit van een opslagplaats buigt het grindpad naar rechts.
RD, pad aan linkerhand negeren, kn18 volg 19.
6.
In flauwe bocht naar links van het pad RA, kn19 volg 29, iets verder gaat het pad door de bosrand, na ca. 300m buigt het pad naar links dieper het bos in.
Ca. 50m voorbij deze bocht, bij 4-sprong het pad met bocht naar rechts verder volgen, wn route.
Na ca. 130m het pad met bocht naar links verder volgen, smal pad aan rechterhand negeren, de wn route wordt verlaten, pad met aan rechterhand een bosperceel met lage begroeiing.
Na ca. 160m LA, het pad volgen tot T-splitsing ruim voorbij een bosperceel met lage begroeiing aan linkerhand, zijpaden bij twee kruisingen negeren.
Bij deze T-splitsing RA.
Bij Y-splitsing RA, vervolgens na ca. 30m bij 4-sprong LA, het pad ca. 400m volgen tot 4-sprong met kn27 routepaaltje, zijpad negeren.
Bij deze 4-sprong met het kn27 routepaaltje RD, kn27 volg 26.
Bij T-splitsing RA, wn route, direct daarna iets voor omheind bosperceel LA, wn route, pad met iets verder een poel aan rechter- en een bankje aan linkerhand, voorbij het bankje buigt het pad naar links.
RD, pad aan linkerhand negeren, ruiterroute 71, de wn route wordt weer verlaten, iets verder buigt het pad naar rechts.
7.
Bij T-splitsing LA, ruiterroute 71.
Na verlaten van het bos, bij T-splitsing RA, het pad met bosrand aan rechterhand volgen tot kruising met doorgaande weg, zijpaden negeren.
Bij deze kruising LA, kn31 volg 30, fietspad langs de doorgaande weg, verderop passeert men de “Haelense Beek”.
Voorbij omheind perceel met metalen poort aan overzijde van de weg RA, let op drukke weg!!!, het onverhard pad langs landbouwperceel met beekdal aan rechterhand inlopen, kn30 volg 77, verderop gaat het pad door de bosrand.
Bij T-splitsing LA, grindpad met bosrand aan linkerhand, kn77 volg 76.
Voorbij spoortunnel, bij 3-sprong links aanhouden, kn76 volg 74, iets verder onverhard pad.
Bij kruising RA, kn74 volg 73, men passeert de top van een heuvel.
Bij kruising RA, verhard fietspad, kn73 volg 75, het fietspad volgen tot T-splitsing.
8.
Bij deze T-splitsing RA, wn75, iets verder verharde weg, direct daarna LA, “Overhaelen”, kn75 volg 10, de weg die verderop overgaat in “Rinboomweg” volgen tot zijweg “Toumweg” aan linkerhand in de bebouwde kom van “Haelen” t.h.v. woning nr.19.
Bij deze weg LA, “Toumweg”, kn10 volg 89, de weg volgen tot T-splitsing met aan overzijde van de weg een klein kapelletje, zijwegen negeren.
Bij deze T-splitsing LA, het voetpad aan overzijde van de weg volgen, de wn route wordt verlaten, iets verder passeert men de Haelense beek.
Voorbij perceel grasland RA, “De Keverbergstraat”, de weg volgen tot klaphek aan rechterhand t.h.v. woning nr.56, zijwegen negeren.
9.
T.h.v. van deze woning RA door het klaphek, voorbij het klaphek links aanhouden onverhard pad, iets verder het pad met de Haelense Beek aan rechterhand volgen.
Bij 3-sprong RA het brugje over, iets verder voor hekwerk rond het kasteel, bij T-splitsing LA en gaat voor de poort over in een verharde weg, de weg volgen tot kruising voorbij 2de poort.
# Aan rechterhand het kasteel Aldenghoor en aan linkerhand het gebouw tevens horecagelegenheid van de voormalige Vogelmolen.
Bij deze kruising RA, weg met aan beide zijde een gracht.
Voorbij het plantsoen met gracht LA, “Burg van der Broekstraat”, kn89 volg 88, de weg die voorbij het plantsoen met flauwe bocht naar rechts buigt volgen tot T-splitsing, zijweg en zijpaden negeren.
Bij deze T-splitsing LA, de wn route wordt verlaten, vervolgens iets voorbij de beek bij 4-sprong RA, “Beekstraat”.
10.
Bij 3-sprong LA richting de kerk.
Voor de kerk RA, “Onder de Wiën”, wn82, vervolgens RD, weg aan rechterhand negeren, direct daarna t.h.v. woning nr.2 LA, “Onder de Wiën”, wn route.
T.h.v. woning nr.8 RA, wn route, verhard voetpad met iets verder het brugje “Kwietjesbrökske”.
Iets voorbij het brugje, bij 4-sprong links aanhouden, voet-/fietspad, voorbij het schoolgebouw buigt het voet-/fietspad naar rechts weg van de beek.
Voorbij parkeerterreintje langs de school LA, verharde weg, wn route.
Bij T-splitsing RA, breed grindpad, wn92.
Na ca.200m, voorbij landbouwperceel (weiland) LA, grindpad.
Voor kapelletje, bij kruising LA, de verharde weg volgen tot de kerk, het eindpunt, is men met het openbaar vervoer dan bij de kruising RA, verderop is langs de doorgaande weg bushalte Buggernummerweg en een horecagelegenheid, het eindpunt met openbaar vervoer.

Legenda:
RA = rechtsaf, RD = rechtdoor en LA = Linksaf
NM = Natuurmonumenten.
Wandelnetwerk.
Rood/gele markeringen, kn staat voor een knooppuntpaaltje met genummerde richting, wn staat voor netwerkpaaltje met alleen richting of met een genummerde richting.

Bekijk de volledige routebeschrijving ⇢

Bereikbaarheid en toegankelijkheid

Startpunt

Bushalte Kerk bij de Johannes de Doperkerk, Monseigneur Kierkelsplein 19, 6095 BK te Baexem. Plan Route

Eindpunt

St. Servatius Kerk, Kerkstraat 18 te Nunhem.

Met de auto

Parkeren kan op het plein naast de kerk.

Openbaar vervoer

Bushalte Kerk.

Rolstoeltoegankelijkheid

Deze route is niet geschikt voor rolstoelen of kinderwagens.

Honden

Mits de geldende regels worden nageleefd, zijn honden toegestaan in dit gebied.

Foto's (11)

Pad door buitengebied Baexem Adrie: Pad door buitengebied Baexem
Ven in de Beegderheide Adrie: Ven in de Beegderheide
Ven in de Beegderheide Adrie: Ven in de Beegderheide
Schapen op de Beegderheide Adrie: Schapen op de Beegderheide
Ven in de Beegderheide Adrie: Ven in de Beegderheide
Beekdal van Haelense Beek Adrie: Beekdal van Haelense Beek
De Haelense Beek Adrie: De Haelense Beek
Voormalige watermolen de Vogelmolen bij kasteel Aldenghoor Adrie: Voormalige watermolen de Vogelmolen bij kasteel Aldenghoor
Kasteel Aldenghoor Adrie: Kasteel Aldenghoor
Kasteel Aldenghoor Adrie: Kasteel Aldenghoor
Kerk in Nunhem Adrie: Kerk in Nunhem

Routekaart

Afdrukken
Annuleren

Topografische routekaart

Deze wandeltocht is ook beschikbaar op een zeer gedetailleerde topografische kaart tungelroyse-beek-pad-etappe-8.pdf. Het printen van deze topografische kaart kan door gebruik te maken van de mogelijkheden die de PDF reader biedt.

Horecagelegenheden

In de plaats Baexem, Haelen en NunhemSchrijf een bericht

Je bericht: *
Na verzending van een bericht met daarin een link naar een website is het bericht niet direct zichtbaar, het bericht wordt pas geplaatst nadat de link gecontroleerd is op veiligheid.
Je naam: *

Ondersteunde formaten: JPG en PNG (Maximale bestandsgrootte: 7 MB.)