Tungelroyse Beek-pad etappe 5, Swartbroek te Limburg

13 km Wandelroute Tungelroyse Beek-pad etappe 5, te Swartbroek

De 5de etappe gaat van Swartbroek naar Ell. De etappe gaat door de natuurgebieden de Krang, het Heijkersbroek en de Ellburg. Door de drie natuurgebieden stroomt de Tungelroyse Beek. De Krang is een natuurgebied dat bestaat uit loof- en naaldbos, hakhout, grasland en oude bolle akkers met in het zuiden door de Tungelroyse Beek. Het Heijkersbroek is een gebied dat hoofzakelijk bestaat uit loofbos, perceeltjes grasland en diverse poelen, door het natuurgebied stroomt eveneens de Tungelroyse Beek. In het natuurgebied mondt de waterloop de Vliet uit in de beek. De Ellburg is een klein natuurgebied langs de oevers van de Tungelroyse Beek met als bijzonderheid de Ellerschans, een eeuwenoude vluchtschans die werd ontdekt bij de herinrichting van de Tungelroyse beek en weer zichtbaar is. Op veel plaatsen heeft de mens het water gebruikt om zich te beschermen, de meeste schansen zijn om deze reden in beekdalen aangelegd zo ook deze schans. De schans bestaat uit een stuk grond met daarom heen een gracht en aan de binnenzijde een meters hoge aarde omwalling. Binnen de omwalling had men de beschikking over een waterput en een bakoven. Deze schans werd gebruikt tijdens de 80 jarige oorlog als vluchtschans. 87% van deze etappe is onverhard.

Opgesteld door: Adrie Raaijmakers, op: 20-8-2020, laatst bijgewerkt op: 13-11-2020

Routebeschrijving

Op diverse punten wordt verwezen naar routepaaltjes. De vermeldingen zijn alleen bedoeld als extra herkenningspunten.
1.
Vanuit de bushalte naar het plein voor de kerk lopen, bij het plein “St. Cornelisplein” LA het smalle grindpad voorbij de kerk met begraafplaats aan linkerhand inlopen, bv route, vervolgens bij T-splitsing LA, bv route, pad met de begraafplaats aan linkerhand, iets verder splitst het pad zich, het maakt niet uit welk pad gevolgd wordt, verderop komen beide paden weer samen.
Bij kruising RD, verharde weg “Venboordstraat”, bv route.
RD, “Venboordstraat”, weg “Hennenstraatje” aan linkerhand negeren, bv route, de weg verder volgen tot klaphek aan rechterhand iets voorbij boerderij nr.3 aan linkerhand.
Bij dit klaphek RA door het klaphek, smal gras-pad met aan beide zijde bosschages, verderop buigt het pad naar rechts, ca. 50m voorbij deze bocht het gras-pad met bocht naar links verder volgen, iets verder passeert men twee klaphekken bij een doorgang voor vee, voorbij een tweede doorgang voor vee met klaphekken buigt het pad naar links met een afrastering aan linkerhand.
2.
Bij 3-sprong met aan linkerhand een klaphek RA, het smalle bospad inlopen.
Voor perceel grasland, bij T-splitsing LA, verderop gaat het pad weer door het bos.
Bij T-splitsing RA, ww77 volg gr, het pad volgen tot Y-splitsing bij breed pad voorbij een bosperceel aan linkerhand, ruim voor deze Y-splitsing wordt de gr route weer verlaten.
Bij deze Y-splitsing scherp LA, breed grindpad, verderop passeert men theetuin “De Tungelroyse Beek”, beperkt open of op afspraak 0648628038, voorbij de theetuin het pad ca. 800m verder volgen tot pad aan rechterhand direct na een bosperceel, iets voor het pad passeert men een bankje.
Bij dit pad RA, smal pad met het bosperceel aan rechterhand, iets verder het brugje over, vervolgens voorbij het brugje, bij T-splitsing RA, wn60, het pad met iets verder een zijarm van de beek aan rechterhand volgen tot 2de betonnen brugje.
3.
RD, het betonnen brugje aan rechterhand negeren, kn60 volg 44, direct daarna buigt het pad naar links, vervolgens voor verlaten van kleine open plek LA, wn route, iets verder gras-pad met afrastering aan linkerhand en weer iets verder verhoogd gras-pad met aan beide zijde een afrastering.
RD achtereenvolgens gras-pad aan rechter- en klaphek aan linkerhand negeren, wn route, men passeert een picknicktafel, het pad verder volgen tot 4-sprong bij breed pad.
Bij deze 4-sprong RD, kn44 volg 45, pad met metalen afsluitboom.
RD, pad langs waterloop aan linkerhand negeren, kn45 volg 34(0,7km), direct daarna RA, gras-pad met waterloop aan rechterhand.
Voor landbouwperceel, bij T-splitsing LA, wn route, pad met bosrand aan linkerhand.
4.
Voor ommuurde woning, bij T-splitsing LA langs metalen afsluitboom, wn34, vervolgens bij 3-sprong RA, kn34 volg 35.
T.h.v. waarschuwingsbord “Wilde zwijnen” RD, smal pad aan rechterhand negeren, wn route, voorbij flauwe bocht naar links volgt het pad de bosrand aan linkerhand.
Voor bankje, bij splitsing links aanhouden, men loopt weer door het bos, de wn route wordt verlaten.
Bij kruising RD.
Voor picknicktafel met zicht op een waterplas (visvijver), bij T-splitsing LA.
Voorbij metalen afsluitboom RA, parkeerterreintje met informatiepaneel “Heijkersbroek” oplopen, kn39 volg 38, vervolgens aan achterzijde van het parkeerterreintje het linker pad inlopen, het pad richting ven aan rechterhand negeren, wn route.
Aan smalle zijde van het ven met aan linkerhand een picknicktafel, bij 3-sprong LA, het ven wordt verlaten, direct daarna in flauwe bocht naar links RA, gras-pad, wn route, vervolgens voor beek, bij T-splitsing RA, kn38 volg 37, gras-pad met beek aan linkerhand.
5.
Bij 3-sprong LA, onverhard pad, wn route, voorbij bocht naar rechts is aan rechterhand de visvijver te zien.
Iets voorbij deze bocht met aan rechterhand de visvijver LA, kn37 volg 36.
Bij 3-sprong links aanhouden, kn36 volg 35, het pad volgt de beek aan linkerhand.
RD, pad aan rechterhand negeren, kn35 volg 32, pad met de beek aan linkerhand verder volgen.
Bij kruising met verharde weg RD door klaphek met NM bordje “Ellburg”, kn32 volg 71, gras-pad door smalle strook grasland, verderop voor breder grasland buigt het gras-pad iets naar rechts met poel aan rechterhand, de rechterzijde van het grasland verder volgen, wn route.
# De begroeide wal aan linkerhand is de Ellerschans, rond een geschikt stuk grond werd een gracht gegraven, met de vrijgekomen grond werd aan de binnenkant een wal opgeworpen waarachter men zich kon verschansen.
6.
Voorbij ingang van de schans, het gras-pad met bocht naar links verder volgen, klaphek aan rechterhand negeren, wn route, ruim voorbij de schans, t.h.v. beek buigt het pad naar rechts, smal pad met landbouwperceel aan rechterhand.
RD, pad met knuppelbrugje aan linkerhand negeren, kn71 volg 70.
Voorbij het landbouwperceel RD door klaphek, het grasland oversteken richting klaphek tegen bosrand, voorbij het klaphek bospad.
Ca. 150m voorbij het klaphek RA, de wn route wordt tijdelijk verlaten.
T.h.v. informatiepaneeltje “Ellburg” RD, pad aan linkerhand negeren, wn route, verderop buigt het pad naar rechts.
Bij splitsing met aan rechterhand veelhoekig gebouwtje links aanhouden, wn route, iets verder buigt het pad naar rechts, direct daarna voorbij klein brugje, bij T-splitsing LA, verharde weg, kn70 volg 11.
Bij smal jong bosperceel LA, smal bospad met metalen afsluitboom, wn route, verderop buigt het pad naar rechts.
7.
Bij 3-sprong met bankje rechts aanhouden, het pad volgen tot men het bos verlaat, zijpaden aan linkerhand negeren, na verlaten van het bos het pad met de bosrand aan linkerhand verder volgen tot metalen hek en rechts daarvan een bankje en bord “Lemmenhof”,.
RD langs het metalen hek, gras-pad aan linkerhand negeren, verderop buigt het pad naar rechts en t.h.v. de boerderij gaat het onverhard pad over in een verharde weg.
Bij T-splitsing LA, vervolgens na ca. 30m RA, weg met tennisveld aan linkerhand, verderop gaat de weg over in een fietspad, voor speelveldje buigt het fietspad naar links, het fietspad met speelveldje aan rechterhand verder volgen tot 4-sprong.
Bij deze 4-sprong RD, “Meidoornstraat”, de weg volgen tot 2de zijweg aan linkerhand.
Bij deze weg LA, “Weigeliastraat”.
Bij T-splitsing RA, “Jasmijnstraat”.
Bij T-splitsing LA, links en rechts van de weg is een bushalte, het eindpunt.

Legenda:
RA = rechtsaf, RD = rechtdoor en LA = Linksaf
NM = Natuurmonumenten.
Kempen-Broek wandelnetwerk:
ww = wandelwisselnummers zijn vergelijkbaar met knooppuntnummers. De gekleurde symbolen gr = groene rechthoek, bv = blauwe vierhoek en oc = oranje cirkel geven de richting aan.
Wandelnetwerk.
Rood/gele markeringen, kn staat voor een knooppuntpaaltje met genummerde richting aanduiding, wn staat voor netwerkpaaltje met alleen richting aanduiding.

Bekijk de volledige routebeschrijving ⇢

Bereikbaarheid en toegankelijkheid

Startpunt

Bushalte Kerk, Ittervoorterweg, 6005 NR te Swartbroek. Plan Route

Eindpunt

Bushalte Niesstraat, Niesstraat te Ell.

Met de auto

Parkeren kan op het plein voor de kerk.

Openbaar vervoer

Bushalte Kerk.

Rolstoeltoegankelijkheid

Deze route is niet geschikt voor rolstoelen of kinderwagens.

Honden

Mits de geldende regels worden nageleefd, zijn honden toegestaan in dit gebied.

Foto's (9)

De Krang, pad door begrazingsgebied Adrie: De Krang, pad door begrazingsgebied
Pad door begrazingsgebied Adrie: Pad door begrazingsgebied
Vervallen boederij Adrie: Vervallen boederij
Visvijver in het Heijkersbroek Adrie: Visvijver in het Heijkersbroek
Het Heijkersbroek Adrie: Het Heijkersbroek
Ellburg, beekdal van de Tungelroyse Beek Adrie: Ellburg, beekdal van de Tungelroyse Beek
Ellburg, de Tungelroyse Beek Adrie: Ellburg, de Tungelroyse Beek
Ingang van de Ellerschans Adrie: Ingang van de Ellerschans
Hoeve in het buitengebied Adrie: Hoeve in het buitengebied

Routekaart

Afdrukken
Annuleren

Topografische routekaart

Deze wandeltocht is ook beschikbaar op een zeer gedetailleerde topografische kaart tungelroyse-beek-pad-etappe-5.pdf. Het printen van deze topografische kaart kan door gebruik te maken van de mogelijkheden die de PDF reader biedt.

Horecagelegenheden

Café Plexat

Ittervoorterweg 101
6005 NP Swartbroek

Theetuin de Tungelroyse Beek, alleen op afspraak

Hulsweg 2
6005 PL Tungelroy
Bezoek website

B&B Linje

Antoniusstraat 30
6011 SE Ell

Eetcafé de Prairie

Sebastiaanstraat 51
6011 RD Ell
Bezoek website

Ervaringen van wandelaars (2)

  1. Adrie 3 november 2020 om 13:43

    De machines zijn weer verdwenen uit het Heijkersbroek, het alternatief is weer verwijderd uit de routebeschrijving en van de Google Maps kaart. Op enkele plaatsen is aan paden te zien dat er gewerkt is verder zijn de paden ongewijzigd. Veel wandelplezier!

    Reageren
  2. Adrie 19 september 2020 om 06:27

    Er zijn op 14 september werkzaamheden gestart die circa 5 weken in beslag nemen (afhankelijk van de van de weersomstandigheden). In de routebeschrijving is een tijdelijk alternatief zie hiervoor ook de oranje lijn op de Google Maps kaart. Voor meer informatie over werkzaamheden klimaatbuffer Heijkersbroek.

    Reageren

Schrijf een bericht

Je bericht: *
Na verzending van een bericht met daarin een link naar een website is het bericht niet direct zichtbaar, het bericht wordt pas geplaatst nadat de link gecontroleerd is op veiligheid.
Je naam: *

Ondersteunde formaten: JPG en PNG (Maximale bestandsgrootte: 7 MB.)