Tungelroyse Beek-pad etappe 4, Tungelroy te Limburg

10 km Wandelroute Tungelroyse Beek-pad etappe 4, te Tungelroy

De 4de etappe gaat van Tungelroy naar Swartbroek. Deze tevens kleinste etappe gaat langs de Tungelroyse Beek en door het natuurgebied de Krang. Tijdens de eerdere etappes heeft men al een aantal brugjes over de beek gezien, bij deze etappe passeert men een bijzonder brugje een replica van een houten beekbrug uit de Romeinse tijd. Tijdens graafwerkzaamheden aan de Tungelroyse beek zijn restanten blootgelegd van een houten beekbrug uit de Romeinse tijd. Dat inspireerde een groep vrijwilligers om een replica van de brug over de Tungelroyse beek te bouwen. De Krang een natuurgebied direct ten zuidwesten van Swartbroek is een natuurgebied met akkers, bos, hakhoutpercelen en vennen. Rondom de boerderijen, nu deels buiten gebruik, liggen de bolle akkers die zo kenmerkend zijn voor dit gebied en in het noorden het voormalige moerasgebied Roekespeel, nu grotendeels landbouwgrond. Door het gebied stroomt de Tungelroyse Beek en de Leukerbeek die uitmondt in de Tungelroyse Beek. Tijdens deze etappe wordt de Leukerbeek bezocht die uitmondt in de Tungelroyse Beek. 82% van deze etappe is onverhard.

Opgesteld door: Adrie Raaijmakers, op: 20-8-2020, laatst bijgewerkt op: 10-7-2023

Routebeschrijving

Op diverse punten wordt verwezen naar routepaaltjes. De vermeldingen zijn alleen bedoeld als extra herkenningspunten.
1.
Vanuit de bushalte met de rug naar het pleintje LA vertrekken, direct daarna voor de kerk RA, “Tungeler Dorpsstraat”, de weg volgen tot kapel aan linkerhand.
Voor de kapel links aanhouden het verhard voetpad links van de kapel inlopen, aan einde van het voetpad RD de weg “Kerkveldweg” inlopen, de weg volgen tot woning nr.12, zijweg negeren.
Voorbij deze woning RD, weg aan rechterhand negeren, voorbij laatste woning gaat de verharde weg over in een onverhard pad.
Voor kruisbeeld met bankje, bij T-splitsing RA, ww87.
Bij kruising met doorgaande weg RD, verderop gaat het onverharde pad over in een verharde weg.
Bij T-splitsing LA, ww86, direct daarna RD, smalle weg aan rechterhand negeren, verderop buigt de weg naar links.
2.
Bij T-splitsing RA, fietspad langs doorgaande weg, direct daarna LA de doorgaande weg oversteken, let op drukke weg!!, aan overzijde door klaphek, gras-pad met beek aan linkerhand.
RD, brugje aan linkerhand negeren, het gras-pad met beek aan linkerhand verder volgen tot klaphek.
# De brug aan linkerhand is een replica van een Romeinse brug.
Voorbij het klaphek, bij T-splitsing RA, verharde weg, vervolgens na 40m LA door klaphek, het gras-pad met afrastering aan rechterhand volgen tot metalen poort met klaphek voorbij een ruime bocht naar links.
T.h.v. de metalen poort het gras-pad met bocht naar links verder volgen, het klaphek aan rechterhand negeren, iets verder passeert men een brugje, voorbij het brugje buigt het pad naar rechts met de beek aan rechterhand.
3.
Voorbij klaphek met aan linkerhand een picknicktafel, bij 3-sprong RD, verharde weg, “Pelmersheideweg”, ww81 volg lw.
Weg met flauwe bocht naar links verder volgen, grindpad “Hulsweg” aan rechterhand negeren, ww79 volg rd, vervolgens na ca. 30m LA, “Dupesweg”, rd route, verderop voorbij het parkeerterrein van “Ingelshof” gaat de verharde weg over in een onverhard pad.
Bij T-splitsing RA, pad met ruiterroutepaaltje 105 richting 108.
In flauwe bocht naar links, t.h.v. klein geel KB-GAS 1261B paaltje RA, smal pad door bosperceel, iets voor rand van het bosperceel buigt het pad naar links, smal pad door de bosrand.
Na verlaten van het bos, bij T-splitsing RA, iets verder voor landbouwperceel buigt het pad naar links.
4.
Voor volgend bosperceel, bij 3-sprong links aanhouden, pad met ruiterroute 108, het pad met de bosrand aan rechterhand volgen tot bocht naar rechts.
Iets voorbij deze bocht RD, pad aan linkerhand negeren.
Bij T-splitsing LA, verharde weg.
Na ca. 90m LA, onverhard pad, bv route.
Bijna aan einde van het bos, direct na bankje LA, smal bospad met NM bordje “de Krang” en verderop drie knuppelbrugjes, ww75 volg rd.
Bij beekje RD het brugje over, gras-/onderhoudspaden langs het beekje negeren, rd route, iets voorbij bocht naar links passeert men aan rechterhand een pad richting een vogelkijkscherm, voorbij dit pad het pad met nog twee knuppelbrugjes verder volgen tot T-splitsing t.h.v. bosrand.
Bij deze T-splitsing RA, breed pad, ww76 volg rd.
5.
Bij 4-sprong het doorgaande pad met bocht rechts verder volgen, pad met gescheiden verhard fietspad, de rd route wordt verlaten, het pad dat verderop overgaat in een verharde weg volgen tot T-splitsing, zijpaden negeren.
Bij deze T-splitsing RA, verharde weg met verkeerssluis.
Bij T-splitsing RA, “Ittervoorterweg”, de doorgaande weg volgen tot “Ringstraat” aan rechterhand voorbij woning nr.58A, overige zijwegen negeren.
Bij deze weg schuin naar rechts het gras-pad links van de omheining inlopen, vervolgens aan einde van het pad bij verharde weg het linker pad aan overzijde van de weg volgen.
Voor begraafplaats LA, smal grindpad, aan einde van de grindpad doorlopen tot T-splitsing bij verharde weg.
Bij deze T-splitsing RA, verharde weg, iets verder is de bushalte, het eindpunt.

Legenda:
RA = rechtsaf, RD = rechtdoor en LA = Linksaf
NM = Natuurmonumenten.
Kempen-Broek wandelnetwerk:
ww = wandelwisselnummers zijn vergelijkbaar met knooppuntnummers. De gekleurde symbolen gr = groene rechthoek, pv = paarse vierhoek, bv = blauwe vierhoek, oc = oranje cirkel en bx = bruine X geven de richting aan.

Bekijk de volledige routebeschrijving ⇢

Bereikbaarheid en toegankelijkheid

Startpunt

Bushalte Sint Barbaraplein, Kemperveldweg, 6005 RD te Tungelroy. Plan Route

Eindpunt

Bushalte Kerk bij de Sint-Corneliuskerk, Ittervoorterweg 68 te Swartbroek.

Met de auto

Parkeren kan op het Sint Barbaraplein.

Openbaar vervoer

Bushalte Sint Barbaraplein

Rolstoeltoegankelijkheid

Deze route is niet geschikt voor rolstoelen of kinderwagens.

Honden

Mits de geldende regels worden nageleefd, zijn honden toegestaan in dit gebied.

Foto's (10)

Nagebouwde Romeinse brug Adrie: Nagebouwde Romeinse brug
Nagebouwde Romeinse brug Adrie: Nagebouwde Romeinse brug
Tungelroyse Beek Adrie: Tungelroyse Beek
Tungelroyse Beek Adrie: Tungelroyse Beek
Tungelroyse Beek Adrie: Tungelroyse Beek
Tungelroyse Beek Adrie: Tungelroyse Beek
Knuppelbrugje in de Krang Adrie: Knuppelbrugje in de Krang
De Leukerbeek Adrie: De Leukerbeek
Molen De Hoop Adrie: Molen De Hoop

Routekaart

Afdrukken
Annuleren

Topografische routekaart

Deze wandeltocht is ook beschikbaar op een zeer gedetailleerde topografische kaart tungelroyse-beek-pad-etappe-4.pdf. Het printen van deze topografische kaart kan door gebruik te maken van de mogelijkheden die de PDF reader biedt.

Horecagelegenheden

In de plaatsen Tungelroy en SwartbroekSchrijf een bericht

Je bericht: *
Na verzending van een bericht met daarin een link naar een website is het bericht niet direct zichtbaar, het bericht wordt pas geplaatst nadat de link gecontroleerd is op veiligheid.
Je naam: *

Ondersteunde formaten: JPG en PNG (Maximale bestandsgrootte: 7 MB.)