Tungelroyse Beek-pad etappe 3, Altweerterheide te Limburg

12 km Wandelroute Tungelroyse Beek-pad etappe 3, te Altweerterheide

De 3de etappe gaat van Altweerterheide naar Tungelroy. De etappe gaat langs de Tungelroyse Beek, door het Areven en de Tungelerwallen. Zowel Tungelroyse Beek, het Areven als de Tungelerwallen behoren tot het Grenspark Kempen-Broek een 25.000 hectare groot Nederlands en Belgisch grensoverschrijdend landschap dat gekenmerkt wordt door een aaneenschakeling van natuurgebieden. In dit gedeelte van de Tungelroyse Beek mondt De Raam uit in de beek. Het Areven is een afwisselende natuurgebied met bos, weilanden en hooilandjes. De Tungelerwallen is een aangeplant dennenbos dat wordt afgewisseld met stukjes heide en stuifzand, in dit gebied wordt een langgerekte stuifduin gevolgd waaraan het gebied zijn naam ontleend heeft. Halverwege de 19de eeuw had de Tungelroyse beek haar oorsprong in de omgeving van de Tungelerwallen en zorgde voor de afwatering van het uitgestrekt moerasgebied dat ten zuiden van Weert lag. Het gebied bestond toen uit moerassig heide- en veengebied met hoogveen. Later is de Raam aangelegd en de Tungelroyse Beek verlengd om het moerasgebied te ontwateren. Als bezienswaardigheid passeert men bijna aan het einde van de etappe een veldkruis ook bekend als het moordkruis ter nagedachtenis aan "Frans Linssen uit Maaseyk die in 1765 jammerlijck werd vermoord". 74% van deze etappe is onverhard.

Opgesteld door: Adrie Raaijmakers, op: 19-8-2020, laatst bijgewerkt op: 18-5-2022

Routebeschrijving

Op diverse punten wordt verwezen naar routepaaltjes. De vermeldingen zijn alleen bedoeld als extra herkenningspunten.
1.
Vanuit de bushalte naar de kerk lopen, met de rug naar het plein voor de kerk RA vertrekken, “Bocholterweg”, ww240 volg gr, de weg ca. 750m volgen tot weg “Dijkerpeelweg” aan linkerhand, overige zijwegen negeren.
Bij deze weg LA, “Dijkerpeelweg”, ww256 volg gr.
Voorbij klein bosperceel aan rechterhand RA, onverhard pad, gr route.
In bocht naar rechts RD door klaphek, voorbij het klaphek rechts aanhouden richting het brugje lopen, gr route.
LA het brugje over, direct daarna aan overzijde bij T-splitsing eveneens LA, gras-pad met beek aan linkerhand, gr route.
Bij kruising met verharde weg RD door klaphek, ww258 volg bx, verderop de zijarm van de beek (Raam) via stuw oversteken.
Voorbij de stuw, bij T-splitsing LA, gras-pad met beek aan linkerhand.
2.
Voorbij klaphek, bij kruising RA, verharde weg, vervolgens na ca. 50m RA, “Heltenbosdijk”, de weg volgen tot 4-sprong voorbij woningen 16A/18, zijpaden negeren.
Bij deze 4-sprong de 2de weg aan linkerhand inlopen, verderop gaat de weg over in een onverhard pad.
T.h.v. bankje het doorgaande pad met bocht naar links verder volgen, pad aan rechterhand negeren, bv route.
Bij 4-sprong met bankje LA, breed grindpad, ww148 volg bv, voorbij woning passeert men ww149 volg gz, het pad ca. 300m verder volgen tot een gras-pad aan rechterhand tussen twee landbouwpercelen t.h.v. een klein bosperceel, zijpaden negeren.
3.
Bij dit pad RA, gz route, verderop buigt het pad naar links met een perceel grasland aan rechterhand, voorbij het perceel grasland buigt het pad naar rechts en gaat door de bosrand.
Bij T-splitsing LA, gz route, het pad volgen tot een gras-/onderhoudspad aan linkerhand voor een waterloop iets voor verlaten van het bos met aan de rand een bankje.
Bij dit pad LA, gras-/onderhoudspad met de waterloop aan rechterhand, de gz route wordt verlaten.
Bij T-splitsing LA, verharde weg, vervolgens voor bruin elektriciteitskastje RA, na verlaten van het bosperceel volgt het pad een waterloop aan rechterhand.
Bij T-splitsing RA, verharde weg, direct daarna links aanhouden, breed grindpad, “Stramproyergrensweg 18”.
Voorbij woning nr.18 RD, pad aan rechterhand negeren.
Direct na bosschages met stalletje aan linkerhand LA richting het beekdal, verderop door klaphek.
4.
Voorbij het klaphek, bij T-splitsing LA, iets verder rechts aanhouden richting brugje, voorbij het brugje rechts aanhouden, gras-pad met afrastering aan linkerhand, verderop voorbij hoek in afrastering buigt het gras-pad naar links richting een klaphek, via dit klaphek het begrazingsgebied verlaten, smal pad met bosperceel aan rechterhand.
Voor bosrand, bij T-splitsing LA, vervolgens bij Y-splitsing links aanhouden, direct daarna voor verlaten van het bos RA, smal slingerend pad door de bosrand.
Bij T-splitsing LA, breed pad met bosrand aan rechterhand.
Voorbij bosperceel aan linkerhand, bij kruising met bankje RA, pad tevens ATB en ruiterpad met NM bordje.
Bij 3-sprong RA, ATB en ruiterpad met routepaaltje 16, vervolgens na ca. 40m, bij 3-sprong LA, ruiterpad, de ATB route wordt verlaten.
Ruiterpad met flauwe bocht naar links verder volgen, smal pad aan rechterhand negeren.
5.
Bij kruising met verharde weg RD, direct daarna bij Y-splitsing rechts aanhouden, het pad volgen tot kruising t.h.v. open strook aan rechterhand met NM bordje en informatiepaneeltje “Tungelerwallen”.
Bij deze kruising RA, pad door de open strook met iets verder een bankje aan rechterhand.
Aan einde van de open strook RD, smal pad aan linkerhand negeren, het pad verder volgen tot lage beboste heuvel voorbij een wat grotere zanderige open plek aan linkerhand.
Voorbij de lage heuvel schuin naar links de heuvelrug oplopen, pad met links en rechts van het pad dennenbomen met zichtbare boomwortels, vervolgens op de top van de heuvelrug, bij kruising RD, dalend pad richting open plek, bij de open plek doorlopen tot T-splitsing aan de overzijde t.h.v. een vuilnisbak.
6.
Bij deze T-splitsing LA, iets voorbij informatiepaneel “Tungeler Wallen” buigt het pad door de bosrand naar links en buigt vervolgens naar rechts weg van de open plek.
Ca. 60m voorbij deze bocht, bij 3-sprong met aan linkerhand stijgend op richting de heuvelrug rechts aanhouden, het pad met op enige afstand de heuvelrug aan linkerhand volgen tot kruising op de top van de heuvelrug.
Bij deze kruising RD, vervolgens voorbij half open plek aan voet van de heuvelrug, bij 4-sprong RA, het pad volgen tot Y-splitsing t.h.v. rand bosgebied met ruiterroutepaaltje 16.
Bij deze Y-splitsing RA, het pad volgen tot 4-sprong bij verharde weg, zijpaden negeren.
Bij deze 4-sprong RD, verharde weg, ww85 volg lw.
Bij kruising met doorgaande weg RD, let op drukke weg! , “Meussenstraat”, lw route.
Bij 4-sprong RA, “Kemperveldweg”, ww84 volg lw, de weg volgen tot bushalte iets voor de kerk, het eindpunt.

Legenda:
RA = rechtsaf, RD = rechtdoor en LA = Linksaf
NM = Natuurmonumenten.
Kempen-Broek wandelnetwerk:
ww = wandelwisselnummers zijn vergelijkbaar met knooppuntnummers. De gekleurde symbolen gr = groene rechthoek, pv = paarse vierhoek, bv = blauwe vierhoek, oc = oranje cirkel, bx = bruine X en lw = lange afstandswandeling met een meerkleurige libelle geven de richting aan.

Bekijk de volledige routebeschrijving ⇢

Bereikbaarheid en toegankelijkheid

Startpunt

Bushalte Kerk, Zoomweg, 6006 TW te Altweerterheide. Plan Route

Eindpunt

Bushalte Sint Barbaraplein, Kemperveldweg 59 te Tungelroy.

Met de auto

Parkeren kan op het plein voor de kerk.

Openbaar vervoer

Bushalte Kerk

Rolstoeltoegankelijkheid

Deze route is niet geschikt voor rolstoelen of kinderwagens.

Honden

Mits de geldende regels worden nageleefd, zijn honden toegestaan in dit gebied.

Foto's (11)

Tungelroyse Beek Adrie: Tungelroyse Beek
Afdakje met turfblokken Adrie: Afdakje met turfblokken
Beekdal van de Tungelroyse Beek Adrie: Beekdal van de Tungelroyse Beek
Tungelroyse Beek Adrie: Tungelroyse Beek
Het beekdal Adrie: Het beekdal
Brugje over de Tungelroyse Beek Adrie: Brugje over de Tungelroyse Beek
Pad door Tungelerwallen Adrie: Pad door Tungelerwallen
Open plek met heide Adrie: Open plek met heide
Bomen op heuvelrug Adrie: Bomen op heuvelrug
Stuifzandgebied Adrie: Stuifzandgebied
Veldkruis (moordkruis) Adrie: Veldkruis (moordkruis)

Routekaart

Afdrukken
Annuleren

Topografische routekaart

Deze wandeltocht is ook beschikbaar op een zeer gedetailleerde topografische kaart tungelroyse-beek-pad-etappe-3.pdf. Het printen van deze topografische kaart kan door gebruik te maken van de mogelijkheden die de PDF reader biedt.

Horecagelegenheden

In de plaatsen Altweerterheide en TungelroySchrijf een bericht

Je bericht: *
Na verzending van een bericht met daarin een link naar een website is het bericht niet direct zichtbaar, het bericht wordt pas geplaatst nadat de link gecontroleerd is op veiligheid.
Je naam: *

Ondersteunde formaten: JPG en PNG (Maximale bestandsgrootte: 7 MB.)