Tungelroyse Beek-pad etappe 2, Weert te Limburg

15 km Wandelroute Tungelroyse Beek-pad etappe 2, te Weert

De 2de etappe start bij het Natuur- en Milieucentrum De IJzeren Man en gaat naar Altweerterheide. De etappe gaat door het vennenrijk natuurgebied/recreatiegebied De IJzeren Man, langs de Tungelroyse Beek aan de rand van de Kruispeel, de Laurabossen om via de Tungelroyse Beek te eindigen in Altweerterheide. De tweede keer dat de Tungelroyse Beek gevolgd wordt loopt men langs het laatste stukje van de gegraven bovenloop dat nog recht is. De Kruispeel is een restant van een uitgestrekt heide- en moerassenlandschap. Dit deel van de Tungelroyse Beek met aan weerszijden van de beek elzen- en berkenbroekbossen is het gedeelte van de bovenloop van de beek dat gegraven is om het toenmalige uitgestrekte moerasgebied te ontwateren en geschikt te maken voor landbouw. De Laurabossen danken hun naam aan de Lauramijn in Zuid-Limburg (NL). In de Laurabossen staan dan ook veel grove dennen, dergelijke dennen werden gebruikt voor de onderstutting van mijngangen. Nu wordt het bos geleidelijk omgevormd tot een gevarieerd eiken-berkenbos. Het ontstaan van Altweerterheide is te danken aan de Weerter graanhandelaar Jan Henderiks, bijgenaamd Bolle Jan. Deze Bolle Jan kocht 80 hectare bos en heide en stichtte het ontginningsbedrijf "Karelke" genoemd naar Karelke Schaeken, die zijn lapje grond en boerderij aan Bolle Jan had verkocht. Zijn boerderijtje kreeg de naam "Klein Karelke", de grote ontginningsboerderij werd "Groot Karelke" genoemd. 82% van deze etappe is onverhard.

Opgesteld door: Adrie Raaijmakers, op: 18-8-2020, laatst bijgewerkt op: 17-12-2023

Routebeschrijving

Op diverse punten wordt verwezen naar routepaaltjes. De vermeldingen zijn alleen bedoeld als extra herkenningspunten.
1.
Met de rug naar ingang van het “Natuur en Milieucentrum De IJzeren Man” LA vertrekken, het grindpad links van metalen zuil met bord “Kempen Broek –De IJzeren Man” inlopen.
Bij 4-sprong LA, grindpad met waterloop en omheind perceel van Natuur en Milieucentrum aan linkerhand, iets verder RD, brugje aan linkerhand negeren, bv route, verderop passeert men een brugje.
Iets voorbij flauwe bocht naar rechts van het grindpad, bij 4-sprong RA, smal onverhard pad, iets verder passeert men een smal brugje over een stuw en heeft men het ven (Kleine IJzeren Man) aan rechterhand.
Iets voorbij de stuw RD, grindpad, bv route, vervolgens in bocht naar links van het grindpad rechts aanhouden, bv route, onverhard pad met het ven aan rechterhand en voorbij het ven trimtoestel 10.
Voor brugje, bij deze 3-sprong LA, pad met trimtoestel 9 en waterloop aan rechterhand, bv route.
2.
Bij kruising met grindpad RD, de bv route wordt verlaten, direct daarna t.h.v. trimtoestel 8 het pad met flauwe bocht naar links verder volgen, het pad verder volgen tot T-splitsing voor omheind perceel van een kinderboerderij, zijpaden negeren.
Bij deze T-splitsing RA, breed pad met gescheiden grindpad en omheining rond de kinderboerderij aan linkerhand.
Bij 4-sprong RD, pad met 2de omheind perceel van de kinderboerderij aan linkerhand, bv route.
Na ca. 100m, t.h.v stalletje in het omheind perceel van de kinderboerderij RA, smal bospad, bv route.
Bij T-splitsing LA, bv route, breder pad met verderop een bankje met aan rechterhand doorkijk naar een ven (Zwanenven).
Bij 3-sprong links aanhouden richting rood brugje, direct daarna bij 3-sprong LA het brugje over, de bv route wordt verlaten, aan overzijde bij T-splitsing RA, pad met waterloop aan rechterhand.
3.
Bij 4-sprong RD (het pad schuin naar links inlopen), oc route, de waterloop wordt verlaten.
Voor bankje, bij 3-sprong links aanhouden, oc route, het pad buigt naar rechts.
Bij T-splitsing LA, grindpad, de oc route wordt verlaten, vervolgens in bocht naar links van het grindpad, bij 4-sprong RD, smal bospad.
Na ca. 90m, bij kruising RA, eveneens smal bospad.
Bij kruising LA, eveneens smal bospad.
Bij T-splitsing RA, breed pad met verhard fietspad, het pad volgen tot kruising met doorgaande weg, zijpad negeren,
Bij deze kruising RD, “Voorhoeveweg”, verharde weg, de weg volgen tot T-splitsing voor woning “Voorhoeve”.
Bij deze T-splitsing RA, vervolgens na ca. 70m voor metalen poort LA, iets verder buigt het weg naar rechts, verderop voor een grote waterplas buigt de weg naar links en gaat over in een breed grindpad.
4.
Ca. 200m voorbij bocht naar rechts LA langs houten afsluitboom met NM bordje de heuvel oplopen.
Boven aangekomen, bij 3-sprong LA, het pad buigt naar rechts, vervolgens iets voorbij bankje LA, via smal pad de heuvel afdalen en beneden het pad met afrastering aan linkerhand volgen tot de hoogzit verderop.
Direct na de hoogzit LA, gras-pad met waterloop aan linkerhand, verderop de Tungelroyse Beek aan rechterhand volgen tot kruising met verharde weg.
Bij deze kruising RA, verharde weg, vervolgens in bocht naar links van de weg RA, “Laurabosweg”, ww248 volg rd, verderop voorbij de “St. Jozefhoeve”, t.h.v. ingang naar golfbaan met restaurant gaat de verharde weg over in een breed grindpad.
Voor bos, bij 4-sprong LA, ww249 volg rd, pad met bosrand aan rechterhand, verderop buigt het pad langs de bosrand naar rechts, voorbij deze bocht het pad verder volgen tot kruising voorbij een veerooster met bordje “Militair oefenterrein”, zijpaden negeren.
5.
Bij deze kruising RD, rd route, vervolgens iets voor open gebied, bij kruising LA, ww250 volg rd, pad met iets verder het open gebied aan rechterhand.
Voor veerooster, bij kruising RA, de rd route wordt verlaten, direct daarna voor waarschuwingsbord buigt het pad naar links en gaat door de bosrand, verderop buigt het pad naar rechts.
RD, pad met waarschuwingsbord aan rechterhand negeren, iets verder buigt het pad naar links.
In bocht naar rechts van het pad LA richting het klaphek, vervolgens voorbij het klaphek, bij T-splitsing LA, pad met verhard fietspad.
Voor omheinde heuvel, bij T-splitsing LA, klinkerweg, vervolgens voorbij de omheinde heuvel RA, grindpad met omheinde heuvel aan rechterhand, ww251 volg rd, verderop gaat het grindpad over in een verharde weg, de weg volgen tot T-splitsing, zijpad negeren
Bij deze T-splitsing LA, rd route.
6.
Voor inrit aan linkerhand naar boerderij RA, smal gras-pad aan rand van landbouwperceel met waterloop aan rechterhand, rd route, verderop buigt het gras-pad naar links, voorbij klaphek doorlopen naar brug.
Voorbij de brug, bij T-splitsing RA, gras-pad met beek aan rechterhand, de rd route wordt verlaten, verderop wordt de strook gras langs de beek smaller en volgt men het laatste stukje rechte beek.
Bij kruising met verharde weg LA, het fietspad langs de weg volgen.
Na ca. 370m LA, onverhard pad, “Heihuisweg”.
Na ca. 380m RA, ww49 volg pv en rd, verderop volgt het pad de bosrand aan linkerhand.
Ca. 70m voorbij flauwe naar rechts LA, smal bospad, de pv en rd route worden verlaten.
Bij 3-sprong links aanhouden, men volgt nu een klein stukje een ATB pad.
Bij kruising met breder pad RD, smal bospad, rd route.
Bij kruising met verharde weg RD, eveneens smal bospad, de rd route wordt weer verlaten, bij de verharde weg is aan rechterhand op ca. 150m restaurant Schuttershoeve.
Voorbij omheind perceel rond woning aan linkerhand, bij T-splitsing RA, direct daarna LA, smal bospad.
7.
Voor open plek (landbouwperceel) RA pad aan rand van de open plek, verderop buigt het smalle pad langs de open plek naar links, ca. 60m voorbij deze bocht buigt het pad naar rechts het bos in.
Voorbij omheind bosperceel aan linkerhand, bij T-splitsing RA, direct daarna buigt het pad naar links.
Na verlaten van het bos, bij 4-sprong RD, “Karelkeweg”, de verharde weg volgen tot woningen aan rechterhand.
# Langs deze weg passeert men het boerderijtje met de naam “Klein Karelke”, zie het kleine informatiepaneeltjes langs de weg.
Voorbij de 1ste woning RA, verhard voetpad, iets verder bij T-splitsing LA, de weg buigt naar rechts.
Bij T-splitsing LA, de weg die verderop met flauwe bocht naar rechts buigt volgen tot T-splitsing, zijweg en zijpad negeren.
Bij deze T-splitsing LA, vervolgens bij T-splitsing RA richting de kerk, het eindpunt.

Legenda:
RA = rechtsaf, RD = rechtdoor en LA = Linksaf
Wandelnetwerk:
ww = wandelwisselnummer vergelijkbaar met een knooppuntnummers. De gekleurde symbolen rd = rode driehoek, gr= groene rechthoek, oc = oranje cirkel, bv = blauwe vierhoek en lw = lange afstandspad met een gekleurde libelle geven de richting aan.

Bekijk de volledige routebeschrijving ⇢

Bereikbaarheid en toegankelijkheid

Startpunt

Natuur- en Milieucentrum De IJzeren Man, Geurtsvenweg 4, 6006 SN te Weert. Plan Route

Eindpunt

Bushalte Kerk, Zoomweg 1 te Altweerterheide.

Met de auto

Parkeren kan bij het Natuur- en Milieucentrum De IJzeren Man.

Openbaar vervoer

Bushalte Geurtsvenweg

Rolstoeltoegankelijkheid

Deze route is niet geschikt voor rolstoelen of kinderwagens.

Honden

Mits de geldende regels worden nageleefd, zijn honden toegestaan in dit gebied.

Foto's (11)

Zwanenven in De IJzeren Man Adrie: Zwanenven in De IJzeren Man
Uitzicht met in de verte uitkijkpunt op een heuvel Adrie: Uitzicht met in de verte uitkijkpunt op een heuvel
Hoogzit aan de rand van de Kruispeel Adrie: Hoogzit aan de rand van de Kruispeel
Waterplas in de Kruispeel Adrie: Waterplas in de Kruispeel
De Tungelroyse Beek Adrie: De Tungelroyse Beek
Stalletje met turfblokken Adrie: Stalletje met turfblokken
Militair oefenterrein in de Laurabossen Adrie: Militair oefenterrein in de Laurabossen
Pad door de Laurabossen Adrie: Pad door de Laurabossen
Brugje over de Tungelroyse Beek Adrie: Brugje over de Tungelroyse Beek
Voormalig boerderijtje Klein Karelke Adrie: Voormalig boerderijtje Klein Karelke
Voormalig boerderijtje Klein Karelke Adrie: Voormalig boerderijtje Klein Karelke

Routekaart

Afdrukken
Annuleren

Topografische routekaart

Deze wandeltocht is ook beschikbaar op een zeer gedetailleerde topografische kaart tungelroyse-beek-pad-etappe-2.pdf. Het printen van deze topografische kaart kan door gebruik te maken van de mogelijkheden die de PDF reader biedt.

Horecagelegenheden

In omgeving van het Natuur- en MilieucentrumRestaurant bij Golf- en Countryclub Crossmoor

Laurabosweg 8
6006 VR Weert
Bezoek website

Restaurant Schuttershoeve, op ca. 150m

Grotesteeg 10
6006 TE Weert
Bezoek website

In AltweerterheideSchrijf een bericht

Je bericht: *
Na verzending van een bericht met daarin een link naar een website is het bericht niet direct zichtbaar, het bericht wordt pas geplaatst nadat de link gecontroleerd is op veiligheid.
Je naam: *

Ondersteunde formaten: JPG en PNG (Maximale bestandsgrootte: 7 MB.)