Tungelroyse Beek-pad etappe 10, Roggel te Limburg

17 km Wandelroute Tungelroyse Beek-pad etappe 10, te Roggel

De 10de etappe en tevens laatste etappe gaat van Roggel naar Neer. De etappe gaat door het Leudal, landgoed Neyenghoor en het beekdal van de Neerbeek. Gevolgd worden de Roggelsche Beek die verderop Zelsterbeek genoemd wordt en de Leubeek die na samenkomst met de Haelense beek en de Zelsterbeek Neerbeek genoemd wordt. In het landgoed Neyenghoor wordt de Haelense Beek gevolgd. Tot ergens in de 18de eeuw heeft er een statig kasteel gestaan, het kasteel is in verval geraakt wat resteert is de huidige boerenburcht, alsmede het torentje op het woonhuis wijzen echter duidelijk op een verleden als kasteelboerderij. Het is dan ook een overblijfsel van het eeuwenoude kasteel Ghoor, ook wel Neyenghoor genoemd, ter onderscheid van het in Haelen gelegen kasteel Aldenghoor dat in etappe 8 bezocht is. Als verdere bezienswaardigheden komt men langs de watermolens Leumolen en de Friedesse Molen. De Leumolen ook wel Sint Ursulamolen genoemd is gebouwd in 1773, het huidige waterrad stamt uit 1961. In de 16de eeuw was al sprake over een molen op deze plek Molen te Loe. in de 18de eeuw Leurmolen en in de 19de eeuw Leumolen, de naam Sint Ursulamolen werd voor het eerst aangetroffen in 1915. Watermolen de Friedesse Molen is gebouwd in het jaar 1717 en is gerenoveerd in het jaar 2002. 86% van deze etappe is onverhard.

Opgesteld door: Adrie Raaijmakers op: 30-8-2020

Routebeschrijving

Opmerking vooraf:
De dijk aan de rand van Neer wordt opgehoogd, op het laatste gedeelte van de etappe dat langs de beek gaat kunnen deze werkzaamheden wat overlast geven.

Op diverse punten wordt verwezen naar routepaaltjes. De vermeldingen zijn alleen bedoeld als extra herkenningspunten.
1.
Op de “Molenweg” en met de rug naar het kleine parkeerterreintje bij de bushaltes RA in zuidoostelijke richting vertrekken, wn route.
Voorbij woning nr.62 RA, kn2 volg 42, iets verder gaat de verharde weg over in een grindpad. het pad volgen tot T-splitsing voor een perceeltje grasland in het bos.
Bij deze T-splitsing LA, kn42 volg 7, pad door de bosrand.
Bij 3-sprong rechts aanhouden, men passeert een bankje, wn route.
Bij T-splitsing RA, fietspad langs verharde weg, kn7 volg 8.
Iets voorbij beekje “Roggelsebeek” RD, bospad aan linkerhand negeren, kn8 volg 13, het fietspad verder volgen tot onverhard pad aan overzijde van de weg aan linkerhand t.h.v. landbouwperceel.
Bij dit pad LA, bospad, wn route.
2.
Bij kruising RA, kn13 volg 14.
Voor parkeerterrein LA, grindpad met gescheiden grind-/fietspad, wn route, vervolgens na ca. 40m RA het grindpad met aan beide zijde picknicktafels over het parkeerterrein oplopen richting het “Leudalmuseum”, het grindpad volgen tot 3-sprong voor het “Leudalmuseum”.
Bij deze 3-sprong links aanhouden, het grindpad verder volgen, voorbij het bezoekerscentrum passeert men achtereenvolgens een klaphek, knuppelbrugje en een 2de klaphek.
# Voor een bezoek aan het Leudalmuseum, een horecagelegenheid of de in 2015 gerenoveerd en omgebouwde restant van Elisabethsmolen tot een waterkrachtcentrale even bij de 3-sprong RA.
Na ca. 300m RA, het grindpad wordt verlaten, onverhard pad met bankje, kn14 volg 61.
Bij T-splitsing RA, kn61 volg 58, vervolgens na ca. 50m LA, de wn route wordt verlaten, pad met heuvelrug aan linker- en beekdal aan rechterhand.
3.
Bij Y-splitsing RA, iets verder passeert men aan linkerhand een stenen muurtje (stuw), het pad verder volgen tot watermolen.
# Leumolen ook wel Sint Ursulamolen genoemd is gebouwd in 1773, het huidige waterrad is uit 1961.
Direct na de watermolen LA, smal pad tussen molen en boerderij inlopen, kn56 volg 53.
T.h.v. bankje RD, pad aan rechterhand negeren, direct daarna LA, kn53 volg 51, smal pad dat afdaalt naar de beek, bij de beek het smalle pad met de beek aan linkerhand volgen, verderop bij twee dicht bij elkaar staande routepaaltjes met wn en blauw-witte MSN “Leudal” bordjes en met tussen de bomen door zicht op een steile zandoever buigt het pad naar rechts weg van de beek en gaat met een klimmetje de heuvelrug op.
# De steile zandoever is de “Litsberg”.
Boven aangekomen links aanhouden, de wn route wordt tijdelijk verlaten, de rand van de helling volgen tot dalend smal pad aan linkerhand iets voorbij de zanderige helling.
Bij dit pad LA, dalend pad met afrastering aan linkerhand, het dalende pad volgen tot 3-sprong met aan linkerhand houten voetgangerssluis.
4.
LA door de voetgangerssluis, dalend pad met traptreden, iets verder passeert men een brugje.
# Voetgangersbaileybrug uit de 2e Wereldoorlog.
Voorbij het brugje RA, smal pad met beekje aan rechterhand, iets verder buigt het pad met flauwe bocht naar links weg van het beekje, na verlaten van het beekje volgt het pad iets verder een heuvelrug aan linkerhand.
Voor hogere heuvel, bij splitsing links aanhouden, de wn route wordt tijdelijk verlaten, vervolgens voorbij de heuvel, bij T-splitsing LA.
Na ca. 140m, voor open plek RA door houten voetgangerssluis, smal pad, kn62 volg 11, verderop voor rand van heuvelrug buigt het pad naar links, vervolgens het pad aan rand van de heuvelrug volgen tot 3-sprong in dalletje voorbij een houten voetgangerssluis, smalle zijpaden negeren.
Bij deze 3-sprong rechts aanhouden, wn route, het pad volgt nu de voet van de heuvelrug.
Voorbij houten voetgangerssluis RD, breed pad aan linkerhand negeren, wn route, vervolgens het pad verder volgen tot T-splitsing, zijpaden negeren.
5.
Bij deze T-splitsing RA, het dalende pad met bocht naar rechts volgen tot 3de pad aan linkerhand ca. 30m voor een brugje, wn route.
Bij dit pad RD richting het brugje, pad aan linkerhand negeren, kn11 volg 9.
RD, pad met bankje door bosrand aan linkerhand negeren, kn9 volg 32/12, direct daarna bij T-splitsing RA, verharde weg, wn route.
RD, weg aan linkerhand negeren, direct daarna RA het smalle pad voorbij de inrit inlopen, smal pad met afrastering aan rechterhand, wn12, iets verder buigt het pad naar links, verderop volgt het pad een heuvelrug aan linkerhand, verderop buigt het pad naar links en stijgt.
Iets voorbij deze bocht het pad met bocht naar rechts verder volgen, pad richting de rand bosgebied aan linkerhand negeren, wn route.
RD, pad aan linkerhand negeren, kn12 volg 20, verderop bij een splitsing in het dal maakt het niet uit welk pad gevolgd wordt na ca. 40m komen beide paden weer samen en stijgt vervolgens.
6.
Pad met bocht naar rechts verder volgen, smal pad aan linkerhand negeren, wn route.
Voorbij bankje, bij T-splitsing LA, breder pad, kn20 volg 60.
Direct na 2de flauwe bocht naar links met aan linkerhand een half open plek RA, smal bospad met SBB bordje “Fietsen niet toegestaan”, verderop voor een beek buigt het pad naar links met de beek aan rechterhand.
Op een lage heuvelrug LA, ok route, de wn route wordt weer verlaten, vervolgens na ca. 40m bij 3-sprong RA, ok route.
Na verlaten van het bos, bij T-splitsing RA, verharde weg, ok route.
Voor hoogspanningsmast RA door klaphek, onverhard pad, ok route, vervolgens voor visvijver, bij T-splitsing LA, wn route, iets verder gras-pad met vistrap in de beek aan rechterhand.
Bij kruising met verhard fietspad RA het brugje over, kn69 volg 68, aan overzijde RD het fietspad verder volgen.
7.
Iets voorbij bankje RA door houten voetgangerssluis met bordje “Landgoed Neyenghoor”, onverhard pad, kn68 volg 13, voor perceel grasland buigt het pad naar rechts.
RD, stuw aan rechterhand negeren, kn13 de wn route wordt verlaten, direct daarna bij kruising met aan rechterhand een betonnen brugje met metalen poort RD.
T.h.v. perceel grasland aan linkerhand RD, pad door bosschages aan rechterhand negeren, verderop buigt het pad naar links en passeert men iets voorbij deze bocht een gebouwtje.
# Het gebouwtje “Wehrmacht huisje” is tijdens WOII onderdeel geweest van een luchtverdedigingslinie.
Voorbij het perceel grasland, bij T-splitsing RA, iets verder buigt het gras-pad naar links en volgt verder de bosschages aan linkerhand.
Bij T-splitsing RA, verharde weg, vervolgens na verlaten van het landgoed, bij T-splitsing LA, fietspad langs doorgaande weg, het fietspad volgen tot brug over beek.
Voor deze brug RA de doorgaande weg oversteken, let op drukke weg!, aan overzijde door klaphek, gras-pad met beek aan linkerhand.
8.
Bij kruising met verharde weg RD, de beek aan linkerhand verder volgen, kn66 volg 60, verderop t.h.v. werkzaamheden rechts langs de bouwhekken de dijk oplopen, boven aangekomen een klein stukje het grindpad over de dijk volgen.
Bij overgang naar verharde weg LA richting het lager gelegen brugje lopen
Voor het brugje RA het beekdal inlopen, het gras-pad met de beek aan linkerhand volgen tot kruising met verharde weg.
Bij deze kruising RD, grindpad met beek aan linkerhand, kn29 volg 40.
RD, stuw aan linkerhand negeren.
# Watermolen de Friedesse Molen gebouwd in het jaar 1717.
# Alternatief tijdens de werkzaamheden aan de dijk: LA de stuw over, iets voorbij de molen gaat het grindpad over in een verharde weg, direct daarna bij T-splitsing LA. , de weg verder volgen tot 3-sprong voor de kerk, zijwegen negeren. Ga verder bij punt 10 3de laatste regel.

9.
Bij kruising op de dijk RD, kn40 volg 42, vervolgens voorbij het klaphek, bij T-splitsing LA, verharde weg, wn route, direct daarna voorbij de beek RA door klaphek, wn route, gras-pad met beek aan rechterhand.
Voorbij brugje RA stijgend pad richting draaihekje op de dijk inlopen, de wn route wordt verlaten.
Voorbij het draaihekje, bij T-splitsing RA, verharde weg.
Bij T-splitsing LA, kn45 volg 44.
RD, grindpad aan rechterhand negeren, kn44 volg 71, vervolgens na ca. 60m LA door klaphek het grasland inlopen, wn43, verderop buigt het gras-pad schuin naar rechts richting een klaphek, door dit klaphek, ruim voorbij het klaphek buigt het gras-pad met afrastering aan linkerhand naar links.
Ca. 30m voorbij deze bocht het gras-pad langs de afrastering met bocht naar links verder volgen, wn route, verderop buigt het pad naar links en gaat door bosschages.
10.
Voorbij klaphek RA, kn43 volg 42, vervolgens RD brugje over, kn42 volg 39, verderop gaat het smalle grindpad over in een klinkerweg.
Bij T-splitsing RA, kn39 volg 38, direct daarna bij 4-sprong LA, “Hanssum”, de wn route wordt verlaten.
T.h.v. woning nr. 5 LA, “Hanssum nrs 1-1A-1B-2-3”.
Bij T-splitsing LA, de weg volgen tot kruising, zijweg negeren.
Bij deze kruising RD, de weg verder volgen tot 3-sprong voor de kerk, zijwegen negeren.
Bij deze 3-sprong links aanhouden, “Engelmanstraat”, iets verder is aan rechterhand de kerk, het eindpunt.
Met OV de weg verder volgen tot ruime 4-sprong voorbij brouwerij “Lindeboom”.
Bij deze 4-sprong rechts aanhouden, vervolgens bij kruising met doorgaande weg RA, verderop is de bushalte Molenweg, het eindpunt met OV.

Legenda:
RA = rechtsaf, RD = rechtdoor en LA = Linksaf
ok = routepaaltjes Ommetje Kinkhoven.
Wandelnetwerk.
Rood/gele markeringen, kn staat voor een knooppuntpaaltje met genummerde richting aanduiding, wn staat voor netwerkpaaltje met alleen richting aanduiding.

Bekijk de volledige routebeschrijving ⇢

Bereikbaarheid en toegankelijkheid

Startpunt

Bushalte Molenweg/Brugstraat, Molenweg, 6088 AP te Roggel. Plan Route

Eindpunt

Parkeerplaats bij de Sint Martinuskerk, Kerkplein 2-4 te Neer.

Met de auto

Parkeren kan op het parkeerterrein hoek Molenweg/Brugstraat.

Openbaar vervoer

Bushalte Molenweg

Rolstoeltoegankelijkheid

Deze route is niet geschikt voor rolstoelen of kinderwagens.

Honden

Mits de geldende regels worden nageleefd, zijn honden toegestaan in dit gebied.

Foto's (9)

De Leubeek Adrie: De Leubeek
Leumolen ook wel Sint Ursulamolen genoemd Adrie: Leumolen ook wel Sint Ursulamolen genoemd
De Litsberg Adrie: De Litsberg
Baileybrug uit de 2e Wereldoorlog Adrie: Baileybrug uit de 2e Wereldoorlog
Zelsterbeek Adrie: Zelsterbeek
Neerbeek met in de verte de kerk van Neer Adrie: Neerbeek met in de verte de kerk van Neer
Neer gezien vanuit het beekdal Adrie: Neer gezien vanuit het beekdal
De Friedesse Molen Adrie: De Friedesse Molen
Grasland in uiterwaarde van de Maas Adrie: Grasland in uiterwaarde van de Maas

Routekaart

Afdrukken
Annuleren

Topografische routekaart

Deze wandeltocht is ook beschikbaar op een zeer gedetailleerde topografische kaart tungelroyse-beek-pad-etappe-10.pdf. Het printen van deze topografische kaart kan door gebruik te maken van de mogelijkheden die de PDF reader biedt.

Horecagelegenheden

In de plaats Roggel en NeerSt. Elisabeth's Hof

Roggelseweg 56
6081 NP Haelen
Bezoek website

Schrijf een bericht

Je bericht: *
Na verzending van een bericht met daarin een link naar een website is het bericht niet direct zichtbaar, het bericht wordt pas geplaatst nadat de link gecontroleerd is op veiligheid.
Je naam: *

Ondersteunde formaten: JPG en PNG (Maximale bestandsgrootte: 7 MB.)