Tungelroyse Beek-pad etappe 10, Roggel te Limburg

17 km Wandelroute Tungelroyse Beek-pad etappe 10, te Roggel

De 10de etappe en tevens laatste etappe gaat van Roggel naar Neer. De etappe gaat door het Leudal, landgoed Neyenghoor en het beekdal van de Neerbeek. Gevolgd worden de Roggelsche Beek die verderop Zelsterbeek genoemd wordt en de Leubeek die na samenkomst met de Haelense beek en de Zelsterbeek Neerbeek genoemd wordt. In het landgoed Neyenghoor wordt de Haelense Beek gevolgd. Tot ergens in de 18de eeuw heeft er een statig kasteel gestaan, het kasteel is in verval geraakt wat resteert is de huidige boerenburcht, alsmede het torentje op het woonhuis wijzen echter duidelijk op een verleden als kasteelboerderij. Het is dan ook een overblijfsel van het eeuwenoude kasteel Ghoor, ook wel Neyenghoor genoemd, ter onderscheid van het in Haelen gelegen kasteel Aldenghoor dat in etappe 8 bezocht is. Als verdere bezienswaardigheden komt men langs de watermolens Leumolen en de Friedesse Molen. De Leumolen ook wel Sint Ursulamolen genoemd is gebouwd in 1773, het huidige waterrad stamt uit 1961. In de 16de eeuw was al sprake over een molen op deze plek Molen te Loe. in de 18de eeuw Leurmolen en in de 19de eeuw Leumolen, de naam Sint Ursulamolen werd voor het eerst aangetroffen in 1915. Watermolen de Friedesse Molen is gebouwd in het jaar 1717 en is gerenoveerd in het jaar 2002. 86% van deze etappe is onverhard.

Opgesteld door: Adrie Raaijmakers, op: 30-8-2020, laatst bijgewerkt op: 7-6-2024

Routebeschrijving

Op diverse punten wordt verwezen naar routepaaltjes. De vermeldingen zijn alleen bedoeld als extra herkenningspunten.
1.
Op de “Molenweg” en met de rug naar het kleine parkeerterreintje bij de bushaltes RA in zuidoostelijke richting vertrekken, wn route.
Voorbij woning nr.62 RA, kn2 volg 42, iets verder gaat de verharde weg over in een grindpad. het pad volgen tot T-splitsing voor een perceeltje grasland in het bos.
Bij deze T-splitsing LA, kn42 volg 7, pad door de bosrand.
Bij 3-sprong rechts aanhouden, pad met een bankje, wn route.
Bij T-splitsing RA, fietspad langs verharde weg, kn7 volg 8.
Iets voorbij beekje “Roggelsebeek” RD, bospad aan linkerhand negeren, kn8 volg 13, het fietspad verder volgen tot onverhard pad aan overzijde van de weg aan linkerhand t.h.v. een landbouwperceel.
Bij dit pad LA, bospad, wn route.
2.
Bij kruising RA, kn13 volg 14.
Voor parkeerterrein LA, grindpad met gescheiden grind-/fietspad, wn route, vervolgens na ca. 40m RA het grindpad over het parkeerterrein met aan beide zijde picknicktafels oplopen richting het “Leudalmuseum”, het grindpad volgen tot 3-sprong voor het “Leudalmuseum”.
Bij deze 3-sprong links aanhouden, het grindpad verder volgen met voorbij het bezoekerscentrum achtereenvolgens een klaphek, vlonderpad en een 2de klaphek.
# Voor een bezoek aan het Leudalmuseum, een horecagelegenheid of de in 2015 gerenoveerd en omgebouwde restant van Elisabethsmolen tot een waterkrachtcentrale even bij de 3-sprong RA.
Ca. 300m voorbij 2de klaphek RA, onverhard pad met bankje, kn14 volg 61.
Bij T-splitsing RA, kn61 volg 58, vervolgens na ca. 50m LA, de wn route wordt verlaten, pad met heuvel aan linker- en beekdal aan rechterhand.
3.
Bij Y-splitsing RA, het pad met iets verder aan linkerhand een stenen muurtje (stuw) volgen tot watermolen de Leumolen.
# De Leumolen ook wel Sint Ursulamolen genoemd is gebouwd in 1773, het huidige waterrad is uit 1961.
Direct na de watermolen LA, het smalle pad tussen de molen en de boerderij inlopen, kn56 volg 53.
RD, pad aan rechterhand negeren, iets verder LA, kn53 volg 51, smal pad dat afdaalt naar de beek, bij de beek het smalle pad met de beek aan linkerhand volgen, verderop bij twee dicht bij elkaar staande routepaaltjes met blauw-witte “Het Leudal” bordjes en met tussen de bomen door zicht op een steile zandoever buigt het pad naar rechts weg van de beek en gaat met een klimmetje het beekdal uit.
# De steile zandoever is de “Litsberg”.
Boven aangekomen links aanhouden, de wn route wordt tijdelijk verlaten, de rand van de helling volgen tot dalend smal pad aan linkerhand iets voorbij de zanderige helling.
Bij dit pad LA, het dalend pad met iets verder afrastering aan linkerhand volgen tot 3-sprong met aan linkerhand een pad met houten voetgangerssluis en traptreden.
4.
LA door de voetgangerssluis, dalend pad met traptreden, voorbij bocht naar links passeert men een brugje.
# Voetgangersbaileybrug uit de 2e Wereldoorlog.
Voorbij het brugje RA, smal pad met beekje aan rechterhand, iets verder buigt het pad met flauwe bocht naar links weg van het beekje met na ca. 30m een heuvel aan rechterhand.
Voor hogere heuvel, bij splitsing links aanhouden, de wn route wordt tijdelijk verlaten, vervolgens voorbij de heuvel, bij T-splitsing LA.
Na ca. 140m, voor open plek aan rechterhand RA door houten voetgangerssluis, smal pad, kn62 volg 11, verderop voor rand van het beekdal buigt het pad naar links, vervolgens het pad langs de rand volgen tot 3-sprong in een dalletje voorbij een houten voetgangerssluis, smalle zijpaden negeren.
Bij deze 3-sprong rechts aanhouden, wn route, het pad gaat nu door het beekdal met het hoger gelegen bos aan linkerhand.
Voorbij houten voetgangerssluis RD, breed pad aan linkerhand negeren, wn route, het pad verder volgen tot T-splitsing, zijpaden negeren.
5.
Bij deze T-splitsing RA, het dalende pad met bocht naar rechts volgen tot 3de pad aan linkerhand ca. 30m voor een brugje, wn route.
Bij dit pad RD richting het brugje, pad aan linkerhand negeren, kn11 volg 9.
RD, pad met bankje door bosrand aan linkerhand negeren, kn9 volg 32/12, direct daarna bij T-splitsing RA, verharde weg, wn route.
RD, weg aan linkerhand negeren, wn12, iets verder RA het smalle pad voorbij de inrit inlopen, smal pad met afrastering aan rechterhand, wn route, iets verder buigt het pad naar links en gaat verderop door het lager gelegen beekdal, na ca. 350m buigt het pad naar links en stijgt.
Iets voorbij deze bocht het pad met bocht naar rechts verder volgen, pad richting de bosrand aan linkerhand negeren, wn route.
RD, pad aan linkerhand negeren, kn12 volg 20, bij een splitsing in het dal maakt het niet uit welk pad gevolgd wordt na ca. 40m komen beide paden weer samen en stijgt vervolgens.
6.
Pad met bocht flauwe bocht naar rechts verder volgen, smal pad aan linkerhand negeren, wn route.
Voorbij bankje, bij T-splitsing LA, breder pad, kn20 volg 60.
Na ca. 200m, direct na 2de flauwe bocht naar links RA, smal bospad met SBB bordje “Fietsen niet toegestaan”, verderop buigt het pad naar links met de beek aan rechterhand.
Iets voorbij een kleine stuw aan linkerhand RD, smal pad aan linkerhand negeren, het pad met de beek aan rechterhand verder volgen, wn route.
Op een lage heuveltje LA, ok (routepaaltjes met lichtblauwe Ommetje Kinkhoven bordjes) route, de wn route wordt weer verlaten, vervolgens na ca. 40m bij 3-sprong RA, ok route.
Na verlaten van het bos, bij T-splitsing RA, verharde weg, ok route.
Voor hoogspanningsmast RA door klaphek, onverhard pad, ok route, vervolgens voor visvijver, bij T-splitsing LA, wn route, iets verder gras-/onderhoudspad met vistrap in de beek aan rechterhand.
Bij kruising met verhard fietspad RA het brugje over, kn69 volg 68, aan overzijde RD het fietspad verder volgen.
7.
Iets voorbij bankje RA door houten voetgangerssluis met bordje “Landgoed Neyenghoor”, onverhard pad, kn68 volg 13, voor perceel grasland buigt het pad naar rechts.
RD, stuw aan rechterhand negeren, kn13 volg wn, pad met iets verder aan rechterhand een betonnen brugje met metalen poort, pad met het beekje aan rechterhand verder volgen.
Voorbij bosschages aan linkerhand RD, pad door bosschages aan rechterhand negeren, verderop buigt het pad naar links met iets voorbij deze bocht een gebouwtje.
# Het gebouwtje “Wehrmacht huisje” is tijdens WOII onderdeel geweest van een luchtverdedigingslinie.
Voorbij het landbouwperceel, bij T-splitsing RA, iets verder buigt het (gras)pad naar links met de bosschages aan linkerhand.
Bij T-splitsing RA, verharde weg, vervolgens na verlaten van het landgoed, bij T-splitsing LA, het fietspad langs de doorgaande weg volgen tot brug over beek.
8.
Voor de vangrails langs de weg RA de doorgaande weg oversteken, let op drukke weg!, aan overzijde LA met de vangrails aan linkerhand naar metalen poort met klaphek lopen, door het klaphek en voor de beek rechts aanhouden, de beek aan linkerhand volgen tot kruising met verharde weg direct na een klaphek.
Bij deze kruising RD door klaphek, het pad met de de beek aan linkerhand verder volgen, kn66 volg 60, verderop voorbij een klaphek de dijk oplopen.
Op de dijk, bij kruising RD de dijk afdalen, aan voet van de dijk, bij kruising met verhard voet-/fietspad RD het beekdal inlopen, kn60 volg 27, de beek aan linkerhand volgen tot kruising met verharde weg.
Bij deze kruising RD, grindpad met beek aan linkerhand, kn29 volg 41.
RD, stuw aan linkerhand negeren, kn41 volg 40.
# Watermolen de Friedesse Molen, het huidige gebouw dateert uit het jaar 1717.
Iets voor de dijk rechts aanhouden, het pad buigt naar links de dijk op.
Op de dijk, bij kruising RD richting de verharde weg met voor de weg een klaphek, kn40 volg 42.
9.
Op de weg, bij T-splitsing LA, verharde weg, wn route, vervolgens iets voor doorgang in de dijk RA door klaphek, wn route, de beek aan rechterhand volgen tot een brugje, bij het brugje de beek oversteken, voorbij het brugje buigt het pad naar links.
Direct na deze bocht rechts aanhouden, stijgend pad richting draaihekje, de wn route wordt verlaten.
# De wandeltocht volgt verderop voor een kort deel de loop van de Neerbeek, die niet ver daarvandaan in de Maas uitmondt. Bij een verhoogde waterstand van de Maas komt dit gedeelte onder water te staan, ook in de dagen erna. Als alternatief: Voorbij het draaihekje LA, verharde weg. Bij 3-sprong met aan rechterhand een klaphek LA, kn43 volg 42, grindpad, vervolgens RD brugje over, kn42 volg 39, het draaihekje aan linkerhand negeren, verderop gaat het smalle grindpad over in een klinkerweg. Ga verder bij punt 10 2de regel.

Voorbij het draaihekje, bij T-splitsing RA, verharde weg.
Bij T-splitsing LA, kn45 volg 44.
RD, grindpad aan rechterhand negeren, kn44 volg 8, vervolgens na ca. 60m LA door klaphek met bordje “Viswater HSV Leudal” het grasland inlopen, de wn route wordt weer verlaten, door het grasland met geul aan rechterhand lopen tot 3-sprong met aan rechterhand stapstenen in de geul iets voor een klaphek.
Bij deze 3-sprong links aanhouden door het klaphek, wn route, smal pad met omheind perceel grasland aan linkerhand, voorbij de 2de bocht naar links aan smalle zijde van het omheind perceel volgt men de Neerbeek aan rechterhand, bij volgende smalle zijde buigt het pad links richting een pad door bosschages met in het pad grote betonnen legoblokken en voorbij de betonnen blokken een klaphek.
10.
Voorbij het klaphek RA, kn43 volg 42, grindpad, vervolgens RD brugje over, kn42 volg 39, het draaihekje aan linkerhand negeren, verderop gaat het smalle grindpad over in een klinkerweg.
Bij T-splitsing RA, kn39 volg 38, vervolgens bij 4-sprong LA, “Hanssum”, de wn route wordt verlaten.
T.h.v. woning nr. 5 LA, “Hanssum nrs 1-1A-1B-2-3”.
Bij T-splitsing LA, de weg met iets verder kn2 volg 7 volgen tot kruising, zijweg negeren.
Bij deze kruising RD, wn route, de weg met verderop kn7 volg 22 volgen tot 3-sprong voor de kerk, zijwegen negeren.
Bij deze 3-sprong links aanhouden, “Engelmanstraat”, iets verder is aan rechterhand de kerk, het eindpunt.
Met OV de weg verder volgen tot ruime 4-sprong voorbij brouwerij “Lindeboom”.
Bij deze 4-sprong rechts aanhouden, vervolgens bij kruising met doorgaande weg RA, verderop is de bushalte Molenweg, het eindpunt met OV.

Legenda:
RA = rechtsaf, RD = rechtdoor en LA = Linksaf
Wandelnetwerk.
Rood/gele markeringen, kn staat voor een knooppuntpaaltje met nummers voor de richting, wn staat voor netwerk routepaaltje met alleen de richting of met een genummerde richting.

Bekijk de volledige routebeschrijving ⇢

Bereikbaarheid en toegankelijkheid

Startpunt

Bushalte Molenweg/Brugstraat, Molenweg, 6088 AP te Roggel. Plan Route

Eindpunt

Parkeerplaats bij de Sint Martinuskerk, Kerkplein 2-4 te Neer.

Met de auto

Parkeren kan op het parkeerterrein hoek Molenweg/Brugstraat.

Openbaar vervoer

Bushalte Molenweg

Rolstoeltoegankelijkheid

Deze route is niet geschikt voor rolstoelen of kinderwagens.

Honden

Mits de geldende regels worden nageleefd, zijn honden toegestaan in dit gebied.

Foto's (9)

De Leubeek Adrie: De Leubeek
Leumolen ook wel Sint Ursulamolen genoemd Adrie: Leumolen ook wel Sint Ursulamolen genoemd
De Litsberg Adrie: De Litsberg
Baileybrug uit de 2e Wereldoorlog Adrie: Baileybrug uit de 2e Wereldoorlog
Zelsterbeek Adrie: Zelsterbeek
Neerbeek met in de verte de kerk van Neer Adrie: Neerbeek met in de verte de kerk van Neer
Neer gezien vanuit het beekdal Adrie: Neer gezien vanuit het beekdal
De Friedesse Molen Adrie: De Friedesse Molen
Grasland in uiterwaarde van de Maas Adrie: Grasland in uiterwaarde van de Maas

Routekaart

Afdrukken
Annuleren

Topografische routekaart

Deze wandeltocht is ook beschikbaar op een zeer gedetailleerde topografische kaart tungelroyse-beek-pad-etappe-10.pdf. Het printen van deze topografische kaart kan door gebruik te maken van de mogelijkheden die de PDF reader biedt.

Horecagelegenheden

In de plaats Roggel en NeerSt. Elisabeth's Hof

Roggelseweg 56
6081 NP Haelen
Bezoek website

Ervaringen van wandelaars (4)

 1. Adrie 8 juni 2024 om 14:56

  In Klein Hanssum mondt de Neerbeek uit in de Maas, bij deze monding kan een deel van het gebied bij een verhoogde waterstand van de Maas onderlopen. Wanneer de waterstand van de Maas weer normaal is, duurt het enkele dagen voordat het pad langs de Neerbeek weer begaanbaar is. Hiervoor een alternatief in de routebeschrijving en de kaarten opgenomen.

  Reageren
 2. Adrie 13 juli 2022 om 18:11

  De brug (Witte Brug) in de Napoleonsweg (N273) over de Neerbeek is vervangen. De etappe kan weer volledig gelopen worden, de tijdelijke omleiding is uit de routebeschrijving gehaald.

  Reageren
 3. Adrie 25 maart 2022 om 18:49

  In Neer wordt de brug (Witte Brug) in de Napoleonsweg (N273) over de Neerbeek vervangen. Volgens de planning lopen de werkzaamheden tot half juni. In de routebeschrijving is een tijdelijke omleiding beschreven zie eventueel ook de blauwe lijn op de Google Maps kaart.

  Reageren
 4. Adrie 10 maart 2021 om 13:12

  De werkzaamheden aan het ophogen van de dijken bij Neer zijn klaar. Het alternatief is uit de routebeschrijving en van de kaarten verwijderd. Aan de afrastering wordt wordt nog gewerkt. De klaphekken in het beekdal bij Neer staan er al, de afrastering ontbreekt nog op enkele plaatsen. De routepaaltjes waarnaar in de routebeschrijving verwezen wordt staan er inmiddels ook weer. De routebeschrijving is hierop aangepast en weer actueel. Veel wandelplezier!

  Reageren

Schrijf een bericht

Je bericht: *
Na verzending van een bericht met daarin een link naar een website is het bericht niet direct zichtbaar, het bericht wordt pas geplaatst nadat de link gecontroleerd is op veiligheid.
Je naam: *

Ondersteunde formaten: JPG en PNG (Maximale bestandsgrootte: 7 MB.)