Tungelroyse Beek-pad etappe 1, Lozen (Bocholt) te Limburg

19 km Wandelroute Tungelroyse Beek-pad etappe 1, te Lozen (Bocholt)

De 1ste etappe start in de plaats Lozen op Belgisch grondgebied. In Lozen komen de kanalen de Zuid-Willemsvaart en het Kanaal Bocholt-Herentals samen. Ten noordwesten van Lozen ligt het natuurgebied Lozerheide, een voormalig vloeiveld met populieren aanplant en een grote visvijver. Het van oorsprong heidegebied is vanaf de 19de eeuw met kanaalwater bevloeid in eerste instantie voor winning van hooi. Later is het bebost nu een prachtig natuurgebied. In dit gebied ontspringt de Hamonterbeek die uitmondt in plas De Hoort aan Nederlandse zijde van de grens. Plas De Hoort is verbonden met het Ringselven een groepje van vennen die op zijn beurt de Tungelroyse Beek voorziet van water. De etappe gaat niet langs deze plassen maar na het bezoek aan de Loozerheide terug naar Lozen en volgt het kanaal de Zuid-Willemsvaart aan de oostzijde. Op Belgisch grondgebied gaat de etappe langs de Lozerbeek en de Lozerbroekbeek, beide waterlopen monden via de Raam uiteindelijk uit in de Tungelroyse Beek. Via de Laurabossen gaat de etappe naar de plek waar de Tungelroyse Beek onder de Zuid-Willemsvaart doorgaat en de Kruispeel ingaat, een restant van een uitgestrekt heide- en moerassenlandschap. Het laatste deel van de etappe gaat door de IJzeren Man, een vennenrijk bosgebied aan de rand van Weert. Als bezienswaardigheden komt men langs het sluizencomplex in Lozen en de kanalen. 80% van deze etappe is onverhard.

Opgesteld door: Adrie Raaijmakers, op: 8-8-2020, laatst bijgewerkt op: 17-12-2023

Routebeschrijving

Op diverse punten wordt verwezen naar routepaaltjes. De vermeldingen zijn alleen bedoeld als extra herkenningspunten.
1.
Aan de doorgaande weg en met de rug naar het plein voor de kerk RA vertrekken, de doorgaande weg volgen tot kruising voor de brug, zijwegen negeren.
Bij deze kruising LA, weg met sluis aan rechterhand.
Bijna aan einde van de sluis RA de sluis over, vervolgens aan overzijde bij T-splitsing LA, fietspad langs doorgaande weg volgen.
Iets voor zijweg aan linkerhand, t.h.v. kleine blauwe stuw RA, de doorgaande weg oversteken en het grindpad met bordje “Loods Lozerheide” aan overzijde van doorgaande weg inlopen, let op drukke weg!!
RD, pad aan linkerhand negeren.
Iets voor metalen poort, t.h.v. reling RA, smal pad met waterloop aan rechterhand, rd route, verderop voorbij bocht naar links passeert men een betonnen brugje.
Ca. 60m voorbij het brugje LA, rd route.
Bij T-splitsing LA, breder pad, rd route.
Voor open plek RA, pad met bankje, rd route.
2.
Bij T-splitsing LA, recht pad, rd route, verderop buigt het pad naar links, het pad verder volgen tot T-splitsing voorbij open plek, zijpaden negeren.
Bij deze T-splitsing RA, vervolgens RD, brugje aan linkerhand negeren, rd route, iets verder buigt het pad naar rechts met groot ven aan linkerhand, het pad langs het ven volgen tot bocht naar links.
Bij deze bocht het pad met bocht naar links verder volgen, pad aan rechterhand negeren, rd route, iets verder buigt het pad naar rechts en gaat over een brugje, voorbij het brugje het grindpad volgen.
In bocht naar links van het grindpad RD, onverhard pad, de rd route wordt tijdelijk verlaten.
Bij T-splitsing LA, wat breder recht pad.
Bij 3-sprong RA, eveneens wat breder pad, verderop buigt het pad naar links, rd route.
Voor open plek grasland LA, rd route, iets verder passeert men een bankje, verderop ca. 40m voorbij het grasland buigt het pad naar rechts, rd route.
3.
Ca. 140m voorbij deze bocht, direct na bordje “Vliegtuigcrash WOII” LA, rd route.
# Voor een bezoek aan het monumentje een klein stukje doorlopen, iets verder RA, in open grasland staat aan rechterhand het monumentje.
Bij 4-sprong links aanhouden richting gebouwtje, rd route, direct daarna bij 3-sprong rechts aanhouden, het pad met grasland en gebouwtje aan rechterhand volgen.
T.h.v. leegstaande boerderij LA het brugje over, aan overzijde bij T-splitsing RA, grindpad, iets verder buigt het grindpad naar links.
Iets voorbij deze bocht RD, pad aan linkerhand negeren, het grindpad verder volgen tot smal recht grindpad aan linkerhand voor een waterloop, overige zijpaden negeren.
Bij dit pad LA, smal grindpad, verderop buigt het pad naar rechts en gaat een brugje over.
Direct na het brugje, bij 3-sprong rechts aanhouden, onverhard pad, rd route, het pad ca. 350m volgen tot pad aan linkerhand, ruim voor de verharde weg.
4.
Bij dit pad LA, rd route, verderop passeert men een brugje.
Bij T-splitsing RA, grindpad, de rd route wordt verlaten.
Aan einde van het pad, bij T-splitsing LA, fietspad aan overzijde van de doorgaande weg volgen, let op drukke weg!!!
Bij sluis RA de sluis over, aan overzijde bij T-splitsing LA.
Bij kruising met doorgaande weg RD, de weg met het kanaal aan linkerhand ca. 1,4km volgen tot grindpad aan rechterhand iets voorbij woning nr.32.
Bij dit pad RA, grindpad, rd en gr route, verderop gaat het grindpad over in een verharde weg.
Bij 4-sprong met aan linkerhand een onverhard pad LA het onverharde pad volgen, rd en gr route, verderop buigt het pad naar rechts.
Iets voorbij deze bocht LA, smal gras-pad met aan beide zijde bosschages door landbouwgebied, ww34 volg rd en gr.
Bij T-splitsing LA, rd en gr route, het grindpad volgen tot bocht naar rechts voorbij een landbouwperceel aan linkerhand.
5.
Bij deze bocht het het pad met bocht naar rechts verder volgen, pad langs de waterloop aan linkerhand negeren, rd en gr route.
Het pad met bocht naar rechts verder volgen, gras-pad aan linkerhand negeren, rd en gr route, het pad volgt aan rechterhand de bosrand.
Voorbij het bosperceel het pad met bocht naar links verder volgen, pad aan rechterhand negeren, rd en gr route, het pad verder volgen tot 4-sprong met aan rechterhand een verharde weg.
Bij deze 4-sprong LA, ww36 volg gr, breed grindpad, verderop buigt het pad naar links, het pad verder volgen tot grindpad aan rechterhand voor overgang naar verharde weg met verderop een woning, overige zijpaden negeren.
Bij dit pad RA, grindpad, ww37 volg rd.
RD, pad met veerooster en klaphek aan rechterhand negeren , ww40 volg lw.
RD, pad aan linkerhand negeren, lw route, pad met verderop dicht na elkaar twee klaphekken met veeroosters bij een doorgang voor vee.
6.
Bij 4-sprong met aan rechterhand een klaphek RD, lw route, direct daarna bij kruising met verhard fietspad eveneens RD, ww41 de lw route wordt verlaten, pad met iets verder een houten afsluitboom en een bankje en met afrastering aan rechterhand.
Bij kruising met aan rechterhand houten poort met klaphek LA.
Bij kruising RA, ww42 volg gr.
Bij T-splitsing LA, gr route, recht bospad.
Na ca. 160m RA, gr route, vervolgens na ca. 50m RD, pad aan rechterhand negeren, ww45 volg gr en bv, men passeert een bankje.
Na ca. 140m RD, pad aan linkerhand negeren, de gr en bv route worden verlaten.
Bij T-splitsing LA, pad met afrastering aan rechterhand.
Na ca. 60m RA door het klaphek, direct daarna bij 3-sprong LA, het pad buigt naar rechts, het pad door het militair oefenterrein volgen tot 3-sprong bij breed zandpad, klaphek aan linkerhand negeren.
Bij deze 3-sprong links aanhouden, breed zandpad met half open heidegebied aan rechterhand.
7.
Voorbij veerooster, bij T-splitsing LA, men heeft het militair oefenterrein weer verlaten, het pad dat geleidelijk overgaat in een grindpad volgen tot T-splitsing voor kanaal.
Bij deze T-splitsing RA, “Loozerweg”, de verharde weg met kanaal aan linkerhand met verderop een uitkijkpunt ca. 1 km volgen breed grindpad aan rechterhand ca. 250m voorbij een oprijlaan naar een woning, zijpaden negeren.
# Bij het uitkijkpunt met uitzicht over de Kruispeel dat men na ca. 300m passeert gaat de Tungelroyse Beek via een duiker onder het kanaal door en stroomt door de Kruispeel verder in oostelijke richting.
Bij dit pad RA, breed grindpad, fietsroute 44.
RD, pad richting heuvel aan rechterhand negeren, verderop buigt het grindpad naar links, ca 350m voorbij deze bocht buigt het pad naar rechts en gaat over in een verharde weg.
Voor grote waterplas, bij T-splitsing met aan linkerhand een metalen poort RA.
Na ca. 70m LA, “Voorhoeveweg”.
8.
Bij kruising met doorgaande weg RD, onverhard pad met verhard fietspad, “Voorhoeveweg 5”, vervolgens na ca. 40m LA, smal bospad.
Voor brugje, bij kruising RA, ww50 volg oc en lw, het pad met waterloop aan linkerhand volgen tot brugje aan linkerhand.
LA het brugje over, oc en lw route, het pad volgen tot 4-sprong met in het pad aan linkerhand een bankje bij de oever van een ven (Eendenven).
Bij deze 4-sprong RA, oc en lw route pad met half open plek aan linkerhand.
Na ca. 180m, iets voor ven (Geurtsven) aan linkerhand links aanhouden richting het ven lopen, voor het ven bij T-splitsing LA, voorbij waterloop bij 3-sprong rechts aanhouden, pad door het bos met het ven aan rechterhand
Bij 3-sprong rechts aanhouden, oc route, direct daarna voor brugje, bij 4-sprong RA richting brugje in de verte, oc route.
9.
Op brugje, bij 4-sprong LA, grindpad, ww52 volg oc, het grindpad met waterloop aan linkerhand buigt iets verder naar rechts, het grindpad met verderop ww53 volg oc en aan rechterhand het ven (Zwanenven) volgen tot brugje aan linkerhand, zijpaden negeren.
LA het brugje over, ww61 volg oc, aan overzijde bij splitsing rechts aanhouden, de oc route wordt verlaten, direct daarna RD, smal pad over de heuvel aan rechterhand negeren, pad met iets verder aan linkerhand een zanderige open plek met bankje.
Voorbij de open plek, bij 4-sprong RD, oc route, iets verder bij de volgende 4-sprong links aanhouden, oc route, het pad met iets verder het ven (Kleine IJzeren Man) aan rechterhand volgen tot 4-sprong voor het omheind terrein met een gebouwtje aan rechterhand.
Bij deze 4-sprong RD, oc route, het grindpad langs het omheind terrein volgen tot parkeerterrein met aan rechterhand het Natuur en Milieucentrum, het eindpunt.

Legenda:
RA = rechtsaf, RD = rechtdoor en LA = Linksaf
NM = Natuurmonumenten
Wandelnetwerk:
ww = wandelwisselnummer vergelijkbaar met een knooppuntnummers. De gekleurde symbolen rd = rode driehoek, gr= groene rechthoek, oc = oranje cirkel, bv = blauwe vierhoek en lw = lange afstandspad met een gekleurde libelle geven de richting aan.

Bekijk de volledige routebeschrijving ⇢

Bereikbaarheid en toegankelijkheid

Startpunt

Sint-Benedictus kerk, Hamonterweg 138b, 3950 te Lozen (Bocholt). Plan Route

Eindpunt

Natuur- en Milieucentrum De IJzeren Man, Geurtsvenweg 4 te Weert.

Met de auto

Rijd naar de Hamonterweg N76 in Lozen. Parkeren kan op het Lozerplein voor de kerk.

Openbaar vervoer

Bushalte Lozen Kerk.

Rolstoeltoegankelijkheid

Deze route is niet geschikt voor rolstoelen of kinderwagens.

Honden

Mits de geldende regels worden nageleefd, zijn honden toegestaan in dit gebied.

Foto's (12)

Zuid Willemsvaart Adrie: Zuid Willemsvaart
Vloeiweide  inde Loozerheide Adrie: Vloeiweide inde Loozerheide
Kweekvijver voor vissen Adrie: Kweekvijver voor vissen
Monumentje ter nagedachtenis aan een vliegtuigcrash WOII Adrie: Monumentje ter nagedachtenis aan een vliegtuigcrash WOII
Pad door de Loozerheide Adrie: Pad door de Loozerheide
Sluis bij Lozen Adrie: Sluis bij Lozen
Uitkijkpunt over de Kruispeel Adrie: Uitkijkpunt over de Kruispeel
De Tungelroyse Beek Adrie: De Tungelroyse Beek
Uitzichtpunt bij zandwinning Adrie: Uitzichtpunt bij zandwinning
Het Eendenven Adrie: Het Eendenven
Onderdeel van zintuigenpark Adrie: Onderdeel van zintuigenpark "Eiland voelen"
Kleine zandverstuiving Adrie: Kleine zandverstuiving

Routekaart

Afdrukken
Annuleren

Topografische routekaart

Deze wandeltocht is ook beschikbaar op een zeer gedetailleerde topografische kaart tungelroyse-beek-pad-etappe-1.pdf. Het printen van deze topografische kaart kan door gebruik te maken van de mogelijkheden die de PDF reader biedt.

Horecagelegenheden

In de plaats LozenIn omgeving van het Natuur- en Milieucentrum De IJzeren ManSchrijf een bericht

Je bericht: *
Na verzending van een bericht met daarin een link naar een website is het bericht niet direct zichtbaar, het bericht wordt pas geplaatst nadat de link gecontroleerd is op veiligheid.
Je naam: *

Ondersteunde formaten: JPG en PNG (Maximale bestandsgrootte: 7 MB.)