Tungelerwallen-tocht, Tungelroy te Limburg

18 km Wandelroute Tungelerwallen-tocht, te Tungelroy

Wandeltocht door het Areven, het Wijffelterbroek, de Tungelerwallen en door het beekdal van de Tungelroyse Beek. De Tungelroyse Beek is weer een mooi meanderend beekje geworden met enkele leuke brugjes. Een van deze brugjes is een replica van een houten beekbrug uit de Romeinse tijd. Tijdens graafwerkzaamheden aan de Tungelroyse beek zijn restanten blootgelegd van een houten beekbrug uit de Romeinse tijd. Dat inspireerde een groep vrijwilligers om een replica van de brug over de Tungelroyse beek te bouwen. Het Areven is afwisselende natuurgebied met bos, weilanden en hooilandjes, een mooi gevarieerd wandelgebied. In het Wijffelterbroek wordt een gebiedje De Graûs bestaande uit voormalige weilanden bezocht die één van de schakeltjes vormt tussen het Wijffelterbroek in Nederland met het huidige natuurreservaat het Smeetshof in Belgie, de wandeltocht gaat door de voormalige weilanden die omgevormd zijn tot natuur. De Tungelerwallen is een aangeplante dennenbos dat wordt afgewisseld met stukken heide en stuifzand, in dit gebied wordt een langgerekte stuifduin gevolgd. 84% van deze wandeltocht is onverhard.

Opgesteld door: Adrie Raaijmakers, op: 9-3-2015, laatst bijgewerkt op: 21-5-2024

Routebeschrijving

Op diverse punten wordt verwezen naar routepaaltjes. De vermeldingen zijn alleen bedoeld als extra herkenningspunten.
1.
Met de rug naar ingang van de kerk RD vertrekken, weg met de kerk aan linkerhand, “Tungeler Dorpsstraat”.
Voor kapel links aanhouden, smal voetpad met kapel aan rechterhand, vervolgens aan einde van het voetpad, bij 4-sprong RD, “Kerkveldweg”, de weg volgen tot woning nr.12, zijweg negeren.
Voorbij deze woning RD, weg aan rechterhand negeren, verderop voorbij laatste woning gaat de verharde weg over in een onverhard pad.
Voor kruisbeeld met bankje, bij T-splitsing LA, ww87, iets verder buigt het pad naar rechts, verderop door een klaphek richting brugje.
Voorbij het brugje, bij T-splitsing RA, gras-pad met beek aan rechterhand.
# Het brugje is een nagebouwde Romeinse brug. Tijdens werkzaamheden bij de beek zijn op de plaats van de nagebouwde brug resten van palen en eikenhouten liggers aangetroffen van een houten beekbrug uit de Romeinse tijd.
Voorbij klaphek, bij T-splitsing RA, het fietspad aan overzijde van doorgaande weg volgen, let op drukke weg!, “Maaseikerweg”, direct daarna LA, “Tuurkesweg”, de weg buigt naar rechts.
2.
Na ca. 200m, t.h.v. woning nr.23 LA, “Tuurkesweg”, ww86, verderop gaat de verharde weg over in een onverhard pad.
Voorbij omheind perceel aan linkerhand, bij kruising LA, direct daarna RA, smal bospad, smal pad dat verderop de bosrand aan rechterhand volgt.
Bij 3-sprong links aanhouden, breed pad met de bosrand aan rechterhand, vervolgens voorbij smal bosperceel aan linkerhand LA, smal pad met het bosperceel aan linkerhand, verderop iets voorbij een klaphek buigt het gras-pad naar rechts met beek de Tungelroyse Beek aan linkerhand.
Na ca. 450m LA het brugje over, voorbij het brugje buigt het gras-pad naar links, ww259.
Na ca. 60m RA door klaphek, onverhard pad door landbouwgebied, de beek wordt verlaten.
Bij T-splitsing RA, het brede pad ca. 900m volgen tot 4-sprong bij verharde weg, zijpaden negeren.
3.
Bij deze 4-sprong RD, het onverharde pad met waterloop aan linkerhand aan overzijde van de weg inlopen.
Bij T-splitsing LA, verharde weg, vervolgens voor waterloop RA, gras-/onderhoudspad met waterloop aan linkerhand.
Bij T-splitsing met bankje RA, pad met NM bordje “Areven”, gz route.
Na ca. 450m, voor grasland met metalen poort RA, smal pad door bosrand met het perceel grasland aan linkerhand, gz route, aan einde van het bos buigt het pad naar links, gz route.
Bij T-splitsing LA, breed onverhard pad, gz route, het pad met verderop ww149 volg bv volgen tot 4-sprong ca. 150m voorbij woning nr.4, zijpaden negeren.
Bij deze 4-sprong met bankje RA, ww148 volg bv.
Voor bosrand met bankje, in bocht naar rechts van het pad LA, bv route, pad door de bosrand.
4.
RD, pad langs bosrand aan rechterhand negeren, de bv route wordt verlaten.
Bij T-splitsing RA, het pad volgen tot kruising met verharde weg.
Bij deze kruising LA, grindpad met gescheiden verhard fietspad, “De Boderden 6”, ww151 volg bv, het pad met verderop ww152 volg bv volgen tot woning nr.6 aan linkerhand, zijpaden negeren.
Voorbij het omheind bosperceel na deze woning LA, bospad met afrastering aan linkerhand, ww153 volg bv, iets verder bosrand aan rechterhand.
Bij T-splitsing RA, bv route, het pad ca. 600m volgen tot 4-sprong t.h.v. bosrand, zijpaden negeren.
Bij deze 4-sprong RA, breed pad met gescheiden verhard fietspad, ww154 volg pv.
# Voor een bezoek aan een horecagelegenheid hier even LA, volg de borden ’t Vosseven.
Ca. 50m voorbij bocht naar rechts van het brede pad LA, ww176 volg pv, verderop bij klaphek wordt een stukje gestruind door grasland dat begraasd wordt door runderen.
5.
# Voor wie de voorkeur geeft aan goed begaanbare paden kan bij het klaphek RD, het pad met bocht naar rechts verder volgen, ww175 volg oc. RD, klaphek aan linkerhand negeren, direct daarna bij 3-sprong scherp LA, verharde weg, ww174 volg oc. RD, klaphek aan linkerhand negeren, direct daarna bij T-splitsing RA, ww173 de oc route wordt verlaten, verharde weg met gescheiden verhard fietspad, verderop gaat de verharde weg tijdelijk over in een grindpad met verhard fietspad, de weg/grindpad volgen tot bocht naar rechts. Ga verder bij punt 6. 1ste regel.

Voor bocht naar rechts LA door klaphek, ww175 volg pv, direct na het klaphek RA een klein stukje de afrastering volgen, vervolgens bij hoek in de afrastering rechts aanhouden richting linker eik in het midden van het grasland lopen, bij deze eik RD richting klaphek aan overzijde tegen de bosrand lopen, pv route, voor het klaphek is een laagte met ven, met een ruime boog met de laagte aan linkerhand naar het klaphek lopen.
Voorbij het klaphek RA, ww172 volg gr, verharde weg met gescheiden verhard fietspad met na ca. 80m dicht na elkaar twee klaphekken met veerooster bij een doorgang voor vee.
Iets voorbij de twee klaphekken met veerooster RD, “Pruiskesweg”, weg aan rechterhand negeren, ww173 volg gr, de weg die verderop tijdelijk overgaat in een grindpad volgen tot bocht naar rechts.
6.
Ca. 40m voorbij deze bocht LA, onverhard pad met bosrand aan rechterhand, de gr route wordt verlaten.
Bij 3-sprong met aan linkerhand op enige afstand een betonnen brug RA.
Bij kruising met aan rechterhand een kruisbeeld LA, verharde weg met bosrand aan rechterhand.
Bij 4-sprong links aanhouden, “Heltenbosdijk”, vervolgens voorbij woning nr.18/nr.16A LA, “Heltenbosdijk 16”, iets verder gaat de verharde weg over in een onverhard pad, verderop voor inrit naar woning nr.16 buigt het pad naar links met het perceel rond de woning aan rechterhand.
Voorbij het perceel RD door klaphek, klaphek aan rechterhand negeren, door de rand van het grasland met afrastering aan linkerhand richting het klaphek aan de overzijde lopen.
Voorbij het klaphek RA door het 2de klaphek, iets verder RD, stuw aan linkerhand negeren, het pad met de beek aan linkerhand volgen tot kruising met verharde weg iets voorbij een klaphek.
7.
Bij deze kruising LA, verharde weg.
Voorbij inrit woning nr.35 RA, smalle verharde weg, verderop gaat de verharde weg over in een onverhard pad met nog steeds het omheind perceel aan rechterhand.
Ca. 160m voorbij het omheind perceel LA, pad met iets verder de bosrand aan rechterhand.
Bij kruising met bankje RD, pad tevens ATB en ruiterpad met NM bordje.
In het bos, ca. 20m voorbij landbouwperceel aan linkerhand rechts aanhouden, ATB en ruiterroute 16, vervolgens na ca. 40m, bij 3-sprong LA, het ATB pad wordt verlaten, het ruiterpad volgen tot kruising met verharde weg, smal zijpad aan rechterhand negeren.
8.
Bij deze kruising RD, iets verder bij Y-splitsing RA, het pad volgen tot kruising met aan rechterhand een pad door een half open strook en met NM bordje en een informatiepaneeltje “Tungelerwallen”.
Bij deze kruising RA, het pad met iets verder aan rechterhand een bankje ca.300m volgen tot een lage beboste heuvel aan linkerhand voorbij een grote zanderige open plek eveneens aan linkerhand, smalle zijpaden negeren.
Voorbij deze lage heuvel links aanhouden de heuvel (stuifduin) oplopen met links en rechts van het pad dennenbomen met zichtbare boomwortels, vervolgens op de top van de heuvel, bij kruising RD, dalend pad richting open plek, bij de open plek doorlopen tot T-splitsing aan de overzijde met aan linkerhand een informatiepaneel.
9.
Bij deze T-splitsing LA, iets voorbij het informatiepaneel “Tungeler Wallen” buigt het pad naar links terug naar de open plek, in deze bocht het 2de pad aan rechterhand inlopen, het pad buigt naar links en iets verder naar rechts weg van de open plek.
Ca. 60m voorbij deze bocht, bij 3-sprong met aan linkerhand een pad naar top van de heuvel rechts aanhouden, het pad met op enige afstand de langgerekte heuvel aan linkerhand ca. 200m volgen tot kruising met smal pad op de top van de heuvel.
Bij deze kruising RD, dalend pad met iets verder aan linkerhand een NM bordje, vervolgens voorbij de half open plek aan voet van de heuvel, bij 4-sprong RA, het pad volgen tot T-splitsing met ruiterroutepaaltje 16 t.h.v. bosrand.
Bij deze T-splitsing RA, het pad volgen tot 4-sprong bij verharde weg, zijpaden negeren.
Bij deze 4-sprong RD, verharde weg, ww85 volg lw.
Bij kruising met doorgaande weg RD, let op drukke weg!, “Meussenstraat”, lw route.
Bij kruising RA, “Kemperveldweg”, ww84 volg lw, de weg volgen tot kerk, het startpunt.

Legenda:
RA = rechtsaf, RD = rechtdoor en LA = Linksaf
NM = Natuurmonumenten.
Kempen-Broek wandelnetwerk:
ww = wandelwisselnummers zijn vergelijkbaar met knooppuntnummers. De gekleurde symbolen gr = groene rechthoek, pv = paarse vierhoek, bv = blauwe vierhoek, oc = oranje cirkel, bx = bruine X en lw = lange afstandswandeling met een meerkleurige libelle geven de richting aan.

Bekijk de volledige routebeschrijving ⇢

Bereikbaarheid en toegankelijkheid

Startpunt

Kerk, Tungeler Dorpsstraat 66, 6005 RK te Tungelroy. Plan Route

Met de auto

Parkeren kan op het Sint Barbaraplein in de directe omgeving van de kerk,

Openbaar vervoer

Bushalte Sint Barbaraplein, Tungelroy.

Rolstoeltoegankelijkheid

Deze route is niet geschikt voor rolstoelen of kinderwagens.

Honden

Mits de geldende regels worden nageleefd, zijn honden toegestaan in dit gebied.

Foto's (8)

Kapel Maria van Altijddurende Bijstand Tungelroy Adrie: Kapel Maria van Altijddurende Bijstand Tungelroy
Replica van houten beekbrug uit de Romeinse tijd Adrie: Replica van houten beekbrug uit de Romeinse tijd
De Tungelroyse beek Adrie: De Tungelroyse beek
De Raam Adrie: De Raam
Leuk brugje over de Tungelroyse beek Adrie: Leuk brugje over de Tungelroyse beek
De Tungelerwallen Adrie: De Tungelerwallen
De Tungelerwallen, begroeide stuifduin Adrie: De Tungelerwallen, begroeide stuifduin
De Tungelerwallen, begroeide stuifduin Adrie: De Tungelerwallen, begroeide stuifduin

Routekaart

Afdrukken
Annuleren

Topografische routekaart

Deze wandeltocht is ook beschikbaar op een zeer gedetailleerde topografische kaart tungelerwallen-tocht.pdf. Het printen van deze topografische kaart kan door gebruik te maken van de mogelijkheden die de PDF reader biedt.

Horecagelegenheden

In de plaats TungelroyBrasserie Nieuw Vosseven

Lochtstraat 28
6039 RV Stramproy
Bezoek website

Ervaringen van wandelaars (6)

 1. Adrie 18 mei 2022 om 19:32

  Vorige week de wandeltocht gecontroleerd en iets gewijzigd, een weg die door landbouwgebied gaat is vervangen door een weg die wat meer door natuur gaat. De routebeschrijving is weer actueel. Veel wandelplezier!

  Reageren
 2. Annelies 9 maart 2021 om 17:29

  Erg mooie tocht goed beschreven

  Reageren
 3. Frans 11 juni 2018 om 11:39

  10-6-2018 route gelopen
  Een mooie rustige route,met veel afwisselingen
  Bedankt

  Reageren
 4. Adrie 21 augustus 2017 om 13:30

  De wandeltocht is vernieuwd, een lang recht onderhoudspad langs waterloop de Raam is vervangen door een extra stukje meanderende Tungelroyse Beek ook is in het bosgebied Tungelerwallen het stuifzandgebiedje aan de zuidzijde van de langgerekte heuvelrug in de wandelroute opgenomen. De routebeschrijving is weer actueel. Veel wandelplezier!

  Reageren
 5. Kenneth 24 oktober 2015

  Vandaag (24/10/2015) deze tocht gewandeld. Er zitten heel mooie stukken in, maar de routedelen tussen de velden worden na een tijd wel saai. En je komt ook geregeld bebouwing tegen op plaatsen waar ik die in Nederland niet direct zou verwachten. Het is niet echt een toproute, maar ze is ook niet echt af te raden.

  Reageren
 6. Lennard 15 maart 2015

  Gisteren gelopen met overwegend grijs weer en af en toe een beetje zon.

  Ik vond het een aardige route met nogal wat afwisseling tussen bos en agrarisch gebied. Door het grijze weer en de kale open vlakten deed het nu wel wat troosteloos aan. Wellicht dat ik deze in een ander seizoen nog eens loop.

  Reageren

Schrijf een bericht

Je bericht: *
Na verzending van een bericht met daarin een link naar een website is het bericht niet direct zichtbaar, het bericht wordt pas geplaatst nadat de link gecontroleerd is op veiligheid.
Je naam: *

Ondersteunde formaten: JPG en PNG (Maximale bestandsgrootte: 7 MB.)