Tungelerwallen-tocht, Tungelroy te Limburg

18 km Wandelroute Tungelerwallen-tocht, te Tungelroy

Wandeltocht door het Areven, het Wijffelterbroek, de Tungelerwallen en door het beekdal van de Tungelroyse Beek. De Tungelroyse Beek is weer een mooi meanderend beekje geworden met enkele leuke brugjes. Een van deze brugjes is een replica van een houten beekbrug uit de Romeinse tijd. Tijdens graafwerkzaamheden aan de Tungelroyse beek zijn restanten blootgelegd van een houten beekbrug uit de Romeinse tijd. Dat inspireerde een groep vrijwilligers om een replica van de brug over de Tungelroyse beek te bouwen. Het Areven is afwisselende natuurgebied met bos, weilanden en hooilandjes, een mooi gevarieerd wandelgebied. In het Wijffelterbroek wordt een gebiedje De Graûs bestaande uit voormalige weilanden bezocht die één van de schakeltjes vormt tussen het Wijffelterbroek in Nederland met het huidige natuurreservaat het Smeetshof in Belgie, de wandeltocht gaat door de voormalige weilanden die omgevormd zijn tot natuur. De Tungelerwallen is een aangeplante dennenbos dat wordt afgewisseld met stukken heide en stuifzand, in dit gebied wordt een langgerekte stuifduin gevolgd. 84% van deze wandeltocht is onverhard.

Opgesteld door: Adrie Raaijmakers, op: 9-3-2015, laatst bijgewerkt op: 16-11-2020

Routebeschrijving

Op diverse punten wordt verwezen naar routepaaltjes. De vermeldingen zijn alleen bedoeld als extra herkenningspunten.
1.
Met de rug naar ingang van de kerk RD vertrekken, doorgaande weg “Tungeler Dorpsstraat”.
Voor kapel links aanhouden, smal voetpad met kapel aan rechterhand, vervolgens aan einde van het voetpad, bij 4-sprong RD, “Kerkveldweg”, de weg volgen tot woning nr.12, zijweg negeren.
Voorbij deze woning RD, weg aan rechterhand negeren, verderop voorbij laatste woning gaat de verharde weg over in een onverhard pad.
Voor kruisbeeld met bankje, bij T-splitsing LA, ww87, iets verder buigt het pad naar rechts, verderop door klaphek richting brugje.
Voorbij het brugje, bij T-splitsing RA, gras-pad met beek aan rechterhand.
# Het brugje is een nagebouwde Romeinse brug. Tijdens werkzaamheden bij de beek zijn op de plaats van de nagebouwde brug resten van palen en eikenhouten liggers aangetroffen van een houten beekbrug uit de Romeinse tijd.
Voorbij klaphek, bij T-splitsing RA, fietspad aan overzijde van doorgaande weg volgen, let op drukke weg!, “Maaseikerweg”, direct daarna LA, “Tuurkesweg”, de weg buigt naar rechts.
2.
Na ca. 200m, t.h.v. woning nr.23 LA, “Tuurkesweg”, ww86, verderop gaat de verharde weg over in een onverhard pad.
Voorbij omheind perceel, bij kruising LA, direct daarna RA, smal bospad, verderop volgt het smalle pad de bosrand aan rechterhand.
Bij 3-sprong links aanhouden, breed pad met de bosrand aan rechterhand, vervolgens voorbij smal bosperceel LA, smal pad met het bosperceel aan linkerhand, verderop iets voorbij een klaphek buigt het gras-pad naar rechts met beek aan linkerhand.
Na ca. 450m LA het brugje over, voorbij het brugje buigt het gras-pad naar links, ww259.
Na ca. 60m RA door klaphek, onverhard pad door landbouwgebied, de beek wordt verlaten.
Bij T-splitsing RA, breed pad, het pad ca. 900m volgen tot 4-sprong bij verharde weg, zijpaden negeren.
3.
Bij deze 4-sprong RD, het onverhard pad met waterloop aan linkerhand aan overzijde van de weg inlopen.
Bij T-splitsing LA, verharde weg, vervolgens voor waterloop RA, gras-pad met waterloop aan linkerhand.
Bij T-splitsing met bankje RA, pad met NM bordje “Areven”, gz route.
Na ca. 450m, voor grasland met metalen hek RA, smal pad door bosrand met het perceel grasland aan linkerhand, gz route, aan einde van het bos buigt het pad naar links, gz route.
Bij T-splitsing LA, breed grindpad, gz route, het pad volgen tot 4-sprong ca. 150m voorbij woning nr.4, zijpaden negeren, iets voor woning passeert men ww149.
Bij deze 4-sprong met bankje RA, ww148 volg bv.
Voor bosrand met bankje, in bocht naar rechts van het doorgaande pad LA, bv route, pad door de bosrand.
4.
RD, pad langs bosrand aan rechterhand negeren, de bv route wordt verlaten.
Bij T-splitsing RA, het pad volgen tot kruising met verharde weg.
Bij deze kruising LA, grindpad met gescheiden verhard fietspad, “De Boderden 6”, ww151 volg bv, het pad volgen tot woning aan linkerhand, zijpaden negeren.
Voorbij deze woning LA, bospad met afrastering aan linkerhand, ww153 volg bv.
Bij T-splitsing RA, bv route, het pad ca. 600m volgen tot 4-sprong t.h.v. rand bosgebied, zijpaden negeren.
Bij deze 4-sprong RA, breed pad met gescheiden verhard fietspad, ww154 volg pv.
# Voor een bezoek aan een horecagelegenheid hier even LA, volg de borden ’t Vosseven.
Ca. 50m voorbij bocht naar rechts van het brede pad LA, ww176 volg pv, verderop bij klaphek wordt een stukje gestruind door grasland dat begraasd wordt door runderen.
5.
# Voor wie de voorkeur geeft aan gebaande paden kan bij het klaphek RD, het doorgaande pad met bocht naar rechts verder volgen, ww175 volg oc. RD, klaphek aan linkerhand negeren, direct daarna bij 3-sprong scherp LA, verharde weg, ww174 volg oc. RD, klaphek aan linkerhand negeren, direct daarna bij T-splitsing RA, ww173 de oc route wordt verlaten, verderop gaat de verharde weg tijdelijk over in een grindpad met verhard fietspad, de weg/grindpad volgen tot bocht naar rechts. Ga verder bij punt 6. 1ste regel

Voor bocht naar rechts LA door klaphek, ww175 volg pv, direct na het klaphek RA een klein stukje de afrastering volgen, vervolgens bij hoek in de afrastering rechts aanhouden richting linker eik in het midden van het grasland, bij deze eik RD richting klaphek aan overzijde tegen de bosrand lopen, pv route, voor het klaphek is een laagte met ven, met een ruime bocht naar rechts om het ven richting het klaphek lopen.
Voorbij het klaphek, bij 4-sprong RA, verharde weg met gescheiden fietspad, ww172 volg gr, iets verder passeert men dicht na elkaar twee klaphekken met veerooster bij doorgang voor vee.
RD, “Pruiskesweg”, weg aan rechterhand negeren, ww173 volg gr, verderop gaat de verharde weg tijdelijk over een grindpad met verhard fietspad, de weg/grindpad volgen tot bocht naar rechts.
6.
Ca. 40m voorbij deze bocht LA, onverhard pad met bosrand aan rechterhand, de gr route wordt verlaten.
Doorgaand pad met bocht naar links verder volgen richting betonnen brug, gras-pad aan rechterhand negeren
RD de brug over, gras-/onderhoudspad langs waterloop aan rechterhand negeren.
Bij Y-splitsing met aan linkerhand een weg naar erf boerderij rechts aanhouden, verharde weg.
RD, “Kruisdijk”, weg aan linkerhand negeren.
Bij T-splitsing RA, de weg volgen tot kruising met een beek.
Voor de beek RA door klaphek, ww258 volg bx, gras-pad met beek aan linkerhand, verderop de stuw over.
7.
Voorbij de stuw, bij T-splitsing LA, gras-pad met de beek aan linkerhand, bx route.
Voorbij klaphek, bij kruising LA, verharde weg, de bx route wordt verlaten.
Voorbij inrit woning nr.35 RA, smalle verharde weg, verderop gaat de verharde weg over in een onverhard pad, pad met omheind perceel aan rechterhand.
Ca. 160m voorbij het omheind perceel LA, iets verder volgt het pad de bosrand aan rechterhand.
Bij kruising met bankje RD, pad tevens ATB en ruiterpad met NM bordje.
In het bos, ca. 20m voorbij landbouwperceel aan linkerhand rechts aanhouden, ATB en ruiterroute 16, vervolgens na ca. 40m LA, ruiterpad, het ATB pad wordt verlaten.
Het ruiterpad met flauwe bocht naar links verder volgen, smal pad aan rechterhand negeren.
8.
Bij kruising met verharde weg RD, direct daarna bij Y-splitsing RA, het pad volgen tot kruising met aan rechterhand een open strook en met NM bordje en een informatiepaneeltje “Tungelerwallen”.
Bij deze kruising RA, pad door de open strook met iets verder een bankje aan rechterhand, het pad ca.300m volgen tot een lage beboste heuvel voorbij een grote zanderige open plek aan linkerhand, smalle zijpaden negeren.
Bij deze lage heuvel het pad met flauwe bocht naar links langs de heuvel volgen, voorbij de heuvel stijgt het pad met links en rechts van het pad dennenbomen met zichtbare boomwortels richting de top van de heuvelrug.
Op de top van de heuvelrug, bij kruising RD, dalend pad richting open plek, bij de open plek doorlopen tot T-splitsing voorbij de afvalbak aan overzijde.
9.
Bij deze T-splitsing LA, pad door de bosrand met de open plek aan linkerhand, vervolgens na ca. 40m het pad met flauwe bocht naar links door de bosrand verder volgen met nog steeds de open plek op enige afstand aan linkerhand, iets verder buigt het pad rechts weg van de open plek.
Na ca. 60m, bij 3-sprong met aan linkerhand een pad naar top van de heuvelrug rechts aanhouden, het pad met op enige afstand de heuvelrug aan linkerhand ca. 200m volgen tot kruising met smal pad op de top van de heuvelrug.
Bij deze kruising RD, dalend pad met aan linkerhand een NM bordje, vervolgens voorbij de half open plek aan voet van de heuvel, bij 4-sprong RA, het pad volgen tot Y-splitsing met ruiterroutepaaltje 16 t.h.v. rand bosgebied.
Bij deze Y-splitsing RA, het pad volgen tot 4-sprong bij verharde weg, zijpaden negeren.
Bij deze 4-sprong RD, verharde weg, ww85 volg lw.
Bij kruising met doorgaande weg RD, let op drukke weg!, “Meussenstraat”, lw route.
Bij kruising RA, “Kemperveldweg”, ww84 volg lw, de weg volgen tot kerk, het startpunt.

Legenda:
RA = rechtsaf, RD = rechtdoor en LA = Linksaf
NM = Natuurmonumenten.
Kempen-Broek wandelnetwerk:
ww = wandelwisselnummers zijn vergelijkbaar met knooppuntnummers. De gekleurde symbolen gr = groene rechthoek, pv = paarse vierhoek, bv = blauwe vierhoek, oc = oranje cirkel, bx = bruine X en lw = lange afstandswandeling met een meerkleurige libelle geven de richting aan.

Bekijk de volledige routebeschrijving ⇢

Bereikbaarheid en toegankelijkheid

Startpunt

Kerk, Tungeler Dorpsstraat 66, 6005 RK te Tungelroy. Plan Route

Met de auto

Parkeren kan op het Sint Barbaraplein in de directe omgeving van de kerk,

Openbaar vervoer

Bushalte Sint Barbaraplein, Tungelroy.

Rolstoeltoegankelijkheid

Deze route is niet geschikt voor rolstoelen of kinderwagens.

Honden

Mits de geldende regels worden nageleefd, zijn honden toegestaan in dit gebied.

Foto's (8)

Kapel Maria van Altijddurende Bijstand Tungelroy Adrie: Kapel Maria van Altijddurende Bijstand Tungelroy
Replica van houten beekbrug uit de Romeinse tijd Adrie: Replica van houten beekbrug uit de Romeinse tijd
De Tungelroyse beek Adrie: De Tungelroyse beek
De Raam Adrie: De Raam
Leuk brugje over de Tungelroyse beek Adrie: Leuk brugje over de Tungelroyse beek
De Tungelerwallen Adrie: De Tungelerwallen
De Tungelerwallen, begroeide stuifduin Adrie: De Tungelerwallen, begroeide stuifduin
De Tungelerwallen, begroeide stuifduin Adrie: De Tungelerwallen, begroeide stuifduin

Routekaart

Afdrukken
Annuleren

Topografische routekaart

Deze wandeltocht is ook beschikbaar op een zeer gedetailleerde topografische kaart tungelerwallen-tocht.pdf. Het printen van deze topografische kaart kan door gebruik te maken van de mogelijkheden die de PDF reader biedt.

Horecagelegenheden

In de plaats TungelroyBrasserie Nieuw Vosseven

Lochtstraat 28
6039 RV Stramproy
Bezoek website

Ervaringen van wandelaars (5)

 1. Annelies 9 maart 2021 om 17:29

  Erg mooie tocht goed beschreven

  Reageren
 2. Frans 11 juni 2018 om 11:39

  10-6-2018 route gelopen
  Een mooie rustige route,met veel afwisselingen
  Bedankt

  Reageren
 3. Adrie 21 augustus 2017 om 13:30

  De wandeltocht is vernieuwd, een lang recht onderhoudspad langs waterloop de Raam is vervangen door een extra stukje meanderende Tungelroyse Beek ook is in het bosgebied Tungelerwallen het stuifzandgebiedje aan de zuidzijde van de langgerekte heuvelrug in de wandelroute opgenomen. De routebeschrijving is weer actueel. Veel wandelplezier!

  Reageren
 4. Kenneth 24 oktober 2015

  Vandaag (24/10/2015) deze tocht gewandeld. Er zitten heel mooie stukken in, maar de routedelen tussen de velden worden na een tijd wel saai. En je komt ook geregeld bebouwing tegen op plaatsen waar ik die in Nederland niet direct zou verwachten. Het is niet echt een toproute, maar ze is ook niet echt af te raden.

  Reageren
 5. Lennard 15 maart 2015

  Gisteren gelopen met overwegend grijs weer en af en toe een beetje zon.

  Ik vond het een aardige route met nogal wat afwisseling tussen bos en agrarisch gebied. Door het grijze weer en de kale open vlakten deed het nu wel wat troosteloos aan. Wellicht dat ik deze in een ander seizoen nog eens loop.

  Reageren

Schrijf een bericht

Je bericht: *
Na verzending van een bericht met daarin een link naar een website is het bericht niet direct zichtbaar, het bericht wordt pas geplaatst nadat de link gecontroleerd is op veiligheid.
Je naam: *

Ondersteunde formaten: JPG en PNG (Maximale bestandsgrootte: 7 MB.)