Tungelerwallen-de kleine tocht, Tungelroy te Limburg
Wandeltocht door het Areven, de Tungelerwallen en door het beekdal van de Tungelroyse Beek. Deze wandeltocht is een ingekorte variant van de 18 kilometer lange Tungelerwallen-tocht, degene die de langere wandeltocht reeds gelopen heeft zal niets nieuws ontdekken. De Tungelroyse Beek is weer een mooi meanderend beekje geworden met enkele leuke brugjes. Een van deze brugjes is een replica van een houten beekbrug uit de Romeinse tijd. Tijdens graafwerkzaamheden aan de Tungelroyse beek zijn restanten blootgelegd van een houten beekbrug uit de Romeinse tijd. Dat inspireerde een groep vrijwilligers om een replica van de brug over de Tungelroyse beek te bouwen. Het gebied het Areven is afwisselende natuurgebied met bos, weilanden en hooilandjes, een mooi gevarieerd wandelgebied. De Tungelerwallen is een aangeplante dennenbos dat wordt afgewisseld met stukken heide en stuifzand, in dit gebied wordt een langgerekte stuifduin gevolgd. 81% van deze wandeltocht is onverhard.
Routebeschrijving
1.
Met de rug naar ingang van de kerk RD vertrekken, “Tungeler Dorpsstraat”.
Voor kapel links aanhouden, smal voetpad met de kapel aan rechterhand, vervolgens aan einde van het voetpad, bij 4-sprong RD, “Kerkveldweg”, de weg volgen tot woning nr.12, zijweg negeren.
Voorbij deze woning RD, weg aan rechterhand negeren, verderop voorbij laatste woning gaat de verharde weg over in een onverhard pad.
Voor kruisbeeld met bankje, bij T-splitsing LA, zc (halve zwarte cirkel) route, iets verder buigt het pad naar rechts, verderop door een klaphek het begrazingsgebied richting een brugje inlopen.
Voorbij het brugje, bij T-splitsing RA, zc route, door het begrazingsgebied met de beek de Tungelroyse Beek aan rechterhand, verderop bij een klaphek het begrazingsgebied verlaten.
# Het brugje is een nagebouwde Romeinse brug. Tijdens werkzaamheden bij de beek zijn op de plaats van de nagebouwde brug resten van palen en eikenhouten liggers aangetroffen van een houten beekbrug uit de Romeinse tijd.
Voorbij het klaphek, bij T-splitsing RA, het fietspad aan overzijde van doorgaande weg volgen, let op drukke weg!, “Maaseikerweg”, direct daarna LA, Tuurkesweg, iets verder buigt de weg naar rechts.
Na ca. 200m, t.h.v. woning nr.23 aan rechterhand LA, “Tuurkesweg”, zc route, verderop gaat de verharde weg over in een onverhard pad.
Voorbij omheind perceel aan linkerhand, bij kruising LA, direct daarna , direct daarna rechts aanhouden, het smalle bospad volgt verderop de bosrand aan rechterhand.
Bij 3-sprong links aanhouden, breed pad met de bosrand aan rechterhand, vervolgens voorbij een smal bosperceel aan linkerhand LA, smal pad met het bosperceel aan linkerhand, verderop door klaphek het grasland inlopen, iets voorbij een klaphek RA door het begrazingsgebied lopen met afrastering aan rechterhand en de beek aan linkerhand.
Na ca. 450m LA een brugje over, pv (paarse vierhoek) route, voorbij het brugje links aanhouden met iets verder een afrastering aan rechterhand, pv route.
Na ca. 60m RA door een klaphek, de beek wordt verlaten, pv route, onverhard pad door landbouwgebied met verderop een perceeltje aan rechterhand omringd met struiken..
Voorbij het perceeltje, bij T-splitsing RA, het brede pad ca. 900m volgen tot 4-sprong bij verharde weg iets voorbij de woningen links van het pad, zijpaden negeren.
Bij deze 4-sprong RD, het onverharde pad aan overzijde van de weg met waterloop aan linkerhand inlopen.
Bij T-splitsing LA, verharde weg, vervolgens voor een waterloop RA, gras-/onderhoudspad met de waterloop aan linkerhand.
3.
Voor een bankje, bij T-splitsing RA, pad met NM bordje “Areven”, gz route.
Na ca. 450m, voor grasland met metalen poort RA, pad door bosrand met aan linkerhand het grasland, gz (gele zeshoek) route, aan einde van het bos buigt het pad naar links, gz route.
Bij T-splitsing LA, gz route, het brede onverharde pad met verderop ww149 volg gz volgen tot 4-sprong ca. 150m voorbij woning nr.4 aan rechterhand, zijpaden negeren.
Bij deze 4-sprong met bankje RA, ww148 volg bv (blauwe vierhoek).
Voor bosrand met bankje, in bocht naar rechts van het brede pad LA, bv route, pad door de bosrand.
Voor open gebied RA, pad met bosrand aan rechterhand, bv route.
Bij kruising met verharde weg RD, ww150 de bv route wordt verlaten.
Bij 3-sprong rechts aanhouden richting een betonnen brug.
4.
RD de brug over, gras-/onderhoudspaden langs de waterloop aan rechterhand negeren.
Bij Y-splitsing met aan linkerhand een weg naar het erf van een boerderij rechts aanhouden, verharde weg.
RD, “Kruisdijk”, weg aan linkerhand negeren.
Bij T-splitsing RA, de weg volgen tot kruising met een beek.
Voor de beek RA door klaphek, ww258 volg bx, door het begrazingsgebied met beekje aan linkerhand lopen, verderop een stuw over.
Voorbij de stuw LA, door het begrazingsgebied lopen met de beek aan linkerhand tot een kruising met verharde weg iets voorbij een klaphek.
Bij deze kruising LA de brug over, verharde weg.
Voorbij inrit woning nr.35 RA, verderop gaat de smalle verharde weg over in een onverhard pad met nog steeds het omheind perceel aan rechterhand.
Ca. 160m voorbij het omheind perceel LA, pad met bord “Stiltegebied” en iets verder de bosrand aan rechterhand.
Bij kruising met bankje RD, pad tevens ATB en ruiterpad met NM bordje.
5.
In het bos, ca. 20m voorbij grasrijke open plek aan linkerhand rechts aanhouden, ATB en ruiterroute 16, vervolgens na ca. 40m, bij 3-sprong LA, ruiterpad, het ATB pad wordt verlaten, het ruiterpad volgen tot kruising met verharde weg, smal zijpad aan rechterhand negeren.
Bij deze kruising RD, iets verder bij Y-splitsing RA, het pad volgen tot kruising met aan rechterhand een pad door een half open strook met een NM bordje en een informatiepaneeltje.
Bij deze kruising RA, het pad met iets verder aan rechterhand een bankje ca.300m volgen tot een lage beboste heuvel aan linkerhand voorbij een grote zanderige open plek eveneens aan linkerhand, smalle zijpaden negeren.
Voorbij deze lage heuvel links aanhouden de heuvel (stuifduin) oplopen, pad met links en rechts van het pad dennenbomen met zichtbare boomwortels, doorlopen tot een kruising op de top van de heuvel.
# Op deze kruising is het ook mogelijk om over de top van de heuvel te lopen, maar houd rekening met ATB-rijders aangezien het pad deel uitmaakt van een ATB-route. Ga bij de kruising LA, volg de top tot een kruising in een laagte iets voorbij een bocht naar rechts, bij deze kruising buigt de ATB-route naar links. Bij deze kruising LA. Ga verder bij punt 6 3de regel 2de deel.
Bij deze kruising RD, dalend pad richting een open plek, bij de open plek doorlopen tot T-splitsing aan de overzijde met aan linkerhand een informatiepaneel.
6.
Bij deze T-splitsing LA met het informatiepaneel “Tungeler Wallen” aan rechterhand, iets voorbij het informatiepaneel het pad met bocht naar links verder volgen, pad aan rechterhand negeren, direct daarna buigt het pad naar rechts het bos in.
Ca. 60m voorbij deze bocht, bij 3-sprong met aan linkerhand een pad naar top van de heuvel rechts aanhouden, het pad met op enige afstand de langgerekte heuvel aan linkerhand ca. 200m volgen tot een kruising met smal pad op de top van de heuvel.
Bij deze kruising RD, dalend pad met iets verder aan linkerhand een NM bordje, vervolgens voorbij de half open plek aan voet van de heuvel, bij 4-sprong RA, het pad volgen tot T-splitsing met ruiterroutepaaltje 16 t.h.v. de bosrand.
Bij deze T-splitsing RA, het pad volgen tot 4-sprong bij een verharde weg, zijpaden negeren.
Bij deze 4-sprong RD, verharde weg, ww85 volg gr (routebordjes met een groene rechthoek).
Bij kruising met een doorgaande weg RD, let op drukke weg! , “Meussenstraat”, gr route.
Bij kruising RA, “Kemperveldweg”, ww84 volg gr, de weg volgen tot kerk, het startpunt.
Legenda:
RA = rechtsaf, RD = rechtdoor en LA = Linksaf
NM = Natuurmonumenten.
Kempen-Broek wandelnetwerk:
ww = wandelwisselnummers zijn vergelijkbaar met knooppuntnummers. De routebordjes met gekleurde symbolen gr = groene rechthoek, pv = paarse vierhoek, bv = blauwe vierhoek, oc = oranje cirkel, zc = zwarte halve cirkel, bx = bruine X en lw = lange afstandswandeling met een meerkleurige libelle geven de richting aan.
Bekijk de volledige routebeschrijving ⇢
Bereikbaarheid en toegankelijkheid
Startpunt
Kerk, Tungeler Dorpsstraat 66, 6005 RK te Tungelroy. Plan Route
Met de auto
Parkeren kan op het Sint Barbaraplein in de directe omgeving van de kerk.
Openbaar vervoer
Bushalte Sint Barbaraplein, Tungelroy.
Rolstoeltoegankelijkheid
Deze route is niet geschikt voor rolstoelen of kinderwagens.
Honden
Mits de geldende regels worden nageleefd, zijn honden toegestaan in dit gebied.
Foto's (7)
Routekaart
Topografische routekaart
Deze wandeltocht is ook beschikbaar op een zeer gedetailleerde topografische kaart tungelerwallen-de-kleine-tocht.pdf. Het printen van deze topografische kaart kan door gebruik te maken van de mogelijkheden die de PDF reader biedt.
Horecagelegenheden
In de plaats Tungelroy
Vandaag de route gelopen een mooie en duidelijke route tot net voor de heuvelrug toen zaten we verkeerd maar met GPS kom je toch weer op de route uit.
Prachtige afwisselende wandeling met alleen onder punt 6 wat moeilijkheden het juiste pad te vinden bij de open plek/heuvelrug. Had de wandeling al op 4 november uitgeprint. Zoals ik heb geconstateerd is de tekst inmiddels aangepast.
Vorige week deze afwisselende route gelopen nadat we deze in de krant zagen staan. De route beschrijving is op een paar puntjes niet helemaal duidelijk, de GPS bracht dan snel uitkomst. Voldoende bankjes onderweg voor een picknick. Een aanrader.
Anjo bedankt voor de reactie! Deze wandeltocht staat al op het programma om te controleren. Zeker in de buurt van de heuvelrug is het een lastig stukje door de vele paadjes en het ontbreken van goed herkenbare herkenningspunten.
Vanochtend een bezoek gebracht aan de Tungelerwallen. Op enkele punten de routebeschrijving iets aangepast hopelijk dat hiermee vooral bij de heuvelrug de routebeschrijving beter te volgen is. Veel wandelplezier!
Hele mooie route! De ontmoeting met ee wilde paarden langs de Tungelroyse beek was het hoogtepunt van de tocht. De hele route zonder problemen op gpx gelopen 🙂
ALS JE DE GPX LOOPT HEB JE GEEN PROBLEMEN.
DUS EEN GPS AANSCHAFFEN IS GEEN OVERBODIGE LUXE.
ZEKER HANDIG ALS JE REGELMATIG LOOPT.
GRT.fRANS
wij hebben deze wandeling vandaag gelopen en het was super. een heel mooie route die we in het voorjaar nog een keer willen lopen.
jammer genoeg kwamen we er bij punt 6, na de prullenbak niet goed uit. zijn nog wat doorgelopen op zoek naar ruiterroutepaaltje 16, niet gevonden.
toen terug en via de verharde weg terug naar Tungelroy.
Maria en Huub bedankt voor de reactie! Als de eerste drie regels van punt 6 geen problemen opgeleverd hebben en als jullie na passeren van de heuvelrug RA gegaan zijn dat kan het bijna niet anders dat jullie de route geheel uitgelopen hebben. Het vermelden van extra herkenningspunten is over het algemeen een handig hulpmiddel, maar als deze om wat voor reden dan ook verdwenen is kan het ook voor verwarring zorgen. In de routebeschrijving het ruiterpaaltje doorgestreept.
Adrie, bij de heuvelrug is het fout gegaan, daarom zijn we terug gelopen naar de prullenbak en toen naar de verharde weg.
Maria en Huub bedankt voor de wat uitgebreidere toelichting via de contactpagina! Naar aanleiding hiervan de eerste twee regels bij punt 6 wat anders beschreven met ook vermelding van lengtes. De wijziging van het ruiterpaaltje weer ongedaan gemaakt.
Wij hebben deze route 3-5-2020 gelopen dit een hele mooie route
Dit is zeker een aanrader
Grt frank
Supermooie wandeling, weinig volk op de weg, goede omschrijving. Helemaal top