Tramlijn Maastricht-Vaals deel 4, Wahlwiller te Limburg

13 km Wandelroute Tramlijn Maastricht-Vaals deel 4, te Wahlwiller

De wandeltocht start weer op het tracé, Gevolgd wordt het later aangelegde tracé, nu de Oude Baan, die al vrij snel weer verlaten wordt. Vanwege de vele ongelukken die gebeurden bij de Rijksweg, werd tussen Wahlwiller en Nijswiller een nieuw stuk trambaan aangelegd in de richting van de Dorpstraat (nu Oude Baan) langs de kerk van Wahlwiller. Dit nieuwe traject werd rond Pasen 1932 in gebruik genomen. Toch bleven er zich ongelukken voordoen zoals de trambotsing bij Wahlwiller. Een citaat uit Heemkundevereniging Wahlwiller jaarboek 2020: "Een ongeluk tussen hoeve Lanterne en hoeve Schulsberg vond plaats op zondag 14 juli 1935. In grote paniek kwamen mensen de pastoor roepen terwijl deze net de vroegmis te Nijswiller had beëindigd. Er waren tussen Wahlwiller en Nijswiller twee stoomtrams tegen elkaar gelopen. Reeds ter plaatse waren enkele paters van Wittem en dokter Janssen uit Gulpen, zij waren druk doende met de verzorging van de gewonden. Vooral machinist Willems, conducteur Senden en een vrouwelijke passagier waren er ernstig aan toe. Machinist Willems werd ter plaatse voorzien van de H. Sacramenten voor stervenden, doch heeft het ongeluk overleefd en heeft nog een respectabele leeftijd gehaald. In de wagons waren alle banken kapot. Men vroeg zich af hoe dit had kunnen gebeuren. Gelukkig was het op een stille zondagmorgen". De wandeltocht gaat langs de Selzerbeek van waaruit in zuidelijke richting heel goed het baanlichaam in het landschap te zien is. Bij Nijswiller volgde het tracé weer de Rijksweg tot Lemiers. Voor Lemiers was er een losplaats waarna het ten oosten van Lemiers een eigen tracé over een baanlichaam (talud) om de laagte van de Zieversbeek over te steken waarna het tracé eindigde op het station Vaals bij het stationsgebouw en een locomotievenloods. Het stationsgebouw staat er nog steeds. Een deel van de weg Selzerbeeklaan dat gevolgd wordt in Vaals ligt op de plaats van het tracé. Als verdere bezienswaardigheden komt men langs twee kastelen, kasteel Nijswiller en kasteel Oud Lemiers. 53% van deze wandeltocht is onverhard

Opgesteld door: Adrie Raaijmakers en Paul Monod de Froideville, op: 12-5-2022, laatst bijgewerkt op: 9-5-2023

Routebeschrijving

1.
Met het OV, vanuit de bushalte naar de kruising met wegwijzer lopen, bij deze kruising de weg “Kruisweg” richting de kerk inlopen.
Op de weg “Oude Baan” en met de rug naar de kerk LA vertrekken, men volgt nu het voormalige tracé.
# Op de plaats van de Gasterij A Gen Kirk was in de tijd van de trambaan een laad- losplaats.
RD, weg “Pres.John F. Kennedystraat” aan linkerhand negeren.
Voorbij woning nr.43 LA, men verlaat het tracé.
# Het tracé gaat hier verder rechtdoor over de Oude Baan die verderop overgaat in Tramwegje waarna weer de Rijksweg gevolgd wordt.
Bij T-splitsing RA, direct daarna buigt de weg met ruime bocht naar links.
RD, weg aan linkerhand negeren, vervolgens voorbij het beekje Selzerbeek RA door metalen poortje, smal onverhard pad met het beekje aan rechterhand, verderop passeert men een klaphek.
# De bomenrij die in de verte aan rechterhand te zien is, markeert het tracé.
2.
Voorbij volgend klaphek, bij T-splitsing RA, verharde weg met iets verder een brug, verderop buigt de weg naar links, de weg verder volgen tot fietspad aan rechterhand t.h.v. woning nr.12.
# Voorbij de bocht naar links is aan rechterhand een tunnel voor vee onder het baanlichaam te zien, het fietspad Tramwegje dat er overheen loopt ligt in het verlengde van de weg Oude Baan.
Bij het fietspad RA, vervolgens aan het einde van het fietspad, bij T-splitsing LA, men volgt weer het tracé, het fietspad langs de doorgaande weg volgen tot een smalle doodlopende weg schuin naar links aan linkerhand voorbij woning nr.35.
Bij deze weg links aanhouden, “Sint Dyonisiusweg”.
Voor ommuurd perceel aan linkerhand LA, iets verder een brugje over, voorbij het brugje verhard voetpad.
Aan einde van het voetpad, bij T-splitsing RA, verharde weg.
3.
Bij kruising met doorgaande weg RD, het onverharde doodlopend pad inlopen.
In het bos bij splitsing rechts aanhouden, pad met een afrastering aan linkerhand, iets verder na ca. 20m RA.
Na ca. 400m, iets voorbij een ruime bocht naar links RA, dalend pad met in de verte tussen de bomen door zicht op een gebouw (klooster).
Voor talud met daarachter het klooster, bij 3-sprong LA, iets verder RD, stijgend pad richting het klooster aan rechterhand negeren, verderop buigt het pad naar links met aan rechterhand een metalen poort, voorbij deze bocht het pad verder volgen tot T-splitsing, zijpad negeren.
Bij deze T-splitsing RA, vervolgens voor boerderij, bij T-splitsing RA, dalend pad met de boerderij aan linkerhand.
# Na iets gedaald te zijn is in de verte de N278 te zien, het tracé van de tramlijn.
Aan het einde van het pad rechts aanhouden, verharde weg, iets verder bij 3-sprong voor twee kastanjebomen met achter de bomen grenspaal 201 links aanhouden.
4.
Voorbij 1ste landbouwperceel aan rechterhand RA, smal onverhard pad met GrenzRoute 7 routepaaltje en een hoger gelegen landbouwperceel aan linkerhand.
Na overgang van onverhard pad naar verharde weg RD, verharde weg aan linkerhand negeren, de weg verder volgen tot kruising voorbij een boerderij, zijpad negeren.
Bij deze kruising RD, breed grindpad met verderop op enige afstand aan linkerhand een schuur.
Ca. 200m voorbij de schuur RA, pad met routepaaltje, verderop RD het smalle pad door de bosschages inlopen.
Aan einde van het pad RD, verharde weg, weg aan rechterhand negeren.
In bocht naar links van de weg, voor inrit woning nr.223 RA, smal pad met beekje aan linkerhand richting “Vaals”, verderop een brugje over met voorbij het brugje grenspaal 200.
Voorbij het brugje, bij 3-sprong rechts aanhouden, verharde weg, “Oud Lemiers”.
T.h.v. woning nr.3, bij 4-sprong RA, “Oud Lemiers 8A T/M 8M + 10”.
5.
Na ca. 150m LA, klinkerweg, “Oud Lemiers 8A T/M 8F + 8H + 8K + 8M”, verderop passeert men aan linkerhand een kleine woning.
Iets voorbij deze kleine woning, bij 3-sprong links aanhouden, de klinkerweg gaat over in een onverhard pad met een beekje aan rechterhand, verderop passeert men een brugje, iets voorbij het brugje gaat het onverharde pad over in een verharde weg.
Bij kruising met doorgaande weg LA, het fietspad aan overzijde van de weg volgen, let op drukke weg!!!!, men volgt weer het tracé.
Voorbij de kerk, bij kruising RA richting “Holset”, “Klaasvelderweg”.
Voorbij woning nr.8 LA, “St. Catharinastraat”.
Bij T-splitsing RA, “Van Thimusstraat”.
In bocht naar rechts van de weg RD, het verhard voetpad inlopen, het voetpad buigt naar links, verderop gaat het voetpad over in een onverhard pad.
6.
# T.h.v. sportvelden gaat de wandeltocht richting het baanlichaam in een perceel grasland dat door koeien begraast wordt. Als alternatief t.h.v. metalen poort en bankje RD, het pad aan linkerhand negeren, verderop buigt het pad naar rechts. Aan einde van het pad bij T-splitsing LA, verharde weg. RD, onverhard pad aan rechterhand negeren, vervolgens t.h.v. woning 12/12B eveneens RD, weg aan linkerhand negeren. Ga verder bij punt 7 regel 4de regel Voorbij deze brug …….

T.h.v. metalen poort met voorbij de poort een bankje LA.
Bij T-splitsing RA, fietspad aan overzijde van de doorgaande weg volgen, let op drukke weg!!!!
Iets voor groen elektriciteitskastje, links aanhouden, het smalle pad tussen de waterloop en afrastering richting het draaihekje inlopen, door het draaihekje en het perceel grasland inlopen over het hoger gelegen gedeelte (voormalig baanlichaam van het tracé) , doorlopen tot afrastering, voor de afrastering RA, door het grasland met de afrastering aan linkerhand richting het draaihekje in de hoek, voorbij het draaihekje het smalle pad tussen het bosperceel en de afrastering volgen.
7.
Aan het einde van het pad, bij T-splitsing LA, fietspad aan overzijde van de doorgaande weg, let op drukke weg!!!!.
Voorbij woning nr.14 RA, “Schuurmolenweg”.
Voor woning nr.12/12B, bij T-splitsing LA, “Oude Akerweg” , de weg volgen tot houten brug over een doorgaande weg, zijpaden negeren.
Voorbij deze brug de weg “Heuvel” RD volgen tot smal voetpad aan linkerhand iets voorbij woning nr.35.
Bij dit voetpad LA, het smalle voetpad volgen tot T-splitsing bij doorgaande weg.
Bij deze T-splitsing LA, het fietspad langs de doorgaande weg volgen, vervolgens voor de rotonde RA de doorgaande weg oversteken, let op drukke weg!!!!, aan overzijde RD het verhard voetpad met trap inlopen met iets verder een speelveldje aan linkerhand.
Aan einde van het voetpad RD, verharde weg, voetpad aan rechterhand negeren.
8.
RD, “Selzerbeeklaan”, weg aan rechterhand negeren, de weg die met ruime bocht naar rechts buigt volgen tot een rotonde, zijwegen negeren.
# Voorbij de 2de bocht naar rechts volgt men het laatste gedeelte van het tracé met bij de rotonde het eindpunt station Vaals met het stationsgebouw nu een bouwmarkt.
Nu nog naar een busstation, bij de rotonde rechts aanhouden en de 1ste weg aan rechterhand inlopen, “Prins Bernardplein”.
Bij kruising LA, “Jos Francotteweg”, vervolgens in bocht naar rechts van de weg links aanhouden, de weg “Burg. Rhoenestraat” volgen tot 3-sprong voor een groot plantsoen.
Bij deze 3-sprong links aanhouden, “Burg. Rhoenestraat”, iets verder RA de brede weg door het plantsoen inlopen.
Bij T-splitsing LA, het voetpad volgen tot voetpad aan rechterhand voor een fontein met een obelisk.
Bij dit pad RA, doorlopen tot lift men aan beide zijde een trap, via een van de trappen of met de lift naar boven, boven aangekomen het plein oversteken met aan de overzijde het busstation, het eindpunt van de lijnwandeling.

Legenda:
RA = rechtsaf, RD = rechtdoor en LA = Linksaf

Bekijk de volledige routebeschrijving ⇢

Bereikbaarheid en toegankelijkheid

Startpunt

H. Cunibertuskerk, Oude Baan 21, 6286 BD te Wahlwiller. Plan Route

Eindpunt

Busstation Vaals, Maastrichterlaan te Vaals.

Met de auto

Startpunt: Parkeren kan op het parkeerterrein achter de kerk aan de President J.F. Kennedystraat.
Eindpunt:Parkeren kan langs de Maastrichterlaan, in het centrum rond het busstation is het betaald parkeren.

Openbaar vervoer

Startpunt: Bushalte Wahlwiller aan de Rijksweg 6286 BD in Wahlwiller. Aanlooproute: Ga vanuit de bushalte naar de kruising met wegwijzerbord. Bij deze kruising in noordelijke richting de weg Kruisweg volgen tot de kerk.
Eindpunt: Busstation Vaals, aan de Maastrichterlaan 6291 ET in Vaals.

Rolstoeltoegankelijkheid

Deze route is niet geschikt voor rolstoelen of kinderwagens.

Honden

Mits de geldende regels worden nageleefd, zijn honden toegestaan in dit gebied.

Foto's (12)

De Selzerbeek Adrie: De Selzerbeek
Tunneltje voor vee in het voormalige tracé, huidige fietspad Tramwegje Paul: Tunneltje voor vee in het voormalige tracé, huidige fietspad Tramwegje
Kasteel Nijswiller Adrie: Kasteel Nijswiller
 Binnenplaats kasteel Nijswiller Adrie: Binnenplaats kasteel Nijswiller
Mooi uitzichtpunt Paul: Mooi uitzichtpunt
Zicht op Mamelis met het beekje Selzerbeek Paul: Zicht op Mamelis met het beekje Selzerbeek
Senserbach aan de Duitse zijde van de grens Paul: Senserbach aan de Duitse zijde van de grens
Uitzicht op Oud Lemiers Adrie: Uitzicht op Oud Lemiers
Beekje Hermansbeek Paul: Beekje Hermansbeek
Baanlichaam (talud) in een weiland Paul: Baanlichaam (talud) in een weiland
Voormalig tramstation Vaals Adrie: Voormalig tramstation Vaals
Gebouwd in 1922 Adrie: Gebouwd in 1922

Routekaart

Afdrukken
Annuleren

Topografische routekaart

Deze wandeltocht is ook beschikbaar op een zeer gedetailleerde topografische kaart tramlijn-maastricht-vaals-deel-4.pdf. Het printen van deze topografische kaart kan door gebruik te maken van de mogelijkheden die de PDF reader biedt.

Horecagelegenheden

In plaatsen Wahlwiller en VaalsErvaringen van wandelaars (3)

 1. Anita 13 juni 2024 om 20:02

  Op 13 juni 2024 deze etappe gelopen. Wat een pareltje. Dit is genieten in Zuid -Limburg. En zoals de vorige etappe, weer goed beschreven.

  Reageren
 2. Ria 3 oktober 2023 om 14:40

  Ook deze etappe weer heel goed beschreven. En Adrie mijn dank voor de goede tip om op deze etappe je wandelstokken mee te nemen. Het is maar een klein stukje waarvoor je deze echt nodig hebt, maar ik was er erg blij mee dat ik ze bij me had.

  Reageren
 3. Adrie 9 mei 2023 om 12:01

  Zondag 7 mei 2023 de wandeltocht gecontroleerd. Op een paar puntjes wat extra herkenningspunten aan de routebeschrijving bijgevoegd, verder geen veranderingen gezien. Bij punt 3 5de regel was het even opletten, het dalende pad was drassig door de regen die daags van te voren gevallen was. De routebeschrijving is weer actueel. Veel wandelplezier!

  Reageren

Schrijf een bericht

Je bericht: *
Na verzending van een bericht met daarin een link naar een website is het bericht niet direct zichtbaar, het bericht wordt pas geplaatst nadat de link gecontroleerd is op veiligheid.
Je naam: *

Ondersteunde formaten: JPG en PNG (Maximale bestandsgrootte: 7 MB.)