Tramlijn Maastricht-Vaals deel 3, Wijlre te Limburg

10 km Wandelroute Tramlijn Maastricht-Vaals deel 3, te Wijlre

Voor de omwonende was het snel duidelijk dat de tramlijn geen lang leven beschoren was. Het begon al goed op de dag van de opening 27 juni 1922 in Wijlre. In het uitvoerige naslagwerk “Sporen van de tram Maastricht-Vaals” van F. Jansen een citaat hieruit: "Voor de officiële opening van de lijn Wijlre-Gulpen-Vaals op 27 juni 1922 moesten de genodigde zich bij het station van Wijlre verzamelen. Onder de gasten bevonden zich ondermeer de ministers van Binnenlandse Zaken en van Waterstaat. In Wijlre werden door de harmonie vrolijke 'volksliederen' gespeeld om de stemming er goed in te krijgen. Tot verbazing van de aanwezigen werden zij daarop niet verzocht in de versierde feesttram te stappen maar werden zij uitgenodigd voor een gezonde wandeling naar de enkele kilometers verder gelegen Geulbruggen ten noordoosten van Gulpen, terwijl de muziekkapel 'een lustigen marsch' inzette. De feesttram kwam er even later rustig achter aangereden. De reden van dit sportieve íntermezzo was, dat tegen de uitdrukkelijke opdracht van de LTM-directie in, 's morgens toch nog een grindtrein naar Vaals was vertrokken die echter halverwege de rit bij Nijswiller was ontspoord. De wandeling van de gasten had geen ander doel dan tijd te rekken". Ook wij gaan een gezonde wandeling maken niet omdat er een trein ontspoord is maar om bij Wittem het tracé weer te kunnen oppakken. In de goed 16 jaar die volgde (1922 tot 1938) heeft stoomtram een treurige geschiedenis achtergelaten door de diverse kleine en grotere ongelukken op het tracé soms met een fatale afloop. Zoals in Wittem daar stond er eens een paard op de rails, een medewerker van de LTM die in een van de wagons was, zag het paard raakte in paniek en waagde de sprong vanuit de rijdende wagon. Hij deed dit heel ongelukkig en sprong jammerlijk tegen een boom. In dit deel van de wandeltocht is er in het landschap weinig dat herinnert aan de tramlijn met uitzondering van de weg Oude Baan aan het einde van dit deel. Oorspronkelijk lag het tracé tussen Wahlwiller en Nijswiller langs de Rijksweg later is het traject iets verlegd en ging in Wahlwiller over de huidige weg de Oude Baan. 67% van deze wandeltocht is onverhard

Opgesteld door: Adrie Raaijmakers en Paul Monod de Froideville, op: 12-5-2022, laatst bijgewerkt op: 7-5-2023

Routebeschrijving

1.
Loop vanuit een van de bushaltes aan de “Wielderdorpstraat” die verderop overgaat in “Marchiersstraat” N595 in zuidelijke richting naar de kerk. Bij de kerk aan de “Marchiersstraat” en met de rug naar de kerk RD vertrekken de “Stationweg” inlopen, verderop het trapje op.
Bij 4-sprong met aan linkerhand een groot parkeerterrein RD, de weg volgen tot T-splitsing, zijweg negeren.
Bij deze T-splitsing RA, vervolgens voorbij het parkeerterrein links aanhouden, “Seinhuisweg”, weg met iets verder de spoorlijn aan linkerhand.
# Bij deze spoorlijn, het welbekende Miljoenenlijntje eindigde het tracé van de stoomtram bij het station Wijlre aan de Seinhuisweg.
T.h.v. woning nr.16 LA de spoorwegovergang over, vervolgens bij 3-sprong links aanhouden, weg met iets verder een voormalige kalkoven.
Voorbij WOII herdenkingsmonumentje, bij 4-sprong RA, de weg met verderop een SLL bord “Eyserbos” aan rechterhand ca. 800m volgen tot een pad aan rechterhand door het bos scherp naar rechts met bij het pad een wegwijzer richting Cartils.
2.
Bij dit pad scherp RA, dalend onverhard pad door het bos, voorbij ruime bocht naar links wordt het bos verlaten, het pad ca.600m verder volgen tot een smal stijgend pad aan linkerhand in een flauwe bocht naar rechts en iets voor een bocht naar links.
Bij dit pad LA, stijgend pad met iets verder een afrastering aan linker- en de veel lager gelegen spoorbaan het Miljoenenlijntje aan rechterhand.
Bij 3-sprong met aan rechterhand een tunnel waardoor het beekje stroomt links aanhouden, pad met het beekje aan rechterhand.
Voorbij een opener plek met waterputten aan rechterhand RA, smal pad met iets verder een brugje, vervolgens iets voorbij het brugje bij splitsing rechts aanhouden, pad met iets verder een waterput aan rechterhand.
Bij T-splitsing RA de spoortunnel door met aan de andere zijde een draaihekje, na verlaten van de tunnel, bij kruising RD, smal pad met bordje “Opengesteld”.
Aan het einde van het pad , bij 3-sprong met aan linkerhand een WOII herdenkingsmonument RA, het pad volgen tot een pad aan linkerhand door het landbouwgebied met voor het pad een bankje ca. 260m voorbij een WOII herdenkingsmonumentje, draaihekje negeren.
3.
Bij dit pad LA, smal pad door landbouwgebied, na ca. 130m buigt het pad naar rechts en ca. 70m voorbij deze bocht naar links.
Iets voor de verharde weg, bij T-splitsing RA, smal grindpad met de verharde weg aan linkerhand, verderop het voetpad langs de weg “v. Plettenbergweg” volgen.
Voorbij het kloostergebouw, bij T-splitsing RA, iets verder LA het voetpad aan overzijde van de weg richting het parkeerterrein inlopen, op het parkeerterrein het parkeerterrein aan rechterhand verlaten, na verlaten van het parkeerterrein bij T-splitsing LA het onverhard pad met metalen afsluitboom inlopen.
Aan einde van het pad bij T-splitsing RA, fietspad langs de doorgaande weg, men volgt weer het tracé van de tramlijn met een brug over beek de Geul,
# Verderop richting het westen was een halte tussen het brugje dat ter hoogte van de sportvelden in het vorige deel gepasseerd was en deze brug over de Geul.
Iets voorbij de beek LA door klaphek en draaihekje, het grasland inlopen richting de boerderij in de verte, verderop door een draaihekje en een boomstambrugje over, voorbij het brugje het smalle pad met enkele draaihekjes richting de rechterzijde van de boerderij volgen, bij de boerderij het erf oplopen met de boerderij aan linkerhand.
4.
Voorbij de boerderij, bij 4-sprong LA, direct daarna RD, weg aan rechterhand negeren, vervolgens bij splitsing rechts aanhouden, “Hommerigerweg”, de weg volgen tot een pad aan linkerhand voor een met bosschages omzoomd perceel met een kleine woning.
Bij dit pad LA, onverhard dalend pad door bosschages.
Aan einde van het pad, bij T-splitsing RA, verharde weg.
Iets voorbij beek de Geul RA door draaihekje, smal pad door een strook grasland met de beek aan rechterhand.
Na verlaten van het grasland, bij T-splitsing LA, iets verder RA door het draaihekje, het pad met de beek aan rechterhand verder volgen, verderop passeert men een draaihekje, ruim voorbij het draaihekje splitst het pad even, verderop komen de paden weer samen.
Iets voorbij de samenkomst van de beide paden, bij 3-sprong rechts aanhouden, de beek verder aan rechterhand volgen.
Na verlaten van het bosperceel, bij 3-sprong LA, pad met bosrand aan linkerhand.
Voorbij het bosperceel, bij T-splitsing RA, verderop gaat het onverharde pad over in een verharde weg.
Bij kruising met doorgaande weg RD, onverhard pad.
5.
Bij Y-splitsing rechts aanhouden, vervolgens na ca. 70m LA, verderop t.h.v. houtzagerij gaat het onverharde pad over in een verharde weg.
# Aan linkerhand was bij de wit-grijze gebouwen in de verte langs de doorgaande weg een laad- en losplaats geweest.
Aan het einde van de weg, bij T-splitsing RA, het fietspad aan overzijde van de doorgaande weg volgen.
T.h.v. de vluchtheuvel LA het smalle onverharde pad met trapje en aan linkerhand een haag en aan rechterhand bosschages inlopen.
# Het smalle pad kruist het later aangelegde tracé. Iets westelijk verliet het tracé de Rijksweg en volgde iets oostelijk de huidige weg de Oude Baan waarop men iets verder uitkomt. Dit nieuwe traject werd rond Pasen 1932 in gebruik genomen.
Aan einde van het smalle pad, bij T-splitsing RA richting de kerk, verharde weg, iets verder volgt men het tracé weer, de weg volgen de kerk, het eindpunt.
Met het OV: t.h.v. de kerk de zijweg “Kruisweg” aan rechterhand inlopen aan het einde van deze weg is links en rechts langs de doorgaande weg een bushalte.
Met de auto: Iets voorbij de kerk LA naar het parkeerterrein achter de kerk aan de President J.F. Kennedystraat.

Legenda:
RA = rechtsaf, RD = rechtdoor en LA = Linksaf
SLL = Stichting het Limburgs Landschap

Bekijk de volledige routebeschrijving ⇢

Bereikbaarheid en toegankelijkheid

Startpunt

Sint-Gertrudiskerk, Kerkstraat 3, 6321 BD te Wijlre. Plan Route

Eindpunt

H. Cunibertuskerk, Oude Baan 21 te Wahlwiller.

Met de auto

Startpunt: Aan de “Marchiersstraat” N595 is bij de bushalte aan de westzijde van de weg een kleine parkeerterrein en iets verder in de “Stationsstraat” tegenover de kerk een groot parkeerterrein beide op korte loopafstand van de kerk.
Eindpunt: Parkeren kan op het parkeerterrein achter de kerk aan de President J.F. Kennedystraat

Openbaar vervoer

Startpunt: Bushalte Wielderdorpstraat aan de Wielderdorpstraat 6321 CL in Wijlre.
Eindpunt: Bushalte Wahlwiller aan de Rijksweg 6286 BD in Wahlwiller.

Rolstoeltoegankelijkheid

Deze route is niet geschikt voor rolstoelen of kinderwagens.

Honden

Mits de geldende regels worden nageleefd, zijn honden toegestaan in dit gebied.

Foto's (11)

Op weg naar Wittem Adrie: Op weg naar Wittem
Kalkoven Adrie: Kalkoven
Wegwijzer Adrie: Wegwijzer
Pad langs met Miljoenenlijntje Adrie: Pad langs met Miljoenenlijntje
Tunneltje onder het Miljoenenlijntje Paul: Tunneltje onder het Miljoenenlijntje
Tunnel onder het Miljoenenlijntje Paul: Tunnel onder het Miljoenenlijntje
Leuk pad Paul: Leuk pad
WOII herdenkingsmonument Paul: WOII herdenkingsmonument
WOII herdenkingsmonumentje Adrie: WOII herdenkingsmonumentje
Kasteelboerderij Wittem Paul: Kasteelboerderij Wittem
Klooster in Partij gem. Wittem Adrie: Klooster in Partij gem. Wittem

Routekaart

Afdrukken
Annuleren

Topografische routekaart

Deze wandeltocht is ook beschikbaar op een zeer gedetailleerde topografische kaart tramlijn-maastricht-vaals-deel-3.pdf. Het printen van deze topografische kaart kan door gebruik te maken van de mogelijkheden die de PDF reader biedt.

Horecagelegenheden

In de plaatsen Wijlre, Wittem en Wahlwiller



Ervaringen van wandelaars (2)

  1. Ria 3 oktober 2023 om 14:36

    Weer een mooie wandelroute met een uitstekende routebeschrijving. Mijn hartelijke dank.

    Reageren
  2. Adrie 9 mei 2023 om 12:24

    Zondag 7 mei 2023 de wandeltocht samen met het 4de deel gecontroleerd. In de routebeschrijving wat extra herkenningspunten bijgevoegd, verder geen veranderingen gezien. De routebeschrijving is weer actueel. Veel wandelplezier!

    Reageren

Schrijf een bericht

Je bericht: *
Na verzending van een bericht met daarin een link naar een website is het bericht niet direct zichtbaar, het bericht wordt pas geplaatst nadat de link gecontroleerd is op veiligheid.
Je naam: *

Ondersteunde formaten: JPG en PNG (Maximale bestandsgrootte: 7 MB.)