Swolgender Heide-tocht, Lottum te Limburg

14 km Wandelroute Swolgender Heide-tocht, te Lottum

Wandeltocht door het Aastbroek en Broekhuizerweerd, over de Swolgender Heide en door het Schuitwater. Aastbroek is een natuurgebied dat bestaat uit kleine weilanden. Broekhuizerweerd is ontstaan na kleiwinning voor de ophoging van de kades, hierdoor heeft de Maas meer grip gekregen op dit gebied en is in enkele jaren tijd een bijzonder stukje riviernatuur ontstaan. De Swolgender Heide is een mix van bos en heide met een opvallende overgang naar een oude Maasmeander het Schuitwater een gebied dat bestaat uit broekbos, moeras en open water. De naam Schuitwater is afgeleid van schuiten waarmee destijds veen werd afgevoerd. Lottum is vooral bekend om zijn rozenteelt. Ruim 70 procent van de rozenteelt in Nederland is afkomstig uit Lottum, dit komt neer op 20 miljoen rozen. Hierdoor wordt Lottum ook wel het "Rozendorp van Nederland" genoemd. Als bezienswaardigheid komt men langs kasteel De Borggraaf, het kasteel is meer een landhuis met een voorplein en omringende voorgebouwen. 78% van deze wandeltocht is onverhard.

Opgesteld door: Adrie Raaijmakers, op: 5-10-2019, laatst bijgewerkt op: 5-5-2023

Routebeschrijving

Op diverse punten wordt verwezen naar routepaaltjes. De vermeldingen zijn alleen bedoeld als extra herkenningspunten.
1.
Vanuit de parkeerplaats aan de “Markt” richting de kerk vertrekken, de weg rechts van woning nr.19 inlopen, voorbij deze woning RD, weg met de kerk aan linkerhand, “Pastoor Kerboschlaan”, weg aan linkerhand negeren.
Voorbij ingang van de begraafplaats RA, “De Borggraaf”, grindpad.
# Kasteel De Borggraaf is privé bewoond en niet voor bezichtiging opengesteld. De laan valt onder de openstelling van de buitenplaats en die is dan ook voor wandelaars toegankelijk. Gelieve rekening te houden met de privacy van de bewoners.
Aan einde van de kasteellaan, bij T-splitsing LA, verharde weg, iets verder onverhard pad, verderop kruist het pad de dijk.
Bij kruising met grindpad RD, kn86 volg 13, na ca. 350m via klaphek aan linkerhand het grasland inlopen en met een boog om de greppel richting waterloop rechts van de poel lopen, voor deze waterloop links aanhouden, de waterloop aan rechterhand volgen tot grindpad met bankje.
2.
Bij kruising met het grindpad RD door rechterzijde van het perceel grasland, kn13 volg 89, aan overzijde het pad (kan drassig zijn) met waterloop aan rechterhand inlopen, iets verder buigt het pad naar rechts, direct na deze bocht door rechterzijde van het 2de perceel grasland, verderop het grasland via een klaphek verlaten.
Na verlaten van het grasland, bij T-splitsing RA, verharde weg, “Laag Veldweg”, wn route.
Na ca. 200m LA door klaphek, gras-pad met links en rechts bosschages.
Voor de Maas, bij T-splitsing LA, k89 volg 1, het pad over kade met de Maas aan rechterhand volgen tot klaphek.
# Verderop is een verlaagde inlaat voor de grote waterplassen, indien bij hoogwater de stand van de Maas iets onder het niveau van de kade staat omkeren en teruglopen naar de verharde weg. Bij de verharde weg RA, de weg volgen tot grindpad aan rechterhand, direct na kombord “Broekhuizen”. Bij dit pad RA, grindpad, verderop buigt het pad naar links. Ga verder bij punt 3. 3de regel Bij Y-splitsing met………

3.
Voorbij het klaphek, bij T-splitsing RA, wn route, smal pad dat naar links buigt met de Maas aan rechterhand.
Aan einde van het pad links aanhouden het grasveld oplopen naar grindpad. bij het grindpad RA, wn1, verderop gaat gaat het grindpad over in een verhard voet-/fietspad.
Aan einde van het pad, bij Y-splitsing met aan rechterhand veerpont LA, kn1 volg 2.
Bij 4-sprong RD, smal steegje links van de horecagelegenheid nr.12 inlopen, de wn route wordt verlaten.
Bij 3-sprong links aanhouden, direct daarna bij T-splitsing LA, doorgaande weg, vervolgens voor de kerk, bij kruising RA, “Genenberg”, wn route.
Bij kruising RD, “Genenberg”, wn route, de weg ca. 800m verder volgen tot witte woning nr.23 aan linkerhand, zijwegen negeren.
Iets voorbij deze woning LA, “Hiepterweg”, kn6 volg 7.
Na ca. 250m RA, onverhard pad, “Hiepseheideweg”, kn7 volg 8.
4.
Ca. 70m voorbij de bosrand LA, smal slingerend pad met SBB bordje “Schuitwater” door half open plek met heide, de wn route wordt tijdelijk verlaten.
Voorbij de open plek, bij T-splitsing LA, bospad, het pad volgen tot 3-sprong voorbij rij paaltjes.
Bij deze 3-sprong RA, wn route, iets verder passeert men aan linkerhand een bankje op een heuvel.
Bij T-splitsing met aan rechterhand een picknicktafel en informatiepaneel LA, wn route.
RD, pad aan linkerhand negeren, wn route, pad met omheind half open heidegebied aan linkerhand.
Ruim voor rand van het heidegebied, iets voorbij bankje RA, pad met SBB bordje “Schuitwater” door open strook richting klaphek in de verte, wn route, voorbij het klaphek(12) het pad verder volgen tot T-splitsing met aan linkerhand een klaphek met veerooster en een bankje, smalle zijpaden negeren.
5.
Bij deze T-splitsing LA door klaphek(10), kn8 volg 61, het pad volgen tot 4-sprong  met aan linkerhand een klaphek iets voorbij een smal beekje, zijpad negeren.
Bij deze 4-sprong LA door  het klaphek(9), kn61 volg 62, smal pad door half open plek met heide, verderop voorbij een lage heuvel aan rechterhand buigt het pad naar links richting het smalle beekje, het beekje aan linkerhand volgen, na ca. 80m buigt het pad voor een afrastering naar rechts richting een klaphek, wn route, via dit klaphek(8) het begrazingsgebied verlaten en het smalle bospad inlopen.
Bij kruising met breed pad RD door klaphek(6) met SBB bordje begrazingsgebied, het pad door de linkerzijde van het open gebied volgen, verderop t.h.v. een wat groter heidegebied aan linkerhand buigt het pad met flauwe bocht naar rechts richting klaphek aan overzijde.
Voorbij dit klaphek(15) RD, “Vonderweg”, pad aan rechterhand negeren, wn62.
6.
Aan rand van het natuurgebied, bij kruising RA, “Hiepterweg”, kn62 volg 9, bospad met SBB bordje “Schuitwater”.
Bij T-splitsing LA het knuppelbrugje over, wn10/63.
Na ca. 280m, t.h.v. informatiepaneel “Schuitwater” LA het knuppelbrugje over, wn route, voor een beekje buigt het pad naar links, verderop passeert men een bijzonder brugje met de naam de Wissel.
# Voordat men het knuppelbrugje oploopt iets verder is aan rechterhand een steiger met mooi uitzicht over de waterplas.
# Voorbij het brugje de Wissel wordt een stukje pad gevolgd met een knuppelbrugje, bij hoge waterstand van het beekje kan het pad voor en na het knuppelbrugje te drassig zijn of zelfs helemaal blank staan, als alternatief omkeren en teruglopen naar T-splitsing aan begin van het lange knuppelbrugje. Bij deze T-splitsing LA, de wn route wordt verlaten, het pad volgen tot T-splitsing bij doorgaande weg. Bij deze T-splitsing LA, het verhard voetpad langs de doorgaande weg volgen tot bospad “Vonkelsebosweg” (3de pad) aan rechterhand iets voor vluchtheuvel. Bij dit pad RA het bospad “Vonkelsebosweg” inlopen, kn10 volg 64. Ga verder bij punt 7. 5de regel Na ca. 280m, iets voor landbouwperceel…………

7.
Bij T-splitsing RA, wn63, direct daarna RD, pad aan linkerhand negeren, kn63 volg 10, verderop buigt het pad naar links.
# Voordat men RD gaat op ca. 400m is aan linkerhand een horecagelegenheid “Theetuin de Roode Vennen”. Voor een bezoek ga bij het knooppuntpaaltje 63 LA, kn63 volg 64. Bij T-splitsing RA, smalle klinkerweg, wn route. Na ca. 80m, voor informatiepaneel LA, wn route, verderop is de theetuin.
Iets voorbij deze bocht het pad met bocht naar rechts verder volgen, smal pad aan linkerhand negeren, wn route.
Aan einde van het pad, bij T-splitsing RA, smalle klinkerweg, wn route.
Bij T-splitsing RA, het fietspad aan overzijde van de doorgaande weg volgen, wn route, na ca. 40m LA, onverhard pad, “Vonkelsebosweg”, kn10 volg 64.
Na ca. 280m, iets voor landbouwperceel RA, pad door de bosrand, de wn route wordt verlaten.
Bij T-splitsing RA, pad met bosrand aan rechterhand, iets verder buigt het pad naar links, de bosrand verder volgen.
Bij T-splitsing LA, pad met bosrand aan rechterhand, wn route.
8.
Na ca. 380m, iets voorbij bankje, in flauwe bocht naar links RA, smal bospad met SBB bordje “Schuitwater”, wn route.
Na verlaten van het bos, bij T-splitsing LA, breed grindpad, kn11 volg 19, het pad volgen tot 4-sprong bij verharde weg, direct na een bankje, zijpaden negeren.
Bij deze 4-sprong LA, “Homburgerweg”, verharde weg, kn19 volg 18, de weg volgen tot 3-sprong voorbij woning nr.66, zijweg negeren.
Bij deze 3-sprong RA, kn18 volg 65/12.
Voorbij woning nr.48, bij 5-sprong met kruisbeeld LA, grindpad, kn65 volg 66.
Bij splitsing rechts aanhouden, wn66, pad met camping aan linkerhand.
Bij T-splitsing RA, verharde weg, de wn route wordt verlaten, verderop passeert men kombord “Lottum”.
Bij 3-sprong links aanhouden, “Ulsheggerweg”.
Voor begraafplaats, bij T-splitsing RA, de doorgaande weg langs kerk volgen tot parkeerterrein, het startpunt.

Legenda:
RA = rechtsaf, RD = rechtdoor en LA = Linksaf
SBB= Staatsbosbeheer
Wandelnetwerk:
Rood/gele markeringen, kn staat voor een knooppuntpaaltje met genummerde richting, wn staat voor netwerk routepaaltje met alleen richting.

Bekijk de volledige routebeschrijving ⇢

Bereikbaarheid en toegankelijkheid

Startpunt

Parkeerplaats aan de "Markt" in omgeving van de kerk., Markt 19, 5973 NR te Lottum. Plan Route

Met de auto

Parkeren kan op het plein aan de Markt.

Openbaar vervoer

Bushalte Markt in Lottum.

Rolstoeltoegankelijkheid

Deze route is niet geschikt voor rolstoelen of kinderwagens.

Honden

Mits de geldende regels worden nageleefd, zijn honden toegestaan in dit gebied.

Foto's (10)

Kasteel de Borggraaf Adrie: Kasteel de Borggraaf
Kasteel de Borggraaf Adrie: Kasteel de Borggraaf
Smal pad in omgeving Broekhuizerweerd Adrie: Smal pad in omgeving Broekhuizerweerd
Swolgender Heide Adrie: Swolgender Heide
Swolgender Heide Adrie: Swolgender Heide
Pad langs heidegebied Adrie: Pad langs heidegebied
Schotse Hooglanders Adrie: Schotse Hooglanders
Knuppelbrugje in het Schuitwater Adrie: Knuppelbrugje in het Schuitwater
Het Schuitwater Adrie: Het Schuitwater
Het brugje de Wissel Adrie: Het brugje de Wissel

Routekaart

Afdrukken
Annuleren

Topografische routekaart

Deze wandeltocht is ook beschikbaar op een zeer gedetailleerde topografische kaart swolgender-heide-tocht.pdf. Het printen van deze topografische kaart kan door gebruik te maken van de mogelijkheden die de PDF reader biedt.

Horecagelegenheden

In de plaats Lottum en BroekhuizenTheetuin De Roode Vennen op ca. 400m

Horsterweg 20
5872 CD Broekhuizen
Bezoek website

Ervaringen van wandelaars (6)

 1. Adrie 17 maart 2022 om 16:40

  Inmiddels is het lange knuppelbrugje in het Schuitwater vernieuwd, de wandeltocht kan weer als vanouds gelopen worden. Veel wandelplezier!

  Reageren
 2. Marjan 26 februari 2022 om 16:27

  Vandaag deze erg mooie wandeling gelopen. Het knuppelpad tussen punt 6 en 7 wordt momenteel vernieuwd waardoor dit stuk niet te lopen is. Hier moet de komende tijd de blauwe omleiding worden gevolgd.

  Reageren
  1. Adrie 26 februari 2022 om 18:45

   Marjan bedankt voor het melden van de werkzaamheden aan het knuppelbrugje! Zoals Marjan al heeft aangegeven voorlopig het alternatief bij punt 6 en/of de blauwe lijn op de kaarten volgen.

 3. Margreet 29 oktober 2019 om 17:22

  Dankjewel, Adrie, ik zal nog even uitzoeken hoe het met de Mac moet. fotoalbum Swolgenderheide-tocht bij Lottum, 26 oktober 2019.

  Reageren
 4. Margreet 26 oktober 2019 om 18:54

  Ik heb vandaag deze route gelopen, met prachtig herfstweer. Startpunt was goed te bereiken met OV en de beschrijving klopte weer perfect. Bedankt weer, Adrie!
  (Foto toevoegen lukt niet: al mijn bestanden zijn te groot)

  Reageren
  1. Adrie 27 oktober 2019 om 07:12

   Beste Margreet bedankt voor de reactie! Om het wat bewerkelijk te houden is er een grens gesteld aan de groote van foto’s, uiteindelijk worden ze verkleint naar 800×600 (bij foto verhouding 4×3). Zelf kun je vooraf de foto al wat verkleinen. Op een computer met Windows 10 is dit eenvoudig te doen, standaard zijn voor weergave foto’s gekoppeld aan de app Foto’s. Om het risico uit te sluiten dat de originele foto overschreven wordt kun je het beste eerst een kopie maken. Dubbel klikken met de linker muis op de kopie volstaat om de foto te openen met app of anders met rechter muis en selecteer achtereenvolgens Openen met en Foto’s. Nadat de foto geopend is met de app Foto’s klik rechtsboven op de knop met de drie puntjes. Klik op Formaat wijzigen. Een venster met keuze mogelijkheden (blauwe bolletjes met letter) verschijnt. Geschikte formaten zijn M (middel), L (groot) of A (als je zelf de afmetingen wilt bepalen). Bij A kun je de gewenste breedte of hoogte in pixels kwaliteit ingeven. Foto’s zorgt dat de verhoudingen bewaard blijven. Standaard wordt de kwaliteit op 80 procent opgeslagen. Door het schuifje naar links of rechts te slepen, wordt deze kwaliteit lager of hoger.

Schrijf een bericht

Je bericht: *
Na verzending van een bericht met daarin een link naar een website is het bericht niet direct zichtbaar, het bericht wordt pas geplaatst nadat de link gecontroleerd is op veiligheid.
Je naam: *

Ondersteunde formaten: JPG en PNG (Maximale bestandsgrootte: 7 MB.)