Swalmdal en Elmpter Wald-tocht, Boukoul te Limburg

14 km Wandelroute Swalmdal en Elmpter Wald-tocht, te Boukoul

Wandeltocht door het Swalmdal, het Duitse Diergardt'scher Wald , natuurgebied Elmpter Schwalmbruch en de Galgenberg. Vanuit het plaatsje Boukoul gaat de wandeltocht richting het Swalmdal. In het deelgebied De Hout, genoemd naar de boerderij in het gebied werd in 1937 bij toeval een deel van de Romeinse weg van Heerlen naar Xanten ontdekt, deze weg kruiste het riviertje de Swalm op een doorwaadbare plaats en vervolgt zijn weg noordwaarts. Het pad dat gevolgd wordt gaat langs het nog vrijwel onaangetast meanderende snelstromend riviertje met op diverse plaatsen mooie steile oevers. Na verlaten van het Swalmdal gaat de wandeltocht de grens over. Via een klein stukje door het Duitse Diergardt'scher Wald, een bosgebied met brede lanen, gaat de wandeltocht door de rand van het Duitse natuurgebied Elmpter Schwalmbruch. Het gebied is het enige restant van de vroegere wijd verspreide veenmoerassen in het dal van de Swalm. Als laatste gaat de wandeltocht over de Galgenberg, een gevarieerd bosgebied met aardige hoogteverschillen en met uitzicht over een groeve. Als bezienswaardigheid komt men iets voor Boukoul langs de kasteelboerderij Zuidewijck Spick. De huidige kasteelboerderij Zuidewijck Spick dateert uit de17e-eeuw, oorspronkelijk stond er een graanschuur (spieker) die reeds in 1463 werd vermeld.. Deze wandeltocht is een kortere variant van de 18 kilometer lange Schwalmbruch-tocht. 84% van deze wandeltocht is onverhard.

Opgesteld door: Adrie Raaijmakers op: 2-6-2024

Routebeschrijving

Op diverse punten wordt verwezen naar routepaaltjes. De vermeldingen zijn alleen bedoeld als extra herkenningspunten.
1.
Met de rug naar de ingang van de kerk LA vertrekken, direct daarna LA, “Kerkweg”, de weg met de kerk aan linkerhand volgen tot 4-sprong voorbij woning nr.26, zijwegen negeren.
Bij deze 4-sprong RA, “Heikamp”.
Bij 4-sprong LA, kn4 volg 3.
Bij 4-sprong RD, breed onverhard pad, “Aan de Ruit”, kn3 volg 1.
Iets voorbij inrit nr.2, bij splitsing rechts aanhouden, de wn route wordt verlaten, verderop buigt het pad naar links.
T.h.v. bosrand RD, smal pad langs bosrand aan linkerhand negeren, iets verder in bocht naar rechts van het pad links aanhouden, bospad met wn routepaaltje.
Na ca. 80m LA, smaller bospad, het pad volgen tot T-splitsing met breder pad, zijpaden negeren.
2.
Bij deze T-splitsing RA, het pad volgen tot T-splitsing, zijpaden negeren.
Bij deze T-splitsing LA, eveneens breed pad.
Bij kruising RA, lang recht pad, iets verder bij 5-sprong het 2de pad aan linkerhand inlopen.
Bij T-splitsing LA, lang recht pad.
Na ca. 80m RA, het smalle kort verbindingspad inlopen, direct daarna bij 4-sprong RD, kn53 volg 55.
Iets voorbij houten afsluitboom RD, pad aan linkerhand negeren, direct daarna voor bankje RA, smal bospad met houten afsluitboom, de wn route wordt verlaten.
Bij kruising met breder pad RD.
Na ca. 100m, bij 4-sprong LA.
3.
Voor woning nr.5, bij T-splitsing RA, verharde weg, voorbij de woning de weg met bocht naar links verder volgen, pad aan rechterhand negeren, iets verder gaat de verharde weg over in een breed grindpad, het pad volgen tot T-splitsing bij verharde weg.
Bij deze T-splitsing LA, verharde weg met verderop kombord “Swalmen”.
Bij kruising RA, grindpad, “Kerkebroekweg”, wn route.
Voor woning, in bocht naar links van de weg, bij 4-sprong RA, smal stijgend pad voor bankje, kn55 volg 78, door klaphek met SBB bordje “De Hout” iets verder door 2de klaphek.
Voorbij twee klaphekken, bij kruising met aan linkerhand boerderij “De Hout” RD, wn route, smal pad met bosrand aan linkerhand, verderop buigt het pad voor een bankje bij de oever van het riviertje naar rechts met afrastering aan rechterhand, het pad met voorbij een brugje van balken en een stukje het riviertje aan linkerhand verder volgen tot een klaphek.
RD door het klaphek, pad aan linkerhand negeren, het pad door de rand van omheind begrazingsgebied met afrastering aan linkerhand volgen tot volgend klaphek
Direct na dit klaphek, bij 3-sprong RA, smal bospad, wn route.
Bij 3-sprong LA, wn route, het pad kruist een ondiepe waterloop/greppel, aan overzijde van de greppel bij 3-sprong links aanhouden.
4.
Iets voorbij houten voetgangerssluis, bij T-splitsing RA, verharde weg. kn78 volg 79, direct daarna LA door houten voetgangerssluis, de wn route wordt verlaten, het pad met verderop het riviertje aan linkerhand buigt na ca. 200m voor een geul naar rechts richting de verharde weg, op de weg bij kn80 LA weer richting het riviertje lopen, het riviertje verder aan linkerhand volgen tot een vlonderpad, paden aan rechterhand negeren.
Iets voorbij het vlonderpad, bij 4-sprong LA, het pad volgen tot volgend vlonderpad.
Iets voorbij dit vlonderpad je RD, paden richting het riviertje aan linker- en pad richting de weg aan rechterhand negeren, iets verder buigt het pad t.h.v. het houten beeld “Ringslang” naar links met in het pad enkele traptreden, iets doorlopen tot een langere vlonderpad, bij het vlonderpad het riviertje oversteken.
Voorbij het riviertje, bij T-splitsing LA, voorbij een bankje aan de oever van het riviertje buigt het pad naar rechts weg van het riviertje, direct na deze bocht bij 3-sprong links aanhouden, het pad op de rand van een lager gelegen bos met ruime bocht naar rechts volgen tot 5-sprong voorbij een vlonderpad en een open grasrijke plek.
5.
Bij deze 5-sprong met picknicktafel RA, pad met de open plek aan rechterhand.
RD, vlonderpad aan rechterhand negeren, vervolgens t.h.v. bosrand, bij 3-sprong LA, pad door de bosrand.
Aan einde van het pad, bij T-splitsing RA, fietspad langs doorgaande weg.
RD, weg met benzinestation aan rechterhand negeren.
Voorbij horecagelegenheid “Eetcafé Aan de Grens” LA richting “Bracht”, onverhard pad met metalen afsluitboom.
Voor het bos aan rechterhand RA, pad met bosrand aan linkerhand.
Voorbij metalen afsluitboom, bij 3-sprong rechts aanhouden, grindpad met aan linkerhand bord “Naturschutzgebied”, na ca. 200m achtereenvolgens het pad met bocht naar rechts en naar links verder volgen.
6.
Ca. 150m voorbij de bocht naar links RA, licht dalend grindpad richting doorgaande weg.
Bij kruising met de doorgaande weg RD, onverhard pad met woning aan rechterhand, “Kamerickshof”.
Ca. 90m voorbij brugje over riviertje de Swalm LA.
Voor ven aan rechterhand RA, smal pad met en ven iets verder een bankje aan linkerhand, ruim voorbij het ven buigt het pad naar rechts met aan linkerhand een houten afsluitboom en bord “Schutzgebied”.
Bij T-splitsing LA, recht pad.
T.h.v. bankje RD, verharde weg, weg aan linkerhand negeren.
De weg met bocht naar links verder richting “Niederkrüchten-Elmpt” volgen, onverhard pad aan rechterhand negeren, iets voorbij deze bocht de weg met bocht naar rechts verder volgen, breed pad aan linkerhand negeren.
7.
Bij kruising met breed pad RD, weg met parkeerstrook aan linkerhand, vervolgens ongeveer op de helft van de parkeerstrook RA, onverhard pad, verderop voor een groeve buigt het pad achtereenvolgens naar rechts en naar links.
Iets voorbij de bocht naar links RD, pad aan rechterhand negeren, na ca. 90m buigt het pad naar links en stijgt.
Ca. 80m voorbij deze bocht RD, dalend pad aan rechterhand negeren, het pad met uitzicht over de groeve verder volgen.
Na ca. 300m RA, de groeve wordt verlaten.
Bij kruising met breed pad RD, het pad met verderop een dalletje aan linkerhand volgen tot 4-sprong gescheiden door een metalen afsluitboom t.h.v. de bosrand, smalle zijpaden negeren.
Bij deze 4-sprong RA, pad door bosrand, wn21/8, vervolgens na ca. 60m direct na grenspaal 411 LA, kn22 volg 21.
RD, pad aan rechterhand negeren.
Voorbij bosperceel aan linkerhand, bij kruising met aan linkerhand een gras-/onderhoudspad 8.
langs waterloop RD, kn21 volg 20, iets verder bij Y-splitsing links aanhouden, verderop buigt het brede pad met bosrand aan rechterhand naar rechts het bos in.
#Voor een bezoek aan Plantage Blankwater met terras bij kn21 volg 17 LA, het gras-/onderhoudspad langs de waterloop volgen tot gebouwen verderop.
Bij T-splitsing LA, kn20 volg 16, het brede pad volgen tot kruising met verharde weg.
Bij deze kruising RA, verharde weg, kn16 volg 13.
Iets voorbij de bosrand aan rechterhand, voor bankje RA, de wn route wordt verlaten, het smalle pad door het bos parallel aan de weg volgen tot pad aan rechterhand t.h.v. een bankje direct na een bocht naar links, overige smalle paden negeren.
# Voordat men RA het pad inloopt, even RD is kasteelboerderij Zuidewijck Spick te zien. Oorspronkelijk stond er een graanschuur die reeds in 1463 werd vermeld. Het tegenwoordig bestaande huis is 17e-eeuws.
Bij dit pad RA richting witte woning iets verder, t.h.v. deze woning nr.19 wordt het pad breder.
RD, verharde weg, weg aan rechterhand negeren.
Bij T-splitsing RA, direct daarna LA, “Beneden Boukoul”, de weg volgen tot de kerk aan rechterhand, het startpunt.

Legenda:
RA = rechtsaf, RD = rechtdoor en LA = Linksaf
SBB = Staatsbosbeheer.
Wandelnetwerk:
Rood/gele markeringen, kn staat voor een knooppuntpaaltje met nummers voor de richting, wn staat voor netwerk routepaaltje met alleen de richting of met een genummerde richting.

Bekijk de volledige routebeschrijving ⇢

Bereikbaarheid en toegankelijkheid

Startpunt

Kerk, Beneden Boukoul 21, 6071 AJ te Boukoul. Plan Route

Met de auto

Parkeren kan in de directe nabijheid van de kerk.

Openbaar vervoer

Bushalte Beneden Boukoul, Boukoul.

Rolstoeltoegankelijkheid

Deze route is niet geschikt voor rolstoelen of kinderwagens.

Honden

Mits de geldende regels worden nageleefd, zijn honden toegestaan in dit gebied.

Foto's (10)

Boerderij De Hout Adrie: Boerderij De Hout
Het riviertje de Swalm Adrie: Het riviertje de Swalm
Nogmaals het riviertje de Swalm Adrie: Nogmaals het riviertje de Swalm
Vennetje in natuurgebied Elmpter Schwalmbruch Adrie: Vennetje in natuurgebied Elmpter Schwalmbruch
Het vennetje omringd door ontluikend groen Adrie: Het vennetje omringd door ontluikend groen
Wat later in de lente Adrie: Wat later in de lente
Het vennetje nu volop omringd door groen Adrie: Het vennetje nu volop omringd door groen
Een groeve Adrie: Een groeve
Kasteelboerderij Zuidewijck Spick Adrie: Kasteelboerderij Zuidewijck Spick
De kasteelboerderij vanuit de andere zijde Adrie: De kasteelboerderij vanuit de andere zijde

Routekaart

Afdrukken
Annuleren

Topografische routekaart

Deze wandeltocht is ook beschikbaar op een zeer gedetailleerde topografische kaart swalmdal-en-elmpter-wald-tocht.pdf. Het printen van deze topografische kaart kan door gebruik te maken van de mogelijkheden die de PDF reader biedt.

Horecagelegenheden

In de plaats BoukoulV.O.F. café aan de Grens

Bosstraat 126
6071 PZ Swalmen
Bezoek website

Ervaringen van wandelaars (1)

  1. Peer Brok 4 juni 2024 om 20:52

    Een prachtige grensoverschrijdende route vandaag door het beekdal van de Swalm en het Elmpter wald. Een afwisselende tocht waar vooral het beekdal met z’n ruige begroeiing er uit springt.
    En maar heel weinig modder gehad onderweg. Met dank Adrie voor de informatie over de begaanbaarheid vd paden. De weinige modder die we tegen kwamen was prima te omzeilen.
    Waardering: 9/10

    Reageren

Schrijf een bericht

Je bericht: *
Na verzending van een bericht met daarin een link naar een website is het bericht niet direct zichtbaar, het bericht wordt pas geplaatst nadat de link gecontroleerd is op veiligheid.
Je naam: *

Ondersteunde formaten: JPG en PNG (Maximale bestandsgrootte: 7 MB.)