Straelens Broek-rondje, Arcen te Limburg

19 km Wandelroute Straelens Broek-rondje, te Arcen

Wandeltocht in het Nationaal Park De Maasduinen door de natuurgebieden Landgoed Arcen, de Ravenvennen en door Barbara's Weerd. In het Landgoed Arcen gaat de wandeltocht door Leeremarksche Heide en het Straelens Broek tegen de grens met Duitsland. In 2011 zijn er in het Straelens Broek graslanden afgegraven en is het Straelens Schuitwater hersteld, een groot ondiep water. Aan de oostzijde van het Straelens Broek is een historisch fenomeen zichtbaar. Hier zijn wallen en grachten te vinden van een schans, Fort Hazepoot, die moest dienen als verdedigingswerk van een nu nog gedeeltelijk in het landschap zichtbaar kanaal de Fossa Eugeniana. Dit kanaal werd vanaf het jaar 1625 gegraven op initiatief van de Spanjaarden, zij hebben het project nooit kunnen voltooien. Verder gaat de wandeltocht in het natuurgebied de Ravenvennen in de Schandelosche Heide door een mooi groot vennengebied de Ravenvennen. Verspreid over het gebied liggen nog vele andere vennen, een aantal zal bezocht worden. Als laatste gaat de wandeltocht door een stukje uiterwaarde van de Maas Barbara's Weerd, een gebied dat bestaat uit bos en graslanden die begraast worden door Galloway runderen. Als verdere bezienswaardigheden komt men in Arcen langs kasteel Arcen en watermolen de Wymarse Molen. In de Leeremarksche Heide gaat de wandeltocht langs een ijskelder en een recent ontdekt doolhof De Dolgaard. 88% van deze wandeltocht is onverhard.

Opgesteld door: Adrie Raaijmakers, op: 9-12-2012, laatst bijgewerkt op: 13-3-2024

Routebeschrijving

Op diverse punten wordt verwezen naar routepaaltjes. De vermeldingen zijn alleen bedoeld als extra herkenningspunten.
1.
Het parkeerterrein LA verlaten, de doorgaande weg volgen, vervolgens t.h.v. bushalte RA, smal grindpad met aan rechterhand een beukenhaag en een diepe geul, “Burgemeester Van Soest Jansbekenplein”.
Bij T-splitsing LA, verhard voetpad.
Bij 4-sprong RA, “Koestraat”, direct daarna RD, weg aan rechterhand negeren, de weg verder volgen tot T-splitsing bij “Barones van Wijmarstraat”, zijweg negeren.
Bij deze T-splitsing RD, smal grindpad rechts van metalen afsluitboom, kn51 volg 55, iets verder een brugje over, voorbij het tweede brugje rechts aanhouden, het brede grindpad volgen tot 4-sprong bij verharde weg, zijpaden negeren.
Bij deze 4-sprong LA, “Lingsforterweg”, kn55 volg 54, weg met kasteelgracht aan rechterhand.
# Kasteel Arcen, een dubbel omgracht statig buitenhuis met buitengebouwen.
2.
Bij rotonde RD de doorgaande weg oversteken, kn54 volg 65, let op drukke weg!!, vervolgens aan overzijde bij 4-sprong RA , breed pad met gescheiden grind-/fietspad, kn65 volg 66.
# Aan linkerhand staat een oude grenspaal uit 1818. Na de overheersing door Franse Keizer Napoleon zijn er nieuwe landsgrenzen vastgesteld. Voor deze streek werd de grens met Duitsland m.b.v. één kanonschot vanaf de rivier de Maas vastgelegd.
Na ca. 100m, t.h.v. klein parkeerterreintje met informatiepaneel LA, bospad met metalen afsluitboom, wn route, het ruiterpad aan rechterhand negeren.
# Iets verder passeert men aan rechterhand een ijskelder.
Bij T-splitsing met aan rechterhand informatiepaneel “De Dolgaard” LA, kn66 volg 33, pad met doolhof aan rechterhand, iets verder het pad langs het doolhof met bocht naar rechts verder volgen.
# Het doolhof “De Dolgaard” aan rechterhand is het restant van een zogenaamd wallendoolhof uit de 17e/begin 18e eeuw. De paden in het doolhof worden gescheiden door grondwallen.
3.
Voorbij het doolhof, bij 3-sprong links aanhouden, stijgend pad met rood routepaaltje, wn route, men passeert een heuvel.
Aan voet van de heuvel, bij 6-sprong 1ste pad aan linkerhand inlopen, de wn route wordt tijdelijk verlaten.
RD, smal stijgend pad met SLL bordje aan linkerhand negeren, vervolgens bij 5-sprong het 2de pad aan rechterhand inlopen, kn67 volg 79, pad met betonnen “carterkiller” en houten afsluitboom, direct daarna links aanhouden, het pad ca. 400m verder volgen tot splitsing, zijpaden negeren.
Bij deze splitsing links aanhouden, de ruiterroute 93 verder volgen, de wn route wordt verlaten, het pad volgen tot kruising met in het pad aan linkerhand een rood routepaaltje, zijpaden negeren.
Bij deze kruising LA, pad met rood routepaaltje.
Voorbij houten afsluitboom, bij 4-sprong RA, iets verder gaat het pad door een open plek.
Bij T-splitsing LA, verharde weg.
4.
Bij T-splitsing RA, het fietspad langs doorgaande weg ca. 400m volgen tot de weg naar rechts buigt, zijpaden negeren, rode (SLL routepaaltjes) route.
In deze bocht LA de doorgaande weg oversteken, aan overzijde RA onverhard pad rechts van woning nr.133 (voormalig café de Gossa) inlopen, rode route, het pad volgen tot een stuw met brugje.
Iets voorbij het brugje RD, rode en wn route, het pad langs de hoge heuvel dat verderop naar rechts buigt volgen tot T-splitsing bij verharde weg iets voorbij 2de bocht naar rechts, zijpaden negeren.
# De hoge heuvels langs dit pad zijn de resten van een Spaans fort, dat is aangelegd in 1626, plaatselijk staat het bekend als Fort Hazepoot. De enige zichtbare restanten zijn de dubbele aarden wallen met vier bastions en droge grachten. Voor een bezoek aan het fort, voorbij bocht naar rechts is een pad naar de heuveltop.
5.
Bij deze T-splitsing RA, het fietspad aan overzijde van de weg volgen, rode en wn route.
In flauwe bocht naar rechts van de weg LA, onverhard pad met SLL bordje, rode en wn route.
# Na ca. 150m is aan linkerhand een pad naar een uitzichtpunt met bankje over het Straelens Broek.
Voorbij houten afsluitboom, bij 3-sprong RA, rode en wn route, het pad dat verderop t.h.v. grenspaal 485D en kn36 volg 35 met flauwe bocht naar rechts buigt volgen tot een betonnen brugje, zijpaden negeren.
Iets voor het betonnen brugje RA, gras-/onderhoudspad met beekje aan linkerhand, rode en wn route, verderop voor houten poort het beekje oversteken en de andere zijde volgen.
Voorbij klaphek RD, de verharde weg of het gras-pad rechts van de weg met beekje aan rechterhand volgen, de verharde weg aan linkerhand negeren, rode route, kn35 volg 34.
Iets voorbij de uitkijkplateau de verharde weg met bocht naar rechts verder volgen, pad aan linkerhand negeren, rode route, kn34 volg 79.
6.
Iets voorbij flauwe bocht naar rechts LA, zanderig pad met SLL bordje en houten afsluitboom door half open strook in het bos, rode route, kn79 volg 67, verderop bij de lage heuvel aan linkerhand buigt het pad met flauwe bocht naar links met lage heuvels aan linkerhand.
Bij T-splitsing RA, rode en wn route, vervolgens na ca. 60m, voor geel ruiterroutepaaltje LA, wn route, de rode route wordt verlaten zanderig pad door half open strook.
Bij 3-sprong links aanhouden, wn route, het pad door de half open strook met verderop een open plek met ven aan linkerhand volgen tot bocht naar rechts voorbij de open plek, zijpad negeren.
Iets voorbij deze bocht LA, de wn route wordt verlaten.
Bij kruising met grindpad en aan linkerhand bord “Grondwater beschermingsgebied” RD.
7.
Bij kruising LA, pad met bord “Grondwater beschermingsgebied”, verderop ruim voorbij houten afsluitboom en SLL bordje buigt het pad voor een open strook naar rechts, voorbij deze bocht het pad langs de open strook ca. 1km verder volgen tot 5-sprong bij breed pad met gescheiden grind-/fietspad, zijpaden negeren.
Bij deze 5-sprong RD het smalle pad met houten afsluitboom en SLL bordje aan overzijde van het brede pad inlopen, verderop buigt het smalle pad naar links en iets verder naar rechts.
Bij kruising LA, ruiterpad, wn route, het pad buigt met flauwe bocht naar rechts.
Bij 4-sprong RD, de wn route wordt weer verlaten, het pad volgen tot 4-sprong voorbij een wit metalen afsluitboom.
Bij deze 4-sprong RD, breed grindpad met gescheiden verhard fietspad en bosrand aan rechterhand, verderop gaat het grindpad over in een verharde weg.
Voorbij woning nr.47, bij 3-sprong RA.
Ca. 100m voorbij woning nr.39, t.h.v. bosrand aan rechterhand LA, smal onverhard pad met houten afsluitboom en SLL bordje.
8.
Bij T-splitsing RA, verharde weg, verderop gaat de verharde weg over in een breed grindpad met gescheiden verhard fietspad.
Bij ruime 5-sprong met picknicktafel en SLL bord “Ravenvennen” LA (1ste pad aan linkerhand), verderop buigt het brede pad naar rechts.
Bij T-splitsing LA, het brede pad met gescheiden grind-/fietspad buigt naar rechts, het pad verder volgen tot verharde weg aan linkerhand t.h.v. fietsroutenetwerk “Knooppunt 27” bord.
Bij deze weg RD, weg aan linkerhand negeren, het brede pad met bosrand aan rechterhand volgen tot pad met carterkiller en houten afsluitboom aan rechterhand iets voorbij flauwe bocht naar rechts, zijpad aan linkerhand negeren .
Bij dit pad RA, bospad tevens ruiterroute met SLL bordje, wn route.
RD, ruiterpad aan rechterhand negeren, vervolgens bij T-splitsing LA, groene (SLL routepaaltjes) route, kn22 volg 19.
9.
Voorbij houten poort met klaphek RD, groene route, kn19 volg 12, het pad verder volgen tot houten poort met klaphek, zijpaden negeren.
Voorbij het klaphek RA, groene route, de wn route wordt verlaten, het pad dat verderop iets naar links buigt volgen tot kruising.
Bij deze kruising RA, wn route, de groene route wordt verlaten, pad met iets verder een afrastering aan rechterhand volgen tot klaphek.
# Door de hoge waterstand van de vennen staat het pad bij het klaphek onderwater, als tijdelijke omleiding de voet van de heuvel volgen en het pad met afrastering aan rechterhand voorbij het klaphek weer volgen, vervolgens RA, het pad met verder de afrastering aan rechterhand volgen tot kruising, ga verder bij punt 9 laatste regel.
RA door het klaphek, het smalle pad dat slingerend langs de vennen gaat met ruime bocht naar links terug naar de afrastering volgen, bij een klaphek het omheinde vennengebied weer verlaten.
Voorbij het klaphek, bij T-splitsing RA, pad met de afrastering weer aan rechterhand.
Bij kruising RD, vervolgens voorbij houten afsluitboom, bij kruising LA, kn28 volg 27, het brede pad volgen tot pad met carterkiller en houten afsluitboom aan rechterhand voor een omheinde grasrijke open plek, overige zijpaden negeren.
10.
Bij dit pad RA, pad met SLL bordje en de afrastering aan linkerhand, de wn route wordt verlaten.
T.h.v. bosschages aan linkerhand, aan einde van de afrastering, bij 4-sprong scherp RA, stijgend pad, rode route, het pad buigt naar links richting top van heuvel.
Ruim voorbij volgende hoge heuvel, bij T-splitsing met aan overzijde een heel smal pad LA, breed pad, iets verder RD, ruiterpad aan linkerhand negeren, wn route.
Bij T-splitsing RA langs wit metalen afsluitboom, kn30 volg 32.
Bij kruising met verharde weg RD, kn32 volg 62/31, direct daarna RD het pad verder richting groen bankje volgen, pad met witte afsluitboom aan rechterhand negeren, vervolgens voor het bankje LA, wn62 (het routepaaltje staat iets aan rechterhand).
Bij T-splitsing LA, kn62 volg 57, pad met verderop een beekje.
Na ca. 100m, voorbij het beekje het pad met bocht naar rechts langs het beekje verder volgen, pad met houten afsluitboom aan linkerhand negeren, wn route, voorbij bocht naar links wordt het beekje verlaten, het pad verder volgen tot wit metalen afsluitboom iets voorbij 2de bocht naar links.
11.
Voorbij deze afsluitboom RD, verhard voetpad, iets verder buigt het voetpad naar rechts, direct na deze bocht de doorgaande weg t.h.v. voetgangerssluizen oversteken, let op drukke weg!, aan overzijde door klaphek het grasland inlopen, voorbij het klaphek LA richting het bosperceel lopen, voor het bosperceel buigt het pad naar rechts richting de Maas.
Iets voor de Maas RA, door de uiterwaarde met de Maas aan linkerhand, kn57 volg 56.
Na ca. 500m RA, men passeert bord “HSV De Brasem”, wn route.
Voorbij klaphek, bij T-splitsing LA, wn route, verharde weg met verderop een watermolen aan linkerhand, wn route.
# De Wymarse Molen of Kasteelmolen stamt oorspronkelijk uit 1677. In de watermolen is de graanbranderij de IJsvogel, een ambachtelijke distilleerderij, gevestigd.
Iets voorbij woning naast de watermolen LA door klaphek, kn56 volg 50, het onverhard pad over dijk volgen tot parkeerterrein aan rechterhand, het startpunt.

Legenda:
RA = rechtsaf, RD = rechtdoor en LA = Linksaf
SLL = Stichting het Limburgs Landschap.
Wandelnetwerk:
Rood/gele markeringen, kn staat voor een knooppuntpaaltje met genummerde richting, wn staat voor netwerk routepaaltje met alleen richting of met een genummerde richting.

Bekijk de volledige routebeschrijving ⇢

Bereikbaarheid en toegankelijkheid

Startpunt

De parkeerplaats bij de Schanstoren, Schans 23, 5944 AE te Arcen. Plan Route

Met de auto

Parkeren kan op het parkeerterrein langs de Schans aan de rand van het dorp.

Openbaar vervoer

Bushalte Koestraat, Arcen.

Rolstoeltoegankelijkheid

Deze route is niet geschikt voor rolstoelen of kinderwagens.

Honden

Mits de geldende regels worden nageleefd, zijn honden toegestaan in dit gebied.

Foto's (10)

Poortgebouw kasteel Arcen Adrie: Poortgebouw kasteel Arcen
Kasteel Arcen Adrie: Kasteel Arcen
Sluis in onvoltooide Fossa Eugeniana kanaal Adrie: Sluis in onvoltooide Fossa Eugeniana kanaal
Waterplas het Straelens Schuitwater Adrie: Waterplas het Straelens Schuitwater
Uitkijktoren aan de rand van het Straelens Broek Adrie: Uitkijktoren aan de rand van het Straelens Broek
De Ravensvennen Adrie: De Ravensvennen
De Ravensvennen maar nu in de winter Adrie: De Ravensvennen maar nu in de winter
Waterrad van de Wymarse Molen Adrie: Waterrad van de Wymarse Molen
De Wymarse Molen Adrie: De Wymarse Molen
Kanon bij de Schanstoren Adrie: Kanon bij de Schanstoren

Routekaart

Afdrukken
Annuleren

Topografische routekaart

Deze wandeltocht is ook beschikbaar op een zeer gedetailleerde topografische kaart straelens-broek-rondje.pdf. Het printen van deze topografische kaart kan door gebruik te maken van de mogelijkheden die de PDF reader biedt.

Horecagelegenheden

In de plaats ArcenErvaringen van wandelaars (9)

 1. Adrie 13 maart 2024 om 18:46

  Vandaag 13 maart 2024 de wandeltocht samen met de kortere Ravenvennen-tocht gecontroleerd. Alle paden met uitzondering van het pad dat door het vennengebied de Ravenvennen gaat waren goed te belopen. Het pad langs de vennen zal voorlopen nog onderwater staan. In de routebeschrijving is een voorlopige omleiding beschreven. De routebeschrijving is weer actueel. Veel wandelplezier!

  Reageren
 2. Adrie 15 maart 2022 om 17:35

  Gisteren 14 maart 2022 de wandeltocht samen met de kortere Ravenvennen-tocht wandeltocht gecontroleerd. Er zijn op diverse plaatsen bospercelen uitgedund met als doel het bos te verjongen en om het bos te kunnen behouden voor de toekomst. De paden zijn inmiddels weer prima begaanbaar. De routebeschrijving is weer actueel. Veel wandelplezier!

  Reageren
 3. Adrie 8 augustus 2017 om 07:15

  7 augustus 2017, een mooie zonnige dag, de wandelroute gecontroleerd. Grote veranderingen waren er niet, wel leuk om te melden dat er een nieuwe sluis/stuw in het onvoltooide kanaal Fossa Eugeniana gebouwd is. Vooral in de zomer is door de hogere waterstand een deel van het kanaal veel beter zichtbaar. De routebeschrijving is weer actueel, veel wandelplezier!

  Reageren
 4. Adrie 4 januari 2015

  4 januari 2015 de wandelroute gecontroleerd, de routebeschrijving is weer actueel. Veel wandelplezier!

  Reageren
 5. Wandelaar3680 2 juni 2013

  Dit is een prachtige route, zeker het traject langs de vennen is schitterend. Detailkritiek: mijn GPS komt op 20,22 km. uit. Nu ben ik wel enkele keren licht afgeweken van de route, vooral om foto’s te nemen en ook twee keer uit onoplettendheid, maar dat was toch minder dan 1 km.

  Reageren
 6. Lennard 29 december 2012 om 17:34

  Vandaag opnieuw gelopen omdat ik benieuwd was hoe de route er zonder sneeuw uitzag. Daarbij ook het hoogwater in de Maas kunnen aanschouwen dat tot aan de voet van de Schanstoren stond.
  Zonder sneeuw liep het uiteraard een stuk makkelijker. Gebaseerd op m’n looptempo schatte ik de afstand in als korter dan 19, eerder 17. De GPS-logger registreerde 18,3 km (incl. wat heen en weer geloop voor foto’s).

  Foto’s van links naar rechts: Hoogwater en …tot aan de voet van de Schanstoren.

  Reageren
  1. Adrie 30 december 2012 om 07:36

   Lennard bedankt voor de reactie! Regelmatig kom ik U tegen als eerste die uitgebrachte routes “kritisch” controleert, mijn dank hiervoor. Het zou leuk zijn als U eens contact met mij opneemt via de contact pagina. Misschien, indien geïnteresseerd, kunnen wij tot een wat verdere samenwerking komen. Wat de afstand betreft, ik hou het toch op 19km. Mijn GPS een Garmin GPSmap 62st heeft 19.2 en 19.4 geregistreerd. De route in Mapsource is 19.1 en in Google maps 19.0. Het verschil zit waarschijnlijk in het stukje van St. Barabara’s Weerd dat als gevolg van de hoge waterstand niet meer toegankelijk is.

 7. Lennard 9 december 2012 om 12:24

  Gisteren heb ik deze prachtige en rustig gelegen route gelopen. Het was met de stralend blauwe lucht en windtsil weer uitstekend wandelweer. De sneeuw die vrijdag viel lag hier in een dikke laag (> 10 cm) over het landschap en doordat het overdag bleef vriezen bleef die ook mooi. Op een aantal paden waar ik de eerste voorbijganger was, was dat wel ploeteren en duurde de wandeling langer dan verwacht. De route is correct maar door de dikke laag sneeuw liep ik op één punt fout.
  Punt 5, 5e en 6e zin: “RD, pad gaat over in een verharde weg.
  RA, verharde weg.”
  Gisteren was de overgang naar de verharde weg niet te zien en liep ik bij de verharde weg (de Hanikerweg), die wel gestrooid was, rechtdoor.
  Voorgestelde wijziging is om beide zinnen te vervangen door:
  “Pad komt uit in de bocht van een verharde weg, ga hier RA.”

  Foto’s van linksboven vervolgens met de klok mee: De dijk gezien vanaf startpunt, Toch een gestrooid weggetje…, Door de wind gevormd, Niemand mij voor geweest…, Ploeteren door een dikke maar mooie laag sneeuw en Op weg naar het Straelens Schuitwater.

  Reageren
  1. Adrie 9 december 2012 om 18:12

   Lennard bedankt voor je reactie! “RD” in de zin “RD, pad gaat over in een verharde weg” heeft voor de verwarring gezorgd. Het klopt dat de genoemde weg “de Hanikerweg” op dat punt een bocht maakt. Gezien vanuit de wandeling loopt men al ruim 130m over verharde weg voordat men op dat punt is aangekomen. Zonder de sneeuw zijn de wegen op dat punt gelijkwaardig. De vermelding dat het pad over gaat in een verharde weg is bedoeld als een extra herkenningspunt. Om verdere verwarring te voorkomen is de beschrijving gewijzigd in:
   “Pad gaat over in een verharde weg.
   RA, verharde weg.”

Schrijf een bericht

Je bericht: *
Na verzending van een bericht met daarin een link naar een website is het bericht niet direct zichtbaar, het bericht wordt pas geplaatst nadat de link gecontroleerd is op veiligheid.
Je naam: *

Ondersteunde formaten: JPG en PNG (Maximale bestandsgrootte: 7 MB.)