Stegebergse-tocht, De Mortel te Noord-Brabant

20 km Wandelroute Stegebergse-tocht, te De Mortel

Wandeltocht door het bosgebied Nederheide en de Stippelberg voor de liefhebber van bosrijke wandeltochten. De Nederheide is van oorsprong ontginningsbos dat zich hoe langer hoe meer ontwikkeld tot een afwisselend bos. In dit bosgebied wordt onder anderen een mooi lang smal slingerend pad gevolgd en men komt door een stukje nieuwe natuur aan de rand van het zandwinningsgebied. Van de Nederheide is het maar een kleine stap naar het Landgoed Stippelberg. In het Landgoed de Stippelberg komt men langs oude stuifduinen die als 'stippels' in het landschap liggen. Het gebied de Stippelberg dankt zijn naam aan deze oude stuifduinen. Tijdens de wandeltocht komt men langs de Stegebergse Paal die samen met een aantal andere grenspalen de voormalige grens in de Peel vormde tussen Gemert en Bakel-Milheeze, aan deze grenspaal is de naam van deze wandeltocht ontleend. Aan het einde gaat de wandeltocht door het karakteristieke steegje Truttensteeg. Volgens bron Heemkundekring De Kommanderij Gemert is de naam bekend uit de volksmond. Citaat: In vroeger tijd werden de Mortelnaren gewaarschuwd dat men daar niet naar toe moest gaan. Het was een gevaarlijk steegje. Er werd ‘gevreejen’…, maar dat zei men natuurlijk niet. Neenee. Er zaten schooiers, schelmen, trutten en van allerhand slag volk dat niet deugde. De Mortel heeft aan die “besodemieterij” er uiteindelijk een officiële ‘Truttensteeg’ aan overgehouden. 89% van deze wandeltocht is onverhard.

Opgesteld door: Adrie Raaijmakers, op: 10-1-2015, laatst bijgewerkt op: 26-4-2024

Routebeschrijving

Op diverse punten wordt verwezen naar routepaaltjes. De vermeldingen zijn alleen bedoeld als extra herkenningspunten.
1.
Met de rug naar de ingang van de kerk LA vertrekken
Bij kruising RD, “Oude Molenweg”, de weg volgen tot kruising voorbij het gezondheidscentrum.
Bij deze kruising RA, “St. Luciastraat”
Bij T-splitsing LA, “Vossenheuvel”.
In bocht naar links van de weg RA, grindpad, verderop voorbij flauwe bocht naar links loopt het grindpad “Koningpad” parallel aan een verharde weg, het grindpad verder volgen tot bocht naar links t.h.v. boerderij nr.47.
Voor deze bocht rechts aanhouden, naar de verharde weg lopen, de verharde weg volgen, direct daarna bij kruising met “Kranebrakenseweg” RD, wn route.
Voorbij woning nr.52, bij kruising LA, “Oude Bakelsedijk”, wn route, het half verhard pad dat verderop overgaat in een onverhard pad met gescheiden grind-/fietspad volgen tot kruising.
Bij deze kruising RD, kn98 volg 21, het pad met gescheiden grind-/fietspad verder volgen tot doorgaande weg, zijpaden negeren.
2.
Bij de doorgaande weg de verharde weg aan overzijde van de doorgaande weg inlopen, “Lagen Aarleseweg”, de wn route wordt weer verlaten.
Iets voorbij flauwe bocht naar rechts van de weg, bij dichter bos aan linkerhand LA, smal onverhard pad met houten afsluitboom, vervolgens na ca. 30m, bij 3-sprong RA, let op het wandelpad is tevens een ATB pad.
Bij T-splitsing met aan linkerhand een wn routepaaltje RA, let op men volgt nog een klein stukje het ATB pad, vervolgens na ca. 50m, in bocht naar links van het ATB pad rechts aanhouden naar de verharde weg lopen, direct daarna bij T-splitsing LA de verharde weg volgen.
RD, “Lagen Aarleseweg”, weg “Koekoekweg” aan linkerhand negeren.
Voor bosrand aan rechterhand de weg met bocht naar rechts verder volgen, “Kievitweg”, pad met houten afsluitboom aan linkerhand negeren, verderop voor inrit boerderij nr.7 LA, onverhard pad.
Voorbij ingang camping “de Stippelberg” het pad met bocht naar rechts verder volgen, pad met houten afsluitboom aan linkerhand negeren, iets voor rand van het bos buigt het pad naar links het bos in, “Langs de Palen”.
3.
Ca. 60m voorbij deze bocht RA, direct daarna buigt het pad naar links en gaat door de bosrand.
Bij T-splitsing LA, men loopt dieper het bos in.
Bij kruising met aan linkerhand een gele Gasunie paal “A.58.500 E0323” RA.
Bij kruising RD, wn route, pad met verderop in een flauwe bocht naar links aan rechterhand de Stegebergse Paal en voorbij de gemeentegrenspaal aan linkerhand een lage langwerpige heuvel (stuifduin), het pad verder volgen tot 5-sprong (het ATB pad dat verderop aan linkerhand parallel loopt aan het pad is meegeteld) met kn20 routepaaltje ca. 100m voorbij de heuvel, overige zijpaden negeren.
# De gemeentegrenspaal “Stegebergse Paal”, een van de grenspalen op de voormalige grens tussen Gemert en Bakel-Milheeze vastgesteld in 1544 en opgeheven na 1996.
Bij deze 5-sprong LA (2de pad aan linkerhand), kn20 de wn route wordt verlaten, het pad volgen tot T-splitsing met aan overzijde van het pad een houten afsluitboom, zijpaden negeren.
4.
Bij deze T-splitsing RA, breed zandpad.
RD, pad aan linkerhand negeren, breed pad met gescheiden grind-/fietspad.
Na ca. 200m RA richting fietsnetwerk 55, pad met gescheiden grind-/fietspad, het pad ca. 200m volgen tot pad schuin naar rechts voor een bankje, overige zijpaden negeren.
Bij dit pad RA, pad met bord “Vuur, open vlam en roken verboden” tegen een boom.
RD, pad met bord “Stiltegebied” aan rechterhand negeren, iets verder LA, wn route, direct daarna rechts aanhouden, smal bospad, let op het wn routepaaltje voor de juiste looprichting.
Bij T-splitsing LA, breed (gras)pad, wn route.
Bij T-splitsing RA, breed pad met gescheiden grind-/fietspad, wn route.
RD, pad met houten afsluitboom aan rechterhand negeren, wn route.
Na ca. 180m LA, pad met houten afsluitboom, de wn route wordt verlaten, pad met iets verder aan linkerhand een landbouwperceel.
5.
Iets voorbij het landbouw RD, pad langs bosrand aan rechterhand negeren, verderop voorbij de half open plek gaat het pad door het bos met aan rechterhand een bosperceel met berken.
Voorbij het berkenperceel en aan linkerhand een wn routepaaltje, bij kruising RA, na ca. 50m buigt het pad naar rechts, verderop voor jonge dennen buigt het pad naar links, ca. 90m voorbij deze bocht buigt het pad nogmaals naar links, wn route, het pad verder volgen tot T-splitsing met aan rechterhand een houten afsluitboom.
Bij deze T-splitsing LA, kn33 volg 5, vervolgens na ca. 40m RA, wn route, smal slingerend pad met iets verder een bankje door half open plek.
Bij T-splitsing met aan linkerhand houten paneel met opschrift “Boomfeestdagen 15-18 maart 2016” RA, direct daarna RD, smal pad aan linkerhand negeren, de wn route wordt verlaten.
Bij 5-sprong RD, het pad verder volgen tot rij palen op het pad t.h.v. de bosrand, zijpaden negeren.
6.
Direct na de rij palen LA richting het zandwinningsgebied lopen, pad aan linkerhand negeren, iets voor de waterplas links aanhouden, pad met de waterplas aan rechterhand, verderop voorbij een poel aan linkerhand kan men zowel het brede pad als het smallere pad dat dichter langs waterplas loopt volgen voor de smalle bosstrook komen beide paden weer samen, voorbij smalle bosstrook splitst het pad ook even.
Ca. 180m voorbij 2de smalle bosstrook RD, smal pad aan linkerhand negeren, wn route, pad met iets men informatiepaneeltje “Poelen”, vervolgens voor 3de poel van de drie dicht bij elkaar gelegen poelen LA, wn route.
Pad met flauwe bocht naar links verder volgen, direct daarna bij 5-sprong (het smalle ATB pad aan linkerhand is meegeteld) RD, wn route, pad met iets verder informatiepaneeltje “Nederheide”.
Bij kruising RD, smal slingerend bospad, wn route.
Bij kruising met breed pad RD, wn route, het smalle slingerend pad verder volgen.
7.
Bij kruising met verharde weg RD, wn route, verderop voor de omheining rond een recreatieplas buigt het pad naar links, wn route, aan rechterhand passeert men horecagelegenheid Nederheide voor een bezoek verderop bij de kruising even RA.
Bij kruising LA, rode (NM routepaaltjes met rode pijl) route, de wn route wordt verlaten.
Bij T-splitsing LA, iets verder bij kruising met verharde weg RD, rode route, het pad ca. 400m volgen tot bocht naar links met picknicktafel en een bankje, zijpaden negeren.
In deze bocht rechts aanhouden de lage heuvel met houten voetgangerssluis en NM bordje “Stippelberg” over, aan overzijde RD, “Bergweg”, rode route.
Bij kruising LA, de rode route wordt verlaten, verderop passeert men aan rechterhand een poel.
Pad met flauwe bocht naar rechts verder volgen, pad langs greppel/waterloop aan linkerhand negeren.
Na ca. 200m, voor wn routepaaltje en verderop een bankje rechts van het pad scherp LA,.
# Langs dit pad passeert men aan linkerhand een mooi uitzichtpunt op een heuvel met bankje.
8.
Pad met bocht naar links verder volgen, pad aan rechterhand negeren, wn en rode route.
Bij kruising met breed ruiterpad RD, wn en rode route.
Het pad met bocht naar rechts verder volgen, licht stijgend pad aan linkerhand negeren, wn71 en rode route, iets verder buigt het pad naar links.
Bij T-splitsing LA, kn71 volg 96, de rode route wordt verlaten.
Bij kruising RA, wn route, pad met verderop aan linkerhand een open plek.
Bij kruising met breed pad RD, wn route, het pad volgen tot T-splitsing.
Bij deze T-splitsing RA, vervolgens na ca. 30m LA, iets verder bij kruising met ruiterpad RD, wn route.
Bij kruising met rechtdoor een grasrijk pad RA, wn route.
Bij kruising LA, wn route, brede eikenlaan.
RD, pad aan rechterhand negeren, direct daarna voorbij houten afsluitboom, bij 4-sprong LA, “Langs de Palen”, kn96 volg 33, pad met bosrand aan linkerhand.
9.
Bij kruising RA, “Stippelbergseweg”, de wn route wordt verlaten, na ca. 110m buigt het pad naar links, het pad geruime tijd verder volgen tot kruising met informatiepaneel “54 Fietsen doe je in Brabant” en een picknicktafel, zijpaden negeren.
Bij deze kruising RD, “Stippelbergseweg”, zowel het grind-/fietspad door de bosrand als het onverhard pad langs de bosrand kan gevolgd worden, het pad ca. 400m volgen tot smal pad (wat lastig herkenbaar) met houten afsluitboom aan linkerhand voor een bosperceel met lagere begroeiing en een houten paneel met opschrift “Boomfeestdagen 21-24 maart” tussen de struiken, halverwege passeert men aan rechterhand een rij bomen tussen twee landbouwpercelen.
Bij dit pad LA, smal bospad met het perceel met berken en kleine dennen aan rechterhand.
Bij T-splitsing RA, breed zandpad met landbouwperceel aan linkerhand, het pad dat verderop door het bos gaat volgen tot kruising.
Bij deze kruising RA, breed pad.
RD, pad langs de bosrand aan rechterhand negeren, pad met gescheiden grind-/fietspad en met bosrand aan linkerhand.
10.
Na ca. 150m LA, “Koekkoekweg”, de weg volgen tot 2de bocht naar links met in deze bocht aan rechterhand inrit nr.20.
Direct na deze bocht RA, onverhard pad, wn route, iets verder bij T-splitsing RA, smal bospad, wn route, let op het wandelpad is tevens een ATB pad.
Bij een heuvel het pad met bocht naar rechts over de heuvel volgen, beide smalle paden aan linkerhand negeren, voorbij bocht naar links daalt het pad even en gaat iets verder weer over een heuvel en volgt de rand, wn route, in een grasrijke open plek buigt het pad naar links en wordt de heuvel verlaten.
Na verlaten van de heuvel, bij 4-sprong RA richting de bosrand, wn route, vervolgens voorbij de houten afsluitboom, bij kruising RA, wn route, breed onverhard pad.
Bij kruising met “Nachtegaallaan” LA, verharde weg, kn91 volg 90.
Voor woonboerderij nr. 16/18 RA, grind-/fietspad, wn route, voorbij de woonboerderij loopt men door het karakteristieke steegje Truttensteeg, verderop buigt het pad naar links.
Bij kruising met verharde weg RD, wn route, het grind-/fietspad helemaal uitlopen, zijpad iets voor 1ste woning aan linkerhand negeren.
Aan einde van het pad RD, verharde weg, weg aan linkerhand negeren, wn route.
Bij kruising RA, “Pastoor vd Eindestraat”, wn route.
Bij kruising RD, “Kastanjelaan”.
Voorbij de kerk LA het parkeerterreintje oplopen naar voorzijde van de kerk, het startpunt.

Legenda:
RA = rechtsaf, RD = rechtdoor en LA = Linksaf
NM = Natuurmonumenten.
Wandelnetwerk:
Groen/gele markeringen, kn staat voor een knooppuntpaaltje met nummers voor de richting, wn staat voor netwerk routepaaltje met alleen de richting of met een genummerde richting.

Bekijk de volledige routebeschrijving ⇢

Bereikbaarheid en toegankelijkheid

Startpunt

Kerk, Sint Antoniusstraat 32, 5425 VE te De Mortel. Plan Route

Met de auto

Parkeren kan op het parkeerterrein langs de kerk de ingang is aan de Kastanjelaan of op de parkeervakken aan de Lochterweg in de directe omgeving van de kerk.

Openbaar vervoer

Bushalte Kerk, De Mortel (Buurtbus}.

Rolstoeltoegankelijkheid

Deze route is niet geschikt voor rolstoelen of kinderwagens.

Honden

Mits de geldende regels worden nageleefd, zijn honden toegestaan in dit gebied.

Foto's (10)

De Nederheide in de vroege uurtjes Adrie: De Nederheide in de vroege uurtjes
De Stegebergse Paal Adrie: De Stegebergse Paal
De Nederheide Adrie: De Nederheide
Pad door Nederheide Adrie: Pad door Nederheide
Nieuwe natuur bij zandwinningsgebied Adrie: Nieuwe natuur bij zandwinningsgebied
Nieuwe natuur bij zandwinningsgebied Adrie: Nieuwe natuur bij zandwinningsgebied
Landgoed Stippelberg Adrie: Landgoed Stippelberg
Pad door de Stippelberg Adrie: Pad door de Stippelberg
Pad door de Stippelberg Adrie: Pad door de Stippelberg
In de verte de kerk van De Mortel Adrie: In de verte de kerk van De Mortel

Routekaart

Afdrukken
Annuleren

Topografische routekaart

Deze wandeltocht is ook beschikbaar op een zeer gedetailleerde topografische kaart stegebergse-tocht.pdf. Het printen van deze topografische kaart kan door gebruik te maken van de mogelijkheden die de PDF reader biedt.

Horecagelegenheden

In de plaats De MortelRestaurant Nederheide

Kaak 11
5763 PK Milheeze
Bezoek website

Ervaringen van wandelaars (12)

 1. Adrie 26 april 2024 om 10:40

  Gisteren 25 april 2024 de wandeltocht gecontroleerd en iets vernieuwd. Aan het einde van de wandeltocht iets meer variatie gecreëerd door een pad te volgen over een hoge stuifduin in de Nederheide voordat men via de Truttensteeg weer terugloopt naar De Mortel. De wateroverlast is duidelijk aan het minderen. Op een plaats bij punt 1 laatste regel heb ik een stukje een ATB pad over een heuvel moeten volgen omdat het pad nog onderwater stond. Bij punt 7 stroomt er op een plek over een klein stukje nog wat water over het pad met hoge wandelschoenen is dit punt ook goed te doen en bij punt 8 staat er op een pad nog water daar is door wandelaars met dikke takken een brugje gecreëerd over een greppel, bij het oversteken rekening dat de takken glad kunnen zijn. Op plaatsen waar het water inmiddels gezakt is levert dit ook bijzondere foto’s op, zie de foto linksonder. De routebeschrijving is weer actueel. Veel wandelplezier!

  Reageren
 2. Adrie 18 november 2022 om 15:19

  15 november 2022 de wandeltocht gecontroleerd. Op een paar plaatsen waren wat veranderingen in de extra herkenningspunten verder klopte de wandeltocht nog. De routebeschrijving is weer actueel. Veel wandelplezier!

  Reageren
 3. Adrie 27 december 2021 om 14:59

  Vandaag 27 december 2021 de wandeltocht gecontroleerd. Een klein terreintje dat in het verleden door crossers werd gebruikt en niet ver van de wandeltocht is is tegenwoordig een stiltegebied, het crossen is er niet meer toegestaan. De paden naar het terreintje zijn met boomstammen en greppels versperd. Verder geen grote veranderingen gezien. De routebeschrijving is weer actueel. Veel wandelplezier!

  Reageren
 4. Koen 20 augustus 2021 om 14:07

  Woensdag 11 augustus deze route gelopen op de .GPX. Mooie tocht, rustig met veel afwisseling in het landschap. Wat ons betreft een aanrader!

  Reageren
 5. R.Mescher 1 april 2021 om 16:52

  Vandaag gelopen met prachtig wandelweer. Mooie afwisselende route. Lekker rustig maar wat wil je op een donderdag.

  Reageren
 6. Janny 24 april 2020 om 12:40

  Gisteren de tocht met veel plezier gelopen.
  Het was schitterend weer en ik vind dit een geweldig mooie route.
  Bos, heide, water, rust, natuur, het heeft alles in zich wat ik nodig had.
  Bedankt voor deze mooie route Adrie.

  Reageren
 7. Adrie 6 december 2019 om 17:39

  Woensdag 4 december 2019 de wandelroute gecontroleerd met even een zonnetje waarna het heel snel mistig werd. De wandelroute iets gewijzigd een inmiddels heel smal pad langs een waterloop in landbouwgebied uit de wandelroute gehaald. In plaats daarvan loopt men nu langer door de rand van de Nederheide waarna het karakteristieke steegje Truttensteeg gevolgd wordt. De routebeschrijving is weer actueel. De foto is gemaakt in de omgeving van het uitkijkpunt in Landgoed Stippelberg. Veel wandelplezier!

  Reageren
 8. Nellie, Cor en Ad 19 maart 2019 om 10:14

  Afgelopen woensdag 13-3-2019 deze tocht gelopen.
  Wederom een mooie tocht, vooral zandwinningsgebied en de vennen waren heel mooi.
  Beschrijving klopte helemaal, alleen jammer van het weer. Twee uur droog gehouden, maar toen nog eens 2 uur in de plenzende regen en storm gelopen. Maar ook dat was weer bijzonder, wie doet dat nou?
  Dank weer voor de route.

  Reageren
 9. Anne 6 maart 2017 om 18:20

  6 maart 2017 de route gelopen. Heerlijk beschut lopen als het wat harder waait en een hele mooie omgeving! Dit is inmiddels de 3e of 4de route van Adrie die we hebben gelopen en de routebeschrijving was weer prima! Twee kleine opmerkingen/aanvullingen: De derde T- splitsing in punt 9 was geen splitsing maar een viersprong en het stuk tussen deze splitsing en Langs de palen is momenteel voor wandelaars bijna onbegaanbaar (tot de kuiten in de modder) door onderhoudswerkzaamheden van Staatsbosbeheer… We gaan deze route in een ander seizoen zeker nog een keer herhalen!

  Reageren
  1. Adrie 6 maart 2017 om 18:59

   Anne bedankt voor de reactie! Als de T-splitsing bij punt 9 voorlaatste regel nu een 4-sprong is dan is het pad RD vermoedelijk ontstaan door de huidige boswerkzaamheden. Mogelijk zijn de boomstammen via het nieuwe ontstane pad afgevoerd, dergelijke paden zijn vaak maar tijdelijk. Was het een breed pad? Met het pad “Langs de palen” komt het wel goed, binnenkort worden de grotere boswerkzaamheden weer beëindigd door het naderende broedseizoen. Meestal is dit halverwege de maand Maart, bospaden worden meestal tegen die tijd weer hersteld.

 10. Adrie 30 november 2016

  29 november 2016 de wandelroute gecontroleerd. Er waren wat kleine veranderingen bij de extra herkenningspunten, verder klopte de routebeschrijving. De routebeschrijving is aangepast en weer actueel. Veel wandelplezier!

  Reageren
 11. Lennard 1 maart 2015

  8-2 gelopen. Ik vond het een aardige route door voornamelijk rustig gelegen bosrijk gebied. De routebeschrijving is correct en duidelijk opgesteld.

  Reageren

Schrijf een bericht

Je bericht: *
Na verzending van een bericht met daarin een link naar een website is het bericht niet direct zichtbaar, het bericht wordt pas geplaatst nadat de link gecontroleerd is op veiligheid.
Je naam: *

Ondersteunde formaten: JPG en PNG (Maximale bestandsgrootte: 7 MB.)