Starkriet-tocht, Heusden Gem Asten te Noord-Brabant

16 km Wandelroute Starkriet-tocht, te Heusden Gem Asten

Een wandeltocht met twee gezichten. De wandeltocht gaat door het beekdal van de Aa met het waterbergingsgebied de Starkriet, het bosgebied de Witte Bergen maar ook door een gebied met glastuinbouw. Vanuit het plaatsje Heusden gaat de tocht richting de kasteelruïne Asten. De kasteelruïne zijn de restanten van het meer dan 600 jaar oude kasteel van Asten, het kasteel is in 1944 in puin gelegd door een Duitse fosforgranaat. Na het kasteel gepasseerd te zijn gaat de tocht door het buitengebied van Heusden, in dit van oorsprong akkerbouwgebied staan nu enkele grote kassencomplexen. Na een beetje moderne landbouw gezien te hebben gaat de tocht door het waterbergingsgebied de Starkriet. De Starkriet ligt langs de bovenloop van de Aa en is aangelegd in 2004, met als doel bij wateroverlast het water te bufferen. Men heeft de Aa in het gebied weer een meanderend verloop gegeven met een overstromingsgebied van 50 ha. Het inmiddels ruim 10jaar oude gebied is een mooi natuurgebied geworden. Om het gebied is een graskade aangelegd, de tocht gaat deels over deze graskade maar ook door het gebied. Zou het water toch te hoog staan, het is tenslotte een waterbergingsgebied, dan kan men de graskade om het gebied blijven volgen. Na verlaten van het waterbergingsgebied gaat de tocht naar de Witte Bergen. Dit bosgebied heeft zijn naam te danken aan de zandverstuiving die er is geweest. Zoals op zoveel plaatsen is het stuifzandgebied begin 20ste eeuw omgevormd tot productiebos, later zijn de "bergen" afgegraven voor de aanleg van de N279. Momenteel is het een aantrekkelijk wandelgebied geworden met een enorme visvijver met daar omheen een gevarieerd bosgebied. Op de terugweg naar Heusden gaat de route over een mooi pad door landgoed het Woold, een golfterrein met aan de rand nieuwe natuur. 71% van deze wandeltocht is onverhard.

Opgesteld door: Adrie Raaijmakers, op: 18-12-2015, laatst bijgewerkt op: 13-5-2024

Routebeschrijving

Op diverse punten wordt verwezen naar routepaaltjes. De vermeldingen zijn alleen bedoeld als extra herkenningspunten.
1.
Met de rug naar de ingang van het kerkje RA vertrekken.
Bij T-splitsing RA, iets verder gaat “Vostermansplein” over in “Antoniusstraat”, vervolgens 1ste weg RA, “Hooidries”.
Voorbij woning nr.68 LA, “Den Bunder”, vervolgens de weg met bocht naar rechts verder volgen, weg aan linkerhand negeren, de bochtige weg verder volgen tot 3-sprong voorbij woning nr.41.
Bij deze 3-sprong LA, “Den Bleek”, aan einde van de verharde weg het onverhard pad aan achterzijde van de woningen volgen.
Voorbij laatste woning RD, pad aan rechterhand negeren, voorbij omheind rioolgemaal buigt het pad naar links.
Bij kruising RA, onverhard pad, wn route, verderop buigt het pad naar rechts.
Voor bosperceel LA, pad met houten afsluitboom en met bosrand aan rechterhand, kn11 volg 10.
Iets voorbij bocht naar links LA, smal pad met waterplas aan rechterhand, de wn route wordt tijdelijk verlaten, verderop buigt het pad naar rechts met de waterplas aan rechterhand.
2.
Voorbij de waterplas RA, pad met de waterplas aan rechterhand.
Voorbij de waterplas links aanhouden, iets verder voorbij open metalen poort aan linkerhand eveneens links aanhouden, vervolgens voor waterloop bij T-splitsing RA, kn10 volg 56, pad tussen waterloop en beukenhaag met de waterloop aan linkerhand.
Bij T-splitsing met aan linkerhand brug RA, kn56 volg 11, verderop voor poortgebouw buigt het pad naar links.
Voorbij bosperceel het pad met bocht naar rechts verder volgen, wn route.
RD, pad langs bosrand aan rechterhand negeren, kn11 volg 81, na ca. 100m buigt het pad naar links, men volgt weer het pad richting kruising voorbij de woning.
Bij deze kruising RD, “Beemdstraat”, wn route, verharde weg volgen tot 3-sprong iets voorbij woning nr.2.
Bij deze 3-sprong RA, “Bosweg”, kn81 volg 80.
3.
Bij T-splitsing LA, ‘Waardjesweg”, wn route.
In flauwe bocht naar links van de weg RA, “Koekoeklaan”, onverhard pad, wn route.
T.h.v. twee-derde tuinbouwkas aan rechterhand LA, wn route.
Voor ingang camping “De Peel”, bij T-splitsing RA, verharde weg, kn80 volg 60.
Voorbij bankje LA, onverhard pad met aan beide zijde bosschages, kn60 volg 63.
Bij T-splitsing met aan linkerhand een picknicktafel RA, wn route, verharde weg, direct daarna in bocht naar links van de weg RD, wn route, het onverharde pad met iets voorbij boerderij kn63 volg 62 volgen tot T-splitsing voorbij een brugje.
Bij deze T-splitsing LA, pad met bosrand aan rechterhand, kn62 volg 43.
Voorbij het bosperceel het pad met bocht naar rechts verder volgen,  kn43 volg 42, verderop LA de kleine stuw over.
Voorbij de kleine stuw, op graskade bij T-splitsing LA, kn42 volg 40, iets voor kleine houten steiger bij de routepaaltjes RA, de wn route wordt verlaten, het smalle pad door het waterbergingsgebied inlopen, bij hoogwater of als het smalle pad te ruig is kan ook de graskade verder gevolgd worden tot kruising met kn40 routepaaltje.
4.
Op graskade, bij 3-sprong RA, pad over de graskade volgen.
Bij kruising met kn40 routepaaltje RA, men loopt het waterbergingsgebied weer in met verderop een brugje.
Na verlaten van het waterbergingsgebied, bij T-splitsing LA, verharde weg, iets verder RD, fietspad langs doorgaande weg, “Teunis Spekbaan”, weg aan rechterhand negeren, kn39 volg 38.
Voorbij brug LA, pad met houten afsluitboom over graskade, kn38 volg 40, verderop buigt het pad over de graskade naar rechts met in deze bocht een bankje.
Bij kruising LA, wn route, het fietspad langs de doorgaande weg volgen tot een pad aan linkerhand door de bosrand iets voorbij boerderij nr.21, ruim voor de boerderij wordt de wn route verlaten.
Bij dit pad LA, het pad door de bosrand volgen tot het naar links buigt richting een landbouwperceel.
Voor deze bocht RA, het bospad volgen tot kruising met verharde weg.
5.
Bij deze kruising RD, smal bospad met bordje “Welkom in de gemeentelijke bossen”.
Bij kruising met breed pad en kn14 routepaaltje RD, smal pad met houten paaltje met daartegen een paneeltje 3 inlopen, direct daarna voor waterplas (visvijver), bij T-splitsing LA, het hoger gelegen pad door de bosrand met de visvijver aan rechterhand volgen.
Bij kruising met smal verhard voetpad en aan linkerhand een schuilhut en groen gebouwtje RD, wn route, het hoger gelegen pad met visvijver aan rechterhand volgen tot 5-sprong voorbij een bankje en met links van het pad een afvalbak, bij deze 5-sprong komt het lager gelegen pad pal naast de visvijver samen met het gevolgde pad, zijpaden negeren.
Bij deze 5-sprong RD, iets verder bij 3-sprong rechts aanhouden, wn route, men volgt nog steeds het iets hoger gelegen pad met de visvijver aan rechterhand.
Bij 4-sprong met aan rechterhand aardendam in visvijver LA, licht stijgend pad, wn route.
Iets voor smalle zijde van de visvijver LA, wn route, vervolgens bij kruising met breed pad RD, smal pad met houten afsluitboom, de wn route wordt verlaten.
Bij T-splitsing LA, pad door bosrand.
6.
RD, pad aan linkerhand negeren, direct daarna RA, kn15 volg 49.
Bij T-splitsing RA, de wn route wordt verlaten, de verharde weg volgen tot ruigtegebiedje ruim voorbij woning (melkveehouderij) nr.2.
Aan einde van dit gebiedje RA door houten voetgangerssluis, kn48 volg 65, het pad met flauwe bocht naar rechts door het ruigtegebiedje volgen, verderop gaat het pad slingerend door het bos, na verlaten van het bosperceel gras-pad met bosschages aan linkerhand, bij golfterrein het gras-pad tussen golfterrein en houten omheining met de omheining aan linkerhand volgen.
Iets voorbij insectenhotel aan rechterhand RD, pad door perceel (gedenkbos) met enkele picknicktafels en bankjes aan linkerhand negeren, iets verder buigt het pad naar rechts, wn route, het pad buigt om een poel en volgt voorbij de poel een beekje aan rechterhand, verderop bij brugje het beekje oversteken en de andere zijde van het beekje volgen.
7.
Voorbij metalen poort, bij T-splitsing LA, verharde weg, kn65 volg 87, vervolgens na ca. 25m rechts aanhouden, onverhard pad, wn route.
Bij kruising RA, “Merelweg”, wn route, de verharde weg volgen tot kruising voorbij flauwe bocht naar links van de weg.
Bij deze kruising LA, onverhard pad door smalle strook bos, de wn route wordt verlaten.
T.h.v. inrit woning nr.9 aan linkerhand RD, pad aan rechterhand negeren, verderop gaat het onverharde pad over in een verharde weg, de weg “Slobeendweg” volgen tot Y-splitsing, zijwegen negeren.
Bij deze Y-splitsing rechts aanhouden, “Heikamperweg”.
Bij kruising RD, “Heikamperweg”.
Bij T-splitsing LA, “Past. Arnoldstraat”.
Bij T-splitsing RA, “Vostermansplein”, direct daarna LA richting het kerkje, het startpunt.

Legenda:
RA = rechtsaf, RD = rechtdoor en LA = Linksaf
Wandelnetwerk:
Wit/rode markeringen, kn staat voor een knooppuntpaaltje met genummerde richting, wn staat voor netwerk routepaaltje met alleen richting.

Bekijk de volledige routebeschrijving ⇢

Bereikbaarheid en toegankelijkheid

Startpunt

H. Antonius van Padua kerk, Vorstermansplein 14-16, 5725 AM te Heusden Gem Asten. Plan Route

Met de auto

Rijd naar de Voorste Heusden in Heusden Gem Asten. Ruime parkeermogelijkheden op het Vorstermansplein.

Openbaar vervoer

Bushalte Vorstermansplein, Heusden gem Asten.

Rolstoeltoegankelijkheid

Deze route is niet geschikt voor rolstoelen of kinderwagens.

Honden

Mits de geldende regels worden nageleefd, zijn honden toegestaan in dit gebied.

Foto's (10)

Poortgebouw kasteel Asten Adrie: Poortgebouw kasteel Asten
Poortgebouw kasteel Asten Adrie: Poortgebouw kasteel Asten
Oprijlaan Adrie: Oprijlaan
Kasteelruïne Asten Adrie: Kasteelruïne Asten
Pad in omgeving van het kasteel Adrie: Pad in omgeving van het kasteel
De Witte Bergen, visvijver Adrie: De Witte Bergen, visvijver
De Witte Bergen, visvijver Adrie: De Witte Bergen, visvijver
Het Starkriet, de Aa Adrie: Het Starkriet, de Aa
Het Starkriet, brugje over de Aa Adrie: Het Starkriet, brugje over de Aa
Insectenhotel Adrie: Insectenhotel

Routekaart

Afdrukken
Annuleren

Topografische routekaart

Deze wandeltocht is ook beschikbaar op een zeer gedetailleerde topografische kaart starkriet-tocht.pdf. Het printen van deze topografische kaart kan door gebruik te maken van de mogelijkheden die de PDF reader biedt.

Horecagelegenheden

In de plaats HeusdenErvaringen van wandelaars (14)

 1. Adrie 14 mei 2024 om 15:26

  Vrijdag 10 mei 2024 de wandeltocht gecontroleerd. Op een plek sijpelde nog wat water over het pad naar een waterloop verder waren de paden prima te belopen zelfs het mooie smalle ‘laarzenpad’ met een bankje bij de Aa. De routebeschrijving is weer actueel. Veel wandelplezier!

  Reageren
 2. Adrie 1 februari 2023 om 18:30

  Inmiddels zijn de werkzaamheden afgerond. Er is een nieuwe vispassage bij de stuwen aan de rand van het Starkriet aangelegd. De tijdelijke omleiding is verwijderd en de routebeschrijving aangepast aan de nieuwe situatie. Veel wandelplezier!

  Reageren
 3. Adrie 29 september 2022 om 15:00

  Waterschap Aa en Maas is het beekdal van de Aa en Kleine Aa klimaatbestendiger aan het maken. Een van de werkzaamheden is het aanleggen van een vispassage bij de stuwen aan de rand van het Starkriet. Hiervoor is het pad over de graskade langs het Starkriet afgesloten. Volg voorlopig de tijdelijke omleiding beschreven bij punt 3 zie ook de oranje lijn op de Google Maps kaart. Tevens de rest van de wandeltocht gecontroleerd. Zodra de werkzaamheden afgerond zijn ga ik kijken naar de nieuwe situatie bij het Starkriet.

  Reageren
 4. Theo 19 december 2021 om 15:28

  Mooie en afwisselende wandelroute. Het gedeelte over de harde weg langs de kassen vinden wij nauwelijks of geen afbreuk doen; is maar een kort stuk en niet eens echt saai. Verder heel veel mooie (Peel)natuur op de route.
  Let wel op: er staan hier en daar bordjes van de Starkrietroute; dat is niet dezelfde route als onze tocht!

  Reageren
 5. Rene Janssen 19 juli 2020 om 10:10

  Kan iemand mij verten waar ik kan starten en hoeveel km hij is bedankt

  Reageren
  1. Adrie 19 juli 2020 om 11:22

   Beste Rene Janssen, Het startpunt staat bij de rubriek Bereikbaarheid en toegankelijkheid
   Antonius van Padua kerk, Vorstermansplein 14-16, 5725 AM te Heusden Gem Asten. De lengte is 16km en staat in de kleine afbeelding bij de omschrijving.

 6. Adrie 15 februari 2019 om 15:50

  Gisteren 14-2 de wandelroute gecontroleerd, op een kleine uitbreiding van het wandelnetwerk na geen andere veranderingen gezien. De routebeschrijving is weer actueel. Op foto de meanderende Eeuwselse Loop door een mooi stukje nieuwe natuur aan de rand van golfbaan Het Woold. Veel wandelplezier!

  Reageren
 7. Willem van Gerwen 9 maart 2018 om 20:12

  Een leuke wandeltocht met helaas wat mindere stukken na de kasteelruïne.

  In de routebeschrijving staan enkele zaken niet juist weergegeven.
  Onder punt 4 staat: “Bij kruising LA, fietspad langs doorgaande weg volgen, wn route, vervolgens de weg volgen boerderij nr.21, voorbij bosgebied wordt de wn route verlaten.
  Na passeren van deze boerderij LA, bospad volgen, vervolgens het pad volgen tot het naar links buigt richting landbouwperceel.”
  Dit moet zijn: “Bij kruising LA, fietspad langs doorgaande weg volgen tot boerderij nr. 21.
  Na passeren van boerderij nr. 21 LA, bospad volgen, vervolgens het pad volgen tot het naar links buigt richting landbouwperceel.”

  Onder punt 6 staat: “Aan einde van dit gebiedje RA door houten voetgangerssluis, direct daarna rechts aanhouden, gras-pad door het ruigtegebiedje volgen, verderop t.h.v. klein bosgebied het slingerend pad door het bosgebied volgen.
  T.h.v. perceel met diverse picknicktafels en bankjes RD, pad aan linkerhand door het perceel negeren, direct daarna voor 2de poel buigt het pad naar rechts, het pad buigt om de poel en volgt vervolgens een beekje aan rechterhand, verderop bij een brugje het beekje oversteken en de andere zijde van het beekje volgen.”
  Voor de duidelijkheid is het beter de volgende tekst te vermelden:”Aan einde van dit gebiedje RA door houten voetgangerssluis, direct daarna rechts aanhouden, gras-pad door het ruigtegebiedje volgen, verderop t.h.v. klein bosgebied het slingerend pad door het bosgebied volgen.
  Na het bosgebied passeer je een ooievaarsnest en kom je bij een golfterrein. Hier links aanhouden en pad vervolgen langs een houten afrastering aan je linkerhand.
  T.h.v. perceel met een insectenhotel en diverse picknicktafels en bankjes RD, pad aan linkerhand door het perceel negeren, direct daarna voor 2de poel buigt het pad naar rechts, het pad buigt om de poel en volgt vervolgens een beekje aan rechterhand, verderop bij een brugje het beekje oversteken en de andere zijde van het beekje volgen.”

  Reageren
  1. Adrie 10 maart 2018 om 08:00

   Willem van Gerwen bedankt voor de reactie! Het verbetervoorstel is in de routebeschrijving overgenomen. Het gedeelte langs de kassen is voor de natuurliefhebber inderdaad een wat minder stuk. Het gebiedje rond en de kasteelruïne met poortgebouw zelf zijn mooi om te zien en zorgen voor variatie in de tocht, alleen is het jammer dat het wat te geïsoleerd ligt.

 8. Hans en José van 't Hof 17 december 2016 om 15:00

  Een dag die met een gedeeltelijke blauwe lucht begon en grijs eindigde. Maar we hebben weer genoten van ons brabantse land. Een mooie wandeling met echte brabantse kenmerken, kassen, een mooi groot ven, landbouw en mooie bossen.

  Eerste drie foto’s: “Betsie’s Hof” voor een leuk origineel cadeautje

  Reageren
 9. Adrie 3 december 2016

  De wandeltocht op 3 december 2016 gecontroleerd en tevens gewijzigd. De wandeltocht bestaat nu uit een kleine lus rond kasteelruïne Asten en een grote lus door o.a. het natuurgebied de Starkriet en de Witte Bergen. De wijziging heeft tot resultaat dat er bijna 2km rechte verharde weg uit de route is verdwenen terwijl de totale lengte van de route nagenoeg ongewijzigd is gebleven. Verder was in het gebied de Witte Bergen een pad bijna dichtgegroeid, dit is vervangen door een beter begaanbaar bospad. De routebeschrijving is weer actueel. Veel wandelplezier!

  Reageren
 10. Johanna 11 april 2016 om 14:59

  Lekker dicht bij huis de omgeving van Heusden verkend. Het eerste deel was wat minder spannend, maar dat werd ruimschoots goedgemaakt door het heerlijke lenteweer. Het tweede deel ging door een water- en natuurrijk gebied. Echt fijn toeven daar. De beschrijving is perfect. Bedankt Adrie.

  Foto’s van linksboven vervolgens met de klok mee: Achterkant kasteelruine, Visvijver Heusden, Stuw en Kasteelruïne.

  Reageren
 11. Richard Kemmeren 7 april 2016 om 15:04

  Starkriet

  Reageren
 12. Lennard 2 januari 2016

  23-12 gelopen.

  Ik vond het een route met twee gezichten. Het stuk tussen het kasteel en het wat natuurrijkere middenstuk van de route vond ik even doorzetten, zo tussen de lelijke kassen en stallen. Maar daarna wordt dat goed gemaakt met het natuurrijkere deel.

  Reageren

Schrijf een bericht

Je bericht: *
Na verzending van een bericht met daarin een link naar een website is het bericht niet direct zichtbaar, het bericht wordt pas geplaatst nadat de link gecontroleerd is op veiligheid.
Je naam: *

Ondersteunde formaten: JPG en PNG (Maximale bestandsgrootte: 7 MB.)