Starkriet-tocht, Heusden Gem Asten te Noord-Brabant

Wandeltocht door het beekdal van de Aa, langs de Zuid-Willemsvaart, door het waterbergingsgebied Het Starkriet en het bosgebied de Witte Bergen. Vanuit het plaatsje Heusden gaat de wandeltocht richting de kasteelruïne Asten. De kasteelruïne is het restant van het meer dan 600 jaar oude kasteel van Asten. Het kasteel is in 1944 in puin gelegd door een Duitse fosforgranaat. Voorbij het kasteel gaat de wandeltocht naar het beekdal van de Aa met aan de rand van het beekdal veel glastuinbouw. Vervolgens wordt de Zuid-Willemsvaart gevolgd richting het waterbergingsgebied Het Starkriet. Het Starkriet ligt langs de bovenloop van de Aa en is aangelegd in 2004, met als doel bij wateroverlast het water te bufferen. Men heeft de Aa in het gebied weer een meanderend verloop gegeven met een overstromingsgebied van 50 ha. Het inmiddels ruim 10 jaar oude gebied is een mooi natuurgebied geworden. Om het gebied is een graskade aangelegd, de wandeltocht gaat deels over deze graskade maar ook door het gebied. Zou het water toch te hoog staan, het is tenslotte een waterbergingsgebied, dan kan men de graskade om het gebied blijven volgen. Na verlaten van het waterbergingsgebied gaat de wandeltocht naar de Witte Bergen. Dit bosgebied heeft zijn naam te danken aan de zandverstuiving die er in het verleden is geweest. Zoals op zoveel plaatsen is het stuifzandgebied begin 20ste eeuw omgevormd tot productiebos, later zijn de 'bergen' afgegraven voor de aanleg van de N279. Momenteel is het een aantrekkelijk wandelgebied geworden met een enorme visvijver met daaromheen een gevarieerd bosgebied. Op de terugweg naar Heusden gaat de wandeltocht over een mooi pad door landgoed het Woold, een golfterrein met aan de rand nieuwe natuur langs de Eeuwelsche Loop en over het 'Verkenspejke', een leuk pad dat over het erf van een boerderij loopt. 83% van deze wandeltocht is onverhard.
Praktische informatie: Als het pad door het waterbergingsgebied door hoogwater niet gelopen kan worden of door de begroeiing moeilijk begaanbaar is kan de alternatieve route gevolgd worden. Ook moet men rekening houden met geluid van de N266 aan de overzijde van de Zuid-Willemsvaart.
Deze wandeltocht is voor wandelaars met een abonnement op de Wandelzoekpagina ook beschikbaar in de WandelZapp van de Wandelzoekpagina.
Routebeschrijving
1.
Met de rug naar de ingang van het kerkje RA vertrekken.
Bij T-splitsing RA, iets verder gaat “Vostermansplein” over in “Antoniusstraat”, vervolgens bij de 1ste weg RA, “Hooidries”.
Voorbij woning nr.68 LA, “Den Bunder”, vervolgens de weg met een bocht naar rechts verder volgen, weg aan linkerhand negeren, de bochtige weg verder volgen tot een 3-sprong voorbij woning nr.41.
Bij deze 3-sprong LA, “Den Bleek”, aan einde van de verharde weg het onverhard pad aan de achterzijde van woningen volgen.
Voorbij de laatste woning RD, pad aan rechterhand negeren, voorbij een omheind rioolgemaal met een bankje buigt het pad naar links.
Bij kruising RA, onverhard pad, wn route.
Bij T-splitsing RA, wn route.
Bij een bosperceel aan linkerhand RD, kn11 volg 56, iets verder buigt het pad langs het bosperceel naar links, verderop t.h.v. het poortgebouw van kasteel Asten buigt het pad naar rechts, het pad verder volgen tot een brug over een brede waterloop.
Voor de brug LA, kn56 volg 10, smal onverhard pad met de waterloop aan rechterhand en een beukenhaag aan linkerhand.
Voorbij de beukenhaag LA, kn10 volg 11, het pad met bordje “Opengesteld” volgen tot een bocht naar rechts.
Iets voor deze bocht RA, de wn route wordt verlaten, pad met een klein zuiltje aan linkerhand en iets verder een vijver aan rechterhand, voorbij de vijver buigt het pad naar rechts, het pad met de vijver aan rechterhand verder volgen tot een T-splitsing voor de brede waterloop, zijpad aan rechterhand negeren.
Bij deze T-splitsing LA, het pad tussen kassen en de waterloop volgen, het is wandelaars toegestaan het pad te volgen, het pad maakt deel uit van het wandelnetwerk.
Bij kruising met een verharde weg RD, onverhard pad met de waterloop nog steeds aan rechterhand, wn route, verderop bij een metalen poort door een klaphek.
3.
Iets voorbij het klaphek, bij 3-sprong links aanhouden een stuw met een brugje met leuningen over, aan de overzijde voorbij een picknicktafel, bij T-splitsing LA, kn20 volg 21, grasrijk pad met een ondiepe waterloop aan rechterhand en beek de Aa aan linkerhand, na ca. 160m buigt het pad naar rechts weg van de beek en gaat door de rand van grasland, ca. 140m voorbij deze bocht buigt het pad naar links richting een rij bomen, wn route, het pad met de bomen aan linkerhand buigt naar rechts, het pad verder volgen tot een T-splitsing voor het kanaal de Zuid-Willemsvaart .
Bij deze T-splitsing LA, kn21 volg 78, het brede pad met het kanaal aan rechterhand ca. 1,9km volgen tot een onverhard pad aan linkerhand met een gescheiden verhard fietspad t.h.v. de overgang naar een verharde weg, overige zijpaden negeren.
Bij dit pad LA, breed pad met een gescheiden verhard fietspad met verderop een brugje over beek de Aa, wn route.
Bij kruising voor een brede waterloop RA, onverhard pad met de waterloop aan linkerhand, kn78 volg 62.
4.
RD, brugje aan linkerhand negeren, kn62 volg 43, pad met de bosrand aan rechterhand.
Voorbij het bosperceel het pad met een bocht naar rechts verder volgen, kn43 volg 42, verderop LA een kleine stuw over.
Voorbij de kleine stuw, op een graskade bij T-splitsing LA, kn42 volg 40, iets voor een kleine houten steiger bij routepaaltjes RA, de wn route wordt verlaten, het smalle pad door het waterbergingsgebied inlopen, verderop voor beek de Aa buigt het pad naar links met aan rechterhand een bankje.
# Bij hoogwater of als het smalle pad te ruig is kan ook de graskade verder gevolgd worden tot een kruising met kn40 routepaaltje punt 5 1ste regel.
Op de graskade, bij 3-sprong RA, het pad over de graskade volgen.
5.
Bij kruising met kn40 routepaaltje RA, men loopt het waterbergingsgebied weer in met verderop een brugje.
Na verlaten van het waterbergingsgebied, bij T-splitsing LA, verharde weg, iets verder RD, het fietspad langs de doorgaande weg volgen, “Teunis Spekbaan”, weg aan rechterhand negeren, kn39 volg 38.
Voorbij een brug LA, onverhard pad met een houten afsluitboom over een graskade, kn38 volg 40, verderop buigt het pad over de graskade naar rechts met in deze bocht een bankje.
Bij kruising LA, wn route, het fietspad langs de doorgaande weg volgen tot een pad aan linkerhand door de bosrand iets voorbij boerderij nr.21 links van de weg, ruim voor de boerderij wordt de wn route verlaten.
6.
Bij dit pad LA, het pad door de bosrand volgen tot het pad naar links buigt richting een landbouwperceel.
Voor deze bocht RA, het bospad volgen tot een kruising met een verharde weg.
Bij deze kruising RD, smal bospad met bordje “Welkom in de gemeentelijke bossen”.
Bij kruising met een breed pad en kn14 routepaaltje RD, smal pad met een houten paaltje inlopen, direct daarna voor een plas (visvijver), bij T-splitsing LA, het hoger gelegen pad door de bosrand met de visvijver aan rechterhand volgen.
Bij kruising met een smal verhard voetpad en aan linkerhand een groen gebouwtje en een schuilhut RD, wn route, het hoger gelegen pad met de visvijver aan rechterhand verder volgen tot een 5-sprong voorbij een bankje links van het pad een afvalbak, bij deze 5-sprong komt het lager gelegen pad pal naast de visvijver samen met het gevolgde pad, zijpaden negeren.
7.
Bij deze 5-sprong RD, iets verder bij 3-sprong rechts aanhouden, wn route, men volgt nog steeds het iets hoger gelegen pad met de visvijver aan rechterhand.
Bij 4-sprong met aan rechterhand aardendam in de visvijver LA, licht stijgend pad, wn route.
Iets voor de smalle zijde van de visvijver LA, wn route, vervolgens bij kruising met een breed pad RD, pad met een houten afsluitboom, de wn route wordt verlaten.
Bij T-splitsing RA, wn route, pad door de bosrand, verderop buigt het pad naar rechts met een golfbaan aan linkerhand.
Bij kruising LA, breed pad, kn17 volg 23.
T.h.v. de bosrand RD, zijpaden richting het golfterrein en een zijpad aan rechterhand negeren, verharde weg, “Korhoenweg”, kn23 volg 65.
8.
Voorbij het golfterrein aan linkerhand, kn65 volg 48, gras-/onderhoudspad met een metalen poort en een beekje aan rechterhand, bij een brugje het beekje overzsteken en de andere zijde volgen, verderop voorbij een bocht naar links volgt het ad een poel aan rechterhand en buigt om de poel, iets voorbij de poel buigt het pad voor een gedenkbos naar links.
Direct na deze bocht RD, pad door het gedenkbos aan rechterhand negeren, pad met een poel en iets verder een insectenhotel aan linkerhand, voorbij het insectenhotel een perceel met een houtenafrastering volgen, verderop gaat het pad slingerend door een bosperceel.
Voorbij een houten voetgangerssluis, bij kruising met een verharde weg RD, kn48 volg 63, door de rand van een perceel lopen met een haag aan rechterhand, voorbij de haag de rand verder volgen, voorbij een klein stalletje buigt het pad door de rand naar rechts, iets voorbij de 2de bocht naar rechte het perceel verlaten.
9.
Na verlaten van het perceel, bij T-splitsing RA, kn63 volg 60, onverhard pad, vervolgens voorbij de boerderij rechts van het pad RD, verharde weg, “Sengersbroekweg”, wn route, iets verder LA, onverhard pad met bosschages aan rechterhand, wn route.
Aan einde van het pad bij T-splitsing RA, verharde weg met een bankje, kn60 volg 80.
T.h.v. camping “De Peel” LA, onverhard pad, “Kievitslaan”, kn80 volg 81.
Voor een kas, bij T-splitsing RA, wn route.
Aan einde van het pad bij T-splitsing RA, verharde weg, de wn route wordt verlaten.
Bij T-splitsing LA, “Antoniusstraat”, de weg die verderop overgaat in , “Vostermansplein” volgen tot een weg aan linkerhand richting het kerkje, overige zijwegen negeren.
Bij deze weg LA richting het kerkje, het startpunt.
Legenda:
RA = rechtsaf, RD = rechtdoor en LA = Linksaf
Wandelnetwerk:
Wit/rode markeringen, kn staat voor een knooppuntpaaltje met genummerde richting, wn staat voor een netwerk routepaaltje met alleen richting.
Bekijk de volledige routebeschrijving ⇢
Bereikbaarheid en toegankelijkheid
Startpunt
H. Antonius van Padua kerk, Vorstermansplein 14-16, 5725 AM te Heusden Gem Asten. Plan Route
Met de auto
Rijd naar de Voorste Heusden in Heusden Gem Asten. Ruime parkeermogelijkheden op het Vorstermansplein.
Openbaar vervoer
Bushalte Vorstermansplein, Heusden gem Asten.
Rolstoeltoegankelijkheid
Deze route is niet geschikt voor rolstoelen of kinderwagens.
Honden
Mits de geldende regels worden nageleefd, zijn honden toegestaan in dit gebied.
Foto's (10)
Routekaart
Topografische routekaart
Deze wandeltocht is ook beschikbaar op een zeer gedetailleerde topografische kaart starkriet-tocht.pdf. Het printen van deze topografische kaart kan door gebruik te maken van de mogelijkheden die de PDF reader biedt.
Download(s)
Horecagelegenheden
In de plaats Heusden
De wandeltocht kan weer in zijn geheel gelopen worden. De werkzaamheden aan de hoogspanningslijnen zijn afgerond. Vandaag, 23 april 2025, was men nog bezig met het opruimen van de metalen rijplaten op de paden in de buurt van de hoogspanningsmasten. De paden zijn weer toegankelijk, de bouwhekken met verbodsborden die de paden afsloten, zijn verwijderd. De wandeltocht gecontroleerd en gewijzigd. De weg die voorheen langs enkele kassen ging is uit de wandeltocht gehaald en vervangen door een pad door het Aa-dal en een pad langs de Zuid-Willemsvaart. Een lang maar ook fraai pad met uitzicht over het beekdal van de Aa, echter met het nadeel van verkeersgeluid afkomstig van de N266 aan de overzijde van de Zuid-Willemsvaart. De routebeschrijving is weer actueel. Veel wandelplezier!
Bij kn40 punt 4 gaat de wandeltocht door de waterberging, het pad door de waterberging is tot 1 mei 2025 gesloten. Zie ook de foto die gemaakt is aan de andere zijde van de waterberging. Door Tennet wordt er gewerkt aan de hoogspanningslijnen, een deel van het pad wordt gebruikt door bouwverkeer tot een hoogspanningsmast. Gedurende deze tijd de omleiding volgen zie ook de oranje lijn op de Google Maps kaart.
Vrijdag 10 mei 2024 de wandeltocht gecontroleerd. Op een plek sijpelde nog wat water over het pad naar een waterloop verder waren de paden prima te belopen zelfs het mooie smalle ‘laarzenpad’ met een bankje bij de Aa. De routebeschrijving is weer actueel. Veel wandelplezier!
Inmiddels zijn de werkzaamheden afgerond. Er is een nieuwe vispassage bij de stuwen aan de rand van het Starkriet aangelegd. De tijdelijke omleiding is verwijderd en de routebeschrijving aangepast aan de nieuwe situatie. Veel wandelplezier!
Waterschap Aa en Maas is het beekdal van de Aa en Kleine Aa klimaatbestendiger aan het maken. Een van de werkzaamheden is het aanleggen van een vispassage bij de stuwen aan de rand van het Starkriet. Hiervoor is het pad over de graskade langs het Starkriet afgesloten. Volg voorlopig de tijdelijke omleiding beschreven bij punt 3 zie ook de oranje lijn op de Google Maps kaart. Tevens de rest van de wandeltocht gecontroleerd. Zodra de werkzaamheden afgerond zijn ga ik kijken naar de nieuwe situatie bij het Starkriet.
Mooie en afwisselende wandelroute. Het gedeelte over de harde weg langs de kassen vinden wij nauwelijks of geen afbreuk doen; is maar een kort stuk en niet eens echt saai. Verder heel veel mooie (Peel)natuur op de route.
Let wel op: er staan hier en daar bordjes van de Starkrietroute; dat is niet dezelfde route als onze tocht!
Kan iemand mij verten waar ik kan starten en hoeveel km hij is bedankt
Beste Rene Janssen, Het startpunt staat bij de rubriek Bereikbaarheid en toegankelijkheid
Antonius van Padua kerk, Vorstermansplein 14-16, 5725 AM te Heusden Gem Asten. De lengte is 16km en staat in de kleine afbeelding bij de omschrijving.
Gisteren 14-2 de wandelroute gecontroleerd, op een kleine uitbreiding van het wandelnetwerk na geen andere veranderingen gezien. De routebeschrijving is weer actueel. Op foto de meanderende Eeuwselse Loop door een mooi stukje nieuwe natuur aan de rand van golfbaan Het Woold. Veel wandelplezier!
Een leuke wandeltocht met helaas wat mindere stukken na de kasteelruïne.
In de routebeschrijving staan enkele zaken niet juist weergegeven.
Onder punt 4 staat: “Bij kruising LA, fietspad langs doorgaande weg volgen, wn route, vervolgens de weg volgen boerderij nr.21, voorbij bosgebied wordt de wn route verlaten.
Na passeren van deze boerderij LA, bospad volgen, vervolgens het pad volgen tot het naar links buigt richting landbouwperceel.”
Dit moet zijn: “Bij kruising LA, fietspad langs doorgaande weg volgen tot boerderij nr. 21.
Na passeren van boerderij nr. 21 LA, bospad volgen, vervolgens het pad volgen tot het naar links buigt richting landbouwperceel.”
Onder punt 6 staat: “Aan einde van dit gebiedje RA door houten voetgangerssluis, direct daarna rechts aanhouden, gras-pad door het ruigtegebiedje volgen, verderop t.h.v. klein bosgebied het slingerend pad door het bosgebied volgen.
T.h.v. perceel met diverse picknicktafels en bankjes RD, pad aan linkerhand door het perceel negeren, direct daarna voor 2de poel buigt het pad naar rechts, het pad buigt om de poel en volgt vervolgens een beekje aan rechterhand, verderop bij een brugje het beekje oversteken en de andere zijde van het beekje volgen.”
Voor de duidelijkheid is het beter de volgende tekst te vermelden:”Aan einde van dit gebiedje RA door houten voetgangerssluis, direct daarna rechts aanhouden, gras-pad door het ruigtegebiedje volgen, verderop t.h.v. klein bosgebied het slingerend pad door het bosgebied volgen.
Na het bosgebied passeer je een ooievaarsnest en kom je bij een golfterrein. Hier links aanhouden en pad vervolgen langs een houten afrastering aan je linkerhand.
T.h.v. perceel met een insectenhotel en diverse picknicktafels en bankjes RD, pad aan linkerhand door het perceel negeren, direct daarna voor 2de poel buigt het pad naar rechts, het pad buigt om de poel en volgt vervolgens een beekje aan rechterhand, verderop bij een brugje het beekje oversteken en de andere zijde van het beekje volgen.”
Willem van Gerwen bedankt voor de reactie! Het verbetervoorstel is in de routebeschrijving overgenomen. Het gedeelte langs de kassen is voor de natuurliefhebber inderdaad een wat minder stuk. Het gebiedje rond en de kasteelruïne met poortgebouw zelf zijn mooi om te zien en zorgen voor variatie in de tocht, alleen is het jammer dat het wat te geïsoleerd ligt.
Een dag die met een gedeeltelijke blauwe lucht begon en grijs eindigde. Maar we hebben weer genoten van ons brabantse land. Een mooie wandeling met echte brabantse kenmerken, kassen, een mooi groot ven, landbouw en mooie bossen.
–
Eerste drie foto’s: “Betsie’s Hof” voor een leuk origineel cadeautje
De wandeltocht op 3 december 2016 gecontroleerd en tevens gewijzigd. De wandeltocht bestaat nu uit een kleine lus rond kasteelruïne Asten en een grote lus door o.a. het natuurgebied de Starkriet en de Witte Bergen. De wijziging heeft tot resultaat dat er bijna 2km rechte verharde weg uit de route is verdwenen terwijl de totale lengte van de route nagenoeg ongewijzigd is gebleven. Verder was in het gebied de Witte Bergen een pad bijna dichtgegroeid, dit is vervangen door een beter begaanbaar bospad. De routebeschrijving is weer actueel. Veel wandelplezier!
Lekker dicht bij huis de omgeving van Heusden verkend. Het eerste deel was wat minder spannend, maar dat werd ruimschoots goedgemaakt door het heerlijke lenteweer. Het tweede deel ging door een water- en natuurrijk gebied. Echt fijn toeven daar. De beschrijving is perfect. Bedankt Adrie.
–
Foto’s van linksboven vervolgens met de klok mee: Achterkant kasteelruine, Visvijver Heusden, Stuw en Kasteelruïne.
Starkriet
23-12 gelopen.
Ik vond het een route met twee gezichten. Het stuk tussen het kasteel en het wat natuurrijkere middenstuk van de route vond ik even doorzetten, zo tussen de lelijke kassen en stallen. Maar daarna wordt dat goed gemaakt met het natuurrijkere deel.