Stalberg-tocht, Wellerlooi te Limburg

23 km Wandelroute Stalberg-tocht, te Wellerlooi

Wandeltocht door de Rode Hoek, gemeentebossen Bergen, de Stalberg en door het Landgoed de Hamert in het Nationaal Park De Maasduinen. De Rode Hoek en de gemeentebossen Bergen zijn gelegen in een relatief rustig deel van het Nationaal Park De Maasduinen. De Maasduinen zijn stuifduinen die in de laatste ijstijd zijn ontstaan door zand dat door de koude westenwind uit het onbegroeide Maasdal naar het oosten is geblazen. Men kan hier goed wandelen zonder iemand tegen te komen. Het grootste gedeelte bestaat uit naaldbos. De Stalberg is een uniek gebied, dit omdat de Maasduinen hier zeer dicht tegen de Maas aanliggen. Het gebied bestaat uit bloemrijke graslanden die in een smalle strook langs de Maas liggen samen met beboste hoger gelegen Maasduinen. Het Landgoed de Hamert is een groot natuurgebied. De tocht gaat door het bekendste deel een ongeveer 250 ha groot heideveld met opvallende hoge stuifheuvels, veenplassen en vennen en een gerestaureerde oude grafheuvel. Vanuit dit z.g. "Vorstengraf" en de Trappenberg heeft men een mooi uitzicht over het Pikmeeuwenwater. 91% van deze wandeltocht is onverhard.

Opgesteld door: Adrie Raaijmakers, op: 15-4-2013, laatst bijgewerkt op: 29-3-2024

Routebeschrijving

Op diverse punten wordt verwezen naar routepaaltjes. De vermeldingen zijn alleen bedoeld als extra herkenningspunten.
1.
Met de rug naar het plein voor de kerk RA vertrekken.
Bij kruising LA, “Kruisstraat”, kn15 volg 20, de weg volgen tot bocht naar links voorbij kombord “Einde bebouwde kom Wellerlooi”, zijweg negeren.
In deze bocht RA, “Schaak”, kn20 volg 19, de weg volgen tot kruising.
Bij deze kruising RD, breed grindpad, kn19 volg 24.
Voor flauwe bocht naar rechts van het grindpad RA richting “10”, de wn route wordt verlaten.
In bocht naar rechts van het grindpad links aanhouden langs de wit metalen SLL afsluitboom en SLL bord “Rode Hoek”, direct daarna bij kruising RD, het onverharde pad met iets verder een houten afsluitboom en SLL bordje ca. 700m volgen tot kruising voorbij een houten afsluitboom.
2.
Bij deze kruising LA, breed pad tevens ATB pad.
Na ca. 180m, iets voorbij flauwe bocht naar links RA, het smallere pad buigt verderop met een ruime bocht naar links.
Bij T-splitsing met aan rechterhand een wn routepaaltje LA.
Na ca. 170m, t.h.v. rood routepaaltje (rood geschilderde inkeping) scherp RA, licht dalend pad.
Bij kruising RD, pad met rood routepaaltje.
Bij kruising RD, wn en rode route.
Bij kruising RA, grindpad, de wn en rode route worden weer verlaten.
Na ca. 110m, in flauwe bocht naar rechts van het grindpad LA, onverhard pad.
RD, achtereenvolgens pad aan linker- en rechterhand negeren, wn route.
RD, smal pad aan linkerhand negeren, wn en rode route, iets verder voor houten reling buigt het pad naar links.
3.
Iets voorbij deze bocht rechts aanhouden langs de picknicktafel, de rand van de heuvel (stuifduin) verder volgen met dal aan rechterhand, wn en rode route, het pad daalt even en stijgt weer en volgt de rand.
Voorbij het dal het dalende pad met bocht naar rechts verder volgen, pad aan linkerhand negeren, wn en rode route, het pad dat verderop met ruime bocht naar rechts buigt ca. 350m verder volgen tot 3-sprong voor de bosrand, smalle zijpaden negeren.
Bij deze 3-sprong rechts aanhouden richting houten afsluitboom, wn route, de rode route wordt verlaten vervolgens voorbij de afsluitboom, bij kruising met grindpad RA, grind-/fietspad, de wn route wordt verlaten.
Voorbij picknicktafel RA, onverhard pad met verderop een smal vennetje, iets voorbij het vennetje gaat het pad door het bos en buigt ruim daarna naar rechts.
4.
Bij Y-splitsing LA, het pad met aan rechterhand een ven aan voet van een hoge heuvel volgen tot T-splitsing.
Bij deze T-splitsing RA, grindpad
Bij ruime 5-sprong het 2de pad aan linkerhand volgen, breed pad.
Na ca. 200m, bij kruising LA, smaller pad.
Bij T-splitsing RA, het pad is tevens ATB pad.
Na ca. 100m, bij 3-sprong LA, het pad volgen tot T-splitsing.
Bij deze T-splitsing RA, het brede pad met gescheiden grind-/fietspad ca. 650m volgen tot pad aan rechterhand voor een eik met meerdere stammen tussen het brede pad en het grind-/fietspad met voorbij de eik een picknicktafel.
Bij dit pad scherp RA, pad met houten afsluitboom en bordje “Gemeentebossen Bergen” tevens ruiterroute 42.
Bij 3-sprong LA, ruiterroute 42.
5.
Bij 5-sprong RD, het pad links van SLL bord “Rode Hoek” met heuvels aan linkerhand inlopen, ruiterroute 42, het pad dat verderop naar links buigt volgen tot een landbouwperceel aan rechterhand, halverwege het landbouwperceel buigt het pad naar links een smal bosperceel in, aan andere zijde van het bosperceel buigt het pad naar rechts en volgt de bosrand aan rechterhand.
Voorbij het bosperceel en waterloop RA, het pad met verderop bij de bosrand een houten afsluitboom en bordje “Gemeentebossen Bergen” volgen tot 4-sprong ruim in het bos met aan rechterhand een smalle open plek met heide.
Bij deze 4-sprong LA, pad met rood routepaaltje.
In laagte met houten bord “Gemeente Bergen Maasduinen Hazenleger”, bij 4-sprong RD, wn route.
Voorbij bankje, bij T-splitsing LA, wn route, direct daarna bij kruising met verharde weg RD, vervolgens voorbij houten afsluitboom RA, wn route.
6.
Bij kruising RD, wn route tevens ruiterpad.
Bij T-splitsing LA, grindpad, vervolgens na ca. 30m RA, bospad tevens ATB pad, wn route.
RD, pad aan rechterhand negeren, wn route, de ATB route wordt weer verlaten, vervolgens bij 4-sprong LA, kn52 de wn route wordt verlaten.
Bij T-splitsing RA, grindpad, direct daarna RD, pad aan linkerhand negeren.
Bij kruising RD door klaphek met SLL bord “Landgoed de Hamert”, het pad buigt naar links.
RD, dalend pad aan rechterhand negeren, wn route, de heuvel (stuifduin) verder volgen.
# Aan linkerhand heeft men een prachtig uitzicht over het “Westmeerven” en “Heerenven”.
Ca. 60m voorbij flauwe bocht naar rechts RD, pad aan rechterhand negeren, wn route, verderop buigt het pad langs de bosrand naar rechts en daalt met de bosrand aan rechterhand.
7.
Het pad met bocht naar links door de rand van het heidegebied verder richting de houten poort met klaphek in de verte volgen, wn route, pad aan rechterhand negeren.
Ruim voorbij het klaphek, bij T-splitsing RA, de wn route wordt verlaten, pad met verderop een wit metalen afsluitboom.
Iets voorbij de afsluitboom LA, pad met houten afsluitboom en SLL bordje door de rechterzijde van het smalle heideveldje inlopen, het pad loopt aan rechterhand parallel aan een breder pad, verderop aan einde van het veldje buigt het pad naar links.
Voorbij bocht rechts, bij kruising met breder pad RD, wn route, iets verder buigt het pad naar links.
Ruim voorbij volgende bocht naar links, bij T-splitsing LA, wn route, vervolgens na ca. 50m RA, wn route.
Voorbij open strook, in flauwe bocht naar rechts van het pad LA, wn route.
Bij 4-sprong RD, wn route, pad met iets verder een heuvel, verderop buigt het pad naar links.
8.
Iets voorbij deze bocht het pad met bocht naar rechts verder volgen, pad aan linkerhand negeren, wn route.
Bij kruising met grindpad RD, kn51 volg 54, iets verder buigt het pad naar links en gaat over een heuvel.
Voor klaphek LA, pad met afrastering aan rechterhand, wn route.
Bij kruising met aan rechterhand een houten poort met klaphek RA door het klaphek, grindpad, kn54 volg 55, vervolgens in flauwe bocht naar rechts van het grindpad links aanhouden, de wn route wordt verlaten, het onverharde pad volgen tot T-splitsing voor een hoge heuvel (stuifduin), zijpaden negeren, iets voor deze T-splitsing buigt het pad naar rechts.
Bij deze T-splitsing LA, wn route, direct daarna RD, pad met klaphek aan linkerhand negeren, het pad met heuvel aan rechterhand volgen tot splitsing met in het pad aan linkerhand een veerooster.
Bij deze splitsing rechts aanhouden, kn56 volg 57, vervolgens na ca. 60m LA door klaphek, kn57 volg 60, direct daarna RD, pad aan linkerhand negeren, witte route, het pad over de heuvel (hoefijzervormige stuifduin) rond het vennengebied volgen tot klaphek.
9.
Ca. 80m voorbij het klaphek het pad met flauwe bocht naar links verder volgen, smal pad aan rechterhand negeren, witte (wit geschilderd SLL routepaaltjes) en wn route, het pad verder volgen tot kruising.
Bij deze kruising LA, witte route, kn60 volg 46, vervolgens na ca. 50m RD, smal pad aan rechterhand negeren.
Na ca. 75m, voorbij bankje bij splitsing rechts aanhouden, witte en wn route, pad met verderop t.h.v. de bosrand een klaphek.
Bij Y-splitsing LA, witte en wn route, het grindpad volgen tot verharde weg.
Bij de verharde weg RD, het grindpad iets links aan overzijde van de verharde weg inlopen, witte en wn route, vervolgens voor beekje, bij 3-sprong RA, witte route, kn46 volg 45.
Bij verharde weg RD, het grindpad aan overzijde van de verharde weg inlopen, kn45 volg 47, direct daarna bij splitsing links aanhouden, onverhard pad, witte route.
In dalletje RD, pad door dalletje aan linkerhand negeren, witte route, kn47 volg 59.
10.
Iets voorbij klaphek, bij 3-sprong RA, witte en wn route, het pad volgen tot kruising met iets voor de kruising aan rechterhand een pad naar een kruisbeeld, een WOII herdenkingsplaats, zijpaden negeren.
# Op 2 mei 1943 werden op de plaats van dit Monument der Gevallenen zeven mannen uit Midden- en Zuid Limburg in het geheim door een Duits vuurpeloton doodgeschoten.
Bij deze kruising RD, witte route, kn59 volg 57, verderop voor de opvallende heuvel buigt het pad naar links, wn route.
# De heuvel die men passeert is een Vorstengraf, een van de grotere grafheuvels van Nederland. De grafheuvel wordt ook wel Scherpenheuvel genoemd.
Voorbij de heuvel RD, pad aan rechterhand negeren, het pad buigt met flauwe bocht naar links en gaat over de heuvel (hoefijzervormige stuifduin) .
Bij Y-splitsing rechts aanhouden, witte en wn route, het dalend pad verder volgen.
Bij kruising RD, de witte en wn route worden verlaten, pad met aan linkerhand een stalletje met in de zomer bijenkasten.
11.
Bij T-splitsing LA, grindpad richting houten poort in de verte.
Iets voorbij de houten poort met klaphek, bij kruising met doorgaande weg RD door klaphek, let op drukke weg!!!, wn route.
Op heuveltop, in bocht naar links van het pad RA, kn48 volg 49, het smalle pad over de heuvel met de Maas aan linkerhand volgen tot klaphek, voorbij van het klaphek schuin naar links richting het grasland in de uiterwaarde lopen, in het grasland door de rand lopen met bosrand aan rechterhand tot klaphek.
# Bij het klaphek wordt er verder gestruind door het grasland dicht tegen de oever van Maas, geeft men de voorkeur aan het lopen over een gebaand pad kan men als alternatief via het klaphek de uiterwaarde verlaten, direct daarna bij 3-sprong LA, het pad met bosrand aan rechterhand volgen tot verhard fietspad. Bij het fietspad RD, fietspad aan rechterhand negeren, kn49 volg 10, het fietspad volgen tot smalle verharde weg aan rechterhand voor een hoge uitkijktoren. Bij deze smalle weg RA, kn10 volg 17. Ga verder bij punt 12 voorlaatste regel.

T.h.v. het klaphek LA door de uiterwaarde richting de Maas lopen, iets voor de Maas RA, verderop voor een afrastering weer RA de afrastering aan linkerhand volgen, vervolgens met een bocht naar links en rechts door de rand van het grasland lopen richting houten poort met klaphek tegen bosrand.
12.
Voorbij het klaphek, bij T-splitsing LA, grindpad.
RD, verhard fietspad, fietspad aan rechterhand negeren, kn49 volg 10.
Na ca. 500m LA door klaphek, wn route, door de uiterwaarde naar de Maas lopen, voor de Maas RA, de Maas aan linkerhand ca. 1km volgen tot een doorgang in bosschages met aan rechterhand op enige afstand een hoge uitkijktoren.
Voor deze doorgang RA richting het klaphek lopen, wn route, via dit klaphek de uiterwaarde verlaten.
Na verlaten van de uiterwaarde, bij kruising RD, kn10 volg 17, smalle verharde weg met aan linkerhand de uitkijktoren.
Bij kruising met doorgaande weg RD, let op drukke weg!!!!, wn route.
Bij 3-sprong LA, kn17 volg 15, direct daarna RD, “Catharinastraat”, weg aan linkerhand negeren, de weg verder volgen tot het plein voor de kerk, het startpunt.

Legenda
RA = rechtsaf, RD = rechtdoor en LA = Linksaf
SLL = Stichting het Limburgs Landschap.
Wandelnetwerk:
Rood/witte markeringen, kn staat voor een knooppuntpaaltje met genummerde richting, wn staat voor netwerk routepaaltje met alleen richting.

Bekijk de volledige routebeschrijving ⇢

Bereikbaarheid en toegankelijkheid

Startpunt

Plein voor de kerk, Catharinastraat 22-24, 5856 AT te Wellerlooi. Plan Route

Met de auto

Parkeren kan op het plein voor de kerk.

Openbaar vervoer

Bushalte Catharinastraat, Wellerlooi. Aanlooproute: Loop vanuit bushalte naar horecagelegenheid Taste & Go, ga vervolgens LA. De routebeschrijving kan gestart worden bij punt 12 laatste regel.

Rolstoeltoegankelijkheid

Deze route is niet geschikt voor rolstoelen of kinderwagens.

Honden

Mits de geldende regels worden nageleefd, zijn honden toegestaan in dit gebied.

Foto's (10)

Zicht op ven aan de voet van de Galgenberg Adrie: Zicht op ven aan de voet van de Galgenberg
Pad over de Dikkenberg Adrie: Pad over de Dikkenberg
Uitzicht vanuit de Dikkenberg Adrie: Uitzicht vanuit de Dikkenberg
Landgoed de Hamert, het Pikmeeuwenwater Adrie: Landgoed de Hamert, het Pikmeeuwenwater
De Trappenberg Adrie: De Trappenberg
Bijenkasten Adrie: Bijenkasten
Landgeiten Adrie: Landgeiten
Een andere grazer het schaap Adrie: Een andere grazer het schaap
De Maas Adrie: De Maas
De Stalberg, galloway runderen Adrie: De Stalberg, galloway runderen

Routekaart

Afdrukken
Annuleren

Topografische routekaart

Deze wandeltocht is ook beschikbaar op een zeer gedetailleerde topografische kaart stalberg-tocht.pdf. Het printen van deze topografische kaart kan door gebruik te maken van de mogelijkheden die de PDF reader biedt.

Horecagelegenheden

Jachthut op den Hamer

Twistedenerweg 2
5856 CK Wellerlooi
Bezoek website

Café Het Centrum

Catharinastraat 18
5856 AT Wellerlooi
Bezoek website

Ervaringen van wandelaars (6)

  1. Adrie 12 november 2021 om 13:48

    Woensdag 10 november 2021 de wandeltocht gecontroleerd, geen grote veranderingen gezien. De routebeschrijving is weer actueel. Veel wandelplezier!

    Reageren
  2. Adrie 20 oktober 2017 om 16:20

    De wandeltocht 15 oktober 2017 gecontroleerd en tevens gewijzigd. Nieuw in de tocht is de Galgenberg met mooi uitzicht over de omgeving. Op 3/4 van de tocht komt men langs een horecagelegenheid. Aan het einde van de wandeltocht kan er over een grotere afstand gestruind worden. Ook nieuw is een 25 hoge uitkijktoren met een weids uitzicht over de omgeving, niet vergeten een munt van 1 euro voor entree. De routebeschrijving is weer actueel. Veel wandelplezier!

    Reageren
  3. Adrie 3 april 2016

    31 maart 2016 de wandelroute gecontroleerd. Op een verdwenen bankje en twee wandelnetwerk paaltjes na klopte de routebeschrijving nog. De routebeschrijving is weer actueel. Veel wandelplezier!

    Reageren
  4. Delfine 15 november 2014

    Op donderdag 13/11/2014 deze route gelopen met behulp van beschrijving én gps-track. Schitterend ! Wat een pareltje!
    Dank je wel hiervoor !!!

    Reageren
  5. Adrie 15 november 2014

    15 november de wandelroute gecontroleerd. Op enkele kleine puntjes na klopte alles nog, de routebeschrijving is hierop aangepast en weer actueel. Veel wandelplezier!

    Reageren
  6. Lennard 21 april 2013

    Vandaag gelopen met aan het begin nog zonnig weer.
    Het is een leuke route met afwisseling tussen bos, heide en water. De delen van de route die buiten het gehoorbereik van de N271 liggen zijn behoorlijk stil, een welkome afwisseling van de herrie van alledag.

    Reageren

Schrijf een bericht

Je bericht: *
Na verzending van een bericht met daarin een link naar een website is het bericht niet direct zichtbaar, het bericht wordt pas geplaatst nadat de link gecontroleerd is op veiligheid.
Je naam: *

Ondersteunde formaten: JPG en PNG (Maximale bestandsgrootte: 7 MB.)