Sohr-route, Blitterswijck te Limburg

Wandeltocht door het Maaspark Ooijen-Wanssum en het beekdal van de Groote Molenbeek. Maaspark Ooijen-Wanssum is een meer dan 500 hectare groot aaneengesloten gebied met Maasnatuur. In het gebied zijn op tal van plekken geulen en laagtes aangelegd. Deze zorgen bij hoogwater voor een betere doorstroming van de Maas. Bij lage waterstanden vullen de laagtes zich met grondwater (kwel). Het grondwater stroomt via de geulen naar de Maas en dit draagt bij aan een gevarieerd landschap. Bij hoge waterstanden gaat de geul stromen en voert Maaswater af zodat de kans op overstromingen vermindert. Bij extreem droge perioden fungeert de Maasarm als waterberging. Het grootste deel van de wandeltocht gaat door ‘t Sohr, een oude Maasmeander die nu onderdeel geworden is van het veel grotere Maaspark. In het beekdal van de Groote Molenbeek gaat de wandeltocht langs de Boddebroek een klein meanderend beekje dat uitmondt in de Groote Molenbeek. Bij de herinrichting van de Groote Molenbeek heeft men ook het kleine beekje weer laten meanderen, met als resultaat een prachtig stukje beekdal. Verder gaat de wandeltocht door twee wat kleinere bosgebieden, de Hooge Heide en de Broekberg. Wat de naam Hooge Heide al doet vermoeden is het ooit een hoger gelegen heidegebied geweest dat beplant is met bomen om verstuiving van zand tegen te gaan. Als bezienswaardigheid komt men langs de restanten van kasteel Blitterswijck hiervoor het alternatief voor de struin volgen, het kasteel was een van oorsprong 14de eeuws kasteel dat in de WOII door oorlogshandelingen verwoest. Verder gaat de wandeltocht langs Kasteel van Meerlo een zogenaamde slothoeve ook wel 't Kasteelke genoemd. Waar het oorspronkelijke kasteel heeft gestaan is niet bekend. 79% van deze wandeltocht is onverhard.
Praktische informatie: In het Maaspark is het vrij wandelen. Tijdens de wandeltocht wordt er gestruind waarbij men loopt door delen van het gebied met geen of beperkt herkenbare paden. Een gedeelte dat alleen in de routebeschrijving vermeld en niet op de kaarten kan alleen gelopen worden als de begroeiing het toelaat en niet te nat is. Geeft men de voorkeur aan goed begaanbare paden volg het 'Alternatief voor struin'. Vooral in de nattere seizoenen is het aan te raden om waterdicht schoeisel te dragen.
Eens in de zoveel tijd stroomt er Maaswater door het gebied en kan deze wandeltocht niet gelopen worden. Bij hoge waterstanden van de Maas stromen de hoogwatergeulen als eerste mee. Wanneer de waterstanden in de Maas verder stijgen zal de gehele tien kilometer lange nieuw ingerichte Maasarm van Ooijen tot Wanssum zich vullen met Maaswater.
Deze wandeltocht is voor wandelaars met een abonnement op de Wandelzoekpagina ook beschikbaar in de WandelZapp van de Wandelzoekpagina.
Routebeschrijving
In het Maaspark is het vrij wandelen. Het struin gedeelte van de wandeltocht gaat door delen met geen of beperkt herkenbare paden. Een gedeelte dat alleen in de routebeschrijving vermeld is en niet op de kaarten kan alleen gelopen worden als de begroeiing het toelaat en niet te nat is. Voor het eerste struin gedeelte is er een alternatief beschreven.
Op diverse punten wordt verwezen naar routepaaltjes. De vermeldingen zijn alleen bedoeld als extra herkenningspunten.
1.
Met de rug naar de ingang van de kerk de RA vertrekken, kn1 volg 2, direct daarna RD, “Maasweg”, weg aan linkerhand negeren.
Weg met een flauwe bocht naar rechts verder volgen, weg aan linkerhand negeren, wn route.
Bijna op de dijk RD, onverhard pad “Kasteellaan” aan rechterhand negeren, wn2/26/32 direct daarna bij kruising op de dijk RD door een klaphek, kn2 volg 3/32, het grindpad rechts van de weg volgen, verderop buigt het grindpad naar rechts weg van de weg met iets verder een oude kloostermuur aan linkerhand, kn2 volg 3, iets voorbij een kruisbeeld een betonnen brugje over.
# Verderop bij een verharde weg gaat de wandeltocht door een struingebied, als alternatief: Iets voor de verharde weg, bij 3-sprong RA, kn3 de wn route wordt verlaten, pad met verderop een betonnen brugje, iets voorbij het brugje het trapje op en door een klaphek. T.h.v. een poortje op de dijk links aanhouden de dijk afdalen richting een verharde weg, aan rechterhand zijn op enige afstand de muurresten van kasteel Blitterswijck te zien. Bij de verharde weg het smalle pad met een haag aan rechterhand aan overzijde van de weg inlopen, het pad met iets verder een omheining aan rechter- en een diepe geul aan linkerhand volgen tot een T-splitsing bij een doorgaande weg. Bij deze T-splitsing LA, het voetpad aan de overzijde van de weg volgen. De weg met een flauwe bocht naar links verder volgen, weg aan rechterhand negeren, vervolgens iets voor een brug RA, grindpad over de dijk met een afrastering aan linkerhand, kn5 volg 6. Na ca. 60m RD, klaphek aan linkerhand negeren. Aan einde van het grindpad links aanhouden de dijk afdalen richting een klaphek verderop, voorbij het klaphek rechts aanhouden, wn route, door het struingebied lopen met op enige afstand de geul en verderop bosschages aan linkerhand tot een breed pad. Bij dit pad, bij T-splitsing LA, kn6 volg 21, het pad met iets verder een voorde met stapstenen volgen tot een T-splitsing. Ga verder bij punt 2 1ste regel.
Aan einde van de kloostermuur RD, het struingebied aan overzijde van de verharde weg inlopen met iets verder een geul aan rechterhand, verderop onder een brug door, voorbij de brug de dijk aan linkerhand verder volgen tot een pad dat naar links de dijk opgaat t.h.v. 2de groepje bomen aan rechterhand.
Iets voor dit pad RA het struingebied met bosschages aan linkerhand inlopen, iets verder een geul via stapstenen oversteken, voorbij de geul door de rand van het grasland lopen met op enige afstand een geul aan rechterhand.
Na verlaten van het struingebied, bij T-splitsing met aan rechterhand een voorde met stapstenen LA, het pad volgen tot een T-splitsing.
# Bij de T-splitsing kan men ook het struingebied aan de overzijde van de T-splitsing inlopen (staat niet op de kaarten) als de begroeiing dit toelaat en niet te nat is. Door het gebied struinen met de geul aan rechterhand naar de overzijde. Aan de overzijde naar een zijpad bij kn63 lopen iets links van een geul. Bij dit pad RA, kn63 volg 60, verderop voor de geul buigt het pad naar links met de geul aan rechterhand. Ga verder bij punt 3 1ste regel.
Bij deze T-splitsing LA, kn21 volg 23, grindpad met verderop een voorde met stapstenen, op de dijk voorbij een klaphek met een veerooster gaat het grindpad over in een verharde weg.
RD, weg aan linkerhand negeren, kn23 volg 20/24, vervolgens na ca. 50m RA, wn20, het verhard fietspad ca. 450m volgen tot het 2de klaphek aan rechterhand.
Bij dit klaphek RA door het klaphek en het stenen trapje af, onverhard pad, kn20 volg 63.
Na ca. 140m LA, kn63 volg 60, verderop voor een geul buigt het pad naar links met de geul aan rechterhand.
3.
Voorbij de geul, bij T-splitsing LA, kn60 volg 18, het pad met verderop een metalen poort volgen tot een T-splitsing bij een verhard fietspad direct na een klaphek met veerooster.
Bij deze T-splitsing LA, verhard fietspad, wn18.
Iets voorbij een flauwe bocht naar rechts van het fietspad, t.h.v. een klaphek met een houten poort aan linkerhand RA, breed grindpad over een kade, kn18 volg 59.
Bij T-splitsing RA, verharde weg, wn route, vervolgens na ca. 50m LA, onverhard pad over een kade, wn route.
Bij kruising RA, de kade wordt verlaten, breed pad door het bos, wn route.
Bij T-splitsing LA, eveneens breed pad richting een bankje t.h.v. de bosrand in de verte, wn route.
Bij T-splitsing met het bankje RA, kn59 volg 3, pad met de bosrand aan rechterhand, verderop t.h.v. een bankje gaat de “Busweiderweg” over in “Elsholterweg”, het pad verder volgen tot pad “Wisserhofweg” aan rechterhand voor een bosperceel aan linkerhand ca. 200m voorbij een bocht naar rechts, overige zijpaden negeren.
# Aan linkerhand kijkt men uit over het huidige stroomgebied van de Maas.
4.
Bij dit pad RA, “Wisserhofweg”, de wn route wordt verlaten, het pad volgen tot een T-splitsing bij een verharde weg, zijpaden negeren.
Bij deze T-splitsing RA, verharde weg, direct daarna LA, het onverharde pad volgen tot een kruising met een verhard fietspad, zijpad negeren.
Bij deze kruising LA, “Wolterskampweg”, verhard fietspad.
Bij T-splitsing RA richting “Broekhuizen”, verharde weg.
Voorbij inrit witte woning nr.4 links van de weg RD, verhard fietspad aan linkerhand negeren, weg met een klaphek en veerooster, de weg “Molenweg” gaat over in “Legert”.
In een flauwe bocht naar links van de weg RA, onverhard pad met een geul aan linkerhand, verderop via stapstenen de geul oversteken, aan overzijde buigt het pad (gemaaide banen in het begrazingsgebied) naar rechts.
RD, pad richting een bosperceel aan linkerhand negeren, kn4 volg 61, pad met een langwerpige geul aan linkerhand richting een rij populieren in de verte.
5.
Bij de dubbele rij populieren, bij kruising RD, het pad tussen de populieren inlopen met een geul aan linkerhand, verderop voor een bredere geul buigt pad naar links en volgt de brede geul aan rechterhand.
Voorbij de geul, bij T-splitsing LA, kn61 volg 62, verderop via een klaphek het begrazingsgebied verlaten.
Na verlaten van het begrazingsgebied RA, breed pad met een waterloop aan rechterhand, wn route.
Bij kruising RD, kn62 volg 64, het pad verder volgen tot een kruising met een breed pad.
Bij deze kruising RD, kn64 volg 65, het pad volgen tot een T-splitsing bij een verharde weg, zijpad negeren.
Bij deze T-splitsing RA, verharde weg, wn65, vervolgens na ca. 60m RD, pad aan linkerhand negeren, kn65 volg 19, weg met verderop een klaphek met veerooster.
6.
Voorbij de voorde met de stapstenen RD, pad aan rechterhand negeren, kn19 volg 66, direct daarna voorbij een klaphek met veerooster bij kruising met aan rechterhand een ingang naar een bungalowpark LA, wn route, het onverharde pad met de bosrand aan rechterhand ca. 350m volgen tot een bospad aan rechterhand ca. 40m voorbij de laatste eik aan links van het pad.
Bij dit pad RA, bospad, de wn route wordt verlaten, direct daarna bij kruising met een smal pad RD, pad met bordje “Hooge Heide”.
Bij 4-sprong LA, pad met een bankje.
Bij kruising met aan rechterhand in het pad een wn routepaaltje LA.
Bij 3-sprong rechts aanhouden, wn route, het pad volgen tot een kruising met een verharde weg, zijpaden negeren.
7.
Bij deze kruising LA, kn12 volg 66, vervolgens voor een landbouwperceel LA, wn route, het onverharde pad met de bosrand aan linkerhand volgen tot een T-splitsing, zijpad negeren.
Bij deze T-splitsing RA, kn66 volg 50, het pad volgen tot een 3-sprong bij een verharde weg.
Bij deze 3-sprong links aanhouden, wn route, de verharde weg met een klaphek en veerooster volgen tot een brugje over een beek iets voorbij het volgende klaphek met veerooster.
Voor dit brugje RA, smal pad met beek de Groote Molenbeek aan linkerhand, kn50 volg 49.
# De gebouwen die verderop iets voor een betonnen brug aan overzijde van de beek te zien zijn zijn van Kasteel van Meerlo ook wel ’t Kasteelke genoemd.
T.h.v. een betonnen brug aan linkerhand RD, kn49 volg 94/92, het gras-/onderhoudspad langs de beek volgen tot een T-splitsing bij een doorgaande weg voorbij een klaphek.
Bij deze T-splitsing LA, doorgaande weg, wn92/84.
8.
Iets voorbij de 2de inrit naar een woning rechts van de weg RA, onverhard pad met een omheining aan rechterhand, kn92 volg 84, verderop voorbij een klaphek rechts aanhouden, door het grasland lopen met een smalle beekje de Boddebroek aan linker- en een afrastering aan rechterhand, ca. 90m voorbij een bocht naar rechts buigt het pad naar links met het smalle beekje aan linker- en een bredere beek de Groote Molenbeek aan rechterhand doorlopen tot het pad het smallere beekje kruist, voorbij het smalle beekje links aanhouden richting een klaphek aan de rand van het grasland, wn route.
Voorbij het klaphek langs de voorzijde van de kapel lopen richting een pad met een houten voetgangerssluis aan de rand van het bosperceel met iets voor de voetgangerssluis een Plekske van Geluk paneeltje.
# De kapel in het bosperceel is de Sint Goarkapel uit 1662.
Rechts aanhouden door de voetgangerssluis, iets voorbij de voetgangerssluis RD, smal pad langs een waterloop aan linkerhand negeren, kn84 volg 36/12, direct daarna links aanhouden, licht stijgend bospad, de wn route wordt verlaten, verderop volgt het pad de bosrand aan rechterhand.
9.
Voorbij een bankje RA het pad met trimtoestel evenwichtsbalken inlopen, vervolgens voor trimtoestel bokkenspringen (rij palen) LA, het smalle pad met een houten afsluitboom parallel aan een smal pad aan rechterhand inlopen, het pad met verderop de trimtoestellen rekstokken, opdrukken en klimstang volgen tot een heuvel (uitloper van de dijk) .
Op top van de heuvel RA, direct daarna bij kruising RD, kn13 volg 14, het verhard fietspad buigt naar links, het fietspad verder over de dijk volgen tot een 4-sprong in een flauwe bocht naar links van het fietspad.
# Bij deze 4-sprong kan men bij een lage waterstand de beek in het beekdal oversteken. Bij deze 4-sprong rechts aanhouden de dijk afdalen richting een kade onder de brug. Voor de kade rechts aanhouden naar een betonnen brugje lopen, voorbij het betonnen brugje via een van de twee oversteekplaatsen met stappenstenen naar de dijk aan overzijde lopen, voor de dijk rechts aanhouden en verderop de dijk oplopen. Op de dijk met aan rechterhand een metalen poort RD de dijk afdalen en aan voet van de dijk bij T-splitsing RA, verharde weg, de weg buigt naar links. Ga verder bij punt 10 2de regel Rechts aanhouden……….
Bij deze 4-sprong RD, grindpad over de dijk verder volgen tot een verharde weg met aan rechterhand een brug.
Bij de verharde weg RA de brug over, kn14 volg 53.
Voorbij reling van de brug RA, kn53 volg 19, het grindpad over de dijk volgen tot een metalen poort.
10.
Iets voor de metalen poort het grindpad met een bocht naar links richting de verharde weg aan de voet van de dijk volgen, wn route, bij de verharde weg RA, de weg buigt naar links.
Rechts aanhouden, doorlopen tot een doorgaande weg, vervolgens RD de smalle weg iets naar rechts aan overzijde van de doorgaande weg inlopen, “Krekelkamp”, kn19 volg 23.
Weg met een flauwe bocht naar rechts verder volgen, pad aan linkerhand negeren, kn23 volg 20, vervolgens voor woning nr.2 RA, onverhard pad, kn20 volg 21.
RD, pad aan rechterhand negeren, kn21 volg 22/50.
Iets voorbij bosrand aan linkerhand LA, kn22 volg 11, het bospad dat verderop t.h.v. de bosrand met flauwe bocht naar rechts buigt volgen tot men het bos weer verlaat, zijpaden negeren.
11.
Na verlaten van het bos LA, pad met bosrand aan linkerhand, kn11 volg 13.
T.h.v. een picknicktafel RD, “Jan Hendriks laantje”, pad aan linkerhand negeren.
RD, pad door het bosperceel aan linkerhand negeren, kn13 volg 17, verderop gaat het onverharde pad over in een verharde weg.
Bij T-splitsing LA, wn route.
Voorbij boerderij nr.10 LA, zijweg met paaltje tegen sluipverkeer, wn route.
Bij kruising met een doorgaande weg RD, “Beetezijweg”, wn route.
Bij 3-sprong links aanhouden, “Op den Dries”, direct daarna bij T-splitsing RA, wn route, de weg met verderop kn17 volg 1 volgen tot het pleintje met kerk aan linkerhand, het startpunt.
Legenda:
RA = rechtsaf, RD = rechtdoor en LA = Linksaf
SBB = Staatsbosbeheer.
Wandelnetwerk:
Metalen en (rood/gele) markeringen, kn staat voor een knooppuntpaaltje met genummerde richting, wn staat voor een netwerk routepaaltje met alleen richting of met een genummerde richting.
Bekijk de volledige routebeschrijving ⇢
Bereikbaarheid en toegankelijkheid
Startpunt
Kerk, Plein 5, 5861 BJ te Blitterswijck. Plan Route
Met de auto
Parkeren kan op het plein voor de kerk.
Openbaar vervoer
Bushalte Oude Heerweg, Blitterswijck Aanlooproute: Vanuit de bushalte de doorgaande in oostelijke richting volgen tot een kruising, bij deze kruising LA, “Jan Franssenstraat”, vervolgens de weg volgen tot het plein voor de kerk.
Rolstoeltoegankelijkheid
Deze route is niet geschikt voor rolstoelen of kinderwagens.
Honden
Mits de geldende regels worden nageleefd, zijn honden toegestaan in dit gebied.
Foto's (11)
Routekaart
Topografische routekaart
Deze wandeltocht is ook beschikbaar op een zeer gedetailleerde topografische kaart sohr-route.pdf. Het printen van deze topografische kaart kan door gebruik te maken van de mogelijkheden die de PDF reader biedt.
Download(s)
Horecagelegenheden
In de plaats Blitterswijck en Meerlo
Verdeuzeldonk De Echte Bakker
Pastoorstraat 24
5861 BJ Wanssum
Bezoek website
Inmiddels de wandeltocht aangepast. Op een andere plaats gaat de wandeltocht een geul met stapstenen over. Men loopt (struin) nu langer door de Oude Maasarm Blitterswijck. Ook gaat de wandeltocht bij Wanssum langs de Sint Goarkapel.
Niet ver van de nieuwe brug aan de Ooijenseweg zijn de stapstenen in de geul verwijderd. Het is niet meer mogelijk de geul op die plek over te steken volg voorlopig het ‘alternatief voor struin’. Binnenkort de wandeltocht hierop aangepast.
Gisteren 2 juni 2022 de wandeltocht gecontroleerd en iets gewijzigd. In tegensteling tot vorig jaar waren nu alleen de paden die onderdeel waren van het wandelnetwerk gemaaid. In andere delen waardoor geen wandelnetwerk loopt had men vorig jaar banen gemaaid die als pad goed herkenbaar waren wat enig houvast bood voor de looprichting. In de routebeschrijving zijn deze delen nu als struingebied beschreven. Echt fout lopen kan in de struingebieden niet men loopt door een gebied met aan een kant een geul en aan de andere kant een dijk. Nieuw in de wandeltocht is een extra struin waarbij de geul gepasseerd wordt via stapstenen. De routebeschrijving is weer actueel. Veel wandelplezier!
Vandaag gelopen mooie afwisselende route, van alles wat.
Bedankt
De werkzaamheden aan gebiedsontwikkeling Ooijen-Wanssum zijn afgerond. Er is een kleine kans dat men het gebied niet in kan, eens in de zoveel tijd stroomt er Maaswater door het gebied. Bij hoge waterstanden van de Maas stromen de hoogwatergeulen als eerste mee. Wanneer de waterstanden in de Maas verder stijgen zal de gehele tien kilometer lange nieuw ingerichte Maasarm van Ooijen tot Wanssum zich vullen met Maaswater. Voorlopig is er voor een stukje struin een alternatief beschikbaar, nu kan men er goed lopen of dat zo blijft zal de toekomst leren.
De grootschalige gebiedsontwikkeling Ooijen-Wanssum zijn bijna afgerond. De wandeltocht is op een paar plaatsen wat aangepast. Er wordt nu meer gestruind door het gebied waarbij vooral de geulen als leidraad zijn. Inmiddels wordt ook weer het wandelnetwerk hersteld, de meeste routepaaltjes zijn inmiddels weer teruggeplaatst ook zijn de hoogwater alternatieve weer verwijderd. Veel wandelplezier!
Na ruim een jaar kan de wandeltocht weer gelopen worden. De werkzaamheden zijn nog niet geheel afgerond aan de rand van het gbied is men nog bezig afrasteringen te plaatsen en in de omgeving van Blitterwijck wordt op een paar plaatsen nog gewerkt. De oorspronkelijke paadjes in het gebied zijn er nog, ze zijn smaller geworden maar vooral ook ruiger men doet er verstandig aan op pad te gaan met goede wandelschoenen en lange broek. Alle routepaaltes die er op dit moment nog staan zijn vermeld in de routebeschrijving de overige zijn doorgestreept, de ontbrekende routepaaltjes zullen in de loop van de tijd teruggeplaatst worden wat ook mogelijk is dat het wandelnetwerk op een aantal punten aangepast wordt. Ook is de routebeschrijving momenteel wat minder gedetailleerd, toch staan er voldoende extra herkenningspunten in zodat de wandelroute goed te lopen is. Veel wandelplezier!
Inmiddels is de uitvoerder van project herinrichting gebied Ooijen-Wanssum ook gestart met werkzaamheden in een groot deel van ’t Sohr volgens de planning loopt dit door tot Q4-2020. Voorlopig blijft de wandelroute gesloten.
De werkzaamheden bij gebiedsontwikkeling Ooijen-Wanssum zijn inmiddels zover gevorderd dat men dicht in de buurt van de in 2012 uitgegraven geulen van de Oude Maasarm, klimaatbuffer ’t Sohr, is uitgekomen. Een pad is vervallen met als gevolg dat men over de Ooijenseweg moet, gezien de drukke werkzaamheden aan beide zijde van deze weg de wandelroute voorlopig gesloten.
30-12-2018 gelopen prachtige route
Naar aanleiding van de inmiddels gestarte werkzaamheden tussen Ooijen en Wanssun de wandeltocht gecontroleerd. Op diverse plaatsen in de omgeving wordt druk gewerkt, deze werkzaamheden hadden geen gevolgen voor de wandelroute. De routebeschrijving is weer actueel. Veel wandelplezier!
Vooruitlopend op de grootschalige werkzaamheden die de komende jaren in de omgeving van Wanssum, Blitterswijck en Meerlo zullen plaatsvinden is de wandeltocht geheel vernieuwd. Een derde van de oorspronkelijke wandeltocht liep door gebieden die op de schop genomen worden. De huidige wandeltocht is zodanig gewijzigd dat men door de reeds afgeronde delen zoals de klimaatbuffer ’t Sohr gaat. Het uiteindelijke doel van deze gebiedsontwikkeling is de rivier de Maas weer meer de ruimte te geven zodanig dat de omliggende plaatsen niet meer onder water komen te staan zoals in 1993 en 1995. Meer informatie over het project is te vinden op http://www.ooijen-wanssum.nl/. Veel wandelplezier!
5-8-2016 de wandelroute gecontroleerd. In ’t Sohr is door Staatsbosbeheer een pad verlegd, tevens is op een aantal nattere punten het pad wat opgehoogd. Ook is men bezig de twee soorten wandelnetwerken in het gebied aan elkaar te koppelen. De routebeschrijving is weer actueel. Veel wandelplezier!
De route is op 18-1-2015 gecontroleerd. In het gebied is het wandelnetwerk uitgebreid, op plaatsen waar delen van het wandelnetwerk gevolgd wordt zijn de netwerkverwijzingen als extra herkenningspunten in de routebeschrijving opgenomen. De routebeschrijving is weer actueel. Veel wandelplezier!
19-10 gelopen met goed wandelweer. Leuke en mooie route die voldoende ander traject volgt t.o.v. de Boddebroektocht om op zichzelf te staan. De stukken die wel overeenkomen zijn de mooiere stukken die bovendien in tegengestelde richting lopen.