Smeetshof-tocht, Stramproy te Limburg

14 km Wandelroute Smeetshof-tocht, te Stramproy

De tocht gaat door het grensoverschrijdend natuurgebied Kempen-Broek op de grens van Nederland en België. Een tocht met een grote verscheidenheid aan natuurgebieden, zoals het Smeetshof, de Kettingdijk en de Laurabossen. Het grootste deel van de tocht gaat door het Smeetshof. Eeuwenlang was de omgeving van het Smeetshof een immens ondoordringbaar moeras. Aan het einde van de 19de eeuw werd het gebied geschikt gemaakt voor landbouw. De eerste meldingen van het ‘domein Smeetshof’ dateren uit 1873 toen Isabelle de Lescaille er een hoeve liet bouwen. Via diverse eigenaars, waaronder de gebroeders Smeets, die er hun naam aan gaven kwam het domein in de jaren ‘70 in handen van een industrieel, die vormde vrijwel het hele domein om tot maïsakker. In 1999 kocht Natuurpunt het 180 hectare grote domein waarna het in 2004 door de Vlaamse overheid in zijn oorspronkelijke staat werd hersteld. Met als resultaat een prachtig waterrijk gebied op de grens met Nederland. Na de Smeetshof achter zich gelaten te hebben gaat de tocht de grens weer over door de natuurgebieden de Kettingdijk en de Laurabossen. De Kettingsdijk onderging in 2014 een grootse verandering, het landbouwgebied bestaande uit akkers en weilanden is omgevormd tot een gebied met nattere natuur. De Laurabossen danken hun naam aan de Lauramijn in Zuid-Limburg (NL). Het bos leverde hout voor de onderstutting van mijngangen, nu word het bos geleidelijk omgevormd tot een gevarieerd eiken-berkenbos. Een deel van het bosgebied is militair oefenterrein, de rand hiervan wordt gevolgd. 96% van deze wandeltocht is onverhard.

Opgesteld door: Adrie Raaijmakers, op: 20-1-2016, laatst bijgewerkt op: 31-1-2019

Routebeschrijving

Op diverse punten wordt verwezen naar routepaaltjes. De vermeldingen zijn alleen bedoeld als extra herkenningspunten.
1.
Parkeerterrein RA verlaten, verharde weg, verderop gaat de verharde weg over in een grindpad, vervolgens het grindpad volgen tot T-splitsing.
Bij deze T-splitsing RA, grindpad met gescheiden verhard fietspad, ww155 volg rd.
Bij 4-sprong LA, breed grindpad, ww154 volg rd.
T.h.v. gemeentebord “Bocholt” RD, verharde weg, smal pad aan rechterhand negeren, ww160 volg rd.
T.h.v. woning nr.6 RA, onverhard pad met bordje “Smeetshof”, ww161 volg rd, verderop bij bosgebied buigt het pad naar links het bosgebied in.
Bij 3-sprong rechts aanhouden, ww163 volg rd, direct daarna het doorgaande pad met bocht naar rechts verder volgen, eveneens pad aan linkerhand negeren, rd route.
In bocht naar links RA, ww164 volg gr, verderop buigt het pad naar links, men passeert een klaphek.
2.
Ca. 50m na passeren van 2de klaphek RD, pad aan rechterhand negeren, ww165 volg gr.
Na passeren van waterloop LA, pad met waterloop aan linkerhand, ww166 volg gr.
T.h.v. bosgebied RA, smal bospad, ww167 volg rd, verderop buigt het pad naar links.
Doorgaand pad met bocht naar rechts verder volgen, gras-pad aan linkerhand negeren, rd route.
Na ca. 250m LA, ww168 volg gz.
Bij T-splitsing RA, verharde weg, direct daarna LA, onverhard pad, gz route, vervolgens het pad volgen tot betonnen brugje met metalen afsluitboom aan linkerhand, men passeert knuppelbrugje en houten brugje, voorbij het houten brugje de waterloop aan linkerhand volgen.
Na passeren van houten voetgangerssluis LA het betonnen brugje over, gz route.
Na ca. 250m, t.h.v. smal grasland met klein informatiepaneeltje “Smeetshof” RA, ww38 volg gz, door het grasland naar de overzijde lopen, verderop na verlaten van het grasland buigt het gras-pad voorbij een brugje naar links met waterloop aan linkerhand, vervolgens het gras-pad volgen tot klaphek met NM bordje “Kettingdijk” aan linkerhand ruim voorbij 2de bocht naar rechts, men passeert twee langere knuppelbrugjes en een brugje.
3.
Bij het klaphek LA door het klaphek en knuppelbrugje over, gz route.
Bij T-splitsing met bankje LA, grindpad met bosrand aan linkerhand, ww39 volg rd, vervolgens het pad ca. 500m volgen tot pad aan rechterhand voor verkeersbord “Pas op voorde”.
Bij dit pad RA, ww40 volg lw.
Bij 4-sprong voor bosrand rechts aanhouden, paden aan linkerhand negeren, lw route, direct daarna bij kruising met verhard fietspad RD, ww41 de lw route wordt verlaten, iet verder passeert men een bankje.
Bij kruising RA door klaphek.
Bij kruising met aan rechterhand klaphek RD, bv route, verderop buigt het pad naar rechts, ruim voorbij deze bocht passeert men een klaphek, voorbij het klaphek buigt het pad naar links.
Bij 3-sprong RA, verhard fietspad, bv route.
In bocht naar rechts van het verhard fietspad links aanhouden, via greppel naar parallel lopend pad lopen, direct daarna bij T-splitsing LA door het metalen draaihekje, gras-pad met links en rechts van het pad bomen, bv route.
4.
Na passeren van 2de draaihekje RD, bv route, het gras-pad tussen de bomen verder volgen, verderop passeert men een klaphek.
Ca. 100m voorbij het klaphek LA, pad met metalen afsluitboom, bv route.
Bij T-splitsing RA, verhard fietspad, direct daarna voorbij bankje LA door klaphek, bospad, bv route, verderop t.h.v. informatiepaneeltje “De oudste bomen” buigt het pad naar links, bv route.
Bij T-splitsing RA, bv route.
Na passeren van bankje, bij Y-splitsing RA, de bv route wordt verlaten, vervolgens na ca. 30m LA, direct daarna bij kruising voor waarschuwingsbord “Handgranatenbaan” RA, vervolgens het pad volgen tot flauwe bocht naar links.
In deze bocht RA door klaphek, direct daarna bij 4-sprong RD door klaphek aan overzijde van verhard fietspad, gras-pad tussen smalle waterloop en afrastering, iets verder passeert men een verplaatsbare uitkijkplateau, verderop na passeren van klaphek gras-pad met brede waterloop aan linkerhand volgen.
5.
Bij T-splitsing LA, breed grindpad, direct daarna bij kruising RA, verharde weg, ww170 volg pv, het gras-pad links van de weg volgen.
T.h.v. grenspaal No.164 LA door klaphek, direct daarna RA door 2de klaphek, ww92 volg pv, verderop ca. 80m voorbij knuppelbrugje buigt het gras-pad naar rechts.
Na passeren van klaphek bij T-splitsing LA, breed grindpad met veerooster, ww169 volg pv.
RD, pad aan linkerhand negeren, ww166 volg pv.
Doorgaand grindpad met bocht naar links verder volgen, gras-pad aan rechterhand negeren, ww165 volg pv, vervolgens het pad volgen tot het overgaat in een smalle verharde weg.
Iets voorbij deze overgang RA, pv route.
Bij T-splitsing met aan rechterhand kombord “Bocholt” LA, breed pad, ww160 volg pv.
Bij 4-sprong voor bosgebied RA, ww154 volg rd, breed grindpad met gescheiden verhard fietspad.
Voorbij omheining rond bungalowpark LA, verderop gaat het grindpad over in verharde weg, vervolgens de weg volgen tot parkeerterrein aan linkerhand, het startpunt.

Legenda:
RA = rechtsaf, RD = rechtdoor en LA = Linksaf
NM = Natuurmonumenten.
Kempen-Broek wandelnetwerk:
ww = wandelwisselnummers zijn vergelijkbaar met knooppuntnummers. De gekleurde symbolen gr = groene rechthoek, rd = rode driehoek, bv = blauwe vierhoek, oc = oranje cirkel, pv = paarse vierhoek, gz = gele zeshoek en lw = langeafstand wandeling geven de richting aan.

Bekijk de volledige routebeschrijving ⇢

Bereikbaarheid en toegankelijkheid

Startpunt

Parkeerterrein voor de ingang van bungalowpark 't Vosseven, Lochtstraat 26, 6039 RV te Stramproy. Plan Route

Met de auto

Volg de A2, Ringbaan-Oost en N292 naar de Savelveld in Weert. Ga verder op de Savelveld. Neem de Crixstraat naar de Lochtstraat in Stramproy. Parkeren op het parkeerplaats iets voor de ingang van het bungalowpark 't Vosseven.

Rolstoeltoegankelijkheid

Deze route is niet geschikt voor rolstoelen of kinderwagens.

Honden

Mits de geldende regels worden nageleefd, zijn honden toegestaan in dit gebied.

Foto's (7)

Kettingdijk Adrie: Kettingdijk
Smeetshof, wild zwijn Adrie: Smeetshof, wild zwijn
Smeetshof, wild zwijn met galloways Adrie: Smeetshof, wild zwijn met galloways
Smeetshof, konikpaard Adrie: Smeetshof, konikpaard
Smeetshof Adrie: Smeetshof
Smeetshof, vogelkijkscherm Adrie: Smeetshof, vogelkijkscherm
Kettingdijk Adrie: Kettingdijk

Routekaart

Afdrukken
Annuleren

Topografische routekaart

Deze wandeltocht is ook beschikbaar op een zeer gedetailleerde topografische kaart smeetshof-tocht.pdf. Het printen van deze topografische kaart kan door gebruik te maken van de mogelijkheden die de PDF reader biedt.

Horecagelegenheden

Brasserie Nieuw Vosseven

Lochtstraat 28
6039 RV Stramproy
Bezoek website

Ervaringen van wandelaars (3)

 1. Adrie 5 oktober 2017 om 08:06

  24 september 2017 de wandelroute gecontroleerd en tevens gewijzigd. Een heel nat pad is uit de wandelroute gehaald. Bij de Kettingdijk en in de Laurabossen is Natuurmonumenten het begrazingsgebied aan het wijzigen. Op een aantal plaatsen is de afrastering verwijderd de oude klaphekken staan er nog. Op andere plaatsen is een nieuwe afrastering geplaatst met nieuwe klaphekken. Verder is een bij het verhard fietspad dat door het gebied loopt deels de verharding weg weggehaald. In de routebeschrijving is zoveel als mogelijk al rekening gehouden met de veranderingen. Veel wandelplezier!

  Reageren
 2. Lennard 20 maart 2016

  28-2 gelopen.
  Ik vond het een mooie route in rustig gelegen gebied.

  Waterdichte schoenen zijn inderdaad geen luxe, desondanks moest ik van het alternatief gebruik maken bij punt 7 i.v.m. een wel heel erg drassig en modderig pad. Het pad langs de beek van het alternatief bleek lastig begaanbaar want het was over een behoorlijke lengte omgewoeld door wilde zwijnen op zoek naar eten. Desondanks mocht dit de pret niet drukken.

  Reageren
 3. Annie van Neerven 3 februari 2016

  Een erg mooi en rustig gebied. Waterdichte schoenen zijn absolute noodzaak, maar je krijgt er veel voor terug. De vele ganzen en grote zilverreigers zijn een lust voor vogelliefhebbers.

  Reageren

Schrijf een bericht

Je bericht: *
Je naam: *

Ondersteunde formaten: JPG en PNG (Maximale bestandsgrootte: 7 MB.)