Smalwater-tocht, Lennisheuvel te Noord-Brabant

17 km Wandelroute Smalwater-tocht, te Lennisheuvel

Wandeltocht door het natuurgebied Smalwater, een gebied met volop nieuwe natuur op voormalige landbouwgronden langs de beek Beerze die in het gebied Smalwater genoemd wordt. Vervolgens gaat de wandeltocht door het natuurgebied de Kampina. De Kampina is een gevarieerd natuurgebied met een uitgestrekt heide, naaldbos en vele vennen. Centraal ligt een groot heidegebied met talrijke vennen zoals als het Belversven, meer beschut liggen de Huisvennen en de Zandbergsvennen. Aan de oostzijde van de Kampina stroomt de Beerze. Voordat de Kampina verlaten wordt gaat de tocht over een mooi smal pad langs de Beerze. 89% van deze wandeltocht is onverhard.
De wandeling gelopen door Willem, fotoverslag met uitgebreide achtergrond informatie.

Opgesteld door: Adrie Raaijmakers, op: 7-10-2015, laatst bijgewerkt op: 19-4-2021

Routebeschrijving

Op diverse punten wordt verwezen naar routepaaltjes. De vermeldingen zijn alleen bedoeld als extra herkenningspunten.
1.
Met de rug naar de ingang van de kerk RA vertrekken, de doorgaande weg die verderop met ruime bocht naar rechts buigt volgen tot 4-sprong met kruisbeeld, zijwegen negeren.
Bij deze 4-sprong RD, “Koevoortseweg”, kn18 volg 59.
T.h.v. kombord “Einde bebouwde kom Lennisheuvel”, voorbij beekje RA, onverhard pad met gescheiden grind-/fietspad, “Lokvenseweg”, wn59, het pad volgen tot smal beekje aan linkerhand met informatiepaneel “Heerenbeekloop”.
Voor het beekje LA, gras-pad met beekje aan rechterhand, kn59 volg 60, verderop voor beek buigt het gras-pad naar links.
Voorbij smalle metalen brug RA, smal pad met beek aan rechterhand, de wn route wordt verlaten.
Bij kruising met onverhard pad RD door klaphek, b-NM route.
Bij kruising met verharde weg RD door klaphek, b-NM route.
2.
RD, klaphek aan linkerhand negeren, b-NM en wn route, iets verder passeert men lage heuvel aan rechterhand, voorbij deze heuvel buigt het gras-pad met ruime bocht naar rechts, de beek verder volgen.
Bij kruising met onverhard pad RD door klaphek, b-NM route, kn14 volg 15, het gras-pad met de beek aan rechterhand volgen tot lang recht pad aan linkerhand, ca. 200m voorbij een klaphek met metalen hek.
Bij dit pad LA, gras-pad met bosschages aan rechterhand, de beek wordt verlaten, b-NM en wn route.
Bij T-splitsing RA verharde weg, direct daarna LA, “Het Loo”, kn15 volg 54, verderop gaat de verharde weg over in een breed onverhard pad, het pad volgen tot kruising.
Bij deze kruising RD door klaphek, b-NM route, kn54 volg 20.
Bij T-splitsing RA, de b-NM route wordt verlaten, wn20, verderop op heuvel passeert men bordje met opschrift “Lelieven”.
3.
Ruim voorbij een klein brugje en heuvelrug, bij 3-sprong links aanhouden, wn20, verderop iets voorbij hoek in afrastering buigt het pad naar links.
Voor  opener gebied, bij 3-sprong links aanhouden, direct daarna buigt het pad naar rechts, wn20, verderop buigt het pad met flauwe bocht naar links, ca. 200m voorbij de flauwe bocht buigt het pad naar rechts.
Bij T-splitsing LA, bospad richting open gebied, wn20.
In open gebied, bij Y-splitsing RA, wn20.
Bij T-splitsing RA, richting bos, kn20 volg 19.
Iets voorbij bosrand LA, kn19 volg 1, bospad met NM bordje “Kampina”, het pad buigt met flauwe bocht naar rechts richting lage heuvel met daarachter het ven “Palingven”, het pad met gedeeltelijk het ven aan rechterhand verder volgen tot klaphek.
4.
Voorbij het klaphek, bij T-splitsing RA, wn route.
Bij 4-sprong LA, onverhard pad met grind-/fietspad, de wn route wordt verlaten.
RD, pad aan rechterhand negeren, vervolgens voorbij veerooster RA, direct daarna bij 3-sprong met aan linkerhand een heuvel links aanhouden, het pad volgt op enige afstand het grote ven aan rechterhand, het pad volgen tot Y-splitsing met grind-/fietspad, smalle zijpaden aan linkerhand negeren.
Bij deze Y-splitsing scherp LA, grind-/fietspad.
In bocht naar links van het grind-/fietspad, bij 4-sprong RD, G-R route, men passeert een bankje.
Bij kruising RD, G-R route, verderop passeert men het “Kromven”.
Bij 4-sprong RD, G-R route, het pad ca. 800m volgen tot 3-sprong t.h.v. bosschages, iets voor het bos.
5.
Bij deze 3-sprong links aanhouden, de G-R route wordt verlaten, het pad volgen tot 3-sprong met aan rechterhand een metalen hek met klaphek .
Bij deze 3-sprong RA door het klaphek, vervolgens voorbij het klaphek bij 4-sprong RA, verderop passeert men een klaphek.
Bijna aan einde van het bosperceel aan rechterhand, voor ven “Kattelaarsput” LA, licht slingerend pad met NM bordje “Kampina”, het pad gaat in een grote boog om het ven, verderop voorbij lage heuvel met uitzicht over “Ansumven” buigt het pad met ruime bocht naar rechts.
Bij T-splitsing LA, breed pad.
RD, “Nanadreef”, smal pad aan linkerhand negeren, direct daarna bij kruising met “Annadreef” RD, kn16 volg 22, voorbij de witte “Kampina” woning passeert men een klaphek.
6.
Bij kruising RD, wn22, verderop voor de beek buigt het pad naar links, het pad met beek aan rechterhand verder volgen tot smalle metalen brug, iets voor de brug passeert men een klaphek.
Bij de smalle brug RD, brug aan rechterhand negeren, kn22 volg 60, verderop voor bankje buigt het pad naar links, wn10, het pad verder volgen tot T-splitsing bij verharde weg, zijpaden negeren, t.h.v. 2de klaphek aan linkerhand passeert men kn60 volg 59.
Bij deze T-splitsing RA, verharde weg, de wn route wordt verlaten, de weg volgen tot T-splitsing.
Bij deze T-splitsing LA richting “Lennisheuvel”.
RD, onverhard pad aan linkerhand negeren, wn route, men passeert kombord “Lennisheuvel”.
Bij 4-sprong RD, “Lennisheuvel”, kn18 volg 20, verderop buigt de weg met ruime bocht naar links, de weg verder volgen tot de kerk, het startpunt.

Legenda
RA = rechtsaf, RD = rechtdoor en LA = Linksaf
NM = Natuurmonumenten
b-NM = routepaaltjes van Natuurmonumenten wandelroute met een blauwe pijl als richting aanduiding.
G-R = streekpad met geel-rode routemarkeringen.
Wandelnetwerk:
Groen/gele markeringen, kn staat voor een knooppuntpaaltje met genummerde richting aanduiding, wn staat voor een netwerk routepaaltje met alleen richting aanduiding.

Bekijk de volledige routebeschrijving ⇢

Bereikbaarheid en toegankelijkheid

Startpunt

Kerk, Lennisheuvel 50, 5281 LG te Lennisheuvel. Plan Route

Met de auto

Parkeren kan op de parkeerstrook voor de kerk en op het pleintje voor gemeenschapshuis Orion.

Openbaar vervoer

Bushalte Kerk aan Lennisheuvel in Lennisheuvel.

Rolstoeltoegankelijkheid

Deze route is niet geschikt voor rolstoelen of kinderwagens.

Honden

Mits de geldende regels worden nageleefd, zijn honden toegestaan in dit gebied.

Foto's (7)

Paarden in het natuurgebied Smalwater Adrie: Paarden in het natuurgebied Smalwater
Paarden in het natuurgebied Smalwater Adrie: Paarden in het natuurgebied Smalwater
De Kampina Adrie: De Kampina
Vliegenzwam Adrie: Vliegenzwam
Vogelkijkscherm met zicht op de Huisvennen Adrie: Vogelkijkscherm met zicht op de Huisvennen
De Kampina Adrie: De Kampina
Eveneens de Kampina Adrie: Eveneens de Kampina

Routekaart

Afdrukken
Annuleren

Topografische routekaart

Deze wandeltocht is ook beschikbaar op een zeer gedetailleerde topografische kaart smalwater-tocht.pdf. Het printen van deze topografische kaart kan door gebruik te maken van de mogelijkheden die de PDF reader biedt.

Horecagelegenheden

Eetcafé Meneer Klaver

Lennisheuvel 57
5281 LD Lennisheuvel
Bezoek website

Ervaringen van wandelaars (10)

 1. Susan 14 april 2021 om 16:33

  Hele mooi en afwisselende wandeling. Heb genoten.

  Reageren
 2. Willem van Gerwen 14 januari 2020 om 20:52

  Beste Adrie.
  Op zaterdag 11 januari 2020 heb ik deze prachtige route gelopen en genoten van de diversiteit van de wandeling (bossen, rivieren, heidegebieden, vennen). Ook in de winterperiode is het er mooi en in het voorjaar en zomer weer totaal anders. Een mooie tocht om elk jaargetijde te lopen.
  De routebeschrijving is zeer duidelijk en je kunt gewoon niet verkeerd lopen (wel als je niet oplet natuurlijk). Verslag en fotoreportage

  Reageren
 3. Irene 11 april 2019 om 16:54

  Gelopen met fris maar zonnig weer. Wat een mooie wandeling! We waren al veel vaker in de Kampina geweest, maar die prachtige stukjes langs de Beerze hadden we nog nooit gezien.
  Voor herhaling vatbaar!

  Reageren
 4. Adrie 11 december 2018 om 18:07

  De wandelroute is iets gewijzigd. Er is een nieuw brugje over de Beerze geplaatst waardoor men op een veel leukere manier vanuit Lennisheuvel in het natuurgebied Smalwater kan komen.

  Reageren
 5. Adrie 6 oktober 2018 om 13:50

  Vandaag 6 oktober 2018 de wandeltocht gecontroleerd tevens vernieuwd. Nieuw is een mooi begrazingsgebied met de vennen de Kattelaarsput en het Ansumsven. Verder wordt bijna aan het einde van de tocht in de Kampina een mooi smal pad langs de Beerze gevolgd. De routebeschrijving is weer actueel. De tip van Lennard zie reactie 1 november 2015 kan nog steeds door vanuit de parkeerplaats aan het Loo naar de verharde weg te lopen, bij verharde weg RA, vervolgens de weg volgen tot klaphek aan linkerhand, via dit klaphek het grasland inlopen en iets verder de Beerze aan rechterhand volgen. De routebeschrijving starten bij punt 1 6de regel. Aan einde van de tocht bij punt 6 3de regel i.p.v. RA de verharde weg LA volgen tot het parkeerterrein aan het Loo. Op foto het Smalwater met een beetje grondmist. Veel wandelplezier!

  Reageren
 6. Reinder 16 augustus 2017 om 14:26

  Prachtige, afwisselende tocht! Open terrein, halfopen terrein, heide, loofbos. De routebeschrijving is zo klaar als een klontje. Het smalle paadje langs het Smalwater was half overgroeid met brandnetels (anno augustus 2017). Een lange broek is dus geen overbodige luxe voor wie gevoelig is voor deze prikplant. Op en rond de Kampina heide was het vrij druk met wandelaars en fietsers, iets wat mij persoonlijk overigens totaal niet stoorde. De hei stond in bloei, een prachtig gezicht. Een aantal keer de wilde runderen gezien, die het gebied begrazen. Wat de wandeling voor mij helemaal afmaakte, tot slot, was het gezellige eetcafé recht tegenover het start- en eindpunt. Vooraf een lekker kopje koffie en een praatje met de vriendelijke patron, na terugkomst de moede benen rust gunnen tijdens een smakelijke lunch. En ik kon mijn motorpak er ook nog achterlaten tijdens het wandelen. 😉
  Een aanrader!

  Reageren
 7. Arnold Schweren 1 augustus 2017 om 17:22

  Wat een mooie wandeling.. open landschappen en wat prachtig kleurrijk zijn de bossen in de Kampina. We hebben er van genoten, mede door de duidelijke beschrijving.

  Reageren
 8. Hans en José van 't Hof 28 december 2016 om 22:20

  Vandaag 28-12-2016 deze mooie wandeling gelopen.
  Het was een grijze dag, maar wij hebben weer genoten…. Voor herhaling vatbaar

  Reageren
 9. Adrie 9 oktober 2016

  Vandaag 9 oktober 2016 met mooi rustig herfstweer de wandeltocht gecontroleerd. Op diverse plaatsen zijn delen van paden die vooral in het voorjaar aan de natte kant waren wat opgehoogd. Een mooie verbetering. De nummering in de routebeschrijving is iets gewijzigd, het genoemde alternatieve startpunt van Lennard aan het Loo is nu de 1ste regel van punt 3. Het stukje van en naar Lennisheuvel dat wordt overgeslagen is nu bij punt 7 2de regel hier niet RA de verharde weg volgen maar RD door klaphek, vervolgens de route bij punt 1. laatste regel vervolgen. De routebeschrijving is weer actueel. Veel wandelplezier!

  Reageren
 10. Lennard 1 november 2015

  Gisteren gelopen met stralend weer.

  Mooie, afwisselende tocht waarbij alleen het stukje van en naar Lennisheuvel wat druk is met verkeer.
  Mensen die dat stukje willen vermijden kunnen de auto aan het eind van de weg "Het Loo" (Boxtel) op de grote parkeerplaats zetten en de route starten halverwege punt 3. Het stukje heen en weer naar Lennisheuvel wordt overgeslagen door bij punt 8 eerste regel RD te gaan en route te vervolgen bij punt 2, eerste regel.

  Reageren

Schrijf een bericht

Je bericht: *
Na verzending van een bericht met daarin een link naar een website is het bericht niet direct zichtbaar, het bericht wordt pas geplaatst nadat de link gecontroleerd is op veiligheid.
Je naam: *

Ondersteunde formaten: JPG en PNG (Maximale bestandsgrootte: 7 MB.)