Sint Pietersberg-tocht, Maastricht te Limburg
Wandeltocht vanuit het centraal station in Maastricht langs beek de Jeker met in het Jekerdal Château Neercanne om vervolgens over de Sint Pietersberg met een bezoek aan de ENSI groeve en Fort Sint Pieter weer terug te keren naar het station. Kasteel Neercanne of Château Neercanne, voorheen kasteel Agimont, is een zeventiende-eeuws barokkasteel. De ENCI-groeve in de Sint-Pietersberg is een voormalige dagbouwgroeve die ontstaan is door de winning van kalksteen door de Eerste Nederlandse Cement Industrie. In 2018 stopte de winning van kalksteen en kon de natuur zich ontwikkelen in een voor Nederland unieke natuur. De wandeltocht gaat door de groeve en ook wordt de 215 treden tellende trap beklommen naar het uitkijkplatform met een schitterend uitzicht over de groeve. Aan de rand van de Sint Pietersberg staat het Fort Sint Pieter, een fort dat in de periode van 1701 en 1702 gebouwd is op de noordflank van de berg. Tot 1867 was het fort dat onderdeel van de vestingwerken van Maastricht. Deze vestingwerken waarvan nog wallen, poorten, torens en bastions in de stad te vinden zijn kent een veel langere bouwgeschiedenis die teruggaat tot de Romeinse tijd. Verder komt men als bezienswaardigheden langs de watermolens: Bisschopsmolen, Molen van Lombok, de voormalige molen Nekum of Nekummermolen een tot woonhuis omgebouwde watermolen en de Smokkelmolen, 73% van deze wandeltocht is onverhard.
Het uitkijkpunt is altijd toegankelijk tussen zonsopkomst en zonsondergang. De trap naar het groeve gebied telt 215 treden. Deze trap met toegang tot de groeve is van 1 september tot 1 april geopend van 9.00 tot 17.00 uur en van 1 april tot 1 september van 8.00 tot 20.00 uur. Op de trap en in de groeve zijn honden niet toegestaan.
Routebeschrijving
Met de rug maar de hoofdingang van het stationsgebouw RD vertrekken richting “Centrum” (fietswegwijzer), de weg “Stationsstraat” inlopen, de weg volgen tot kruising met “Wilhelminasingel”, zijwegen negeren.
Bij deze kruising RD, de weg “Stationsstraat” die verderop overgaat in “Wycker Brugstraat” volgen tot brug over de Maas, zijwegen negeren.
Bij de brug RD de brug over, aan overzijde doorlopen tot kruising met weg “Vissersmaat”, niet het straatje “Vissersmaat” aan linkerhand iets voor de kruising inlopen.
Bij deze kruising LA, “Vissersmaas”, iets verder RA het pleintje oplopen, direct daarna links aanhouden de “Stokstraat” inlopen, de weg volgen tot T-splitsing voorbij kerk, zijwegen negeren.
Bij deze T-splitsing RA, direct daarna RD, “Onze Lieve Vrouweplein”, weg aan linkerhand negeren, de weg met de kerk aan rechterhand verder volgen.
Voorbij de kerk, in bocht naar rechts van de weg LA richting “Kanne” (fietswegwijzer), direct daarna links aanhouden, “Koestraat”.
# Verderop in bocht naar rechts passeert men de Bisschopsmolen, als de deur open is is de maalinstallatie te zien het molenrad is aan de achterzijde zeker een bezoekje waard.
De weg met bocht naar rechts verder volgen, smal steegje aan linkerhand negeren, vervolgens bij T-splitsing LA, “Sint Pieterstraat”, de bochtige weg volgen tot plantsoen met beek de Jeker.
Voor dit plantsoen rechts aanhouden, “Sint Pieterstraat”, de weg met stadswal aan linkerhand volgen tot bocht naar rechts.
In deze bocht LA door poort en het brugje over, aan overzijde bij T-splitsing RA, het verhard voetpad met de beek aan rechterhand volgen tot splitsing met aan rechterhand een brugje, zijpaden negeren.
Bij deze splitsing rechts aanhouden het brugje over, voetpad met stadswal aan rechterhand.
3.
Voorbij de stadswal, bij kruising met aan linkerhand de Berenkuil RD, iets verder bij 3-sprong links aanhouden.
Bij kruising met doorgaande weg LA, de ventweg aan overzijde van de doorgaande weg volgen, vervolgens voorbij beek de Jeker RA, weg het de beek aan rechterhand, verderop buigt de weg naar links met een rioolgemaal aan rechterhand.
Direct na het rioolgemaal RA, onverhard pad door de rand van het grasveld.
Bij kruising met verhard fietspad RD, het onverharde pad door de rand van het grasveld verder volgen.
Aan einde van het onverharde pad, bij Y-splitsing rechts aanhouden, verhard voetpad met iets verder een bankje.
Aan einde van het voetpad, bij Y-splitsing RA, iets verder de weg met bocht naar links verder volgen, beide voetpaden aan rechterhand negeren, vervolgens de weg met bocht naar rechts verder volgen, doodlopende weg aan linkerhand negeren, nog steeds de beek aan rechterhand en iets verder sportvelden aan linkerhand.
4.
T.h.v. atletiekbaan aan linkerhand RA, onverhard pad door de rand van het grasveld met de beek aan rechterhand.
Bij kruising RA, smalle verharde weg, men passeert een smal beekje, vervolgens voorbij bocht naar rechts van de weg LA, onverhard pad..
# Voor een bezoek aan de Molen van Lombok de verharde weg een klein stukje verder volgen. Molen van Lombok bestond vroeger uit twee molengebouwen. De voorste molen was tot 1850 in gebruik als graanmolen, de achterste was een oliemolen. Alleen van de voorste is de gietijzeren maalstoel met daarop het ijzeren molenrad uit 1937 is nog aanwezig.
Voorbij smal beekje het pad met flauwe bocht naar rechts verder volgen, pad aan linkerhand negeren, verderop in landbouwgebied buigt het pad naar links.
Aan einde van het pad, bij T-splitsing LA, verharde weg.
Voor woning nr.332 met op de gevel opschrift “Cafe den Dolhaart” rechts aanhouden, het smalle pad op de helling inlopen, het pad buigt naar rechts met iets verder afrastering aan rechterhand.
Voor NM bordje, bij 4-sprong met aan linkerhand een smalle weg RA, verderop buigt het pad naar links en gaat door de bosrand.
5.
Bij 4-sprong RA, het brede pad volgen tot smal pad aan rechterhand t.h.v. drie grote en een kleine zwerfkei.
Bij dit pad RA, smal pad met de bosrand aan rechterhand.
Voorbij woning, bij 4-sprong RD, het onverharde pad aan overzijde van de weg volgen, “Nekummerweg”, voor een poort buigt het pad naar rechts en gaat iets verder een brugje over, ruim voorbij het brugje gaat het onverharde pad over in een verharde weg en buigt naar rechts.
# Bij het brugje is aan linkerhand nog het restant van de molen Nekum of Nekummermolen te zien, het molenhuis is omgebouwd tot een woning.
Bij kruising met doorgaande weg RD, onverhard pad, “Dalingsweg”, vervolgens na ca. 60m links aanhouden.
Bij 4-sprong RD, het smalle pad met klaphek aan overzijde van het grindpad inlopen, het pad buigt naar rechts en gaat door een draaipoortje met voorbij het poortje afrastering aan rechterhand, het pad verder volgen tot klaphek t.h.v. de bosrand, iets voor het klaphek wordt de afrastering verlaten.
6.
Iets voorbij het klaphek het pad met flauwe bocht naar rechts verder volgen, smal dalend pad aan linkerhand negeren, het pad op de helling ca. 300m met de top aan rechter- en dal aan linkerhand volgen tot bocht naar rechts richting de top en aan linkerhand een bankje, zijpaden negeren.
Bij deze bocht links aanhouden, het pad op de helling dat verderop een klein stukje over de top gaat verder volgen tot een pad aan linkerhand direct na een bocht naar rechts, voor deze bocht gaat het pad voor de tweede keer een stukje over de top.
Bij dit pad scherp LA, dalend pad met haarspeldbochten en iets verder traptreden, voorbij de traptreden heeft men mooi uitzicht over het Jekerdal, in de verte het Albertkanaal en op de binnenplaats van Cháteau Neercanne
# Kasteel Neercanne of Château Neercanne, voorheen kasteel Agimont, is een zeventiende-eeuws barokkasteel.
Beneden bij T-splitsing RA door de poort van het kasteel, de binnenplaats over en aan andere zijde het kasteel weer verlaten, na verlaten van de binnenplaats doorlopen tot T-splitsing bij verharde weg, zijpad negeren.
7.
Bij deze T-splitsing LA, de verharde weg volgen tot weg aan linkerhand voor een wit kerkje.
Bij deze weg LA, “Kapelstraat”, vervolgens voor woning nr. 12 RA, “Kleine Molenstraat”, iets verder bij kruising RD richting “B&B Smokkelmolen”, voorbij de molen het brugje over en het onverharde “Molenpad” volgen, iets voorbij het brugje buigt het pad naar links buigt en gaat door landbouwgebied.
# De Smokkelmolen ook genoemd: Kleine Molen, Molen Withofs of Molen van Neerkanne is een watermolen op de Jeker. Reeds vóór 1640 was hier sprake van een watermolen, de huidige molen dateert uit 1650.
Aan einde van het pad, bij T-splitsing RA, verharde weg.
Voorbij grenspaal No. 63 LA, onverhard pad, het pad buigt voorbij het perceel rond woning naar rechts en gaat langs de achterzijde van de woningen, het pad volgen tot kruising met verharde weg, zijpad negeren.
Bij deze kruising LA, verharde weg.
Bij bocht naar links van de weg, voor WOII gedenksteen rechts aanhouden, onverhard pad met traptreden.
Iets voorbij draaihekje en aan rechterhand grenspaal No.58, bij T-splitsing LA.
8.
RD, pad aan rechterhand negeren, vervolgens bij splitsing links aanhouden, dalend pad met iets verder aan linkerhand grenspaal No.59 in het grasland.
In bocht naar links van het pad, voor metalen afsluitboom RA door klaphek, smal pad door de rand van het grasland richting de grot in de verte.
# De Duivelsgrot of Wijngaardgroeve is een klein gangenstelsel in de Sint-Pietersberg.
Voor de grot, bij 3-sprong RA, pad aan voet van de heuvel met de heuvel aan linkerhand.
Na ca. 250m, bij T-splitsing RA, stijgend pad.
Op de heuvel, bij 4-sprong RD.
Pad met flauwe bocht naar links verder volgen, pad aan rechterhand negeren.
Pad met bocht naar links verder volgen, smalle paden aan rechterhand negeren, iets verder RD, pad aan rechterhand negeren, pad tussen helling en dal met het dal aan rechterhand.
RD, pad aan rechterhand negeren, pad met waterplas aan rechterhand, vervolgens na ca. 60m, voor omheind terrein aan rechterhand RA, pad met de omheining aan linker- en de waterplas aan rechterhand.
9.
Bij 4-sprong met aan linkerhand horecagelegenheid “Chálet D’n Observant” en aan rechterhand een parkeerterrein LA door poort, het brede grindpad door de groeve met aan rechterhand de horecagelegenheid en met mergelwand aan rechter- en afrastering aan linkerhand richting de hoge trap in de verte volgen, bij de trap de trap op.
Boven aangekomen, bij kruising met aan rechterhand het uitkijkplateau RD, vervolgens bij 3-sprong rechts aanhouden richting “Hoeve Lichtenberg”, de verharde weg volgen tot bocht naar links met aan linkerhand een inrit naar de boerderij en aan rechterhand een grindpad met een grote zwerfkei.
Bij deze bocht de weg met bocht naar links verder volgen, grindpad aan rechterhand negeren, de weg verder volgen tot onverhard pad aan linkerhand met traptreden direct na een pad naar de ingang van de “Grotten Zonneberg” eveneens aan linkerhand.
# In WOII hebben de Maastrichtenaren de Grotten Zonneberg tijdens de Tweede Wereldoorlog daadwerkelijk gebruikt als schuilkelder.
Bij het pad met traptreden LA door het klaphek met NM bordje, voorbij het klaphek het grasland RD oversteken, aan overzijde bij een klaphek het grasland verlaten.
10.
Voorbij het klaphek, bij 3-sprong links aanhouden, pad tussen haag en beboste helling.
Bij T-splitsing LA, verharde weg, direct daarna buigt de weg voor een poort naar rechts.
In bocht naar rechts van de weg links aanhouden richting klaphek met bordje “Honden losloopgebied”, vervolgens voor het klaphek, bij 4-sprong LA, de verharde weg volgen tot T-splitsing.
Bij deze T-splitsing LA, vervolgens na ca. 50m RA langs metalen afsluitboom richting “Kiekoet”, het brede onverharde pad volgen tot pad met draaihekje aan rechterhand.
Bij dit pad RA door het draaihekje, verderop buigt het pad voor een groot grasveld naar links, het slingerende pad door de rand van het grasveld volgen tot 3-sprong voor een draaihekje iets voor het fort.
# Fort St.Pieter gebouwd in 1702 ter bescherming van de stad Maastricht.
Bij deze 3-sprong links aanhouden door het draaihekje, verderop trap af, beneden de verharde weg volgen kruising met verhard voetpad iets voor een parkeerterrein.
11.
Bij deze kruising LA het verhard voetpad volgen.
Aan einde van het voet-/fietspad links aanhouden, verharde weg, vervolgens bij 5-sprong RD richting het “Centrum”, de weg volgen tot kruising met doorgaande weg, zijwegen negeren.
Bij deze kruising RD, de weg volgen tot “Henri Harmanspark”.
Voor het park rechts aanhouden, iets verder LA het park inlopen, verhard voetpad, direct daarna bij ruime 4-sprong RA.
Bij T-splitsing RA, doorlopen tot T-splitsing voorbij 2de kruising.
Bij deze T-splitsing LA, het pad met ruime bocht naar rechts volgen tot 2de pad aan linkerhand.
Bij dit pad LA, iets verder bij 4-sprong RD, “Molenhofpad”, pad met vijver aan rechterhand en het riviertje de Jeker aan linkerhand.
12.
Bij splitsing met aan rechterhand een trap links aanhouden
Bij kruising met aan rechterhand poort Waerachtig RD.
Bij 4-sprong RD, doorlopen tot brug met trap aan rechterhand, vervolgens RA de trap op en de brug over, “De Hoge Brug”.
Na verlaten van de brug, op het grote plein LA iets verder trap af en het klein pleintje oplopen naar de smalle weg aan rechter overzijde, vervolgens deze weg inlopen.
Na een klein stukje de weg gevolgd te hebben, bij 4-sprong RA, “Hoogbrugstraat”, de weg volgen tot weg “Lage Barakken” aan linkerhand direct na woning nr.2.
Bij deze weg LA, “Lage Barakken”.
Bij kruising RA, “Bourgognestraat”, iets verder bij T-splitsing LA, vervolgens bij kruising RA, “Stationsstraat”, de weg volgen tot het station, het startpunt.
Legenda:
RA = rechtsaf, RD = rechtdoor en LA = Linksaf
Bekijk de volledige routebeschrijving ⇢
Bereikbaarheid en toegankelijkheid
Startpunt
Station Maastricht, Stationsplein 27, 6221 BT te Maastricht. Plan Route
Met de auto
P+R Parkeren Maastricht CS - NS Centraal Station (betaald parkeren)
Alternatief Parkeerplaats Oog van Sint Pieter (betaald parkeren) bij Fort Sint Pieter. Aanlooproute: naar het voetpad links van de ingang van het parkeerterrein lopen, direct daarna bij kruising met aan linkerhand een voetpad naar de ingang RA, start de routebeschrijving bij punt 11 2de regel Aan einde van het voet-/fietspad……..
Openbaar vervoer
Station Maastricht.
Rolstoeltoegankelijkheid
Deze route is niet geschikt voor rolstoelen of kinderwagens.
Honden
Honden zijn niet toegestaan in dit gebied.
Foto's (12)
Routekaart
Topografische routekaart
Deze wandeltocht is ook beschikbaar op een zeer gedetailleerde topografische kaart sint-pietersberg-tocht.pdf. Het printen van deze topografische kaart kan door gebruik te maken van de mogelijkheden die de PDF reader biedt.
Download(s)
Horecagelegenheden
In Maastricht en Kanne
Châlet d'n Observant
Lage Kanaaldijk
Maastricht
Bezoek website
Zondag 13 mei 2024 de wandeltocht gecontroleerd. Een van de twee horecagelegenheden in de ENSI groeve stond er verlaten bij verder geen veranderingen gezien. Elke keer weer opnieuw is de 215 treden hoge trap in de ENSI groeve een indrukwekkende stevige klim waarbij men als het ware een geologische tijdreis maakt. Elke centimeter naar boven is ongeveer 1000 jaar. De routebeschrijving is weer actueel. Veel wandelplezier!
Eerst de drukte van de gezellige stad Maastricht en dan de natuur in. Met klimmen en dalen, mooie vergezichten. Het is een prachtige route, stukjes Pieterpad erin. De route is afwisselend.Adrie bedankt.