Schwalmbruch-tocht, Boukoul te Limburg

18 km Wandelroute Schwalmbruch-tocht, te Boukoul

Wandeltocht door het Swalmdal, het Duitse Diergardt'scher Wald , natuurgebied Elmpter Schwalmbruch en de Galgenberg. Vanuit het plaatsje Boukoul gaat de tocht richting het Swalmdal. In het deelgebied "De Hout" wordt al snel duidelijk dat men een nog vrijwel onaangetast riviertje volgt. Al slingerend volgt men het meanderende snelstromend riviertje met op diverse plaatsen mooie steile oevers. Na verlaten van het Swalmdal gaat de wandeltocht de grens over. Via een klein stukje door het Duitse Diergardt'scher Wald, een bosgebied met brede lanen, gaat de wandeltocht naar het Duitse natuurgebied Elmpter Schwalmbruch. In dit gebied wordt ook weer de Swalm gevolgd maar nu een gekanaliseerde Swalm. Toch is Elmpter Schwalmbruch het bezoeken waard, het gebied is het enige restant van de vroegere wijd verspreide veenmoerassen in het dal van de Swalm. De wandeltocht gaat slingerend door dit mooie gebied. Als laatste gaat de wandeltocht over de Galgenberg, een gevarieerd bosgebied met aardige hoogteverschillen, om vervolgens weer terug te keren naar Boukoul. Als bezienswaardigheid komt iets voor Boukoul langs de kasteelboerderij Zuidewijck Spick. Kasteelboerderij Zuidewijck Spick is een versterkt huis met een grote graanzolder erop, wordt meestal een spijker of, in het Limburgs, spieker genoemd. 91% van deze wandeltocht is onverhard.

Opgesteld door: Adrie Raaijmakers, op: 29-4-2015, laatst bijgewerkt op: 4-5-2024

Routebeschrijving

Op diverse punten wordt verwezen naar routepaaltjes. De vermeldingen zijn alleen bedoeld als extra herkenningspunten.
1.
Met de rug naar de ingang van de kerk LA vertrekken, direct daarna LA, “Kerkweg”, de weg met de kerk aan linkerhand volgen tot 4-sprong voorbij woning nr.26, zijwegen negeren.
Bij deze 4-sprong RA, “Heikamp”.
Bij 4-sprong LA, kn4 volg 3.
Bij 4-sprong RD, breed onverhard pad, “Aan de Ruit”, kn3 volg 1.
Bij splitsing rechts aanhouden, de wn route wordt verlaten, verderop buigt het pad naar links.
T.h.v. bosrand RD, smal pad langs bosrand aan linkerhand negeren, iets verder in bocht naar rechts van het pad links aanhouden, bospad met wn routepaaltje.
Na ca. 80m LA, smaller bospad, het pad volgen tot T-splitsing met breder pad, zijpaden negeren.
2.
Bij deze T-splitsing RA, het pad volgen tot T-splitsing, zijpaden negeren.
Bij deze T-splitsing LA, eveneens breed pad.
Bij kruising RA, lang recht pad, iets verder bij 5-sprong het 2de pad aan linkerhand inlopen.
Bij T-splitsing LA, lang recht pad.
Na ca. 80m RA, het smalle kort verbindingspad inlopen, direct daarna bij 4-sprong RD, kn53 volg 55.
Iets voorbij houten afsluitboom RD, pad aan linkerhand negeren, direct daarna voor bankje RA, smal bospad met houten afsluitboom, de wn route wordt verlaten.
Bij kruising RD.
Na ca. 100m, bij 4-sprong LA.
3.
Voor woning nr.5, bij T-splitsing RA, verharde weg, voorbij de woning de weg met bocht naar links verder volgen, pad aan rechterhand negeren, iets verder gaat de verharde weg over in een breed grindpad, het pad volgen tot T-splitsing bij verharde weg.
Bij deze T-splitsing LA, verharde weg met verderop kombord “Swalmen”.
Bij kruising RA, grindpad, “Kerkebroekweg”, wn route.
Voor woning, in bocht naar links van de weg, bij 4-sprong RA, smal stijgend pad voor bankje, kn55 volg 78, door klaphek met SBB bordje “De Hout” iets verder door 2de klaphek.
Voorbij twee klaphekken, bij kruising met aan linkerhand boerderij “De Hout” RD, wn route, smal pad met bosrand aan linkerhand, verderop buigt het pad voor een bankje bij de oever van het riviertje naar rechts met afrastering aan rechterhand, het pad met voorbij een brugje van balken een stukje het riviertje aan linkerhand verder volgen tot een klaphek.
RD door het klaphek, pad aan linkerhand negeren, het pad door de rand van omheind begrazingsgebied met afrastering aan linkerhand volgen tot volgend klaphek
Direct na dit klaphek, bij 3-sprong RA, smal bospad, wn route.
Bij 3-sprong LA, wn route, het pad kruist een ondiepe waterloop/greppel, aan overzijde van de greppel bij 3-sprong links aanhouden.
4.
Iets voorbij houten voetgangerssluis, bij T-splitsing RA, verharde weg. kn78 volg 79, direct daarna LA door houten voetgangerssluis, de wn route wordt verlaten, het pad met verderop het riviertje aan linkerhand buigt na ca. 200m voor een geul naar rechts richting de verharde weg, op de weg bij kn80 LA weer richting het riviertje lopen, het riviertje verder aan linkerhand volgen tot een vlonderpad, paden aan rechterhand negeren.
Iets voorbij het vlonderpad, bij 4-sprong LA, het pad volgen tot volgend vlonderpad.
Iets voorbij dit vlonderpad RD, paden richting het riviertje aan linker- en pad richting de weg aan rechterhand negeren, iets verder buigt het pad t.h.v. het houten beeld “Ringslang” naar links met in het pad enkele traptreden, iets doorlopen tot een langere vlonderpad, bij het vlonderpad het riviertje oversteken.
Voorbij het riviertje, bij T-splitsing RA, vervolgens na ca. 40m bij 3-sprong LA.
5.
Voorbij 4de vlonderpad, bij T-splitsing RA richting bosrand.
T.h.v. de bosrand, bij 3-sprong LA, pad door de bosrand.
Aan einde van het pad, bij T-splitsing RA, fietspad langs doorgaande weg.
RD, weg met benzinestation aan rechterhand negeren.
Voorbij horecagelegenheid “Eetcafé Aan de Grens” LA richting “Bracht”, onverhard pad met metalen afsluitboom.
Voor het bos aan rechterhand RA, pad met bosrand aan linkerhand.
Voorbij metalen afsluitboom, bij 3-sprong rechts aanhouden, grindpad met aan overzijde bord “Naturschutzgebied”, na ca. 200m achtereenvolgens het pad met bocht naar rechts en naar links verder volgen.
6.
Ca. 150m voorbij de bocht naar links RA, MSN (Blauw-witte Maas-Swalm-Nette Schwalmbrurch routebordjes) route, licht dalend grindpad.
Bij kruising met doorgaande weg RD, “Kamerickshof”, MSN route.
Ca. 90m voorbij brugje over het riviertje LA, MSN route, het eveneens breder grindpad volgen tot T-splitsing met bankje en een fietsbordje.
Bij deze T-splitsing LA, MSN route, verderop buigt het pad naar rechts, voorbij deze bocht het grindpad met het riviertje aan linkerhand ca. 800m volgen tot eveneens breed grindpad aan rechterhand, t.h.v. een fietsbordje en “WEB Schwalm 2” bordje direct na een bankje.
Bij dit pad RA, MSN route, grindpad.
Voor open gebied, bij 3-sprong LA, MSN route, grindpad met open gebied aan rechterhand.
Na ca. 300m, iets voorbij flauwe bocht naar rechts RA, smal pad met bankje aan rechter- en ven aan linkerhand, MSN route.
7.
Voorbij 2de ven, bij 3-sprong RA, breed grindpad, MSN route.
Na ca. 100m RA, MSN route, het pad gaat weer terug naar het open gebied, buigt naar links en volgt de rand van het open gebied.
Bij T-splitsing met aan rechterhand op enige afstand een uitkijktoren LA richting bos, MSN route.
Voor de bosrand, bij T-splitsing RA, breed grindpad met bosrand aan linkerhand, MSN route.
Het pad met flauwe bocht naar rechts langs de bosrand verder volgen, pad aan linkerhand negeren, MSN route.
Voor bosrand aan rechterhand, t.h.v. fietsbordje rechts aanhouden, smaller grindpad, MSN route.
Voorbij schuilhut, bij kruising LA, MSN route.
Bij kruising RA richting “Herkenbosch/Swalmen”, breed onverhard pad, MSN route.
8.
Iets voorbij rood-gele woning, bij 3-sprong rechts aanhouden, smalle verharde weg, iets verder in bocht naar rechts van de weg RD richting “Herkenbosch”, breed onverhard pad, MSN route.
Bij grenspaal 417 RD, smal pad aan rechterhand negeren, kn84 volg 80, de MSN route wordt verlaten, vervolgens na ca. 50m LA, de wn route wordt weer verlaten.
Bij kruising met breed pad RD, het pad verder volgen tot T-splitsing voor een groeve, zijpad negeren.
Bij deze T-splitsing RA, verderop buigt het pad naar links en stijgt.
Ca. 80m voorbij deze bocht RA, dalend pad.
Op heuvel, bij kruising LA, breed pad dat door dalletje gaat.
Na klim bij kruising RA, het brede pad met verderop een dalletje aan linkerhand volgen tot 4-sprong gescheiden door een metalen afsluitboom t.h.v. de bosrand, smalle zijpaden negeren.
Bij deze 4-sprong RA, pad door bosrand, wn21/8, vervolgens na ca. 60m direct na grenspaal 411 LA, kn22 volg 21.
9.
RD, pad aan rechterhand negeren.
Voorbij bosperceel aan linkerhand, bij kruising met aan linkerhand een gras-/onderhoudspad langs waterloop RD, kn21 volg 20, iets verder bij Y-splitsing links aanhouden, breed pad met bosrand aan rechterhand.
#Voor een bezoek aan Plantage Blankwater met terras bij kn21 LA en het gras-/onderhoudspad langs de waterloop volgen tot gebouwen verderop.
Bij T-splitsing LA, kn20 volg 16, het brede pad volgen tot kruising met verharde weg.
Bij deze kruising RA, verharde weg, kn16 volg 13.
Bij 3-sprong rechts aanhouden richting “Boukoul”, kn13 volg 12, vervolgens in bocht naar links van de weg RA, smal grindpad, kn12 volg 19, direct daarna het pad met bocht naar links verder richting witte woning volgen, wn route, t.h.v. deze woning wordt het pad breder.
# Voordat men RA het grindpad inloopt, even RD is kasteelboerderij Zuidewijck Spick te zien. Oorspronkelijk stond er een graanschuur die reeds in 1463 werd vermeld. Het tegenwoordig bestaande huis is 17e-eeuws.
RD, verharde weg, “Bergstraat”, weg aan rechterhand negeren, de wn route wordt verlaten.
Bij T-splitsing RA, direct daarna LA, “Beneden Boukoul”, de weg volgen tot de kerk aan rechterhand, het startpunt.

Legenda:
RA = rechtsaf, RD = rechtdoor en LA = Linksaf
SBB = Staatsbosbeheer.
Wandelnetwerk:
Rood/gele markeringen, kn staat voor een knooppuntpaaltje met nummers voor de richting, wn staat voor netwerk routepaaltje met alleen de richting of met een genummerde richting.

Bekijk de volledige routebeschrijving ⇢

Bereikbaarheid en toegankelijkheid

Startpunt

Kerk, Swalmen Kerkstraat, 6071 AJ te Boukoul. Plan Route

Met de auto

Rijd naar de Beneden Boukoul in Boukoul. Parkeren kan in de directe nabijheid van de kerk.

Openbaar vervoer

Bushalte Beneden Boukoul, Boukoul.

Rolstoeltoegankelijkheid

Deze route is niet geschikt voor rolstoelen of kinderwagens.

Honden

Mits de geldende regels worden nageleefd, zijn honden toegestaan in dit gebied.

Foto's (12)

Kasteelboerderij Zuidewijck Spick Adrie: Kasteelboerderij Zuidewijck Spick
De Hout Adrie: De Hout
De Swalm Adrie: De Swalm
Knuppelbrugje over de Swalm Adrie: Knuppelbrugje over de Swalm
Houten beeld van Snoek Adrie: Houten beeld van Snoek
De Swalm Adrie: De Swalm
Houten beeld van een steenmarter Adrie: Houten beeld van een steenmarter
De Swalm Adrie: De Swalm
Hoogzit voor de jacht Adrie: Hoogzit voor de jacht
Elmpter Schwalmbruch Adrie: Elmpter Schwalmbruch
Elmpter Schwalmbruch, gezien vanuit een uitkijktoren Adrie: Elmpter Schwalmbruch, gezien vanuit een uitkijktoren
Elmpter Schwalmbruch, gezien vanuit een uitkijktoren Adrie: Elmpter Schwalmbruch, gezien vanuit een uitkijktoren

Routekaart

Afdrukken
Annuleren

Topografische routekaart

Deze wandeltocht is ook beschikbaar op een zeer gedetailleerde topografische kaart schwalmbruch-tocht.pdf. Het printen van deze topografische kaart kan door gebruik te maken van de mogelijkheden die de PDF reader biedt.

Horecagelegenheden

In de plaats BoukoulV.O.F. café aan de Grens

Bosstraat 126
6071 PZ Swalmen
Bezoek website

Plantage Blankwater met terras op ca. 350m

Blankwater 12
6071NV Swalmen
Bezoek website

Ervaringen van wandelaars (10)

 1. Adrie 4 april 2024 om 17:09

  Zondag 31 maart 2024 de wandeltocht gecontroleerd. Geen problemen ondervonden door de vele regen van de laatste tijd, alle paden waren prima te belopen. De uitkijktoren die Paul Monod de Froideville in zijn reactie in januari 2023 al benoemde is een bezoek meer dan waard. Men heeft vanuit de nieuwe uitkijktoren prachtig uitzicht over het gebied. De routebeschrijving is weer actueel. Veel wandelplezier!

  Reageren
 2. Paul Monod de Froideville 16 januari 2023 om 14:01

  Op 15 januari hebben Lea (van wandelnet) en Paul Monod de Froideville deze tocht samen met hun wandelmaatjes Ines en Yves met veel plezier gelopen. Goed om te zien dat de natuur zich herstel na de lange droge zomer en enkele weken regenbuien. Er staat wee water in de vennetjes en het broekbos. Al zijn we goed bekend met dit gebied is de wandeling steeds weer verrassend en afwisselend. Fijn om te zien dat er aan een nieuwe uitkijktoren wordt gewerkt.

  Reageren
 3. Adrie 15 april 2022 om 16:54

  Vandaag 15 april 2022 samen met Lea van Wandelnet en haar man de wandeltocht gecontroleerd. Leuk om te melden dat bij het riviertje de Swalm aan de Nederlandse zijde van de grens een reeks nieuwe mooi gemaakte houten beelden staan. Helaas is de uitkijktoren in het gebied Elmpter Schwalmbruch verdwenen, hopelijk wordt er een vervanger geplaats men had vanuit de uitkijktoren een prachtig uitzicht over de omgeving. Op de laatste kilometers van de wandeltocht passeert men op ca. 350m Plantage Blankwater met terras, dit terras is vermeld in de routebeschrijving en bij de horecagelegenheden

  Reageren
 4. Elly 28 oktober 2021 om 16:14

  Vandaag met een stralende herfstzon deze prachtige wandeling gedaan. Goed beschreven, geen problemen gehad onderweg. Afwisselende natuur, nauwelijks asfalt: een aanrader!

  Reageren
 5. Arend 2 januari 2021 om 19:12

  Erg leuke mooie en gevarieerde wandeling. Nederlandse deel langs de Swalm is echt wel het mooiste deel, maar het verharde pad in Duitsland , door het Elmter Schwalmbruch mag er wel wezen.

  Reageren
 6. Adrie 4 juli 2018 om 17:53

  Afgelopen zondag 1 juli 2018 de wandelroute gecontroleerd. Geen grote veranderingen gezien, de routebeschrijving is op enkele kleine puntjes aangepast en weer actueel. Ook in natuurreservaat het Elmpter Schwalmbruch is in het moerassige deel van het gebied goed de gevolgen van de langdurige droogte te zien, zie foto. Veel wandelplezier!

  Reageren
 7. Theo 15 oktober 2016

  Een vriend had deze route op 11 oktober 2016 gelopen maar kon in hoofdstuk 2 de aangegeven route niet vinden. Ikzelf (ervaren wandelaar) heb de route op 14 oktober 2016 trachten te lopen en inderdaad in hoofdatuk 2 bij na "smal pad langs bosrand" is er geen pad aan de rechterhand. Ook rechts geen bosrand. Vervolgens kom je na 80 m geen bordje "openghestld"tegen. Het pad RD maakt een bocht naar rechts. In die bocht gaat een pad het bos in. Als je dat uitloopt kom je öpengesteld wel tegen, maar als je vervolgens de beschrijving volgt, klopt het ook niet meer. Kortom alle mogelijkheden geprobeert maar hoofdstuk 2 klopt niet.
  Helaas.

  Reageren
  1. Adrie 15 oktober 2016 om 20:40

   Theo bedankt voor de reactie! Jammer dat het bij U en uw vriend mis is gegaan. U en uw vriend zijn beide met een oudere versie op pad gegaan. In de vorige versie van de routebeschrijving stond “Na ca. 80m LA, bospad met bordje Opengesteld” nog in punt 2. T.h.v. dit bosgebied is aan uw linkerhand een smal pad langs de bosrand dat genegeerd moet worden, direct daarna kun je RD het bos in. In de vorige versie stond “RD, achtereenvolgens smal pad aan linker- en pad aan rechterhand negeren”. Momenteel is het pad door het bosgebied wat verder dicht gegroeid waardoor het pad naar rechts het meer doorgaande pad is geworden. In de huidige versie wordt dit punt dan ook iets anders beschreven “T.h.v. bosgebied RD, smal pad langs bosrand aan linkerhand negeren, direct daarna in bocht naar rechts links aanhouden, bospad volgen”. Als men het bospad ca. 80m heeft gevolgd is er aan linkerhand een pad met wat hoger tegen een boom (zelfs wat in de boom gegroeid) het bordje “Opengesteld”. Zelfs al zou U het bordje missen het pad is een duidelijk herkenbaar pad. Vermoedelijk heeft U en uw vriend het smalle pad langs de bosrand aan linkerhand niet gezien en het pad door het bosgebied genegeerd. Ik ben toch zeer benieuwd of mijn conclusie klopt misschien dat er in de routebeschrijving wat aanvulling noodzakelijk is, zou U met mij contact willen opnemen via info@klikprintenwandel.nl. Bij voorbaat bedankt!

 8. Adrie 27 september 2016

  De wandeltocht op 25 september 2016 gecontroleerd. Inmiddels is het wandelnetwerk in het Nederlandse deel van deze tocht verder uitgebreid. Op punten waar het een bijdrage levert als extra herkenningspunt is het in de routebeschrijving opgenomen. Verder is er een stukje doorgaande weg uit de route gehaald en vervangen door een wat rustiger weggetje. De routebeschrijving is weer actueel. Veel wandelplezier!

  Reageren
 9. Lennard 13 mei 2015

  Afgelopen zondag gelopen met goed wandelweer.

  Ik vond het een leuke tocht met redelijk wat afwisseling. M.n. het eerste stuk langs de meanderende Swalm vond ik erg mooi. Op Duits grondgebied liepen er vrijwel alleen grindpaden waar ook veel fietsers gebruik van maakten, even opletten dus.

  De moeite van het lopen zeker waard.

  Reageren

Schrijf een bericht

Je bericht: *
Na verzending van een bericht met daarin een link naar een website is het bericht niet direct zichtbaar, het bericht wordt pas geplaatst nadat de link gecontroleerd is op veiligheid.
Je naam: *

Ondersteunde formaten: JPG en PNG (Maximale bestandsgrootte: 7 MB.)