Schutsboom-route, Milheeze te Noord-Brabant
Wandeltocht vanuit Milheeze naar de Nederheide. Aan de rand van Milheeze gaat de wandeltocht langs de Milheezerloop een aftakking van de Snelle Loop. Zowel de Milheezerloop als de Snelle Loop zijn ter hoogte van Milheeze van oorspronkelijk rechte beekjes omgevormd naar beekjes met een meer natuurlijk karakter met flauwe oevers en licht meanderend. De Nederheide is een gevarieerd bosgebied, in dit bosgebied wordt een lang smal slingerend pad gevolgd met op een punt een mooi uitzicht over het zandafgravingsgebied de Bakelse Plassen. Na het verlaten van de Nederheide gaat de wandeltocht via het buitengebied naar de rand van Bakel, met voor Bakel de Esperloop. In de omgeving van de Esperloop komt wijstwater aan het oppervlak. Wijstgronden zijn te vinden op aardbreuken zoals die ook bij Bakel te vinden zijn bekend als de Peelrandbreuk. Wat wijstgronden zo bijzonder maakt is dat de lager gedeelte bij een aardbreuk, de slenk droog is en het hoger gelegen deel, de horst nat is. De wandeltocht gaat door een klein maar mooi natuurgebiedje waarin de nattere horst herkenbaar aan het ijzerrijk water dat aan de oppervlakte komt en zichtbaar is in sloten en poelen. In Bakel gaat de wandeltocht over een hoge stuifduin, het restant van een sikkelduin dat tegenwoordig met bos beplant is. Het hoogste punt ervan, de Zandse Berg, stak 14 meter boven het omringende maaiveld uit. In 1953 is een groot deel van deze sikkelduin afgegraven en het zand is gebruikt voor de aanleg van de weg van Bakel naar Deurne. 75% van deze wandeltocht is onverhard.
De wandeling gelopen door Willem, fotoverslag met uitgebreide achtergrond informatie
Routebeschrijving
1.
Aan de doorgaande weg, met de rug naar het plein voor de kerk de weg “Berken” aan overzijde van de doorgaande weg inlopen met rechts van deze weg een smal plein met parkeerplaatsen, de weg buigt verderop naar links, voorbij deze bocht de weg verder volgen tot 3-sprong met aan linkerhand de weg “Nachtegaal”, zijwegen en paden negeren.
Bij deze 3-sprong rechts aanhouden, de weg volgen tot kruising met een smal beekje, t.h.v. kombord “Einde bebouwde kom”, direct na de zijweg “Fransenhof” aan rechterhand.
Voor het beekje RA, smal pad tussen bosschages en beekje met het beekje aan linkerhand.
Voorbij houten afsluitboom, bij kruising LA, verderop gaat de verharde weg “Bocht” over in “Haag”.
Voorbij woning nr.1/1a, bij splitsing rechts aanhouden, “Haag 5,6,7,8,10”, wn route.
Bij kruising RD, kn35 volg 36, onverhard pad met gescheiden verhard fietspad, vervolgens voorbij een beekje met aan rechterhand een picknicktafel LA, gras-/onderhoudspad met het beekje aan linkerhand, de wn route verlaten.
Na ca. 90m rechts aanhouden, smal pad door een bosperceel met verderop een omheining aan linkerhand.
Voorbij het omheinde terrein, bij kruising met verhard fietspad en pad RD het licht slingerend smalle pad door het bosperceel met iets verder 3 paaltjes inlopen.
Bij kruising met een brede verharde weg RD, bospad, na ca. 130m buigt het pad naar links.
Ca. 90m voorbij deze bocht het pad met bocht naar rechts verder volgen, smal pad richting de bosrand aan linkerhand negeren.
Bij 4-sprong het pad met bocht naar links verder volgen met het restant van een afrastering aan linkerhand.
Bij T-splitsing LA, iets breder pad, het pad volgen tot pad aan rechterhand t.h.v. een omheining rond een kleine woning aan linkerhand, overige zijpaden negeren.
Bij dit pad RA, bospad met bordje “Wandelroute alleen toegankelijk voor wandelaars”.
Na ca. 170m RA, wn route, na ca. 60m buigt het pad naar links.
Bij kruising met eveneens smal pad RD, wn route.
Bij kruising met een grasrijk pad RD, wn route.
3.
Bij 4-sprong LA, recht zandpad, de wn route wordt verlaten, het pad volgen tot kruising met een smal pad, zijpaden negeren.
Bij deze kruising RA, oranje-paarse (routepaaltje met oranje en paarse pijl voor de richting) en wn route, smal pad met iets verder een klein informatiepaneeltje “Nederheide”.
Bij ruime 5-sprong RD, oranje-paarse en wn route, het pad buigt met flauwe bocht naar rechts.
Iets voor een grote plas, bij 3-sprong RA, oranje-paarse en wn route, pad met waterplas linkerhand en iets verder een informatiepaneeltje “Poelen” aan linkerhand.
Na ca. 80m, iets voorbij het informatiepaneeltje RA, richting bosrand, oranje-paarse route, de wn route wordt verlaten, t.h.v. van de bosrand buigt het pad naar links het bos in, het pad verder volgen tot kruising met een ATB pad.
Bij deze kruising RD, oranje-paarse route.
Bij kruising met breed pad RD, oranje-paarse route.
RD, pad aan rechterhand negeren, paarse route, de oranje route wordt verlaten.
4.
Na ca. 150m, bij kruising RD, paarse en wn route, het slingerend pad verder volgen tot T-splitsing.
Bij deze T-splitsing RA, iets verder voor een houten paneel met opschrift “Boomfeestdagen 15-18 maart 2016” LA, paarse en wn route, het pad volgt de rand van een bosperceel met lagere begroeiing, voorbij het bosperceel het pad verder volgen tot T-splitsing iets voorbij een bankje.
Bij deze T-splitsing LA, paarse en wn route, vervolgens voor een houten afsluitboom RA, paarse route, kn33 volg 96, verderop buigt het pad naar rechts vervolgens na ca. 90m nogmaals naar rechts, ca. 120m voorbij deze bocht buigt het pad naar links.
Ca. 40m voorbij deze bocht, bij kruising LA, de paarse en wn route worden verlaten, het pad RD volgen tot T-splitsing bij een grind-/fietspad met gescheiden breed pad voorbij een houten afsluitboom iets voorbij een landbouwperceel aan rechterhand, zijpaden negeren.
5.
Bij deze T-splitsing RA, breed pad met gescheiden grind-/fietspad, wn route.
Na ca. 180m RD, pad met houten afsluitboom aan linkerhand negeren, wn route.
Na ca. 130m LA, , wn route, het pad met aan rechterzijde eikenbomen volgen tot T-splitsing voorbij een houten afsluitboom, ruim voor de T-splitsing wordt de wn route verlaten.
Voorbij houten afsluitboom, bij T-splitsing LA, pad met bosrand aan linkerhand.
RD, pad langs de bosrand aan linkerhand negeren, het bosgebied wordt verlaten.
Bij kruising met verharde weg RD, het pad volgen tot kruising met verharde weg, zijpaden negeren.
Bij deze kruising RD, verharde weg, “Geneneind”.
6.
Voorbij een landbouwperceel en een waterloop aan rechterhand RA, gras-/onderhoudspad met bankje en informatiepaneel aan linkerhand en de waterloop aan rechterhand, verderop buigt het pad naar links en gaat door de rand van een grasveld met de waterloop aan rechterhand en iets verder een poel aan linkerhand.
Voorbij een waterloop aan linkerhand RD, pad met een afrastering rond een grasveld aan linkerhand en de waterloop aan rechterhand.
Voorbij het omheind grasveld, bij 3-sprong LA, het pad met het omheind grasveld aan linkerhand volgen tot T-splitsing bij een verharde weg.
Bij deze T-splitsing RA, verharde weg.
Bij T-splitsing LA, direct daarna RD, onverhard pad aan rechterhand negeren, weg met verderop IVN Heemtuin ’t Hofke aan linkerhand.
7.
Bij 3-sprong links aanhouden, “Geneneind”, de weg volgen tot smal onverhard pad door een bosperceel aan rechterhand iets voor ingang “Sporthal ’t Zand” links van de weg.
Bij dit pad RA, onverhard pad, kn29 volg 30, iets verder bij 3-sprong LA, de wn route wordt weer verlaten, pad door de bosrand parallel aan de weg.
RD, pad aan rechterhand, het pad verder door de bosrand volgen.
Bij 4-sprong RA, breder pad, direct daarna RD, pad aan rechterhand negeren, vervolgens bij kruising LA, smal pad over een heuvel.
In een kleine open plek, bij 4-sprong RD, het pad verder over de heuvels tot een zanderige helling, voor de helling links aanhouden, het pad verder volgen tot T-splitsing bij een verharde weg.
Bij deze T-splitsing LA, iets verder bij kruising RA, kn7 volg 31, vervolgens na ca. 60m de weg met bocht naar links verder volgen, weg “Zand 6-6a-8” aan rechterhand negeren, wn route, de weg verder volgen tot bocht naar links.
In deze bocht rechts aanhouden, onverhard pad, wn route.
8.
Voorbij bankje, bij T-splitsing RA, verharde weg, kn31 volg 67.
RD, weg aan rechterhand negeren, wn route.
RD, “Vlinkert”, weg “Valkert” aan linkerhand negeren, direct daarna voor bosrand links aanhouden, onverhard pad door de bosrand met houten afsluitboom en bordje ”Opengesteld”, de wn route wordt verlaten, het pad volgen tot pad aan linkerhand ca. 80m voorbij de bosrand aan linkerhand met voor het pad een flinke den aan linkerhand.
Bij dit pad LA, smal slingerend bospad.
Bij T-splitsing RA, het brede grindpad dat verderop overgaat in een verharde weg volgen tot T-splitsing bij doorgaande weg, zijpaden negeren.
Bij deze T-splitsing LA, het fietspad aan overzijde van de doorgaande weg volgen, wn route.
9.
RD, weg “Leemskuilendijk” aan rechterhand negeren, wn route.
# Molen de Laurentia gebouwd in 1890.
Voor haag een woning RA, kn67 volg 66, door de rand van het grasveld lopen, na verlaten van het grasveld bij T-splitsing LA, de wn route wordt verlaten, de verharde weg volgen tot 4-sprong voorbij woonboerderij nr.9 aan rechterhand.
Bij deze 4-sprong LA, onverhard pad, kn68 volg 69.
Voorbij een kapel aan linkerhand, bij T-splitsing RA, de wn route wordt verlaten, doorgaande weg.
Voorbij woning nr.4 (tuincentrum) LA, “Kreijtenberg”.
Iets voor een landbouwperceel aan rechterhand RA, grindpad door bosschages.
Bij kruising met verharde weg LA, verharde weg, iets verder buigt de weg naar rechts.
Bij 3-sprong rechts aanhouden, direct daarna RD, onverhard pad aan rechterhand negeren, vervolgens de weg met bocht naar rechts verder volgen, doodlopende weg “Berken 2A-4-6” aan linkerhand negeren, de weg verder volgen tot kruising met aan linkerhand de kerk, het startpunt.
Legenda:
RA = rechtsaf, RD = rechtdoor en LA = Linksaf
NM = Natuurmonumenten
Wandelnetwerk:
Groen/gele markeringen, kn staat voor een knooppuntpaaltje met genummerde richting, wn staat voor netwerk routepaaltje met alleen richting.
Bekijk de volledige routebeschrijving ⇢
Bereikbaarheid en toegankelijkheid
Startpunt
Kerk, Kerkeind 37, 5763 BC te Milheeze. Plan Route
Met de auto
Parkeren kan op het Pastoor Simonisplein in de directe omgeving van de kerk.
Openbaar vervoer
Bushalte Kerk, Milheeze.
Rolstoeltoegankelijkheid
Deze route is niet geschikt voor rolstoelen of kinderwagens.
Honden
Mits de geldende regels worden nageleefd, zijn honden toegestaan in dit gebied.
Foto's (7)
Routekaart
Topografische routekaart
Deze wandeltocht is ook beschikbaar op een zeer gedetailleerde topografische kaart schutsboom-route.pdf. Het printen van deze topografische kaart kan door gebruik te maken van de mogelijkheden die de PDF reader biedt.
Download(s)
Horecagelegenheden
Café Zaal cafétaria De Molen
Kerkeind 23
5763 BA Milheeze
Bezoek website
Vandaag 10 maart 2023 de wandeltocht gecontroleerd. Rond een illegaal crossterreintje was een pad afgesloten met een boom en takken om crossers te weren verder geen veranderingen gezien. De routebeschrijving is weer actueel. Veel wandelplezier!
Vandaag 23 september 2021 de wandeltocht gecontroleerd. De routebeschrijving is weer actueel. Veel wandelplezier!
Beste Adrie, Ik wil jou en de mede-samenstellers van deze site hartelijk bedanken voor de mooie wandelingen die jullie presenteren. Hartstikke fijn dat iedereen ook GRATIS de routebeschrijvingen kan uitprinten. Hartelijk dank hiervoor. Ik hoop er nog lang van te kunnen genieten. Verslag en fotoreportage
Beste Willem, bedankt voor het melden van het verdwenen bankje maar ook voor het uitgebreide verslag met foto’s. Het is een mooie aanvulling op het gebied van plantenkunde en achtergrondinformatie over de bezienswaardigheden die men tijdens een wandeltocht tegenkomt.
Beste Adrie. Deze mooie route gelopen na de hittegolf en dat was een verademing. Ik heb één opmerking over de routebeschrijving.Bij punt 4 staat: “…..iets voor deze T-splitsing passeert men een bankje.” Dat bankje staat er niet meer, maar dat doet verder niets af aan de duidelijkheid van de routebeschrijving. Het genoemde deel van de zin kun je dus weglaten.
Vandaag 26 december 2018 de wandelroute gecontroleerd. Op een punt de wandelroute iets gewijzigd een breed pad vervangen door een smaller iets meer slingerend bospad. De routebeschrijving is weer actueel. Veel wandelplezier!
Prachtige wandeling door hele mooie stukken bos. Dit is echt een wandeling voor iemand die rust en natuur zoekt. Ik heb al diverse wandelingen van klikprintenwandel gelopen en vind ze allemaal de moeite waard.
Vandaag 22 oktober 2016 de wandelroute in zijn geheel gecontroleerd. Het de onverharde pad bij de witte boerderij, zie reactie Dorette, is uit de wandelroute gehaald. Wel had ik mijn twijfels over de verandering van het pad langs de waterloop "Snelle Loop". Mijn twijfel was terecht maar de vergissing ook begrijpelijk. Recent zijn er in het gebied waterlopen gemaaid met als gevolg dat men eerder als de genoemde 700m een smalle gemaaide waterloop passeert, door de maaiwerkzaamheden lijkt het dat er een pad rechts van de waterloop is, feitelijk loop je over de graskant van de waterloop. Volg je de smalle waterloop dan kom je ook uit bij een T-splitsing voor het golfterrein. Ik heb de routebeschrijving op dat punt wat aangepast. Dorette nogmaals bedankt voor de melding! De topografische kaart is voorzien van nummers, met als gevolg dat ook in de routebeschrijving de nummers iets gewijzigd zijn dus de in eerdere reacties vermelde nummers corresponderen niet meer met de huidige nummers. Veel wandelplezier gewenst!
bij punt 10: na7oo meter moet je het pad met de waterloop aan de linkerhand volgen i.p.v. de rechterhand.
Het onverharde pad richting witte boerderij is afgesloten. Je kunt het beste bij de kruising ervoor, begin van "Zand" links gaan en bij volgende kruising links ( eerste punt van 11.)
Verder weer een mooie route!
Dorette bedankt voor het melden! De wijzigingen zijn in de routebeschrijving opgenomen. Binnenkort ga ik eens kijken wat er veranderd is bij de waterloop in punt 10. Oorspronkelijk was er een breed pad (schouwpad) langs de akkers met de waterloop aan de rechterhand.
De wandelroute op 11 september gecontroleerd, de routebeschrijving is weer actueel. Bij punt 1. 4de regel wordt het beekje de "Snelle Loop" gevolgd, tijdens de controle was er aan de rechterzijde van de beek een goed te belopen (gemaaid) pad, de linkerzijde was geheel overwoekerd. Op zich was dat vreemd omdat er aan de linkerzijde op een tweetal plaatsen vlonders geplaatst waren die de mogelijk boden om halverwege boven de beek te komen. Zou er ook aan de linkerzijde het beekje weer gelopen kunnen worden, dan hoor ik dit graag via een voetnootje of info@klikprintenwandel.nl, bij voorbaat bedankt!
Afgelopen zaterdag heb ik deze route met grotendeels stralend weer gelopen. Ik vond het een mooie route die vooral na de eerste paar km door heerlijk rustig gelegen, bosrijk gebied loopt. De moeite waard…