Scheeken-tocht, Liempde te Noord-Brabant

17 km Wandelroute Scheeken-tocht, te Liempde

De wandeltocht gaat door het buitengebied van Liempde en de natuurgebieden De Scheeken, het Hezelaarsbroek en het Dommeldal. De Scheeken maar ook het Hezelaarsbroek zijn prachtige kleinschalige coulisselandschappen die al dateren uit de 12de eeuw. Er is een grote afwisseling van bossen, bosjes, houtwallen, boomrijen, weitjes en akkertjes. In het voorjaar van 2017 heeft Brabants Landschap edelherten terug gebracht in een omheind deel van het natuurgebied De Scheeken. Edelherten horen oorspronkelijk thuis in de Brabantse natuur en zijn zelfs een onmisbare schakel als grote planteneter. De tocht gaat door het omheinde gebied waarin de edelherten leven en met een beetje geluk krijgt men ze ook nog te zien. Het Dommeldal bestaat uit beemden, verder van het riviertje af liggen op hogere gronden bolle akkers. Aan het einde van de tocht gaat men met het Sint-Janspontje, een handbediend kabelveerpont, de Dommel over. Voor meer informatie over het pontje zie de link onder de routebeschrijving. 74% van deze wandeltocht is onverhard.

Opgesteld door: Adrie Raaijmakers, op: 6-10-2012, laatst bijgewerkt op: 9-7-2024

Routebeschrijving

Op diverse punten wordt verwezen naar routepaaltjes. De vermeldingen zijn alleen bedoeld als extra herkenningspunten.
1.
Met de rug naar de ingang van de kerk RD vertrekken, “Kerkstraat”.
Bij kruising RD, “Kerkstraat”.
Bij kruising RD, “Oranjelaan”, de weg volgen tot T-splitsing, zijwegen negeren.
Bij deze T-splitsing RA, “Rosenhofstraat”, vervolgens na ca. 40m LA, onverhard pad.
Bij T-splitsing LA, pad door landbouwgebied.
RD, verharde weg, weg aan rechterhand negeren, wn route.
Bij T-splitsing LA, wn route, vervolgens na ca. 60m RA, “Smalvelderstraat”, wn82.
Bij 4-sprong RD, onverhard pad, kn82 volg 1.
T.h.v. de waterloop “Groote Waterloop” RD, gras-/onderhoudspaden langs de waterloop negeren, wn route, verderop passeert men een hoog klaphek met veerooster.
In omheind gebied, bij T-splitsing LA, wn route.
2.
Ruim voor klaphek met veerooster RA, “Ginnekendijk”, kn1 volg 91, verderop wordt het omheinde gebied via een hoog klaphek weer verlaten.
Bij T-splitsing LA, kn91 volg 17, het pad volgen tot T-splitsing bij verharde weg, pad met klaphek aan rechterhand negeren.
Bij deze T-splitsing LA, verharde weg, kn17 volg 80, de weg volgen tot kruising, zijpaden negeren.
Bij deze kruising RD, “Kanterse Veldenweg”, wn route.
Weg met bocht naar links verder volgen, onverhard pad aan rechterhand negeren, kn80 volg 83.
In bocht naar rechts van de weg RD het onverhard pad inlopen, wn route.
RD, gras-/onderhoudspad langs waterloop aan linkerhand negeren, de wn route wordt verlaten, het pad verder volgen tot kruising van zandpaden met rechtdoor de “Vleesbroekstraat”, zijpaden negeren.
Bij deze kruising RA, pad met bosrand aan rechterhand, kn84 volg 46.
RD, pad aan rechterhand negeren, de wn route wordt verlaten.
RD, pad langs bosrand aan linkerhand negeren.
3.
Voorbij het 3de perceel grasland aan rechterhand RD, pad door bosrand aan rechterhand negeren, direct daarna t.h.v. ruiter routepaaltje LA, het smalle bospad ca. 250m volgen tot bocht naar rechts, zijpad negeren .
Bij deze bocht het pad met bocht naar rechts verder richting de bosrand volgen, pad aan linkerhand negeren.
Na verlaten van het bos, bij T-splitsing LA, breed pad met bosrand aan linkerhand.
Bij kruising met verharde weg RD, “Sort”, vervolgens na ca. 50m LA door draaihekje, voorbij het draaihekje RD het smalle pad door het broekbos inlopen, verderop iets voor grasland buigt het pad naar rechts, ca. 70m voorbij deze bocht, voor volgend bosperceel buigt het pad naar links en gaat door de rechterzijde van het grasland met bosrand aan rechterhand, t.h.v. doorgang naar groter grasland buigt het pad naar rechts en gaat door de rand van het broekbos.
Voorbij draaihekje RD, pad aan rechterhand negeren, verderop buigt het pad naar links met bosperceel aan rechterhand en met percelen graslanden en verderop een bosperceel aan linkerhand.
Voorbij het bosperceel aan linkerhand LA, “Bunderdijk”, wn route, pad met bosrand aan linkerhand.
Na ca. 600m, t.h.v. bankje aan linkerhand RA, “Wessen Dijk”, kn85 volg 79.
4.
RD, pad aan linkerhand negeren, de wn route wordt verlaten, verderop gaat het onverharde pad over in een verharde weg.
Bij Y-splitsing RA.
Voorbij woning nr.22 LA, ”Akkerweg”, onverhard pad met een omheind perceel grasland aan linkerhand.
Voorbij het omheinde perceel, bij 3-sprong RA.
Voor metalen poort, bij T-splitsing RA.
Bij T-splitsing LA, verharde weg, wn route.
Voorbij kapel RA, beton-/fietspad, “Herscheweg”, kn11 volg 66, het fietspad volgen tot bocht naar rechts ca. 500m voorbij brug over de Dommel, zijpaden negeren.
Ca. 80m voorbij deze bocht LA, onverhard pad, de wn route wordt tijdelijk verlaten.
Bij T-splitsing LA, men volgt weer de wn route.
5.
In bocht naar rechts van  pad “Henselstraatje” links aanhouden, kn67 volg 68, het pad volgen tot smal pad aan linkerhand door grasland met houten afsluitboom en BL bordje “Dommeldal” iets voor T-splitsing bij bosrand.
# Bij dit smalle pad gaat de wandeltocht door grasland naar een smal maar ruig stukje pad door broekbos langs de Dommel, als alternatief kan men ook doorlopen tot de T-splitsing. Bij deze T-splitsing LA, kn68 volg 5, het pad volgen tot het overgaat in een verharde weg, zijpaden negeren. Bij deze overgang RD, klinkerweg aan rechterhand negeren. T.h.v. woning nr.9 LA, onverhard pad, wn route. Pad met flauwe bocht naar rechts verder volgen, pad aan linkerhand negeren, wn route. Ga verder bij punt 6. 2de regel.

Bij dit pad LA het grasland inlopen, smal pad door de rechterzijde van het grasland met iets verder aan linkerhand een poel, voor de Dommel buigt het pad naar rechts en volgt de Dommel aan linkerhand met na ca. 250m een houten balk over een greppel, bij de balk buigt het pad naar rechts weg van de Dommel gaat door de rand van opener bos met verderop nieuw aangeplante populieren langs het pad, doorlopen tot T-splitsing, smalle paden richting een privé terreintje aan rechterhand negeren.
6.
Bij deze T-splitsing LA, het pad volgen tot pad aan linkerhand richting het “Sint-Janspontje” ca. 160m voorbij 2de bocht naar rechts.
# Leuk voor een bezoekje, voordat men LA gaat richting het pontje gaat ca. 450m RD staan een dwarsdeelschuur uit 1750, een toch wel bijzondere duiventoren en de hoeve Het groot Duyfhuis.
Bij dit pad LA richting het “Sint-Janspontje”, kn5 volg 3, ruim voorbij het pontje, bij een houten poort aan rechterhand wordt het pad breder.
# Als het pontje uit de vaart is teruglopen naar knooppunt 5. Bij dit knooppunt LA, kn5 volg 6, bij 1ste boerderij aan linkerhand gaat het onverharde pad over in een verharde weg en buigt verderop naar rechts . Bij T-splitsing LA, wn route. Voorbij kapel, bij 3-sprong links aanhouden kn6 volg 8. Bij spoorwegovergang aan rechterhand RA, “Gemondsestraat”, kn8 volg 27, direct daarna voor het spoor LA, smal grindpad pal naast het spoor met spoor aan rechterhand. Voorbij spoorbrug LA, talud met traptreden afdalen, smal pad tussen de Dommel en afrastering, voorbij de afrastering met metalen poort RD het grasland inlopen naar de overzijde, iets voorbij bosschages aan linkerhand links aanhouden en het grasland bij een draaihekje verlaten, het pad met visvijver aan linkerhand volgen tot kruising met verharde weg. Bij deze kruising RD, het smalle pad buigt naar rechts met afrastering aan linkerhand, verderop voor verharde weg het smalle pad in de berm links van de weg volgen. Voorbij kombord “Liempde”, in bocht naar rechts van de weg LA, kn4 volg 3, verderop gaat het brede onverharde pad over in een verharde weg. Voor woning aan rechterhand RA, “Kerkpad door Smalder”, smal onverhard voetpad, de wn route wordt verlaten. Ga verder bij punt 6. voorlaatste regel.

Bij T-splitsing RA, verharde weg, kn3 volg 4.
Direct na woning nr.29 LA, smal onverhard voetpad, “Kerkpad door Smalder”, de wn route wordt verlaten.
RD, “Kerkpad door Smalder”, pad aan linkerhand negeren.
Bij T-splitsing LA, direct daarna voor pleintje “Tooseplein” RA, verharde weg, “Dorpsstraat”, de weg volgen tot de kerk, het startpunt.

Legenda:
RA = rechtsaf, RD = rechtdoor en LA = Linksaf
BL = Brabants Landschap.
Wandelnetwerk:
Groen/gele markeringen, kn staat voor een knooppuntpaaltje met nummers voor de richting, wn staat voor netwerk routepaaltje met alleen de richting.

Bekijk de volledige routebeschrijving ⇢


Meer informatie over het voetveer

Bereikbaarheid en toegankelijkheid

Startpunt

Kerk, Dorpsstraat 36, 5298 CB te Liempde. Plan Route

Met de auto

Parkeren kan e.v.t. op het kleine pleintje voor de kerk.

Openbaar vervoer

Bushalte Raadhuisplein aan de Oude Postbaan in Liempde. Aanlooproute: Naar het voormalige Raadhuis lopen. Met de rug naar ingang de 1ste weg aan rechterhand richting de kerk volgen kn77 volg 2, “Dorpsstraat”. Na ca. 80m, bij 3-sprong rechts aanhouden, de weg verder richting de kerk volgen.

Rolstoeltoegankelijkheid

Deze route is niet geschikt voor rolstoelen of kinderwagens.

Honden

Honden zijn niet toegestaan in dit gebied.

Foto's (7)

Het gebied De Scheeken Adrie: Het gebied De Scheeken
Het gebied De Scheeken Adrie: Het gebied De Scheeken
Het gebied De Scheeken Adrie: Het gebied De Scheeken
Het riviertje de Dommel Adrie: Het riviertje de Dommel
Het Dommeldal Adrie: Het Dommeldal
Het Sint-Janspontje Adrie: Het Sint-Janspontje
Een insectenhotel Adrie: Een insectenhotel

Routekaart

Afdrukken
Annuleren

Topografische routekaart

Deze wandeltocht is ook beschikbaar op een zeer gedetailleerde topografische kaart scheeken-tocht.pdf. Het printen van deze topografische kaart kan door gebruik te maken van de mogelijkheden die de PDF reader biedt.

Horecagelegenheden

In de plaats Liempde



Ervaringen van wandelaars (13)

  1. Adrie 23 juni 2022 om 14:30

    Gisteren 22 juni 2022 de wandeltocht gecontroleerd. In het bosgebied bij Boskant zijn werkzaamheden geweest. De leembossen hebben door de lagere grondwaterstanden moeilijk, als gevolg hiervan zijn sloten en greppels ondieper gemaakt en er zijn een aantal bomen gerooid en nieuwe aangeplant die in verleden voorkwamen en nu nauwelijks nog staan. Een aantal van de klaphekken staan of liggen er nog vermoedelijk worden deze in de loop van de tijd verwijderd. In de routebeschrijving zijn ze niet meer vernoemd. De routebeschrijving is weer actueel. Veel wandelplezier!

    Reageren
  2. Arnold van den Broek 3 januari 2018 om 19:05

    Per november 2017 is café De Punder in Liempde niet meer open. Alternatief, waarbij ook informatie over Het Groene Woud is te vinden, is Bezoekerscentrum D’n Liempdsen Herd aan de Barrierweg 4 in Liempde. zie ook http://www.liempdsenherd.nl) Daarnaast is ook een leuke gelegenheid café De Durpsherberg aan de Dorpsstraat. Eveneens in het Liempdse centrum.

    Reageren
    1. Adrie 4 januari 2018 om 07:17

      Arnold van den Broek bedankt voor het melden! Café De Punder is vervangen door het bezoekerscentrum en café De Durpsherberg bijgevoegd.

  3. Adrie 1 september 2017 om 16:54

    De wandeltocht is vernieuwd, het natuurgebied Hezelaarsbroek is in de tocht opgenomen. Een kleinschalige coulisselandschap met smallere paden, ook loopt men door een stukje grasland. Hierdoor is een gedeelte van de lange rechte stukken komen te vervallen, zie reactie van Annie van Neerven 12 april 2017. Veel wandelplezier!

    Reageren
  4. Annie van Neerven 12 april 2017 om 16:30

    Ik vond vooral de eerste en laatste 5 km van de tocht mooi. Het middelste deel vond ik teveel lange rechte stukken. Misschien kwam dat door de noodzakelijke routewijzigingen.
    Ik heb de route gelopen met de gps-track en die was perfect.

    Reageren
    1. Adrie 12 april 2017 om 17:29

      De rechte pad door de Scheeken is inderdaad het gevolg van de recente wijziging in het gebied. In het verleden waren meerdere paden die toegankelijk waren. Het pad dat toen gevolgd werd was een route die uitgezet was door Brabants Landschap. Het was een leuke combinatie met diverse richtingsveranderingen die ook deels door het grasland ging. Nu er edelherten zijn uitgezet resteert slechts een pad dat nog toegankelijk is met ook gevolgen voor de mogelijkheden buiten het gebied.

  5. Adrie 26 maart 2017 om 16:37

    Vandaag 26 maart 2017 naar de verandering gaan kijken, zie reactie Marianne Boudewijns. Het oorspronkelijk pad is onderdeel geworden van het rustgebied. De route een klein beetje moeten aanpassen. De routebeschrijving en kaarten zijn weer actueel. Veel wandelplezier!

    Reageren
  6. Adrie 26 maart 2017 om 06:52

    Marianne Boudewijns bedankt voor het compliment en het melden van de wijziging bij het pad door de Scheeken! Na het plaatsen van de omheining had men de oorspronkelijke route door het gebied al veranderd blijkbaar is daarna nog een wijziging doorgevoerd. Ik ga op korte termijn kijken.

    Reageren
  7. Marianne Boudewijns 25 maart 2017 om 22:22

    Wij hebben vorige week deze tocht gewandeld. Prachtige tocht, we hebben genoten. Zeer duidelijke omschrijving van deze tocht. Enkel zijn er een paar wegen waar je niet meer door mag. Heel waarschijnlijk door die edelherten die uitgezet zijn. Toch hebben we de weg die we moesten (mochten) bewandelen snel weer gevonden. Zeker een aanrader. Complimenten voor de uitgezette tocht.

    Reageren
  8. Adrie 6 juni 2016

    In augustus worden er vijftien edelherten uitgezet in het natuurgebied de Scheeken. Als voorbereiding is het natuurgebied afgerasterd met een metershoog hek. Het gebied blijft toegankelijk voor wandelaars, wel is het aantal plaatsen om in het gebied te komen beperkt. Als gevolg van deze herinrichting is de wandeltocht gewijzigd, een wat natter deel in het natuurgebied de Scheeken (zie voetnootje 21-10-2012 van Lennard) is komen te vervallen. Veel wandelplezier!

    Reageren
  9. Adrie 27 augustus 2015

    De wandelroute op 26 augustus 2015 gecontroleerd, de routebeschrijving is weer actueel. Als keuze is er een klein stukje ruig maar mooi broekbos langs de Dommel aan de routebeschrijving toegevoegd. Veel wandelplezier!

    Reageren
  10. Willem 1 mei 2013

    Vandaag de route gelopen onder een heerlijke lentezon. De routeomschrijving is echt glashelder. Het is een mooie wandeling met jammer genoeg iets teveel asfalt en beton.

    Reageren
  11. Lennard 21 oktober 2012

    Vorig weekend heb ik deze mooie wandeling gelopen. De route is correct en duidelijk beschreven. Een leuk detail is het voetveertje over de Dommel tegen het eind van de tocht.

    In de omschrijving wordt terecht gewaarschuwd dat dit een nat gebied is, echter niet alleen in de winter. De runderen die in het gebied lopen trappen de paden tot één groot modderbad, en vorige week vond ik het al lastig begaanbaar. Wandelschoenen moeten minimaal halfhoog zijn en na langdurige regen zijn kniehoge laarzen een betere optie.

    Reageren

Schrijf een bericht

Je bericht: *
Na verzending van een bericht met daarin een link naar een website is het bericht niet direct zichtbaar, het bericht wordt pas geplaatst nadat de link gecontroleerd is op veiligheid.
Je naam: *

Ondersteunde formaten: JPG en PNG (Maximale bestandsgrootte: 7 MB.)