Scheeken-de kleine tocht, Liempde te Noord-Brabant

Een kleine rondwandeling door het buitengebied van het plaatsje Liempde en door de natuurgebieden Scheeken-Mortelen, Scheeken en het Hezelaarsbroek. De Scheeken maar ook het Hezelaarsbroek zijn prachtige kleinschalige coulisselandschappen die al dateren uit de 12de eeuw. Er is een grote afwisseling van bossen, bosjes, houtwallen, boomrijen, weitjes en akkertjes. In het voorjaar van 2017 heeft Brabants Landschap edelherten terug gebracht in een omheind deel van het natuurgebied Scheeken-Mortelen. Edelherten horen oorspronkelijk thuis in de Brabantse natuur en zijn zelfs een onmisbare schakel als grote planteneter. De tocht gaat door het omheinde gebied waarin de edelherten leven en met een beetje geluk krijgt men ze ook nog te zien. Voor degene die de Scheeken-tocht reeds gelopen heeft zal weinig nieuws ontdekken. 77% van deze wandeltocht is onverhard.
Deze wandeltocht is voor wandelaars met een abonnement op de Wandelzoekpagina ook beschikbaar in de WandelZapp van de Wandelzoekpagina.
Routebeschrijving
1.
Met de rug naar de ingang van de kerk RD vertrekken, “Kerkstraat”.
Bij kruising RD, “Kerkstraat”.
Bij kruising RD, “Oranjelaan”, de weg volgen tot een T-splitsing, zijwegen negeren.
Bij deze T-splitsing RA, “Rosenhofstraat”, vervolgens na ca. 40m LA, onverhard pad.
Bij T-splitsing LA, pad door landbouwgebied..
RD, verharde weg, weg aan rechterhand negeren, wn route.
Bij T-splitsing LA, wn route, vervolgens na ca. 60m RA, “Smalvelderstraat”, wn82.
Bij 4-sprong RD, onverhard pad, kn82 volg 1.
T.h.v. waterloop “Groote Waterloop” RD, gras-/onderhoudspaden langs de waterloop negeren, wn route, verderop voorbij een hoog klaphek met veerooster loopt men door het begrazingsgebied met edelherten.
Ruim voorbij het hoge klaphek, bij T-splitsing LA, wn route.
Ruim voor een hoog klaphek met veerooster RA, “Ginnekendijk”, kn1 volg 91, verderop het omheinde gebied via een klaphek met veerooster verlaten.
Bij T-splitsing LA, kn91 volg 17, het pad volgen tot een T-splitsing bij een verharde weg, pad met klaphek aan rechterhand negeren.
Bij deze T-splitsing LA, verharde weg, kn17 volg 80, de weg volgen tot een kruising, zijpaden negeren.
Bij deze kruising RD, “Kanterse Veldenweg”, wn route.
Weg met bocht naar links verder volgen, onverhard pad aan rechterhand negeren, kn80 volg 83.
3.
T.h.v. bankje RD, onverhard pad, wn route, weg aan rechterhand negeren.
RD, gras-/onderhoudspad langs een waterloop aan linkerhand negeren, de wn route wordt verlaten, het pad verder volgen tot een kruising, zijpad negeren.
Bij deze kruising RA, kn84 volg 46.
RD, pad aan rechterhand negeren, de wn route wordt verlaten.
RD, pad langs bosrand aan linkerhand negeren, pad met verderop percelen grasland aan rechterhand.
Iets voorbij het laatste perceel grasland RD, pad door de bosrand aan rechterhand negeren, direct daarna t.h.v. een ruiterroutepaaltje LA,.
RD pad aan rechterhand negeren.
Het pad met een bocht naar rechts verder volgen richting de bosrand, pad aan linkerhand negeren.
Na het verlaten van het bos, bij T-splitsing LA, breed pad met bosrand aan linkerhand.
Bij kruising met verharde weg RD, “Sort”, grindpad, wn route.
4.
Na ca. 50m LA door een draaihekje, wn route, voorbij het draaihekje RD het smalle pad door het broekbos inlopen, verderop iets voor een perceel grasland buigt het pad naar rechts, voor het volgend bosperceel buigt het pad naar links, wn route, voorbij deze bocht de rechterzijde van het grasland met bosrand aan rechterhand volgen, t.h.v. een doorgang naar een groter perceel grasland buigt het pad naar rechts en gaat door de rand van het broekbos, wn route.
Voorbij een draaihekje RD, pad aan rechterhand negeren, verderop buigt het pad naar links met een bosperceel aan rechterhand en percelen grasland aan linkerhand, voorbij deze percelen volgt het pad een bosperceel aan linkerhand.
Voorbij het bosperceel aan linkerhand LA, “Bunderdijk”, kn26 volg 85, pad met de bosrand aan linkerhand.
Na ca. 600m, t.h.v. een bankje RA, “Wessen Dijk”, kn85 volg 79.
RD, pad aan linkerhand negeren, de wn route wordt verlaten, verderop gaat het onverharde pad over in een verharde weg.
Bij Y-splitsing RA.
Voorbij woning nr.22 LA, ”Akkerweg”, onverhard pad met iets verder een omheind perceel grasland aan linkerhand .
5.
Voorbij het omheinde perceel, bij 3-sprong LA, wn70.
Bij T-splitsing LA, kn70 volg 78.
Bij Y-splitsing met aan rechterhand een metalen poort scherp RA, de wn route wordt verlaten.
RD, pad aan linkerhand negeren, direct daarna in een bocht naar rechts RD, smal pad met plantsoentje aan rechterhand.
Voor een plantsoentje met speeltoestellen, bij T-splitsing LA, verhard voetpad, direct daarna bij T-splitsing RA, verharde weg.
Bij T-splitsing LA, “Smidsepad”, de weg volgen tot een T-splitsing, zijwegen negeren.
Bij deze T-splitsing LA, de weg volgen tot woning nr.5, zijwegen negeren.
Voorbij deze woning RA, “’t Broekegangske”.
Bij T-splitsing RA, direct daarna bij 3-sprong rechts aanhouden richting “Kloosterhof”, de weg volgen tot de kerk het startpunt.
Legenda:
RA = rechtsaf, RD = rechtdoor en LA = Linksaf
BL = Brabants Landschap.
Wandelnetwerk:
Groen/gele markeringen, kn staat voor een knooppuntpaaltje met nummers voor de richting, wn staat voor een netwerk routepaaltje met alleen richting of met een genummerde richting.
Bekijk de volledige routebeschrijving ⇢
Bereikbaarheid en toegankelijkheid
Startpunt
Kerk, Dorpsstraat 36, 5298 CB te Liempde. Plan Route
Met de auto
Parkeren kan e.v.t. op het kleine pleintje voor de kerk.
Openbaar vervoer
Bushalte Raadhuisplein aan de Oude Postbaan in Liempde. Aanlooproute: Naar het voormalige Raadhuis lopen. Met de rug naar ingang de 1ste weg aan rechterhand richting de kerk volgen kn77 volg 2, “Dorpsstraat”. Na ca. 80m, bij 3-sprong rechts aanhouden, de weg verder richting de kerk volgen.
Rolstoeltoegankelijkheid
Deze route is niet geschikt voor rolstoelen of kinderwagens.
Honden
Honden zijn niet toegestaan in dit gebied.
Foto's (6)
Routekaart
Topografische routekaart
Deze wandeltocht is ook beschikbaar op een zeer gedetailleerde topografische kaart scheeken-de-kleine-tocht.pdf. Het printen van deze topografische kaart kan door gebruik te maken van de mogelijkheden die de PDF reader biedt.
Horecagelegenheden
In de plaats Liempde
Mooie wandeling door een afwisselend landschap. Vanwege de vele regenval waren veel paden erg drassig, maar redelijk goed begaanbaar. Met uitzondering van twee paden: Bij punt 3, regel 6 (thv ruiterroutepaaltje LA) en bij punt 4, regel 1 (na ca. 50 meter rechtsaf). Beide zijn een stuk het bos in volkomen onbegaanbaar omdat ze helemaal onder water staan. Beide keren ben ik om moeten keren. Maar mbv de route op GPX heel eenvoudig een korte omweg kunnen vinden.
Wat een mooie lange lanen. Heerlijk gewandeld ….je kon de herfst ruiken
We hebben vandaag deze prachtige route gelopen. Het weer was geweldig, de routebeschrijving klopte helemaal en het landschap is erg de moeite waard. Verder weinig wandelaars, dus heerlijk rustig gelopen. Een echte aanrader!
We gaan hem zaterdag eens proberen.
Prettige wandeling gewenst!
De wandeltocht is vernieuwd, het natuurgebied Hezelaarsbroek is in de tocht opgenomen. Een kleinschalige coulisselandschap met smallere paden, ook loopt men door een stukje grasland. Veel wandelplezier!
Het is werkelijk een prachtige route! Uitstekend beschreven (hoewel de schrijver van de route op verschillende punten in de tekst “WN Route” gebruikt. Een afkorting, die niets zegt maar ook verder niets toevoegt, dus gewoon niet op letten). Denk even goed na of je niet de grote scheeken wil lopen, kijk ook even naar die route.
Hans Jonkers bedankt voor de reactie, leuk te lezen dat U het een prachtige route vond! Iets voegt de afkorting “wn route” wel toe, op punten met “wn route” in de routebeschrijving staat een wandelnetwerkpaaltje en wordt het wandelnetwerk verder gevolgd. Wordt er van het wandelnetwerk afgeweken bent U de opmerking “de wn route wordt verlaten” in de routebeschrijving tegengekomen. Aan het einde van de routebeschrijving staat de betekenis nader uitgelegd. Zonder de extra herkenningspunten van het wandelnetwerk is deze tocht goed te doen, loopt men door grotere bosgebieden dan kan het een heel goed extra hulpmiddel zijn.