Scheeken-de grote tocht, Boskant gem. Sint-Oedenrode te Noord-Brabant

22 km Wandelroute Scheeken-de grote tocht, te Boskant gem. Sint-Oedenrode

De wandeltocht gaat door het buitengebied van Boskant en Liempde, het Dommeldal en het natuurgebied Scheeken en Scheeken-Mortelen. Het Dommeldal bestaat uit beemden, verder van het riviertje af liggen op hogere gronden bolle akkers. De wandeltocht gaat op een aantal plaatsen over een smal pad langs de Dommel met mooi uitzicht over het riviertje en de omgeving. De Scheeken is een prachtig kleinschalig coulisselandschap dat al dateert van de 12de eeuw. Er is een grote afwisseling van bossen, bosjes, houtwallen, boomrijen, weitjes en akkertjes. In het voorjaar van 2017 heeft Brabants Landschap edelherten teruggebracht in een omheind deel van het natuurgebied Scheeken-Mortelen. Edelherten horen oorspronkelijk thuis in de Brabantse natuur en zijn zelfs een onmisbare schakel als grote planteneter. De wandeltocht gaat door het omheinde gebied waarin de edelherten leven en met een beetje geluk krijgt men ze ook nog te zien. Voor Liempde gaat men met het Sint-Janspontje, een handbediend kabelveerpont, de Dommel over. Voor meer informatie over het pontje zie de link onder de routebeschrijving. 70% van deze wandeltocht is onverhard.

Opgesteld door: Adrie Raaijmakers, op: 31-3-2017, laatst bijgewerkt op: 13-8-2020

Routebeschrijving

Op diverse punten wordt verwezen naar routepaaltjes. De vermeldingen zijn alleen bedoeld als extra herkenningspunten.
1.
Met de rug naar de ingang van de voormalige kerk LA vertrekken, direct daarna RD, “Populierenlaan”, weg aan linkerhand negeren, vervolgens na ca. 45m RA, “Meidoornstraat”, de weg volgen tot T-splitsing, zijweg negeren.
Bij deze T-splitsing LA.
Voorbij begraafplaats, bij T-splitsing LA, vervolgens bij kruising RA, “Populierenlaan”, kn49 volg 51.
Iets voorbij woning nr.51 RA, onverhard pad, “Eikenstraat”, de wn route wordt verlaten.
Bij T-splitsing LA, verharde weg, de weg volgen tot T-splitsing, zijwegen en zijpaden negeren, iets voor de T-splitsing passeert men de Gasthuishoeve.
Bij deze T-splitsing LA, kn53 volg 54.
Na ca. 250m RA, ”Bobbenagelseweg”, kn54 volg 80, verderop passeert men het riviertje de Dommel.
2.
Voorbij woonboerderij nr.24 LA, “’t Achterom”, de wn route wordt verlaten, verderop na ca. 100m gaat de verharde weg over in een onverhard pad.
RD, pad aan rechterhand negeren.
Voorbij stallen LA.
Rechts aanhouden, pad aan linkerhand negeren, vervolgens na ca. 70m links aanhouden, wn route, iets verder voor bosperceel buigt het pad naar links.
Voorbij het bosperceel het pad met flauwe bocht naar rechts verder volgen, gras-pad aan linkerhand negeren, verderop voorbij het broekbos volgt het pad de Dommel aan linkerhand.
Iets voorbij houten vlonder met draaihekje het doorgaande pad met bocht naar rechts verder volgen, pad aan linkerhand negeren, de Dommel wordt verlaten.
T.h.v. zijarm van de Dommel het pad met flauwe bocht naar rechts verder volgen, pad richting klaphek aan linkerhand negeren, wn route.
Bij 3-sprong LA, kn22 volg 66.
Bij splitsing LA, beton-/fietspad, wn route.
3.
Na ca. 350m RA, onverhard pad, kn66 volg 67.
Bij 3-sprong rechts aanhouden, wn route.
In bocht naar rechts van het doorgaande pad LA, kn67 volg 68, het pad volgen tot gras-pad aan linkerhand met houten afsluitboom en BL bordje “Dommeldal”, iets voor T-splitsing bij bosrand.
Bij dit gras-pad LA het grasland inlopen, gras-pad aan rechterzijde van het grasland, iets verder passeert men aan linkerhand een poel, voor de Dommel buigt het pad naar rechts en volgt de Dommel aan linkerhand, verderop voorbij houten balk over een greppel buigt het pad naar rechts weg van de Dommel en gaat door een perceel populieren, het pad door het perceel populieren volgen tot T-splitsing.
Bij deze T-splitsing LA.
4.
Doorgaande pad met bocht naar rechts verder volgen, gras-pad aan linkerhand negeren.
In flauwe bocht naar rechts LA richting “Sint-Janspontje”, kn5 volg 3, verderop met pontje de Dommel oversteken, aan overzijde het pad volgen tot T-splitsing bij verharde weg.
# Als het pontje uit de vaart is omkeren en teruglopen naar gras-pad bij kn5. Bij dit gras-pad LA, kn5 volg 6, verderop gaat het pad over in een klinkerweg. Bij T-splitsing LA, wn route. Voorbij kapel, bij 3-sprong links aanhouden kn6 volg 8. T.h.v. spoorwegovergang aan rechterhand RA, “Gemondsestraat”, kn8 volg 27, direct daarna voor het spoor LA, smal grindpad pad naast het spoor met het spoor aan rechterhand. Voorbij spoorbrug LA, via traptreden talud afdalen, iets verder voorbij draaihekje door grasland richting draaihekje rechts van bosschages lopen, via dit draaihekje het grasland verlaten en het pad volgen tot kruising met verharde weg. Bij deze kruising RD, gras-pad, het gras-pad buigt naar rechts met afrastering aan linkerhand, verderop voor verharde weg het smalle pad door berm links van de weg volgen. Voorbij kombord “Liempde”, in bocht naar rechts van de weg LA, grindpad, “Smaldersestraat”, kn4 volg 3, verderop gaat het grindpad over in een verharde weg. Voor woning aan rechterhand RA, “Kerkpad door Smalder”, smal onverhard voetpad, de wn route wordt verlaten. Ga verder bij punt 5. 1ste regel.

Bij deze T-splitsing RA, verharde weg, kn3 volg 4.
Direct na woning nr.29 LA, smal onverhard voetpad, “Kerkpad door Smalder”, de wn route wordt verlaten.
5.
RD, pad met metalen voetgangerssluis aan linkerhand negeren, “Kerkpad door Smalder”.
Bij T-splitsing LA, verharde weg, direct daarna voor pleintje “Tooseplein” RA, “Dorpsstraat”, de weg volgen tot 3-sprong voorbij woning nr.1 ruim voorbij de kerk.
Bij deze 3-sprong links aanhouden, men passeert aan rechterhand restaurant “Het Wapen van Liempde”.
Voorbij het restaurant links aanhouden, weg aan rechterhand negeren, direct daarna bij 4-sprong RD, weg met plantsoen aan rechterhand inlopen, “Oude Postbaan”, men passeert plantsoen met kiosk.
Voorbij woning nr.11 LA, “Heuvelstraat”.
Voorbij woning nr.1 links aanhouden, onverhard pad met speelveldje aan rechterhand, voorbij het veldje buigt het pad rechts en direct daarna voor hondenuitlaat veldje naar links en gaat langs tuintjes aan achterzijde van woningen.
6.
Bij T-splitsing RA, pad door landbouwgebied.
Bij Y-splitsing scherp LA.
Na ca. 200m, in flauwe bocht naar links RA, gras-pad.
Bij 3-sprong RA.
Bij T-splitsing RA, verharde weg.
Voorbij woning nr.26 LA, “Wessendijk”, voorbij inrit naar woning gaat de verharde weg over in een onverhard pad, het pad volgen tot T-splitsing, zijpad negeren.
Voor bankje, bij deze T-splitsing RA, kn85 volg 84.
Bij T-splitsing LA, verharde weg, direct daarna RA, onverhard pad, “Vleesbroekstraat” wn route.
Bij kruising voor bosrand RD, kn84 de wn route wordt verlaten.
RD, pad “Scheekerstraat” door bosperceel aan linkerhand negeren.
7.
Voorbij het bosperceel RA, gras-pad met waterloop aan linkerhand, wm route, verderop buigt het gras-pad naar rechts, voorbij deze bocht via houten voetgangerssluis het grasland inlopen, vervolgens links aanhouden, via doorgang tussen twee percelen grasland naar voetgangerssluis tegen de bosrand lopen, wn route, voorbij deze voetgangerssluis buigt het pad naar links en gaat door de rand van het bosperceel parallel aan het grasland.
Bij kruising RD, verharde weg, ”Hamsestraat”, wn route, verderop buigt de weg naar rechts.
Voor woning LA, breed onverhard pad, “De Keel”, kn83 volg 1.
Ca. 50m voorbij hoog klaphek met veerooster LA, “Ginnekendijk”, kn1 volg 91, verderop verlaat men het omheind gebied weer via een klaphek met veerooster.
Bij T-splitsing LA, kn91 volg 17, het pad volgen tot T-splitsing met verharde weg, klaphek negeren.
Bij deze T-splitsing LA, verharde weg, kn17 volg 80, de weg volgen tot kruising, zijpaden negeren.
8.
Bij deze kruising RD, “Kanterse Veldenweg”, kn80 volg 90.
In bocht naar links van de weg RA, onverhard pad, wn route.
Voorbij bosperceel LA, de wn route wordt verlaten.
Bij T-splitsing RA, verharde weg, de weg volgen tot T-splitsing bij doorgaande weg.
Bij deze T-splitsing RA, fietspad langs de doorgaande weg volgen, wn route.
Voor woning nr.3A LA, pad bestaande uit 2 rijen betonplaten, kn42 volg 43, men loopt nu over terrein van een boomkweker.
Voorbij omheind perceel, bij T-splitsing RA, wn route, het pad met de betonplaten verder volgen, verderop buigt het pad met betonplaten naar rechts direct daarna 2x naar links.
RD, pad met betonplaten aan linkerhand negeren, het pad met betonplaten gaat over in een smalle verharde weg.
9.
In bocht naar links van de weg RD, doorlopen tot overzijde van de waterloop, voorbij de waterloop LA, gras-pad met de waterloop aan linkerhand, kn43 volg 44, de verharde weg kan e.v.t. ook verder gevolgd worden t.h.v. het klaphek is een brugje.
Na ca. 170m RA door klaphek, wn route, de rechterzijde van het grasland volgen tot klaphek aan overzijde, voorbij dit klaphek het pad door bosperceel volgen.
Bij T-splitsing LA, kn44 volg 40, populierenlaan.
Bij T-splitsing met aan linkerhand galerie “de Bunders” RA, breed pad.
Iets voorbij bocht naar links van het pad RA, “Goeiendonk”, wn route.
Voorbij perceel grasland aan rechterhand LA, smal pad met dennenbomen aan rechterhand, de wn route wordt verlaten.
Na ca. 80m RA, eveneens een smal pad.
Bij kruising LA, klinkerweg, iets verder RD het fietspad volgen.
Bij rotonde RD de doorgaande weg oversteken, aan overzijde LA richting de voormalige kerk, het startpunt.

Legenda:
RA = rechtsaf, RD = rechtdoor en LA = Linksaf
BL = Brabants Landschap.
Wandelnetwerk:
Groen/gele markeringen, kn staat voor een knooppunt paaltje met genummerde richting aanduiding, wn staat voor netwerk routepaaltje met alleen richting aanduiding.

Bekijk de volledige routebeschrijving ⇢


Meer informatie over het voetveer

Bereikbaarheid en toegankelijkheid

Startpunt

Voormalige Ritakerk, Ritaplein 2, 5492 EH te Boskant gem. Sint-Oedenrode. Plan Route

Met de auto

Parkeren kan op het Ritaplein en in de parkeervakken voor de kerk.

Openbaar vervoer

Bushalte Ritaplein, Boskant gem. Sint Oederode.

Rolstoeltoegankelijkheid

Deze route is niet geschikt voor rolstoelen of kinderwagens.

Honden

Honden zijn niet toegestaan in dit gebied.

Foto's (8)

Populierenlaan in buitengebied Liempde Adrie: Populierenlaan in buitengebied Liempde
De Scheeken, verblijf van edelherten Adrie: De Scheeken, verblijf van edelherten
De Dommel Adrie: De Dommel
Het groot Duijfhuis Adrie: Het groot Duijfhuis
Een wel heel bijzondere duiventoren Adrie: Een wel heel bijzondere duiventoren
Dwarsdeelschuur uit 1750 Adrie: Dwarsdeelschuur uit 1750
Het Sint-Janspontje Adrie: Het Sint-Janspontje
Insectenhotel Adrie: Insectenhotel

Routekaart

Afdrukken
Annuleren

Topografische routekaart

Deze wandeltocht is ook beschikbaar op een zeer gedetailleerde topografische kaart scheeken-de-grote-tocht.pdf. Het printen van deze topografische kaart kan door gebruik te maken van de mogelijkheden die de PDF reader biedt.

Horecagelegenheden

In de plaats LiempdeDe Vriendschap

Pastoor Teurlingsstraat 30
5492 EE Boskant
Bezoek website

Gasthuishoeve

Kremselen 2
492 SJ Sint-Oedenrode
Bezoek website

Ervaringen van wandelaars (11)

 1. Anton Megens 29 juli 2020 om 07:56

  Beste Adri, nog bedankt voor de informatie betreffende de toegankelijkheid van het omheinde Edelhert gebied (d.d. 26 juni). Gisteren (28/7/2020) volgden we uw route met een groepje van 10 wandelaars. We kozen via een binnendoor route naar Kremselen via een paadje dat begon in de Berkenstraat tussen nr 6 en nr 8. Helaas zat de Gasthuishoeve dicht want we hadden graag bekeken wat daar allemaal te zien is. Al snel bereikten we de Dommel en wat was het daar verrassend mooi met smalle paadjes tussen meters-hoge maisvelden, weiden vol bloemenpracht, en prachtige doorkijkjes op de kronkelende Dommel die nooit ver weg was. We bezochten ook de Stiltetuin de Eschdonk (we hadden vooraf een afspraak gemaakt) en dat was weer een extra parel op de route. Na de avontuurlijke overtocht via het trekpondje bereikten we Liempde waar we onze boterhammen mochten opeten onder het genot van een drankje en het bleef niet bij een! Na de middag werd de tocht heel anders. Veel brede paden, vaak lange rechte stukken. Een blik op de kudde Edelherten was welkom geweest maar het mocht niet zo zijn. Na een verfrissend drankje op het terras van de Vriendschap (en het bleef weer niet bij een) trokken wij terug huiswaarts. Hartelijk dank, Adri, voor deze mooie en verkwikkende daguitstap!

  Reageren
 2. Irene 13 juli 2020 om 13:27

  Mooie afwisselende tocht. Op sommige plaatsen hoge begroeiing dus lange broek aanbevolen. Het enige wild dat wij in het omheinde gebied gezien hebben waren runderen. Ook daarvan genoten overigens.

  Reageren
 3. Anton Megens 25 juni 2020 om 18:05

  Ik ben van plan deze route binnenkort te doen samen met een groepje medewandelaars. Ik lees echter op de website van GPSWALKING.nl (natuurgebied-de-scheeken) dat het omheinde deel van het natuurgebied de Scheeken rustgebied is geworden voor de uitgezette edelherten en niet meer toegankelijk zou zijn. Dit wordt gemeld door ene Adri (misschien wel Raaijmakers!?!). Adri, weet u of dit momenteel een probleem is voor deze Grote Scheekentocht? Hartelijk dank!

  Reageren
  1. Adrie 26 juni 2020 om 06:03

   Beste Anton Megens, men kan wandelen in het omheinde deel van de Scheeken wel is het aantal paden die nog toegankelijk zijn flink gereduceerd. Deze tocht de Grote Scheeken-tocht kan gelopen worden wel moet men rekening houden dat in het omheinde deel honden niet toegestaan zijn. Ook nog even het kaartje van de GPSWALKING tocht bekeken deze gaat inderdaad door het gesloten rustgebied.
   Met vriendelijke groet,
   Adrie

 4. Nelle en tonnie van vlokhoven 15 april 2020 om 15:17

  prachtige tocht,weer was goed en we hebben genoten van de tocht. Erg goede beschrijving.

  voor herhaling vatbaar.

  Reageren
 5. Adrie 11 januari 2019 om 13:38

  De wandeltocht is vernieuwd. In het begin gaat de tocht via een andere weg naar de best wel lange weg “Kremselen” waardoor i.p.v. 1km de weg slechts 600m gevolgd wordt. Ook is voor het geval dat het Sint-Janspontje bij Liempde uit de vaart is een alternatief in de routebeschrijving opgenomen. Veel wandelplezier!

  Reageren
 6. Adrie 29 augustus 2017 om 17:22

  De wandeltocht is vernieuwd, het startpunt is verlegd naar het plaatsje Boskant. Halverwege de tocht gaat men nu door het plaatsje Liempde. Het onvermijdelijke deel verharde weg van ca. 2,2 kilometer om vanuit Boskant de Dommel over te steken is nu in het begin van de wandelroute. Aan het einde van de wandelroute bij Boskant is ook wat meer variatie aangebracht.

  Reageren
 7. nellie wesel 3 juli 2017 om 13:40

  Op 28-6-2017 de route gelopen. Is prima te volgen en heel erg mooi. Vooral langs de Dommel was prachtig.

  Reageren
 8. Susanne 17 juni 2017 om 16:25

  Erg mooie route door afwisselend landschap. De beplanting groeit op veel plaatsen hoog, een lange broek is een aanrader wanneer je deze wandeling doet. De horeca in Boskant is halverwege ideaal voor koffie en heerlijke appeltaart.

  Reageren
 9. Irene 15 april 2017 om 17:43

  Wat een mooie wandeling! Vooral het gebied waar de edelherten moeten lopen vonden wij prachtig. Jammer genoeg helemaal geen wild gezien deze wandeling. Maar zeker de moeite waard.

  Reageren
 10. Frans 10 april 2017 om 09:16

  zondag de route gelopen onder een heerlijke lentezon.
  Een mooie rustige route, met veel afwisseling.
  Bedankt

  Reageren

Schrijf een bericht

Je bericht: *
Na verzending van een bericht met daarin een link naar een website is het bericht niet direct zichtbaar, het bericht wordt pas geplaatst nadat de link gecontroleerd is op veiligheid.
Je naam: *

Ondersteunde formaten: JPG en PNG (Maximale bestandsgrootte: 7 MB.)