Savendonk-tocht, Gemonde te Noord-Brabant

16 km Wandelroute Savendonk-tocht, te Gemonde

Wandeltocht door het buitengebied van Gemonde, het Gasthuiskamp, het natuurgebied De Geelders en het Dommeldal. In het buitengebied van Gemonde zijn veel lanen met kaarsrechte populieren in een omgeving met kleinschalig landbouw. Het natuurgebied De Geelders is een van de laatste natte leembossen in Nederland. Leembossen zijn zeer vochtige tot natte loofbossen met in de bodem een leemlaag met een hoge soortenrijkdom. Het natuurgebied bestaat uit een afwisselende landschap van hakhoutwallen, loofbos met dreven, populierenbosjes en grasland. In het deelgebied Het Spleet in De Geelders gaat de wandeltocht over een middeleeuwse grenswal die het eigendom van de kartuizers van klooster Sint-Sophia van Constantinopel in de late middeleeuwen omsloot. Met diverse kleine informatiepaneeltjes bij de grenswal wordt het doel van deze wal verduidelijkt. Het Savendonk waaraan de naam van de wandeltocht is ontleend is eveneens een deelgebied van De Geelders, in dit deel wordt gewerkt aan natuurherstel. In het Dommeldal wordt een deel van het voormalige Duits Lijntje gevolgd. Het traject werd geopend in 1878, opdat het onderdeel kon worden van de snelste verbinding Londen-Berlijn-Sint-Petersburg. Wat nog rest van deze spoorlijn is het gedeelte tussen Boxtel en Veghel. Langs de spoorlijn passeert men een spoorbrug en het voormalige stationsgebouw van Liempde dat omgebouwd is tot woonhuis. De Geelders is vooral in de winter een behoorlijk nat natuurgebied en in de lente behoorlijk ruig door de begroeiing, advies ga op pad met stevige wandelschoenen en een lange broek. 82% van deze wandeltocht is onverhard.

Opgesteld door: Adrie Raaijmakers, op: 6-2-2022, laatst bijgewerkt op: 21-6-2023

Routebeschrijving

Opmerking vooraf:
Het natuurgebied De Geelders is een vochtig gebied. Vooral in de winter en het voorjaar zijn goede waterdichte schoenen een noodzaak, alleen voor het natste stuk is een alternatief. Ook gaat de wandeltocht een aantal keer door de rand van landbouwpercelen honden zijn er niet toegestaan.

Op diverse punten wordt verwezen naar routepaaltjes. De vermeldingen zijn alleen bedoeld als extra herkenningspunten.
1.
Met de rug naar het pleintje voor de hoofdingang van de kerk RA vertrekken, direct daarna RA, “Twijnmeer” , de weg volgen tot weg “Koudenbergstraat” aan rechterhand t.h.v. woonboederij nr.39A/39, overige zijwegen negeren.
Bij deze weg RA, “Koudenbergstraat”.
T.h.v. inrit woning 2b LA, “Koudenberg”, iets verder gaat de weg over in een breed onverhard pad, verderop voorbij boerderij nr.2 buigt het pad naar rechts, direct na deze bocht het pad met bocht naar links langs het bosperceel verder volgen.
Voorbij het bosperceel LA, pad met bordje “Wandelpad” door de rand van landbouwperceel (boomkwekerij), iets verder buigt het pad voorbij het bosperceel aan linkerhand in de hoek het perceel naar rechts, de rand verder volgen, bij volgende hoek RD het smalle brugje van balken over.
Aan overzijde, bij T-splitsing RA, pad met waterloop aan rechterhand, iets verder buigt het pad naar links met eveneens een waterloop aan rechterhand.
Aan einde van het pad, bij T-splitsing LA, verharde weg.
2.
RD, weg “Leemsteeg” aan linkerhand negeren, iets verder bij 4-sprong LA, breed onverhard pad, “Gasthuiskamp”, kn83 volg 82.
Voor bosperceel RA, breed pad met het bosperceel aan linkerhand, kn82 volg 29.
Voorbij perceel grasland aan rechterhand, in flauwe bocht naar links van het pad RA, pad met houten afsluitboom, de wn route wordt verlaten, verderop passeert men aan rechterhand een poel, iets voor een klaphek buigt het pad naar links met iets verder voorbij bocht naar rechts aan beide zijde van het pad een afrastering, t.h.v. poortje in de beukenhaag bij boerderij buigt het pad naar links en wordt breder met verderop een bosperceel aan rechterhand.
Voorbij klaphek links van metalen poort, bij T-splitsing LA, het fietspad aan overzijde van de weg volgen, let op drukke weg!!!.
Na ca. 170m RA, onverhard pad met SBB bord “Welkom in De Geelders” en aan rechterhand een parkeerterreintje, het pad volgen tot 3-sprong direct na een flauwe bocht naar links,
3.
Bij deze 3-sprong rechts aanhouden, voorbij de beuken passeert men een veerooster, het pad verder volgen tot pad aan rechterhand direct na een grote beuk (bij dit pad is aan linkerhand een bijna dicht gegroeid pad), overige zijpaden negeren.
Bij dit pad RA, recht bospad, het bospad volgen tot smal bospad aan linkerhand direct na een houten afsluitboom.
Bij dit pad LA, smal pad door de bosrand, verderop voorbij 2de greppel buigt het pad naar links.
Bij T-splitsing RA, verderop volgt het pad de bosrand aan linkerhand.
Na houten afsluitboom LA langs volgende afsluitboom, kn15 volg 14, verderop passeert men een klaphek en ruim daarna een klein brugje, iets voorbij het brugje buigt het pad voor open grasland naar rechts richting een houten poort met een klaphek, het begrazingsgebied via het klaphek verlaten, wn route.
Bij T-splitsing LA, verharde weg, kn14 volg 28.
4.
Voorbij boerderij nr.7 RA, “Donkerstraat”, kn28 volg 27, voorbij volgende boerderij gaat de weg over in een onverhard pad.
Aan einde van het pad, bij T-splitsing LA, verharde weg, kn27 volg 8.
Iets voor woning links van de weg RA, onverhard pad met bosschages aan linkerhand, het pad buigt naar links, t.h.v. knotwilgen aan linkerhand wordt het pad smaller en buigt naar rechts, verderop volgt het pad de Dommel aan linkerhand, rekening houden met ATB rijders.
Bij kruising met verhard fietspad LA de brug over, verhard fietspad.
Iets voorbij de brug, bij 3-sprong LA, “Laarakkerweg”, kn25 volg 12, het verhard fietspad gaat verderop over in een weg, de weg volgen tot pad aan linkerhand met BL bordje “Dommeldal” ca. 200m voorbij de brug over de Dommel.
Bij dit pad LA, de wn route wordt weer verlaten, iets verder passeert men een poort (het bordje “Verboden Toegang” op de poort negeren de visvijver is vrij toegankelijk)
5.
Voor de visvijver, bij 3-sprong links aanhouden door het draaihekje, pad met de vijver aan rechterhand, voor kleinere vijver rechts aanhouden, het pad met de grotere vijver aan rechterhand verder volgen tot pad aan linkerhand richting een draaihekje in de hoek van het grasland halverwege de lange zijde van de visvijver, het draaihekje staat iets in de bosschages.
Bij dit pad LA richting het draaihekje, voorbij het draaihekje het brugje van balken over, pad met een geul aan linkerhand, verderop via traptreden de spoordijk oplopen.
Op de spoordijk, bij T-splitsing LA, smal pad met spoorlijn aan linkerhand, verderop passeert men een spoorbrug, de spoorlijn verder volgen tot kruising met verharde weg.
Bij deze kruising RD, de spoorlijn verder volgen tot kruising met verharde weg iets voorbij een 2de draaihekje.
6.
Bij deze kruising LA, direct na de spoorwegovergang RD, “Savendonksestraat”, kn30 volg 29, onverhard pad aan rechterhand negeren.
# Verderop gaat de wandeltocht over een smal pad langs grasland. Dit pad kan drassig zijn als alternatief: de weg verder  volgen tot onverhard pad aan rechterhand ca. 100m voorbij oprijlaan naar woning nr.4. Bij dit pad RA, onverhard pad met bankje, kn29 volg 82, “Schutsstraat”. Voorbij houten afsluitboom en SBB bordje “Geelders”, bij 4-sprong RD ga verder bij punt 7 1ste regel 2de deel , na ca. 20m RA………..

Direct na woning links van de weg RA het smalle pad inlopen, het pad buigt naar rechts met waterloop aan rechterhand, iets verder buigt het pad naar links met perceel grasland aan linkerhand, verderop buigt het pad nogmaals naar links
7.
Voorbij bankje en informatiepaneel, bij 4-sprong RA, na ca. 20m RA, smal bospad door de bosrand met informatiepaneeltje nr.3, verderop voor informatiepaneeltje nr.5 buigt het pad naar links, ruim voorbij deze bocht passeert men aan linkerhand een klaphek en aan rechterhand informatiepaneeltje nr.7 vervolgens een vlonder, door 2de klaphek met informatiepaneeltje nr.8 en over een 2de vlonder.
Direct na de 2de vlonder bij 3-sprong LA.
Bij 3-sprong met informatiepaneeltje nr.9 LA, eveneens smal bospad.
T.h.v. informatiepaneeltje nr.10 RD, pad aan linkerhand negeren, pad met open plek aan rechterhand.
Voorbij de open plek, bij T-splitsing RA, vervolgens na ca. 55m RD, pad met houten afsluitboom, pad aan linkerhand negeren.
RD, pad aan rechterhand negeren, wn route, het pad ca. 400m verder volgen tot pad aan linkerhand voor percelen grasland gescheiden door knotwilgen..
Bij dit pad LA, wn route, pad met de percelen grasland aan rechterhand.
8.
Aan einde van het pad, bij T-splitsing RA, fietspad langs doorgaande weg, wn route, iets verder LA het brede onverharde pad aan overzijde van de weg inlopen, let op drukke weg!!!, “Gasthuiskamp”, wn route, het pad volgen tot T-splitsing, zijpad  negeren.
Bij deze T-splitsing RA, kn82 volg 79.
Bij T-splitsing LA, “Overkamp”, wn route.
Bij 3-sprong met bankje “Vosholen” LA, de wn route wordt verlaten, door de rand van het landbouwperceel met iets verder een poel aan linkerhand, verderop voorbij een voetgangerssluisje van palen schuin naar links het weiland inlopen richting voetgangerssluisje aan overzijde bij de rij knotwilgen, via dit voetgangerssluisje het grasland verlaten, pad tussen afrastering en bosperceel met het bosperceel aan rechterhand, voorbij een brugje van balken buigt het pad naar links en gaat door het bosperceel.
9.
Na verlaten van het bosperceel rechts aanhouden, door metalen draaihekje en het perceel grasland inlopen met de afrastering aan linkerhand, verderop het grasland via een voetgangerssluisje van palen weer verlaten, het pad met bosperceel aan linkerhand volgen.
Pad met flauwe bocht naar rechts verder volgen, pad langs waterloop aan linkerhand negeren, verderop gaat het onverharde pad met polieren over in een verharde weg, de weg die naar links buigt volgen tot Y-splitsing, zijpad negeren.
Bij deze Y-splitsing LA, wn route.
Bij 3-sprong rechts aanhouden, “Besselaar”, kn77 volg 74, weg met kapel aan linkerhand.
Voorbij inrit woning nr.4 LA, onverhard pad, “Vier Gemalen”, wn route.
Bij kruising met verharde weg RD, “Rietstok”, wn route, verderop gaat het onverharde pad over in een verharde weg, vervolgens doorlopen tot T-splitsing voorbij plantsoen met kiosk.
Bij deze T-splitsing LA richting de kerk, de weg volgen tot de kerk aan linkerhand, het startpunt.

Legenda:
RA = rechtsaf, RD = rechtdoor en LA = Linksaf
SBB = Staatsbosbeheer.
Wandelnetwerk:
Groen/gele markeringen, kn staat voor een knooppuntpaaltje met nummers voor de richting, wn staat voor netwerk routepaaltje met alleen de richting of met een genummerde richting.

Bekijk de volledige routebeschrijving ⇢

Bereikbaarheid en toegankelijkheid

Startpunt

St. Lambertus kerk, Twijnmeer 2, 5291 AD te Gemonde. Plan Route

Met de auto

Parkeren kan op pleintje bij de kerk aan de Twijnmeer.

Openbaar vervoer

Bushalte Kruisstraat.

Rolstoeltoegankelijkheid

Deze route is niet geschikt voor rolstoelen of kinderwagens.

Honden

Honden zijn niet toegestaan in dit gebied.

Foto's (12)

Pad in het buitengebied van Gemonde Adrie: Pad in het buitengebied van Gemonde
Pad over een wal in het deelgebied Het Spleet Adrie: Pad over een wal in het deelgebied Het Spleet
Pad langs een visvijver in het Dommeldal Adrie: Pad langs een visvijver in het Dommeldal
Vanuit spoorbrugje uitzicht over de Dommel Adrie: Vanuit spoorbrugje uitzicht over de Dommel
Het Duits Lijntje Adrie: Het Duits Lijntje
Voormalig stationsgebouw Adrie: Voormalig stationsgebouw
Locomotief met wagon Adrie: Locomotief met wagon
Pad door De Geelders Adrie: Pad door De Geelders
Door de graslanden in het buitengebied Adrie: Door de graslanden in het buitengebied
Populierenlaan Adrie: Populierenlaan
Kapel Adrie: Kapel
Een van de vele boerderijen in het buitengebied Adrie: Een van de vele boerderijen in het buitengebied

Routekaart

Afdrukken
Annuleren

Topografische routekaart

Deze wandeltocht is ook beschikbaar op een zeer gedetailleerde topografische kaart savendonk-tocht.pdf. Het printen van deze topografische kaart kan door gebruik te maken van de mogelijkheden die de PDF reader biedt.

Horecagelegenheden

In de plaats GemondeCafé 't Groene Woud

Kasterensestraat 23
5298 NV Liempde
Bezoek website

Ervaringen van wandelaars (4)

 1. Adrie 21 juni 2023 om 17:22

  Vandaag 21 juni 2023 de wandeltocht gecontroleerd. Vooral bij punt 7 is het door de begroeiing even goed opletten bij het volgen van het pad, zie ook de reactie van Ad,Cor & Nellie vorig jaar. In dit gedeelte van de wandeltocht enkele informatiepaneeltjes van de Karthuizergrenswalroute als extra herkenningspunt vermeld. Langs het betreffende pad ligt een bos dat beheert wordt door de Marggraff-stichting die het bos beheert door niets te doen, wat ook op het pad merkbaar is. De routebeschrijving is weer actueel. Veel wandelplezier!

  Reageren
 2. Ad,Cor & Nellie 15 juni 2022 om 14:20

  Een zeer mooie toch veel bossen en veel kronkelpaadjes we hadden ook super weer vandaag heel veel zon en wind stil wel veel last gehad van muggen maar dat hoort erbij (advies neem een kapmes mee was op plaatsen zeer dicht grapje) opmerking in de beschrijving staat bij punt 7 onderaan bij dit pad L.A. win 82 maar moet zij win 29 verder was de beschrijving goed.

  Reageren
  1. Adrie 15 juni 2022 om 15:20

   Ad,Cor & Nellie bedankt voor het melden van het gewijzigd wandelnetwerknummer! In dit geval is het een foutje in het wandelnetwerk, gevolgd wordt in dit deel van de wandeltocht het wandelnetwerk richting knooppunt 82. Knooppunt 29 staat aan de Savendonksestraat dit passeert men als het alternatief bij punt 6 gevolg zou zijn. Aan begin van punt 9 passeert men knooppunt 82. Voorlopig het nummer in de routebeschrijving weggelaten.

 3. Verhagen 27 april 2022 om 16:42

  Bedankt, Adrie, voor de hele mooie route. Het is punctueel beschreven en heel goed te volgen. Op 2/3 deel een terras gezet, erg goed gedaan!

  Reageren

Schrijf een bericht

Je bericht: *
Na verzending van een bericht met daarin een link naar een website is het bericht niet direct zichtbaar, het bericht wordt pas geplaatst nadat de link gecontroleerd is op veiligheid.
Je naam: *

Ondersteunde formaten: JPG en PNG (Maximale bestandsgrootte: 7 MB.)