Ruiten Aa-pad, etappe 4, Sellingen te Groningen
Deze etappe brengt de wandelaar naar het monumentale es-gehucht Ter Borg, de heide, Borgertange, het Blauwe Water in Sellingerbeetse en de bossen bij Jipsingboertange. Een pad langs de Ruiten Aa leidt naar de heide. Dit is een gebied dat verboden is voor honden. De hondenvariant van Westerwolde grote lus 8a-b is een goed alternatief. Via Borgertange gaan we naar een rechtlijniger gebied, Sellingerbeetse: het ontgonnen aardappelland. Ede Staal bezong het als volgt: "Doar woar het vrouger kraben en knooien was”. Rechtlijnig, maar er zijn veel fietspaden en zandwegen. Daar is een plas, ontstaan door het werk van zandzuigers. Langs het water zijn leuke doorkijkjes op het doorgaans helblauwe water en het strand, dat 's zomers vol zwemmers en zonaanbidders is. In de bossen van Jipsingboertange is het stil. Het is een omweg waard, al is het alleen maar om de verschillen in opvatting over landinrichting door de jaren heen te ervaren. Bij de brug over de Ruiten Aa in Ter Borg is de “enge” plek, zo werd de kinderen wijs gemaakt. Het is een diepe bron, waar je wel eens gegrepen kon worden door een akelige heks. De bron is nu gelukkig omheind. 75% van deze wandeltocht is onverhard.
Geïnteresseerd in de omgeving? Bezoek de VBT ( Vereniging Bevordering Toerisme ).
Routebeschrijving
De rondwandeling tot Sellingen is bijna 17 km.
De etappe tot Ter Borg 15,5 km.
Soms zijn er merktekens vermeld. De merktekens dienen slechts als extra herkenningspunt. Soms verandert er iets.
kn. = wandelknooppuntpaaltje met een cijfer.
Voor wandelaars met een hond is Westerwolde grote lus 8a-b (met hond 17 km.) of Westerwolde lus 8(met hond 12 km.) een goed alternatief, bij deze routes zijn op enkele punten verkorte routes voor honden beschreven.
- Ga met de rug naar de Hof van Sellingen LA in de richting van de supermarkt.
- Ga daar RA, de Breewischweg tussen het gemeentehuis en de supermarkt.
- Volg de weg naar links achter wat huizen en tussen de voetbalvelden.
- Loop over de brug over de Ruiten Aa en ga dan direct LA, een pad rechts van het water.
- Loop in de richting van een brug Aa, de Wijvebrug *. Ga de brug niet over, maar volg het voetpad rechts van de Ruiten Aa.
*De naam van de brug verwijst naar een legende over een heks die daar mensen in het water duwde.
De rondwandeling tot Sellingen is bijna 17 km.
De etappe tot Ter Borg 15,5 km.
Soms zijn er merktekens vermeld. De merktekens dienen slechts als extra herkenningspunt. Soms verandert er iets.
kn. = wandelknooppuntpaaltje met een cijfer.
Voor wandelaars met een hond is Westerwolde grote lus 8a-b (met hond 17 km.) of Westerwolde lus 8(met hond 12 km.) een goed alternatief, bij deze routes zijn op enkele punten verkorte routes voor honden beschreven.
- Ga met de rug naar de Hof van Sellingen LA in de richting van de supermarkt.
- Ga daar RA, de Breewischweg tussen het gemeentehuis en de supermarkt.
- Volg de weg naar links achter wat huizen en tussen de voetbalvelden.
- Loop over de brug over de Ruiten Aa en ga dan direct LA, een pad rechts van het water.
- Loop in de richting van een brug Aa, de Wijvebrug *. Ga de brug niet over, maar volg het voetpad rechts van de Ruiten Aa.
*De naam van de brug verwijst naar een legende over een heks die daar mensen in het water duwde. - Volg dit pad ruim 1 km., passeer halverwege een voetgangersbrug over een dode arm van de rivier, ga bij kn.4 ook RD in de richting van een brug.
- Ga hier ook niet over de brug, maar ga nog steeds RD, fietspad met zandpad.
- Rechts is een hoge es zichtbaar tussen de bomen. De Hooge Esch steekt bijna 3 meter boven de omgeving uit. Links op nummer 7 is een Westerwoldse boerderij en een parkeerplaats. Dit is het eindpunt van deze etappe, maar we maken eerst nog een flinke rondwandeling.
- Ga RD over het wildrooster en direct RA, een pad over de hei. Even verder is aan de rechterhand een ven te zien.
- Bij een kruising van paden RD bij kn.87. Loop naar een klaphek met wildrooster.
- Voorbij het klaphek RD, een weg die verhard is met twee rijen betonplaten. Aan weerszijden zijn er afwisselend bosjes, enkele huizen en uitzichten over akkers. Dit gehucht heet Borgertange.
Het is hier meestal heel rustig, behalve het 1ste weekend van augustus. Dan is hier Atelierroute de Beetse. Hier wonen veel kunstenaars. - Voorbij de huisnummers 9 en 10 is een houtwal. Ga daar bij een wandelmerkteken LA over een kronkelig paadje door de bosrand.
- Ga aan het einde RA, een betonnen fietspad op bij kn.84. Volg het fietspad dat een haakse bocht naar rechts maakt en passeer een vee-rooster ter hoogte van een boerderij. Ga hier nog steeds RD, passeer het bord Sellingbeetse en loop door tot een T-splitsing.
- Ga hier LA over een fietspad. Loop nog steeds RD tot voorbij huisnummer 68 rechts. Steek ruim 100 meter verder de weg over naar een parkeerplaats en loop langs een fietsenstalling naar het strand. Hier LA.
Bij mooi strandweer is helemaal rechts op het strand Kiosk de Beetse De toiletten zijn dan ook open. - Eerste bospaadje LA.
- Loop om niet te verdwalen zoveel mogelijk langs de zwemplas in de richting van de klok. Er zijn hier heel veel kleine paadjes en sommige paadjes lopen dood op de plas. Moeilijk te beschrijven. Hier volgt een zo nauwkeurig mogelijke poging:
- Passeer na ongeveer 5 minuten lopen een bankje aan het water bij een splitsing van paden.
- Houd voorbij het bankje rechts aan en loop nog steeds langs het water. Volg de geel-blauwe merktekens bij laatste pad LA. (Februari 2024: er ontbreekt daar een merkteken naar links. Als u doodloopt op de plas, ga dan even terug en dan RA) en loop door tot een T-splitsing.
- Ga daar RA en daarna gewoon RD blijven lopen, alle zijpaden negeren. Negeer verderop ook de geel-blauwe merktekens.
- Aan het einde RA, fietspad met brede zandweg bij een zandafgraving.
- Volg het fietspad, ook als dat LA gaat, bij kn.81 naar kn.58, Bont Zandoogje. Fietspad met gras -pad. Links is door de bomen af en toe de zandafgraving zichtbaar.
- Aan het einde RA, Zevenmeersveenweg, asfaltweg bij ANWB-paddenstoel 24624, kn.58 in de richting van kn.59.
- Bij het bos, 1ste bospad LA, daarna het 1ste pad RA, een breed gras-pad, kn.59.
- Aan het einde bij het fietspad, LA over het fietspad, dat een haakse bocht naar rechts en vervolgens vrijwel direct een haakse bocht naar links. *
Februari ’24: Het ven bij punt 28 was buiten zijn oevers getreden. Het pad langs het ven was overstroomd. Omdat ik wist waar het pad lag ben ik maar gewoon doorgelopen, maar ondanks mijn hoge schoenen kreeg ik natte voeten, nog nooit gebeurd. Het is mogelijk om gewoon van kn.59 naar kn.60 te lopen, ook mooi. Ga verder bij punt 32. Zie de blauwe lijn op de kaart. - Pas op: daarna direct LA, een smal bospad op. Volg nu niet meer de wandelknooppunten!!!*
- Negeer de paden naar links. Het bospad loopt links van en parallel aan het fietspad.
- Bij een kruising RA, loop in de richting van het fietspad. Ga RD en steek het fietspad over.
- Ga bij een kruising RD en loop nu steeds RD. Even verder is aan de rechterhand een open plek met een ven.
- Bij de volgende kruising nog eens RD en bij de volgende kruisingen ook.
- Vlak voor de bebouwing bij een splitsing het pad naar rechts blijven volgen.
- Bij de T -splitsing LA.
- Aan het einde van het bos RA, een asfaltweg. Loop het dorp Jipsingboertange uit via deze weg met bomen aan weerszijden. Passeer kn.60, ga hier RD.
- Bij de kruising Zevenmeersveenweg/Bosweg, bij ANWB-paddenstoel 24625, RD. Dit is een zandweg tussen bomen en bosjes.
Op Zevenmeersweg 10, bijna 1 km. verder naar links, is het voormalige werkkamp de Beetse, waar van 1935 tot 1942 werklozen van heinde en verre te werk gesteld werden om de heide te ontginnen. Daarna kwamen er joden die naar Westerbork werden vervoerd. Weer later werd het kamp gebruikt voor de gedwongen arbeidsinzet en vanaf 1945 werden er vrouwen en kinderen van NSB – ers geïnterneerd. In 1948 werd het kamp gesloten. Nu is het een museumkamp. Voor meer informatie over o.a. openingstijden, zie de link aan het einde van de routebeschrijving.
Ga na ongeveer 800 meter, bij een kruising van zandwegen bij kn.82 LA naar kn.1. Dit is een brede zandweg langs een rij bomen.
Sinds kort staat even verder links een bankje ter herinnering aan een vliegcrash tussen een straaljager en een sportvliegtuigje, april 2002. - Ga na ongeveer 1 km. RA en ga een dam over, de Lageweg, zandweg met fietspad.
- Ga voorbij de sloot niet direct het 1ste pad naar rechts, maar ga ietsje verder het 2de pad RA het bos in, bij kn.1.
- Na een paar meter is er een splitsing, houd links aan.
- Bij een kruising van paden LA, bij een ven en een bankje.
- Even verder is nog een ven. Aan het einde van dit paadje LA en direct weer RA, het zandpad met fietspad op van punt 34.
- Even verder bij bungalowpark de Barkhoorn wordt het een betonweg. Aan het einde de weg oversteken en ga RD een bospad op.
- Ga het 1ste pad LA, bij het bord ”Verboden voor honden”.
- Het pad komt uit bij een klaphek. Voorbij het hek nog steeds RD.
- Op een splitsing LA in de richting van een ven en een bankje.
- Bij het ven RA en steeds RD blijven lopen tot een klaphek.
Na het hek rechts aanhouden.
Aan het einde van dit pad is rechts een diepe bron, die vroeger, naar men zegt, gebruikt werd voor het drinkwater. De bewoners noemden het de enge plek. Zij vertelden de kinderen dat er een boze heks woonde die zomaar tevoorschijn kon springen. Nu is de bron verborgen achter struiken en prikkeldraad. - Het pad komt uit bij een fietspad met zandweg. Links is de brug van punt 5. Er zijn twee mogelijkheden:
Wandelaars die de auto bij het officiële eindpunt hebben staan: ga hier RD naar de parkeerplaats van Staatsbosbeheer.
b. Wandelaars die vanwege het openbaar vervoer, de horeca of overnachting terug willen lopen naar Sellingen: volg de punten 45 en 46. - Ga nu wel LA over de brug en loop via een klinkerweg door het es- gehucht Ter Borg met een volledig gerestaureerde schaapskooi, drie monumentale boerderijen en een prachtig renteniershuis, de Slangenborg.
- Aan het einde de weg oversteken en via het fietspad teruglopen naar het dorp tot Dorpsstraat 8, het startpunt.
RA = rechtsaf, RD = rechtdoor en LA = Linksaf
Bekijk de volledige routebeschrijving ⇢
Meer informatie over Kamp de Beetse Sellingen
Bereikbaarheid en toegankelijkheid
Startpunt
Hof van Sellingen, Dorpsstraat 8, 9551 AE te Sellingen. Plan Route
Eindpunt
Parkeerplaats Ter Borg tegenover boerderij, Borgerweg 7 te Ter Borg.
Openbaar vervoer
Bus 42 halte Kerkpad, Sellingen.
De bus rijdt niet in het weekend. Een alternatief is de buurtbus.
Rolstoeltoegankelijkheid
Deze route is niet geschikt voor rolstoelen of kinderwagens.
Honden
Honden zijn niet toegestaan in dit gebied.
Foto's (12)
Routekaart
Topografische routekaart
Deze wandeltocht is ook beschikbaar op een zeer gedetailleerde topografische kaart ruiten-aa-pad-etappe-4.pdf. Het printen van deze topografische kaart kan door gebruik te maken van de mogelijkheden die de PDF reader biedt.
Download(s)
Horecagelegenheden
Kiosk de Beetse, op het strand.
Beetserweg 68
9551 VH Sellingerbeetse
In het dorp Sellingen
Op een mooie dag deze etappe – die ook als rondwandeling gelopen kan worden – gecontroleerd. Twee veranderingen in de route: 1. Aan het begin loopt de route achter het dorp langs een natuurterreintje en sportvelden, leuker. 2. Een alternatieve route toegevoegd in het Jipsingboertanger Bos, omdat het pad langs het ven was overstroomd, wat nog nooit is gebeurd! Er is een blauwe lijn op de PDF-kaart ingetekend. Het hoogtepunt vinden wij nog steeds het voetpad langs de Beetser plas. De foto toont een uitzicht over de plas bij zonsondergang in de winter. En nu is het wachten op droger weer in de lente.